Verdeeldheid onder clubs over sancties ‘Big Six’ na overtreden Rule L9

Woensdag, 21 april 2021 om 14:04Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:20

Bij clubs in de Premier League is verdeeldheid ontstaan over welke sancties moeten worden opgelegd aan de Big Six na deelname aan de Super League, zo meldt Sky Sports woensdag. Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal hebben met hun deelname aan de Europese topcompetitie de zogeheten Rule L9 overtreden. Deze regel schrijft voor dat een club schriftelijke goedkeuring nodig heeft van het bestuur van de Premier League om deel te mogen nemen aan een nieuwe competitie. Dat is echter niet gebeurd.

Een hoge clubfunctionaris heeft bij Sky Sports laten doorschemeren dat de mogelijkheden worden bekeken om bovenstaande clubs te straffen voor hun geplande deelname aan de Super League, daar de regels van de Premier League duidelijk geschonden zijn. Bovendien moet er een precedent komen, een soort afschrikmiddel om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Een van de managers van de overige veertien Premier League-clubs heeft laten weten niks te voelen voor een straf in de vorm van een boete of een puntenaftrek, aangezien in dat geval met de supporters, managers en de spelers 'de verkeerde mensen worden geschaad'.

Liverpool-eigenaar John W. Henry diep door het stof in excuusvideo

De eigenaar van Liverpool komt met welgemeende excuses voor de deelname aan de Super League.Lees artikel

In plaats daarvan moeten de regels met het oog op de toekomst worden aangescherpt. De clubs zijn zich bewust van de belangen van eventuele uitsluiting en vinden dat er 'enige vorm van realisme moet zijn'. Bovendien wordt de aanwezigheid van City, United, Liverpool, Chelsea, Tottenham en Arsenal in de Premier League als cruciaal beschouwd met het oog op de commerciële belangen. Vermoedelijk wordt er woensdag nog een vergadering belegd door de veertien clubs om eventuele sancties te bespreken.

Dinsdagavond trokken alle zes de Engelse clubs zich terug uit de plannen voor een Super League. Chelsea, United, Arsenal, Tottenham en Liverpool volgden daarmee het voorbeeld van City, dat eerder op de avond al een statement publiceerde. Arsenal bood in een reactie zijn excuses aan en ook Liverpool-eigenaar John W. Henry ging diep door het stof. De Amerikaan stak de hand in eigen boezem en bood onder meer zijn excuses aan richting Jürgen Klopp en de spelersgroep.Gerelateerd

Meer sportnieuws

142 reacties (laatste reactie door constant kante)

Die regels zijn niet voor niks ooit opgesteld. Dan zou ik zeggen: voeg de daad bij het woord en maak er gebruik van. Dat puntenaftrek de fans, spelers en managers schaadt is natuurlijk zo, maar welke andere mogelijkheden zijn er om te straffen?

21 april 2021 om 14:29

Persoonlijk zou ik het wel mooi vinden als deze 12 teams volgend jaar worden uitgesloten van Europees voetbal. Onder het mom van: "Jullie wilde niet meedoen, dus dan doen jullie ook maar lekker een jaar niet mee".

21 april 2021 om 14:37

Maar wie is jullie hier? Jullie hier, zijn de eigenaren..

21 april 2021 om 14:40

@peerberwers Ja, dat zou de beste reactie zijn! In elk geval iets wat ze wel echt zal raken. En geen boetes of iets dergelijks, want dat doet ze toch geen pijn.

21 april 2021 om 14:43

Klopt, maar jij weet net zo goed als ik dat bij die eigenaren aankomen met een boete totaal geen zin heeft en toch moet er wel iets van een strak komen.

Bovendien hadden al die teams überhaupt niet meegedaan in de CL als deze hele "Super League" was doorgezet, dus ik zou het helemaal geen gek idee vinden om ze een jaar lang van Europees voetbal uit te sluiten.

Bovendien worden daardoor ook meteen een hoop clubs die zich sterk maakten tegen dit belachelijke plan beloont. Denk maar aan West Ham, Everton en Leeds die dan de CL in zouden gaan IPV City, United en Chelsea.

21 april 2021 om 14:49

Volledig mee eens! Laten we hopen dat er ergens boerenverstand gaat zegevieren en ze er niet zomaar mee wegkomen.

21 april 2021 om 15:20

Wesley, en alle anderen, even voor de goede orde en laten we even ons boerenverstand gezond gebruiken: Wát is hier nou precies gebeurd dat er een straf kan worden opgelegd? Dit is een serieuze vraag. Iedereen valt hier over elkaar heen over boetes en uitsluitingen, maar hoe hebben deze zes clubs exact wélke regels overtreden die maken dat hier een straf opgelegd kan gaan worden.

Want, even boeren verstand, ze hébben toch nooit deelgenomen aan een andere competitie (zonder daarvoor vooraf schriftelijk toestemming te vragen)? Ik bedoel, zou jij het normaal vinden als jij voor de rechter komt voor moord als jij een keer gezegd zou hebben 'wat, die vent kan ik wel wurgen!'. ... Je hebt je voornemen toch niet doorgezet in daden? Dus hoe wil je dan clubs straffen vor daden die ze niet hebben gepleegd?

Wie kan mij hier een passend antwoord geven?

21 april 2021 om 15:22

Dat zou ik een goede straf vinden. Misschien wat aan de zware kant, maar er moet nu wel een duidelijk signaal afgegeven worden. Of misschien dat deze 6 clubs een transferperiode geen nieuwe spelers mogen inschrijven voor de Premier League. Een geld boete zullen ze toch niet voelen.

21 april 2021 om 15:26

Hahah... en dan? Dan spelen de grote clubs niet in deze toernooien. Dat is dan ook veel minder aanzicht. En zal ook de Uefa geld kosten. Deze grote clubs hebben meer invloed dan je denkt. De Uefa heeft deze clubs nodig voor de CL en evt EC

21 april 2021 om 15:28

@peerberwers, maar dan zorg je er juist voor dat er alsnog die super leaque komt. Je geeft nota bene deze 12 clubs een soort van rechtvaardiging om het alsnog door te zetten. Juist om deze reden denk ik dat er geen sancties zullen volgen. Niet eens lichte geldboetes.

21 april 2021 om 15:30

Je vergelijk gaat niet helemaal op Constant. Want dan zou je terroristen die een aanslag willen plegen ook niet mogen straffen, aangezien ze de aanslag nog niet gepleegd hebben.

De FA heeft altijd van die vage straffen voor spelers die "het voetbal" zogenaamd in diskrediet brengen. Dan moet het straffen van deze clubs toch ook wel lukken.

Allemaal uitsluiten van Europees voetbal bijvoorbeeld of puntenaftrek.

21 april 2021 om 15:34

@constant

Je hebt gelijk hoor, uiteindelijk hebben ze alleen maar gedreigd een SL op te starten en een balletje opgegooid. Juridisch zal er ook waarschijnlijk niks op aan te merken zijn, laat staan strafbaar zijn.

De wens is de vader van de gedachte in dezen, maar gelukkig werkt dit in het "normale leven" ook niet zo.

21 april 2021 om 15:39

Een aanslag voorbereiden staat dan ook gewoon in het wetboek als strafbaar als er voldoende bewijs voor is, neem ik aan. Heeft deze regel in de PL ook zo een clausule? Is het alleen strafbaar als ze deelnemen of is gewoon erover nadenken en het plannen al strafbaar?

21 april 2021 om 15:50

Je moet een gepaste straf vinden voor de juiste personen. Je kan niet met zijn allen van buitenaf roepen "voetbal is van de fans", maar puntje bij paaltje merken van de straf straks alleen de fans echt iets.
Waarom is een boete niet goed, maar deelname aan de CL ontnemen wel?
En het niet toelaten van een club aan de EL of niet toelaten aan de CL is ook nogal een verschil. Daarnaast zullen er misschien wel clubs zijn die geen europees halen, moet je die dan maar laten gaan?

Ik begrijp niet dat er hier alleen maar gekeken wordt naar straffen die negatief zijn voor de 6 ploegen, maar niet naar straffen die voor de competitie goed zijn.
Laat city etc lekker de CL in gaan, maar regel dat de helft van de inkomsten uitstromen naar de niet europees spelende ploegen uit de premier league. Verdeel het TV geld van komend seizoen gelijkwaardig of wat dan ook. Daar hebben die andere ploegen wat aan en niet alleen de "nummer 7 t/m 9" omdat die dan eventueel toevallig wel europa inmogen.

21 april 2021 om 16:18

tommi

" De FA heeft altijd van die vage straffen voor spelers die "het voetbal" zogenaamd in diskrediet brengen. Dan moet het straffen van deze clubs toch ook wel lukken."

Van die vage straffen? Geen idee war jij op doelt. Kun je specifieker zijn?
Dat straffen dus 'wel moet lukken' is nou exact de vraag die ik stel. Want op basis van die regel L9 vraag ik het mij in alle ernst af.
Dat van die terroristen dat zit ietsje anders. Het strafrecht kent namelijk bepalingen die 'voorbereidingshandelingen' bestraft, Staat dat ook zo in regel L9 dan? Dat voorbereiding strafbaar is? En je moet ook wel in de gaten houden dat de relatie tussen de PL en de clubs en de overheid en de burger fundamenteel anders is en juridisch dus hele grote verschillen met zich brengt.

21 april 2021 om 16:18

Constant Kante,

In de tekst staat onder andere dat de clubs de regels van de Premier League hebben gebroken, aangezien de clubs schriftelijke toestemming moeten krijgen van het bestuur, maar dat dat nooit gebeurt is.

Verder ben ik het niet helemaal eens met jouw "ik kan je wel wurgen vergelijking". Deze clubs hebben namelijk allemaal de papieren voor de nieuwe "Super League" getekent. Het is dus meer een gevalletje van: "we gaan iemand vermoorden, we hebben het hele plan uitgewerkt, we zijn zijn huis binnen gedrongen, we hebben hem flink in elkaar geslagen, maar daar werd de hele wereld toen ineens boos om, dus nu vermoorden we hem toch maar niet".

21 april 2021 om 16:21

Ajax/barca2014, veel van deze clubs zijn ondertussen diep door het stof gegaan en hebben aangegeven dat zij goed naar hun aanhang hebben geluisterd. Die clubs kunnen echt niet ineens terug op hun beslissing komen, nadat UEFA ze gestraft heeft. Dan zullen ze zelfs nog meer kritiek krijgen dan ze nu al kregen.

21 april 2021 om 16:35

Hangt er helemaal vanaf in hoeverre de super league al een officiële competitie was of slechts een plan op papier. Ergens je intentie voor uitspreken of op papier zetten, geeft nog niet aan dat je daadwerkelijk deelneemt.

Voor zover de berichtgeving een compleet beeld geeft, is de super league enkel en alleen een idee op papier en nog geen officiële competitie.
In dat kader heeft geen enkele club de regels overtreden en kan er volgens mij ook niets worden opgelegd.

Dus volgens mij heb je gelijk.

21 april 2021 om 17:12

Wat een vreemd voorbeeld over het wurgen. Je bent inderdaad niet strafbaar als je roept ik kan hem wel wurgen, maar in deze situatie zitten jou handen al op zijn strot en als jij direct je actie intrekt ben je alsnog onschuldig, maar op moment dat de politie jou tegen moet houden is de onschuldigheid weg.
In dit geval hebben de clubs de handen op de keel gedrukt en zijn ze niet uit hun zelf teruggekomen op hun besluit, maar zijn ze onder druk gezet door de Uefa, Fifa, Fans en bonden. Dan heb je dus gewoon je daad uitgevoerd. En heb je dus de regels verbroken door actief deelnemer te worden van een onreglementaire competitie. Beter kan ik het niet uitleggen.

21 april 2021 om 17:46

Helemaal mee eens. Dat zeggen dat de competitie nog niet was begonnen en er dus nog geen fout is gemaakt gaat er bij mijn niet in. De handtekeningen stonden al en er is door die 12 clubs duidelijk naar buiten gebracht dat zij met dit plan door wilden.

21 april 2021 om 17:54

Alleen als er harde bewijzen zijn dat de super league al een reële competitie was, gaat dat op.

21 april 2021 om 18:48

@ Constant Kante, Wedervraag: Wat is 'deelnemen'? Begint het deelnemen aan een nieuwe competitie met het spelen van een wedstrijd? Het logische antwoord is nee. Voordat het seizoen begint, neem je al deel aan de competitie en houd je je aan de regels van de competitie om maar iets te noemen. Je ergens voor inschrijven is in dat opzicht dan al onderdeel van het deelnemen. Laat staan: iets oprichten. Als dat geen deelnemen is dan weet ik het ook niet meer. Scheve vergelijking, maar komt ie: Ik heb een eigen bedrijf, we geven o.a. bijles. Dat bedrijf bestond al en ik nam daar al aan deel voordat de eerste les gegeven was: toen hadden we al een website, een organisatie, een flyer, een rekening, een naam, etc. Zelfde met de Super League, die bestond ook al en er namen al 12 teams aan deel. En volgens L9 mag je niet zomaar ergens aan deelnemen. De straf kan lager uitvallen i.v.m. nog geen wedstrijd spelen. Maar de straf kan hoger uitvallen i.v.m. niet alleen deelnemen maar zelfs zelf oprichten. Dus op basis van deze feiten: 100 miljoen boete per club, 1 jaar uitgesloten van Europees voetbal (naar eigens wens blijkbaar). Dat is mijn uitspraak en daarmee moet u het doen.

21 april 2021 om 19:10

Ehm, volgens mij ligt de strafbaarheid in het feit dat ze al getekend hadden om deze competitie te beginnen en ook al een geldschieter hadden, jp Morgan. Heb het vermoeden dat daarmee de regel betreffende deelname aan een andere competitie overtreden is/werd. In hoeverre ze tekenden dat de competitie een feit zou zijn of dat het slechts een intentieverkaring was zal ook iets uitmaken. Denk dat iedereen vooral verontwaardigd deed over het zogenaamde megalomane enkel op geld gerichte egoistische project terwijl ik durf te stellen dat de uefa niet veel anders is. Alleen zogenaamd inclusiever.

21 april 2021 om 19:39

Er zit niemand op "vriendschappelijke wedstijden" te wachten toch? Gaat nergens over, dus geen kijkcijfers. Dus is zeker geen vrijbrief om het alsnog te doen. Maar dit is een toppic over de PL die kunnen dus alleen besluiten om evt. de clubs die zich kwalificeren via PL niet in te schrijven voor de CL.

21 april 2021 om 20:23

je kunt ze wel straffen laat ze maar voor rondes doen tegen elkaar net als de andere kleine clubs en 4 beste mogen door in de cl.

21 april 2021 om 21:11

@constant, Mijn boerenverstand zegt me dat ze o.a. een aantal contracten hebben getekend voor de SL en daarmee hun deelname hebben bevestigd. Dat wurgen van jou slaat natuurlijk helemaal nergens op.

21 april 2021 om 22:00

Het enige passende antwoord is dat je volkomen gelijk hebt! Wel zou ik nieuwe regels laten opstellen om te voorkomen dat zoiets ooit tot stand komt dan bescherm je de spelers en de fans. Ik denk dat dat wel een passende oplossing is

22 april 2021 om 12:27

Groninger
Allemaal niet zozeer onwaar, als wel dat vooralsnog eerst maar eens aangetoond moet worden of wel sprake was van 'deelname'. Nog los van de andere voorwaarden voor strafbaarstelling. Is het tekenen van een contract en een geldschieter daarvoor voldoende? Dat is een hele snelle conclusie die weinig juristen met je zullen delen. Er is niet eens een straf gedefinieerd trouwens, maar dat terzijde want dat geeft weer andere dimensies op strafmogelijkheden en verweer daartegen.
Punt is dat ik niet zeg dat de clubs niet gestrafd kunnen of zouden moeten worden, ik zeg vooral dat er lang juridisch gesteggel mee gemoeid zal gaan, want de argumenten liggen zwaar voor de hand. Wat niet wegneemt dat de clubs best een geldboete of zoiets aan de broek kunnen krijgen. Of dat de clubs daarmee het gezeik 'afkopen' of zoiets. Ik voorzie zeker geen zware straffen zoals sommigen graag lijken te zien.

22 april 2021 om 12:32

"@ Constant Kante, Wedervraag: Wat is 'deelnemen'? Begint het deelnemen aan een nieuwe competitie met het spelen van een wedstrijd? Het logische antwoord is nee. Voordat het seizoen begint, neem je al deel aan de competitie en houd je je aan de regels van de competitie om maar iets te noemen. Je ergens voor inschrijven is in dat opzicht dan al onderdeel van het deelnemen. Laat staan: iets oprichten. Als dat geen deelnemen is dan weet ik het ook niet meer."

Precies, dát is de juiste vraag binnen dit verband. Wat is dan precies deelnemen. En dat kun je echt op heel veel manieren bekijken. Hoe georganiseerd was die Super League al? Hoe ver waren ze dan met het plan, hoeveel uitvoering, gebouwen, mensen, wedstrijden, scheidsrechters, sponsors, etc. etc.? Je moet echt alles bekijken dan, niet louter één overeenkomst waarvan niemand nog de exacte inhoud schijnt te kennen. Vergeet niet dat uiteindelijk, als de bond inderdaad een forse straf zou opleggen, de rechter eraan te pas kan komen. Zo niet eerst Uefa/fifa, daarna het Cas, dan wel de burgerrechter. En die kijken er echt anders naar dan voetbalbestuurders en voetbalfans.

21 april 2021 om 14:36

Dan gaan ze meteen terug naar de Super League haha

21 april 2021 om 14:39

Dat gaat nooit gebeuren. De eigenaar van Liverpool is bijvoorbeeld diep door het stof gegaan, die kan nu echt niet ineens alsnog aangeven verder te willen met de Super League.

21 april 2021 om 15:15

Dat is prima zolang ze dan maar wel uit de PL gegooid worden. En dan is het gauw over met deze clubs. Dan gaat de brand naar de VS of naar China maar de achterban in Engeland ben je kwijt. Die zal opnieuw beginnen op een lager niveau met een nieuwe club.

21 april 2021 om 14:39

Tenzij je eigenaren kan ontheffen, wat praktisch onmogelijk is, zal alles de fans raken. Een jaar geen Cl/el deelname zou mijn voorstel zijn. Uiteindelijk is dat toch wat ze wilden? Als bijkomend voordeel zorg je er zo voor dat Leicester, Wat Ham, Eventon, Leeds en Villa een kans krijgen om CL miljoenen binnen te halen en de competitie nóg spannender te maken dan het al is.

21 april 2021 om 14:42

Maar dan straf je alsnog de fans, want geen Europees. En Arsenal straf je dan dus helemaal niet.

21 april 2021 om 14:47

Daar ontkom je niet aan. Na calciopoli werden Juventus en Fiorentina in een lagere divisie geplaatst + puntaftrek. Lullig voor de fans, maar ze zullen het nog begrijpen ook. Neville riep bv ook direct op op United dan maar in de championship te plaatsen en hij kreeg direct publieke steun. Als je niets doet, schep je een precedent.

21 april 2021 om 15:02

Helemaal mee eens siepie, je zult de fans treffen, maar er zijn maar een paar mensen aan wie ze dát kunnen wijten. Niet aan de PL iig, maar aan hun bestuurders. En dan hopelijk kan een aantal daarvan wieberen onder druk van de eigen fans.

21 april 2021 om 15:12

Dan straf je heel Europa, want niemand zit op West Ham, Everton en Leeds te wachten in de Champions League. Laat de 6 clubs een boete betalen die ten goede komt aan het Engelse voetbal op de lagere (professionele) niveaus. Maakt het verschil tussen arm en rijk ook weer een ietsiepietsie kleiner

21 april 2021 om 15:15

Merkte dat de fans er best veel voor over hadden om de eigen clubs te straffen. Las vanalles, van puntenaftrek tot degradatie, van uitsluiting Europees voetbal tot zelfs opheffing. Maar dat was wel in de emotie.

21 april 2021 om 15:24

@29er.. Ik zit daar wel op te wachten. Mijn vrienden en ikzelf hebben meer mooie herinneringen aan CL-edities waarin Valencia de finale haalde, Porto tegen Monaco speelde, Riquelme met Villareal tegen Leeds speelde of Deportivo la Coruna een ruime achterstand wegwerkte tegen Milan. Dat blijft veel meer bij dan de zoveelste Bayern-Real of City-Spurs.

21 april 2021 om 15:28

Klopt Siepie, dat waren mooie elftallen, maar wel elftallen die in die periodes bovenin Europa meedraaide. Ze hadden er de selecties en de kwaliteiten voor, zodat ze jou die herinneringen konden bezorgen. Iets wat West Ham, Everton en Leeds nu beslist niet hebben.

21 april 2021 om 15:30

@ Siepie - wanneer de FA & de 14 andere clubs besluiten om de 6 (want je kan niet 1 of 2 clubs straffen, het is of alle 6 of geen) te verbannen en terug te zetten naar de Championship, wat denk je wat daar de gevolgen van zullen zijn en voor de Prem L, de FA & de 14 andere clubs?

Averechts effect! Deze 6 zijn nu eenmaal de clubs die internationaal grootste clubs van Engeland zijn, de clubs die de vele miljarden aan TV inkomen voor de FA & de andere 14 Prem L clubs en dus ook voor alle clubs in de lagere niveaus binnen harken. Zet je deze in de Championship dan wordt die competitie in 1 klap de grootste van Engeland en zullen deze wedstrijden eerder worden uitgezonden dan die vd Prem L. Leuk voor de clubs die ze eruit wilde hebben.

De straf zal meer een financiële compensatie worden. Feit blijft dat de Prem L zonder de 6 niks is.

21 april 2021 om 15:54

en je geeft West ham, everton, leeds en villa de kans om het gat met de clubs daaronder groter te maken. Onredelijke straf dus. Daarnaast staat Leicester gewoon 3de en die gaan al de cl in als het zo blijft.
Je wil een straks hebben waar de 6 wat van merken en waar de competities in zijn geheel beter van wordt en waar de fans uiteindelijk nergens de dupe van wordt..

Verdeel het TV geld evenredig komend jaar. Zorg dat de top 6 ploegen het komende jaar 50% van alle europese inkomsten evenredig verdelen over de overige teams in de pl. Dat zijn straffen waar je iets mee teweeg brengt.

21 april 2021 om 15:58

Je kan dat schandaal toch in zijn geheel niet vergelijken met dit.. hier is sprake geweest van een extra competitie waar uiteindelijk 12 mannetjes met een sigaar in een leren stoel iets verzonnen hebben. toen dit naar buitenkwam zijn ze van alle mogelijke kanten aan de schandpaal genageld en is gebleken dat alles buiten de andere mensen van de club om is gegaan..

Dat wil je toch niet vergelijken met het jarenlang omkopen en manipuleren van wedstrijden.. Er roepen wel vaker mensen iets op tv en die krijgen wel vaker steun. Er zijn echter ook zat mensen geweest die hier niet steun aangaven, het is dus beetje willekeur welke mening je voorkeur wil geven.

21 april 2021 om 15:24

Omdat het de eigenaren helemaal niks uitmaakt.Als ik kijk naar United. Die krijgen elk jaar zoveel inkomsten met de merchandising.Die gaan dat niet merken aan hun portemonnee. Die verkopen dan spelers. En zullen dan niks binnen halen. Mocht het echt nodig zijn.Wel.erg makkelijk en kort door de bocht. Vind je niet??Ik vind het te ver gaan, en te makkelijk gezegd dat de spelers, fans en managers er maar mee moeten dealen. Die zelfs aan hebben gegeven er zwaar op tegen te zijn. En ervoor hebben gevochten. Ook door hun toedoen is de gehele League niet door gegaan. Moeten die dan gestraft worden??Het beste is om deze mensen te verbannen. En de club zo snel moeilijk te verkopen aan anderen. Ook dat zal misschien heel lastig zijnAangezien United 4 biljoen waard is. Denk dat iedereen er mee moet dealen. Kortom is er verder niks gebeurd. Dan 3 dagen paniek en hoop heisa. Laat de desbetreffende mensen zelf bepalen wat er met de eigenaren moet gebeuren.

21 april 2021 om 15:54

Konden de fans maar bepalen wat er met de eigenaren moet gebeuren...

21 april 2021 om 16:57

4 biljard nog wel haha. Zo'n 1000x onze Neerlandse economie lijkt me wat gortig.

22 april 2021 om 10:00

Excuses. Typfoutje van mij.Moet Biljoen zijn. Is aangepast.

21 april 2021 om 17:00

Deze regel schrijft voor dat een club schriftelijke goedkeuring nodig heeft van het bestuur van de Premier League om deel te mogen nemen aan een nieuwe competitie.

Die competitie komt er helemaal niet. Dus een boete lijkt mij onzin.

21 april 2021 om 20:11

Ik snap je punt zeker, maar door punten af te trekken schaad je alleen maar de fans, managers en spelers, niet de eigenaars. Zij hebben door het oprichten van de Super League al laten zien dat het enkel om geld gaat en niet om punten in de competitie. De enige manier dat ze het wel voelen is in hun zakken.

21 april 2021 om 21:03

Big six 300 miljoen aftikken aan de overige clubs zou ik zeggen

21 april 2021 om 20:58

Dat klopt. MAar als je de regels toepast moet je nu dus geen straf toekennen. Die regel zegt immers dat ze niet mogen deelnemen zonder toestemming van de bond. Plannen om deel te nemen =/ deelnemen. Als ze nu een straf opleggen maakt elke eerstejaars student rechten gehakt van de bond bij het CAS

Wat die anonieme manager zegt is waar, je pakt de verkeerde. Bijna alle spelers spreken zich er tegen uit, althans, geen enkele speler was er voor. Maar die clubs aanpakken gaat lastig worden lijkt me. Een boete van 10 miljoen lachen ze om, zeker nu de UEFA aan heeft gekondigd meer geld in de CL te gaan steken. Ze staan geweldig voor lul, maar hebben wel deels hun doel behaald. Geld wint dus wéér 🙃

21 april 2021 om 14:24

Dat voor lul staan wordt wel snel vergeten. Juventus heeft calciopoli overleefd. Lierse heeft de zaak Ye overleefd. KV Mechelen is nog geen 4 jaar geleden veroordeeld voor matchfixing, maar daar kraait nu ook geen haan meer naar. En dat zijn toch wel ergere dingen dan wat deze clubs gedaan hebben.

21 april 2021 om 14:28

Maar dat staan ze nu toch wel voor lul 😅? Dat het in de opportunistische voetbal wereld snel overwaait ben ik met je eens. Dat is net als dat ze racisme altijd keihard gaan aanpakken nadat er een donker iemand is uitgescholden. Komt ook nooit wat van terecht, en 2 week later is iedereen het weer vergeten.

21 april 2021 om 14:40

Ze staan inderdaad enorm voor lul. Of ze het echt wilden invoeren of dat het gewoon een pressiemiddel op de uefa was, ze hebben sowieso de reactie van fans onderschat. Al moet ik wel toegeven dat alleen de Engelsen er zo gek over deden. In Italië en Spanje was het toch wat gezapiger.

21 april 2021 om 14:41

Daarnaast heeft het meerendeel van de eigenaren al jarenlang aangetoond dat ze maling hebben aan de publieke opinie. Dus die schaamte voelen ze niet eens.

21 april 2021 om 15:30

@lierse, goede voorbeelden inderdaad. Vooral dat van KV Mechelen was echt schandalig. Zelf schreeuwden ze over matchfixing bij de Waalse ploegen, terwijl ze zelf nota bene het spil van een matchfixingschandaal waren. Die Dennis van Wijk stond toen ook wel aardig voor lul haha. Maar is Mechelen uiteindelijk nog voor deze illegale toestanden bestraft door de Belgische bond?

21 april 2021 om 15:44

Neen, om de simpele reden dat het gemiddelde reglement van een voetbalbond met haken en ogen aan elkaar vastzit (zie ook City en de Uefa). In het reglement stond dat de klacht tegen matchfixing ingediend moest worden in het seizoen waarin de matchfixing plaatsvond. Alleen was dat dus de laatste wedstrijd van het seizoen waardoor dat een bijna onmogelijke deadline is om een heel onderzoek op poten te zetten. De klacht (met staalharde bewijzen) is dus "te laat ingediend" waardoor er in de Pro League zelf geen sanctie kon worden opgelegd. Bij de Uefa gold die belachelijke regel niet dus ze mochten het seizoen daarna wel geen Europees spelen (ze hadden namelijk de beker gewonnen dat jaar van de matchfixing, zij het wel gewoon zuiver).

21 april 2021 om 14:36

@messi wel doel?

Zij hebben juist gefaald. Lees bijv dit.

"bovendien moet er een precedent komen, een soort afschrikmiddel om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. "

Denk je niet dat Uefa ook zulke zware maatregelen gaat invoeren.

Enige wat bereikt is dat Uefa nog machtiger geworden is, de 12 geen sterke positie meer hebben, sommige bestuurders (juve) zwaar voor schut hebben gestaan.

Denk je dat beetje geld mer hun doel was en zij nu morele winnaars zijn?

21 april 2021 om 14:44

Ach toen de bazen bij Juve omkoping een goed plan vonden werden uiteindelijk ook de spelers en de supporters hierdoor geraakt. Lijkt mij ook goed. Een jaartje geen europees is voor deze fans en spelers misschien een mooie reden om weg te gaan bij deze rotte clubs.

21 april 2021 om 15:55

gekkedh, maar de clubs zijn helemaal niet rot.

21 april 2021 om 14:44

Dat is inderdaad het grote probleem, spelers en supporters die ook niet op de hoogte waren en zich massaal tegen hebben uitgesproken... Toch mag dit toch niet ongestraft blijven want dan winnen ze uiteindelijk nog.

Ze staan idd enorm voor lul, maar tegelijkertijd was dit een plannetje van de eigenaren die extra geld wilden verdienen. Diezelfde eigenaren die geen enkele binding met de clubs zelf hebben en waarschijnlijk nog geen nacht wakker liggen van de imagoschade aangezien ze er waarschijnlijk financieel nog beter uit komen ook.

Het is een lachertje dat zo'n beetje alle teams die met dit plan kwamen opeens terug willen trekken door de backlash. Hypocriete bende.

Dus hoewel het mooi is dat dit zoveel weerstand heeft opgeroepen en het keihard in hun gezicht is opgeblazen mag ik hopen dat dit zeker nog gevolgen gaat hebben voor ze.

21 april 2021 om 15:05

Je pakt de verkeerde? Het lijkt wel of je iemand verdedigt die de gevangenis in moet omdat hij voedsel gestolen heeft om zijn hongerige kinderen te voeden. Dit is precies waarom je straffen als puntverlies goed kan inzetten. Dan maar een seizoen geen Europees voetbal of kampioen. Ajax heeft ooit een seizoen(absurd lage straf!) uitsluiting van Europees voetbal gehad, omdat 1 supporter een staaf naar de keeper van de tegenstander had gegooid. Daden hebben nu eenmaal consequenties, en volwassenen nemen die consequenties als een man(beetje seksistisch, maar dit is nu eenmaal het gezegde). Teleurstellingen horen ook bij het leven.

Wat dacht je van een 1/2 jaar geen Europees voetbal. Keertje aanpakken zulke clubs. Dan krabbelen ze wel terug.

21 april 2021 om 14:26

Precies wat deze anonieme manager zegt, dan tref je de spelers en met name de supporters die hier geen stem in hebben gehad.

21 april 2021 om 14:35

Het klinkt misschien lullig, maar dan moeten die spelers dus maar eens nadenken of ze wel bij de juiste club zitten.

Als die hele "Super League" er was gekomen, dan hadden deze teams ook allemaal niet meer meegedaan aan de EL en CL, dus uitsluiting van Europees voetbal vindt ik zo gek nog niet.

Je moet toch een manier vinden om ze te straffen en zo'n boete gaan ze echt niet voelen.

21 april 2021 om 14:40

Tja... als er in een fakkel aan stadion word afgestoken is de club ook de lul ipv de spelers.

21 april 2021 om 14:42

Snap wat je zegt. Maar als supporters zich misdragen en clubs worden uitgesloten, worden spelers daar toch ook de dupe van?
Soms moeten de goeden helaas onder de kwaden lijden en dat zou in dit geval misschien wel eens de beste remedie zijn.
Bovendien denk ik dat supporters er nog begrip voor kunnen opbrengen ook.

21 april 2021 om 14:44

Na Calciopoli werden bv Juve en Fiorentina teruggezet naar een lagere divisie, zelfde als Parma na het faillissement. En dat was ook puur door toedoen van de beleidsbepalers. Je ontkomt er niet aan en op die manier blijf je ook zorgen dat eigenaren door de fans aansprakelijk worden gesteld als ze weer zo'n actie hebben.

21 april 2021 om 14:34

Een half jaar geen Europees voetbal? (anderhalf bedoel je denk ik?) Dat lijkt me te gortig, de Uefa en de FA straffen nooit zo hard, dat kost ze simpelweg te veel geld.

21 april 2021 om 14:45

Volgens mij bedoeld hij 1 of 2 jaar. 2 jaar zou ik zelf wat fors vinden, maar 1 jaar zou ik helemaal niet gek vinden, aangezien ze dankzij hun "Super League" idee eigenlijk al afscheid hadden genomen van Europees voetbal volgend jaar.

21 april 2021 om 15:01

Ik zou het buitensporig vinden, des te meer omdat clubs zoals PSG ook niet gestraft worden ondanks hun lugubere praktijken (vanuit de Uefa). De FA gaat dat ook niet doen.

21 april 2021 om 15:16

PSG heeft dan ook niet openlijk gerebelleerd....wat die verder op andere vlakken uitvreten doet hier niet ter zake.

Nog even afgezien van het feit dat PSG helemaal niet in de Premier League speelt en dus sowieso geen relevante factor is bij de vraag welke straf de PL zou moeten uitdelen aan de 'afvallige' PL clubs

21 april 2021 om 15:57

Dan kan je ze dus ook niet straffen met uitsluiting van Europees voetbal, want daar heeft de FA niets in te zeggen.

21 april 2021 om 18:06

@samcro De Premier League kan wel punten in mindering brengen, zoals de Serie A toendertijd deed met het omkoopschandaal. Als ze dan opeens allemaal in de middenmoot staan aan het eind van jaar kunnen ze ook niet meedoen met Europees voetbal.

Gewoon het volgende seizoen beginnen met -30 punten ofzo en deelname aan de FA Cup verbieden oid. Degraderen kan ook maar dan mist je als PL zijnde heel veel inkomsten (waar het uiteindelijk allemaal om draait).

21 april 2021 om 22:07

De FA cup wordt niet door de PL georganiseerd maar door de FA.

Ik zie niet hoe een gebrek aan geld een probleem is binnen het voetbal. Er is nog nooit zoveel geld in omgegaan. Nu tijdens de pandemie komen clubs in problemen maar dat is niet alleen binnen het voetbal zo.

Ik zie niet hoe voetbal als sport beter zou worden om nog meer een geldmachine te worden zoals de Nfl. Meer reclameblokken elke keer dat het spel stil ligt? In de Indian Premier League (cricket) hebben ze zelfs bepaalde gebeurtenissen binnen het spel vernoemt naar een sponsor. Stel je voor dat een doelpunt geen doelpunt meer zou heten maar als er elke keer als er werd gescoord door de commentatoren zou worden gesproken over een "jp Morgan Succes Moment".

In tegenstelling tot het genereren van meer inkomsten zou het voetbal ook kunnen kijken naar een manier waarop clubs gerund worden. Moet het uiteindelijke doel (en daarmee de wijze waarop het gerund wordt) van een voetbalclub overeenkomen met het doel van een een bedrijf wat iets anders verkoopt. In feite is het de vraag of voetbal slechts een product is of iets meer? Is er überhaupt een mogelijkheid dat er iets in onze samenleving overblijft wat niet wordt gereduceerd tot een product? Dit is een discussie die eigenlijk veel breder is dan voetbal alleen.

Ja je pakt de verkeerde en het is heel spijtig. Maar die verkeerde zijn ook de fundering voor deze geldwolven. Straf je hun dan denken die eigenaren in de toekomst wel beter na. Dit gaat natuurlijk een rel bij de achterban veroorzaken en dan moeten deze verraders opstappen.

Gewoon punten halveren. Hoppa. Klaar met dit gezeik. Doen ze komend jaar ook niet mee aan Champions league, raak je zo ook in de portemonee.

21 april 2021 om 14:37

Lijkt me trouwens best gaaf als dan bijvoorbeeld West Ham, Leicester, Everton en Leeds de CL ingaan. Bovendien hebben die clubs zich juist sterk uitgesproken tegen die belachelijke Super League.

21 april 2021 om 16:38

Inderdaad. Dan gaan ze natuurlijk zeiken van boehoe boehoe de reden dat we dit net deden was dat we niet leefbaar zijn / bijna failliet zijn... Waar dan iemand bv Barcelona zou kunnen zeggen, ok dan laat je toch Messi gaan, en Frank, etc... en werk je ff paar jaar obv de jeugd (lage salariskosten) tot je er weer bovenop bent. En ja, dan kan je als grote club even niet de grote Jan uithangen... Deal with it.

clubs die uiteindelijk beslissen deel te nemen aan de Super League en achteraf toch in de normale compettie actief zijn
laten beginnen met puntenaftrek

een jaar uitsluiten van europees voetbal

veel meer opties zijn er niet denk ik

Typisch dat men dan roept om de regels aan te scherpen. De regels zijn toch duidelijk? Men weet dat ze onder 'rule L9' kunnen handelen. Je zit alleen met de sanctie en wilt de spelers en fans die er weinig mee te maken hebben ontzien. Echter ontkom je daar niet aan want daar raak je clubs nu eenmaal het hardst mee. Je kunt wel stappen ondernemen tegen Woodward, maar die gaat al weg. Meneer Henry van Liverpool kun je als persoon ook niet direct raken. Dan is ie als voorzitter even niet welkom in een Engels stadion. Dat schiet niet op en schrikt voor een volgende keer niemand af.

21 april 2021 om 14:40

@master D

"je zit alleen met de sanctie en wilt de spelers en fans die er weinig mee te maken hebben ontzien."

Puntaftrek van 3 tot 5 punten lijkt mij wel fair.
Wordt dan ook spannend in die competities.

Plus een geldboete of verplicht deel EU opbrengst verdelen onder de clubs wegens verraad.

21 april 2021 om 16:05

Masterd
" De regels zijn toch duidelijk? Men weet dat ze onder 'rule L9' kunnen handelen. "
Aha, okay, de regels zijn duidelijk, zeg jij. Mooi. Leg mij dan eens exact uit wát precies regel L9 is, hoe hetgeen de clubs hebben gedaan valt onder de exacte bewoordigen van regel L9 en wat dan de grondslag is van de straf (die dan nog bepaald moet worden). Want mij is het niet duidelijk omdat het gaat over het 'deelnemen aan'. Terwijl er geen minuut ,geen seconde, is gespeeld ind e Super League. Maar ik sluit niet uit dat de regel L9 ook de voorwaarde bevat dat 'het uitspreken van een voornemen' gelijk gesteld kan worden met 'deelname aan'. En jij zegt dat de regels duidelijk zijn, dus dan hoop ik dat jij het voor mij uit kan leggen.

21 april 2021 om 16:37

Dat jij het niet snapt zegt weer voldoende over jou. De regel zegt: 'except with the prior written approval of the Board, during the Season a Club shall not enter or play its senior men’s first team in any competition other than:' Daarna komen de reguliere competities die we kennen. Er is inderdaad geen seconde gespeeld in de Super League, dus van dat 'play' deel is geen sprake. Gelukkig is het een 'of' bepaling, dus moeten we kijken naar het 'enter' deel. Als we dan even het officiele bekendmakings statement erbij pakken is het heel duidelijk:

'twelve of Europe’s leading football clubs have today come together to announce they have agreed to establish a new mid-week competition, the Super League, governed by its Founding Clubs.

AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF and Tottenham Hotspur have all joined as Founding Clubs.'

In de officiele aankondiging staat het woordje 'joined' hetgeen synoniem is voor 'enter'. Kortom in hun eigen statement geven ze aan dat ze gaan deelnemen (enter/join) aan een andere competitie dan de genoemde competities in L9. Daar hebben ze geen toestemming voor gevraagd en dus een duidelijke overtreding van deze regel. Echter worden er nooit direct sancties aan dit soort artikelen gekoppeld, dus wat de gevolgen hiervoor zouden moeten zijn, dat is nu onderdeel van discussie. Maar op zich is deze regel wel helder en kun je daar juridisch wel mee uit de voeten.

21 april 2021 om 16:47

Hij snapt echt wel wat er bedoeld wordt. Alleen gaat het in rechtbanken vaak niet om “snappen”. Maar of er een regel gebroken is. Om lid van iets te worden moet er een daadwerkelijk iets zijn om lid van te worden. En om nu puur op het woordje “joined” te baseren dat de super league een opgericht en bestaand orgaan is, lijkt me nogal voorbarig. Wij hebben geen goed zicht op de mogelijkheden die er zijn. Als er ergens documenten rondslingeren die bewijzen dat de super league bestond dan is het een andere zaak.

21 april 2021 om 18:53

@constant Kante, zelfde discussie als hierboven. Hier een andere vraag: In welke woorden is de Super League gestart. Wat waren de woorden in hun verklaring en wat waren de uitspraken van de clubs en eigenaars? Werd daaruit duidelijk dat de Super League meer dan alleen een plan was, maar iets reëels waaraan deze clubs zich verbonden en wat deze clubs samen oprichtten? Helemaal eens dat de regel onduidelijk is, maar dat kan ook in het nadeel van de clubs uitvallen. Alhoewel dat voor de strafmaat misschien gunstig is. Maar zoals ik hierboven al zeg, oprichten lijkt mij 3 stappen kwalijker dan deelnemen.

Wat betekent mee doen? Bij sommigen lijkt het wel alsof de competitie al is begonnen, er wedstrijden zijn gespeeld, en allerlei andere clubs en competities de rug al zijn toegekeerd. Een dergelijke League is niet eens begonnen. Ik vind de reacties allemaal wat overtrokken en ik zie zelfs mensen vragen om degradatie, hoge boetes, ontslagen, etc. etc. Naar mijn mening is de eerschade al genoeg en kunnen we beter doorgaan met de orde van de dag: het voetbal zelf.

21 april 2021 om 15:37

Precies! Dit vind ik dus ook. Men is nogal bezig met het ophangen van Barbertje, maar in de kern is het nog maar de vraag of er uerhaupt regels zijn overtreden. Heel veel mensen, zo lijkt het althans, zijn heel erg haatdragend en willen constant maar iedereen overal de schuld van geven en straffen uitdelen. Waar komt die retributie mentalteit toch vandaan mensen?

21 april 2021 om 18:57

Het straffen van iemand die een regel overtreedt is geen haat. Dat is rechtvaardigheid. Het niet willen straffen van mensen die regels overtreden is blinde liefde, naïviteit, en schept een precedent dat onwenselijk is. Het doet je regels en dus je samenleving wankelen. Net zoals de PL wankelde en wat mij betreft blijft wankelen als ze nu niet optreden.

21 april 2021 om 20:28

@LeidseHood Dat is het juist: zijn er regels overtreden? Daarnaast, ik vind het opmerkelijk hoe diepgeschokt mensen, en de UEFA voorop, reageert zonder dat er dialoog aan wordt gegaan of dingen worden uitgezocht. De ene bedreiging na de andere. Dat geeft toch wel aan hoe open de UEFA is voor nieuwe ideeën en innovatie. Als men regels breekt, geef ze de gepaste straf, maar ga niet populistisch extra straffen lopen eisen, prediken, of forceren. Ik zag zelfs men eisen om 2 niveaus omlaag te degraderen. Doe toch normaal.Persoonlijk denk ik dat dit allemaal maar blufpoker was om de UEFA op gang te brengen. Alleen denk ik dat de clubs de negatieve reacties hebben onderschat.

22 april 2021 om 12:15

"het straffen van iemand die een regel overtreedt is geen haat. Dat is rechtvaardigheid"
Recht en rechtvaardigheid zijn niet dezelfde dingen he,...

Mee eens dat het gezag van regels staat en valt met de handhaving daarvan (en de maatschappelijke acceptatie), maar dat betekent niet dat je in dit geval geen oprechte juridische vragen kunt opwerpen over de legaliteit voor een straf. In dit specifieke geval: regel L9. Om iets te kunnen 'straffen' (in dit geval tuchtrechtelijk), moet de strafbaarstelling wel duidelijk zijn omschreven. Ik waag daar, op dit moment, nog vraagtekens bij te zetten, omdat de Super League, neem ik aan, op dit moment nog vooral uit hersenspinsels en luchtkastelen bestaat. Dus is af te vragen of wel (volledig) voldaan is aan de 'delictsomschrijving', in mijn ogen.
Ik pretendeer niet dat ik gelijk heb of krijg. Dat bepalen de rechters misschien uiteindelijk wel. Maar juridisch zit een straf een stuk minder simpel in elkaar dan sommigen hier lijken te denken.

Ik ben voor kontje knallen elke club mag 1 speler afvaardigen en desbetreffende leidinggevende/eigenaar onder vuur nemen .
Voor de rest kun je volgens mij niet veel straffen bedenken waarbij je de spelers of supporters mee raakt .

Ja, en als een speler tijdens een wedstrijd een rode kaart krijgt is ook het hele team gedupeerd. Z'n teamgenoten moeten veel meer meters maken en de kans dat ze verliezen wordt groter. Daar moeten we voortaan ook maar van af...

Natuurlijk moet je de clubs hard straffen. Lullig voor de spelers, fans en manager, maar dat is het enige dat je kan doen. Sluit ze maar één of twee jaar uit van Europees voetbal ofzo. Dat gebeurt uiteindelijk toch wel als ze een boete krijgen en niet aan FFP kunnen voldoen.

21 april 2021 om 14:43

Eens!

7 tot 9 punten aftrek (net was ik iets milder).

Laat die clubs nog harder strijden om de geldkraan van de CL te behalen.

Hoewel ik naast feyenoord ook man utd support vind ik wel dat de clubs een straf moeten krijgen. Een 6 punten aftrek + in het huidige seizoen en beginnen met -9 in het volgende seizoen zou je symbolisch kunnen doen. En daarnaast alle clubs een transferban geven van 1 a 2 jaar.

Ik zeg ook maar wat

21 april 2021 om 15:34

Dat is een leuk begin zeg ik, maar dat gaat deze clubs niet weerhouden om het over een paar jaar nog eens te proberen.

Daarvoor moeten ze macht inleveren, voordeeltjes etc. maar ook zeggenschap over dit soort grote beslissingen bv. afstemmen met de supporters. Het speelveld moet gelijker en daarvoor zullen ze eerder meer dan minder geld moeten afstaan aan kleinere clubs, structureel.

21 april 2021 om 17:39

Ik vind het eigenlijk wel een beetje eng worden. De lokale en internationale bonden zullen veel te veel macht krijgen met deze emoties. En die hadden imo al te veel macht.

Ik denk ook niet dat je clubs moet straffen met puntenaftrek of iets dergelijks. Verban de betrokken voorzitters maar voor een bepaalde tijd uit hun eigen stadia. Of laat ze verplicht in een ander, minder elitair vak plaatsnemen of iets dergelijks. Laat ze een wedstrijd als ballenjongen aantreden, laat ze helpen bij de voorbereiding voor een wedstrijd in het stadion. Weet ik veel, laat de kwade genieën achter dit plan hun armen eens uit de mouwen steken en met de poten in de klei staan voor het volk, in plaats van altijd andersom.

Nog beter, voer regels in dat ticketprijzen verplicht laag moeten blijven, dan pas zorg je ervoor dat clubs toegankelijk blijven voor het volk, in plaats van de huidige situatie in Engeland. Want daar is het al een heel stuk minder toegankelijk voor de gewone man.

Ondertussen wordt dit gepresenteerd en gevierd als een overwinning voor het voetbal en dat is het natuurlijk ook wel, maar ondertussen gaat hierna de CL alsnog op de schop, ik zie ze de veranderingen alsnog eerder doorvoeren dan oorspronkelijk de bedoeling was ook. En dan bereiken een aantal clubs toch ook deels wat ze graag wilden, namelijk meer geld halen uit grote Europese wedstrijden . En hiermee wordt dus de kloof tussen de EL en CL nog groter, en daarmee de kloof tussen de grootste clubs en de rest van het speelveld ook. Helaas.

Er moet inderdaad wat ingegrepen worden, echter ben ik het zeker eens met dat de fans, spelers & staf er vrij weinig aan kunnen doen dat er een paar overdreven kapitalistische Amerikaanse eigenaren zitten... Van mijn part drukken ze de 50+1 regel er doorheen en dat mag naast de Engelse competitie ook Europees worden gedaan. Misschien dat het dan eens ophoudt, tevens moeten de hebzuchtig spelers en zaakwaarnemers maar eens aangepakt worden want dat is zeker onderdeel van het probleem.

Ik ken het ondernemingsrecht niet zo in Engeland, maar in Nederland kun je eventuele boetes voor de onderneming (de clubs) verhalen op de individuele bestuurders, mits je aantoont dat ze daadwerkelijk een verwijt kan worden gemaakt. Op deze manier een hele heldere regel als deze 9L overtreden lijkt me zo op het eerste oog wel daarvoor te kwalificeren.

21 april 2021 om 15:58

Klopt ja, er bestaat zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid. Maar je zegt het al, je moet aantonen dat ze, opzettelijk, hun taken onbehoorlijk zouden hebben ingevuld. Dat lijkt mij, in dit geval, een hele lastige casus om te bewijzen, namens de vennootschap. Zo eenvoudig is het verhaal van boetes op je eigen bestuurders dus niet.

21 april 2021 om 16:57

Het lastigste is nog wel dat puur beleidstechnisch zo een super league ook helemaal geen slecht beleid is. Voor de deelnemende clubs levert het als bedrijf namelijk alleen maar voordelen op.

22 april 2021 om 12:34

Lierse

Exact! Onmogelijk bijna, als je een goed onderbouwde business propositie van de Super League hebt, om wanbeleid vast te stellen. Het risico op al te forse straffen van de nationale bonden dan wel meegenomen.

De clubs zijn niet verantwoordelijk de bestuurders wel. De clubeigenaren die allemaal geobsedeerd zijn door macht en geld moeten worden bestraft. Een hele lange schorsing wat mij betreft levenslang lijkt mij een zeer gepaste straf.

21 april 2021 om 16:52

De bestuurders vormen juridisch het bestuur van de club en handelen in die hoedanigheid. Al die Engelse clubs hebben het helaas zelf zover laten komen.

Naja Juve werd toch ook teruggezet naar de seri c of b? Konden de spelers die toen speelde voor de club toch ook niks aan doen. Toen ze werden teruggezet! Ag ja, zou wel leuk zijn Everton, West Ham, Leicester en Leeds in de CL te zien

Ik lees al in verschillende topics gasten die zeggen dat de 12 clubs gestraft moeten worden maar ik vraag mij werkelijk af waarom dan?
Het waren plannen en ja de plannen waren dat zij een eigen competitie wilden maar deze zou naast hun eigen competitie & beker toernooien komen maar in plaats van de door de corrupte Eufa Cl/el komen.

De plannen waren concreet maar zijn niet doorgezet, niet van de grond gekomen of uberhaupt uitgevoerd, wat valt er dan te straffen? Het feit dat ze plannen hadden? Dan kan je iedere willekeurige ploeg gaan straffen, want elke voetbalclub heeft plannen om zichzelf te verrijken.

Neem Ajax, die beginnen een kantoor en shop in NY, puur om er zelf beter van te worden maar de andere eredivisieclubs kunnen dit niet en dus wordt het verschil in de eredivisie ook alleen maar groter. Ook oneerlijk toch? Maar nee daar denken ajaxieden anders over en DAT is precies ook hier het probleem vd de Super L, omdat er maar een paar clubs van profiteren vindt iedereen van elke andere club het not done, maar deze 12 clubs hebben er wel een hoop geld ingestoken, welke ze nu dus allemaal kwijt zijn (las dat elke club minimaal 8mln heeft moeten inleggen), dan ook nog niet te spreken van een contractueel vastgelegde mega boete die ze door de Organiserende organisatie & J.p. Morgen krijgen (ook in de betrouwbare Engelse pers).

Daarbij, mocht de Uefa, Fifa of Nat. bonden de clubs straffen dan straffen zij alleen de fans & spelers, zij die deze SL helemaal niet wilde hebben. Zij die juist tegen de plannen in opstand kwamen.
Daarnaast zal uitsluiting van deelname aan bijv. de CL & Europa L (of FA cup etc.) OF zelfs divisie(s) terugzetten geen effect hebben, door het uitspuiten van deze namen devalueert het toernooi/competitie toch en dus krijg je wat de Uefa, Fifa, FA etc. juist wilde voorkomen. Een Prem L zonder de 6 zal niet zo snel worden gevolgd en bekeken, vooral niet buiten Engeland, de markt die juist voor de mega inkomsten van de FA, en ander clubs zorgt.

Ook het financieel straffen van de geldzuchtige eigenaren gaat averechts werken, dan juist zullen de plannen voor een SL versneld terugkeren, dan misschien in een verbeterde versie waar ander ‘grote’ clubs als Bayern, Dortmund, ajax etc. WEL (gaan) achterstaan.

Plus als het zo is dat de 6 Engelse clubs inderdaad een door de Uefa ‘terugkeer bonus’ is toebedeeld, hoe moet je de clubs dan nog straffen. Die bonus zal wel worden verdeeld onder de ander Engelse clubs en iedereen is alles vergeten.

21 april 2021 om 14:46

@man gaat niet alleen om plannen..zij hebben contract getekend...... Er stonden zelfs boetes op als je eronder uit wilde.

Was gewoon een coupe om kartelvorming in te voeren. Een schandalige club als Milaan die 53e staat wilde tenkoste van anderen profiteren

21 april 2021 om 14:49

Was de super league een reële en bestaande competitie? Bij die vraag zullen alle mogelijk straffen bij vallen of succes hebben.

21 april 2021 om 14:58

@lierse1997 Ja.

Waarom zou Man City anders procedure moeten starten om uit te treden?
Waarom boetes bij uittreding.

Was dus een reeele competitie en geen brainstormsessie meer.

21 april 2021 om 15:38

Omdat zij de eerste waren, nu de rest eruit is gestapt bestaat het niet meer

21 april 2021 om 15:46

@mrkrillin, als ik met een makelaar een intentieverklaring voor het kopen van een huis teken en ik zie er uiteindelijk vanaf om het huis toch te kopen dan moet ik ook een boete betalen als dat in die intentieverklaring stond. Maar dan heb ik toch nooit dat huis als eigendom gehad?

21 april 2021 om 16:07

Mr Krillin
"was gewoon een coupe om kartelvorming in te voeren"
Okay, even uitgaande van jouw kwalificatie, staat er dan in die regel L9 dat 'pogingen en coupes om een kartel te vormen niet zijn toegestaan'??? Want 'profiteren ten koste van anderen', even voor de discussie daar gelaten wat daarvan zij, is dat strafbaar onder de regels waar we het over hebben? En zo ja, onder welke regel specifiek dan? Want in L9 staat dat niet, als ik het goed heb begrepen.

21 april 2021 om 16:10

Lierse

Snap je voorbeeld, niet slecht gevonden ook, maar ik denk dat het beter is om te vergelijken met het uitspreken van een criminele intentie of aankondigen dat je strafbaar gedrag gaat vertonen. Strafrecht bestraft geen gedachtes. We hebben thought crime uitgesloten van strafvervolging. Logisch natuurlijk. Maar daardoor kan je dus ook niet een aanstaande boef, al voordat die tot voltooiing van zijn strafbare handeling is gekomen, gaan bestraffen álsof hij die daad heeft begaan.
En yep, in het strafrecht bestaan dan wetten die gaan over voorbereidingshandelingen, etc. Maar de vraag die ik dan heb is of deze set regels van de PL, met name rule L9, dan wel voorziet in voornemens die worden uitsgeproken die echter nooit tot daadwerkelijke overtreding van de regel hebben geleid.

21 april 2021 om 14:52

Als concrete plannen en uitgevoerde voorbereidingen daarop niet strafbaar zouden zijn was terrorisme bestrijding ook een stuk lastiger Of mag je ook niemand oppakken die een moord wil plegen, puur omdat dit nog niet gedaan is? Etc... Appels en peren, maar er zal genoeg grond zijn voor actie.

Ze kunnen niet gestraft worden voor het daadwerkelijk spelen in die competitie, maar ook voor plannen kan je prima aangepakt worden.

En je voorbeeld van Ajax, het staat iedere club vrij om ook eigen bronnen van inkomsten aan te boren... dat is het probleem niet. Het probleem is de zelf benoemde club van founders die onschendbaar zouden zijn (15 vd 20 clubs die gegarandeerd hun plek zouden hebben) en de rest die voor de overige 5 plekjes mag strijden?

Dat heeft niks met competitie en sport te maken..., Dat is gewoon show, een demo... DAT is waar mensen, los van de intentie en overige redenen, ook enorm boos over waren en zijn.

Eens dat spelers en supporters eigenlijk niet bestraft mogen worden voor iets wat buiten hen om besloten is, maar er moeten wat mij betreft gevolgen zijn... anders komen ze er nog als winnaar uit ook op de lange termijn door nog meer inkomsten als concessie oid.

21 april 2021 om 15:22

De Premier League heeft een hele duidelijke regel. In regel L9 staat:
Except with the prior written approval of the Board, during the Season a Club shall not enter or play its senior men's first team in any competition other than:
L.9.1 the Uefa Champions League
L.9.2 the Uefa Europa League
L.9.3. the FA Cup
L.9.4 the FA Community Shield
L.9.5. the Football League Cup
L.9.6 competitions sanctioned by the County Association of which it is a member

De clubs zijn toegetreden tot de Super league zonder toestemming dus een hele duidelijke overtreding van deze regel. Lijkt me duidelijk dat sancties zullen volgen. Laten we hopen dat deze zo zwaar zullen zijn dat de desbetreffende clubs nimmer meer regel L9 zullen durven te overtreden.

21 april 2021 om 15:47

Gespeeld hebben ze niet. Dan is het de discussie of ze er weldegelijk tot toegetreden zijn, wat zou moeten inhouden dat de SL echt bestond. Dat zal voer voor advocaten zijn. Al lijkt het me sterk dat die 6 PL teams wetende dat ze de regels braken, het gewoon zouden doen. Zou nogal dom zijn namelijk.

21 april 2021 om 16:13

Ja, eens Lierse. Velen zien een 'duidelijke en heldere overtreding'. Maar daarvan is dus echt geen sprake. Hier zit zoveel grijs gebied dat dit vooral voer is voor advocaten die hier zonder enige twijfel weer bergen met geld gaan verdienen. Maar dat er sowieso straf voor de clubs uit gaat rollen zou ik zeker niet stellig of met grote zekerheid voor mijn rekening durven nemen. Ik denk dat wer meer dan voldoende speelruimte is voor die clubs om hier niet bang van te hoeven worden.

21 april 2021 om 16:43

@Constant, dat lijkt me ook. En er zijn een aantal precedenten die mij doen vermoeden dat het nog wel eens een lastige kluif kan worden. Mechelen en City hadden an sich ook gestraft moeten worden omdat het duidelijk was dat ze regels overtreden hadden. Alleen zaten de reglementen van de UEFA en de KBVB gewoon zo met haken en ogen in elkaar vast dat topadvocaten het eenvoudig door de gehaktmolen haalden. De bonden zelf hadden hen veroordeeld. Tot Mechelen en City in beroep gingen bij arbitragehoven (voor de sport). Dan vrees ik ook dat er zoiets zal voorvallen bij deze clubs. Want het lijkt me ook echt sterk dat de 6 clubs hun eigen reglementen niet goed kennen en dus een enorm risico nemen door dit te doen.

21 april 2021 om 17:29

"shall not enter or play". Spelen is niet van toepassing maar toegetreden tot de SL zijn ze wel. Er schijnen zelfs boete clausules te bestaan wanneer ze de SL verlaten.
Lijkt me toch een sterk argument dat ze toegetreden zijn, waarom moeten ze anders boete betalen bij het verlaten? Er zullen dus onderliggende contracten zijn.

21 april 2021 om 15:31

Regels overtreden en bovendien gaat dit gedrag tegen kernwaarden van het voetbal in zoals fair play, ze wouden meer geld om de verschillen nog groter te maken en sloten de rest van de wereld uit. Dat is meer dan genoeg reden.

Waarom zouden we die 12 ook niet uitsluiten? Dat zou kinderachtig zijn maar wel ongeveer in lijn liggen met wat ze hebben geprobeerd.

Je kunt er van alles bij halen, maar Ajax doet niet mee aan het starten van een competitie waar bv. SC Cambuur niet aan mee zou kunnen doen, zoals de CL.

Ik denk dat je meer bereikt als je structurele verandering bewerkstelligd, waarbij eerder minder dan meer geld naar de topclubs gaat en zeggenschap meer bij bv. supporters komt te liggen. Een sanctie of boete lijkt mij ook op de plaats, maar ik vind voorkomen belangrijker op lange termijn en het herstellen van solidariteit.

Benieuwd of ze geen juridisch addertje onder het gras kunnen vinden. Hebben ze wel degelijk deelgenomen aan een nieuwe competitie of was het alleen bij het opzetten van zo een competitie, die er dus nooit gekomen is. Zal voer voor advocaten worden. Maar eerdere precedenten in de voetbalwereld hebben aangetoond dat bondsreglementen vaak een speeltuin zijn voor juristen omdat ze zo slecht in elkaar zitten.

Het zal wel niet gebeuren, maar het mooiste zou toch zijn om al deze clubs niet deel te laten nemen aan de Europese toernooien. Nog mooier dat ze weer op 0 punten gaan starten in de Uefa coëfficiënten ranglijst. Dan kunnen we kijken of Perez gelijk heeft dat het voetbal daadwerklijk zo dood is. Ik denk namelijk dat juist een CL met andere deelnemers vele leuker kan zijn.

Ik zou ze niet te zwaar straffen, maar een sanctie is wel nodig. Waarom in Engeland niet ze uitsluiten van de Carabao Cup? Telt wel als cup, maar niet zo hoog aangeschreven als de FA Cup.

Lastige discussie, je kunt het in mijn ogen niet ongestraft laten, niet alleen is een regel overtreden maar ook gewoon kernwaarden van het voetbal zoals solidariteit en fair play. De supporters kun je weinig kwalijk nemen, maar het is natuurlijk wel weer zo dat die investeerders in den beginnen zeer welkom waren voor meer geld en prestaties. Nu blijkt het ook keerzijdes te hebben om de macht uit handen te geven. Oftewel Supporters hebben ook geprofiteerd van de afwezigheid van 'the greedy six'. Een straf zou wellicht wel tot beleidsverandering kunnen leiden waarin bv. supporters mee zeggenschap krijgen, als je niks doet, heb je kans dat het gewoon doorgaat en dat ze (bestuurders) hun ambities om zich af te zonder alleen maar kracht bij zetten. Je hoopt vooral op structurele veranderingen naast een op zijn minst een straf op korte termijn.

Het beste is de bestuurders en eigenaren levenslang te schorsen en per direct geen functie meer uit laten oefenen. Indien mogelijk de eigenaren onteigenen of dwingen hun aandelen te verkopen. Mits dit statutair/juridisch mogelijk is. Ben je in elk geval van het gespuis af.

Een boete geven als symbolische straf kan nog maar puntenaftrek of iets in die aard zou belachelijk zijn en meer kwaad doen dan goed. Niemand heeft om dit gevraagd behalve de hebzuchtige eigenaars.

Ze moeten weer terug gaan naar maximaal 3 buitenlanders die mogen spelen per 90 minuten. Dan behouden mindere teams hun talenten en sterspelers langer en worden de jeugdopleidingen weer belangrijk. Kleinere clubs kunnen dan weer pieken en de hegemonie van de alles winnende koopclubs doorbreken. We moeten terug naar de tijden dat Ajax, rode ster, Feyenoord of sparta praag weer een cup kunnen winnen. Elk jaar real madrid of Bayern is funest voor de verhoudingen, de kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter.

21 april 2021 om 16:29

Volkomen mee eens. Maar dat zullen Mino Raiola en consorten uit alle macht tegen willen houden. Komt de EU direct weer om de hoek met vrij verkeer van personen en werknemers. De clubs zouden dit vrijwillig met elkaar moeten afspreken. Misschien kan het dan wel omdat je natuurlijk vrij bent wie je tot je vereniging toelaat...nog wel in elk geval.

Wanneer clubs in de gaten krijgen dat ze "too big to fail" zijn kunnen ze zich simpelweg alles veroorloven. In 1985 schorste de Uefa gewoon het hele Engelse clubvoetbal nog doodleuk voor 10(!) jaar voor alle Europacup-toernooien vanwege de betrokkenheid van 1(!) Engelse club bij het Heizeldrama... Vertaal dat eens naar de huidige tijd ;-)

Het was muiterij, een poging tot een staatsgreep. Onbestraft kan dit niet blijven er moet een voorbeeld worden gesteld. Een transferverbod voor inkomende transfers van een aantal jaar komt hard aan en geeft andere clubs de kans aan te haken omdat ze hun sterspelers en talenten niet kwijt raken. De spelers die nu bij die clubs spelen en niet gekend zijn in deze hebzuchtige move worden dan ook niet gepakt.

Een geldboete of als straf 2 jaar geen nieuwe spelers meer inschrijven voor de Engelse competitie. Puntenaftrek dupeer je personen mee die er niks mee te maken hebben

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. LenoKeeper
Cédric SoaresVerdediger
Z. AweVerdediger
S. BouldVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren