Dunga gaat geschiedenis schrijven met Brazilië

Ivoorkust geldt in groep G als de grote underdog. De twee Portugees sprekende naties in de groep worden in de prognostiek geacht om de tweede ronde te halen. Ik ben een geheel andere mening toebedeeld: ik ga uit van een ‘Afrikaanse coup’ in groep G, waarbij ‘de Olifanten’ onder leiding van oermens Didier Drogba aan de haal gaan met de koppositie. Portugal zal op het vinkentouw meeliften naar de laatste zestien. Geen benijdenswaardige positie trouwens; tweede in groep G van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Die plek brengt het desbetreffende land namelijk op ramkoers met de schier onverslaanbare Iberische voetbalnatie: Spanje.

Brazilië gaat het in mijn glazen bol dus niet bepaald bolwerken. Zij gaan met Noord-Korea vechten om de kruimels in groep G. Ik vind dit Braziliaanse team namelijk het zwakste in 66 jaar. Dunga heeft een ordinaire vechtploeg geformeerd met twee toptalenten in verval: Robinho en Kaká.

Robinho is een verwend kind van 26 die, vanwege zijn gebrekkige drive, het fysieke en dynamische spel van de Premier League niet langer trok. Robson da Souza moet zich voortdurend hebben afgevraagd waarom die spelers in de Premier League zich zo druk maakten? Hij maakte zich niet meer druk, want het zware werk zat er toch al op? Hij had, tezamen met zijn zaakwaarnemer, namelijk al een modder vet contract afgedwongen bij de Oliesjeiks van Manchester City. City, een club waar hij verder helemaal niets mee heeft. Hij liet zich dan ook maar wat graag afschepen naar Brazilië, alwaar de vaderlandse competitie zich op zomeravondvoetbalsnelheid afspeelt. In die competitie is het voor hem een fluitje van een cent om te excelleren. Op het WK voorzie ik echter een marginale rol voor hem.

Kaká is daarentegen wel op-en-top professional. Dat allemaal natuurlijk ingegeven door de belangrijkste persoon in zijn leven: die man op een wolk daarboven. Deze voormalig Wereldvoetballer van het Jaar ambieert na zijn loopbaan als voetballer geen trainersfunctie, nee, hij wil zijn levensdagen het liefst toewijden aan 'Onze Lieve Heer'. Ach, ieder zijn hobby zullen we maar zeggen. Doch lijkt de dag dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen gaat hangen, om zijn gewaad aan te doen, dichterbij dan ooit. Kaká maakte een zeer matig seizoen door en lijkt echt op zijn retour. Silvio Berlusconi en consorten hebben deze christelijke wondervoetballer van weleer op precies het juiste moment van de hand gedaan.

Van deze twee in verval geraakte supertalenten moeten de creatieve ingevingen komen, want de overige selectieplaatsen zijn gevuld door noeste arbeiders. Dunga had in zijn selectie namelijk geen plaats voor de Brazilianen van AC Milan; Alexandre Pato en Ronaldinho.

Pato is net terug van een zware blessure. Dat gegeven was voor Dunga al reden genoeg om hem niet mee te nemen… Ik vind dat vreemd. Waarom test hij deze groeibriljant niet in de aanloop naar het WK? Ik vind dat van een ongelooflijke kortzichtigheid getuigen. Nee, Dunga geeft de voorkeur aan Grafite en Nilmar. Twee aardige spitsen. Fit bovendien, maar ook twee spelers die niets toevoegen aan ‘Le Seleçao’. Het zijn wisselspitsen in de schaduw van Dunga’s favoriete spits: Luis Fabiano.

Dan Ronaldinho. Tegen het einde van zijn contract bij FC Barcelona was hij meer feestbeest dan profvoetballer, laat staan superster. Ook in zijn begindagen in Lombardije zag het er niet uit. Hij bleek een slap aftreksel van die geweldenaar van vroeger en oogstte eerder hoongelach dan applaus. Tot op een gegeven moment; hij kreeg het plezier terug en hervond zijn relatie met de bal. Misschien komt het door het gebrekkige uitgaansleven in Italië? Mij een raadsel, maar vanaf begin 2009 speelt Ronaldinho op een hoog niveau en dit seizoen heeft hij gewoon erg goed gepresteerd. Zelfs Pelé brak een spreekwoordelijke lans voor de sambavoetballer bij uitstek. Het mocht niet baten; voor de starre en saaie Dunga stond die keuze al lang en breed vast: Ronaldinho gaat niet mee naar Zuid-Afrika.

Welbeschouwd is het domweg misdadig: Nilmar en Grafite wel, Pato en Ronaldinho niet. Het zegt veel over de behoudende en berekenende denkwijze van Dunga. Deze laffaard kiest voor zekerheden en als je dat doet heb je eigenlijk maar één zekerheid: pek en veren bij terugkeer in Brazilië. Dunga gaat geschiedenis schrijven met Brazilië door voor het eerst in 44 jaar de tweede ronde niet te halen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 42 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

105 reacties (laatste reactie door Jony77)

Ik ben het helemaal met je eens. Ik roep ook al tijden dat dit elftal van Brazilie helemaal niet sterk is. Maar iedereen kijkt naar het land en niet naar de spelers. Natuurlijk spelen er topspelers, maar niet zoveel. Tevens vind ik Dunga maar een misselijk ventje. Die man heeft nauwelijks wat gepresteerd en durft grote namen links te leggen. Ik geef je vier sterren, maar omdat je precies dezelfde mening hebt als ik krijg je er 5.

21 mei 2010 om 17:12

Dunga niets gepresteerd? Wereldkampioen in 1994 als aanvoerder en de Confederations Cup en Copa America gewonnen, als coach. Hij is de baas, hanteert een speelwijze en visie en selecteert daarvoor de juiste spelers.

21 mei 2010 om 18:04

Ik bedoel als coach. De Confederatons Cup stelt niks voor. Het zijn eigenlijk gewoon oefenwedstrijdjes.

De Copa America is inderdaad een goede prijs, maar die moet Brazilie ook wel vaak winnen. Ik bedoel als clubtrainer heeft hij geen ervaring en als bondscoach wacht nu zijn eerste echte grote toernooi.

22 mei 2010 om 09:40

Even voordat ik begin, Thomaslegend. Dunga is niet de stereotiepe flamboyante man uit Brazilië, die iedereen verwacht. Maar een ding begrijpt hij heel goed; om te presteren met je ploeg is het heel belangrijk om een sterke en hechte groep te hebben. Je moet hem juist prijzen om zijn moed; hij laat ''grote namen'' gewoon thuis als die het niet laten zien op het veld en in de groep alleen maar voor problemen zorgen.

Ot:
Ik ben het totaal oneens met de column. Je hebt het over Ronaldinho en Pato die mee zouden moeten. Volgens mij hebben deze twee spelers de afgelopen twee jaar niets, maar dan ook helemaal niets klaargespeeld bij Brazilië. Waarom zouden ze dan mee moeten? Dunga heeft meermalen al aangegeven, dat hij niemand op naam of reputatie zal selecteren. Je moet bij Brazilië gewoon presteren om in de groep te blijven en dat is wat bijvoorbeeld Robinho en Kaka keer op keer op keer hebben gedaan de afgelopen paar jaar. Dat is tevens ook waarom Grafite en Nilmar erbij zitten. Iedereen kreeg een kans van Dunga en de mensen, die die kans grepen, gaan nu mee. Brazilië heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd en toch praat iedereen nog steeds denigrerend over deze ploeg en z'n trainer. Dat vind ik nergens op slaan.

23 mei 2010 om 15:48

Dat is onzin century kid.. pato presteerd geweldig bij brazilie als hij er bij zit.. robinho is juist degene die het vertikt de laatste tijd, want bij de copa america speelde hij heel goed (oa topscorer van het toernooi)

maar hoe kan je nou over ronaldinho zeggen dat hij het steeds verpest bij brazilie.. hij is al 2 jaar niet opgeroepen en hij is juist de laatste tijd heel erg in vorm, dunga heeft het niet eens geprobeert want hij weet Ronnie het kan en waar zal maken als hij weer opgeroepen wordt, zijn motivatie is vele male hoger dan die van pak m beet Robinho, die man is naar Brazilie gevlucht omdat hij het niveau in europa niet meer aankon!

23 mei 2010 om 16:39

Sorry, maar wat jij nu zegt is écht klinkklare onzin. Jij hebt Brazilië gewoon niet gezien als ik je zo zie reageren.

24 mei 2010 om 19:26

nou mostlyowow zo te zien heb jij pato niet zien spelen bij Brazilië of misschien 5 minuten gekeken?
Pato heeft 1x gescoord in 8 wedstrijden (waarvan ik er 6 heb gezien) en heeft niks laten zien. Alleen de eerste wedstrijd heeft hij gescoord en was hij belangrijk. Ronaldinho speelde vroeger erg goed bij Brazilië maar de laatste wedstrijden met Brazilië was hij helemaal niks, dus eigenlijk is het logisch dat hij hun links laat liggen en de kans geeft aan Nilmar en Grafite.
Ben het helemaal eens met 21stcenturykid

On: Jou artikel is duidelijk maar ik ben het niet met jou eens. Je kijkt alleen maar naar de naam van de spelers en hoe ze bij hun Club gepresteerd hebben, maar bij Brazilië presteren ze anders. Pato heeft nog niks laten zien behalve zijn 1ste wedstrijd met Brazilië en Ronaldinho deed de laatste wedstrijden met de kanaries ook niet zijn best (toen ging hij meer uit dan dat hij trainde) dus daarom gaat hij niet mee.
Dunga heeft al vaak genoeg gezegd dat hij niet selecteert op naam maar op basis van wat ze met Brazilië gepresteerd hebben en hoe ze in de groep zijn.
Voortaan eerst goed opzoeken en je argumenten beter weergeven voordat je dit soort dingen gaat zeggen, we zullen nog wel zien hoe Brazilië het gaat doen op het wk.

22 mei 2010 om 19:18

sluit me er bij aan

roep al tijden dat Brazilie geen topfavoriet is, en gek genoeg roept iedereen toch weer Brazilie, zo goed spelen ze niet en zulke goede spelers hebben ze ook al niet

1e ronde zullen ze wel overleven hoor, zo dramatisch is het nou ook weer niet
maar nee denk niet dat Brazilie erg ver gaat komen

Helemaal mee eens.

Heerlijk stuk die ik in 1 ruk uitgelezen heb! In mijn ogen heeft Brazilie ook een hele zwakke selectie in vergelijking met voorgaande Wk's.

5 Sterren vanwege je mening en heerlijke schrijfstijl!

Cynisch, schreeuwerig en er wordt niets nieuws verteld helaas.

Proevomaster, je bent een van de betere clubexperts en je kan heel goed schrijven, maar ik vraag me af of je goed ingelicht ben en dit team goed hebt gevolgd.

Het sterkste punt van deze ploeg heb je niet eens besproken. De defensie staat als een huis met toppers als Julio Cesar, Lucio en Juan. Ik zie de Ivorianen zonder echte creativiteit en de Portugezen zonder echt fysieke kracht niet eens scoren tegen deze verdediging. Deze ploeg laat heel weinig toe, dat gekoppeld met de snelheid en dribbel vermogen van Ramires, Kaka en Robinho, de aanvallende impulsen van de backs en de doeltreffendheid van Luis Fabiano maakt deze ploeg heel goed in de omschakeling en een hele goede counterploeg. Ze spelen, net als de wereldkampioen van 2002 en zijn gewoon een favoriet voor de titel.
Robinho en Kaka spelen misschien niet goed bij hun(europese) clubs, maar in A Seleção spelen ze altijd goed.

Pato is trouwens al heel lang niet geselecteerd. Hij heeft ze kansen gehad, maar gewoon niet gepakt. En Ronaldinho past niet in deze speelwijze. De aanvallers moeten snel en explosief zijn voor in de omschakeling. Die jongen is dat kwijt geraakt. Hij doet alles nu op zijn talent en zet geen stap extra. Dan pas je gewoon niet in het team en deze speelwijze...

En om Dunga laf te noemen is ook gewoon onzin. Hij hanteert dezelfde speelstijl, als Scolari in 2002. Alleen zij Kaka, Robinho en Luis Fabiano 'zakelijkere' voetballers en natuurlijk van een iets mindere kwaliteit dan Ronaldo en Rivaldo...

21 mei 2010 om 17:32

Ik weet ook dat Brazilie beschikt over een zeer sterke verdediging, maar dat kun je ook zeggen van Portugal en Ivoorkust. Verder ben ik gewoon teleurgesteld in deze selectie. Dit is niet meer het Brazilie van de jaren de vorige decennia. Waar zijn de prachtvoetballers? Het lijkt eerder op een Italiaans nationaal elftal, verdedigend oersterk en gokkend op de omschakeling. Dat vind ik jammer en het frustreert me (ik ben een echte Nederlander, zoals je hoort). Ach, ik weet ook wel dat Brazilie het kan halen op basis van de verdediging en zakelijkheid, maar glorie van Le Selecao is weg (althans in mijn ogen).

21 mei 2010 om 17:59

Waar die voetballers zijn? Verpest door de mentaliteit van presteren in Europa. Robinho is zo een prachtspeler, maar werd helemaal met de grond gelijk gemaakt(door jou ook), omdat hij niet genoeg presteert en niet zijn best zou doen. Typische Europese/nederlandse mentaliteit. Het maken van mooie dribbels en goede truukjes is op een tweede plan geraakt. Het gaat nu alleen om de prestatie en niet om het pure voetbal. Dus als ik jou zo hoor moet je de schuld zoeken bij Europa en de ontwikkeling van het voetbal hier..

Al die voetballers speelden toen nog zelf in Brazilie. Dus als je dat weer wilt zien, moet je misschien, maar de Série A gaan volgen..

En de defensie van Brazilië is ook beter dan die van Portugal en Ivoorkust. Ze hebben misschien wel de sterkste verdediging van alle ploegen die meedoen aan het WK.

22 mei 2010 om 01:34

Ik weet niet waar jij het op baseert dat Ivoorkust en in mindere mate Portugal een zeer sterke verdediging hebt, maar ik vind het klinkklare onzin. Ivoorkust heeft de eerste keeper van KSC Lokeren op goal staan en heeft met Kolo Touré slechts één verdediger van topniveau. Portugal heeft wel een aardige keeper, maar geen keeper van het niveau Julio Cesar of Gomes . Daarnaast heeft Portugal alleen centraal in de verdediging wereldtop rondlopen en zijn de backs maar middelmatig. Brazilië laat topverdedigers als Alex bijv. gewoon thuis.

En dat Braziliaanse sambavoetbal met al die rasvoetballertjes van de Copacabana uit de hel van de sloppenwijken, vechtend en voetballend voor een zorgenvrije toekomst voor zichzelf en de familie. Kom op hee, ongeveer het grootste voetbalcliché ooit.

Dat is al lang niet meer zo, en dat je Brazilië zo afkraakt op saai voetbal vind ik ook wat overdreven. Vorige zomer op de Confederations Cup heb ik me best vermaakt met de wedstrijden van Brazilië. De thriller tegen Egypte 4-3, het oprollen van de enthousiaste voetballers uit de V.s. en de oude vedetten uit Italië met twee keer 3-0. De finale winnen na een 2-0 achterstand.

Dat jij Brazilië typeert als een vechtploeg met twee toptalenten in verval vind ik ook op z'n zachtst gezegd een tikkeltje overdreven. Wat is er mis met de showduiken van Julio Cesar, het aanvallende spel en spijkerharde vrije trappen van Dani Alves, het intelligente spel van Melo en Elano en de dodelijke precisie van topschutter Luis Fabiano? Ik vind dat je deze spelers wat tekort doet door te zeggen dat het 'maar' een vechtploeg is.

Ik vind het ook raar dat je Kaka eigenlijk een beetje afschrijft na één minder seizoen. Als je de cijfers erbij pakt is dat eigenlijk ook niet eens waar want in 33 wedstrijden voor Real maakte hij 9 goals en 11 assists. Bij AC Milan was hij de grote ster en werd het hele team om hem heen gebouwd. Bij Real Madrid is hij een van de vele sterren en moet hij echt knokken voor zijn plek. De vervelende blessures waar hij zo nu en dan last van had hielpen ook niet echt mee. Bovendien hebben ook de beste voetballers wel eens een aanpassingsperiode nodig. Zie ook o.a. Ibrahimovic.

Over Pato en Ronaldinho ben ik het met je eens, elke voetballiefhebber vind het jammer dat deze twee rasvoetballers hun kunsten niet mogen vertonen op het hoogste podium in de voetballerij. Echter vind ik wel dat Dunga een goede reden heeft. Wat heeft het voor zin als de spelers niet in het systeem passen? De kwaliteiten van deze spelers kunnen dan ook nooit volledig benut worden en zou eigenlijk alleen maar verliezers opleveren.

Het stuk is niet onaardig geschreven, alleen vind ik dat je de selectie te eenzijdig belicht en het succes van Dunga, want dat heeft hij tenslotte, met een te zure bril bekijkt. Ik vind het ook jammer dat je de rest van de Selecao te weinig kwaliteiten toedicht en dat je met een bord voor je kop hoopt op sambavoetbal met al die dekselse toptalenten van de Copacabana. Een grotesk cliché in de wereld geholpen door mannetjes als Evert ten Napel.

25 mei 2010 om 12:06

En toch heeft hij wel een punt. Brazilië was jarenlang de gedoodverfde favoriet of behoorde in ieder geval bij iedereen tot de grote kanshebbers. Dat is niet meer. Brazilie heeft geen grootste kwalificatie gespeeld. Hoewel de verdediging terecht goed staat, loopt het op andere fronten minder goed door blessures, aanpassingsproblemen etc.

Ik heb om een ander forum per groep mijn denkbeelden losgelaten op alle groepen. Groep G is de zwaarste poule. Met afstand. Het is niet uitgesloten dat Brazilië gewoon gaat stranden in de groepsfase. Portugal en Ivoorkust zijn gewoon goede ploegen. Dat doet niets af aan de huidige kwaliteiten van Brazilië, maar zegt alles over de opkomst van de rest van de wereld op het mondiale toneel.

Om met name Kaka te benoemen als een speler die op z'n retour is vind ik te makkelijk, over Robinho heeft hij wel een punt. En inderdaad, dit zijn, in de selectie van Dunga, wel de enige twee creatieve mannen. Van wie moet het dan komen? Of verwacht je een Duitsland achtig Brazilië? Ik vraag me af hoeveel dit Brazilië kan afdwingen tegen een ploeg als Portugal, en als Ivoorkust een goed toernooi gaat draaien wordt het voor Dunga gewoon een heel vervelend verhaal.

22 mei 2010 om 00:26

Voeg bij die verdediging Maicon nog maar aan toe. Wat een ongelofelijk achterhoede is dat dan.. Het klopt dat Brazilië niet meer het swingende karakter in zich heeft, wat het in de tijden van Ronaldo en Bebeto en daarvoor wel had, maar Dunga heeft er een hele stugge ploeg van gemaakt die heel lastig te verslaan is

Tja de niet elke generatie heb je prachtspelers he..bovendien is de wereldtitel pakken belangrijker dan met mooi voetbal uitgeschakeld worden in de kwartfinale. Dunga hanteert hier de ''mourinho'' filosofie, en die is misschien niet voor iedereen even mooi, maar wel uiterst succesvol. Ik zou de ''gouden kanaries'' niet zo snel uitvlakken

22 mei 2010 om 17:09

Jij vind verdedigers van het kaliber Lucio en Juan goed? Hier ben ik het echt totaal niet mee eens. Lucio is een ordinaire schopper, hij heeft totaal geen techniek. Af en toe probeert hij wel eens een man uit te spelen, maar dat gaat altijd finaal mis. Hetzelfde geld voor Juan. Tevens wil ik wel eens zien hoe die Ramires gaat presteren; ik denk dat hij nog niet opgewassen is tegen de druk. En Luis Fabiano is echt niet zo doeltreffend hoor, dat valt echt mee. Een doeltreffende spits maakt gewoon gemiddeld 20 doelpunten per seizoen; Luis Fabiano heeft dit maar 2x in zijn loopbaan gepresteerd; bij z'n vroegere club Sao Paolo en in het seizoen 2007/2008 voor Sevilla. Hij is dus echt geen doeltreffende spits. En over Ronaldinho; ok, de laatste jaren gaat het wat minder maar ik zou hem sowieso meenemen, aangezien hij toch een voorbeeld is voor veel jonge spelers.

24 mei 2010 om 15:02

Je kan Lucio wel afkraken maar hij heeft bijna alles gewonnen dit jaar. En zelfs tegen Drogba bleef hij makkelijk op de been. Ook tegen Zlatan en dit zijn niet de minste aanvallers. Daarnaast hebben ze op de rechterflank Maicon staan. Daar komt dus niemand langs, zelfs C. Ronaldo niet.

25 mei 2010 om 19:31

Oei oei wat zit je daar al fout...

22 mei 2010: Finale CL te Madrid

+/- 60e minuut, diepe bal van Bayern richting Olic en Robben. Lucio plukt de bal uit de lucht en speelt hem volgens mij achter zijn standbeen naar een medespelers, Olic het bos in en ook Robben was weg.... prachtige actie die niet zo finaal misging.

24 mei 2010 om 14:59

@ Suri_80
Je hebt het over de sterke verdediging van Brazilië maar je vergeet de sterkste en belangrijkste verdediger: Maicon !

Met de titel heb je mij (en ik denk wel meer) mensen erin laten tuimelen Chapeau!
Verder heb ik dit stukje in een ruk uitgelezen en genoten van jou mening. Ook al heb ik een kleine afwijkende mening dan de jouwe (nilmar zou ik wel meenemen en Grafite niet, Pato zeker weten wel!), je verduidelijkt je mening goed!

waar gaat dit over... dit team is helemaal niet zwakkkkkkk moet je de achterhoede eens zien een goede keeper en de spitsen zijn niet de slechtste sjonge jonge dit team heeft wel laatst nog de Confederation cup gewonnen hoor!!! de wereld kampioen Italie werd effe weggezet met 3-0 in 10 min. Wie herinnerd zich dat nog... het was trouwens ook zonder Ronaldinhoo.. Adrianooo..

het is mischien geen salsa meer maar goed... op het WK staan ze er wel gewoon hoor
en brazilie wie ze ook selecteren de ploeg blijft sterk en super technisch...

Totaal niet mee eens. Waarom? Ronaldinho heeft het zelf van gemaakt. Nilmar en Grafite zouden bij elk land op misschien Spanje na in de basis staan dus waarom niet bij Brazilië? Oke Pato had wat mij betreft mee gemogen, maar bij het nationale elftal heeft hij ook niet bijzonder veel gepresteerd, bovendien komt hij net terug van een blessure. Techniek alleen staat trouwens ook niet garant voor punten, er zijn genoeg landen die erg goed presteren op Wk's zonder bijster veel aanvallend talent. Kijk bijvoorbeeld maar naar Italië of Duitsland.

Buiten twee verschillende meningen om, wil dat nog niet zeggen dat ik het geen aardig stuk vindt, jouw schrijfstijl vindt ik zeer prettig lezen. Vier sterren.

Hier kan ik me ook wel in vinden!
Ik vind Brazilië een geweldig voetballand, met geweldige voetballers, maar het slaat natuurlijk nergens op om een Ronaldinho in vorm thuis te laten. Nilmar en Grafite voetballen allebei niet eens bij een absolute topclub! Dan kun je zeggen Luis Fabiano ook niet, maar die bewijst zich elk seizoen weer.
De verdediging is van wereldklasse, maar je moet ook wat kunnen forceren, en ik denk dat Brazilië stootkracht te kort komt voor het aankomende WK.

Goed geschreven, maar ben het alleen niet met je eens. Brazilie heeft altijd wel 2 of 3 teams kunnen opstellen die tijdens een WK moeiteloos door de groepsfase kunnen komen. Ik geloof overigens net als jij wel in een kleine verassing, maar dan dat Brazilie 2e zal worden in de poule en daarna gelijk de 'finale' tegen Spanje.

In mijn ogen gaat Noord Korea als kanonnenvlees dienen voor zowel Ivoorkust, Portugal als Brazilie. Op doelsaldo gaat Brazilie 2e worden in de poule, achter Ivoorkust.

21 mei 2010 om 17:28

Ik denk ook dat Noord Korea als kanonnenvlees zal fungeren. Dat over het 'vechten voor de kruimels' schreef ik dan ook met een knipoog. Het klopt dat Brazilie veel degelijke teams op kan stellen, alleen vind ik het selectiebeleid van Dunga niet best. Vandaar dit stuk.

Ik vind de titel geniaal...
Het stuk is gewoon goed geschreven maar ik vind er niks bijzonders aan.
Je gaat gewoon wat spelers na en dat wordt een beetje saai.

Als die Brazlianen al doorkomen dan zullen ze er denk ik aan gaan tegen Nederland in de kwartfinale.

Je doet wel een opmerkelijke voorspelling, maar met deze argumenten ga ik je wel een beetje geloven.
De keuzes van Dunga doen me een beetje denken aan Raymond Domenech (alhoewel die wel andere redenen had en andere typen spelers niet meenam). Ze maakten beiden vrij laffe keuzes. Het ontbreken van Pato en Ronaldinho is sowieso onbegrijpelijk.
Het is natuurlijk echter niet zo dat alleen Kaka en Robinho de vedetten zijn. Fabiano is dat ook. Maicon en Julio Cesar komen daarnaast in aanmerking voor het wereldelftal van het jaar. De rest van de selectie bestaat niet uit spelers die op Chamions League-achtig niveau het verschil kunnen maken.

Maar Portugal en Ivoorkust hebben beide ook maar één wereldvedette in hun team. Op basis van de kwaliteit van de selectie is Brazilië dus nog lang niet ondergeschikt.

Wel ben ik het met je eens dat de eerste slag al verloren is door het niet selecteren van Pato en Ronaldinho.

Toch zeg ik: Brazilië en Portugal door.

Julio Cesar
Alves
Lucio
Luisao
Maicon
Melo
Elano
Kaka
Bastos
Fabiano
Robinho

Brazilië staat er (bijna) altijd op een groot toernooi en dat zullen ze dit jaar weer doen. De cup winnen wordt lastig, maar ze zijn een geduchte en gevaarlijke tegenstander van iedereen. Ze hebben bijna elke WK als favorieten moeten spelen en nu eens underdog schat ik de kansen alleen maar groter in.
Ik vind het persoonlijk zeer jammer als Ac milan volger dat Pato en Ronaldinho niet meegaan, maar ik respecteer de keuze van Dunga en hij zal zijn redenen hebben. Ronaldinho is een beetje het zelfde verhaal als Seedorf in het NL elftal momenteel.

Ik heb in ider geval vertrouwen in Brazilië.
We shall see.

Ik zou zeggen dat je, als je zulk pretentieus taalgebruik wil handhaven, moet letten op het betrekkelijk voornaamwoord 'die', wat je gebruikt voor het woord 'kind' (da kan nie!) en dat je lafaard goed spelt.

verder een goed stuk, geschreven met een beetje flair en het is denk ik waar wat je zegt.

Ik moest wel lachen toen je het had over het gebrekkige uitgaansleven in Italië; misschien is dat over het algemeen wel minder in Italië dan in Spanje, maar Milaan, van alle steden in Europa? Ik neem aan dat dat een grapje was..

Ik zal je taalfouten vergeven en je 5 sterren geven voor een vernieuwend stuk.

Een paar puntjes waar ik graag in over discussie ga:

''ivoorkust geldt in groep G als de grote underdog.''

De grote underdog is gewoon Noord-korea.

''kaká maakte een zeer matig seizoen door en lijkt echt op zijn retour. Silvio Berlusconi en consorten hebben deze christelijke wondervoetballer van weleer op precies het juiste moment van de hand gedaan.''

Ik denk dat je het verhaal verkeerd om ziet. Bij AC Milan was kaka ongetwijfeld blijven presteren. Ik denk dat hij bij Real niet goed mee kan komen, nog niet althans. Bovendien heeft hij last gehad van blessure leed dit seizoen. Je kent de bekende stelling: Bij Milan was hij de man waar het om draaide, bij Real is hij één van 9 anderen, ik zeg opzettelijk 9, want Ronaldo stijgt er toch wat bovenuit.

Verder heb je wel gelijk over Pato en Ronaldinho. Ronaldinho is de man in vorm en Pato is gewoon een uitzonderlijk talent. Beiden hadden meegemoeten in plaats van, inderdaad, Nilmar en Grafite.

Wel jammer vind ik dat je wat dingen mist. Zoals de defensie van Brazilië. Deze defensie is niet te onderschatten en op de confederationscup was te zien dat Brazilië helemaal niet zo zwak is als jij beweerd. De defensie is ijzersterk met een fenomenale keeper, Julio César. Kàka (jaja) draaid in het Braziliaanse elftal gewoon goed. Hij is de man die de omschakeling op zijn naam neemt en de paas op Robinho en Luis Fabiano geeft. Brazilië is niet meer wat we gewend zijn, maar ze zijn nog wel degelijk goed, ze hebben alleen een andere speelstijl die doet vermoeden dat Brazilië niet meer zo geweldig is: Counteren.

Je schrijstijl vind ik een genot. Het leest zo makkelijk en vloeiend, alleen ben je te cynisch geweest en sla je bij belangrijke punten de planken mis. Ik denk dat je woede om bepaalde keuzes van Dunga, jou dit stuk hebben laten schrijven. Je frustratie is duidelijk af te lezen. het stuk is ook wat aan de korte kant, maar dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. Wel leuk dat je na de titel zo'n verassende wending hebt. De inleiding ging totaal tegen mijn verwachting in.

22 mei 2010 om 08:48

Een underdog is niet de slechtste ploeg, maar een underdog is een ploeg die niet tot de favorieten behoort maar waarvan wel verwacht dat ze kunnen gaan stunten. Portugal en Brazilië zijn de grote favorieten maar Ivoorkust wordt wel geacht een kleine stunt te kunnen plegen door in plaats van een van hen de volgende ronde te bereiken=)

Maar even over het stuk zelf. Inderdaad, ik ben het volstrekt met je eens, zoals wel meer mensen volgens mij, dat de aanval van Brazilië op dit moment de minst aansprekende aanval heeft die we in lange tijd hebben gezien. Waar het land symbool hoort te staan voor sambavoetbal, technische voetballers, heeft Dunga besloten twee creatievelingen bij uitstek in Europa achter te laten. Maar we moeten niet gaan doen alsof de huidige spitsen niets voorstelden. We hebben Luis Fabiano, topscorer op de Confederations Cup en een doelpuntenmachine in Frankrijk, we hebben Robinho die, als hij het op zijn heupen krijgt en om de een of andere reden presteert hij goed in het Braziliaanse nationale elftal, niet onder moet doen voor Pato en die bovendien uitstekend presteert bij Santos in een toch ook niet matige competitie. We hebben Grafite, doelpuntenmachine in de derde competitie van Europa en bovendien een beetje een zelfde type speler als Luis Fabiano.

Wat moet je namelijk als Luis Fabiano halverwege het toernooi wegvalt? Moet je de fysiek sterke goalgetter vervangen door de kleine en behendige Pato? Welnee, dat betekent dat het complete systeem op de schop zou moeten. Dan kan je als stand-in voor Fabiano beter een soortgelijke speler meenemen, een type Grafite. Waarschijnlijk is het verschil in wedstrijdritme de doorslaggevende factor geweest in de keus voor Nilmar, die bij Villareal aardig heeft gepresteerd, ten opzichte van de dit seizoen goed spelende maar ook frequent geblesseerde Pato.

En wat betreft Ronaldinho, ik denk dat hij is thuisgelaten omdat hij niet in het systeem van Brazilie past. Als je goed kijkt naar de huidige selectie, dan zie je dat er geen enkele vleugelspeler is meegenomen, hooguit spits Robinho zou daar uit de voeten kunnen. Blijkbaar is in het systeem van Brazilie geen plaats voor een spelvertragende technische vleugelspeler als Ronaldinho. Het huidige systeem van de Selecao is een countersysteem, waarbij de bal zo snel mogelijk van achteren naar voren moet. De bal wordt heroverd, zo snel mogelijk naar Kaka gebracht, die ondanks zijn mindere periode bij Real in Brazilie blijft presteren. Die brengt de bal hetzij meteen naar de spitsen, hetzij geeft ze af aan een van de twee opstormende backs waarna de bal in no time in de 16 ligt. Is in zo'n systeem plaats voor een speler als Ronaldinho, die een bal een moet nemen, een paar passen op moet schuiven, twee schijnbewegingen maakt, een paar passen teruggaat, een driedubbele schaar uit de hoed tovert en de bal, wanneer de tegenstander niet voldoende hapt, weer terugbrengt naar waar hij vandaan kwam zodat het hele tempo uit de aanval ligt? Nee

Ronaldinho op de nummer 10 positie zou ook heel oneerlijk zijn tegenover Kaka, die nog steeds in staat is het spel van de Goddelijke Kanaries uitstekend te verdelen. Ik denk dat er in het huidge systeem van Brazilie gewoonweg geen plaats is voor Ronaldinho, omdat hij niet in het speltype past en omdat er niet voldoende en adequate vervangers zijn en ook geen tegenhangers voor de rechterkant, hooguit Pato.

Daarnaast kan het ''gebrek'' aan aanvallende kwaliteit zoals jij het noemt eenvoudigweg gecompenseerd worden door de uitmuntende defensie. Wellicht de twee beste rechtsbacks ter wereld (maicon en Alves), de sterkhouder bij Champions League finalist Internazionale Lucio en een uitmuntende doelman.

De kans bestaat best dat Dunga geschiedenis gaat schrijven. Alleen in mijn ogen gebeurt dat eerder doordat hij de wereldtitel wint dan op de door jou beschreven wijze.

Maar dat is mijn inhoudelijke kritiek.
Op je schrijfstijl heb ik weinig aan te merken. Je bent consequent in je argumentatie, de onderdelen sluiten logisch op elkaar aan, het was prettig om te lezen en er zit een pittige soort van humor in verwerkt. Dat levert je vier sterren op.
Daarnaast trap je geen open deuren in, maar dat kan ook niet met zo'n stelling. Je laat mij van een andere kant naar het onderwerp kijken, mij er over nadenken, en dat levert je je vijfde ster op. Ik ben benieuwd naar je volgende stuk.

En tot slot: heb jij de titel zelf gekozen? Ik hoor heel veel clubexperts zeggen dat ze zelf een andere titel hadden ingediend en ik vraag me af of dat bij jou ook het geval is. Ik vond deze titel dusdanig prikkelend om te gaan lezen en ook dusdanig geniaal gevonden dat ik of de redactie van VZ een compliment moet maken of aan jou voor het bedenken van en prachtige titel.

22 mei 2010 om 13:38

Hmm ja bij nader inzien heb je wel gelijk. Noord-korea is meer kansloos te noemen..

22 mei 2010 om 14:16

Ik heb deze titel gewoon zelf verzonnen. VZ heeft geloof ik pas 1 keer een titel van een stuk van mij aangepast. Kortom: als je een goede titel verzint dan laten zij deze gewoon staan.

Ik moet zeggen dat jij een behoorlijke kenner bent van de huidige selectie van Brazilie. Ik heb je reactie dan ook aandachtig gelezen... Je hebt ook gelijk over de defensie van de Goddelijke Kanaries; die is zeer sterk. Ik hoop alleen niet dat dat de doorslag gaat geven. Ik hoop dat aanvallend voetbal het WK gaat sieren.

Proevomaster. Ik ga niets meer zeggen, werkelijk alles klopt.

Eerst misleid je ons met de titel die ik pas in de laatste regels door had
Je schrijfstijl is uniek
Je brengt je punt goed naar voren
En ik ben het ook nog eens met je eens

Wat zal ik zeggen, vijf sterren dan maar?

21 mei 2010 om 22:48

''proevomaster. Ik ga niets meer zeggen, werkelijk alles klopt.''
Om vervolgens nog 5 regels te schrijven pfff

Mooi geschreven inderdaad, maar ben het er eigenlijk verder niet echt mee eens

21 mei 2010 om 23:56

Gebaseerd op wat. Je bent het er niet mee eens, maar een fatsoenlijke onderbouwing kan er niet af.

22 mei 2010 om 13:15

Het spijt me, maar dan heb je de column niet goed gelezen, als je het pas in de laatste regels doorhad.. Het lag er continu dik bovenop, de mening van de schrijver, maar goed.

Ik ben ook zeer teleurgesteld in de selectie van Brazilie, kan er echt niet met mijn hoofd bij.
dat Dunga Adriano niet oproept heb ik begrip voor, maar Ronaldinho die misschien (hoogstwaarschijnlijk) zijn laatste WK gaat spelen en die zich zo knap heeft teruggevochten verdient gewoon een plek in de selectie.
Ook Pato hoort er bij, een van de grootste talenten van de wereld misschien wel.
Diego moet ook mee vind ik, bij Juve komt hij niet tot zijn recht maar het is en blijft een geweldige speler en Kaka doet het nou niet veel beter als stand in van Kaka zou Diego echt wel meekunnen.

Ook mis ik David Luiz ik zag wel ene Gilberto van een of andere Braziliaanse club in de verdediging staan maar geen David Luiz die nog wel in de belangstelling staat van enkele grootmachten.
Kleberson, Gilberto (niet Gilberto Silva maar die uit de Braziliaanse competitie), Elano (die niet eens in vorm is ook) zijn nou niet echt indrukwekkende namen.

Met Ramires, Josue, Felipe Melo, Gilberto Silva en Kleberson heb je maarliefst 5 Verdedigend ingestelde middenvelders, wel erg veel als je het mij vraagt.
Als je nou Kleberson verwisseld met Diego en Felipe Melo laat afvallen.
Nilmar en Grafite verwisseld met Alexandre Pato en Ronaldinho.
En Gilberto verwisseld met David Luiz heb je een topselectie denk ik.

Goed artikel ik geef je 5 sterren omdat ik het volledig met je eens ben, alleen denk ik toch dat Brazilie doorgaat ook al is de selectie tegenvallend hebben ze genoeg kwaliteiten om door te gaan, ik denk dat Portugal tweede wordt en dat Ivoorkust een goede derde wordt.
Ivoorkust wordt toch een tikkeltje overschat soms, de aanval is van wereldklasse, het middenveld goed maar de achterste linie is denk ik toch te zwak om spelers als Robinho, Simao, Ronaldo en Luis Fabiano mee op te vangen.

Volgens mij haal je in je inleiding twee woorden door elkaar. pronostiek en prognose..

22 mei 2010 om 13:16

Nee, dat zijn synoniemen van elkaar. Pronostiek wordt voornamelijk in de Vlaamse taal veel gebruikt.

Ik ben het volkomen met je eens.
Ik vind het lachwekkend dat hij Pato en Ronaldinho niet meeneemt.
Zelfde geld voor Diego en Maxwell, natuurlijk in mindere mate maar toch.
Wat deze man bezielde toen hij de selectie samenstelde weet ik niet, maar hij zegt dat hij ze op basis van hun kwaliteiten bij de selecão heeft beoordeeld.
Allemaal larikoek natuurlijk, want dit team hoort gewoon te bestaat uit de beste spelers en niet op deze manier samengesteld te zijn.
Hopelijk falen ze en zal deze mening gelijk krijgen.
5sterren

Fantatisch geschreven. Echt gewoon in 1 keer uitgelezen. Goed geformuleerde argumenten en een lekker misleidende titel. Van te voren dacht ik over Brazilië als een ijzersterk team en een geducht kandidaat voor de titel, maar na dit stuk begin ik toch een beetje te twijfelen. Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat hij Ronaldinho en Pato niet heeft meegenomen. Onbegrijpelijk. Een zeldzaam goed stuk.

Wel een leuk gekozen titel, je denk dat hij dan wereldkampioen gaat worden. Maar jij bedoel juist geschiedenis schrijven in negatieve zin

Om met de deur in huis te vallen geef ik je 3 sterren.

Ik vind dat je een prettige schrijfstijl hebt, het stuk las makkelijk weg. Je conclusie daarentegen vind ik veel te makkelijk gekozen; je mag best wat kritischer zijn op jezelf.

Brazilië heeft namelijk een van de betere verdedigings linie's op het WK. Met Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan en Dani Alves heb je wereld klasse achterin. Dit laat je in jouw stuk totaal buiten beschouwing; maar een goede aanval is geen garantie voor een wereldtitel.

Wel ben ik met je eens dat het waanzin is dat Pato en Ronaldinho niet mee genomen worden, vergelijk het in Nederland met bv. Van Persie. Zowel VP als Pato zijn beiden gebleseerd geweest en staan beiden bekend als geweldige spelers; ik ben er ook van overtuigd dat Pato een groot gemis zal zijn op het Wk.

Desalniettemin verwacht ik in Poul G geen verrassingen; Brazilië en Portugal eenvoudig door naar de volgende ronde.

Al met al vind ik dat je een leuk stuk geschreven hebt, maar aan je argumentatie ontbreekt het een en ander,

22 mei 2010 om 02:04

@sparnaaij

Alleen jammer dat Dani Alves(bankzitter) net als maicon rechtsback staat. Dit resulteert in een veel minder bezette linksback door André Santos meestal.

Brazilië speelt meestal in een ontzettend laffe 4-2-2-2 opstelling, met Robinho en Luis Fabiano als diepe spitsen, daarachter een linie met Kaka en Felipe Melo. Gevolgd door een linie Ramires/gilberto Silva en een 4-mans verdediging met Maicon-lucio-juan/luisao- André Santos.

Nee inderdaad, het is lang niet zo indrukwekkend meer als 8 jaar geleden!

Cesar
Maicon
Lucio(C)
Juan/Luisao
Santos
Gilberto
Ramires
Felipe melo
Kaka
Luis Fabiano
Robinho
22 mei 2010 om 09:21

Alleen jammer voor jou dat Dani Alves in het Braziliaanse nationale elftal linksback speelt haha, ik he b het ook niet verzonnen maar als hij ook van links de bal voor het goal kan pompen dan heb je een heerlijke linksback in Alves natuurlijk

22 mei 2010 om 15:10

Dani Alves linksback? Is Michel Bastos niet voor die positie uitgekozen en geselecteerd voor op het WK? Alves zit wel op de bank, toch.

23 mei 2010 om 17:30

@mentalist
Ik weet dat Dani Alves rechtsback speelt bij Barça, maar ik dacht dat hij links speelde bij Brazilië! Ik kan natuurlijk ook gewoon fout zitten!

Desalniettemin zijn ze nog steeds niet kansloos; ze speelden een redelijke goede kwalificatie en wonnen van Argentinië, die toch wel als grote kanshebbers gezien worden. Ik vind de conclusie ''brazilië gaat met Noord-korea vechten om de derde plaats'' veel te voorbarig, maar dat is natuurlijk mijn mening.

Goed artikel, ben het niet overal mee eens maar dat hoeft gelukkig ook niet.

Een aandachtspunt: Ik, als Portugees sprekende medelander erger me wel aan het feit dat je steeds Le Selecao schrijft. Van een WK expert die over Brazilie schrijft komt dat slordig over.
Het is te vergelijken met '' Das Oranje-elftal '' zeg maar......

moet zijn: a seleção ( canarinha ), le of la selecao bestaat niet....

groet

21 mei 2010 om 20:39

Eerlijk gezegd denk ik dat het niet te vergelijken is met ''das Oranje-elftal''. Dat is namelijk 2 talen door elkaar halen (duits en Nederlands). Das is geen lidwoord in Nederland, weer wat geleerd! Denk dat je het eerder kunt vergelijken met 'De Nederlands elftal' ofzo.

22 mei 2010 om 08:19

Weer wat geleerd????
Didioni, dat is precies wat het is, hij haalt 2 talen door elkaar. Le of La is geen lidwoord in het Portugees. zucht.

22 mei 2010 om 16:04

O mijn excuses haha. Ik moet ook mijn mond houden als ik geen Portugees kan..

22 mei 2010 om 14:19

@eusebio

Mijn welgemeende excuses... Mocht ik me weer eens wagen aan een stuk over Brazilie, dan zal ik het op een juiste manier schrijven. Dank voor je reactie.

Leuk stuk, alleen lijkt me totaal niet realistisch.

Dat hij Ronaldinho niet meeneemt kan ik eigenlijk wel gewoon begrijpen. Ronaldinho is nooit, maar dan ook nooit in zijn Barca-vorm geweest bij Milan. Wij willen allemaal heel grag dat hij die vorm hervindt,, dus gaan we bij elke leuk moment van hem gelijk weer roepen dat het uit zijn Barca-tijd was..

Maar die tijd is dus voorbij, leer er mee leven zou ik zeggen.

Over Pato heb je wel gelijk, een megatalent, wss de beste speler vn Brazilie en gwn een aderlating dat hij ontbreekt.

Voor de rest heeft Brazilie gewoon nog steeds een dream-team paraat die de groepfase zeker weten als leider gaat afsluiten.

Spanje gaat denk ik de flop van het toernooi worden, de verwachtingen zijn torenhoog en de kwaliteit is wel enorm in dat elftal, maar men vergeet dat zowat alle sleutelspelers half gehandicapt aan het toernooi gaan beginnen en dat zal ze gaan opbreken denk ik.

Ik ben het met alles eens op 1 ding na
Ivoorkust grote underdog

Ik denk juist dat Ivoorkust 1e eindigt en als 2e Brazilië

Portugal vind ik niet meer zo'n goed team

en Ivoorkust heeft ook meerdere talenten dan Drogba
alleen niet zulke grote talenten als Drogba

voor de rest mooi geschreven ik las het met plezier.

Ik vind het extreem jammer dat jij teveel focust op de clubs en namen. Ja, zonder twijfel zijn er een paar grote namen en goeie spelers thuisgelaten door Dunga maar dit heeft echter een reden. Dunga kijkt namelijk niet hoe goed je presteert bij je club maar hij kijkt hoe goed je presteert voor Brazilië. Toch een groot verschil. Pato is zonder twijfel een topper en misschien zelf beter dan sommige spelers die mee zijn maar eenmaal hij dat gele shirt aanhad merkte je daar bitter weinig van. Dit in combinatie met zijn blessure zorgt ervoor dat hij meer dan terecht niet wordt geselecteerd. Het omgekeerde van Robinho, geraakt niet mee in Engeland maar het belangrijkste is dat hij in en vooral voor Brazilië het altijd uitstekend doet waardoor zijn oproep ook meer dan terecht is. Ook Julio Baptista, niet eens basisspeler bij Roma, en Felipe Melo (raakt amper een bal goed bij Juventus) hebben hun selectie te danken aan hun uitstekend spel bij Brazilië en omdat ze gewoonweg in het team passen.

Daarnaast heeft Dunga ook een duidelijke visie en heel duidelijke lijn in zijn selecteren. Hij heeft de laatste 2/3 jaar constant dezelfde namen geselecteerd die presteren voor Brazilië waardoor die spelers nu wel perfect met elkaar kunnen samenspelen. Het is lang geleden dat ik nog eens een coach heb gezien die niet alleen presteert door zijn spelersmateriaal maar die daarnaast ook heel sterk is op andere vlakken. Vergeet niet dat hij vanaf 2006 in dienst is en in die 4 jaar tijd heeft gewoon mega constant gepresteerd. Denk maar aan de Confederations Cup, de Copa América en de kwalifactie van Brazilië voor het Wk

Nee hoor, jij slaat de bal hier totaal verkeerd, Brazilië is zonder twijfel één van de grootste favorieten. Namen zeggen niks...

Erg mooi stuk ik alleen denk ik wel dat Brazilie naar de 2e ronde gaat maar dat het er daar ook bij blijft.
De titel is geniaal trouwens

5*

Ik dacht dat je het ging hebben over hoe goed Brazilië wel zal worden tijdens dit WK en zo. maa dit ging dus ergens anders over, maar het is goed geschreven. Ik kon mijn aandacht er dit keer het hele stuk bijhouden. Wachten op meer artikelen die zo geschreven zijn.

als je zegt dat dunga alleen zekerheid meeneemt. hoe verklaar de dan door jou afgekraakte robinho en kaka?
je hoeft iet in europa te presteren om goed te zijn. of vind je pele slecht?
grafitte heeft toch wel degelijk iets toe te voegen en past precies met zijn speelstijl. je vertelt veel oud nieuws.
en het verbaasde me zeer dat je het niet had over neymar maar waarom weet ik niet

Ik moet zeggen dat ik het een heel goed stuk vindt. Ik vind namelijk de misplaatste euforie over Brazilië, Argentinië en onze oosterburen behoorlijk overdreven. Hetzelfde als de euforische stemming in NL over de kansen op een WK. Alles valt en staat namelijk met een uitgebalanceerde selectie. Vallen alle steentjes op de juiste plek, de neuzen in de zelfde richting..... Het blijft kijken in een glazen bol zoals je aangeeft. En het blijft voor ons toch hopen tegen beter weten in.

Mooi geschreven. Toch denk ik dat Brazilie ver gaat komen, want alle Brazilianen kunnen een doelpunt maken, van rechtsback tot aan de spits toe.

Ik ben het ook helemaal met je eens. Brazilie lijkt mij ook niet in staat om de titel te halen. Al denk ik dat ze 1e ronde wel doorkomen vind ik je titel werkelijk prachtig. Totaal op het verkeerde been gezet! Geweldig!

echt een heerlijk stuk om te lezen
ik ben het met je eens
lijkt me echt vet als brazilie onder noord korea eindigt

22 mei 2010 om 15:53

'lijkt me echt vet als brazilie onder noord korea eindigt'
Onderbouw je reactie even als je het wilt?

Wat is daar 'vet' aan?

On:
Ik ben het totaal niet met je eens. Dunga selecteerd niet naar clubs en namen, maar naar prestaties binnen Brazilië. Tuurlijk ik zelf vind het ook jammer dat de wereldvoetballer van het jaar 2006 niet mee gaat naar het WK. En in mijn inziens vidn ik dat Dunga de juiste keuzes heeft gemaakt.

Het feit dat onze meningen verschillend zijn neemt het voor mij niet weg om jou 4 sterren te geven.
Goed stuk, en mooi geschreven!

Proevomaster gefeliciteerd met dit stuk. Geweldig geschreven.

Ik zie zelf Brazilie gewoon bij de laatste 4 komen. Naast een ijzerstrerke verdediging vind ik toch een erg uitgebalanceerd elftal. Weing grote namen en een bijna saaie counterstijl zorgen vaak voor goede resultaten.

Ik mis wel een duidelijke backup voor Kaka. Kaka is de spil van het elftal. De man die zorgt voor de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. ik vraag me af wie Dunga gaat opstellen als Kaka geblesseerd raakt. Diego zou een back up zijn. Batsos speelt bij Lyon vaak op de positie van spelmaker, maar komt toch te kort.

Je hebt helemaal gelijk in het fijt dat deze selectie zonder namen als Pato en Ronaldinho uiterst teleurstellend en onbgerijpelijk is. Ik ben het ook volledig eens over hoe je Dunga neerzet als een berekenbaar persoon die voor zekerheid kiest. Kortom, alles wat je zegt klopt als een bus over dit elftal, desalniettemin is je eindconclusie dan natuurlijk wat hard, maar ik snap je punt wel.
Ook al gun ik het Dunga met dit selectie-beleid van harte eruit te vliegen in de eerste ronde, toch vrees ik dat ze wel gewoon doorgaan natuurlijk, omdat er evengoed nog steeds een goed elftal staat met sowieso een zeer goede defensie+keeper.
Het middenveld is overigens ook schandalig slecht, vind jij het ook niet vreemd dat Thiago Motta niet is geselecteerd, en spelers als Gilberto Silva, Kleberson en Felipe Melo wel?

4 sterren!

Mooi geschreven stuk Proevomaster!

Ik ken veel Brazilianen die denken dat dit de reden is waarom Dunga Ronaldinho niet selecteert. Dunga werd namelijk in 1 van zijn laatste wedstrijden gigantisch voor schut gezet door de jonge Ronaldinho! --> tik dit in op youtube en je weet genoeg!: ''por que Dunga não deixa Ronaldinho ser titular''

Proevo.. Wat moet ik hier nou van zeggen? Ik vind dat je open deuren intrapt, dingen die al lang en breed bekend zijn, het is niet zo mooi en origineel als wat je eerder schreef. Normaal doe ik voor open deuren intrappen niet hoger dan 3 sterren, maar je krijgt er van mij 4. Beschouw dat als een groot compliment voor je schrijfstijl. Volgende keer aub een wat origineler stuk?

De boodschap van de column deel ik. Dunga heeft de samba afgeschaft en ingeruild voor een schuifel-act, het is niet Braziliaans. Zo extreem als jij zal ik niet gaan: Brazilie overleeft met pijn en moeite de eerste ronde, maar zal daarna niet al te ver meer komen, denk ik. En wat wil je ook als je Pato en Ronaldinho thuislaat?

22 mei 2010 om 14:33

Orginaliteit; dat blijft toch iets subjectiefs. Toch kan ik me vinden in jouw kritieken. Mijn uiteenzetting over Robinho en Kaka is natuurlijk 1 grote open deur, maar was wel nodig om mijn mening neer te zetten.
Ik verwacht van Brazilie dat ze een Inter-imitatie gaan leveren op het WK. Tja, en je weet waar dat toe kan leiden... Maar goed, het kan ook nergens naar leiden, bijvoorbeeld als Luis Fabiano het net niet weet te vinden. We gaan het zien, maar toch hoop ik dat Dunga gestraft wordt voor zijn selectiebeleid. Ons Pato en Ronaldinho ontnemen? Bedroevend gewoon.

22 mei 2010 om 15:04

bedoel je met inter imitatie dat ze (nu ze het een keer hebben gedaan volgens andere alijd hebben gedaan) verdedigend?
als je dat bedoelt dan vraag ik me af of je een gesplete persoonlijkheid heb want inter heeft landstitel, italiaanse beker gewonnen en cl finalist die ze ook kunnen winnen.
dus wil je dan zegge dat brazilie toch de wk gaat winnen?

22 mei 2010 om 15:13

Klopt natuurlijk. Maar je hoeft mij(en waarschijnlijk niemand) nog uit te leggen dat Robinho en Kaka niet te lekker in hun vel zitten.. Als Fabiano niet scoort zie ik het ook een lastige zomer voor Brazilië worden. We gaan het zien!

Heerlijk misleidende titel, ben er zowaar ingetuind.
Je bent net als ik een voetbal-romanticus. Iemand die graag refereert naar het verleden om de huidige situatie te omschrijven. Wat mooi is moet intact blijven. Niet willen toegeven aan de mindere huidige situatie. Die visie ontdekten we van elkaar al bij het Kuyt-artikel, en wordt hier nogmaals onderstreept.

Ik begrijp mensen niet die vallen over het ontbreken van een alinea gewijd aan de uitzonderlijk sterke defensie van Brazilië. Dat is de essentie niet. Dit artikel gaat niet zo zeer over de kansen van Brazilie op het komende WK, het gaat over de glans die het verloren heeft onder Dunga. Brazilie is niet een voetbalnatie zoals vele andere, nee Brazilie is een begrip op elk groot eindtoernooi zoals hun bijnaam ''de Goddelijke Kanaries'' ook benadrukt. Brazilie is synoniem voor spelvreugde, aanvallend - technisch - en swingend voetbal. Dit moet je koesteren, ook in mindere tijden. Zeker bij landenteams zie je de laatste 10 jaar een walgelijke trend. Bijna elk land speelt defensief, speelt om niet te verliezen. Daarom dateert het laatste mooie eindtoernooi ook uit 2000. 1998 en 1994 zullen voorlopig niet meer geëvenaard worden. Echter, ondanks de waardeloze eindtoernooien dit decennium, was er altijd 1 lichtpuntje: Brazilie. Nu dreigt ook deze ten onder te gaan aan resultaat voetbal.

Iedereen praat altijd over een 6 5 regeling met betrekking tot nationaliteit. Ik pleit ook voor een 6 5 regeling. Maximaal 6 defensieve spelers, minimaal 5 creatievelingen.

Proevo ik vind je insteek erg origineel en wederom lekker tegen de stroom in, maar de uitleg an sich is bij het gros van de mensen bekend. Ik ben, tot mijn spijt, genoodzaakt je 4 sterren te geven (je hebt zelf de lat hoog gelegd). Misschien als je het nog meer gedramatiseerd had, nog meer je gevoel had laten spreken, dat ik je er 5 had gegeven. Ben blij dat je de virtuele pen weer hebt opgepakt.

22 mei 2010 om 15:40

In 2002 al speelde Scolari countervoetbal. Countervoetbal kan ook 'swingend' en mooi zijn. Het ligt er alleen aan welke spelers het veld gestuurd op worden. Ronaldo en Rivaldo zijn nu eenmaal 'swingender' dan Robinho en Luis Fabiano. En veel Brazilianen voetballen nu ook in Europa, ze nemen dan helaas ook een beetje de zelfde mentaliteit over. Het Brazilie van 2002 of het AC Milan van 2006/2007 waren ook heel attractieve teams.

En in eerste instantie heeft Proevomaster het toch echt over de kansen van Brazilië op het WK. Hij noemt dit team niet voor niets het 'zwakste' van de laatste 66 jaar. Anders had hij moeten zeggen het 'lelijkste' team..

22 mei 2010 om 15:57

Ik wil niet voor Proevo spreken, maar zoals ik de tekst heb geïnterpreteerd is dit meer hyperbolisch bedoeld. Wanneer spreek je van een geslaagd toernooi voor Brazilie? Als ze de beker omhoog houden met defensief voetbal of als ze al Swingend en Voetballend ten onder gaan in de finale?

Overigens is de kans op een goed toernooi van Brazilie mede te danken aan het falen van de rest. Vrijwel elk groot land is erop achteruit gegaan ten opzichte van 1998, op Spanje en misschien Argentinie na (maar laatstgenoemde presteert dan weer ver onder haar kunnen). Dit Brazilie zou in 1998 een lachertje zijn.

En countervoetbal zou ik het niet noemen. Eerder reactie-voetbal. Met reactie-voetbal is niks mis, zo speelde Arsenal ten tijde van Henry... en zo heeft Man Utd de afgelopen jaren successen geboekt met goed voetbal. Ook Oranje speelde zo op het afgelopen EK de grote landen van de mat. Het grote verschil in de praktijk tussen Reactie-voetbal en counter-voetbal is dat bij Reactie-voetbal het middenveld een grotere rol speelt in de omschakeling. De tegenstander mag een eind komen, tot het middenveld naar voren verdedigt. Bij Counter-voetbal is het vooral met zoveel mogelijk man in de eigen 16 staan en hopen dat een trap naar voren goed valt. Bij reactie-voetbal heb je dan ook vaak 4 en soms 5 creatievelingen die vrij zijn in hun spel.

22 mei 2010 om 16:10

Oke, ik wist niet dat er een onderscheid was tussen die twee termen...

22 mei 2010 om 16:18

Bij Reactievoetbal zit er een aanvallende gedachte achter. Het voordeel hiermee is namelijk dat er meer ruimte is op de helft van de tegenstander. Bij countervoetbal is het gewoon achterin dichthouden en hopen dat je een keer de doel van de tegenstander bereikt.

Countervoetbal doe je uit onmacht. Reactievoetbal om je aanvallende kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten.

''deze voormalig Wereldvoetballer van het Jaar ambieert na zijn loopbaan als voetballer geen trainersfunctie, nee, hij wil zijn levensdagen het liefst toewijden aan 'onze Lieve Heer'. Ach, ieder zijn hobby zullen we maar zeggen.''

Dit citaat vind ik het enige waar ik mij lichtelijk aan stoor, omdat ik hier een ietwat cynische ondertoon voel, gerelateerd aan religie/geloven en de passie die een mens hier aan kan toewijden. Dit zeg ik niet met een religieuze achtergrond, maar met een opvoeding dat ik zelfs het lichtste cynisme achterwege moet laten als het de levensovertuiging, ideologie of religie van een ander betreft. Enfin, da's mijn mening.

Verder vind ik het een goed stuk. Prima uiteengezet en ook goed onderbouwd, zoals je bij vrijwel elk stuk doet. Ben overigens erg benieuwd of jouw voorspelling voor Brazilië uit zal komen.

Mee eens, alleen zie ik hier weer een veelvoorkomende fout, namelijk 'le Seleçao,' terwijl het 'o Seleçao' moet zijn. In Brazilië spreken ze Portugees, geen Frans.

24 mei 2010 om 20:22

In Brazilië spreken ze idd portugees (net zoals ik) maar de overeenkomst tussen frans en portugees is dat er vrouwelijke en mannelijk voorzetsels zijn (le, la en o, a).
Het hoort 'a Seleção' te zijn

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij is met de Braziliaanse Selectie. Dunga heeft een
paar opvallende namen meegenomen en thuis gelaten. Ondanks dat alles, ben ik er heilig
van overtuigd dat Brazillie minimaal de groepsfase doorkomt. Daar hebben ze simpelweg meer
kwaliteit voor dan Portugal, Ivoorkust en Noord-korea. Dunga heeft deze 23 spelers meegenomen,
omdat ze allemaal passen in een team. Dunga vind het groepsverband heel belangrijk en let daar dus
ook op bij het selecteren. Ronaldinho en Pato zijn twee sterren anex topvoetballers die altijd eerst voor
hun eigen kansen gaan. Iemand als Grafite zou eerst om zich heen kijken, dat is het verschil.
Over het algemeen ben ik het eens met de selectie van Dunga. Alleen achterin, op de linksback positie,
ben ik nog niet tevreden. Hij heeft een relatief onbekende spelers meegenomen die werkzaam is in
Brazillie. Hij laat spelers als Santos(fenerbadce) en Maxwell(barcelona) thuis.
Waarschijnlijk zal Dunga met Maicon én Dani Alves willen spelen. Met Dani Alves op links dan.
Dat vind ik niet het beste wat je kan doen. Je kan beter een goede linkspoot hebben op die positie.

Julio Cesar
Maicon
Lucio
Luisao
Dani Alves
G. Silva
F. Melo
Elano
Kaka
Robinho
L. Fabiano

Leuke titel heeft het stuk, je verwacht meer een lofzang over het sambavoetbal dan het verhaal wat je daadwerkelijk geschreven hebt. Het is trouwens ook goed geschreven, dit stuk.

Maar ik deel je mening niet geheel. Ik ben het met je eens dat dit team op het eerste gezicht geen team lijkt dat zomaar even Wereldkampioen wordt, maar ik reken Brazilie wel degelijk tot de kanshebbers. Ze zitten weliswaar in een sterke poule, maar ik geef ze sowieso niet minder kans dan Ivoorkust en Portugal. Brazilie gaat denk ik sowieso door, als eerste of als tweede, en de andere zal dan Ivoorkust of Portugal worden, afhankelijk van hoe goed ze in vorm zijn op het Wk.

Hehe ik ben blij dat er eindelijk iemand op een goede en duidelijke manier manier hier publiekelijk verkondigt dat Brazilie helemaal niet zo goed is als zoveel mensen denken. Hoeveel mensen hier wel niet zeggen dat ''spanje, Engeland en Brazilie'' favorier zijn terwijl ze niet eens doorhebben dat Engeland en Spanje kwalitatief véél sterker zijn dan Brazilie. Ze zeggen maar gewoon Brazilie erbij omdat de geschiedenis van het WK hun argument is, overigens een drogreden.

Brazilie staat verdedigend zeer sterk maar het middenveld en de aanval stellen nauwelijks iets voor. Landen als Spanje, Engeland, Nederland, Argentinie en Frankrijk hebben een sterkere selectie. Ik zie zelfs Portugal het Brazilie heel moeilijk maken.

Je schrijftstijl is wederom heel goed (let op soms een hoofdletter waar het niet hoeft, bv ''oliesjeiks'') en ben blij weer eens wat van jou te lezen. Haalt het niveau toch omhoog.

24 mei 2010 om 20:30

Ik zou zeggen, ga meer wedstrijden van Brazilië kijken en let op de samenwerking tussen de spelers en de effectiviteit en dan praten we verder.
En trouwens, Engeland verloor de laatste interland tegen Brazilië in 2009

Het slechtste team in 66 jaar ??
Welk toernooi heb jij dan gezien in 1944? Zijn daar beelden van?

Verder een beetje overdone qua Dunga-bashing.
Staat echt wel een sterk team, die gaan echt wel naar de volgende ronde.
Echt goede keepers (is vroeger wel eens anders geweest, zoals 82 en 86), een ijzersterke verdediging, en dan nog Kaka, Baptista, Melo, Robinho, Luis Fabiano. En die Grafite schoot vorig jaar ook de Bundesliga aan flarden. Dan kan het misschien niet jouw type speler zijn, maar hij knalt er wel 25 in. Jij doet net alsof die Everton van Heracles heeft geselecteerd ofzo.
Brazilie leunt al jaren meer naar achteren, dat is in 94 begonnen en heeft ze sindsdien 2 zeges en een finaleplaats opgeleverd. Maar omdat Dunga heeft besloten Ronaldinho niet te selecteren is het een lafbek?? Wat een onzin.
Brazilie is voor mij minder favoriet dan bv 2002 maar om het af te doen als een matig ploegje die na 2 weken naar huis kunnen. Beetje overdreven.

Ik vind je schrijfstijl heerlijk, ik las het net als velen voor me in een keer weg. Ook je titel, waarvan ik las dat je hem zelf verzonnen hebt, vond ik geniaal.

Inhoudelijk vind ik het wel enigszins jammer dat je niet echt ingaat op de kracht van dit team, namelijk de verdediging. Deze is namelijk wel geniaal, ze hebben de beste 2 rechtsbacks van de wereld en centraal staan er ook zeer betrouwbare spelers. Ik vind het wel erg jammer trouwens dat Alex niet mee is, kan die zelf niet helemaal begrijpen..
Maar ik ben het met je eens over de aanval. Ik ben bang dat dit WK Brazilie de echte schoonheid mist, dat we niet met zoveel plezier gaan kijken naar dit elftal als normaal. Ik ben het niet helemaal eens met je voorspelling, maar ik denk dat het ook bedoelt is als een hyperbool en dat je gewoon bedoelt te zeggen dat je verwacht dat ze geen kans maken om het WK te winnen. Daarmee ben ik het namelijk eens, ik verwacht een sterke counterploeg, maar op den duur heb je ook wel wat meer nodig dan dat en daar zal Brazilie falen.
Ik hoop dat een aantal spelers van Brazilie ons zal gaan verassen zodat we alsnog kunnen gaan genieten van de gele kanaries, maar ik ben bang dat we ons meer moeten richten op Spanje, willen we mooi voetbal van een ander land zien.
Al met al vind ik dit wel een geweldig stuk van je en geef ik je dan ook de maximale score. Kan niet wachten op je volgende stuk

Ik vind het briljant geschreven, maar ik ben het er absoluut niet mee eens..

Brazilie is mijn favoriete team op het WK, omdat ze altijd het mooie voetbal laten zien, dit wk zal het helemaal anders gaan, daar ga ik je zeker gelijk in geven.. maar ik denk dat Brazilie juist 1 van de grote kanshebbers is.. alleen door het spel van Dunga. Hij speelt namelijk behoudend (wat ik dus helemaal niks vind) maar het werkt wel. Ze wonnen van iedereen tot nu toe, en ik zie niemand van dit team winnen. Het is een muur waar je doorheen moet komen, en bij 1 foute pass ben je weg door de razendsnelle counters.

Kortom, prachtig geschreven, ik ben ook een persoon zoals jou dit het samba van vroeger terug wil, en ik ben ook iemand die Dunga weg wil hebben door zijn lelijke voetbal. Maar Brazilie wordt wel wereldkampioen

ik denk dat veel oranje fans denken dat oranje betere selectie heeft dan brazilie.
maar dat is helemaal niet waar.
Brazilie zal wereld kampioen.
waarom?
Brazilie heeft een kleine mond en een grote hart.
dat kun je van andere landen zoals nederland niet zeggen.
altijd van voren te zeggen dat ze kampioen worden die Nederlanders, totaal geen mentaliteit.
Brazilie draagt een shirt waar 5 sterren op staan.
Natuurlijk spelen ze geen Samba meer wat mensen gewend zijn.
maar is dat verplicht? nee
het wil niet zeggen dat je wanneer je een bredere selectie hebt dat je dan beter bent.
ik moet wel zeggen dat je hier op voetbalzone veel domme mensen hebt.

25 mei 2010 om 00:02

@ Dhieradj01: Brazilië heeft idd 5 sterren, maar dat wilt nu niks zeggen. Om even een mooi bijpassend spreekwoord te gebruiken: in het verleden geboekte resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Met alle respect, maar als je begint over dat ze vroeger een aantal keer het wk hebben gewonnen en begint over een groot hart (wat je btw verkeerd gespeld hebt) dan vind ik dat persoonlijk slaan als een slappe *** op een drumstel.

26 mei 2010 om 15:16

Dhieradj01

''ik moet wel zeggen dat je hier op voetbalzone veel domme mensen hebt.''

Inderdaad. En jouw taalgebruik/spelling getuigt ook absoluut van intelligentie!

Ik vind het briljant geschreven, maar ik ben het er absoluut niet mee eens..
Dhieradj01 23 mei 2010 om 16:08 #82important add ik denk dat veel oranje fans denken dat oranje betere selectie heeft dan brazilie.
maar dat is helemaal niet waar.
Brazilie zal wereld kampioen.
waarom?
Brazilie heeft een kleine mond en een grote hart.
dat kun je van andere landen zoals nederland niet zeggen.
altijd van voren te zeggen dat ze kampioen worden die Nederlanders, totaal geen mentaliteit.
Brazilie draagt een shirt waar 5 sterren op staan.
Natuurlijk spelen ze geen Samba meer wat mensen gewend zijn.
maar is dat verplicht? nee
het wil niet zeggen dat je wanneer je een bredere selectie hebt dat je dan beter bent.
ik moet wel zeggen dat je hier op voetbalzone veel domme mensen hebt.

en ook

Brazilie is mijn favoriete team op het WK, omdat ze altijd het mooie voetbal laten zien, dit wk zal het helemaal anders gaan, daar ga ik je zeker gelijk in geven.. maar ik denk dat Brazilie juist 1 van de grote kanshebbers is.. alleen door het spel van Dunga. Hij speelt namelijk behoudend (wat ik dus helemaal niks vind) maar het werkt wel. Ze wonnen van iedereen tot nu toe, en ik zie niemand van dit team winnen. Het is een muur waar je doorheen moet komen, en bij 1 foute pass ben je weg door de razendsnelle counters.

Kortom, prachtig geschreven, ik ben ook een persoon zoals jou dit het samba van vroeger terug wil, en ik ben ook iemand die Dunga weg wil hebben door zijn lelijke voetbal. Maar Brazilie wordt wel wereldkampioen

ontopic, 3*

23 mei 2010 om 21:18

Haha echt grappig al die mensen die zeggen dat ze bv. 4 sterren geven en dan 1 ster geven.
Ik reageer alleen maar zodat ik ook even kan stemmen. Van mij krijg je wel gewoon 5 sterren. Je hebt een goede schrijfstijl en ik heb weinig aan te merken op je inhoud.

Wat heb jij toch een pretentieuze en irritante schrijfstijl. Ik snap niet dat mensen dit mooi vinden om te lezen.

1 ster.

24 mei 2010 om 21:33

Alleen de titel laat al zien dat deze man gevoel heeft voor schrijven.
Hoe die op het idee komt met geschiedenis schrijven en dan op uitschakeling doelt.
Prachtig en scherpzinnig van alle kanten.
Dat jij dat niet kan of niet waardeert is mogelijk maar je kunt hem in ieder geval aangeven waarom jij het wel of niet irritant vind.
Heeft hij misschien wat aan in plaats van dit.

Verder prima stuk en begrijp de schrijver ook helemaal.

Ik schat Brazilië ook niet zo hoog in, het samba voetbal is er wel vanaf.

Dat plaatje van je? Moet dat Johan Derksen voorstellen of niet?

Ik neem aan van wel, want je bent echt precies hetzelfde als Johan Derksen:
Ik vind je schrijfstijl echt veel te cynisch: beetje ironisch houd ik erg van, dat is heerlijk te lezen, maar dit is gewoon té.
Daarnaast schreeuw je veel, maar geef je geen goede argumenten.
Ik ben het op zich gedeeltelijk met je eens dat ik Brazilië niet als favoriet beschouw. Ze zijn daar net niet goed genoeg voor.
Maar ze hebben wel degelijk een goede ploeg. De verdediging is heel sterk, met Alves en Maicon als backs, de 2 beste backs van de wereld in mijn ogen. Lucio en Juan zijn topverdedigers, en Julio Cesar vind ik de beste keeper van de wereld. Luis Fabiano is een topspits. Het middenveld van Brazilië is maar matig, dat ben ik met je eens.
Maar vanuit de counter spelend, is dit Brazilië zeker zeer gevaarlijk: ijzersterke defensie, en met spelers als Robinho, Kaka met zijn rushes en opkomende Alves en Maicon zijn ze er zeer snel uit. Dat jij niet van deze speelstilj houdt, betekent nog niet dat het waardeloos voetbal is....
Ik geef je nog net 2 sterren, omdat ik het gedeeltelijk met je eens bent en je titel wel weergaloos is.
Maar verder is het niet veel soeps.

ookal blijven pato en ronaldinho thuis dan nog heeft Brazilië een geweldige selectie met veel persoonlijke kwaliteiten en ik schat ze nog steeds hoger in dan portugal en ivoorkust.

Het zijn juist de underdogs die wereldkampioen worden. 4 jaar geleden zou Brazilie even snel de titel mee naar huis nemen. Kaka was toen in topvorm en zijn maatje Ronaldinho ook. Het werd hem helaas niet. Italie een ordinaire vechtploeg werd kampioen.
Kortom: Je wordt niet kampioen omdat je over de beste selectie beschikt, maar door mentaliteit.
Vanaf de knock-out fase is het meer strijd dan talent.

Een coach die Pato, Ronaldinho, Diego, Alex en wellicht zelfs Marcelo (of r. carlos ivm het oproepen van gilberto als linksback) niet meeneemt naar het WK is geen voetbalcoach,

maar een pannekoekecoach

leuk stukje tekst!

Maar het zomeravond tempo van het braziliaansevoetbal is toch wel de plek waar absolute wereldvoetballers hun eerste stappen maakte... Volgens mij heeft ene Edison Arantes do Nascimento daar vrij lang gevoetbald.. 3 wk titels op zn palmares.. of lag het tempo daar vroeger hoger??? haha

Ook al ben ik het, net zoals de schrijver, niet eens met het niet selecteren van Dinho en Pato, kan ik het wel enigzins begrijpen. Vedettes op de bank kan voor onrust zorgen. Als hij nu al weet dat Ronnie niet in zijn begoogde systeem past dan heeft het ook weinig zin hem voor de bank te selecteren. Sommige spelers zijn nou eenmaal geen bankzitters.

De verdediging van brazilie is wereldtop. Lucio, Maicon, Julio Cesar, ik begin al te watertanden. Luisao of Juan ernaast en Bastos of Dani Alves op links. prachtig.. Wij hebben het over V. Bronkhorst of Anita...

Ik denk daarnaast dat de schrijver een ernstig grove fout maakt door Kaka zo snel af te schrijven. De aller grootste spelers kunnen een matig seizoen hebben. laat staan als je factoren als nieuwe omgeving, blessures, andere rol en vooral niet meer de absolute nr 1 zijn in een elftal meeweegt.
Dit zal brazilie echter wel degelijk het geval zijn. Bovendien heeft Kaka zo slecht nog niet eens gespeeld in de wedstrijden dat hij meedeed.

Marcello heeft wel een goed seizoen achter de rug, en had wel van waarde kunnen zijn. Dit vind ik van alle afgezegden de meest verassende! Diego heeft gwn een slecht seizoen achter de rug en het WK is geen plek waar je ff naar toe gaat om de vorm te vinden. Hetzelfde geld eigelijk een beetje voor Pato alleen had ik die wel meegenomen, om zijn dodelijke snelheid en neusje voor de goal.

Robinho zal in optimaal fitte conditie aan de aftrap verschijnen, en kan in mijn ogen voor een grote verassing zorgen. misschien lost hij deze zomer wel definitief zijn belofte in..

Ik zie brazilie wel als halve finale/finale materiaal... alleen al door die prachtige verdediging. Met de titel zie ik ze ook niet aan de haal gaan, want niemand.. en dan maar ook niemand is opgewassen tegen Spanje

Ik vind dit echt een geweldig stuk. Voor het eerst zie ik iemand eens een keer iets anders schrijven dan het feit dat Brazilië weer één van de favorieten is. Brazilië is nu vergane glorie en ik verwacht dan ook dat op het WK de halve finalisten uitsluitend van Europese komaf zullen zijn. En ik denk dat Brazilië inderdaad op een weliswaar negatieve manier geschiedenis gaat schrijven.

29 juni 2010 om 12:35

@proevomaster

Brazilië ging zich tog niet plaatsen?? Echt ongelofelijk dom om alleen naar de namen te kijken van het elftal en niet naar het spel en denkwijze..
Als brazilië wereldkampioen wordt wil ik zien wat jij nog te zeggen hebt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Brazilië

FIFA ranking: 3
195 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1814
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
AlissonKeeper10
MarquinhosVerdediger11
DaniloVerdediger10
Éder MilitãoVerdediger10
Alex SandroVerdediger10
Renan LodiVerdediger10
CasemiroMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Chelsea geeft de komst van Achraf Hakimi zeker niet op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren