Voetballerij vraagt komend weekend opnieuw aandacht voor lhbti-acceptatie

Woensdag, 13 oktober 2021 om 12:56 • Laatste update: 13:21

Alle wedstrijden in de komende speelronde van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie staan in het teken van bredere lhbti-acceptatie, zo melden de competities in een gezamenlijk persbericht. In het weekend van 15, 16 en 17 oktober dragen alle clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie speciale #OneLove-aanvoerdersbanden, wapperen er speciale cornervlaggen en zijn er speciale speldjes en tenues zichtbaar.

De acties, die ook in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen en in de Eredivisie Zaalvoetbal worden overgenomen, volgen op het weekend na International Coming Out Day. "Alle clubs maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden", melden de competities. "Helaas is deze boodschap, die voor velen vanzelfsprekend is, nog steeds actueel en noodzakelijk", zo geven de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie CV aan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De competities beroepen zich op onderzoek van het Mulier Instituut (2021) onder spelers, waaruit blijkt dat de algemene acceptatie van homo- en biseksualiteit in het voetbal een onvoldoende scoort (4.6), wat vergelijkbaar is met de resultaten uit 2014. De afgelopen jaren werd rondom International Coming Out Day vaker campagne gevoerd op de voetbalvelden voor lhbti-acceptatie, maar tot een significante verbetering van de acceptatie hebben die initiatieven ogenschijnlijk dus niet geleid.

Bij alle thuisspelende clubs wapperen komend weekend regenbooghoekvlaggen; alle coaches en (assistent) scheidsrechters dragen een regenboogspeldje. ESPN besteedt in de uitzendingen aandacht aan het thema, door speciale microfoons, speldjes andere uitingen te laten zien. Telstar en FC Volendam hebben vrijdag een wereldprimeur, doordat beide teams in de onderlinge ‘Vissersderby’ aantreden in een speciaal ontworpen regenboogshirt. Het is voor het eerst in de historie dat twee teams elkaar treffen in een regenboogshirt.

Het brede initiatief wordt gesteund door de KNVB. "Komend weekend draagt het Nederlandse voetbal gezamenlijk uit dat iedereen welkom is en zichzelf moet kunnen zijn. Onder meer met één aanvoerdersband. Gender, seksuele voorkeur, kleur, afkomst en geloof, het maakt ons geen bal uit. Ons voetbal is van iedereen", luidt een statement van de voetbalbond op sociale media.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

120 reacties (laatste reactie door toeschouwer)

Wat een bullshit! Het is een sport, geen maatschappelijk uithangbord. Het wordt steeds gekker en gekker, dat linkse kliekje voor mensen met een andere gedachte, levensstijl krijgt veel te veel aandacht. Zij willen door iedereen geaccepteerd worden omdat ze anders zijn, maar wel overal moet er Alleen voor hun aandacht gevraagd worden. Zo vergroot je het verschil van de "normale" maatschappij alleen maar?

13 oktober 2021 om 13:30

Mensen die niet hetero zijn meteen links kliekje noemen...
Voetbal is voor iedereen ongeacht ras, geslacht en seksualiteit. Zo lang dat in de praktijk niet zo is, zijn dit soort initiatieven nodig en ik juich het dan ook van harte toe, zeker na het lezen van jouw reactie.

13 oktober 2021 om 13:33

Jij had beter als gebruikersnaam "yamiclown" kunnen kiezen. Ik heb toch niks tegen homo's, transgenders of al die andere? Ik zeg alleen dat voetbal geen beeld moet zijn voor maatschappelijke problemen? En een cornervlaggetje of een aanvoerdersband veranderen werkt, precies niks. Ofwel?

13 oktober 2021 om 13:33

De vraag is een beetje: waar stopt het maken van statements door voetballers dan? Moet de voetbalgemeenschap dan ook iets vinden van de annexatie van Oekraine door Rusland, Palastijnen, Tibetanen, Black Lives, enge ziektes, corona? Voetbal is in basis voetbal. Het maken van statements zou daar geen onderdeel van moeten zijn. En wat de acceptatie betreft: volgens mij zijn er ook nog genoeg voetballers die er niks van moeten hebben. Dat maakt het dus ook hypocriet

13 oktober 2021 om 13:36

Voetballers zouden juist wel een beeld moeten zijn voor maatschappelijke problemen. Het zijn boegbeelden, mannen waar veel kinderen tegenop kijken. Juist zij moeten het juiste voorbeeld geven. Verder denk jij misschien dat die cornervlag en aanvoerdersband niets helpen, maar ik ken genoeg personen die omwille hun seksualiteit gediscrimineerd en gekleineerd worden en die juist dit soort dingen zien als dingen dat ze gehoord en gezien worden. ZIj weten ook dat een cultuuromslag niet op de ene op de andere dag kan plaatsvinden, maar dat heeft tijd nodig. Dit soort dingen helpen daarin mee, zelfs als jij dat niet kan zien.

13 oktober 2021 om 13:41

" Voetballers zouden juist wel een beeld moeten zijn voor maatschappelijke problemen. Het zijn boegbeelden, mannen waar veel kinderen tegenop kijken. Juist zij moeten het juiste voorbeeld geven. " Hier gaat het dus he-le-maal mis, het zijn mensen die vanaf kleins af aan alles hebben gegeven om op het hoogste niveau te mogen voetballen. Te voetballen. Te voetballen. Te voetballen. Niet om in een maatschappelijk conflict terecht te komen en een regenboog bandje moet dragen. En owee, als ze dat afwijzen dan is de wereld te klein. Dan is van die goede voetballer alleen nog maar een racist over. Het gaat allemaal veel te ver, wanneer stopt dit en hebben die aandachtsgeile mensen genoeg aandacht gehad?

13 oktober 2021 om 13:45

@westend, en waarom niet? Ze bereiken er een heel groot publiek mee en ze profiteren zelf ook mee van uitzonderingsposities en andere extra's van de overheid. Dan mogen ze ook wel wat maatschappelijk werk terugdoen. En dan negeren we ook nog eens het feit dat de individuen achter de clubs en de spelers misschien wel echt achter dit soort boodschappen staan.

13 oktober 2021 om 13:48

@westend De oorlogen in de wereld hebben over het algemeen weinig invloed op de meeste voetballers en hun leven, dat zijn inderdaad politieke kwesties. Racisme en discriminatie zijn dat echter niet. Dat is ongeacht je politieke voorkeuren gewoon fout. Daarom maken voetballers er een statement over, zij zelf en hun medespelers verdienen namelijk ook acceptatie. Dus ja, het is normaal dat ze hun steun betuigen. Sterker nog, als een sporter zich ook over politieke kwesties uit wil spreken is dat gewoon zijn goed recht.

13 oktober 2021 om 13:49

Sterker nog ik krijg juist meer anti gevoelens door het brainwashing wat er op dit moment plaatsvindt. Ik heb niets tegen homofielen, lesbiennes. Wel tegen mensen die zich laten ombouwen. Je bent bij geboorte namelijk een man of een vrouw. Daar zit wat mij betreft niets tussen (dat mijn mening). Dit is trouwens niet een links onderwerp, maar een algemeen onderwerp.

13 oktober 2021 om 13:56

En waarom ben je daartegen als ik vragen mag Musi?
Het doet jou toch niets kwaad?
Jij hebt er toch geen last van?
Hoe kan je er dan tegen zijn dat iemand die zich niet lekker voelt in zijn lichaam, dit probeert te veranderen?
Dit is een serieuze vraag, want ik kan het oprecht niet begrijpen waarom je iemand anders geen geluk kan gunnen, zelfs als het niets met jou te maken heeft.

13 oktober 2021 om 13:58

Oorlogen in de wereld hebben weinig invloed op de meeste spelers als er alleen nationale spelers in een elftal zitten. Maar een gemiddelde voetbalclub zit vol met culturen en nationale vlaggen. Zie alleen al het voorbeeld van Zahavi die niet mee kan naar Israel (of waar ze ook tegen speelden). De wereld wordt kleiner en dat soort problemen mixen daardoor ook sneller. Lhbti zal over het algemeen ook vrij weinig invloed hebben op de meeste voetballers en hun leven. Bij mij ook niet, want de groep waar we het over hebben is over het algemeen bizar klein.

Voetballers maken er nu een statement over, omdat het nu 'populair' is. Sterker nog, politieke statements uitdragen is volgens de KNVB en FIFA regels verboden

13 oktober 2021 om 14:02

Ik snap echt niet hoe je kunt zeggen dat je tegen mensen bent die zich laten ombouwen. Mensen die ontzettend ongelukkig met zichzelf zijn en een oplossing vinden daarin. Die doen jou niets kwaad, waarom ben je daar tegen? Ik vind dat echt zo raar.

13 oktober 2021 om 14:02

Het gaat pas helemaal fout als we mensenrechten gaan bestempelen als 'politieke statements'.

13 oktober 2021 om 14:11

Acceptatie is een statement. Ik denk dat wij hier het allemaal vrij eens zijn dat het geen reet uit maakt op wie je verliefd bent. Maar zo lang er ook nog kerkelijke (of je nou Moslim of Christen bent) gemeenschappen zijn die fel tegen homo's zijn, heb je het in feite dus over een politiek statement. Er zijn ook vrij veel mensen die stemmen op Wilders (weg met de buitenlanders), SGP (weg met vrouwen die zelf kiezen over abortus) of Forum (weg met alles dat anders is). Homo-huwelijk was verdorie pas sinds die christelijke partijen uit de politiek zijn gegaan pas geaccepteerd. Veel mensen vonden het dus gewoon onacceptabel. Kort samengevat: het is politiek. Maatschappelijk is politiek. Daar moet je als voetbal eigenlijk van wegblijven.

13 oktober 2021 om 14:13

Nee want het zijn zoals gezegd mensenrechten, die staan niet ter discussie. Als we die wel ter discussie gaan laten staan op politiek niveau dan kunnen we net zo goed terug gaan naar de jaren 30 of de oudheid.

13 oktober 2021 om 14:18

@musi26, 'daar zit wat mij betreft niets tussen (dat mijn mening)', dat is niet een mening, dat is wetenschappelijk gezien onjuist.

13 oktober 2021 om 14:50

Voetbal is in basis voetbal. Waarom vraagt voetbal dan om zo veel maatschappelijke steun? Als er geld nodig is, dan staat een club maatschappelijk centraal. Maar van het voetbal mag maatschappelijk niets terug verwacht worden? Overigens is dit allemaal voetbal gerelateerd. Het is een maatschappelijk gesteunde sport, waar nog steeds veel homofobie in heerst. Tijd om het te veranderen.

13 oktober 2021 om 15:09

@JK-Ajax - Ik kan niet voor een ander spreken, dus ik betrek het even op mezelf: Ik heb respect voor m'n medemens (mits de medemens in kwestie hetzelfde respect teruggeeft) en mensen moeten lekker doen waar ze zich goed bij voelen. Echter haak ik af als anderen mij gaan vertellen wat ik van iets moet vinden. Dat gebeurt natuurlijk wel heel vaak tegenwoordig als het dit soort onderwerpen betreft. Ik denk vooral dat dat komt omdat zo'n beweging allesbehalve objectief is en omdat je logica niet volledig weg kunt stoppen, omdat de emotionele kant je beter uitkomt. Ik zou een omgebouwd persoon bijvoorbeeld aanspreken zoals hij/zij aangesproken wenst te worden (puur uit respect), maar biologie zal voor mij altijd de hoogste indicatie zijn voor het benoemen van iemands geslacht. Niet om iemand pijn te doen of te kwetsen, maar op het moment dat wij feiten als onwaarheden aan gaan merken omdat het antwoord ons niet bevalt, gaan we als mens de hele verkeerde kant op naar mijn mening.

13 oktober 2021 om 15:27

@sirius, ik sta er grotendeels hetzelfde in. Maar dat is nog wel iets anders dan tegen dat soort mensen zijn (wat @musi zelf zegt). Jij accepteert en respecteert hen dan gewoon, ook al ben je het niet met alle aspecten eens van een vaak gehoord discours.

13 oktober 2021 om 15:34

Lierse, leuk dat je het mensenrechten noemt. Gelukkig zijn die voor de hele lhbtiqennog1200letters exact hetzelfde als voor iedere andere mens in Nederland. Check de grondwet maar eens. Waarom zouden zij meer rechten verdienen dan ik, die blanke heteroseksuele man, die schijnbaar zo'n verschrikkelijk persoon is (als we het over vooroordelen hebben)?

13 oktober 2021 om 15:41

Welke rechten krijgen zij meer dan jij dan Nijogeth?

13 oktober 2021 om 16:01

Haha jongen toch. Je beseft dat ze net daarom dit soort dingen moeten doen? Want ik ben ook wel benieuwd welke rechten zij hebben die jij niet hebt.

13 oktober 2021 om 16:54

Sirius maar dat is toch prima, je respecteert elkaar maar je mag er het jouwe van denken en je laat je niet iets opdringen. Dat is heel anders dan de reactie waar ik op reageer. Sommige dingen gaan vrij ver en vind ik wat van maar een dergelijk persoon gaat daar aan mij niks van merken, uit respect

13 oktober 2021 om 16:55

Nijogeth volgens de grondwet heeft iedereen dezelfde rechten zeg je, wat heeft een persoon waar jij aan refereert extra nog bovenop die grondrechten wat jij niet kan? Als jij ook graag in een badpak op een boot gek wil doen mag jij dat ook gewoon hoor

13 oktober 2021 om 19:07

Ik zeg nergens dat ze meer rechten hebben. Maar ze schijnen dat wel te willen, want waarom moet er anders nog zo vaak gedemonstreerd e.d. worden?

13 oktober 2021 om 19:19

Oh is opkomen voor de eigen rechten tegenwoordig al gelijk aan meer rechten willen?

13 oktober 2021 om 20:10

Welk recht willen ze dan exact meer dan wat ze hebben?

13 oktober 2021 om 13:30

Het was altijd het doel om voetbal en politiek (maatschappelijke problemen) zoveel mogelijk los van elkaar te zien. Het gaat elkaar pas bijten als je spelers of fans op de tribune gaat bedreigen. Die oprichting en agressie tegen de Roze Kamaraden laat wel zien dat er haat is. Maar ik vraag me af wat kan Feyenoord daar dan tegen doen. En nu Lhbti en black lives matter. Maar hoe veel statements moeten voetballers dan gaan maken? Hoe meer normaal het maken van statements gaan worden, hoe politiek gevoeliger het gaat zijn. Want niet iedereen is het met elkaar eens.

13 oktober 2021 om 13:39

Voetballers als individuen kunnen zoveel statements maken als ze willen. Voetbalclubs kunnen als bedrijven ook kiezen waar ze op bepaalde momenten aandacht voor willen vragen. In de kern zijn zaken als homo-acceptatie en racisme elementen die erg dicht bij het voetbal komen en erin voorkomen, maar het is een maatschappelijk, structureel probleem. Niet meer dan logisch dat er voor zoiets aandacht wordt gevraagd. Dat niet iedereen het met elke keuze eens is is een gegeven.

13 oktober 2021 om 14:02

Als individu ben je gewoon jezelf. Dan kan je in principe doen en laten wat je wil. Clubs net zo. Maar tijdens wedstrijden zijn er regels om dat tegen te gaan (zowel FIFA als Uefa). Dat is ook een beetje om geen conflicten uit te gaan vechten op het veld. Het is tegenwoordig al zo dat de meeste media-aandacht bepaald wat onze mening is of waar de prio moet liggen. Klimaatverandering is naar mijn idee een nog veel groter (acuut) maatschappelijk probleem. Is dat dan het volgende statement dat voetballers moeten gaan maken?

13 oktober 2021 om 14:11

Antiracismestatements of homo-acceptatie zijn gewoon orde van de dag bij UEFA en FIFA hoor, het gaat daarbij vooral om expliciete geopolitieke/nationalistische statements, en zelfs daar zit nog een randje aan. Oekraïene op het EK was een voorbeeld daarvan: Wel Oekraïene met de Krim mogen afbeelden, maar niet die leus die met het leger wordt geassocieerd. Er is een hoop speling.

Klimaatissues zijn ook grensoverschrijdend, dus kan best dat dat ook prominenter wordt.

13 oktober 2021 om 14:51

@Westend: wil je me serieus nu zeggen dat homofobie niet in het voetbal aanwezig is? Het is een stokpaardje, maar wijs een homofiele voetballer aan.

13 oktober 2021 om 15:34

Die oprichting en agressie tegen de Roze Kamaraden laat wel zien dat er haat is. Maar ik vraag me af wat kan Feyenoord daar dan tegen doen.

Waar zeg ik dat dan? Want dat is niet wat ik zeg. Ik voel een push dat spelers zich openlijk homosexueel moeten laten zien. Maar niemand lijkt te accepteren dat er misschien helemaal geen zijn. Ik heb niks tegen acceptatieprogramma's, maar gezien de wereldwijde onderwerpen waar we tegenaan lopen. Vraag ik me af of dat op het voetbalveld moet worden uitgespeeld. Heel de homofobie is geen voetbalprobleem: het is een maatschappelijk onderwerp. Voetbal is een greep uit de samenleving, dus wat in Nederland (de wereld) gebeurd, gebeurd daar ook in het klein

13 oktober 2021 om 15:50

Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat homofobie een groot probleem is in de voetballerij. Een veel groter probleem tov rest van de samenleving, met name omdat er niemand uit de kast durft te komen. En die homofiele spelers. Die zijn er zeker wel. Check van NOS de podcast schaduwspits. Daar was afgelopen zomer een heel sterk gesprek over. Overigens zijn er door de jaren heen genoeg onderzoek uitgekomen met soortgelijke uitkomsten: machocultuur, angst voor represailles etc. Ik vind zulke bewustwording campagnes daarom supersterk.

13 oktober 2021 om 16:07

Dat ontken ik niet, maar ik ga er geen cirkelredenatie van maken. Lhbti agressie is zeker een probleem, maar dat gaat naar mijn idee gewoon voetbaloverschrijdend. Het zijn maatschappelijke problemen. Brandstichting in die portiekflat met regenboogvlaggen bijvoorbeeld. Dat is toch pure indimidatie tegen een groepering. Maar ik twijfel een beetje of de voetballers daar een statement over moeten maken. Want uiteindelijk is een voetballer, voetballer. Daar moeten geen politieke/ maatschappelijke issues worden uitgevochten. Voor hetzelfde geld gaat men straks met complete politieke programma's in voetballand promoten. Daar zijn niet voor niets regels aan verbonden.

Overigens is homofiel volgens mij een scheldwoord en is het homoseksueel...

14 oktober 2021 om 01:45

Homofiel is de oorspronkelijke term, maar dekte de lading niet die het moest dekken in zijn Latijnse oorsprong.

14 oktober 2021 om 11:12

Griekse oorsprong 😉. Van homos (zelfde, gelijkaardig) en philein (houden van). Maar tegenwoordig heeft het inderdaad een wat pejoratieve connotatie.

13 oktober 2021 om 13:32

Wauw, zelfs de comment voor me was al een 'het wordt ons door de strot geduwd'-comment. Nee, normalisering is als er een vergelijkbaar percentage voetballers openlijk homo was en het niet meer een veelgebruikte beledigende term was die nog steeds aan de orde van de dag is in stadions.

Trouwens, de best bekeken sport in Nederland- en wereldwijd -is automatische een maatschappelijk uithangbord. Dat je je zo weet op te winden over een regenboogshirtje of een maar hoekvlaggetjes in regenboogkleuren zegt echt meer over jou dan over de initiatiefnemers.

13 oktober 2021 om 13:38

@bongiorno maar wat is een normaal percentage?

in de showbizz is misschien wel 75% van de mannen homo.
Het zou mij niks verbazen als het percentage in het topvoetbal onder het gemiddelde over de totale bevolking ligt.

Blijft triest dat de situatie zo is dat ze er niet openlijk vooruit kunnen/durven/willen komen, maar ik weet niet of dit daarbij gaat helpen.
Iiedereen uit de kast laten komen en publiek dat er niet normaal mee om kan gaan uit het stadion gooien is de beste oplossing. Maar ja...publiek uit het stadion houden schijnt nogal lastig te zijn, ook als je kijkt naar racisme.

13 oktober 2021 om 13:43

We hoeven het nog niet eens over een percentage te hebben. Het huidige percentage is namelijk 0.0. Geen enkele speler is uit de kast in Nederland. Er zouden in de Eredivisie er tussen de 24 en 48 zijn als het percentage gelijk liep met de rest van de bevolking, en dat is dus zonder KKD of het amateurvoetbal.

In de showbizz is trouwens absoluut geen 75 procent van de mannen homo, maar dat terzijde. Jouw oplossing is ook een stap in de goede richting, maar ik denk dat het normaliseren van het homo-zijn door clubs iets is van de lange termijn en dit soort acties is niks mis mee.

13 oktober 2021 om 16:47

Je kan acties houden zoveel je wilt maar het zal niks uitmaken, spelers komen niet uit de kast. En de reden is heel eenvoudig, ze zitten niet te wachten op spreekkoren en al helemaal op de massale aandacht van de pers als ze als eerste uit de kast komen. Spelers willen beoordeeld worden op hun voetbal kwaliteiten en niet lastig gevallen worden met randzaken.

13 oktober 2021 om 13:36

Kijk dit soort reacties maakt het juist nodig. Sport is wel degelijk een maatschappelijk uithangbord. Misschien kan je uit je bekrompen kast komen een gewoon toegeven dat je homofoob bent?

13 oktober 2021 om 13:42

En wat is het probleem van vragen voor acceptatie van de lhbtqi+ gemeenschap? Want dat moet er wel zijn als je opent met "wat een bullshit!"

13 oktober 2021 om 13:47

@deenb, jouw reactie geeft precies aan waarom hier nog steeds aandacht aan moeten worden besteed. genoeg vooroordelen die totaal niet kloppen die moeten er echt uit. Linkse kliekje andere gedachte, levensstijl, door iedereen worden geaccepteerd, anders zijn, alleen aandacht voor hun. allemaal stuk voor stuk vooroordelen die in veel gevallen niet kloppen en of niet gelinkt zijn aan hun geaardheid. Ook jouw laatste zin, verschil vergroten van de "normale" maatschappij, kan echt niet. Nee we hebben nog een lange weg te gaan.

13 oktober 2021 om 13:51

Isgoed Robby, wereldman. Jou gedachte klopt he, die van een ander... Nee, die fout. Dat is pas een enge gedachte en precies dat kan het beste als slogan voor dit meest foute kliekje gebruikt worden.

13 oktober 2021 om 13:59

@robby, je vraagt je dan toch af of hij doorheeft dat die "jou gedachte klopt he, die van een ander... nee, die fout" ook gewoon volledig voor hemzelf geldt?

13 oktober 2021 om 18:28

Zie je de ironie niet Deenb?

13 oktober 2021 om 13:48

Jouw reactie en die van vele andere hier toont alleen maar aan hoe hard nodig deze acties zijn. Het feit dat jij ze anders noemt zegt genoeg over jouw bekrompen denkwijze.

13 oktober 2021 om 13:53

Of weet je, we laten voetballers, clubs en bonden zelf bepalen waar ze aandacht aan willen schenken.

"zij willen door iedereen geaccepteerd worden omdat ze anders zijn" Dit klinkt haast alsof je het hier niet mee eens bent. Moeten hen dan NIET accepteren omdat ze anders zijn. Als jij dat prima vindt, iemand uitstoten vanwege bijvoorbeeld geaardheid, dan begrijp ik dit statement. En past ook geheel bij hoe sommige groepen gezien vinden. En juist omdat er vele zijn die hen nog altijd niet accepteren wordt er aandacht gevraagd.

En als je het echt bullshit vindt, dan stop je toch lekker met voetbal volgen? Dat is een geheel vrije keuze die je kan maken. Deenb die niet naar een wedstrijd gaat omdat spelers en de club vragen voor een eerlijke behandeling. Dat zal ze leren!

13 oktober 2021 om 13:57

Wel mooi dat de eerste post gelijk het nut ervan weergeeft. Lekker bezig ouwe.

13 oktober 2021 om 15:10

Wel grappig hoeveel mensen zo’n artikel overstuur kan maken. Zullen ze ooit begrijpen dat zij het probleem zijn?

13 oktober 2021 om 15:13

Vast niet haha, daarom zal dit altijd nodig blijven om te benadrukken

Mooi initiatief toch? Vooral in het voetbal absoluut broodnodig. De macho-cultuur is nog springlevend, en de hooligans zitten qua mentaliteit ook nog in de jaren '60. De gemiddelde voetbalsupporter ook trouwens, daarom zal je ook bij dit artikel weer 20-30 'het wordt ons de strot doorgeduwd' berichten gaan lezen.

13 oktober 2021 om 13:36

Waarom is dit broodnodig? Mens-eigen is dat personen met gedeelde normen en waarden naar elkaar groeien en zo groepen vormen waarin ze dit kunnen uiten. Op geen enkele manier bestaat er een recht om je bij zo'n groep te voegen, dit gebeurt bij gratie van de groep. Met name het proberen om toe te treden tot een groep terwijl je hele andere normen en waarden hebt en nota bene proberen die groep te overtuigen of zelfs dwingen de jouwe over te nemen, wordt niet in dank afgenomen.
De moraalridderkruistochten van deze groepjes zorgt enkel voor minder acceptatie.

13 oktober 2021 om 13:38

Hou op zeg. Dwingen jouw normen en waarden over te nemen? Wat een bullshit. Dit soort reacties zegt alles al.

13 oktober 2021 om 13:40

Met die denkwijze hadden vrouwen geen stemrecht en stonden mensen met een donkere huidskleur nog in kettingen. Dit is broodnodig omdat gelijkheid een basisrecht is, ongeacht je sexuele voorkeur. Dit is niet een groep overtuigen om toe te treden tot een andere groep, dit is een groep overtuigen om een groep (die niemand kwaad doet) te accepteren voor wie ze zijn.

13 oktober 2021 om 13:48

Normen en waarden zijn in dit geval het tot uiting brengen van identiteitspolitiek. Iets wat in de samenleving vrijwel nergens gebeurt is expliciet stellen tot welke groep je behoort op basis van geaardheid,gender,huidskleur, ras of politieke overtuiging. Nu is er dus een specifieke groep die dit wel wil uiten met bijvoorbeeld vlaggetjes en speldjes, en probeert deze groep de massa te dwingen om zich aan te passen op bijvoorbeeld het gebied van taalgebruik.

Normaal gesproken zitten er gewoon tienduizenden supporters in zo'n stadion die totaal niet weten hoe hun buurman in deze kwesties staat. Het boeit ze namelijk totaal niets, voetbal is namelijk van ons allemaal.

13 oktober 2021 om 13:50

Ik zie nergens een dwang om waarden over te nemen, gewoon dat er acceptatie is van het bestaan van en participatie van mensen die homo, biseksueel, panseksueel- het hele rijtje. Je hoeft het niet met alle overtuigingen eens te zijn om vredig samen te leven en elkaar niet te beledigen of te schofferen. In de stadions is die ruimte er niet, in de supportershonken niet, onder de ultra's niet. Het is er niet. Daarom is het broodnodig, en dat jij vindt dat groep 1 meer recht heeft op hun overtuigingen dan groep 2 laat zien dat jij heel verkeerd in de samenleving staat.

13 oktober 2021 om 13:55

Het tot uiting brengen van identiteitspolitiek? Iedereen draagt identiteiten met zich mee. Als er racistische leuzen of uitsluiting van lhbti-mensen te horen en te zien valt in stadions dan zijn het niet DIE mensen die aan identiteitspolitiek doen. Ze vragen, nadat zulke dingen steeds maar weer gebeuren, om wat solidariteit en besturen van clubs en spelers dragen daar graag aan bij.

Dat jij het dan omdraait en zegt: 'nee, ZIJ dwingen de massa het taalgebruik te veranderen!' is wat je noemt 'lekker makkelijk'.

Kunnen ze geen aandacht vragen/schenken aan het leven in z'n algemeenheid.
Elke dag steekpartijen en overige geweldzaken.
Door dit soort aandacht maak je het allemaal weer specialer en anders dan anderen, iets wat nou weer net niet de bedoeling is lijkt me.

13 oktober 2021 om 13:46

Algemene criminaliteit is omlaaggegaan, geweld tegen minderheidsgroepen gaat steady omhoog. Dat is waarom. Als het geval speciaal is, dan komt er speciale aandacht.

13 oktober 2021 om 15:11

'algemene criminaliteit is omlaag gegaan'. Is dat echt zo of zijn er minder aangiftes gedaan? En wellicht is het wel tijdelijk omlaag gegaan door de lockdowns?

13 oktober 2021 om 15:21

@bongiorno - Echter zijn de ernstige geweldsdelicten in de afgelopen jaren gestegen en dat zijn de ernstigste delicten. Ook de zware criminaliteit vindt steeds vaker de weg naar de samenleving en het dagelijkse leven. Maar goed, dat heeft verder niets met het onderwerp van dit artikel te maken. Ik wou alleen even een flinke nuance plaatsen met betrekking tot jouw eerste zin.

13 oktober 2021 om 15:33

Dat is makkelijk te zeggen en niet te meten natuurlijk dan, en het gaat beide kanten op.

Ik ben misschien wat naief maar dit veranderd toch niks? De lhbti-haters gaan hierdoor toch niet veranderen. Misschien dat het voor de lhbti-gemeenschap als steun voelt, dat zou mooi zijn. Maar iets oplossen hiermee, dat geloof ik niet.

13 oktober 2021 om 14:46

Je zult met zulke acties inderdaad geen homohaters tot inkeer brengen en je zult er ook de wereld niet radicaal mee veranderen. Maar zelfs al zijn er maar een paar jongens en meisjes die hierdoor de kracht vinden om uit de kast te komen, dan vind ik dat al heel mooi meegenomen. Dan heb je dus wel degelijk iets kunnen veranderen, zelfs al is het maar op kleine schaal.

Hoe meer men aan mij opdringt, hoe minder ik er mee heb. Ik wil gewoon een wedstrijd zien, ik wil gewoon in Enschede over een normaal zebrapad lopen en niet zon gekleurde aandachtstrekkerijpad. Ik wil dat sport vrij is van welk politiek statement...maar ALS men er toch voor kiest om de sport ervoor te misbruiken...doe het dan ECHT goed en ook gemeend!

Ik kan niet wachten op het statement van de KNVB omtrent Qatar. Ik kan niet wachten totdat de UCI ploegen zoals Bahrain Vistorious of UAE Team Emirates weren van wedstrijden totdat men daar de Lhbti community volledig steunt en accepteert.

Ik kan niet wachten op een stadiongebod dat Iedereen op de tribune voor de wedstrijd moet knielen of dat elke sportwedstrijd voorafgegaan wordt door al knielend YMCA te zingen. Clubvlaggen worden alleen geaccepteerd indien ze de regenboogkleuren bevatten en vuurwerk mag, alleen indien met gebruik maakt van de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

13 oktober 2021 om 14:52

"hoe meer men aan mij opdringt, hoe minder ik er mee heb."

Ach, ik zie regelmatig mannen die iedereen luid en duidelijk laten weten hoe ontzettend heteroseksueel ze wel niet zijn. Hoor je nooit iemand over. Maar homoseksuelen moeten zich vooral gedeisd houden, anders wordt het al heel snel "opdringen"...

13 oktober 2021 om 17:50

Volgens mij zeg ik nergens dat het specifiek lhbti is, of wel? Volgens mij heb ik t ook over t knielen en neem ik en passant ook de vreselijke omstandigheden in Qatar mee. Dat jij alleen dat eruit haalt, zegt mij exact hoever t al is gevorderd.

Daar gaan we weer. Onderneem dan ook krachtig actie tegen het organiseren van een WK in Qatar, waar de werkomstandigheden van de arbeiders aan de stadions zelfs leiden tot de dood. Nee, dan maar lekker veilig de voetballerij gebruiken als uithangbord voor al dat woke en ander gedoe waar een klein deel van onze maatschappij nogal mee bezig is. Bij veel mensen is er voldoende acceptatie voor het onderwerp, maar blijkbaar moet het er ingepeperd worden....

Wel schitterend, de ironie wil dat de reacties op dit soort nieuws altijd precies bewijzen waarom het nog steeds keihard nodig is om hier een statement over te maken. Van die muppets die helemaal apestront gaan omdat er een speler van hun favoriete team met een regenboog aanvoerdersband speelt en die in dezelfde zin het lukt om te zeggen dat er qua acceptaties van homo's toch niks meer hoeft te gebeuren. Dat soort gasten hoef je alleen maar te laten gaarkoken in hun eigen domheid.

Ah daar zijn we weer de mensenrechten discussie op een voetbal forum...
Ik vind het enige waar de voetballerij zich politiek mee bezig meot houden is als zij daar zelf een rol in spelen, zoals in Qatar waar het organiseren van het WK duizenden levens kost bijvoorbeeld. Ik vind het allemaal prima, genoeg vrienden die Lghtbqi zijn en familie van mij maar of een armbandje daar bij helpt weet ik ook niet, net dat ik die knietjes ook maar lege acties vind.

13 oktober 2021 om 18:58

Zolang er mensen in de reacties dingen als LHBKUTI in de reacties op een voetbalforum zetten en er nog mensen zo een dingen liken vind ik het volledig logisch dat ze het nog doen.

13 oktober 2021 om 19:24

Sorry als dat een herhaalde grap is is dat inderdaad erg zielig.

13 oktober 2021 om 19:26

Herhaald is veel gezegd want ik heb het maar 1 keer zien passeren, maar het is inderdaad gewoon triest en het duidt de noodzaak toch wel aan.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren