Spelers Denemarken mogen zelf beslissen of ze willen spelen tegen België

Dinsdag, 15 juni 2021 om 13:58Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:01

De spelers van Denemarken mogen zelf bepalen of ze donderdag willen spelen tegen België tijdens de tweede groepswedstrijd. Dat heeft bondscoach Kasper Hjulmand laten weten. De selectie van Denemarken was diep onder de indruk van de gebeurtenissen rond hun ploeggenoot Christian Eriksen, die afgelopen weekend tegen Finland (0-1) een hartstilstand kreeg en op het veld moest worden gereanimeerd. Hjulmand wil zijn spelers niks verplichten en laat ze zelf de keuze maken.

"Het is nog te vroeg om te zeggen of elke speler mentaal bereid zal zijn om donderdag te spelen", vertelt Hjulmand. "En het is oké als een speler aangeeft emotioneel niet klaar te zijn om tegen België aan te treden. De afgelopen 24 uur waren goed voor de groep. We weten dat Christian het goed stelt en we zijn weer aan de slag gegaan op het trainingsveld. Er waren lachende gezichten te zien bij de spelers." Eriksen werd in de wedstrijd tegen Finland vlak voor rust getroffen door een hartstilstand, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Christian Eriksen komt met positief nieuws vanuit ziekenhuis

Lees artikel

Denemarken speelde het duel met Finland uit na een onderbreking van bijna twee uur, maar dat had volgens Hjulmand nooit mogen gebeuren. "Ik had de indruk dat wij en de spelers onder druk werden gezet", aldus de bondscoach. Hij liet na afloop van het duel weten spijt te hebben van het feit dat hij het duel heeft uitgespeeld met zijn ploeg. "Er is geen twijfel dat we twee opties kregen van de UEFA. Ik was daar, ik weet het. Maar er waren maar twee opties en dat was heel, heel duidelijk." Denemarken had de mogelijkheid om de wedstrijd nog dezelfde avond uit te spelen en zou anders een dag later om 12.00 uur moeten aantreden voor het restant. Een voorstel van de UEFA waar veel kritiek op kwam.

Dinsdag liet Eriksen via Instagram voor het eerst van zich horen. "Gezien de omstandigheden gaat het goed met me, al zullen er nog wel enkele medische onderzoeken moeten plaatsvinden in het ziekenhuis. Maar ik voel mij verder goed. Vanaf heden zal ik de jongens van het Deense elftal aanmoedigen in de komende EK-wedstrijden", aldus de Deen. De wedstrijd tegen België zal een Nederlands tintje hebben, daar Björn Kuipers van de UEFA te horen heeft gekregen dat hij het duel in goede banen moet leiden. Het is voor Kuipers zijn eerste wedstrijd op het EK.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door fionn)

Goede zaak. Op dit moment zijn er belangrijkere dingen dan een EK. Wat ze hebben meegemaakt zal wel een tijd in hun hoofd blijven zitten en kan me dan voorstellen dat voetbal maar bijzaak is.

Zullen we dan afspreken dat als ze kiezen niet te spelen we de punten ook aan Denemarken zullen toekennen?
Ik weet dat het niet kan, maar gun deze jongens het wel na zo'n afschuwelijk gebeuren en heldhaftig optreden.

15 juni 2021 om 14:07

Kun je nooit afspreken. Als ze ervoor kiezen om niet te spelen gaan de punten naar België.

15 juni 2021 om 14:10

Maar... als Denemarken niet wil aantreden en de punten aan hen gegeven wordt, dan is de tegenstander de dupe? Gaat zeker nooit gebeuren, maar wel leuk om er over te sparren. Zou zelf dondersgoed snappen dat Denemarken stopt met dit EK. Ze kunnen de beker niet winnen voor Christian omdat ze simpelweg niet goed genoeg zijn. En na de nederlaag tegen Finland lijkt het overleven van de poulefase al bijna onmogelijk.

16 juni 2021 om 00:18

Nou , 1992 was ook "onmogelijk"

Denen en "het is onmogelijk" gaat vaak niet samen

15 juni 2021 om 14:13

De trainer heeft het dan ook vooral over individuele spelers. Als er een aantal zijn die zeggen het niet aan te kunnen, dan is dat prima en dwingt hij ze niet.
m.a.w. hij gaat er al niet van uit dat meer dan de helft zal zeggen niet te willen/kunnen spelen.

15 juni 2021 om 14:14

We hebben het weleens over erehagen gehad.
Ik zou het mooi vinden als de spelers van België een erehaag voor de Deense spelers zouden maken,
Als je kijk hoe de spelers gehandeld hebben. Ze hebben met hun optreden een mensenleven gered.

Punten weggeven kan niet. Zou raar zijn als België hier de dupe van zou zijn.

15 juni 2021 om 14:37

Erehaag is ook een fantastisch idee. Ik geef ook aan dat het niet kan, maar dat ik het ze wel gun.

15 juni 2021 om 15:36

Weet je je gun ze 3 punten ook omdat je die wedstrijd nooit meer had mogen spelen.
Moet zeggen die Finnen hebben ook wel een klap gekregen.

De Uefa heeft hier weer laten zien dat commerciële belang boven menselijk belang gaat.

15 juni 2021 om 16:41

Ik ben heel blij dat het goed gaat met Erikson en ze hebben best wat voor hun kiezen gehad, maar we kunnen ook altijd zo overdrijven. In de "gewone wereld" gebeurt ook van alles, maar daar bedenken we niet dit soort dingen. Het zou heel normaal moeten zijn dat mensen wat voor elkaar over hebben en er zo gehandeld wordt. Als je sommige filmpjes op internet ziet waar de filmer gewoon zit toe te kijken, of van die ramptoeristen die ook nog eens files veroorzaken, dan is de Deense ploeg een prachtig voorbeeld voor al dit soort volk. Maar je gaat geen toernooi beïnvloeden door een ploeg punten te schenken en wie weet zit er geen Deen erop te wachten dat er weer extra aandacht aan wordt besteed. Als ze spelen dan doen ze dat waarschijnlijk voor hun landgenoot en willen ze op eigen kracht die pot winnen, anders is het niets waard.

15 juni 2021 om 17:11

België kan het zich na de winst op Rusland wel permitteren om van de Denen te verliezen, om vervolgens de Finnen te verslaan.... die hadden nooit mogen scoren tegen Denemarken, of een tegendoelpunt moeten incasseren, hadden er een salon-remise van moeten maken

We hebben het weleens over erehagen gehad.
Ik zou het mooi vinden als de spelers van België een erehaag voor de Deense spelers zouden maken,
Als je kijk hoe de spelers gehandeld hebben. Ze hebben met hun optreden een mensenleven gered.

15 juni 2021 om 15:45

Dat vind ik persoonlijk wat overdreven, er gebeuren zoveel ondenkbare verschrikkelijke dingen op deze aardbol, iedere dag(!). Gelukkig gaat het prima met Eriksen en kon er goed en snel gehandeld worden, waardoor deze gebeurtenis relatief in het niets valt. Maar dat heeft niet zozeer met de spelers te maken maar met de AED defibrillator. Als we het over ongelukkigere gebeurtenissen in de wereld van sport hebben, dan denk ik meteen aan de 19 jarige moto3 coureur die overleed afgelopen maand.

15 juni 2021 om 16:05

Als die aanvoerder niet gelijk had gehandeld had het anders af kunnen lopen.
Er zijn voorbeelden waarbij er te lang werd gewacht met handelen en dat liep een stuk minder af.
Die defibrillator is niet binnen 3 minuten op het veld en in die tijd moet er wel wat gebeuren.
Met alle respect die erehaag maak je voor de spelers die gehandeld hebben ook nog eens een schild maakte omdat de televisie er anders met de beelden vandoor zijn gegaan.
Voor helden maak ik graag een erehaag hoor.

Er zijn altijd ergere dingen in de wereld maar wil dat zeggen dat je bij andere niet stil hoef te staan?

Elk nieuwsfeitje omtrent de Denen met de opmerking dat ze niet hadden moet spelen..
Vraag me af of ze het ook riepen als ze gewonnen hadden..

Daarbij zijn er sporten zoals wielrennen, racen wanneer er een heftige crash of valpartij is, dat de rest ook doorgaat.. maar bij voetbal zou alles moeten stoppen.

Was hij overleden dan snap ik het , hangt er een zwart randje eromheen. Hartfalen is helaas een onderdeel van het leven maar in het dagelijks leven stop je ook niet met werken als je collega een hartaanval heeft gehad.. ga je dan ook weken thuiszitten?


Maar nu is het heel heftig en dat snap ik maar ik hoorde niemand over toen met Daley Blind..

Voor de rest , hoop ik dat hij de oude wordt. Geweldige voetballer

15 juni 2021 om 14:20

Ik wist niet dat Blind ook werd gereanimeerd en met de ambulance werd afgevoerd? Al heb je wel een punt over het doorgaan met spelen, want Ajax liet Blind toen notabene gewoon de wedstrijd afmaken tegen Valencia, terwijl je dan toch zou denken dat er inderdaad wel wat belangrijkere dingen zijn dan een potje voetbal. Je bent nu dus wel een beetje appels met peren aan het vergelijken, want Eriksen was er zonder adequaat handelen niet meer geweest, Blind heeft nog doodleuk de wedstrijd uit kunnen spelen.

15 juni 2021 om 14:23

Je zag tijdens het restant van de wedstrijd toch al dat ze niet in staat waren om er volledig voor te gaan? En als dit de twee opties waren, is er een schijn-keuze gecreëerd door de Uefa. Je kan de Denen dan moeilijk op jouw manier verwijten maken.

15 juni 2021 om 18:16

Ik verwijt de Denen niks, maar meer de mensen eromheen

15 juni 2021 om 14:32

De een kiest er dan voor om thuis te werken, de ander kiest ervoor om verlof aan te vragen. En de ander kiest er voor om gewoon door te werken. Het is ieder haar of zijn eigen keuze hoe hij of zij daar mee wilt omgaan. De meeste spelers in het Deense elftal zijn vrienden van Eriksen, het is dan ook niet aan ons om er over te speculeren of zij wel/niet moeten doorspelen. Na deze heftige gebeurtenis is het slimmer om je mond te houden. En vooral de keuze en de verwerking daarvan bij hen te laten.

15 juni 2021 om 15:29

Dit is topsport hè. Dat kun je niet op halve kracht, misschien niet eens op 90%. Totaal niet te vergelijken met de gemiddelde baan die wij hebben, waar we best een weekje wat minder ons best kunnen doen.

15 juni 2021 om 18:35

Dat klopt en daarom mogen de Denen zelf beslissen wat ze gaan doen. Heel goed van de coach. Echter, tegenstanders moeten niet de dupe worden van deze keuze.

Mocht het echt te zwaar worden voor de Denen, erg begrijpelijk. Dan moeten ze zichzelf uit het toernooi halen.

Als ik de coach was had ik gewoon de ploeg teruggetrokken en alle spelers op vakantie gestuurd om met hun geliefden te zijn. Ik denk dat er heel weinig Deense voetbalfans zijn die hier tegen zouden zijn. Zo'n gebeurtenis brengt alles in perspectief en maakt voetbal bijzaak.

Maarja, dan heb je aan de andere kant van de tafel Uefa die natuurlijk weer niet zitten te wachten op de misgelopen inkomsten etc.

15 juni 2021 om 14:26

Serieus? En de jongens die wel willen voetballen mogen niet meer door? Dat zou pas bizar zijn. Een coach zou daar geen vrienden mee maken. Wie ben jij als coach om zoiets te beslissen

15 juni 2021 om 14:46

de baas van het elftal? maar ik snap je wel, je moet die jongens die kans niet ontnemen. maar aan de andere kant zou ik het ook geen rare gedachte vinden om gewoon helemaal te stoppen

15 juni 2021 om 14:38

Hou ook even rekening met de spelers die wel graag willen. Voor sommigen is het een afleiding. En nu Eriksen van zich heeft laten horen en ze aanmoedigt zou ik als speler al helemaal de drive hebben gewoon door te gaan. Ook voor Eriksen.

15 juni 2021 om 15:17

Ik denk juist dat het prettiger is om dan juist bij elkaar te zijn en te blijven. Denk dat je geen betere omstandigheden kan hebben, dan deze. Om het met z'n allen te verwerken.
Met beetje ontspanning met trainingen en wedstrijdjes. Daar waar ze de druk eraf gehaald zullen hebben om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Daar waar de regeltjes ook misschien wat soepeler zullen zijn. Met komst van spelersvrouwen en kinderen.

Maakt het imo de beste manier om dit te verwerken.

Daarna kunnen ze altijd nog op vakantie gaan

15 juni 2021 om 15:24

Dan ga je er voor het gemak even vanuit dat het merendeel van de spelers helemaal niet meer wil voetballen. Maar niet iedereen gaat hetzelfde om met zo'n situatie. Ik heb ooit een teamgenoot had die linea recta van de begrafenis van z'n moeder naar de wedstrijd kwam en de beste wedstrijd van z'n leven speelde.

Veelgehoord was 'de spelers hebben er zelf voor gekozen' en 'ze wilden het zelf uitspelen'. Als je ze deze twee opties geeft, wekt dat inderdaad de illusie dat ze de wedstrijd zelf wilden uitspelen die avond, maar uit oa de wissel van Kjaer, de goal van de Finnen en de penalty bleek toch wel dat ze daar niet klaar voor waren. Dat wordt nu al meerdere keren bevestigt. De Uefa heeft hier toch wel een flinke misser begaan.

15 juni 2021 om 14:56

En daarbij hebben we ook van o.a. Schmeichel daarna meegekregen dat ze twee opties van Uefa kregen: of verderspelen of zondag om 12u.

Alles voor het tv-geld...

15 juni 2021 om 15:20

Volgens mij was/is er altijd nog een 3e optie. En dat was gewoon niet meer uitspelen. Dat had de hele wereld begrepen. En hadden ze alle recht op. Los wat de UEFA hun voorstelde.

Nu zou ik zeggen; je weet dat het goed gaat dus je kunt spelen. Kan me echter niet voorstellen hoe het is om zo'n gebeurtenis mee te maken en wat dat met je kan doen. Geloof best dat je niet slaapt, het in je hoofd blijft zitten en je mentaal gewoon niet in staat bent op te presteren. Erg goed dat ze het zelf kunnen aangeven en ik weet zeker dat ze het liefste allemaal voor de volle 100% ervoor gaan. Denk ook dat het een erg emotionele en mooie pot wordt.

Het is, naast het treurige gebeuren van zaterdag, natuurlijk ook vervelend voor die ploeg dat er nog een toernooi bezig is. Kan me best voorstellen dat er weinig Denen zijn die hier nog op zitten te wachten. De Russen kunnen er geen reet van en de Denen zitten met hun hoofd, begrijpelijkerwijs, ergens anders. Zo heb je als België zijnde dadelijk twee relatief eenvoudige potjes gespeeld. Dan maar hopen dat ze in de volgende ronde niet de nr.3 uit de poule des doods tegen het lijf loopt..

Nu we allemaal weten dat het goed gaat met Eriksen zullen ze die wedstrijd wel gaan spelen denk ik.
Het had er anders uitgezien als het anders was afgelopen.

Het blijft natuurlijk een rot situatie voor beide ploegen. Stel dat Denemarken met een b of zelfs c-ploeg aantreedt dan ga je als Belgie, met vele vrienden van Eriksen, toch ook niet aan 100% spelen?

15 juni 2021 om 18:38

Natuurlijk wel. Als de Denen kiezen om te spelen, kan je van de tegenstander niet verwachten dat zij zich aanpassen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale’

Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale, zo weet Sky Italia woensdag te onthullen. Het zal voor het eerst zijn dat Eriksen weer te maken krijgt met zijn ploeggenoten in...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren