Laporta vernietigend na claim over Messi: ‘Zieke obsessie met Barça’

Maandag, 13 september 2021 om 08:46Rian Rosendaal • Laatste update: 10:09

Javier Tebas heeft enkele stevige uitspraken gedaan over het vertrek van Lionel Messi bij Barcelona. In de optiek van de voorzitter van LaLiga heeft het afscheid van de Argentijnse aanvaller niets te maken met financiële redenen. Messi had bij Barcelona kunnen blijven als voorzitter Joan Laporta akkoord was gegaan met de deal met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, zo oordeelt Tebas.

De kapitaalinjectie van 2,7 miljard euro was volgens Barcelona en Real Madrid niet voldoende besproken met de clubs, die de televisierechten in handen hebben. Daarnaast was er onvrede over de contractduur van maar liefst vijftig jaar. "Het vertrek van Messi is pijnlijk omdat ik hem beschouw als de beste speler ooit", laat Tebas optekenen in een uitgebreid interview met Sport. "Hij verdiende het niet om op deze manier te vertrekken. En dat is niet alleen jammer voor Barcelona, maar voor de hele competitie."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Alleen Javier Tebas houdt nieuw contract van Lionel Messi nog tegen

De aanvaller was in eerste instantie nog dicht bij een langer verblijf in Barcelona.Lees artikel

Volgens Tebas had het vertrek van Messi richting Paris Saint-Germain voorkomen kunnen worden. "Ja. Daar heb ik het hoogstpersoonlijk met Laporta over gehad in een telefoongesprek. En ook met zijn bestuur. Ze zochten naar oplossingen. Of de financiën er mee te maken hadden of dat er een andere reden was, dat kan ik niet goed inschatten. De cijfers van volgend jaar zullen uitwijzen of Barcelona Messi had kunnen behouden of niet. Ik heb respect voor de beslissingen van de club, maar het is wel belangrijk om altijd de waarheid te vertellen. Het was geen financiële beslissing, dat weet ik zeker."

"Als Laporta handen had geschud met Messi en tot een akkoord was gekomen, dan is dat omdat hij een maand lang achter de deal met CVC stond. Het was zelfs langer dan een maand. Daarom was hij ook optimistisch over het aanblijven van Messi. Hij belde mij zelfs twee keer op om het akkoord met CVC te bespoedigen, omdat Messi zenuwachtig begon te worden", aldus Tebas, die van Barcelona-fans de schuld kreeg van het vertrek van de sterspeler. "Daar kon ik wel mee leven, al heb ik via Twitter laten weten dat de waarheid anders lag. Wekenlang was Barcelona gelukkig met de deal, maar in de laatste 72 uur veranderde alles. Ik denk dat Ferran Reverter (CEO van Barcelona, red.) invloed hierop heeft gehad en ik denk ook dat het te maken heeft gehad met de Super League."

Laporta is niet blij met het interview van Tebas in Sport en noemt de uitspraken zelfs ongepast. "Zeker ook omdat het hier gaat om de voorzitter van LaLiga", aldus de verontwaardigde preses van de Catalaanse grootmacht. "In plaats van het creëren van harmonie en begrip is Tebas uit op confrontatie en conflicten. Hij heeft een zieke obsessie met Barcelona in de zin dat hij de club en zijn waarden wil beschadigen. Maar wij supporters van Barcelona weten dat al langer. Dat Messi niet bij Barcelona is gebleven is voornamelijk zijn schuld. De trots van deze man en zijn regels op het gebied van fair play hebben daarmee te maken. Tebas wil altijd de hoofdrolspeler zijn. In andere competities werd veel flexibeler omgegaan met Financial Fair Play en daar zijn de beste spelers dan ook niet vertrokken", concludeert de teleurgestelde Laporta.

Het lijkt voorlopig niet meer goed te komen tussen Laporta en Tebas. "We staan simpelweg niet toe dat Tebas Barcelona nog meer pijn zal doen. We verlenen geen medewerking aan de persoonlijke projecten van de heer Tebas, die de belangen van Barcelona alleen maar wil gebruiken om meer geld voor zichzelf te verdienen en die onze televisierechten voor de komende vijftig jaar wil afnemen", zo besluit Laporta zijn relaas.Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door conchaespina)

Ik snap echt niet dat die Tebas getolereed blijft worden. Enkel uit op eigen gewin, begon in 2013 met een salaris van 345.000 euro en in 2020 was dat inmiddels opgelopen naar 3.44 Miljoen (2.1 vast, 1.4 bonus).
Ongeloofelijk dat niemand daartegen in verweer komt, wellicht ook omdat ze zelf allemaal eigen interesses hebben....

13 september 2021 om 10:39

Je laatste zin geeft het grootste probleem met onze huidige wereld aan en is daarom niet "ongelooflijk". Ongelijkheid neemt al jaren toe omdat men op machtsposities elkaar de hand boven het hoofd houdt.

13 september 2021 om 13:29

Heeft zich vooral een mooie opslag bezorgd in het midden van de pandemie. Enorm vreemd.

13 september 2021 om 13:35

Sorry, maar een deal met een vage investeringsmaatschappij voor 50 jaar en het dan geen financiele kwestie noemen vind ik nogal een aparte conclusie.

Hoe flexibel wil je omgaan met FFP bij een club als Barcelona, dat meer dan €1 miljard schulden heeft?

13 september 2021 om 10:56

Ik snap wat je bedoelt, maar de FFP werkt anders.

La liga zelf heeft een salarislimiet. De FFP nog niet maar komt waarschijnlijk hier wel mee.
Het gaat om percentage salaris tov de omzet van de club.

Corona zorgde voor minder omzet ivm kaartverkoop dus ook je salarisplafond wordt dan automatisch verlaagd.

Veel clubs hebben schulden (Man Utd bv ook +/- 500 mln). Praat dit totaal niet goed, want eerlijk is het zeker niet, maar wel de waarheid helaas.

Banken hebben altijd wel leningen willen verstrekken aan voetbalclubs, omdat ze zien dat het in principe een bedrijf is dat heel veel inkomsten genereert.

Geen club ter wereld verdient zoveel als Barça. De waarde van Barcelona wordt op 4 miljard geschat. Op basis van rapport 19/20 is Barca de rijkste (qua inkomsten) club ter wereld.

Het is wel bizar dat er hoge salarissen en transfersommen betaald worden als je hoge schulden hebt. Echter een schuldenlast is niet noodzakelijk een negatieve zaak, zolang deze binnen een passend niveau worden gehouden en de kosten ervan lager zijn dan de verkregen voordelen.

Dat is iets wat er dus bij Barca fout is gegaan.

13 september 2021 om 11:58

Omdat de omzet bij Barca, voor Corona, tegen de 800 miljoen aan liep op jaarbasis. Dan kun je gemakkelijk 1 miljard schuld hebben. Jij kan met een salaris van 30.000 ook een hypotheek (wat ook een schuld is) krijgen van 150.000 (5x je inkomsten).

13 september 2021 om 12:06

Volgens mij heb je het niet helemaal begrepen. Barcelona heeft geen 800 miljoen aan inkomsten meer maar de kosten zijn hetzelfde gebleven en ze hebben spelers die ze hebben gekocht maar nog niet helemaal hebben betaald en daarnaast heb je de absurde salarissen dus ze zijn tegen een muur aangelopen. Daarnaast oogst Barca de zaden die ze hebben gezaaid met betrekking tot Messi. Ze wilden hem zo graag houden dat ze hun eigen club vernietigden. En als hij zoveel van de club hield mag je je afvragen waarom was hij dan zo gefixeerd was op geld.

13 september 2021 om 13:27

De investeringen hebben niet genoeg opgeleverd, (transfer Griezman, Coutinho, Dembele etc). Daardoor krijg je problemen met je schulden.
.
Het is belangrijk in gedachten te houden dat schulden maken niet noodzakelijk een slechte zaak is voor een onderneming/club. Wat zal bepalen of de economische situatie beter of slechter is, is de winstgevendheid die wordt verkregen door de investering waarvoor het geleende geld is gebruikt.

In het algemeen kan worden gesteld dat, indien de schuldquote binnen het optimale niveau wordt gehouden en de investeringen winstgevend zijn, het hebben van schulden geen probleem zal zijn voor de onderneming.

De optimale schuldenlast van een onderneming is het maximale bedrag aan schulden dat kan worden aangegaan zonder de financiële integriteit van de entiteit in gevaar te brengen. Elke onderneming/club en dus ook Barca heeft haar eigen optimale schuldniveau.

Voetbalclubs zitten in een gunstige sector omdat er veel inkomsten zijn. Dit is van invloed, aangezien er sectoren zijn waarin het nauwelijks noodzakelijk is om externe financiering te verkrijgen en andere waarin dit absoluut noodzakelijk is.

Het is nu erg goed dat Barca bezuinigd om die bizar hoge salarissen naar beneden te krijgen. Wanbeleid met korte termijnvisie heeft hiervoor gezorgd.

Het is vraag en aanbod, dus in het Messi geval is men bereid geweest om zo'n bizar salaris neer te tellen, dat is Barca's schuld niet die van Messi.

Ik word een beetje moe van deze basisschoolpolemiek tussen twee pseudo-volwassenen.

Tebas moet zich hier niet in detail over uitlaten en Laporta moet begrijpen dat Barcelona er zelf schuldig aan is dat Messi moest vertrekken.

Sowieso niet heel sjiek van deze man om zich uit te spreken over zaken die alleen de club zelf aan gaan, maar hij spreekt zichzelf ook behoorlijk tegen:

"of de financiën er mee te maken hadden of dat er een andere reden was, dat kan ik niet goed inschatten. De cijfers van volgend jaar zullen uitwijzen of Barcelona Messi had kunnen behouden of niet. Ik heb respect voor de beslissingen van de club, maar het is wel belangrijk om altijd de waarheid te vertellen. Het was geen financiële beslissing, dat weet ik zeker."

In het citaat waarin hij zegt dat het belangrijk is om de waarheid te vertellen zegt hij eerst niet zeker te weten of de financiën er wel of net iets mee te maken hebben, om af te sluiten dat het geen financiële beslissing was.

"In de optiek van de voorzitter van LaLiga heeft het afscheid van de Argentijnse aanvaller niets te maken met financiële redenen. Messi had bij Barcelona kunnen blijven als voorzitter Joan Laporta akkoord was gegaan met de deal met investeringsmaatschappij CVC. "

Als je de contradictie hierin ziet hoef je verder niks meer te lezen toch? Wat een grap.

Ja sorry hoor maar ik snap echt wel waarom Real en Barca moeilijk doen. Hoe ga je een contract van 50 jaar afsluiten? De voetbalwereld gaat zo snel en het lijkt mij heel raar als je jezelf als competitie bindt voor 50 jaar. Des knapper dat Laporta echt meer aan de belang van de club dacht in plaats van blind ja te kinnen om Messi te houden.

13 september 2021 om 09:59

De looptijd van het contract boeit Tebas toch niks. Zo lang zal die niet in functie blijven en dan kan die op korte termijn de financiële problemen bij clubs oplossen en de problemen die op de lange termijn ontstaan mogen zijn opvolgers oplossen.

13 september 2021 om 11:51

Wel vreemd als Barca eerst een maand lang achter de deal zou staan natuurlijk (als dat waar is)

Ach, beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald zullen we maar zeggen

Deze Tebas bemoeit zich echt met alles en iedereen. PSG, Messi, de selectie van Barcelona.... Hou je nou maar bezig met je eigen taken, misschien kom je dan met betere ideeën dan een deel van de competitie verkopen.

CVC deal accepteren was belachelijk geweest, zelfs om Messi te behouden. Berekening is simpel gemaakt.

Barcelona zou 270 miljoen euro krijgen in ruil voor 10% van van de TV gelden voor 50 jaar. Op dit moment strijkt Barcelona 150 miljoen euro per jaar op aan televisie gelden. Je zou 270 miljoen euro direct krijgen klopt, maar over 50 jaar 750 miljoen euro kwijt zijn. Ook nog eens er van uitgaande dat tv gelden niet zullen stijgen. Absurde deal natuurlijk van dhr Tebas.

13 september 2021 om 10:30

Wss is hem een zak met geld beloofd vanuit cvc. Als het nou 20a25 jaar was geweest dan was het het overwegen waard.

13 september 2021 om 10:51

Walgelijk deze tebas. Snap niet dat hij deze functie nog heeft na dit jaar. Bah om te kotsen deze corrupte oude leugenaar

"of de financiën er mee te maken hadden of dat er een andere reden was, dat kan ik niet goed inschatten. De cijfers van volgend jaar zullen uitwijzen of Barcelona Messi had kunnen behouden of niet. Ik heb respect voor de beslissingen van de club, maar het is wel belangrijk om altijd de waarheid te vertellen. Het was geen financiële beslissing, dat weet ik zeker." -- Is het nou wel of geen financiële kwestie of heb je geen inzage in de cijfers? Zeg dan gewoon niks als je niet het antwoord weet. Nu lijkt het alsof Barcelona Messi gewoon verscheten heeft en dachten 'nou we zien wel wat er gebeurd zonder hem'

Klinkt toch wel als chantage. Hij kan blijven, als je dit contract tekent...

Tebas wil op korte termijn zijn zakken vullen. Dat is waarom zijn salaris de afgelopen acht jaar bijna is vertienvoudigd en waarom hij nu deze deal wil sluiten die clubs in Laliga alleen op korte termijn een hoop geld biedt, maar vervolgens een halve eeuw als een soort zwaard van damocles boven hun hoofd gaat hangen. De voetbalwereld verandert te snel voor zo'n relatief laag bedrag voor een deel van de uitzendrechten. Maar Tebas en de financieel panikerende clubs in Spanje zullen maar al te graag zichzelf verrijken en blindstaren op zo'n fors bedrag in 1 keer.

Dit is trouwens volledig buiten beschouwing latend hoe ongekend onprofessioneel het is om je zo direct en gedetailleerd uit te laten over 1 van de ploegen in je competitie die het meeste geld ook binnenbrengt, en bovendien 1 van de grootste ter wereld is.

"noemt de uitspraken zelfs ongepast. "

Hahah los of Laporta gelijk heeft of niet, maar zijn er wel spiegels aanwezig in Barcalona? Ongelooflijk wat een jankerd er rond lopen bij Barca. Laporta doet ongepaste uitspraken over Koeman in de media. Koeman huilt, dat over hem uitspraken gedaan worden en zegt is ongepast. Koeman doet interview en doet ongepaste uitspraken over anderen...

13 september 2021 om 12:29

Wat hij heeft dit ermee te maken? Dit gaat over Tebas en Barcelona en Laporte heeft volledig gelijk. Dat de voorzitter van de Liga over 1 club op deze manier praat is gewoon behoorlijk ongepast.

Tebas slaat wild om zich heen. Dat moet hij vooral blijven doen, de media zal daar hopelijk ook op gepaste wijze op inspelen en hem eens een keer goed door de gehaktmolen halen. Er zal vast genoeg vuil over hem te spuien zijn met zijn halve-eeuw-contract.

Ik vond het van Tebas meer uitkomen als chantage en hij had verwacht dat Barcelona ervoor zou zwichten.
Alleen is hij nu gefrustreerd want zijn competitie is zonder Messi minder waard geworden. Dan is wijzen naar iemand die nee zei wel makkelijk

Zijn er in Spanje ook competenties die je moet bezitten voor dergelijke functies of plukken ze random ergens een vriendje van vandaan? Ik hoor en lees zoveel debiele dingen over bestuursleden etc. Mochten ze nog een incapablo zoeken voor een dik bepaalde functie hou ik me aanbevolen.

Het heeft er wel alle schijn van dat Tebas en La Liga de Corona situatie en contractsituatie van Messi bij Barcelona hebben willen gebruiken om die CVC deal er doorheen te drukken. Er is natuurlijk een hele hoop aan te merken op de bestuurlijke keuzes van Barcelona (en in mindere mate Real) in de afgelopen jaren, maar dat ze deze deal afslaan is zeker op de lange termijn gewoon de enige correcte beslissing. Het zou totaal onverantwoord zijn om je 50 jaar vast te laten leggen. Kijk alleen al naar de enorme wijzigingen die er de afgelopen 50 jaar hebben plaatsgevonden in het voetbal.

En mijn maag draait echt om van al die mannetjes die in Spanje de dienst uitmaken rondom het voetbal. Stuk voor stuk enorme ego's die vooral bezig zijn met hun eigen belangen/imago/portemonnee.

Belachelijk dat er een voorzitter van een competitie zich zoveel bezig houdt met media uitingen en op de voorgrond wilt treden. Geen enkele andere competitie heeft dit maar die Tebas is week in week uit bezig met zijn eigen propaganda wat ten koste gaat van de La Liga. Het schijnt dat die qua salaris ook in enkele jaren tijd met 1000% omhoog is gegaan wat ik ook vrij bizar vindt voor een voorzitter van een competitie.

Tja beide heren doen al tijden een wedstrijdje domme dingen roepen. Tebas wil clubs opzadelen met een contract van 50 jaar, Laporta zou wel graag zien dat er een iets minder strakke handhaving van de FFP mag worden toegepast. Het zou sjiek zijn als Tebas zijn mond eens dicht hield over Messi maar Laporta is dan weer de laatste die daar over moet zeuren gezien zijn schandelijke uitspraken over de medische status van Koeman.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4940 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger52
Sergio BusquetsMiddenvelder50
F. de JongMiddenvelder50
M. DepayAanvaller52
PiquéVerdediger41
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3771 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 2 0 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

Benzema laat met absurde stats zelfs Messi en Ronaldo achter zich

Karim Benzema is bezig aan een historisch seizoen. De 33-jarige centrumspits van Real Madrid produceerde in de eerste zes duels in LaLiga liefst acht doelpunten en zeven assists: een directe bijdrage...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren