Kluivert: ‘We zijn ons hier zeker bewust van de talenten bij Ajax’

Woensdag, 13 november 2019 om

Patrick Kluivert keerde afgelopen zomer terug bij Barcelona om de functie van hoofd opleidingen op zich te nemen. De oud-aanvaller zorgt er in deze hoedanigheid voor dat de scouts de grootste talenten in Europa nauwlettend volgen. Kluivert laat in een interview met Mundo Deportivo duidelijk naar voren komen dat ook de Ajax-talenten onder een vergrootglas liggen.

Kluivert is blij met zijn tweede periode bij de Spaanse kampioen. "Ik ken de club, heb hier zes jaar gespeeld en heb een heel goed gevoel bij de club en de supporters", aldus de oud-international van Oranje. "Daarnaast speelt mijn zoon hier ook. Ik denk dit ik veel kan bijdragen aan La Masia (jeugdopleiding van Barcelona, red.) en hoefde dan ook niet lang na te denken over het aanbod van de club." Kluivert benadrukt tevens dat hij als oud-speler van Barcelona en Ajax weet hoeveel overeenkomsten er zijn in de voetbalfilosofie.

Lenglet: 'Antoine Griezmann moet wennen aan verschillen tussen Barça en Atleti'

De oud-spits weet dat zijn werkgever van oudsher een goede band heeft met Ajax, de club waar hij ooit doorbrak. Het is volgens hem dan ook logisch dat er gescout wordt in Amsterdam. "Ajax heeft dezelfde speelstijl als Barcelona en daarom volgen we hun talenten op de voet." Kluivert komt gelijk met een passend voorbeeld. "Iemand als Frenkie de Jong heeft geen moeite om zich aan te passen, hoewel spelen voor Ajax iets anders is dan hier in het Camp Nou voor 100.000 mensen. Hij speelt heel goed vanuit zijn positie, heeft enorm veel talent en wordt omringd door zeer talentvolle spelers. Het lijkt wel of De Jong al zijn hele leven voor Barcelona speelt."

Kluivert kijkt niet alleen buiten Barcelona naar talenten, want ook de eigen talenten worden gekoesterd. De opleider is in dat kader blij met de doorbraak van Ansu Fati en Carles Pérez. "Het is heel belangrijk dat dergelijke spelers de kans krijgen zich te ontwikkelen. Als spelers laten zien dat ze kwaliteiten hebben, zoals in het geval van Fati en Peréz, is het belangrijk dat ze speeltijd krijgen en zich mogen bewijzen. Hoe jong ze dan ook zijn" Kluivert is vooral onder de indruk van Fati, die al in beeld is bij de Spaanse ploeg. "Hij heeft een duidelijk doel voor ogen en gaat gelukkig niet zweven."


Poll

Goede zaak dat Barcelona de talenten van Ajax scout?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door jpennant16)

Kluivert is met zijn achtergrond en status de ideale man op die positie bij barcelona. Hij durft zich door zijn eigen persoonlijke ervaringen als jonge beslissende speler in de CL en de Ajax filosofie ook sterk te maken voor (hele) jonge spelers zoals Ansu Fati. Goeie keus van Barca.

13 november 2019 om 13:24

Tja wat een ervaring heeft die toch ook hé. Vooral in de wereld van het jeugdvoetbal heeft hij zijn sporen wel verdiend. Waarschijnlijk zou jij het ook nog zo kunnen beschrijven dat hij de ideale technisch directeur, bondscoach, assistent bondscoach of jeugdtrainer zou zijn. Hij zit gewoon op die positie vanwege zijn naam.

13 november 2019 om 13:35

Buiten het feit dat hij zelf de hele jeugdopleiding van Ajax heeft doorlopen, zelf bij Barcelona gespeeld heeft in het eerste elftal heeft hij ook de beloftes van Twente getraind, is assistent bondscoach bij Oranje geweest en TD bij PSG is hij ook in het bgezit van het hoogste trainers diploma. Lijkt me meer dan genoeg kwalificaties voor hoofd opleidingen.

13 november 2019 om 13:42

Leuk man om een van de grootste Ajacieden en top scorer van het Nederlands elftal zo weg te zetten. Zal het geen toeval zijn dat hij op zijn 18de al een wereld spits was dus als geen ander weet hoe het is om als een jonge speler verantwoordelijkheden te dragen?

13 november 2019 om 13:49

Ik snap eerlijk gezegd het ophemelen van Kluivert als hoofd opleiding Barcelona ( voorlopig) ook niet hoor. Met wat ik er van mee krijg doet hij op vandaag, in die paar maanden dat hij er pas is gewoon zijn job. Niet meer, niet minder. Dienen we daarvoor pluimen op zijn hoed te stoppen? Naar mijn mening (nog) niet.

13 november 2019 om 13:51

Kluivert is 1 van de.beste spitsen die oranje ooit gehad heeft , won op zn 18e de cl met Ajax. Jij zet Kluivert weg als een koekebakker. Respectvol man

13 november 2019 om 13:51

'hij zit gewoon op die positie vanwege zijn naam.'als het puur op basis van zijn naam was geweest, dan zou die jongen nergens een baan aangeboden krijgen. Want hé... We hebben het wel over Patrick Kluivert, hè.

13 november 2019 om 14:03

@kleinegeneraal Kluivert heeft als trainer best wel ervaring opgedaan , als hoofdjeugdopleiding is inderdaad zijn eerste keer. Je moet toch een keer beginnen , zo is dat met iedereen gegaan. Waarschijnlijk zal zijn naam meespelen , ook zijn ervaring als speler en zijn achtergrond. Waarschijnlijk zal hij ook een gesprek hebben gehad en daar zijn ideeën hebben gezegd over deze functie. Al met al moet hij zich nog wel bewijzen ...

13 november 2019 om 14:11

Volgens mij heb ik het toch niet over zijn voetbalkwaliteiten? Maar over zijn benoeming als hoofd jeugdopleiding en zijn ervaring. Leuk al die functies die hij heeft beoefend, maar daaruit kan je concluderen dat hij zoekende is of voor bepaalde functies gewoon niet goed genoeg was.

13 november 2019 om 14:16

Hij was toch ook psg technisch diercteur en bonds coach van kameroen. Bij twente ook Met Jeugd gewerkt. Dan heeft hij alles bijelkaar toch zonder zijn naam ook een behoorlijke cv? Als je zijn naam en verleden als speler dr bij optelt is hij een mooie kandidaat voor Die functie

13 november 2019 om 14:27

Zijn periode bondscoach van Kameroen zou ik nu niet als een plus beschouwen op zijn cv evenmin als zijn TD periode bij PSG ( met oa 90 miljoen aan transferflops voor Jesé, Guedes en Krychowiak... ) blijft over dat hij voor de jeugd van Twente gewerkt heeft en assistent- bondscoach onder Van Gaal ( zijn passage bij Curaçao is uiteraard geen referentie). Dus kan je eerlijkheidshalve concluderen dat zijn naam als ex speler van Barcelona waarschijnlijk meegespeeld heeft. Nee?

13 november 2019 om 14:35

En dat van iemand die hem amper heeft zien spelen... Bedoel. Cl finale 94 95 toen was je? 4, vandaar dat je hem zo goed kunt beoordelen. Overigens waren ze bij Twente erg blij en bleken de jongens echt wel baat bij zijn trainingen te hebben. Want je mag hem natuurlijk niet geschikt vinden maar kom dam ook even met argumentatie ipv alleen maar een losse flodder van een mening. En als Barca met hem In zee blijft gaan zal hij wel wat kunnen. Ook Barca is geen liefdadigheidsinstelling...

13 november 2019 om 14:38

Ja of misschien heeft hij zelf als zeer jonge speler grote prijzen gewonnen en weet hij daardoor als er ervaringsdeskundige wat daarbij komt kijken en wat er voor nodig is.. Maar gelukkig hebben we de kleine generaal die even voor Kluivert kan bepalen wat hij wel en niet moet proberen als functie of baan.

13 november 2019 om 14:46

@speedyafc En buiten dat alles werd Kluivert als hoofd-coach en verantwoordelijke van jong FC Twente gewoon ook nog even landskampioen met dat team.

13 november 2019 om 15:42

@Holland: ja en zijn passage bij Kameroen was ronduit beschamend qua resultaten en bij PSG heeft ie op 1 jaar voor bijna 100 miljoen euro complete miskopen gedaan... als je a zegt, zeg dan ook b. Kluivert heeft ook wel wat mislukkingen op zijn cv staan. Wat geen schande is! Maar zijn verleden bij Barcelona zal wel degelijk een rol gespeeld hebben in zijn aanstelling. Maar uiteraard zal hij ze moeten overtuigen hebben dat hij de juiste man was en dat heeft hij klaarblijkelijk kunnen doen. Nu afwachten hoe hij het er van afbrengt in die rol.

13 november 2019 om 16:05

@thenry Waarom was zijn tijd bij Kameroen als assistent coach beschamend? Als je de stukken een beetje had gelezen over de enorme bestuurlijke chaos bij Kameroen, spelersstakingen en andere politieke rommel dan zou je begrijpen dat onder die omstandigheden geen enkele eer viel te behalen met het nationale team. Lees dit even uit De Telegraaf van 21 juni van dit jaar: Yaound㩠- Het is chaos bij het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert. De spelers van zijn selectie weigerden in eerste instantie het vliegtuig naar Egypte te nemen om deel te nemen aan de Afrika Cup, maar in de loop van vrijdag zijn de internationals toch afgereisd. De spelers van titelverdediger Kameroen waren een dag eerder niet op komen dagen voor hun vlucht nadat onderhandelingen over de premies waren mislukt.„we zijn niet tevreden met het voorstel van de regering, maar we hebben besloten alle onderhandelingen over onze premies te staken”, meldden de spelers in een verklaring. De spelers van bondscoach Clarence Seedorf hadden van de bond een premie van zo’n 30.000 euro gekregen, maar ze eisten het dubbele. Hoe kun je tegen deze achtergrond dan beweren dat Kluiverts tijd bij Kameroen als assistent (niet eens als verantwoordelijke) dan beschamend is? Bijzonder.

13 november 2019 om 16:31

Omdat een coach met een veel minder grote naam, Hugo Broos, met datzelfde Kameroen er in slaagt de Afrika Cup te winnen. Daar waar Kluivert en Seedorf gefaald hebben, los van eventuele problemen die ze hadden (problemen waarmee de meeste bondscoaches van Afrikaanse landen trouwens te maken hebben, wat ook bevestigd werd door Broos naar aanleiding van de problemen met Kameroen voor de Afrika Cup van 2019) Wist je trouwens dat Broos met het exact hetzelfde probleem geconfronteerd werd als Seedorf/ Kluivert ( premies)? Waarom slaagt Broos er dan wel in de Africa Cup te winnen? Kortom, nogal makkelijk te zeggen dat het daaraan aan lag dat Seedorf en Kluivert niet presteren... en op het stukje over PSG reageer je wijselijk niet😉??

Het zou ook niet goed zijn als je niet op de hoogte bent van de talenten van Ajax. Toch zie ik uit de huidige selectie niemand de overstap maken naar Barcelona. Dus dan moet het al gelden voor jongens die nu nog in de jeugd spelen.

13 november 2019 om 13:43

Ik denk niet zozeer dat hij het heeft over de huidige A-selectie, al zou Gravenberch er in de toekomst misschien nog naar toe kunnen groeien. Ik denk meer dat het gaat om jongens als Ünüvar, Hansen, Regeer en wellicht nog wat anderen.

Barcelona zorgt maar dat ze hun eigen talenten de kans geven in plaats van dat ze vertrekken of wat dan ook en als Barcelona alsnog een talent of speler van Ajax wilt hebben, dan betalen ze maar de hoofdprijs zoals ze bij de Jong hebben gedaan. Maar even zonder gekheid: Barcelona en Ajax staan natuurlijk bekend om het feit dat ze over het algemeen gezien vrijwel dezelfde filosofie hanteren, een goede band met elkaar hebben en Kluivert heeft natuurlijk zijn contacten bij zowel Ajax als FC Barcelona (omdat hij daar nu natuurlijk werkzaam is maar ook als voetballer gespeeld heeft). Bij Barcelona lopen er momenteel wel een aantal interessante spelers rond die wel wat voor Ajax zouden kunnen betekenen, maar dat is andersom voor Barcelona bij Ajax ook zo.

In feite is dit interviewtje weinig anders dan het intrappen van een rijtje open deuren. Hij maakt zich hard voor jonge spelers (logisch als opleider) en kijkt rond bij Ajax (logisch gezien de spelfilosofie) . Meer zegt hij eigenlijk niet. Ik kan mij wel voorstellen dat Kluivert het naar zijn zin heeft in zijn huidige functie bij Barca.

13 november 2019 om 13:53

Wie moet je dat kwalijk nemen, die interviewer of de geïnterviewde? Wellicht kwam de vraagsteller niet met prikkelende vragen of wilde hij vooral van Kluivert horen, dat hij met zijn Ajax-achtergrond de juiste hengel is om de grootste talenten uit de Amsterdamse opleiding weg te vissen. Ajax is hot in Barcelona met de overgang van Frenkie de Jong en de overwinning van Ajax o19 bij de opening van het nieuwe stadion voor de jeugd. Een jongen als Ünüvar, die toen twee keer scoorde of een Sontje Hansen op de WK o19 in Brazilië vallen de Barca-volgers waarschijnlijk ook wel op. Dat soort pareltjes uit de Ajax-school ziet men denk ik graag naar Catalonië komen. Verder verwacht men waarschijnlijk te horen van Kluivert als uithangbord van de jeugdopleiding, dat het allemaal crescendo verloopt en er welzeker grote talenten doorbreken met Ansu en Pérez. Wat voor exclusieve uitspraken of grote nieuwtjes van het front van Kluivert had jij verwacht te horen in een interview als dit? Interviews met hoofd opleiders zijn over het algemeen inhoudelijk gelijk als deze.

Perez wordt genoemd, maar om dat af te stempelen als groot talent? Over een paar maanden wordt hij ook al 22 en krijgt nu pas serieuze kansen. Daarom begrijp ik niet dat talenten als Ludovic Reis kiezen voor een transfer naar Barca (b). De kans op doorbraak is gewoon redelijk klein (als zelfs rasvoetballers als Alena het al moeilijk hebben).ik verbaas me wel dat Ansu Fati op deze leeftijd al zoveel minuten krijgt, dat brengt mijn verhaal hier weer een beetje naar beneden.

13 november 2019 om 13:59

Door Messi en zoals je ziet is die jongen al zo volwassen in zijn spel, let eens op hem en een dembele die al een aantal jaar op topniveau speelt. Vind het zelf ook vreemd hoe fati ineens uit het niets er gewoon staat in La Liga en Champions league. Als ik het goed heb heeft die ook nooit eerder een wedstrijd voor barca b gespeeld

Niet heel verrassend, ze zullen daarnaast weer een hele rits clubs op de voet volgen lijkt me. Wel benieuwd of kluivert nu in een rol zit die hem goed past en daarmee een betere doorstroom kan bewerkstelligen, en dus hopelijk niet alleen is gekozen vanwege zijn verleden en naam. Ben overigens altijd wel verbaasd te lezen dat barcelona en ajax zo een goede band zouden hebben. Behalve dat ze een enigzins vergelijkbare speelstijl hebben en er veel ajacieden in het blauw-rood hebben gespeeld of getraind, vraag ik mij wel af waar die goede band zich dan in uit. Is dat echt zoveel beter in vergelijking met andere clubs? Krijg vaak t idee dat men die goede band vooral aanhaalt als er weer interesse vermeende interesse is in een speler van ajax.

‘Nou voor 100000 mensen’ ik denk dat de arena meer bezoekers trekt dan camp nou. Valt me altijd op dat er forse lege plekken in het camp nou zijn.

13 november 2019 om 14:11

Omdat camp nou 2× Groter is snap jij dat niet met je meer bezoekers trekt zelf als ze geen voetballen spelen in camp nou trekken ze meer bezoekers dan de arena he

Echt een idioot toffe carrière wat deze man heeft opgebouwd na zijn tijd als profvoetballer. Van trainer bij de jeugd van Ajax en grotere clubs, naar technisch directeur bij Psg, tot nu hoofd jeugd opleidingen bij Barca. Mooi voor hem.

Wat dachten we van Quincy Promes.. Door Ajax weggestuurd, AFC (amateurs voor een jaar), Haarlem, gelijk failliet. En Kluivert die het in hem ziet en een ster bij Twente maakt. De rest is geschiedenis. Misschien kan Patrick die domme andalusiers laten zien dat Promes beter is dan de Jong, door hem naar Barca te halen als reserve 11.. Jongens als Dembele gaan toch vertrekken bij een reserve rol!

13 november 2019 om 15:26

Hij speelt nu lekker bij Ajax, maar bij Sevilla in de spits liep het niet. Vervolgens werd hij aan de zijkant gezet maar als een flankspeler die de hele flank moest bestrijken. Toch ff anders dan linksbuiten of op tien.

14 november 2019 om 01:47

Ik heb de wedstrijden in sevilla niet gezien, maar op papier moet sevilla blij zijn met een speler als Promes en dat bewijst hij nu bij Ajax. En het gaat er meer om dat hij dankzij Kluivert zo goed is geworden, omdat die het in hem zag toen niemand het in hem zag. En toen vd Sar gefeliciteerd zei tegen Promes bij zijn contractondertekening moest hij zeggen, bedankt Patrick maar haha. Geen kabel bij Ajax voorlopig.

15 november 2019 om 16:53

Ze hebben Promes ook gehaald omdat ze overtuigd waren dat hij een toevoeging zou zijn. Om verschillende redenen is het daar niet gegaan zoals men gehoopt of verwacht had. Dat kan gebeuren. Ik ben blij dat hij bij Ajax zit.

Ik hoop dat ze zich ook bewust zijn wat Ajax aan transfersommen vraagt tegenwoordig

13 november 2019 om 15:02

Daar zijn ze zich ondertussen wel aardig bewust van. Zeker gezien Barcelona een club als Ajax nadrukkelijk volgt en er laatst nog notabene zaken mee heeft gedaan. De tijd dat Ajax sterspelers voor een appel en ei verkoopt is voorbij

13 november 2019 om 15:08

Dat is nu juist het leuke. Ajax kan vragen wat het wilt omdat Ajax al geld genoeg heeft. Ajax kan dus gewoon een willekeurig bedrag (50, 60, 70, 80, 90, 100 miljoen) opnoemen en dan maar kijken of een geïnteresseerde club daadwerkelijk in de buurt wilt komen van dat willekeurige bedrag met een concreet bod. En zo niet behoudt Ajax dolgraag zijn eigen toptalenten langer bij zich.

Hoe word je hoofdopleidingen bij Barca? Wat moet je daarvoor kunnen? Niet dat ik het Kluivert niet gun hoor, maar ik vraag me af wat de vereisten zijn. Weet je zo'n Arsene Wenger heeft bewezen spelers beter te maken. Van v Persie tot Clichy tot Vieira en noem ze maar allemaal op. Die kun je hoofd jeugdopleiding maken. Maar wat heeft Kluivert bewezen dan?

13 november 2019 om 15:32

Deze vraag zie ik vaker terugkomen. Er zijn nog geen heldere criteria omdat dit soort functies pas recent wat om het lijf hebben. Jeugd wordt van oudsher opgeleid door ex voetballers die het leuk vinden om te doen. Dat zie je nog steeds. Inmiddels kun je op verschillende niveaus een trainersdiploma halen, en dat heeft Kluivert. Veel meer is er niet. Er is geen vakgerichte vervolgopleiding. Dus wordt er vaak gezocht naar iemand met specifieke ervaring. In zijn geval heeft hij veel ervaring als speler, ook bij de club. Heeft hij de opleiding doorlopen bij een club met gelijkwaardigste opleidingsstructuur, en ervaring opgedaan als coach. Daarnaast heeft hij een groot internationaal netwerk.

Niet meer dan logisch natuurlijk dat ze de verrichtingen van Ajax talenten volgen, wanneer de filosofie, speelwijze nagenoeg hetzelfde is als bij Barcelona zelf. Daarbij denk ik ook wel dat iedere grote club met enigszins goed en professioneel scoutingsapparaat de verrichten van talenten binnen Ajax volgt. Iets wat ik binnen een topclub als Barcelona ook bij Dinamo Zagreb, Anderlecht, Sparta Praag, Boca juniors, Pachuca, Sao Paolo en Red Bull Salzburg zou doen gezien daar regelmatig pareltjes tussen lopen

@ buitenspelval Sorry voor mijn late reactie. Onverwacht vanmiddag bezigheden gekregen. Nee, ik neem Kluivert het bovenstaande "interview" niet kwalijk. Ik lees domweg een serie uitspraken waarvan ik denk dat iedereen dat al lang weet. Hij kijkt naar Ajax, logisch, hij doet zijn best, logisch, hij heeft het naar zijn zin, logisch. Ik lees eigenlijk niets dat niet al lang duidelijk was. Dus vind ik het allemaal bla bla. Dat neem ik Kluivert niet kwalijk. Ik hoop voor hem dat hij nog lang mag bijdragen aan de successen van Barcelona.

Barcelona is in feite gewoon Ajax 2. Niet in de vorm van het tweede elftal, maar een kopie van het eerste. Ze willen hetzelfde voetbal spelen als Ajax. Aan de ene kant is het jammer dat Nederland zijn voetbal kennis verkoopt aan het buitenland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4906 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3423
3.Sevilla315
5.Getafe278
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
M. ter StegenKeeper150
F. de JongMiddenvelder151
PiquéVerdediger141
A. GriezmannAanvaller145
Sergi RobertoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

Nederland
153 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren