Advocaat komt met update over Nouri: ‘Hij ligt nu in het ziekenhuis’

Maandag, 8 juli 2019 om

Het is maandag precies twee jaar geleden dat Abdelhak Nouri tijdens een oefenduel tussen Ajax en Werder Bremen een hartstilstand kreeg en als gevolg daarvan ernstige en blijvende hersenschade opliep. John Beer, advocaat van de familie Nouri, verscheen maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur en gaf daarin een update over de toestand van de 22-jarige Nouri.

Vrij snel nadat Nouri in een oefenwedstrijd in Oostenrijk, waar Ajax zich destijds voorbereidde op het nieuwe seizoen, in elkaar zakte als gevolg van een hartstilstand, werd al snel duidelijk dat de professionele voetbalcarrière van de middenvelder voorbij zou zijn. Volgens Beer is de situatie van Nouri 'onveranderd'. "Als je iemand niet reanimeert terwijl hij een hartstilstand heeft gehad, dan betekent dat dat het zuurstofrijke bloed de hersenen niet bereikt. Als dat een tijd duurt, sterven de hersencellen af en die groeien ook niet meer bij. De neurologische situatie na die lange tijd waarin hij niet gereanimeerd is, blijft gelijk."

"Er is een subcomateuze situatie waarin er subtiel contact is, met name tussen de familie en Abdelhak", vervolgt de advocaat. "Dat is geen contact zoals u en ik dat hebben, maar het is er in enige mate wel. Ik heb hem bezocht in de instelling waarin hij verbleef en heb gezien dat de familie contact met hem had. Je vraagt je af of dat iets is wat de familie zelf voelt, maar er zijn door medici en paramedici aanwijzingen opgehangen hoe je met hem communiceert. Ik heb zelf gezien dat een therapeut met hem contact kon maken. Maar nogmaals, niet zoals u en ik praten, maar heel subtiel”, benadrukt de advocaat.

Beer geeft voorts aan dat Nouri op dit moment 'in het ziekenhuis ligt': "Hij heeft een tijd in een verpleeghuis gelegen, maar omdat er problemen zijn die opgelost moeten worden, is die weer even naar het ziekenhuis. Dat is wel vaker gebeurd. Op het ogenblik gaat het om een longontsteking. Dat is vaker gebeurd. Dat wordt opgelost door de medici en zolang dat weer in balans is, gaat hij terug naar het verpleeghuis."

De familie Nouri heeft nog altijd wel de intentie om Nouri zelf thuis te gaan verzorgen, benadrukt Beer tot slot. "De familie heeft van meet af aan aangegeven dat zij zelf voor Abdelhak wil zorgen. Dat bekent dat er een setting nodig is waarin dat ook goed mogelijk is. In het begin heb ik heel kritisch gekeken of dat überhaupt wel goed en verantwoord was. Ik ben ontzettend onder de indruk geraakt van de familie. Ik heb ook met artsen gesproken en heb gezien dat het respect aanwezig is bij de artsen. Het zal dus gaan om een plek waar Abdelhak kan verblijven, dicht bij de woning van zijn ouders en waar de familie makkelijk kan komen om de zorg te verrichten. De zorg wordt in ploegendienst verricht door de familie", besluit Beer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door nicomitea)

Triest dat het zo moest zijn. Altijd een goede jongen geweest, en heeft dit nooit verdiend. Gun Appie de wereld.

8 juli 2019 om 23:23

Och och wat vreselijk triest, zo een jonge jongen. Krijg nog steeds tranen in Mn ogen

8 juli 2019 om 23:28

Bij Ajax zal dit mannetje nooit vergeten worden. Amper in het eerste mogen spelen helaas maar toch zo veel impact gehad binnen de club voor die noodlottige dag in 2017. Appie was een voorbeeld voor alle jonkies op De Toekomst. Een goudeerlijke, grappige en keurig opgevoede jongeman die ook nog eens verschrikkelijk goed kon voetballen. Nog steeds kippenvel als je zoiets weer leest We love you Appie!

8 juli 2019 om 23:33

Ik hou voor altijd mooie herinneringen aan Appie's tijd in de Ajax jeugd-elftallen over. Geweldige acties, assists en goals samen met spelers als Donny, Vaclav, Matthijs en zelfs Frenkie. Altijd uniek en een paar geniale momenten waar hij de tegenstander te kijk zette. Kan me nog goed die actie tegen spartak moskou herinneren of bijv. die indirecte vrije trap met cerny tegen Barca. En al die steekballetjes en mooie passes natuurlijk.

8 juli 2019 om 23:47

Die actie tegen Spartak met dat schijnschot, die kerel brak zowat z'n enkels. En dan appie die hardstikke trots met een grote glimlach staat te vertellen dat hij dat van zijn grote broer geleerd heeft op het pleintje en dat hij zelf ook gevallen was daardoor. Heerlijk nuchter ventje!

8 juli 2019 om 23:59

Ja, en diezelfde kerel had hem vlak daarvoor nog een behoorlijke tackle verkocht. Nouri zette hem weer even op z'n plek. Hij liet z'n voeten spreken, prachtig.

9 juli 2019 om 03:58

We mogen hopen dat de wetenschap ooit de technologie voortbrengt om deze jongen en velen zoals hem, weer een redelijk normaal leven te geven! Mooi om te lezen dat er nog ‘enig’ vorm van communicatie mogelijk is, al zou het maar het knipperen van zijn ogen zijn, is het nog mooi om te weten dat Appie er nog is van binnen! Ik hoop dat ie alles meekrijgt van de buiten wereld en voelt hoe de hele voetbalwereld om hem geeft!

9 juli 2019 om 09:54

Hij heeft dit zeker niet verdiend. En in zijn situatie zou ik persoonlijk willen dat de stekker eruit wordt getrokken. Wat een droevenis. Stel dat hij een klein beetje bewustzijn heeft, dan leeft hij constant met de kennis dat hij een kasplantje is dat nauwelijks iets kan. Daarnaast heeft hij kennelijk ook regelmatig longontsteking. Dat gun ik m'n ergste vijand niet. Ik snap de denkwijze vanuit zijn familie, maar dit is wat mij betreft geen leven. Ik gun Nouri wat dat betreft op dit moment vooral rust.

Bedankt voor de update. Word er stil van als ik dit lees. Klinkt toch goed vind ik, dat er een beetje subtiel contact is tussen Nouri en anderen zoals wordt omschreven.

8 juli 2019 om 23:27

Ik denk dat je hierbij meer moet denken aan comminuceren op basis van misschien een vaag geluid wat nouri maakt of telepatisch vermogen. Duidelijk dat als er zoveel hersenschade is hij niet zelf kan praten. Maar ik ben het met je eens dat het beter is dan niks. Blijft al met al een triest verhaal

8 juli 2019 om 23:31

Als ik eerlijk ben denk ik dat het voor iedereen beter was als hij was overleden. Hij kan zelf helemaal niks. Nog niet eens tv kijken om de dagen door te komen. Hij weet zelf wellicht amper wat er aan de hand is en ligt daar maar. Zn familie kan niks met hem. Dat communiceren lijkt echt niet op n gesprek of zo. Das misschien elkaar cl vage tekens van herkenning geven. Dit trekt n enorm zware wissel op de familie. Als hij was overleden, was t vreselijk geweest, maar op n gegeven moment pak je zelf de draad weer op. Nu blijf je hier in hangen, en voor zover ik lees geen enkel zicht op vooruitgang. Lijkt me enorm zwaar

8 juli 2019 om 23:38

Ja lastig.. mijn ex-vriendin is overleden aan zwaar hersenletsel maar ook dan vraag ik me zelf nog vaak af wat als ze niet was overleden maar in een zelfde situatie zou zitten als bijv nouri? Ik denk dat het verschil is dat je bij de ene situatie altijd hoop blijft houden en bij de ander echt kunt en moet loslaten. Hoop is mooi maar kan een ander ook enorm beperken in zijn/haar leven. Echter verlies is natuurlijk heel definitief en oneerlijk, ondraaglijk.

8 juli 2019 om 23:50

Wij kunnen dat makkelijk zeggen, maar voor hen is het anders. Ze zijn gelovig en geloven misschien in een wonder. Ik heb begrepen dat ze daar elke dag om toerbeurt zijn, zodat er altijd iemand bij hem is. De zogenoemde communicatie verloopt via zijn ogen of een glimlach. Meer is het niet.

Edit: toen mijn vader vorig jaar achteruitging bleef ik hopen dat hij beter zou worden en zou blijven leven. Ik wilde hem ook niet kwijt. Tot het allerlaatste moment (ik was bij hem toen hij zijn ogen sloot), hoopte ik nog op een wonder.

8 juli 2019 om 23:50

Roedii, verschrikkelijk oneerlijk inderdaad. Ik wil je heel veel sterkte wensen.

9 juli 2019 om 08:45

"als ik eerlijk ben denk ik dat het voor iedereen beter was als hij was overleden."

Tja, dat lijkt me altijd nog een minder erg scenario als dat van de Franse international Jean-Pierre Adams. Die raakte in 1982 tijdens een operatie in coma, eveneens door een tekort aan zuurstoftoevoor naar de hersenen, en ligt nu 37 jaar later nog altijd in coma...

9 juli 2019 om 11:31

Cabi bedankt voor je reactie, ik had nog nooit van deze man gehoord gelijk gegoogled. Zijn vrouw hoopt op nieuwe technologie en zorgt nog dagelijks voor hem. Maar blijft de hoop houden dat hij ooit weer wakker wordt.

9 juli 2019 om 12:42

Cabinessence, thanks voor je reactie! Heb deze man opgezocht op Google, en het is behoorlijk interessante materie. Deze man ligt as we speak nog in coma, oud international van FR. Nog nooit van hem gehoord..

Dit gun je niemand ,hopen op een godswonder

Ik vind heel die familie geweldig. Zoveel respect voor hen. Ergens hoop ik nog steeds op een wonder

8 juli 2019 om 23:26

Ergens hoop ik ook dat hij niet nog 30 jaar zo door hoeft te gaan. Uiteraard bedoel ik daarmee dat ik hoop op een wonder, maar anderzijds.. Onmenselijke situatie.

8 juli 2019 om 23:29

Ik snap wat je bedoeld sjonny.
Die mentale klap is misschien nog wel harder.
Die jongen was een topsporter. Om dan in een keer te gaan naar iemand die niet meer kan praten en lopen. Ik vraag me af of appie hier zelf bewust van is en hoe hij daar van binnen mee omgaat

Zijn leven was voor hem uitgestippeld. Een met succes en dat wordt allemaal in een klap ontnomen.
Ik hoop op een godswonder.

8 juli 2019 om 23:35

Echter denk ik dat die mentale klap meer voor zijn omgeving geldt dat voor Nouri zelf. Waarschijnlijk zijn zijn cognitieve functies zeer aangedaan en heeft hij geen flauw idee wat er allemaal aan de hand is (wat misschien ook het meest humane zou zijn). Het is een totaal andere situatie dan bijvoorbeeld die van Fernando Ricksen die "enkel" lichamelijk achteruit gaat, en zich daar ten volle van bewust is.

8 juli 2019 om 23:36

Ja het blijft een lastige situatie. Aan de ene kant hoop je op een wonder aan de andere hoop je niet dat hij de rest van z'n leven er zo bij moet blijven liggen.
Hoe zou je het zelf voelen als je alle pijn en verdriet om je heen ziet er je van binnen weet dat het eigenlijk niet gaat veranderen.
Wie gaat er voor hem zorgen als zijn familie dat niet meer kan.
Het blijft allemaal een onmenselijke situatie waar eigenlijk geen enkele oplossing de juiste is.

8 juli 2019 om 23:47

Met alleen maar goede redenen hoop ik dat je gelijk hebt wat betreft hoeveel appie hiervan meekrijgt. Puur om hem de emotionele pijn van de situatie te besparen

ik las vorige week dat zijn familie een huis vlakbij die van hun heeft gekocht. Ze zijn nu bezig met verbouwingen. Zo wordt er een lift aangelegd en op het dak een kamer bijgebouwd met veel ramen. Daardoor zou Nouri, als hij daar ligt, een beetje een 'buitengevoel' kunnen hebben.

Toen ik de melding zag hoopte ik op goed nieuws, hoe ik mij nu voel, sterke aan de familie en vrienden van Appie, voor jullie moet dit nog meer onbeschrijfelijk zijn.

En dan wordt iedereen weer met z'n beentjes op aarde gezet. 50 miljoen of 100 miljoen voor de Ligt, het maakt allemaal niet uit. Al het geld in de wereld haalt onze Appie niet terug

Dit blijft echt vreselijk van een topsporter naar iemand die niet eens meer kan lopen of praten. Moet je je voorstellen hoe appie zich voelde meteen toen die wakker werd en erachter kwam dat hij niet meer kon lopen praten, etc.

8 juli 2019 om 23:40

Hopelijk kwam hij er nooit achter. Ik denk dat de hersenen zo zijn beschadigd dat je niet meer dergelijk kan nadenken op die manier.

De bedoelingen zijn uiteraard goed, maar ik hoop niet dat ze mij zouden blijven verzorgen mocht ik er zo bij liggen. Als je niks meer kan is de stekker eruit de moeilijkste, maar waarschijnlijk beste beslissing die je kan maken.

8 juli 2019 om 23:32

Er is geen stekker. Hij leeft op eigen kracht.

8 juli 2019 om 23:40

Niet volledig, aangezien hij zoals de situatie schets aan de zondevoeding ligt en hij de hele dag ligt zal zijn hart toch vrij snel zwakker worden. Dus ik denk dat er zondevoeding en misschien een apparaat voor zijn hart wordt gebruikt. Daarnaast natuurlijk ook vochtinname via een slangetje.
Teminste dat is hoe de huidige situatie lijkt met de informatie die er officieel naar buiten is gekomen.

8 juli 2019 om 23:45

Als dat zo is dan is het aan de familie om te bepalen. Dat is een enorme moeilijke beslissing voor hun. En enorm is licht uitgedrukt om die beslissing te beschrijven.

8 juli 2019 om 23:47

Ja het blijft een lastige situatie. Aan de ene kant hoop je op een wonder aan de andere hoop je niet dat hij de rest van z'n leven er zo bij moet blijven liggen.
Hoe zou je het zelf voelen als je alle pijn en verdriet om je heen ziet er je van binnen weet dat het eigenlijk niet gaat veranderen.
Wie gaat er voor hem zorgen als zijn familie dat niet meer kan.
Het blijft allemaal een onmenselijke situatie waar eigenlijk geen enkele oplossing de juiste is.

Het doet pijn dit alles! De vraag blijft bij maar gonzen: waarom doet die arts niet meteen die defribilator aansluiten gvd het is protocol!!! Buiten zijn voetbal kwaliteiten.. de mens nourie was en is eigenlijk geweldig lief zorgzaam en een voorbeeld voor de jeugd en deze jongen zal nooit meer de oude worden... ergens hoop ik dat hij met beperking weer normaal aanspreekbaar wordt en een soort van leven krijgt waarvan hij enigszins bewust kan genieten verder hoop ik dat mijn club Ajax hem en zn familie blijft eren en op voetstuk houden.... man ik ben er nog steeds kapot van.. zat op hesgoal die wedstrijd te kijken zag hem inelkaar zakken en voelde mij machteloos en ontredderd!

Gebeurd bij veel meer mensen dan hoor je er ook nooit meer wat over ben er wel klaar mee

9 juli 2019 om 00:05

Echt, wat voor ding zit er bij jou op de plek waar bij normale mensen hersenen zitten kerel? Niemand verplicht je om dit te lezen, al helemaal niet om een comment er op te plaatsen. Er zijn duizenden mensen hier die wel erg blij zijn om na zeer lange tijd weer eens een update te lezen over hem, ookal is het slechts gematigd positief. Hoezo 'ben je er wel klaar mee', waarom irriteert zoiets je? Ik kan daar gewoon echt met mijn verstand niet bij dat er steeds wel weer een paar van die droeftoeters zijn die zo'n reactie nodig vinden bij een onderwerp als dit. Geen greintje respect in je donder...

9 juli 2019 om 00:09

Misschien moet je dan de volgende keer even nadenken en niet op een artikel klikken, met de naam Nouri in de titel.. Je hoeft namelijk niet op elk artikel te reageren. Wat je nu doet komt nogal slecht over naar mijn mening. Ja het komt inderdaad bij meer mensen. Dat is inderdaad net zo erg. Als die niet bekend zijn, hoor je daar inderdaad (logisch) niet veel over. Nouri echter, is iemand die veel mensen in hun hart hebben gesloten en is een bekende persoon. Niet alleen omdat ie voor Ajax speelde, maar ook vanwege zijn mooie rol in de buurt waar hij woonde en Amsterdam als geheel. Dat maakt hem een persoon waar veel mensen sterke emoties bij voelen. Als dat bij jou niet het geval is, dan kijk je lekker naar het volgende artikel. Ik vind het persoonlijk erg prettig om zo nu en dan een update over zijn situatie te lezen en probeer zijn situatie zoveel mogelijk te volgen.

Als deze jongen toch in lichte mate kan communiceren, zal je verwachten dat hij toch enigszins bewust meekrijgt wat er speelt. In dat geval lijkt het me voor iedereen beter als 'de stekker eruit getrokken wordt'. Het lijkt me echt vreselijk om dag en nacht in bed te liggen zonder te kunnen bewegen. Als mij zoiets zou overkomen zou ik in ieder geval hopen dat mijn familie me uit mijn leiden verlost.

Iedere keer als ik er over lees gaat er nog steeds een brok verdriet door mijn lijf. Zelfs voor ons als verre buitenstaanders blijft het een open zenuw, ik durf niet te denken aan hoe het voor de familie moet zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

103 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid lang te wachten voor de peperdure Kylian Mbappé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren