Bewering Driessen klopt: Ajax-gehalte behoorlijk hoog onder De Boer

Donderdag, 15 april 2021 om 10:51Rian Rosendaal • Laatste update: 10:52

Valentijn Driessen spaarde Frank de Boer niet in de meest recente voetbalpodcast van De Telegraaf. De chef voetbal van de ochtendkrant vindt het Ajax-gehalte onder de huidige bondscoach van het Nederlands elftal wel erg hoog. De uitspraken van Driessen over de opvolger van Ronald Koeman zijn ondanks alle kritische reacties niet helemaal uit de lucht gegrepen. Ajax is sinds de aanstelling van De Boer in september vorig jaar inderdaad de hofleverancier van Oranje. Spelers van de koploper in de Eredivisie hebben in totaal twintig interlands achter hun naam staan sinds de entree van de oud-verdediger bij de KNVB.

Tijdens het bespreken van de situatie van Donny van de Beek bij Manchester United kwam Driessen afgelopen vrijdag tot de uitspraak over de vermeende voorkeur van De Boer voor spelers van Ajax of met een verleden in de Johan Cruijff ArenA. "Als je maar een goede relatie hebt met Frank de Boer, dan ga je naar het EK", zo opende Driessen zijn relaas over Van de Beek, in Engeland niet meer dan een reservespeler dit seizoen. "En je moet bij Ajax onder hem gespeeld hebben of bij Ajax vandaan komen en je gaat gewoon naar het EK. Daar lijkt het natuurlijk wel op. Voor de een gelden andere regels dan voor de ander. Wout Weghorst bijvoorbeeld." De eveneens aanwezige Ajax-watcher Mike Verweij snapt de gedachtegang van De Boer wat beter. "Het is ook niet zo gek dat een coach mensen om zich heen verzamelt waar hij heel veel vertrouwen in heeft. En kennelijk heeft hij heel veel vertrouwen in Donny van de Beek."

Het artikel gaat verder onder de video
De Boer: 'We moeten er minstens 5 maken tegen Gibraltar'
Meer videos

Ajax duidelijk hofleverancier
De internationals van Ajax hebben tot dusver twintig interlands verzameld onder De Boer en daarmee staat de Amsterdamse club voorlopig op eenzame hoogte. AZ blijft met vijftien wedstrijden nog enigszins in het spoor van de aanstaande kampioen van Nederland. De top drie wordt compleet gemaakt door Liverpool (twaalf), al heeft de zware knieblessure van Virgil van Dijk behoorlijk wat invloed gehad op de huidige situatie. Georginio Wijnaldum is al enige tijd de enige afgevaardigde van the Reds. PSV valt met elf interlands net buiten het podium en Feyenoord behoort op dit moment niet eens tot de top vijf qua Oranje-internationals. De start van De Boer als keuzeheer van het Nederlands elftal was overigens nog niet echt met Ajax als uitgangspunt. Tijdens zijn vuurdoop als bondscoach, in de met 0-1 verloren oefeninterland met Mexico in oktober, had geen enkele Ajacied een basisplaats. De inmiddels naar Spartak Moskou vertrokken Quincy Promes hield als invaller de eer van Ajax hoog, terwijl Daley Blind de gehele wedstrijd op de bank bleef zitten. Frenkie de Jong, Jasper Cillessen, Joël Veltman en Marco Bizot, allemaal met een verleden in Amsterdam, al wist de doelman van AZ nooit door te breken in de hoofdmacht, werden eveneens niet gebruikt door De Boer tegen de zegevierende Mexicanen. Er waren wél basisplaatsen voor drie andere gewezen Ajacieden: Tim Krul, Van de Beek en Galatasaray-aanvaller Ryan Babel, van wie Johan Derksen het onbegrijpelijk vindt dat hij mogelijk wordt opgenomen in de definitieve EK-selectie van Oranje.

Vanaf de vriendschappelijke ontmoeting met Mexico in het najaar van 2020 is er zeker een stijgende lijn waarneembaar wat betreft het aantal (voormalig) Ajax-spelers in de acht opeenvolgende selecties die door De Boer en zijn technische staf zijn samengesteld. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat de lijstaanvoerder qua basisplaatsen nooit de overhand heeft gehad in de in totaal negen interlands onder leiding van de huidige keuzeheer. Er werden telkens maximaal twee Ajax-klanten beloond met een basisplek. Desondanks blijft het aantal internationals van Amsterdamse makelij onverminderd groot. In de eerste reeks interlands in oktober, tegen Mexico (9), Bosnië en Herzegovina (10) en Italië (10) bestond bijna de helft van de Oranje-selectie uit spelers met een Ajax-stempel. In de volgende interlandperiode in november, met krachtmetingen met Spanje (10), Bosnië en Herzegovina (11) en Polen (11), bestond het keurkorps van De Boer wat betreft de laatste twee interlands voor de helft uit (ex-) Ajacieden. Bij de start van de kwalificatiecyclus richting het WK van 2022 in Qatar in en tegen Turkije kwamen maar liefst 14 van de 23 geselecteerde internationals uit de Ajax-stal.

Ajax staat duidelijk bovenaan wat betreft het aantal interlands onder Frank de Boer.

Bekende gezichten keren terug onder De Boer
Davy Klaassen is een van de Ajacieden die ervoor zorgt dat zijn club sinds enkele maanden erg goed vertegenwoordigd is in het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder keerde begin november terug bij Oranje, na een absentie van drie jaar. "Hij manifesteert zich bij Ajax hartstikke goed. Hij is de logische vervanger van Marten de Roon en Leroy Fer die ook nog geblesseerd zijn", zo verklaarde De Boer de comeback van de speler die hem als trainer van Ajax drie opeenvolgende landstitels bezorgde. In de oefenwedstrijd tegen Spanje (1-1) in de voor Klaassen vertrouwde Johan Cruijff ArenA begon de middenvelder nog op de bank, al werd hem nog wel een invalbeurt gegund. Sindsdien is Klaassen een vertrouwd gezicht op het middenveld van Nederland, met basisplekken tegen Bosnië en Herzegovina, Polen, Letland en voetbaldwerg Gibraltar. Alleen tijdens de verliesbeurt tegen Turkije had de 28-jarige spelmaker een reserverol, al wist hij als invaller wél te scoren in Istanbul. Klaassen is, mits hij in de komende weken niet geblesseerd raakt, een zekerheidje voor De Boer in de definitieve EK-selectie van Oranje, die waarschijnlijk in mei wereldkundig zal worden gemaakt.

De Boer greep door blessureleed in zijn selectie nog een keer terug op een speler met wie hij bij Ajax heeft samengewerkt: Maarten Stekelenburg. Bondscoach en keeper stonden tussen december 2010 en medio 2011 dagelijks met elkaar op het trainingsveld in Amsterdam, voordat de boomlange sluitpost na de dertigste landstitel van Ajax koos voor het avontuur bij AS Roma. Stekelenburg kende enkele moeizame jaren in het buitenland en was sinds zijn terugkeer bij Ajax vorig jaar niet meer dan stand-in van André Onana. De schorsing van een jaar van laatstgenoemde keeper veranderde in korte tijd alles voor de inmiddels 38-jarige doelman. Zijn plaats onder de lat in de hoofdstad leidde tot een zeer verrassende terugkeer bij het Nederlands elftal, sinds november 2016 niet meer zijn werkterrein. In de kwalificatiewedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar moest de routinier echter wel voorrang verlenen aan Tim Krul, in het seizoen 2016/17 als huurling korte tijd verbonden aan Ajax. Voor de terugkeer van voormalig Ajacied, Kenny Tete, na een afwezigheid van twee jaar, had De Boer een verklaring die nogal wat stof deed opwaaien in voetbalminnend Nederland. Dat PSV-aanvoerder Denzel Dumfries werd gepasseerd tegen de Turken kon er bij veel mensen namelijk niet in. De verdedigende kwaliteiten van Tete gaven voor de bondscoach evenwel de doorslag.


De interlands van (ex) Ajacieden onder De Boer.Tegenstander Ajax-spelers met basisplaats Ajax-spelers met plaats op de bank Aantal voormalig Ajacieden in wedstrijdselectie
Mexico 0 2 7
Bosnië en Herzegovina 2 0 8
Italië 1 1 8
Spanje 0 3 7
Bosnië en Herzegovina 2 2 7
Polen 2 2 7
Turkije 1 3 10
Letland 2 2 10
Gibraltar 2 2 10

"Die (Tete, red.) is in mijn ogen heel sterk in de één tegen één. In dat ene jaar bij Ajax (het seizoen 2015/16, red.) is hij niet één keer één tegen één gepasseerd, ook niet op de training", gaf De Boer voorafgaand aan de uitwedstrijd in Turkije te kennen in de talkshow Rondo van Ziggo Sport. Bij een 3-0 achterstand tegen de Turkse ploeg werd Tete afgelost door Dumfries en Oranje wist al snel terug te komen tot 3-2. De Boer weigerde echter om de credits hiervoor aan de rechtsback van PSV te geven. "De ballen kwamen twee keer van links. Dat Denzel een heel goede rechtsback is, staat buiten kijf. Maar soms heb je een ander type nodig." Naast Tete keerde Matthijs de Ligt terug in de Oranje-defensie, na een absentie van enkele maanden als gevolg van een schouderoperatie. De Boer is daarnaast verantwoordelijk voor het debuut van Ryan Gravenberch als international, als beloning voor zijn sterke seizoen op het middenveld van Ajax. Voorlopig moet de alom geprezen middenvelder, slechts achttien lentes jong, genoegen nemen met de rol als invaller bij Oranje. Hetzelfde kan worden gezegd over Van de Beek, die het sinds de start van De Boer als bondscoach grotendeels moet doen met invalbeurten. Tot dusver kon de bankzitter van Manchester United slechts tweemaal rekenen op een basisplaats in het Nederlands elftal sinds het vertrek van Koeman en de aanstelling van De Boer in Zeist. De uitspraak van Verweij dat de bondscoach 'heel veel vertrouwen' heeft in Van de Beek is dus maar gedeeltelijk waar.

De meest gebruikte Ajax-speler sinds het begin van de ambtstermijn van De Boer is de momenteel van een knieblessure herstellende Blind: zeven interlands. De top drie wordt compleet gemaakt door Klaassen (zes) en Gravenberch (drie). De aan Spartak verkochte Promes mocht in totaal tweemaal opdraven voor Oranje en Stekelenburg moet dus nog wachten op zijn eerste speelminuten in zijn tweede periode bij het Nederlands elftal. Met de focus op de voormalig Ajacieden in het shirt van Oranje spant Frenkie de Jong de kroon: acht stuks. Op dit podium is verder plaats voor Van de Beek (zeven interlands), terwijl de derde plek een prooi is voor zowel Babel als Krul (allebei zes interlands). Veltman (vier interlands) blijft ondanks zijn stap richting Brighton & Hove Albion, dit seizoen een degradatiekandidaat in de Premier League, in beeld bij De Boer. Sven Botman heeft zich, ondanks dat zijn debuut nog niet heeft plaatsgevonden, duidelijk aangediend als international voor de toekomst. Opvallend is dat Steven Bergwijn, tussen 2005 en 2011 actief in de jeugdopleiding van Ajax, zich weinig illusies hoeft te maken onder de huidige bondscoach. Zijn eenmalige optreden in negen interlands sinds oktober vorig jaar is daar het bewijs van. Een kopie van de huidige situatie van de PSV'er bij Tottenham Hotspur, waar manager José Mourinho hem ook maar sporadisch speeltijd gunt.

Daley Blind speelde van alle Ajax-spelers de meeste interlands sinds de komst van Frank de Boer.

Discussie over Ajax niet nieuw
De discussie over het aantal Ajax-spelers in het Nederlands elftal is overigens niet nieuw. Ruim een kwart eeuw geleden koos toenmalig bondscoach Guus Hiddink bewust voor de spelers die Ajax in 1995 op imponerende wijze de Champions League hadden bezorgd, wat op sommige plekken voor enige onvrede zorgde. De dominantie van de recordkampioen uit Amsterdam kwam het beste tot uiting in de ontmoeting met Ierland op Anfield in december 1995, toen beide landen streden om een ticket voor het EK van 1996 in Engeland. Hiddink koos destijds voor maar liefst acht basisspelers die op dat moment hun brood verdienden bij Ajax: Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Edgar Davids, Marc Overmars en Patrick Kluivert. Voormalig Ajacieden Dennis Bergkamp en Clarence Seedorf en Arsenal-aanvaller Glenn Helder maakten destijds de Oranje-opstelling compleet. De gok van Hiddink met het door Ajax gedomineerde Nederland pakte goed uit, want de Ieren werden met 0-2 verslagen in Liverpool en ondanks de zeer moeizame kwalificatiereeks werd het EK alsnog bereikt.


Poll

Vind jij ook dat Oranje onder Frank de Boer een te hoog Ajax-gehalte heeft?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

111 reacties (laatste reactie door pendeco)

Nou ja, Ajax is natuurlijk de meest succesvolle Nederlandse club van de afgelopen twee decennia. Dan is het niet gek dat zij ook de beste spelers hebben die dus ook in aanmerking komen voor Oranje, en dat verklaart het hoge Ajax-gehalte. Sommige keuzes zijn gewoon onverklaarbaar. Babel bijvoorbeeld, maar ook Stekelenburg recent vond ik echt lachwekkend. Ook sommige van zijn niet-Ajax keuzes zijn raar geweest, dus laten we het er maar op houden dat FfB er weinig van snapt. Een andere reden dan het schoonzoon zijn kan ik namelijk niet bedenken dat Stengs er bij zit.

14 april 2021 om 01:25

Het probleem voor velen is dat veel ex-Ajacieden niks te zoeken hebben in het Nederlandse Elftal of de basiselftal. Kenny Tete in de basis was lachwekkend, getuige de argumentatie van de Boer. Babel meenemen idem dito. Stekelenburg meenemen idem dito. Stengs en Babel in laten vallen terwijl de een geen pepernoot raakt en de ander überhaupt niet aan spelen toekomst. Daarnaast mag Klaassen non-stop kansen missen maar staat hij steeds in de basis en krijgt zelfs Donny van de Beek speelminuten. Dit gebeurt toevallig alleen maar met Ajacieden, ex-Ajacieden of familieleden.

Ik snap derhalve heel goed dat mensen twijfelen aan de integriteit en kunde van Frank de Boer.

14 april 2021 om 01:32

Ben het volledig met je eens. Zijn selectiebeleid stuit mij ook tegen de borst, maar ik betwijfel alleen of het terecht is om het te verbinden aan Ajax. Dat Ajax de meeste spelers levert lijkt mij logisch, want ze hebben ook vaak de beste spelers. Dat er dan ook Nederlands Elftal-onwaardige spelers geselecteerd worden vanuit Ajax is daar een logisch gevolg van. Aan de andere kant selecteerde hij vrij onverwachts ook st Juste (die het echt verdient overigens), waar hij misschien ook wel Timber of zelfs Schuurs (al eens in de voorselectie) had kunnen selecteren. Daar tegenover het selecteren van Stengs, het niet selecteren van Karsdorp en Weghorst is natuurlijk lachwekkend Ik houd het er voorlopig maar op dat FdB er geen houtje-touwtje van begrijpt, en dat het niet gerelateerd is aan zijn liefde voor Ajax. Ik hoop snel Peter Bosz voor de groep te zien, maar dat is slechts een droom. En je weet wat ze zeggen, dromen zijn bedrog...

14 april 2021 om 01:53

Arsenalzz, slechte argumenteren. Tete is gewogen en te licht bevonden. Klaassen viel in tegen Turkije, scoorde en men riep daarom om zijn basisplaats. Babel kwam ook onder Koeman steevast mee en van de Beek scoorde de laatste interlands ondanks dat hij op de bank zat bij united. Stekelnburg werd geselecteerd als 3e keeper wat in mijn ogen op dat moment terecht was. Ik heb geen enkele twijfel dat FdB gewoon een winnend elftal wil smeden. Of ze nu bij Ajax spelen of bij Fortuna Düsseldorf. Feit is gewoon dat Ajax de enige Europese subtopper is in Nederland. En dat heel veel fans een calimero reactie krijgen. Anders had Frank Berghuis gepasseerd voor El Ghazi, Luuk de Jong voor Huntelaar, Marten de Roon voor Gravenberch etc.

14 april 2021 om 03:50

Ik zou me maar niet verheugen op Peter Bosz als bondscoach. Want dan kimt er geleijk een andere Daley op linksback. En als je goed naar Karsdorp zelf geluisters had, dan zou het zonaar kunnen zijn dat die zelf liever eerst eens een seizoen bij Roman goed en fit door wil komen. En daar is hij gied mee onderweg. Dus die kan gewoon in Juni aansluiten voor het EK. Over Babel selecteren de afgelopen tijd kan je idd je vraagtekens bij hebben, zeker als je ook een Wghorst in vorm hebt. Maar vooral de rest is het allemaal niet zo gek wat er geselecteerd wordt hoor. Veel beter loopt er namelijk niet rond met een Nederlands paspoort.

14 april 2021 om 05:16

@mentalist Ik zou je gelijk geven is het niet dat sinds de boer is aangesteld het voor geen meter draait met uizondering van de laatse wedstrijd dan maar ja die had je ook kunnen winnen met de speel selectie van fc emmen

14 april 2021 om 07:31

De RB positie een een positie waar we al jaren sukkelen, eigenlijk voldoet niemand. Dat hij dan Tete vanuit zijn verleden daar wil testen is toch helemaal niet zo vreemd. Wat wel vreemd blijft is het selecteren van Babel en nog erger het niet selecteren van Weghorst. Voor de rest is het vaak lood om oud ijzer en dan is het denk ik niet meer dan menselijk dat je kiest wat kent.

14 april 2021 om 08:23

Tete tesk je maar lekker tijdens een oefenwedstrijd, toch niet tijdens een kwalificatiewedstrijd?? En al helemaal niet tegen de sterkste tegenstander uit de groep. Wat een aanfluiting en belabberde selectie beleid van FdB.

14 april 2021 om 09:38

Wat is het argument dat een trainer bepaalde spelers selecteert. Wat heeft hij eraan om spelers te selecteren en op te stellen als hij andere opties heeft. Een trainer moet winnen toch, die wordt daar op afgerekend. Als een trainer verwacht dat hij met deze groep het beste resultaat kan halen, dan is dat zijn verantwoording. Natuurlijk zie ik ook graag een Weghorst erbij en zie ik ook graag een Karsdorp erin staan zoals hij nu speelt. Maar Karsdorp in 433 werkt niet. Voor 523 hebben we helaas wat teveel blessures achterin om dat werkbaar te krijgen. Maar Weghorst of De Jong is mij bijv om het even wie er speelt. Als je ze goed gebruikt zijn ze allebei levensgevaarlijk. Ik denk wel dat De Jong beter past bij Depay en Berghuis en dat zijn toch je gevaarlijkste spelers. Ik heb ook mijn ideeen over hoe ik verwacht dat Oranje het sterkste is en ik zal daarin ook misschien spelers opstellen die jij niet zou kiezen. (al lijkt dat me sterk :P)

14 april 2021 om 16:07

Eindelijk eens een nuchtere en realistische reactie. Elke coach heeft uiteraard diep van binnen zijn voorkeuren en favoriete spelers in het hoofd, maar ik ben er ook van overtuigd dat elke coach een selectie samenstelt met de gedachte dat hij daarmee de kans op winnen het grootst acht. Dat achteraf de resultaten nog niet super zijn, is lekker makkelijk achteraf. Om even enkele namen langs te gaan, vd Beek lijkt me logisch, of zien we liever Vilhena, Proppen of Diemers? Babel zal altijd een discussie blijven, maar als je geen enkele linksbuiten hebt die echt goed speelt, vind ik Depay nog de beste optie links en Babel als backup prima. Het voordeel van Babel is dat hij zowel links als eventueel in de spits terecht kan. Ik sluit overigens niet uit dat Gakpo (mits die zo doorgaat) vrij snel zijn plek overneemt. Weghorst of Luuk is mij ook om het even, al is Luuk in mijn ogen een betere pinchhitter en Weghorst een betere basisspits. Als je besluit voornamelijk met Depay in de spits te spelen met Luuk als pinchhitter, is het prima te rechtvaardigen dat Weghorst er (nog) niet bij zit. Wanneer Frank besluit Depay vaker op links te zetten, denk ik dat Weghorst er zeker nog bij gaat komen. En dan hebben we nog Dumfries. Wanneer Hateboer speelt is het geen probleem, maar zodra Tete met ajaxverleden speelt, is het ineens ongelooflijk dat Dumfries niet speelt. Terwijl het enige wat Dumfries doet, is veel energie geven. Maat voetballen en verdedigen vergeet hij nog wel eens. Niet dat Tete dat veel beter doet, maar Veltman wil ook al niemand. Terwijl die toch ook regelmatig basis staat in de Engelse competitie, evenals Tete. En dan Stengs nog, die nu ineens geselecteerd wordt omdat hij bij de familie de Boer hoort. Daar zien de meesten waarschijnlijk liever el Ghazi, Bergwijn, of weet ik veel wie (overigens ook geen verkeerde opties, maar niet perse spelers die overtuigen en zonder twijfel de voorkeur moeten krijgen. Nee de logica is idd ver te zoeken bij Frank, de willekeur bij veel fans daarentegen... zonder gekheid, ik snap dat er mensen zijn die geen fan van Frank zijn, maar zijn keuzes zijn redelijk goed te verdedigen.

14 april 2021 om 16:34

Nou het probleem voor velen is dat ze bij voorbaat graag meegaan in de complotgedachte een Ajaxverleden te moeten hebben. Elke bondscoach selecteert gewoon de mensen met wie hij denkt het best te kunnen presteren. Wat zeer slecht aan dit artikel is - en terugkerend wanneer een man met Ajaxverleden bondscoach is - is dat er nooit even een simpel vergelijk wordt gemaakt met meerdere bondscoaches. Van Gaal en Blind kregen nl hetzelfde te horen terwijl Hiddinks 1e (benoemd) én 2e periode nóg meer spelers met een Ajaxverleden hadden. Advocaat 1 en 2 idem. En wie spant de kroon? Van Marwijk. Juist ja... M.a.w. 3 coaches zonder Ajaxverleden en met een hoger ajaxquotum. Het is heel simpel: Ajax levert heel veel spelers aan buitenlandse competities én aan de eredivisie. Dan is het logisch dat die club veel vertegenwoordigd is. Wie willen we dan? Noem eens een Feyenoorder? Clasie? Martins Indi? Fer? Of een PSVer? Rekik? Bruma? Strootman?

14 april 2021 om 21:46

@mentalist hoe vaak ga je het kul argument dat Koeman Babel ook selecteerde nog aanhalen? Dat is 1,5 / 2 jaar geleden.....toen kon het wel gerechtvaardigd zijn, maar dat is het inmiddels niet meer. Babel is minder en er zijn anderen opgestaan. Dat Tete gewogen en te licht bevonden is kan wel, maar hij had helemaal niet geselecteerd moeten worden. Karsdorp was veel logischer geweest

15 april 2021 om 11:44

Tete is niet lachwekkend. Hij is gewoon in goede doen de beste RB, samen met Karsdorp als die weer 't ouderwetse niveau heeft. Beide beter dan Dumfries in huidige vorm. Stekelenburg had niet alleen opgeroepen moeten worden, maar ook gewoon op doel moeten staan, hij had die ballen tegen Turkije niet doorgelaten. Stengs en Babel mee eens. Klaassen en vd Beek horen er gewoon bij, zeker tov de Roon. Noem dan op z'n minst een aantaal opties die zogezegd beter zouden zijn. Koopmeiners is de enige optie die ik kan verzinnen, maar dan denk ik serieus dat je meer hebt aan Klaassen en vd Beek.

Kritiek geven zonder alternatieve opties te geven is nogal makkelijk ....

14 april 2021 om 01:47

Ajax is de grootste club, en meest succesvolle, momenteel zelfs Europese subtop. Maar dit hele epistel is waardeloos en stemmingmakerij. Er mist namelijk een heel vergelijk met de periode onder Koeman. En wanneer men dat doet kom je tot de conclusie dat er nauwelijks iets veranderd is aan de selectie. Sterker nog, het Ajax-gehalte is minder geworden. Waardeloos artikel. Volgende keer beter VZ en Driessen.

14 april 2021 om 07:26

Vergelijken met de tijd van Koeman is leuk, maar in de tussentijd is er wel wat veranderd. De situatie van vd Beek bijvoorbeeld. Die speelt nu bijna helemaal niks meer. Weghorst en Karsdorp zijn in de tussentijd naar een hoger niveau gegroeid. Het oproepen van Tete is natuurlijk ook lachwekkend. Zeker met de verklaring van de Boer zelf

14 april 2021 om 07:37

Weghorst eens maar Karsdorp moet eerst maar eens een tijdje fit zijn al gaat dat dit seizoen wel wat beter.

14 april 2021 om 07:39

Karsdorp heeft toch eigenlijk zelden wat in het NL elftal laten zien, ik geef toe dat ik hem heel af en toe zie spelen, als ik toevallig langs zap dus over die groei kan ik niet direct oordelen, maar wellicht dat jij het Italiaans voetbal intensiever volgt en daar een beter kijk op hebt. Vanuit het verleden is het in ieder geval te billijken. Weghorst heb je inderdaad gelijk in. Volgens mij is er best wel wat kwaliteit aanwezig en ik blij erbij dat een 3-5-2 wellicht wel het beste systeem is met dit materiaal. Ik zou voorin wel eens weghorst en Depay willen zien. En ook, als iedereen fit is een centrum achter met de Ligt - van Dijk - de Vrij lijkt me smullen geblazen. Zet daar Blind, Wijnaldum, de Jong, Klaassen en Dumfries voor dan heb je tenmisnte body op het middenveld.

14 april 2021 om 08:12

Daarom wordt de selectie van de Boer ook vergeleken met de selecties van Koeman. Het is niet zo dat sinds Koeman weg is Ajax opeens veel meer goede Nederlandse spelers heeft opgeleid. Dat is dus geen goede verklaring voor al die ajaciden.

14 april 2021 om 09:53

Welke ajacieden zijn er ten opzichte van Koeman dan bijgekomen. Er wordt nu gesteld dat De Boer met 20 wedstrijden voor ajacieden gek veel doet. De Boer is nu 8 wedstrijden bondscoach. Pak Frenkie de Jong en De Ligt en een 1 seizoen ajacied Krul. Dan zit je je al op 10+ wedstrijden.

20 wedstrijden voor ajacieden in 8 wedstrijden. Koeman kreeg telde 21 wedstrijden voor (oud)ajacieden in zijn laatste 3 wedstrijden. Het is allemaal niet zo rampzalig als iedereen hier doet voorkomen hoor.

14 april 2021 om 10:42

Als je inderdaad Krul en Bizot al mee gaat tellen als Ajacieden in de Oranje-selectie, dan ben je wel heel erg richting een conclusie aan het redeneren. Anderzijds is het ook zo dat Ajax nu eenmaal (bewezen) veel spelers opleidt voor Europa en dat als die spelers het goed doen, ze geselecteerd (kunnen) worden voor Oranje. Hebben ze dan een Ajax-verleden? Ja. Maakt dit dat FdB dus bevooroordeeld is? Nee.

14 april 2021 om 08:29

Van de afgelopen twee decennia zelfs? Verklaar dat eens...?

14 april 2021 om 08:45

Dat vroeg ik mij nou ook af. Hij zegt twee decennia maar in zijn hoofd heeft hij wss alleen de laatste 4-5 jaar zitten.

14 april 2021 om 09:33

Sommige mensen weten niet hoe lang 2 decennia duren natuurlijk....

14 april 2021 om 08:44

Ik denk dat je echt de prestaties van PSV onderschat van de afgelopen 20 jaar hoor. 2x vaker kampioen dan Ajax (7 om 9) en net als Ajax edities van Europese toernooien tot de halve finales weten te reiken. De finale plaats van Ajax in de EL is dan wat beter dan die halve finale plek van Psv in 2008. Om te zeggen dat Ajax 'natuurlijk de meest succesvolle' is vind ik feitelijk gewoon niet kloppen

14 april 2021 om 09:28

Je weet dat van die 2 decennia in het 2e deccenium de kloof naar Europese top alleen maar groter geworden is. Ipv 1,5 a 2 topelftallen kunnen bepaalde teams zelfs al 3 topelftallen opstellen. Topkwaliteit zit veel meer geconcentreerd. Het feit dat Ajax de meest succesvolle is staat vast. Jij pakt arbitrair 20 jaar. Slaat nergens op. Voor het Nederlands elftal is max de laatste 2 a 3 jaar relevant. Gaan we kijken naar historie dan neem je alles. Ajax heeft toch echt 3 sterren op het shirt waar PSV er 2 heeft. De prijzenkast puilt echt een stukje meer uit in Amsterdam. Dus laten we eens stoppen met van die vage periodes nemen, die toevallig goed uitkomen. Want op basis van de laatste 5 jaar is Feyenoord netzo top als PSV......

14 april 2021 om 13:05

Lees eerst even goed waar hij op reageert, scheelt een heel betoog en van die rare opmerkingen.

14 april 2021 om 16:54

@ninjakai Nog zo een die dus waarschijnlijk geen idee heeft wat een decennium is. Je kan veel zeggen maar een team als PSV dat in 2005 op het nippertje werd uitgeschakeld door Milan dat oa bestond uit: Dida, Cafu, Maldini, Stam, Schevschenko, Pirlo, Seedorf etc. is toch net zo knap als Ajax de afgelopen jaren. De jaren daarna heeft PSV het verder ook in de CL gewoon nog de kwartfinales gehaald

15 april 2021 om 12:26

Maar is dat ook echt zo? Je noemt het argument van meerdere teams opstellen. Maar als ik naar de PL kijk dan is die kloof tussen top en de rest alleen maar kleiner geworden.. Vroeger had je jaar in, jaar uit dezelfde top 6. Nu kan iedereen winnen van elkaar en kunnen kleinere clubs ook enorme bedragen uitgeven. Teams als Ajax, AS Roma, Leicester, Monaco etc. hebben ook laten zien dat je met minder geld van topclubs kan winnen. Ik vind juist dat de kloof kleiner is geworden eerlijk gezegd.. ik kijk niet meer naar wedstrijden in de groepsfase van de CL met het idee dat elke topclub er zo maar doorheen wandelt. Dat was jaren geleden wel zo.. dus vraag me dan buiten die meerdere teams op kunnen stellen, wat dan je argument is dat de kloof groter is geworden? Ik zie zowat in elke competitie juist een bredere subtop ontstaan en ook meer concurrentie..

Is het niet logisch dat Ajax hofleverancier is? De hoogste concentratie qua beste Nederlanders, want het is de afgelopen paar jaar de beste Nederlandse club. Bovendien is het opleidingsclub nr 1 in NL, dus ook logisch dat het grootste aantal spelers waarschijnlijk wel (een deel van) hun opleiding daar gevolgd hebben. Tel daarbij op dat het de grootste club is en dan is 1+1=2. Zover kan Valentin ook nog wel tellen. Alleen wil ie het weer negatief gebruiken. Jammer. Edit: een Bergwijn en een Malen hebben volgens Valentin ook dan Ajax-gehalte, terwijl ze nooit in het eerste hebben gespeeld. Zo bij elkaar opgeteld kom je er makkelijk hoor.

14 april 2021 om 01:31

Jij noemt Valentijn negatief, ik noem jou wellicht wat naïef. Het moge toch duidelijk zijn dat Frank de Boer in korte tijd toch rare dingen heeft gedaan? Ik kan er genoeg opnoemen waar ik van denk, gaat het wel helemaal lekker Frank?

1. Het opstellen van Kenny Tete. Tete is gewoon een beroerde verdediger, is hij altijd al geweest. De logica van Frank slaat eveneens nergens op. Refereren naar het seizoen 2015/16. Tete werd niet gepasseerd, poe poe. Iemand opstellen omdat hij vijf seizoenen geleden niet gepasseerd werd. Dan ben je een grote. Sloeg gewoon nergens op.

2. Babel oproepen is één ding. Hem vervolgens minuten geven kan gewoon niet. Onder Koeman deed Babel het een tijdje verdienstelijk maar hij speelt nagenoeg nooit meer in clubverband.

3. Het opstellen van Donny. Idem dito met Babel. Speelt absoluut nooit. Toevallig is er ook een ex-PSVer die nooit meer speelt bij zijn club, Bergwijn. Maar Bergwijn hoeft niet te rekenen op minuten. Wat gek.

4. Stengs. Hoort niet eens opgeroepen te worden maar krijgt van schoonvaders bijna elke wedstrijd wat minuten. Dat kan gewoon niet

5. Stekelenburg? De man keept voor het eerst in 5 jaar tijd een keer 3 duels op rij (had toen letterlijk twee reddingen hoeven verrichten) en meneer zit bij de selectie.

Het is niet zozeer dat men twijfels heeft bij het selecteren van Ajacieden en Ex-Ajacieden an sich. Het heeft te maken met het selecteren en opstellen van ex-Ajacieden die dat totaal niet verdienen. Jongens die bij hun club nagenoeg niet spelen of gewoon ronduit beroerd zijn. Ook niet heel raar dat de resultanten ook tegenvallen onder Frankie.

14 april 2021 om 07:05

Hoho Arsenallz, ik zeg nergens dat het goed is wat ie doet hè, ik geef alleen een oordeel over het artikel waarom dit het zo is dat De Boer, maar natuurlijk heel veel bondscoaches, veel spelers met een Ajax achtergrond selecteert. Dat dit geen toevalligheid is natuurlijk, dat het allemaal simpel verklaarbaar is. Zeker weten dat een Koeman en Hiddink ook qua percentage het grootste aantal spelers, die ooit bij Ajax gespeeld hebben, hebben geselecteerd. Alleen Valentin wil dit nu gaan kleuren door het Ajax verleden van De Boer. En dat is zo makkelijk, flauw en jammer. Een Duitse bondscoach pak je ook niet aan omdat ie gemiddeld de meeste spelers met ooit een Bayern achtergrond selecteert. Bij een Barcelona leiden ze nou eenmaal wat minder Duitsers op....

14 april 2021 om 07:08

Wie zou jij dan mee hebben genomen voor die 5 spelers? Ik snap je punten hoor en er worden aparte keuzes gemaakt, maar zijn nou ook niet echt toppers die hiervoor terug erbij gehaald kunnen worden. (Weghorst had mee gemoeten voor Babel zeker, maar voor de rest?)

14 april 2021 om 07:29

Sorry, maar ik vind het gewoon zoeken naar ....

Geloof me, ik heb niks m aar dan ook helemaal niks met Ajax. Maar op enkele uitzonderingen na zijn de selecties en opstellingen gewoon logisch.

Tete en Babel zaten onder Koeman ook bij Oranje. En hoe slecht ik Babel ook vind, in de wederopstanding van Koeman heeft Babel een belangrijke rol vervuldigd als rechtsbuiten. Nu zijn er betere en jongere alternatieven voorhanden. Maar De Boer is mede op verzoek van spelers aangetrokken daar die wilden dat er niet veel zou veranderen na het vertrek van Koemen. De Boer zal Karsdorp wel een keer moeten testen mijn inziens, maar daarvoor zijn er straks nog oefenwedstrijden.

Donny selecteren is logisch. Waarom stond die gast vrijwel altijd basis bij Ajax, ook toen hij totaal niet in vorm was? Als ik de verhalen mag geloven, had Ten Hag het zwaar toen Donny op de bank zat door oud-ajacieden met veel invloed.

Blind is al jaren een discussie bij Oranje. Sommige vinden dat er betere alternatieven zijn omdat hij zo traag is als een slak. Andere zeggen dat we niet om hem heen kunnen met zijn voetbalintelligentie, opbouw en inspeelpass.

Stekelenburg was een logische keuze met de blessures van Bijlow en penaltykiller Cillesen. Dat Krul wordt meegeteld als ajaxprodukt vind ik vergezocht. Maar hij heeft idd op de payroll gestaan van ajax, net als "ik durf geen hoge bal te vangen" Bizot. Maar o.b.v. die criteria zal ajax altijd hofleverancier zijn. 1) omdat het de best presterende club in NL is en 2) ze één dan wel niet de beste jeugdopleiding van de wereld hebben. Is Wijnaldum een PSV-speler of een Feyenoord-speler? Of telt hij bij beiden mee? De Boer had Marsman kunnen selecteren, maar hoeveel kritiek was er dan niet gekomen?

Stengs kan je over twijfelen. Maar dat geldt ook voor Berghuis. Maar veel keus hebben we niet op rechtsbuiten. Ik zou eerder Boudu oproepen om samen met Depay in een soort 4-4-2 / 3-5-2 systeem te gaan spelen.

Gravenbergh is niet meer dan terecht. De beste ajacied dit seizoen. Zie hem liever in de basis, dan Klaassen. Tja Klaassen? Er is altijd veel discussie geweest over De Roon. Klaassen heeft meer scorend vermogen en dreiging naar voren. En die kan je ook nog op 10 zetten i.p.v. Wijnaldum (die ook bij Liverpool niet meer op 10 speelt).

Zo zal je altijd discussie hebben.

Ik vind ook dat je moet spelen bij je club en in vorm moet zijn. Of er moet echt geen andere keus zijn. Andere coaches kiezen liever voor bankzitters bij topclubs, dan basisspelers van Ado/rkc/etc.

14 april 2021 om 07:30

@Arsenallz: op zich wel eens maar heb wel een paar puntjes over jouw punten. Tete speelt gewoon bij Fulham en dat is toch een hoger niveau dan dat Dumfries speelt bij PSV (vind beide niet goed genoeg trouwens) en Karsdorp mag eerst wel eens een langere periode fit blijven. Dus er viel nog wel wat voor te zeggen omdat Tete of Dumfries lood om oud ijzer is. Donny vergelijken met Bergwijn?? Heel apart niet eens dezelfde positie dus een vreemde conclusie. Stengs en Babel volledig eens die horen niet in NL elftal maar waren ook al aanwezig bij Koeman al zou voor Babel wel eventueel Bergwijn mee kunnen maar is die nou zoveel beter? Stekelenburg was niet zo raar imo omdat die gewoon beter is dan Drommel - Pasveer en ga maar door. Allen Bijlow kon beter maar die is dit seizoen alleen maar geblesseerd dus ook logisch. Al met al dus maar 1 raar besluit (Stengs) naar afgeven op Frank is ook een aspect die een hoop mensen hier graag gebruik van maken zonder ook maar enige nuance.

14 april 2021 om 07:31

Kijk, dat er aparte keuzes worden gemaakt, ok. Er valt altijd wel te discussiëren over zoiets. Echter stipt Valentin iets heel anders aan om De Boer zwart te maken. Te makkelijk imo.

14 april 2021 om 07:33

1. Karsdorp 2. Weghorst 3. J. Veerman 4. ??? 5. Bijlow/(Drommel)

14 april 2021 om 07:36

Joey Veerman hahaha, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Die jongen bedankt zelfs al (meermaals) voor Jong Oranje. Waarom zou je die in hemelsnaam oproepen voor Oranje boven Van de Beek?! Karsdorp en Weghorst is iedereen het wel mee eens denk ik, en in plaats van Stengs zou ik persoonlijk Lang mee nemen (maarja, da's weer een oud-Ajacied - foei De Boer). Bijlow was geblesseerd en Drommel staat ook al weken op rij te schutteren dus of dat nou echt beter was geweest dan Steek betwijfel ik, laten we eerst maar eens wachten hoe zo'n jongen het bij een topclub gaat doen.

14 april 2021 om 07:42

Markerazzi enige in het lijstje van jouw die er echt bij hoort is Weghorst. Karsdorp kan je over discussiëren als hij laat zien eens fit te zijn. Bijlow kan beter naar jeugd EK om te keepen dan te banken bij het grote EK. En Veerman 😂😂😂

14 april 2021 om 07:47

Want Karsdorp is aantoonbaar beter dan Tete? Veerman en v.d. Beek serieus, van af en toe leuk spelen bij een middenmotor naar iemand die wel heeft laten zien in de CL mee te kunnen? En Drommel is die echt beter dan Stekelenburg, natuurlijk niet.

14 april 2021 om 08:19

Nou nou wat een lijst is dit zeg. Ik zal het wel even voor je doen. 1. Karsdorp. Dat zou kunnen, misschien anders Timber maar Karsdorp verdient het eerder doordat hij wat langer op hoger niveau speelt. 2. Weghorst absoluut mee. 3. Koopmeiners. Die doet het goed bij AZ en kan prima mee als bankzitter bij Oranje. Al hoeft van de beek van mij niet persé eruit. Het zijn wel 2 verschillende types maar met Klaassen en Wijnaldum die op 10 kunnen is een 3e redelijk overbodig. 4. Noa Lang / Gakpo. Het liefst beide. Beide zijn zo belangrijk voor hun clubs en van beide komt zeer veel dreiging af. Stengs blijft nu al lange tijd op hetzelfde niveau hangen, waarbij de andere 2 duidelijk stappen hebben gemaakt. 5. Dat is allemaal 1 pot nat. Of Stekelenburg nu mee gaat of Drommel of Bijlow. Ze zijn allemaal vergelijkbaar niveau. Dit is gewoon puur het zeuren om Ajax gehalte om het zeuren.

14 april 2021 om 08:58

@FC Delft: of het nu Ajax-spelers, ex-Ajax-spelers of niet-Ajax-spelers zijn maakt in mijn ogen niet zoveel uit, maar wat Arsenallz duidelijk probeert te maken is dat de gronden wel erg dubieus zijn en Frank de Boer dan wel erg makkelijk op de vertrouwelingen uit zijn verleden terugvalt. Het is wachten op Riedewald en Denswil in Oranje nu.

Tegenover Babel kun je inderdaad Weghorst zetten; Duitsland lacht zich kapot dat we een het ongecontroleerde heupschot en dito techniek van een 34-jarige vastgoedmakelaar met slechts 4 goals dit seizoen prevaleren boven een spits in de bloei van zijn voetballeven die in een van de grootste competities ter wereld Erlin Braut Haaland in de nek hijgt op de topscorerslijst. Dus ja, dat riekt al naar vriendjespolitiek.

En in plaats van Stengs? Als het zoals Arsenallz terecht aangeeft toch niet uitmaakt of je wekelijks uitkomt voor je club en prestaties uit het verleden leidend zijn, lijkt me Steven Bergwijn toch een gevaarlijker aanvaller. Stengs toont zich het hele seizoen al een kutje en omdat hij nu al 22 jaar is, is het zeer de vraag of het uberhaupt wel een topper wordt buiten (en zelfs binnen) de Eredivisie. Maar ga je uit van prestaties én speelminuten, dan toont zijn rendement wel aan dat Cody Gakpo hoger in de pikorde zou moeten staan. Maar die is uberhaupt niet in beeld bij Frank de Boer, wat ik ook erg verdacht vindt.

Dat Donny van de Beek onderdeel is van de selectie lijkt me duidelijk, dat blijft een goede voetballer. En dat Klaassen zijn kans heeft gegrepen vind ik ook niet onterecht. Nogmaals, dat Frank de Boer Ajacieden op sommige plaatsen een voorkeur geeft is niet per definitie raar natuurlijk. In theorie vind ik een middenveld met De Jong, Wijnaldum en Gravenberch momenteel alleen het meest kansrijk om te domineren.

Verder ben ik het met Arsenallz eens dat de keuzes Tete en Stekelenburg de bondscoach totaal ongeloofwaardig maken. Tete is nog minder dan Hateboer, die wel Champions League speelt dit seizoen en zich keurig tussen Juventus en Napoli op de vierde plaats in de Serie A bevindt, in plaats van worstelend in de kelder van Premier League. Daaronder maakt in de Italiaanse subtop ook Rick Karsdorp een uitstekend seizoen door. Maar als Frank liever een jongen wil die door Ajax is opgeleid om Psv's captain uit de basis te zetten, waarom kiest hij dan niet voor Rensch? Dat zou nog uit te leggen zijn. Maar Tete vind ik van dezelfde logica als Joshua Brenet...

Tegenover Stekelenburg kun je elke willekeurige keeper met een Nederlands paspoort kiezen. Het is een gotspe als je een 39-jarige afstoft om mee te nemen naar een eindronde, terwijl je weet dat hij nooit maximaal voor het profbestaan heeft geleefd en geleden en een zak aardappelen nog soepeler van de grond komt. Wanneer je Joel Drommel of Sergio Padt in zijn plaats zou selecteren leidt dat denk ik tot minder kamervragen.

14 april 2021 om 13:06

@bjp79

Fulham.. hoog niveau?
Vergelijking Bergwijn & Donny is logisch. Twee jonge gasten die beide niet aan spelen toekomen in Engeland.

14 april 2021 om 16:54

Als je puur verdedigend kijkt, is Tete beter dan Dumfries. Maar overal, ze zijn beide heel erg matig. Dumfries is echt niks beter dan Kenny Tete. Dumfries kan zich nog steeds niet onderscheiden in de Eredivisie. Wat betreft Babel ben ik het eens, maar daar is Koeman mee begonnen. Wat betreft vd Beek en Bergwijn, die horen in de selectie te zitten. Waarom niet? Je moet gewoon naar kwaliteit kijken, dus waarom zouden Malen, Berghuis, of noem ze maar op wel een oproep verdienen, en vd Beek en Bergwijn bv niet. Allebei zijn ze zeker goed genoeg voor 't Ned elftal. Sterker nog, die hebben laten zien de Eredivisie te zijn ontstegen, en in vdBeeks geval, die heeft het ook laten zien in de CL. Jongens als Malen, Berghuis, die zeker ook in de selectie horen, zijn kwalitatief mindere voetballer dan vd Beek of Bergwijn. Die zouden ook op de bank zitten bij united of Spurs. Als we zo moeten redeneren, en alleen spelers moeten opstellen die bij Feyenoord, PSV of AZ voetballen, ben je gewoon een C-land. Maar doet de Boer alles goed, nee zeker niet. Zijn selectie is op een paar punten wel twijfelachtig, maar doet hij niks anders dan Koeman deed.

14 april 2021 om 16:55

En waarop baseer je dat arnhemmer? Mooie dooddoener. Ik zie niet in waarom je Tete als defensief beter zou zien. Om zijn slidings? Dat komt omdat Tete's positionering ondermaats is, dus goede slidings kunnen maken is geen compliment maar een zwaktebod.

14 april 2021 om 18:32

Wat een onzin. De Boer selecteert dezelfde spelers als Koeman. Gravenberch en Klaassen zijn terecht opgeroepen. Dus hoe druk kun je je maken om een rechtsback en een derde keeper.
En ja, Babel hoeft er niet bij, ik heb liever Weghorst, maar die zal als type eerder Luuk de Jong vervangen. Donny? Ja, maar als die niet gaat spelen, dan verdwijnt ie. Net zoals Klaassen ooit verdween.

15 april 2021 om 11:36

Sorry hoor, maar ik snap je hetze niet tegen Tete. Tete was bij Ajax echt een top RB. Juist omdat hij goed kon verdedigen. Door blessures heeft hij zich alleen niet goed kunnen ontwikkelen. Maar de Tete bij Ajax was een klasse beter dan Dumfries en de huidige Karsdorp. Al was de Karsdorp van een paar jaar terug toen die in topvorm was inderdaad ook top. En Tete doet 't ook gewoon goed bij Fulham na z'n blessure. Babel is iedereen 't over eens. vd Beek gaan vergelijken met Bergwijn is appels met peren. Stengs mee eens, zeker niet tov Gakpo. Maar laten we wel zijn, die is ook steeds geblesseerd of net terug elke keer. Dus ook prima uit te leggen. Stekelenburg vond ik gewoon ook logisch. Noem dan op z'n minst een goed alternatief. Zeker als Bijlow nog niet fit is. Padt had misschien gekund, maar die haal je ook niet voor z'n potentie. Stekel heeft het gewoon uitstekend gedaan bij Ajax, stabeiele factor. Beter ook dan Krul, dus zo gezien had ik Stekel zelfs graag direct op doel gezien.

14 april 2021 om 07:39

Het is zeker logisch dat Ajax één van de hofleveranciers is. Sommige keuzes zijn alleen minder logisch of misschien beter gezegd minder terecht. Het is altijd al zo geweest dat spelers van PSV en Ajax eerder een kans in Oranje krijgen dan spelers van andere clubs. Eenzelfde speler wordt niet snel geselecteerd zolang hij bij bijvoorbeeld bij Heerenveen speelt. Vijf wedstrijden bij Ajax (en eerder ook PSV) kan genoeg zijn voor een selectie. Zie Gravenberch, maar eerder bijvoorbeeld ook Bazoer, Maduro, Van der Wiel, Van Rhijn, Babel en Tete. Klaassen kwam terug bij Ajax en daarmee ook meteen weer terug in Oranje. Is hij nu een veel betere speler dan een jaar geleden? Weghorst had allang bij Oranje gezeten wanneer hij voor Ajax had gespeeld. Spelers van andere ploegen worden dus wel degelijk anders beoordeeld, die moeten zich meer bewijzen en soms krijgen ze gewoon nooit de kans. Het is ook niet zo dat alleen spelers met een Ajax verleden belangrijk zijn geweest voor Oranje, zie bijvoorbeeld Depay, Wijnaldum en Van Dijk,drie van de belangrijkste spelers van dit moment.

Dit is wel heel ver gezocht, getuige de uiteenzetting.

Je zou Frank alleen al om de logica aangaande Tete moeten ontslaan. Verwijzen naar seizoen 2015/16... De Boer heeft natuurlijk de schijn tegen door het oproepen en opstellen van Donny, het blinde vertrouwen in een niet presterende Klaassen in Oranje, Stekelenburg die ineens mee mag, Babel die ook altijd even mag opdraven en schoonzoon Stengs. Eigenlijk genoeg redenen om de capaciteiten van de Boer in twijfel te nemen.

14 april 2021 om 05:56

Waarom zou hij Van de Beek niet oproepen? Omdat hij reserve is bij United? Klaassen presteert bij Ajax nu geweldig, daar zou ik ook vertrouwen in hebben. Stekelenburg zou ik zelf ook selecteren als hij keept. Ideale derde keeper, zeker als ervaren aanvulling voor twee collega's en als hij erin moet, weet je precies wat je aan hem hebt. Stengs zou ik met zijn huidige wisselvalligheid ook niet selecteren, maar om nou te zeggen dat het is omdat hij de schoonzoon van is.. dat geloof ik niet. Het is niet zo dat hij niets in Oranje te zoeken heeft, want het is wel een talent. Maar nu je het zegt, het is wel opvallend dat Stengs altijd wel minuten mag maken. Kan niet zeggen dat hij dát afdwingt. Babel is volkomen lachwekkend ja, net als het niet selecteren van Weghorst en het volledig negeren van Karsdorp

14 april 2021 om 06:33

Dat gezeur over babel steeds. Onder Koeman speelde babel ook steeds. Meer dan die paar minuten onder Frank.

14 april 2021 om 13:07

Correct. Het verschil is dat Babel onder Koeman (in het begin) gewoon belangrijk was. Dat is hij al heel lang niet meer geweest en dat maakt de keuze voor Babel onbegrijpelijk. Hem selecteren is één ding, hem vervolgens minuten geven is volslagen ridicuul.

14 april 2021 om 22:40

Absoluut mee eens dat we de capaciteiten van De Boer zwaar in twijfel kunnen trekken, maar betreft het Ajax-gehalte zie ik buiten Tete en Stekelenburg geen rare keuzes. Van De Beek is nog altijd beter dan een Til of zelden fitte Van Ginkel en Noa Lang (Ajax-verleden) laat hij nota bene meegaan met Jong Oranje, terwijl hij beter presteert dan alle jonge aanvallers. Tete was zeer lachwekkend en duidelijk geen objectieve keuze. Datzelfde kan gezegd worden van Stengs die de komende jaren verzekerd is van een plek bij Oranje. Echter zou ik het veel meer op de totale onkunde van De Boer gooien en niet zozeer op het Ajax-gehalte. Die is namelijk bijna altijd hoog in Oranje.

Word Krul hier nu wel of niet als ex ajacied meegeteld? Want dan is het ook een ex Az'er... in alle eerlijkheid, Krul is niet echt te verbinden aan een Nl'se club, maar als er 1 zou zijn is het den haag.

Na het mislukken van de acties om Ten Hag weg te krijgen bij Ajax, Schmidt bij PSV is de campange van Driessen inmiddels volledig richting Arnesen en ook De Boer verschoven. Want het seizoen is voor Valentijn natuurlijk niet compleet als er niet een trainer of TD gesneuveld is die hij heeft aangepakt. Alleen klopt er van de onderbouwing helemaal niks. Als het zou gaan om 20 interlands van (ex) Ajax spelers, dan is dat echt niet vreemd. 15 interkands voor spelers van AZ is relatief een veel groter aantal. Dus ik denk dat De Boer eerder een voorkeur AZ heeft. Maar ja, dat is nou net wat niet echt past bij wat Valentijn verzonnen heeft.

14 april 2021 om 22:43

Zo vreemd is het toch ook weer niet? PSV oogt als los zand, Arnesen laat nog niets vernieuwends zien bij Feyenoord (al zijn de omstandigheden niet makkelijk voor een TD) en De Boer, daarvan zien we allemaal dat hij gewoon niet goed genoeg blijkt. Die moet je gewoon met jonge talenten laten werken, want dat kan hij. Driessen is vaak erg ongenuanceerd, maar ik kan kritiek op De Boer zeker wel snappen, terwijl ook Schmidt en Arnesen lang niet alles goed doen.

Ik hoor graag van iemand de ideale selectie met zo min mogelijk ajax spelers, spelend bij club, in vorm en niet bij jong oranje. Zoveel houd je niet over..

14 april 2021 om 08:17

Uitsluiten van Jong-Oranje is niet te doen. Daar spelen Bijlow, Noa, Veerman en Gakbo.

Haps in vorm is beter dan Wijndal in vorm.
Ihatarin in vorm is beter dan Berghuis in vorm, eventueel Noa Lang (die moet het wel heel goed doen in Brugge).

Back-up van Karsdorp is Dumfries. Blind als back-up van Van Dijk, maar kan ook op middenveld. De Ligt of De Vrij is om het ven mijn inziens.

Klaassen zou ik toch wel meenemen als back-up. Net als Cillissen en Krul. In deze opstelling zou ik ook Joey Veerman meenemen. En hoe grote lul en irritante voetballer ik Joël Veltman vind, ook hem zou ik meenemen. Kan zowel in het centrum als op rechts. En hij heeft wel de juiste instelling. Malen als back-up van Depay. Ook Gakbo zou ik meenemen.

En dan moet ook ik kiezen tussen Weghorst en De Jong. De Jong is wel een betere voetballer van de twee mijn inziens. En misschien moet je wel beide meenemen voor wedstrijden pompen of verzuipen met 2 kopsterke spitsen.

Dan kom ik op 2 à 3 basisspelers van Ajax of met een ajax-verleden. En 6 à 7 spelers die de selectie aanvullen.

Maar ik zeg ook niet dat De Boer fout bezig is. Wel dat Valentijn aan het zoeken is. Je kan discuseren over Tete, Babel of Stengs. Maar deze jongens zaten ook onder Koeman bij Oranje en een voorwaarde van de aanstelling van Frank was dat hij niet teveel zou veranderen.

Bijlow
Karsdorp
DeVrij/DeLig
Van Dijk
Haps/Wijndal
Wijnaldum
De Jong
Gravenbergh
Berghuis
Depay
Boadu
14 april 2021 om 09:51

Dit lijkt mij een logische opstelling met veel opties voorin. Ajaxgehalte blijft binnen de perken. Als wissels nog o.a. Blind, Malen, de Roon, Ake, Drommel, Karsdorp, en Klaassen.

Bijlow
Dumfries
De Ligt
VvD/ De Vrij
Wijndal
Gravenberg
Wijnaldum 10
Frenkie
Berghuis/Noa
Depay/Weghor
Gokpo/Depay
14 april 2021 om 10:20

Aanvallend en op het middenveld, kan ik me redelijk goed vinden in je keuzes. Achterin iets minder. Lastige van Bijlow vind ik dat hij vaak geblesseerd is en je daarom er niet echt op kan bouwen. Geldt ook voor De Vrij in Oranje. In principe de eerste wissel achter De Ligt en Vvd, maar in praktijk ligt hij dan altijd in de lappenmand. Erg jammer, want het zijn wel goede spelers. Dumfries op rechtsback blijft ook een dingetje: hij heeft veel power en inzet, maar een matige techniek en positionering. Vormde in het verleden een goed koppel met Bergwijn, maar die maakt momenteel geen aanspraak op een basisplaats waardoor dat plusje bij Dumfries weg valt.

Ik zou nu Karsdorp wel eens willen zien. Anders heb je met Veltman een stabiele (maar niet top) optie achter de hand die ik al boven Dumfries plaats. En hoewel nu nog te vroeg om te selecteren ben ik gecharmeerd van Timber/rensch die zich goed ontwikkelen en op die positie kunnen spelen.

Al dat gezeik over Van de Beek... gewoon een van de betere middenvelders van Nederland, zeker aanvallend gezien. Dat is toch totaal niet te vergelijken met het selecteren van bijvoorbeeld Babel. Ik heb niet het idee dat het De Boer om een Ajax verleden draait, maar het is wel opvallend hoe snel Tete er bij zit. Natuurlijk gewoon omdat hij er goede ervaringen mee heeft. Tja, dat kan ik me dan nog best voorstellen. Het is ook niet zo dat hij uit de toon valt in Oranje

14 april 2021 om 08:51

Onzin, speelt goed als hij goede spelers om zich heen heeft. Zelf nauwelijks Ajax de overwinning bezorgt als het team een slecht pot speelde. HIj nam niks op sleeptouw. Kon van tevoren al raden dat dit zou gaan gebeuren bij Man Utd. Vind hem van de generatie de ligt/de jong bij ajax miss wel de slechtste meest over het paard getilde speler. Ook bij het nls elftal 0 goeie wedstrijden gespeeld

14 april 2021 om 10:13

Ook als het team slecht speelde, scoorde Van de Beek belangrijke doelpunten. Binnen het Ajax spel was hij van zeer grote waarde. Dat het er in het NL-elftal en Manutd niet uit komt, ben ik met je eens. Donny is imo een speler die heel goed past in het Ajax-spelletje maar in de meeste andere teams niet uit de verf komt. En heeft natuurlijk niet de status dat Manutd of Oranje het systeem moet aanpassen zodat hij maar kan renderen. Zou hem er wel bij houden, maar de voorkeur geven aan andere spelers voor de basis.

14 april 2021 om 13:09

Dat is juist het probleem. Mensen denken dat Donny goed is omdat hij soms scoort, maar zijn veldspel is vaak echt bijzonder beroerd. Neem de wedstrijd tegen Valencia. Iedereen doet alsof Donny werelds was, maar hij was zo belachelijk slecht. Maar daarna scoort hij en iedereen is in de zevende hemel. Conclusie: Donny is goed!

Dat is hoe mensen denken als het gaat om Donny en dat is niet zo snugger.

14 april 2021 om 22:44

Zover wil ik ook weer niet gaan, maar Van De Beek moet je natuurlijk wel selecteren. Verder verwijt ik De Boer ook niet zozeer een Ajax-bril, maar wel subjectiviteit en pure onkunde.

En zo heeft Koeman zijn spelers en alle andere coaches hun eigen voorkeuren. Belachelijke om zo een naar onderen te trekken, ik blijf er bij dat de media te veel macht hebben

14 april 2021 om 22:48

Maar de resultaten spreken toch voor zich? Koeman had geen beter materiaal en presteerde vele malen beter. Een winnende coach heeft altijd gelijk en Koeman wist vaak te winnen met min of meer dezelfde ploeg. Ja, hij had een fitte Van Dijk, maar die verklaart de onmacht op het middenveld en voorin niet. Het is gewoon dat constante gebrei wat we ook in de slechte periode voorgeschoteld kregen. Koeman speelde naar de mogelijkheden van de ploeg, De Boer forceert een speelwijze op een ploeg die daar de kwaliteiten niet voor heeft.

Hoeveel mensen zouden er naar de voetbalpodcast van de telegraaf luisteren en om een groot politicus te quoten 'wie zijn deze mensen?'. Volgensmij ligt het probleem van het selectiebeleid niet perse bij het wel of niet zijn van een (ex) ajaxspeler. Stengs en De Jong zitten er ook iedere wedstrijd bij zonder duidelijke reden. Denk dat we beter de conclusie kunnen trekken dat De Boer gewoon niet echt een goede bondscoach is.

14 april 2021 om 13:10

De Jong is toch logisch? Speelt bij een subtopper in La Liga en heeft daar belangrijke goals gemaakt, waaronder in de EL. Is voornamelijk meegenomen als Pinchitter omdat hij dat goed doet bij Sevilla.

Stengs presteert niet bij AZ. Zie je het verschil?

14 april 2021 om 13:19

Ik vind de Jong een prima spits die zeker een bruikbare speler kan zijn. Het ding is alleen dat Wout Weghorst zijn concurrent is en dat is misschien wel de speler met de beste vorm van alle Nederlanders dit seizoen. Het kan natuurlijk zijn dat Weghorst wordt geboycot op basis van zijn uitspraken maar dan is het misschien handig om dat wel even te melden. Stengs is ook een prima speler maar zowel Lang als Gakpo hebben een veel beter seizoen.

14 april 2021 om 22:53

Maar wil je een spits in bescherming blijven nemen door zeer incidentele goals? We hebben het wel over een spits die continu hopeloos faalt in grote competities. Het is ook niet zo dat hij er toch nog 12 in legt of iets dergelijks. Z'n teller staat op 4. Dan ben je duidelijk niet goed genoeg. Dan moet je Bergwijn ook gaan beoordelen op z'n belangrijke goals vorig jaar bij Tottenham of een Vilhena op z'n goal vorig jaar voor Krasnodar. De Jong is voor Europese begrippen gewoon niet zo'n goede spits. Hoe vaak moet hij nog door het ijs zakken? Stengs hoort overigens ook niet in Oranje.

Maar een babel en een Donny om er maar 2 te noemen werden door Koeman toch ook opgeroepen? Babel speelde zelfs nog veel onder Koeman. Ben geen fan van Frank maar dit slaat nergens op. Het enige waar ik me qua selectie aan stoor is het voortrekken van Stengs die momenteel ook niks te zoeken heeft in oranje.

14 april 2021 om 07:35

Probleem met Donny nu is dat hij zelden mag meedoen bij zijn club. Moet je iemand oproepen die amper speelt? Wat mij betreft niet. Toen Koeman nog bondscoach was speelde Donny altijd bij Ajax. Logisch dus dat die er toen bij zat. Aan de andere kant is dit niet alleen aan Ajacieden voorbehouden. Een Steven Bergwijn die tegenwoordig ook nog niet eens op de bank bij Spurs mag zitten wordt ook nog steeds opgeroepen. Stengs mag hij ook weleens thuislaten ja.

14 april 2021 om 08:30

Clasie gaat ook mee want die werd onder van Gaal ook opgeroepen dus wat maakt het dan uit? Hoe die het nu doet maakt niet uit maar van Gaal selecteerde hem ook... Soccerfan zijn gedachte kort samengevat

Probleem van Frank is dat hij te ver doorslaat, waardoor zijn selectiebeleid negatief in het nieuws komt en hij een Ajaxstempel krijgt. Zo'n Tete selecteren en opstellen was onnodig. Zo bijzonder deed hij het niet. Tenminste niet beter dan een Karsdorp of een Dumfries die al bij de selectie zat. Van de Beek mag nooit meedoen bij zijn club, dus waarom neem je hem mee?(hetzelfde geldt voor Bergwijn overigens) Dan tot slot Babel wat wij onder Koeman al niet begrepen en nu nog steeds niet. Laat hem gewoon thuis, want voetballend voegt hij niks toe. Dan heb je al 3 Ajacieden minder en ziet het er al beter uit.

Niet gek dat ajax hofleverancier is. Hebben de meeste Nederlandse spelers in de selecties gehad de afgelopen jaren van de topclubs en daarbij het beste gepresteerd de laatste jaren. Het is ook allemaal niet zo spannend wie er hofleverancier is, het gaat meer om de poppetjes.

15 april 2021 om 23:46

@Furr Heb je gelijk in, ben voor Feyenoord maar Ajax heeft in Nederland duidelijk het beste spelersmateriaal. Neemt niet weg dat ik het selectiebeleid van de Boer matig vind. Babel is gewoon niet goed genoeg net als Tete en Stengs laat al een jaar te weinig zien maar krijgt wel iedere keer de kans bij Oranje. Laat die drie weg en haal Karsdorp, Weghorst er sowieso bij en je hebt in ieder geval meer kwaliteit in de selectie rond lopen.

Wat een belachelijk onderzoekje zeg. Logisch natuurlijk dat er meer Ajacieden opgeroepen worden dan Feyenoorders. Het niveau van de nummer één is natuurlijk hoger dan van de nummer vijf. Van de Beek en Babel speelden onder Koeman vaker dan onder De Boer. En met Tete heeft hij eindelijk een rechtsback opgeroepen die wel wat kan. Dumfries heeft nog steeds minder techniek dan de gemiddelde derdeklasser maar omdat hij zo leuk hard kan rennen is hij populair. En vervolgens speelt Tete niet goed tegen Turkije (wat ook geldt voor alle andere spelers) en dan moet hij maar niet meer opgeroepen worden? Ten eerste, dan zouden bijvoorbeeld Wijnaldum en Memphis ook altijd thuisgelaten moeten worden gezien die wedstrijd. Ten tweede, Dumfries speelde nog nooit een goede interland dus die moet je dan helemaal nooit meer terug willen zien.

Pffff dit geneuzel heeft toch helemaal geen zin, als er meer van ajax komen of een ajax verleden is dat prima. Zolang ze maar beter zijn dan de rest die niet geselecteerd zijn. Het gaat mij vooral om het feit dat sommige keuzes onnavolgbaar zijn en niet terecht. Daarbij vind het spelen op veel balbezit en ellenlang breed spelen gewoon onder de boer niet om aan te gluren.

Wat De Boer niet kent dat vreet ie niet. Gaat altijd al op voor Frank. Starre en koppige trainer die het voetbal maar vanuit 1 perspectief bekijkt. Welke oen gaat er nou de Hollandse school proberen in te slijpen bij Crystal Palace. Dan snap je er echt niets van. Daarom stelt ie ook alleen vertrouwelingen op. Hij doet z'n naam eer aan.

14 april 2021 om 13:12

Vandaar dat hij Tete opstelt met de argumentatie dat hij in 2015/16 niet gepasseerd is. Te bizar voor woorden. Een speler opstellen omdat hij vijf jaar geleden niet gepasseerd is.

Ajax mag dan de meest succesvolle club zijn in NL, maar het draait niet op de beste Nederlandse spelers maar op de beste buitenlanders : Tadic, Onana, Tagliafico, Neres, Anthony en ga maar door. Ja, Gravenberg is een groot talent en Blind is, hoewel al over de top, tactisch nog steeds topklasse. Maar verder vind ik Klaassen, Stekelenburg en Schuurs middelmaat. En dan heb ik het nog niet over de onverklaarbare keuzes van de voormalige Ajaxieden Babel en Tete. Laat hij gewoon eerlijk zeggen dat hij niet de beste voetballers opstelt maar de voetballers waar hij het beste mee kan opschieten. Dan is hij eerlijk. En dat hij nog een schoonzoon heeft die hij graag een kans geeft.

Het is altijd al zo geweest dat de meeste spelers (ex) Ajaxieden waren. Nogal logisch Het zou pas een schok zijn als een bondscoach voor spelers.kiest die bij de mindere ploegen ( alle clubs onder Ajax) Speelt Sporadisch kan het voorkomen dat jeugd bij Ajax moet worden ingepast, omdat toppers worden verkocht, maar dat is dus sporadisch en daarmee incidenteel

14 april 2021 om 08:52

haha objectieve mening dit of?

14 april 2021 om 12:59

Ik ben voor Ajax, maar je moet het toch wel met me eens zijn dat als de "mindere" clubs een topper hebben, zei die verkopen of moeten verkopen. Kijk eens naar AZ. de toppers moeten elk jaar worden verkocht. Ook Ajax koopt hun toppers en dan is het nogal wiedes dat de beste bij ajax spelen. dat wil niet zeggen dat Ajax altijd het beste Team heeft. Een team is immers meer dan elf goede spelers

Het vervangen van Vilhena en Strootman door de ajacieden Gravenberch en Klaassen is gewoon een prima keuze van De Boer. Niemand begreep waarom Koeman maar vast bleef houden aan deze 2 spelers. De Boer heeft ook Promes, waar Koeman ook maar om onbegrijpelijke redenen bleef vasthouden, uit de selectie gelaten. Prima stappen in de goede richting gezet. Stuk beter selectiebeleid dan zijn voorganger. Nu het EK eraankomt jong oranje niet meer zo belangrijk maken en Babel en Bergwijn vervangen door Lang en Gakpo

14 april 2021 om 10:00

Ik heb toch nog steeds meer vertrouwen in Bergwijn met snelheid als wapen dan in Stengs, wat een matige beperkte speler is dat. Doet me denken aan die Argentijn van Psv een paar jaar terug, alles op een wandel tempootje maar met een goeie linkerpoot.

14 april 2021 om 13:12

Bergwijn vervangen, dan ga je Donny ook vervangen lijkt me? Zitten in precies dezelfde situatie met als enige verschil dat Bergwijn uiteindelijk veel meer bij Spurs heeft gespeeld en gepresteerd dan Donny bij United.

14 april 2021 om 16:20

@arsenallz: nee in feite heeft Bergwijn in de vele minuten minder laten zien dus ondanks het veel grotere vertrouwen dat hij van Mourinho heeft gekregen heeft hij dit niet waargemaakt:

Minuten Bergwijn PL dit seizoen: 1.049, assists 3, goals 0
Minuten VD Beek: PL dit seizoen: 319. assists 0, goals 1

Dus je bewering dat hij veel meer heeft gepresteerd is niet juist.

14 april 2021 om 16:57

Ik heb het niet alleen over dit seizoen en Bergwijn heeft toch meer dan drie keer zoveel gespeeld. Ben benieuwd hoe je erbij komt dat hij minder heeft laten zien? Donny is zo belachelijk slecht dat hij niet eens mee mag doen.

14 april 2021 om 18:37

Heb je uberhaupt de media meegekregen over Bergwijn?

De Engelse media heeft keer op keer niet gesnapt waarom Bergwijn mee mocht doen, desondanks mocht hij het telkens weer proberen maar kon telkens niet bewijzen waarom hij uberhaupt speelde. En ja voor hun posities verwacht je bij beide clubs meer, Ik heb nergens gezegd dat vd Beek meer heeft laten zien, maar Bergwijn is consistent gezien als de zwakste speler op het veld. Dus maw: hij heeft niets laten zien.

Het zal mij niet bevreemden als rensch en timber meegaan naar het ek. Net als babel en vd beek.

Wat schiet voetbalminnend Nederland op met dit soort 'journalistiek' van Driessen? In mijn ogen is het volledig terecht dat Klaassen er bij zit. Had Toornstra het ook maar in Europa moeten laten zien. Hetzelfde geldt voor Stekelenburg na de blessure(s) bij Cillessen en ook Bijlow. Als je puur kijkt naar de kwaliteiten, dan is hij gewoon de derde of vierde doelman van Nederland. En als er dan ééntje wegvalt, dan zit je bij de selectie.
Tete doet het goed in de Premier League, net zoals Veltman. Karsdorp doet het goed in de Serie A. Tete viel door de mand (niet voor het eerst, wel voor het eerst onder De Boer) dus de kans is groot dat Karsdorp ook een kans krijgt, helemaal omdat ook Dumfries het liet afweten. Net zoals Timber. En beide zouden in mijn ogen ook weer terecht zijn. Het is niet zo dat Klaassen rechtsback wordt gezet of Blind op linksbuiten, ze worden geselecteerd omdat ze op hun positie bij de beste 2, 3 spelers van Nederland horen.

We staan aan de vooravond van een groot toernooi. Een toernooi waarbij 8 landen aan elkaar gewaagd zijn en op een goede dag zo maar kunnen winnen. Nederland hoort daar in mijn ogen ook bij (belgië, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Duitsland, Engeland zijn de andere). Dit soort 'journalistiek voor in de libelle of weekend' helpt niet mee... Laten we ipv ons botvieren op De Boer ons maar eens kritisch laten horen over Driessen.

14 april 2021 om 10:46

Nou precies. We hebben maar een paar spelers die er met kop en schouders bovenuit steken op hun positie, maar daarachter verschilt het kwalitatief niet zo erg. Net als het verschil tussen Tete of Karsdorp. De Jong of die jongen van Wolfsburg. Dat zijn verder ook niet de spelers die het spel significant veranderen. En wat de keeper betreft: zelfde verhaal. We hebben momenteel geen Van der Sar rondlopen die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dus dan is het een beetje zoeken.

14 april 2021 om 16:18

Opiniemakers zijn de aids onder de journalistiek. Driessen wordt opgehyped om de nieuwe Derksen te worden. En zolang dit soort aids verkoopt kan ik het ze niet kwalijk nemen. Positieve of negatieve nieuws is ook nieuws en brengt geld op.

Raar die verontwaardiging over de vele spelers die bij Ajax spelen of hebben gespeeld in het NL elftal. Sowieso staat Ajax al jaren op nummer twee wereldwijd van clubs die spelers voortbrengen in het profvoetbal. Daarnaast is Ajax in ieder geval de afgelopen jaren weer de best presterende club in Nederland, dus de kans dat daar NL spelers zijn die van waarde kunnen zijn voor het NL elftal is ook groot. Dan zijn er ook wel een hoop toppers uitgevlogen naar het buitenland, maar die verspreiden zich over verschillende clubs in verschillende competities. Dat we twee toppers bij Liverpool is dan bijvoorbeeld al bijzonder. Dus buitenlandse clubs zullen normaliter niet de lijst aanvoeren. Is het dan gek dat de nummer 1 op de lijst de nummer 1 van Nederland is? Ik vind het eerder opmerkelijk hoe hoog AZ scoort. Dat gezegd hebbende, het selectiebeleid van De Boer wijkt in sommige punten wel af van wat ik zou doen. Tete als oud Ajacied heeft me werkelijk nog nooit overtuigd, ook in zijn Ajax-tijd. Heeft een spectaculaire sliding, maar moet die vooral gebruiken door slechte positionering en voegt bovendien aanvallend niets toe. Babel heeft zijn beste tijd gehad en ook al is de aanval niet onze sterkste linie, er zijn toch betere opties imo. Stengs krijgt als schoonzoon meer minuten dan zijn prestaties imo rechtvaardigen. Weghorst en Karsdorp komen imo in aanmerking voor een plekje. Er is zeker wel wat op aan te merken. Maar het Ajax gehalte op zich vind ik echt een onzinargument tegen De Boer.

14 april 2021 om 10:20

Het is ook al zo belachelijk dat Ajax de meeste opgeleide spelers levert van alle clubs die Europees spelen...

Iets anders, ik vind het sowieso jammer dat het weer zo wordt gekeken naar clubachtergronden als het gaat om Oranje. Eén van de meest memorabele toernooien is voor mij het WK van 2014. Niet op basis van de prestaties (4 jaar eerder haalden we nog de finale, dat was toch nog een ronde verder) of van de individuele klasse van de spelers (WK 98 was de eerste die ik heel bewust meemaakte en daar hadden we toch een goede groep), maar vooral om het gevoel van saamhorigheid dat er omheen hing.

Na een absoluut dramatisch EK in 2012, meerdere toppers uit 2010 die waren gestopt of over hun top waren. Er waren dus weinig internationale toppers, veel jonge spelers, veelal van Feyenoord. De verwachtingen waren laag. En de eerste wedstrijd tegen Spanje leek het "gewoon" weer mis te gaan. Totdat het omdraaide en we die 0-1 omdraaiden naar een 5-1 overwinning. Wat ik zo mooi vond aan dat toernooi was dat ongeveer iedere speler wel minuten maakte en in die minuten een goede indruk achter liet. Het voelde als een team waarin iedereen op waarde werd geschat en van waarde was. Geen gezanik over het hoge Feyenoordgehalte of dat soort randzaken, maar een eenheid.

Als het nu dan weer over poppetjes gaat, hoeveel spelers er bij welke club vandaan komen en dat soort onzin, verlang ik daar wel een beetje naar terug.

14 april 2021 om 13:14

Het grote verschil was Louis van Gaal. Men weet dat van Gaal niet aan voorkeursbeleid doet, dan hoor je derhalve ook niemand. Frank is een rasechte Ajacied en een koppige onnozele man die niet kan beargumenteren waarom hij bepaalde ex-Ajacieden meeneemt ten faveure van andere (beter!) spelers. Heel eerlijk, dat zie ik van Gaal niet doen.

Het is in principe vrij logisch toch. In basis spelen alle spelers die er met kop en schouders bovenuit steken. De internationale topspelers (De Ligt, Van Dijk, Frenkie) zijn er niet zo heel veel. Dan ga je bouwen aan de rest van het elftal en dan zijn het de Ajacieden die simpelweg hofleverancier zijn (logisch ook, als ze continu kampioen wordt en het ook Europees nogal goed doet). Spelers die bewezen beter zijn (dumfries, Malen, Berghuis) worden ook gewoon geselecteerd.

Als je dan een basis hebt met veelal ajacieden en je speelt met De Boer volgens een systeem dat Ajax goed ligt. Dan zullen de spelers die als 'vulling' worden gebruikt ook eerder uit Amsterdam komen. Die kennen elkaar beter en die zijn makkelijker in de groep op te nemen (omdat ze al bekend zijn). Het maakt kwalitatief in veel gevallen namelijk niet zoveel uit of je kiest voor Stekelenburg of Bizot, want die ontlopen elkaar niet zo erg. Dan is de keuze sneller gemaakt voor een speler die je al kent. Dat zie je toch altijd als je gaat voor een type trainer.

14 april 2021 om 13:15

Bewezen beter, maar Tete boven Dumfries en Babel en Stengs maken meer minuten dan Malen... Daarom zijn mensen zo gepikeerd als het gaat om Oranje en het selectiebeleid van Frank de Boer.

Ik vind het allemaal zo'n gezeur dit. Moet de bondscoach de spelers selecteren die het meeste spelen of de spelers die het beste passen bij de manier van spelen die hij hanteert? En elke wedstrijd maximaal 2 Ajacieden in de basis en 4 in de gehele selectie, poeh poeh, dat is echt veel.

En dat gezeur over Weghorst, de Corona-ontkenner, daar wordt ik ook moe van. De keuze is tussen Luuk de Jong en Weghorst. De Boer gaat in de meeste wedstrijden niet met zo'n type spits beginnen, dus ga je kijken wie de beste pinchhitter is. Daarbij geeft De Boer de voorkeur aan Luuk de Jong, prima toch.

Ajax is over de afgelopen jaren ook wel de meest succesvolle club in Nederland en jeugdopleiding aldaar brengt ook steevast het meeste talent voort. Toch ben ik het wel mee eens dat De Boer vaak wel verassende keuzes maakt en spelers selecteert met een Ajax-verleden die naar mijn mening niet altijd direct aantoonbaar beter zijn de andere spelers die hij selecteert. Het is niet dat hij spelers oproept die daadwerkelijk slechter zouden zijn, maar het is wel duidelijk dat De Boer graag spelers selecteert die bij Ajax spelen of hebben gespeeld. Persoonlijk, zou ik zelf andere keuzes maken. En met name de keuze voor Tete, maar ook Babel vind ik belachelijk. Al denk ik ook dat als er een speler van het niveau de Ligt of F. De Jong bij een andere club vandaan was gekomen De Boer er ook niet omheen gekund had.

Ik denk dat onder elke bondscoach het Ajax-gehalte hoog is geweest...of heb ik t mis?

Het is gewoon lachwekkend wat Frank de Boer aan het doen is. Op de Rechtbackpositie ook weer. Nu haalde hij Tete weer van stal en wordt Karsdorp die toch in een uitstekende vorm is gepasseerd. En ik denk dat ook Rensch in de Hiërarchie boven Karsdorp staat. Want Rensch is een Ajacied. We hebben een aantal getalenteerde jonge centrale verdedigers in de eredivisie Zoals Teze, Geertruida en Timber. Je weet op voorhand al dat Timber als eerste een kans gaat krijgen in het Nederlands elftal puur omdat hij bij Ajax speelt.

Dit verhaal zegt allemaal niet zoveel. Je zal per bondscoach een lijst moeten maken met wie ze selecteerde, wie er een Ajax verleden had en pas dan kan je conclusies trekken. Grote spelers zoals Depay, Wijnaldum, van Dijk en de Vrij zullen als niet Ajacied altijd geselecteerd worden, ongeacht de bondscoach mits ze niet geblesseerd zijn. Hetzelfde geldt voor grote spelers met een Ajax achtergrond zoals Cillessen, de Ligt, de Jong en van de Beek. Wat je dan overhoudt zijn de plekjes voor de mindere goden en dan is is het meestal lood om oud ijzer.

Ik moet altijd een beetje lachen als ik dit soort berichten lees, het wordt namelijk altijd zo overdreven en vele lijken meteen een complot erachter te zien. Tuurlijk weet Frank misschien meer wat hij aan een Ajacied heeft (die hij eventueel zelfs onder zijn hoede heeft gehad), maar zo'n luxe vijver hebben we niet voor iedere positie om uit te vissen.

Donny van de Beek heeft dan wel een moeizaam seizoen bij Manchester United, maar die jongen hoort wat mij betreft gewoon thuis in het huidige oranje. Zoveel sterke toppers hebben we niet op het middenveld.

Stekelenburg is inderdaad een wat aparte keuze daar had ik liever een jonge talentvolle keeper voor in de plaats gezien, maar blijkbaar kiest Frank daar voor ervaring, het is voor de rest niet dat een andere 'ervaren' keeper een logischere of betere keuze geweest zou zijn dan Stekelenburg.

Babel in oranje is mij ook een raadsel, maar dat deed Koeman ook al en die is van alle topploegen in de Eredivisie thuis, dus wat Koeman in Babel zag ziet Frank blijkbaar ook en wij niet

Voor Stengs geldt hetzelfde als Babel, die was er ook al onder Koeman, Stengs is misschien niet bezig aan een heel sterk seizoen, maar is gewoon een jonge talentvolle buitenspeler, dus zo gek is zijn selectie ook weer niet. Veel kwaliteitsverschil zal het niet zijn t.o.v. een andere buitenspeler, zou best kunnen dat schoonzoon zijn hem net een streepje voor gaf in combinatie met dat hij er al bij zat onder Koeman.

Tete is idd geen wereldtopper, mijn favoriete keuze voor rechtsback bij oranje zou Karsdorp zijn, maar de andere rechtsback die meegaat, Denzel Dumfries, speelt alles behalve een overtuigend seizoen en dat in de Eredivisie. Buiten dat ben ik wel altijd gecharmeerd van Dumfries en mag hij er wat mij betreft bij zijn. Tete is echter wel gewoon een Premier League speler dus het is ook geen koekenbakker ofzo, maar idd het is ook geen droom back voor Nederland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2219 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

183 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2020- Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
Laatste voetbalnieuws

Robben niet in beeld bij De Boer: ‘Op dit moment sluit ik het uit’

Frank de Boer sluit uit dat hij Arjen Robben opneemt in zijn EK-selectie. Tegenover Voetbal International laat de bondscoach van het Nederlands elftal weten dat de 37-jarige aanvoerder van FC Groningen...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren