Frenkie de Jong neemt kritiek voor lief: ‘In Spanje is het veel erger’

Dinsdag, 15 juni 2021 om 10:10Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:16

Frenkie de Jong heeft er geen enkele moeite mee dat er in Nederland zoveel kritiek is op het 5-3-2-systeem van bondscoach Frank de Boer. De middenvelder van Barcelona, die bezig is aan zijn eerste eindtoernooi als international van Oranje, was tegen Oekraïne (3-2) een van de betere spelers op het veld. De Jong geeft tegenover Voetbal International aan dat de kritieken in Spanje een stuk verder gaan dan in Nederland. Spanje speelde maandagavond ondanks een ruim veldoverwicht teleurstellend gelijk tegen Zweden (0-0).

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door origami)

Wat zit er toch een heerlijk nuchtere kop op die man. Prachtvoetballer, prachtmens.

Als er dan toch over het systeem geluld moet worden; wat gebeurd er met de functies van FDJ en Gini als dit naar 4-3-3 gaat? De as is zo ontzettend belangrijk, dat zie ik niet graag wegvallen imo.

15 juni 2021 om 10:25

Hij verteld gewoon de standaard mediatraining cliches die ik tegenwoordig van elke voetballer hoor

15 juni 2021 om 10:29

Zou ik ook doen als multimiljonair.De media zo min mogelijk inkijk geven in wat je echt denkt. Gewoon uit zelfbescherming.

15 juni 2021 om 10:30

Wat moet hij dan zeggen. Dat hij de Boer een lul vind en dat hij het totaal niet eens is met het systeem? Lijkt me niet verstandig.

15 juni 2021 om 10:32

@japie. Is dat een verwijt naar Frenkie, of naar de zin en onzin van interviews in het algemeen?

15 juni 2021 om 10:38

Dat is geen verwijt naar niemand. Iemand was hier lyrisch over deze uitspraken van Frenkie en ik geef alleen aan dat dit teksten zijn die ik 99 van de 100 keer hoor van alle spelers en coaches

15 juni 2021 om 10:46

Waarom duik je toch altijd direct op dit soort onderwerpen Japie? 😅 Eerst met Schmidt, laatste tijd met Frenkie de Jong... als het niet over "balletjes breed spelen" gaat dan wel over zijn interviews. Je kunt er ook een keer eentje laten lopen he.. hoeft niet altijd dit soort dingen te reageren 🙃

15 juni 2021 om 10:50

vind ik dus niet.

15 juni 2021 om 11:15

Jaapie heeft hier toch gewoon gelijk? Vet een normaal antwoord en men noemt dit lyrisch haha zelfde als fanboys messi of Ronaldo zien ademen en noemen dit een wereldwonder, dat overdrevene gedoe ook altijd.

15 juni 2021 om 11:52

Ik vind Frenkie anders altijd prima overkomen in interviews. Gewoon zichzelf, spontaan, prima interviews. Als je nou de Ligt had genoemd had ik je gelijk gegeven, die praat een beetje alsof ie 40 is haha.

15 juni 2021 om 11:53

Oké, verkeerd begrepen dan. Komt denk ik omdat ik je in de vorige topics op werkelijk alles waar Frenkie werd genoemd wel commentaar had. Maar in deze is je commentaar niet op Frenkie, want zijn reactie lijkt idd verder normaal, maar op dat iemand er lyrisch over was.

15 juni 2021 om 12:25

Zoveel kritiek heb ik nou ook weer niet op Frenkie. Ik vond hem in de eerste helft tegen Oekraïne teveel tikkies breed en terug spelen maar als je dat al niet meer mag zeggen. Ik zei ook dat ik Depay vond tegenvallen tegen Oekraïne en dat vind ik normaliter vaak onze beste speler

15 juni 2021 om 12:55

Tuurlijk mag je dat zeggen, t is hier net een forum maar met deze erbij is het inmiddels al 45x in twee dagen Haha. Maar voor dit topic snap ik wat je bedoelde.

15 juni 2021 om 16:35

bpreal zegt alleen maar dat Japie gelijkt heeft omdat eerstgenoemde Real support en Frenkie speelt voor Barca. Laat dat gewoon even duidelijk wezen.
Want Japie heeft helemaal geen gelijk. Het antwoord dat Frenkie hier geeft is helemaal niet standaard en de meeste spelers krijgen gewoon de vrijheid om hier in de verdediging te schieten en te gaan janken over het geklaag van de voetbalfans. Een Memphis, Wijnaldum had hier waarschijnlijk anders gereageerd.

15 juni 2021 om 22:08

Natuurlijk heeft 'ie mediatraining gehad, daar ontkom je niet aan, maar Frenkie de Jong is mijns inziens juist iemand die toch kleur aan zijn interviews weet te geven.

15 juni 2021 om 11:36

Frenkie moet uitkijken dat het geen Dirk Kuyt word met zijn uitspraken. Het is altijd binnen de lijntjes, nooit een uitspraak waarvan je denkt zo jij hebt een mening. Moet hij zelf weten natuurlijk maar ik vind dat nogal saai en nietszeggend. Beetje ook hoe hij voetbalt, binnen de lijntjes en een breedte pass daar en passje hier. Ik vind het niet zo bijzonder en ik mis bij hem een soort leiderschap om het team bij de hand te nemen.

15 juni 2021 om 12:31

Snap je punt hoor, maar Dirk Kuijt was wel Echt een slijmbal. Daar moest je Echt bijna van kotsen. Frenkie doet gewoon een standaard uitvoering van de mediatraining.

15 juni 2021 om 12:50

Klopt Dirk Kuyt is de overtreffende trap en zou naast het zijn van analist ook dominee kunnen zijn. Enige reden om altijd de mediatraining aan te houden is zodat de media nooit op je zal duiken want je zegt niets verkeerds. Maar ik hou zelf meer van spelers die gewoon zeggen wat ze denken en schijt hebben daaraan, al heb je daar sowieso steeds minder van. Geeft het voetbal wat meer kleur.

15 juni 2021 om 13:04

Louis el Pisto. Bij Kuyt kwam de haat van mensen op hem ook gedurende zijn carrière. Frenkie is nog jong, dus als hij straks 35+ is wordt hij hier op VZ waarschijnlijk ook uitgekotst om zijn correcte en saaie praatjes en kan hij niets meer goed doen, ook al heeft hij misschien wel gelijk in sommige situaties.

Eens. En uiteindelijk draait het gewoon om de winst. Spanje gisteren gezien en daar ben ik totaal niet van onder de indruk. Net zoals de Engelsen en Italianen. Ik denk dat alleen Duitsland, Portugal, Frankrijk en Belgie echt kwalitatief gezien beter zijn de rest kunnen we gewoon van winnen.

Lekker Frenkie... Laat ze maar lullen. Iedereen heeft op zijn manier toch altijd gelijk, maar je hebt niks aan duizend meningen. Het voetbal van zondag kon mij wel redelijk bekoren. Je mag niet verwachten dat ze Frankrijk of Portugal ermee gaan oprollen, maar alles wat kwartfinale is of beter is gewoon prima. De meningen zullen toch wel blijven.

Eens, je doet mee om te winnen! In mijn poultjes staat Oranje steevast op de winst. Er komt een dag dat ik mag innen!

Helpt wel relativeren, de pers in Spanje, Italië, Engeland... and so on. Onze media doet ook maar wat voor de gezelligheid: '5-3-2!! oh nee, terug naar 4-3-3!' 'Waar is Weghorst? Nee, Luuk moet weer spelen' Het is bijna aandoenlijk. Gewoon lekker focussen op Oranje Frenkie en hopelijk mag het lang duren!

Was ook verbaasd over de kritiek van sommigen op Frenkie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne. Wat mij betreft toont dat vooral aan hoe bizar hoog de verwachtingen rondom hem zijn en hoe hoog hij de lat blijkbaar heeft gelegd door prestaties in het verleden, want ik vond hem gewoon een prima wedstrijd spelen. Meer dan dat misschien zelfs. De absolute motor op het middenveld. Ergens gewoon classic Frenkie. Uitzakken, opbouw verzorgen, maar daarnaast ook druk zetten en (anders dan in het verleden) ook vaker aanwezig in de eindfase/richting de 16. En dan weet je dat hij nóg beter kan. Je kunt toch alleen maar blij met zo'n speler zijn? Ik heb hem wel eens slechtere wedstrijden zien spelen.

15 juni 2021 om 11:31

Tja hij wordt door heel Nederland opgehemeld als de nieuwe Cruijff. Ik heb juist het idee dat hij de snelheid van het opbouwen verstoort door het alsmaar lopen met de bal en risicoloze balletjes breed. Begrijp me niet verkeerd, het is een goede speler in balbezit, maar er komt geen enkel gevaar vanuit.

15 juni 2021 om 11:47

Dat heet ook wel temporiseren, hij levert in dat geval misschien niet direct gevaar, maar voorkomt door balbezit te houden wel dat de tegenstander gevaarlijk kan worden. Zoals Cruijf al zei: Aanval is de beste verdediging en daar hoort ook balbezit bij.

15 juni 2021 om 16:31

Geen enkel gevaar? Afgelopen wedstrijd gebeurde er juist telkens iets op het moment dat hij op het middenveld een versnelling erin gooide en 1 of 2 man voorbij liep waardoor we een overtal situatie creeerde. 1 van de weinige spelers in oranje die een man kan uitspelen.

Die Frenkie is echt een mooie gast, hem krijg je niet gek. Voor mij de beste voetballer bij Oranje, al komt dat er nog niet iedere wedstrijd uit. Heel benieuwd hoe ver Oranje dit toernooi kan reiken. De media en het volk zijn vooraf niet al te positief geweest, dus laat ze ons ongelijk maar bewijzen.

Beste Nederlandse speler met de meeste potentie. Volgens mij zat hii ook in de top 5 van spelers met de meeste transferwaarde in Spanje

Jammer dat hij het afwimpelt als “je moet wat te schrijven hebben” nee Frenkie, want als dat zo was konden ze net zo goed positief zijn enz, er worden kritische geluiden gemaakt omdat ze dat daadwerkelijk vinden. Als jij naar het restaurant gaat en jij vind het eten kut, en kok wimpelt het af met “jij moet maar wat te zeggen hebben”? Nee, als je het kut vind, dan vind je dat zo, natuurlijk een mening,en zo is de media ook, ze hebben hun mening. Maar nu niet doen alsof ze zomaar wat schrijven net zoals jij niet zomaar iets zegt of vind mag ik hopen…

15 juni 2021 om 12:38

Tjah hier worden ze op getraind die jongens. Vooral de rust bewaren naar de buitenwereld. Geen dingen zeggen waar de media mee aan de haal gaat. Je afsluiten voor kritiek van buitenaf. Dat laatste is voor dit soort jonge gasten misschien ook wel goed.. Ik hoop dat Frenkie en de andere goede spelers in de kleedkamer toch wel af en toe met hun vuist op tafel slaan en een sterke mening hebben..

Ik vind 532 ook niet bij nederland passen, maar een dominante 433 variant moet je wel Echt een goed team voor hebben, we hebben vooral matige buitenspelers. Wat hoop ik toch dat die er nog wel komen, want met al die goede CVs (met van Dijk en de Ligt er weer bij) en Frenkie Gini en Gravenberg zou je toch Echt prachtig voetbal moeten kunnen spelen..

15 juni 2021 om 12:49

Als Dumfries zo vaak de actie moet maken of de voorzet moet geven is dat toch nooit een goed teken. Die moet gewoon lekker verdedigen en de bal inleveren bij iemand die wel kan voetballen. Ook die taak kan hij denk ik met veel enthousiasme uitvoeren en dat lijkt me veel beter bij hem passen.

Prachtvoetballer, maar een schaap met zijn mening. Zegt precies wat men wilt horen altijd.

15 juni 2021 om 11:12

Wat had je willen horen. Dat er een conflict is geweest, slaande deuren. Dat spelers met hun hoofd in het achterste van De Boer zitten. We hebbend dat toch al vaak genoeg gehad. Meestal liep dat op een drama uit. Zoals toen met Beenhakker en Hiddink.

15 juni 2021 om 13:09

Ik heb een schaap nooit iets horen zeggen wat ik wil

Frenkie is echt een verademing in en buiten het veld. In mijn ogen een uniek talent binnen huidige generatie voetballers. Ik merk dat ze in het buitenland vol bewondering kijken naar zijn acties, vooral het gemak waarmee hij versneld en tegenstanders passeert alsof ze er niet staan. In Nederland zijn we dit nu al een tijdje van hem gewend en schatten we de waarde soms niet meer goed in. Maar wat was hij belangrijk tegen Oekraïne! Elke goede actie van Oranje begon bij een versnelling van Frenkie. Als hij zijn man passeert moet een andere tegenstander hem opvangen en ontstaat er ruimte voor de teamgenoten. In dat opzicht is Frenkie cruciaal in dit 3-5-2 systeem.

Voor wie steeds aan Frenkie's stoelpoten zaagt: wij gaan zover als Frenkie ons meeneemt. Zonder Frenkie zijn we echt ineens 2 klassen minder. Niveautje Turkije.

Het is een beetje Pavlov om zodra FdJ een interview geeft meteen aan te stippen hoe nuchter deze jongen altijd is. En dat is hij ook. En zeker bij Ajax was het een verademing om te zien dat wanneer hij 3-0 gewonnen had ook nog eerlijk kon toegeven dat hij slecht was.

Dat gezegd hebbende is dit gewoon gelul. "veldbezetting" "jullie moeten ook wat te schrijven hebben"
Is Dirk Kuijt langs geweest voor een mediatraining?

Hij had hier ook gewoon eerlijk moeten blijven en zeggen dat het goede spelers geen reet uitmaakt wat voor systeem ze spelen. Hij speelt op het middenveld met een van de sterkhouders van Liverpool de laatste jaren, heeft een ervaren topper van Inter achter zich en daar komt er nog eentje van Juve bij. Een keeper met een WK finale achter de rug en voorin de nieuwste aanwinst van Barca en iemand die in Duitsland 3 jaar lang 15 goals maakt. Die kunnen heus wel voetballen en moeten het nu met elkaar doen. Frenkie traint zelf iedere dag met Messi. Messi weet niet eens wat 5-3-2 is denk ik.

Het blijkt dat we wel een aardig teampie hebben, ook al was het even zoeken. Iemand waarvan je kan zeggen dat die een beetje door boot valt is Wijndal, maar dat is op te vangen.

Laten we ons maar niet zo druk maken en een beetje vertrouwen op best wel een aardige kern topvoetballers in ons Oranje.

15 juni 2021 om 12:45

Als je ziet hoe vaak Dumfries Wijndal/van Aanholt zich als buitenspeler moeten gedragen zie je toch wel degelijk de invloed van een systeem, ondanks de 'veldbezetting'. Leuk dat Dumfries de beslissende maken maar heb hem ook 10 keer knullig de bal in zien leveren. En iedereen maar hosanna over dat doelpunt. Net als Kuijt vroeger. Speelde dramatisch. Maar oh wat werkte hij hard, en dan had ie ook nog toevallig een balletje binnen getikt. Nou zeg, wat een wereldspeler vond half nederland het. Voor dat geld kom ik ook wel anderhalf uur de ballen uit mijn broek rennen hoor.

15 juni 2021 om 17:21

Dumfries en van Aanholt heb ik ook verder niet benoemd. Dat zijn dus niet per se spelers die ongeacht het systeem lekker kunnen voetbal nee. Bij frankrijk zijn het ook niet allemaal griezmannekes toch.

Laat ik vooropstellej dat ik geen fan onze Dumfries ben. Of was. Ik weet het nu even door de oranje bril niet meer precies.

Hij was namelijk wel gevaarlijk. Stond wel goed vrij steeds en bleef gaan. Zonder Dummie zaten die drie goals er niet in.

Dat gezegd hebbende had iemand anders waarschijnlijk 1 van die 2 opgelegde kansen gemaakt en die voorzet waar uiteindelijk Gini uit scoorde gewoon op de pantoffel van weghorst beland.

Maaaaaar dat is voebal he

Ik neem aan dat hij het hier heeft over Barcelona niet over de kritiek op het nationale team. Die zullen vast ook kritiek krijgen maar ik denk niet dat hij het daar over heeft. Dat maakt de vermelding dat die gelijk speelde tegen Zweden minder relevant.

Opvallend dat Frenkie in zijn interviews de laatste tijd vooral over de media zelf wil praten. ''jullie moeten ook wat te schrijven hebben''. Dit klinkt gewoon heel denigrerend en eerder deze week deed hij dacht ik een soortgelijke uitspraak. Nog opvallender zijn dan alle reacties dat het zo een nuchtere jongen is, want van een Depay ofso zouden dit soort uitspraken waarschijnlijk toch minder gewaardeerd worden.

15 juni 2021 om 14:06

Voetballers snappen er gewoon weinig van. Ze zien de pers als de vijand maar je geeft een interview niet voor de interviewer maar voor de supporters

Goed gesproken Frenkie, dat eeuwige gezeur over de tactiek is zo kortzichtig. Als Dumfries, zoals hij nu deed continue opkwam op rechts en van Aanholt blijft hangen op links, staat het gewoon 4-3-3.

Verder een uitstekende ambitie, ik denk ook dat Oranje kan verrassen. We hebben gewoon 5 spelers die absolute topspelers zijn (frenkie de Jong, Wijnaldum, de Ligt, de Vrij, Depay) in elke linie. Aangevuld met spelers die erg waardevol/belangrijk zijn in de grotere competities (de Roon, Weghorst, van Aanholt, Ake, L. de Jong) en de top van de Eredivisie (blind, Stekelenburg, Dumfries, Klaassen, Malen) en aanstormend talent (timber, Gravenberch, Wijndal, Koopmeiners, Gakpo). Mooie mix.

Erg jammer dat van Dijk er niet bij is anders had je misschien wel het beste centrale verdedigings trio ooit gehad. Maar als Timber het zo goed in vult, wordt dat verlies ook behoorlijk opgevangen.

Heerlijke voetballer, Al heeft hij wel zijn maniertjes ri de scheidsrechter als iemand hem aanpakt

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

244 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 37 3 5 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Als Memphis Depay dit in een vol Camp Nou doet, dan stort het stadion in’

Memphis Depay heeft een verpletterende indruk gemaakt op de media in Spanje. De aanvaller was zaterdagavond een van de uitblinkers in de oefenwedstrijd tussen VfB Stuttgart en Barcelona (0-3). De Nederlander...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren