‘Guardiola leerde niets van Van Gaal, het was juist andersom’

Maandag, 18 februari 2019 om

Pep Guardiola heeft niets geleerd van Louis van Gaal, denkt Sonny Anderson. De oud-speler van Barcelona zegt in gesprek met Goal dat Van Gaal juist degene is die veel heeft geprofiteerd van de samenwerking met Guardiola, die van 1997 tot 2000 onder de Nederlandse trainer bij Barça speelde. Volgens Anderson heeft Van Gaal het spel van Barcelona leren begrijpen door Guardiola.

Guardiola werd met Barcelona onder Van Gaal twee keer kampioen van Spanje. Van Gaal vertrok in de zomer van 2000 uit het Camp Nou om aan de slag te gaan als bondscoach van Oranje. Guardiola werd in 2008 aangesteld als trainer van de Catalanen en beleefde grote successen. Onder leiding van de manager van Manchester City won Barcelona twee keer de Champions League. “Ik denk dat Guardiola niets heeft geleerd van Van Gaal”, stelt Anderson. “Pep had als speler alles al in zich om uit te groeien tot de grote trainer die hij nu is. Ik ben van mening dat het Van Gaal was die geleerd heeft van Pep om het spel van Barcelona te spelen. Van Gaal hield van de lange passes en Guardiola gaf de voorkeur aan korte passes. Vanuit deze gesprekken is de stijl voortgekomen die we in die jaren verder hebben ontwikkeld.”

Anderson legt uit hoe Guardiola het verlengstuk van Van Gaal was binnen de lijnen. “Van Gaal gaf bepaalde instructies en op het veld was het Pep die het team vertelde hoe het uitgevoerd moest worden. Het was Guardiola die Van Gaal leerde hoe het team moest spelen”, aldus Anderson, die onder Van Gaal een moeizame periode kende bij Barcelona. De Braziliaanse aanvaller lag regelmatig overhoop met de Nederlandse coach en vertrok in 1999 naar Olympique Lyon, de tegenstander van Barcelona in de achtste finales van de Champions League.

Lyon neemt het dinsdag voor eigen publiek op tegen de koploper van LaLiga. “Als Barcelona naar Lyon gaat met het idee dat ze makkelijk gaan winnen, zal het tegenovergestelde gebeuren”, denkt de 48-jarige Anderson. “Lyon is een team met spelers met veel kwaliteit. Tegen de beste teams kan Lyon boven zichzelf uitstijgen. Ik denk dat ze Barcelona in Frankrijk kunnen verslaan.”


Poll

Wie bereikt de kwartfinale van de Champions League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

"de Braziliaanse aanvaller lag regelmatig overhoop met de Nederlandse coach en vertrok in 1999"

Nou, daar gaat de credibility van dit artikel. Het is een beetje alsof je Sjaak Swart vraagt wat die van De Graafschap vindt.

On: Als je samenwerkt en beide verstand van zaken hebt, zal je beide wat leren. Van Gaal had voor Barca al de CL gewonnen met Ajax, dus verstand van zaken had hij wel al.

18 februari 2019 om 10:04

Mijn idee helemaal. Als Anderson goed overweg kon met van Gaal, dan was de titel geweest "Guardiola heeft alles van van Gaal geleerd".

18 februari 2019 om 10:06

Volgens mij heeft Guardiola (en Mourinho en bijna iedereen die met m heeft gewerkt) weleens gezegd dat ie veel van Louis heeft opgestoken. Louis van Gaal is dan ook een absolute vakman als trainer.
Wat Louis van gaal (helaas) niet kan, is omgaan met vedettes, vooral van het latijnse soort... Omdat het topvoetbal tegenwoordig vol zit met dit soort sterren is hij bij elke absolute topclub dan ook " mislukt". Of in elk geval geen uitzonderlijke prestaties mee geleverd en er eruit gegooid.

18 februari 2019 om 10:15

Uhm Bayern Munchen?! Daarnaast bij Barca ook niet echt mislukt en werd Ajax weer een absolute topclub onder hem, voor een korte periode.

18 februari 2019 om 10:39

Latijnse sterren?

18 februari 2019 om 10:48

Sterspelers uit Zuid-Amerika

18 februari 2019 om 12:21

@lemet

hij deed het geweldig bij Bayern maar het feit dat hij vedettes als Van Bommel, Ribery en Toni tegen zich in het harnas had gejaagd zegt wel wat over zijn omgang met vedettes. op een gegeven moment waren veel van de spelers ook klaar met hem en dat heeft hem uiteindelijk zijn job gekost. neemt niet weg dat hij daar 2 of jaar uitstekend werk heeft geleverd en zelfs de Champions League finale haalde

bij het Oranje dat het WK misliep had hij ook heel de selectie tegen zich op een gegeven moment en bij Barca had hij problemen met zijn sterspeler Rivaldo. Van Gaal is heel goed met jonge spelers die zijn autoritaire gedrag nog pikken omdat ze nog alles te bewijzen hebben.

vedettes hebben zelf al genoeg status en prestaties geleverd dus die zijn daar logischerwijs minder van gediend. dat soort spelers renderen weer veel beter onder een peoples manager zoals bv een Hiddink in zijn hoogtijdagen

18 februari 2019 om 12:52

Ribery tegen je in het harnas jagen is schijnbaar niet zo moeilijk, zeg je iets over z'n eetgewoonte, dan valt hij gelijk je hele familie aan 😅

18 februari 2019 om 17:49

@shorty1991

daar heb je een punt idd

Ik denk dat Anderson vergeten is dat van Gaal met Ajax de hele speelstijl van het korte spel had geperfectioneerd met de nodige prijzen tot gevolg. Kortom, weer een hoop onzin van een vergeten nobody met wrok.

Van Gaal hield van lange ballen? Ik ben geen LvG adept maar dit klinkt niet echt als van Gaal. Eerder een speler die geen goed woordje over heeft voor een trainer die het niet zo in hem zag zitten.

18 februari 2019 om 13:16

Ik las het als ballen over 40 meter en het sneller verplaatsen van het spel. Guardiola zag liever passes van 10 meter. Door de gesprekken die zij daarover hebben gevoerd is er, naar het lijkt, een combinatie gevonden tussen de twee tactieken en dat werd het barcelona spel.

‘Aldus Anderson, die onder Van Gaal een moeizame periode kende bij Barcelona. De Braziliaanse aanvaller lag regelmatig overhoop met de Nederlandse coach.’ Dit zegt genoeg lijkt me. Geen prettige periode gehad onder van Gaal. Deze uitspraak heeft meer met rancune te maken heb ik het idee.

Zoals alle reacties tot nu toe, lijkt me ook dat deze vol rancune zit. (getuige hij ook overhoop lag met Lvg) Zo makkelijk, dat natrappen en de schuld bij de ander neerleggen. Van Gaal lijkt me echt niet de meest makkelijke, maar het was zeker een vakman. En vooral die zin over die lange ballen maakt het verhaal n Anderson totaal ongeloofwaardig.

18 februari 2019 om 12:29

@formus

je hebt een punt maar vergeet niet dat Louis Van Gaal zelf precies hetzelfde is. draait het een keer niet bij een team ligt het aan de spelers, de pers en van alles en nog wat behalve aan zichzelf. Anderson heeft geen zelfreflectie net zoals Van Gaal dat ook niet heeft. dat geld overigens niet alleen voor deze twee maar voor heel veel spelers en trainers

18 februari 2019 om 15:35

Japie, dat ontken ik ook helemaal niet hoor. Het is ook totaal niet mijn type mens, maar dat wil niet zeggen dat ik dat van Anderson niet mag afkeuren toch?

18 februari 2019 om 17:50

@formus

dat mag zeker wel. wat Anderson hier zegt vind ik ook compleet de plank mis slaan

18 februari 2019 om 13:22

Wat is hier natrappen aan en waar legt hij een schuld ergens van bij Van Gaal? Misschien mis ik iets in de tekst hoor, maar hij zegt enkel dat Van Gaal meer heeft geleerd van guardiola dan andersom. Ja, dat kan. Guardiola was als voetballer al een denktank als het om voetbal gaat, die deed alles op slimheid. Dus zou me niet verbazen als zij gesprekken hebben gevoerd waar ook Van Gaal leer uit heeft getrokken. Al zal dat andersom ook absoluut zo zijn, daar lijkt me geen twijfel over.

18 februari 2019 om 15:46

Jdg84: nou hij zegt hier letterlijk dat Guardiola niets (!!!) heeft geleerd van Van Gaal. De leerling heeft niets geleerd van de leraar. Lijkt me niet heel netjes om te zeggen. En ik bedoelde met 'de schuld' de schuld van zijn falen bij Barca. Dat lijkt hem nog steeds dwars te zitten en hij lijkt de schuld altijd bij Van Gaal te leggen en het nooit bij zichzelf te zoeken. En dan dit soort opmerkingen maken en daaruit (b)lijkt dat het hem nog steeds dwars zit.

Ik was in Camp Nou toen Sonny Anderson gepresenteerd werd aan de pers. Stond ie daar ballen hoog te houden. Had nog nooit van hem gehoord en heeft verder ook niet veel indruk gemaakt. LvG wilde hem eerder al naar Ajax halen maar dat is toen niet gelukt, stond toen o.a. in de Spaanse kranten.

Ik denk dat hij nog zo vol wrok zit over LvG, dat zijn hersenpan hem in de steek laat. LvG was van de lange passes? Zeker het Ajax van '95 niet zien spelen? Dit verklaart gelijk wel waarom de man zo'n moeilijke tijd had onder Van Gaal....

Een verbitterde speler die anderson.
Pep heeft het geluk van zijn overzicht talent . Het voetballen onder de Kenner . Het voetballen onder van Gaal.
Een betere opleiding kun je niet krijgen

18 februari 2019 om 13:29

Guardiola was toen van gaal kwam 29 jaar en speelde al 7 jaar in eerste van barcelona en won al 17 hoofdprijzen met barcelona. was meer een cursus dan een opleiding.

Alle respect voor degene die dit interview met Sonny deed. Ik zou niet meer bijkomen van het lachen. Louis is zeker niet 1 van de makkelijkste figuren in het voetbal, maar verstand van zaken had/heeft hij wel. Vraag je een willekeurig iemand wie de meest succesvolle trainers waren de afgelopen 15 jaar, en dan komen waarschijnlijk 2 namen regelmatig voor namelijk die van Guardiola en Mourinho. Is dat toeval? Ik geloof het niet. Beide hebben er wel een eigen draai aan gegeven, maar ik geloof dat ze in de basis enorm veel van hem hebben opgestoken.

Zo stond het Ajax dat in 1995 de eerste CL won, bekend om zijn lange ballen. Van Gaal had bij dat Ajax de korte passjes verboden, alleen lange ballen mochten gespeeld worden.

Toen van Gaal bij Barcelona kwam, ging er ween wereld voor hem open, Pep speelde alle ballen kort. Dat was nog nooit vertoond, het Ajax kick-and-rush was zo anders, er ging een wereld voor van Gaal open.

Aldus Anderssen. Uiteraard stelde de journalist van Goal de heer Anderssen geen enkele kritische vraag maar pende alles volgzaam op. En zo kunnen wij genieten van dit stukje grote onzin.

18 februari 2019 om 11:50

Het zal allemaal wel een beetje uit z'n verband zijn gerukt. Van Gaal is een vakman, dat weet iedereen. Maar het is wel algemeen bekend dat Pep in die tijd onze Louis aardig heeft geholpen met het implementeren van de voetbalvisie. Om het op die manier toch een succes te laten zijn. Misschien doelt Sonny daar meer op, misschien ook niet. Ik heb iig zin in morgen avond!

18 februari 2019 om 16:29

Zie je dan een groot verschil tussen het Ajax onder van Gaal en het Barcelona onder van Gaal?

18 februari 2019 om 17:14

Het ging natuurlijk om details binnen het veld en omgang met bepaalde spelers. De erfenis van Cruijff was ondanks Robson nog aanwezig en Pep heeft hem helpen overbruggen. Dat het niet helemaal gelukt is blijkt wel uit t feit dat LVG er weer snel uit gebonjourd is. Maar Louis was natuurlijk niet voor niets gehaald, kzie het meer als een ijverige aanvoerder die het spel heel goed begrijpt. Daarnaast liep er ook ene Mourinho rond die echt wel al meer deed dan tolk zijn.

Je bent als coach zo goed als het materiaal waarmee je mag werken. Dat gold wellicht voor Van Gaal, maar dat geldt ook absoluut voor Guardiola. Van Gaal heeft meerdere malen in z'n carriere aangetoond het maximale te kunnen halen uit minder materiaal, terwijl Guardiola vooralsnog enkel heeft aangetoond te kunnen presteren met het beste materiaal ter wereld. Deze Sonny Anderson is duidelijk gefrustreerd en komt aanzetten met een enorme lading onzin dat nergens op gebaseerd is.

Lol wie is deze speler? Ugh van Gaal was al succesvol bij Ajax daarvoor. Bij Barca was Pep de rechterhand van van Gaal, maar de meester leren van Pep, yeah right.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4906 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3423
3.Sevilla315
5.Getafe278
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
M. ter StegenKeeper150
F. de JongMiddenvelder151
PiquéVerdediger141
A. GriezmannAanvaller145
Sergi RobertoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

Nederland
395 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 14 december
Manchester United en Arsenal zijn in de race om de handtekening van Dejan Kulusevski. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren