Liverpool geschokt door racisme na Real-uit; Sky noemt namen slachtoffers

Woensdag, 7 april 2021 om 14:12Rian Rosendaal • Laatste update: 14:37

Verschillende spelers van Liverpool zijn na afloop van het uitduel met Real Madrid (3-1) in de kwartfinale van de Champions League racistische bejegend, zo blijkt een dag later uit berichtgeving van the Reds. De clubleiding van Liverpool spreekt zijn afschuw uit over de uitlatingen die met name via de sociale media zijn gedaan. Liverpool noemt geen namen, maar volgens Sky Sports hebben Naby Keïta en Trent Alexander-Arnold te maken gehad met online racisme. Het tweetal zou via Instagram emoji's van een aap hebben toegestuurd gekregen.

Het bestuur van Liverpool is het racistische gedrag evenwel meer dan zat. "Helaas hebben we het op de ochtend na een voetbalwedstrijd wederom over weerzinwekkend racistische bejegeningen", zo opent de Engelse club woensdag zijn verklaring. "Liverpool veroordeelt alle vormen van discriminatie en via verschillende campagnes blijven wij er ons tegen verzetten. Als club zullen we er alles aan doen om onze spelers te steunen. Daarnaast verlenen we alle medewerking aan de betreffende instanties om de daders te identificeren en mogelijk zelfs te vervolgen."

Liverpool hoopt dat de grote social media-bedrijven zich op korte termijn hard gaan opstellen tegen racisme. "We weten echter dat dit niet genoeg is, tot de sterkst mogelijke manier van preventie zal worden gehanteerd door de social media-platformen. We kunnen simpelweg niet op deze manier blijven doorgaan en het is echt aan ons om ervoor te zorgen dat racisme een halt wordt toegeroepen", aldus de verontwaardigde leiding van Liverpool in het statement.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door nederland79)

Ben wel voorstander van het openbaar namen en shamen van die figuren, kunnen we gelijk allemaal zien wat voor types het zijn.

7 april 2021 om 14:36

Deze mensen bevinden zich meeral in een bubbel waarin het juist stoer is om dit soort berichten te sturen. Ze zullen alleen maar schouderklopjes krijgen en zich kapot lachen om alle aandacht want op die manier klimmen ze weer een trapje in hun eigen bubbeltje. Het is walgelijk maar hoe kom je er vanaf? Zeg het maar. Misschien dan toch een verplichte ID check bij het aanmaken van een social media account voor Westerse, vrije landen? Ik zeg voor Westerse landen omdat anonimiteit een groot goed is in niet vrije landen bij het delen van misstanden door de regering/regime aldaar.

7 april 2021 om 14:50

@consy t mooiste is als het bijvoorbeeld bij hun werkgever komt te liggen en die opzoek gaat naar een andere werknemer.
Op die manier kun je ze raken.

7 april 2021 om 14:45

Hangt ervan af hoe oud ze zijn. Je wilt denk ik niet weten hoe vaak echt jonge kinderen (die dus nog geen eigen mening hebben kunnen vormen) zulke ranzige dingen sturen.

7 april 2021 om 14:51

dan moet je zorgen dat het bij de ouders komt te liggen.
Ook jonge kinderen kun je rustig een paar vrije middagen op een racisme cursus sturen.

7 april 2021 om 14:53

Heb ik ergens gezegd dat dat niet zo is? Er is nogal een verschil tussen een 12-jarige publiekelijk aan de schandpaal nagelen of hem op een cursus sturen.

7 april 2021 om 14:57

In het Nederland van 79 kon dat misschien nog wel maar bij het nederland van 2021 (met werkend internet, 5G en ontelbare social platforms) gaat je dat echt niet lukken. De wereld is wat dat betreft een stuk anoniemer geworden.

7 april 2021 om 14:58

Dan hebben de ouders toch een klus te doen? Ik vind namen niet zo erg, maar kinderen shamen gaat wat ver natuurlijk. Hoe wij omgaan met fouten is bepalend van hoe ver je kunt gaan. Je kan iemand prima op zijn fout wijzen maar als de gevolgen voor de foutenmaker onredelijk zijn leert de persoon in kwestie er niet van, dan voelt die alleen maar onrecht (wetenschappelijk onderzoek genoeg). Dus gewoon namen, wijzen op zijn fout, uitleggen dat dit niet kan, zeker bij kinderen en weer door met het leven.

7 april 2021 om 15:21

Dat kan ook geen kwaad denk ik, maar namen en shamen van minderjarigen vind ik wel een dingetje

7 april 2021 om 15:49

Wijzen naar de ouders vind ik altijd heel erg makkelijk. Tegenwoordig kan je amper nog controle hebben op die kinderen die op het internet compleet vrij spel hebben. Tegelijkertijd ben ik er vrij zeker van dat de omgeving, dus de school, de vrienden, de sportclub e.d. veel meer invloed hebben op zulke jongens om zoiets te sturen. Lakse ouders zullen waarschijnlijk geen brave kinderen krijgen, maar het cliché dat je dan bij de ouders moet zijn is zo kortzichtige gedachte.

7 april 2021 om 14:56

Het zijn jammer genoeg vaak anoniempjes.

Misschien gewoon al die emoticons verwijderen?

7 april 2021 om 14:39

Een aubergine is ook alleen maar een pik, omdat we die gedachtegang eraan hebben gehangen. Net als een banaan of een aap op zich vrij schadeloos zijn. Het is maar net in welke context je het zet. Als je van alles gaat verwijderen, dan zal er 1. wel weer wat nieuws worden bedacht om iemand te beledigen en 2. beperk je de rest van de samenleving die dat soort dingen puur onschuldig gebruiken als 'fun'

7 april 2021 om 14:52

@westend? wat..wat zeg jij nu? Wat doe jij met een aubergine?
acchhh... mn favoriete groente zal ik nooit meer normaal kunnen eten

7 april 2021 om 14:54

O hemel ik hoop dat je ook niet regelmatig aan je moeder stuurt dat je zin hebt in een (emoticon perzik).

8 april 2021 om 08:58

haha nou dat zou rustig kunnen, dan denkt mn moeder echt dat het een perzik is

7 april 2021 om 14:46

Dat is symptoombestrijding. Ik denk dat enige manier om het aan te pakken, is om de mensen die dit doen keihard te straffen. Boetes, stadionverboden, verbod op social media etc. Maar mensen kunnen dit nog altijd anoniem doen en komen er 99 van de 100 keer mee weg. Je gaat een racist ook niet kunnen veranderen, we moeten zorgen dat de nieuwe generatie dusdanig wordt opgevoed, dat dit geen item meer hoeft te zijn. Gelijkheid hoort vanzelfsprekend te zijn..

Tegelijkertijd snap ik ook dat de politie, die het al zo druk heeft met andere dingen, hier geen tijd voor heeft. Ik heb liever dat men internetoplichters aanpakt dan dat men gaat jagen op een stel kanslozen dat apen smileys naar donkere mensen stuurt.

7 april 2021 om 14:49

Ik denk niet dat verwijderen de oplossing is. Daarmee los je namelijk niet het diepere probleem op.
Het feit dat die mensen het acceptabel vind om dat soort dingen te plaatsen/te zeggen.

Internet is zo anoniem dat het soms lijkt alsof ze superkrachten ontwikkelen zodra ze enigszins anonimiteit denken te hebben.

Persoonlijk vind ik het goed dat voetbalclubs, samenleving en wie dan ook zich hier over uitspreekt. Begrijp mij zeer zeker niet verkeerd ik zeg niet dat als je iemand die anders is niet mag of niet kan uitstaan je gelijk en racist bent. Iedereen heeft recht op zijn mening het ligt er net aan wat je ermee doet.

Er blijft altijd een bepaalde mate van respect die je richting elkaar zal moeten hebben. Ik moet zeggen dat ik in het begin nog best gematigd was over het racisme gebeuren maar ik neig zelf meer richting de kant van de mensen die zich onheus bejegend voelen.

Dit doordat ik zelf als donkere jongen de reacties lees op het internet en daar altijd benieuwd naar ben en de gemiddelde reactie stelt mij toch teleur. Dit zorgt ervoor dat een gematigd persoon eigenlijk steeds meer de kant van de extreme word opgestuurd.

Voel mij eigenlijk met de dag minder Nederland en dat vind k persoonlijk heel jammer maar het is niet anders.

7 april 2021 om 15:01

Zet iemand in een auto en hij veranderd ook zomaar in een asociale hork, omdat je in de wagen lekker anoniem en veilig zit. Internet werkt net zo. Je wordt niet persoonlijk terrecht gewezen en als je je als een kwal gedraagd, kan je reacties gewoon negeren. Doe je precies hetzelfde face-to-face, dan zijn de concequenties meestal wel meteen duidelijk :D.

Overigens jajoh, vind het wel erg zuur dat je je minder geaccepteerd voelt door dat soort reacties man. Je hoort erbij net als ik met mijn roomblanke huidje. Denk alleen niet dat het iets is dat alleen in Nederland speelt. Als ik kijk naar het stemgedrag in landen als Frankrijk of Italie, dan is het een global issue...

7 april 2021 om 14:52

ja dat helpt...en dan typen ze monkey.
Dan ook maar alle letters van het alfabet verwijderen?

7 april 2021 om 17:38

Ik denk niet dat die simpele mensen dat kunnen spellen. Plaatjes zijn wat dat betreft een stukje makkelijker.

7 april 2021 om 16:40

Ik vraag mij af of dit zal helpen. Hebben ze de emoticon niet dan gebruiken ze wel wat anders. Een afbeelding of gewoon woorden. Het is tegenwoordig gewoon heel erg makkijk om dit soort dingen van achter een scherm in anonimiteit te doen.

Wel lekker hypocriet om dan wel (veilig voor de tv) te feesten als je man-van-de-wedstrijd Vinicius er 2 inlegt. Vandaar dat ik ook niet zo snel geloof dat het echt gata over rascisme (misschien ben ik naief), maar eerder gooi op 'we grijpen al het mogelijk aan om iemand te beledigen'. Desalniettemin redelijk kansloos om iemand na de wedstrijd nog even flink te gaan pesten op social media...

7 april 2021 om 14:44

Het is bij ons niet bekend wie de berichten geplaatst heeft. Het kunnen net zo goed teleurgestelde Liverpool supporters zijn of zelfs mensen die helemaal niet van voetbal houden.

7 april 2021 om 14:49

Tsja dat is misschien waar, maar als je niks met voetbal hebt (of met die wedstrijd te maken hebt) dan is het momentum wel erg toevallig. Dat kan je ergens nog wel aan elkaar linken. Wat betreft de eigen supporters was dat nog geen seconde in me opgekomen dat je je eigen spelers zo gaat affakkelen...

7 april 2021 om 14:54

Er zijn veel mensen met racistische gedachten en vooral als het gaat om donkere spelers word hun afkomst en huidskleur erbij gehaald of emoticons van apen. Bij white spelers gebeurt dat nauwlijks dat afkomst of huiskleur erbij wod gehaald.

Deze mensen die dat doen laten hun ware gezicht zien en zijn diep van binnen racist. Ze kunnen de volgende dag lachen met hun collega op werk, die toevallig donker is om vervolgens te zeggen ja ik ben goed met die collega dus ben geen racist.

7 april 2021 om 15:41

@Westend Uit de reacties onder het Twitter bericht kun je opmaken dat het toch wel zeer waarschijnlijk "supporters" van Liverpool zelf zijn.

7 april 2021 om 14:46

Hoeveel racisten hebben geen zwarte mensen als vriend (dat zijn dat net de uitzonderingen natuurlijk). Mensen zitten vreemd in elkaar hoor.

7 april 2021 om 14:53

Geen idee, ik ken er geen :D. Vraag me een beetje af of een rasistische uitlating meteen inhoud dat iemand een rasist is? In zulke gevallen denk ik meestal eerder dat het gaat om het beledigen (en dan grijpt men alle mogelijke uiterlijke kenmerken aan), dan dat ze met witte kappen op staan te demonstreren. Maar ik weet het niet. Was meer een gedachtegang.

7 april 2021 om 14:54

Goede vraag. Ik vind het alleszins zeker erop wijzen dat ze geen probleem hebben met racisme. Wat op zich natuurlijk ook al kwalijk is.

7 april 2021 om 17:39

Nouja, als je iemand pest op basis van zijn/haar ras, is dat natuurlijk gewoon racisme. Tecnisch gezien zijn we natuurlijk allemaal racisten (ik geloof niet dat mensen 'geen kleur zien', maar het gaat om hoe je er mee om gaat.In deze situatie kan je idd niet oordelen of het 'racisten' zijn in de term zoals wij die meestal gebruiken. Dat dit racistische uitlatingen zijn is, zo goed als, zeker, daar de belediging 'aap' één van de go-to's is om zwarte mensen op hun ras aan te pakken.

Waarom zou je in vredesnaam een aap naar iemand sturen. Heb je niks zinnigs te doen in je leven ofzo?
Ik niet maar dan ga ik liever wat nuttigs doen, lekker sporten, nadenken over een bedrijfsplan, contact met geliefden en vrienden.

Treurig dat mensen er zo op uit zijn om anderen pijn te doen.

Vind het wel bijzonder dat dit de laatste tijd zo vaak in het nieuws is. Kan me toch niet voorstellen dat dit nog maar recent voorkomt. Online schrijven/schreeuwen mensen al een hele tijd nare dingen over elkaar. Wat wil je hier in godsnaam aan gaan doen? Het zijn vaak kinderen die onder een anonieme alias 'stoer' proberen te doen zonder de gevolgen hiervan in te zien. Enige oplossingen momenteel is negeren zolang de wetgeving en controle voor het online plaatsen van bepaalde teksten niet wordt aangepast.

7 april 2021 om 15:09

Het probleem is dat we niet weten wie achter dat scherm zit te typen. Het kan iedereen zijn. Racisme heeft geen identiteit. Jong, oud, wit of zwart. Iedereen kan het doen. Ik ga nooit begrijpen waarom mensen dit blijven doen.

Ik snap zelf gewoon niet zo goed wat al de mensen op deze wereld nou precies willen. Iedereen is toch het meest gelukkig als we allemaal blij en tevreden zijn. Waarom vinden sommige mensen het zo leuk anderen te kwetsen? Echt een nare menselijke eigenschap. Ik denk dat er in de dierenwereld niet een andere diersoort die zo opzettelijk gemeen kan zijn (neemt niet weg dat carnivoren natuurlijk met regelmaat andere levens doden, of een koekoek is nu ook een triest voorbeeld, echter nooit gemeen.)

Zelf denk ik wel dat de meeste van deze berichten niet intentioneel racistisch hoeven te zijn. Meerendeel niet zelfs. Het is voor die kinderen gewoon de makkelijkste weg om in de aandacht te komen en zeker nu we sinds de BLM continu ze publiekelijk gaan shamen. Het zaait ook weer ideeën bij andere individuen.

Ik ben zelf ergens meer geschrokken van de oud doelman van Feyenoord gister, met zijn homo haat, dan deze emoji's die een stel pubers lopen te sturen. Eenmaal boven de 18 hebben mensen daar toch geen tijd meer voor, zou je zeggen.

7 april 2021 om 16:26

In zekere zin heb je in het dierenrijk vaak wel weer het fenomeen dat de mannetjes (zoons en vaders) worden verdreven uit de groep en moeten zij als solist door het leven. Dat doen ze natuurlijk om de groep te beschermen tegen inteelt (bescherm de groep).

Een beetje rasist wil volgens mij in beginsel ook 'ergens bijhoren' en zich beter voelen dan een ander. Wij (allemaal met eenzelfde kenmerk) zijn allemaal tegen zij (met een ander kenmerk), want wij vinden hun allemaal maar stom. Wij zijn beter, wij zijn niet stom (toch? wees het aub met me eens). Volgens mij zie je daarom ook eigenlijk nooit iemand in zijn eentje rasist zijn, want dan hoor je er per definite al niet bij... Zelfde heb je met supporters ook. Wij van club A zijn beter dan club B. En als we allemaal hetzelfde shirtje aan doen, mogen we rellen. Misschien omdat je daarom veel meer rasisme in het voetbal ziet, want een hooligan is doorgaans alweer wat gevoeliger voor dat groepsgevoel/ bijhoren.

Ander fenomeen is dat we een probleem vaak niet bij onszelf leggen, maar iemand schuldig willen maken. Het is niet mijn schuld dat ik geen baan heb, maar 'die buitenlanders' pakken de banen af. In veel gevallen onzin natuurlijk, maar je moet het vooral niet bij jezelf zoeken.

Tot zover mijn filosofie :D

7 april 2021 om 16:29

Overigens zijn kinderen al helemaal gevoelig voor groepsdruk en 'wij' (tegen zij). Aangezien kinderen vaak nog kwetsbaar zijn en de groep nodig hebben om te overleven. Die hersentjes zijn gewoon nog niet zo ontwikkeld.

7 april 2021 om 16:40

Om een lang verhaal kort te maken. Er is een gebrek aan zelfkennis, empathie en het vermogen tot buiten de ik te kijken. (ja, deze drie termen overlappen elkander erg). Ik denk dan ook dat het misschien eens een goed idee zou zijn een schoolvak 'empathie' te introduceren, daarmee ga je racisme denk ik meer tegen (tegelijkertijd vele malen grotere problemen in de wereld als de klimaat problematiek, seksisme en homofobie) dan racistische supporters een stadion verbod te geven of racistische social media stalkers een social media verbod te geven. Maar goed, aan de reacties op al de topics over racisme te zien, zijn wij mensen erg van het oog om oog, tand om tand, en daarmee houdt je het probleem lijkt me erg in stand.

7 april 2021 om 18:13

Soort van vak waarbij je leert over de inhoud van de maatschappij. Soort... maatschappijleer?

8 april 2021 om 00:19

@westend.
Maatschappijleer zoals ik het mij kan herinneren ging meer over de theoretische werking van de maatschappij en dan vooral nadruk op de politiek. Onder het schoolvak empathie zouden maatschappelijke stages onder kunnen vallen. Ik ben zelf maar een nietszeggend persoon hier op de website, dus hoe zo'n vak er precies uit moet zien, weet ik ook niet.

Triest zielige figuurtjes online! Ik merk dat online racisme toeneemt de laatste tijd. Vooral door minder jarigen die denken dat het “cool” is. Belachelijk.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Chelsea5419
5.Liverpool5216
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. RobertsonVerdediger311
G. WijnaldumMiddenvelder312
Mohamed SalahAanvaller3019
Diogo JotaAanvaller148
L. HughesKeeper00
C. KelleherKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

287 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2015- Liverpool
2008-2015 Borussia Dortmund
2001-2008 FSV Mainz 05
Laatste voetbalnieuws

Liverpool wint na vier maanden eindelijk weer eens op Anfield

Liverpool heeft zaterdagmiddag voor het eerst sinds 16 december weer eens een thuisoverwinning geboekt in de Premier League. Lange tijd leek de ploeg van Jürgen Klopp tegen Aston Villa af te...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren