Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Sarina Wiegman wordt als eerste vrouw geëerd met standbeeld in Zeist

Laatste update:

Bondscoach van de Oranje Leeuwinnen Sarina Wiegman krijgt een eigen standbeeld, zo maakt de KNVB dinsdag bekend. De beeltenis van Wiegman, die het met de Nederlandse vrouwen tot de finale van het WK in Frankrijk schopte, zal worden toegevoegd aan de beeldentuin op de KNVB Campus in Zeist.

Wiegman komt daarmee in een illuster rijtje terecht: in de beeldentuin staan al standbeelden van onder meer Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Johan Neeskens en Rinus Michels. “Sarina is naast een hele succesvolle trainer ook, en vooral, een heel inspirerend mens”, ligt Jan Dirk van der Zee toe namens de directie van de voetbalbond.

“Dit is ze voor haar speelsters, de staf, maar ook voor ons als KNVB. Ze heeft nu al zoveel betekend voor het Nederlands voetbal dat wij als KNVB hebben besloten om haar beeltenis toe te voegen aan onze beeldentuin.” De bond voegt toe dat Wiegman niet alleen is toegevoegd vanwege haar prestaties als bondscoach, maar ook vanwege wat zij als speelster heeft bereikt.

De 49-jarige Wiegman speelde haar gehele loopbaan voor Ter Leede en kwam zelf tot 104 interlands namens het Nederlands elftal. Na haar pensioen werkte zij ook als trainer bij Ter Leede en de vrouwen van ADO Den Haag. Wiegman ging daarna in eerste instantie als assistent-bondscoach aan de slag bij de Oranje Leeuwinnen en nam eind 2016 het stokje over van Arjan van der Laan. In 2017 won zij al het EK in eigen land met het Nederlandse vrouwenteam.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Lijkt me een mooie blijk van waardering, zo snel van een team dat niet eens tot de outsiders behoorde een team maken dat Europees kampioen is en nummer 2 van de wereld werd is een enorme prestatie. Ook goed om te zien dat de Knvb het vrouwenvoetbal hiermee een blijk van waardering geeft.

Heeft van Marwijk ook een standbeeld gekregen?

9 juli 2019 om 15:32

Nee volgens het artikel niet

9 juli 2019 om 15:36

Oh er staat onder meer zie ik nu maar nee v. Marwijk heeft niet 1

9 juli 2019 om 15:40

Heeft van Marwijk een EK gewonnen en het WK erop 2e geplaatst?

9 juli 2019 om 15:58

Presteren met het mannenelftal vind ik wat anders dan met vrouwenelftal. Van Marwijk heeft bijna het onmogelijk gepresteerd en heel Nederland in beroering gebracht. Op papier klinkt het beter dan het in de praktijk is.

9 juli 2019 om 16:04

Arsenalallz. Dat is natuurlijk de grootste onzin, want het is relatief. Het Nederlandse vrouwenvoetbal moest ook van de grond af opgebouwd worden en bestaan net zo goed andere toplanden.

9 juli 2019 om 16:05

Oja en met de hoogste aantal kijkcijfers voor een voetbalwedstrijd, terwijl Ajax in halve finale cl stond, kan je niet zeggen dat Nederland niet in beroering is gebracht.

9 juli 2019 om 16:35

Dat de tv aanstond, zegt niet dat veel mensen hebben gekeken. Maar gaat niet om dat ze niets heeft bereikt, ze heeft het knap gedaan. Maar een standbeeld hiervoor is bizar, zeker als je dat vergelijkt met de andere heren. En met het vrouwenvoetbal is het makkelijker scoren dan met het mannenvoetbal. Ga maar met Tuvalu het WK proberen te halen (Foppe de Haan heeft het geprobeerd). Gezien het niveau is dat 1000x moeilijker dan wat Wiegman heeft gedaan. Daarmee wil ik haar daden niet bagatelliseren, het is en blijft knap, maar de knvb schiet hier enorm door wat alleen maar slecht is voor de beeldvorming.

9 juli 2019 om 16:38

Als je iets maar genoeg onder de aandacht brengt, lukt dat altijd. De positieve discriminatie is met het damesteam tot ongekende hoogte gestegen.

9 juli 2019 om 16:52

4ever4Ajax. Man, man, man. Dat geldt toch ook voor de kijkcijfers van Ajax - Tottenham hahah. Die argumentatie gaat nergens over. Dan kan je niks meer over kijkcijfers zeggen met jouw beredenatie. Ook je laatste argument slaat nergens op. Het vrouwelijk talent was er in Nl wel al (i. T. T. Tuvalu met de Haan), alleen was er geen elftal dat presteerde.

9 juli 2019 om 16:54

Sportweek. Met aandacht ga je niet een elftal automatisch laten presteren hoor. En als er geen prestaties waren geweest had er geen Haan naar dit Wk gekraaid

9 juli 2019 om 17:04

En we klagen vaak over het niveau van onze ED en dat de echt goede spelers naar het buitenland gaan, dat is bij de dames nog erger.
En dus knap om een competitief elftal te smeden.

9 juli 2019 om 17:06

@InkeMontana: kijkcijfers alleen zegt inderdaad niet alles. Zappen mensen weg, lopen ze constant weg (denk aan een etappe van de Tour de France). In Tuvalu was er overigens al wel een elftal, die net als de Nederlandse dames niet presteerden. Maar nogmaals, wil haar daden niet bagatelliseren, ik vind het alleen bizar dat de knvb hiervoor een standbeeld gaat plaatsen. Dat is regelrecht spugen in het gezicht van de heren die een standbeeld hebben daar. Daar kan Wiegman zich nog totaal niet mee meten (wellicht later wel).

9 juli 2019 om 17:09

Ik reageerde ook op het kijkcijfer verhaal. We zijn in Nederland gewoon een carnavalsland. Je moet dit vergelijken met de olympische spelen. Daar krijgen diversen sporten waar Nederlanders aan meedoen veel aandacht, maar zodra het weer competitieverband wordt dan kijkt niemand meer. Dat zal bij het damesvoetbal nooit anders worden.

9 juli 2019 om 17:25

Rudeboy, is dat zo? Nls elftal heeft spelers bij oa Arsenal, Lyon en Barca

9 juli 2019 om 18:02

Een hoop mensen hebben geen idee wat er buiten de landsgrenzen gebeurt, tot de finale al wereldwijd 850 miljoen kijkers voor het WK. Maar nee, de simpele zielen hier denken dat het in Nederland gepusht is. Echt, het verstand van een lekkend ventiel.

9 juli 2019 om 18:21

De manier waarop jij over andere mensen praat, zegt meer over de almachtige baardgrasmus. Reageer gewoon normaal, zonder die onnodig kleinerende teksten.. held!

9 juli 2019 om 18:34

Ik praat over andere mensen heel positief, maar een lekkend ventiel noem ik een lekkend ventiel.

9 juli 2019 om 18:44

Baardgrasmus is ongesteld, daarom praat hij zo... blijkbaar hebben pro-vrouwenvoetbal fans hele lange tenen en kunnen niet omgaan met kritiek

9 juli 2019 om 18:49

Een pro-vrouwenvoetbal fan (sic) ? Is dat iemand die voor vrouwenvoetbalfans is? Verder kan ik heel goed tegen kritiek hoor, ik haal het met veel genoegen onderuit. Waarna de leden die hier onzin hebben verkondigd over de vorm vallen, zoals ik boven ook even deed .

9 juli 2019 om 19:04

Hahahaha, je hebt een punt... Laat ik het op pro-vrouwenvoetbal mensen houden of vrouwenvoetbalfans. Daar geef ik je helemaal gelijk in..

Voor de rest op dit punt totaal niet. Heb hier in andere reacties aangegeven dat ik de prestaties van haar heel knap vind en dat ze daar ook terecht alle lof voor verdient. Een standbeeld is in mijn ogen alleen veel te prematuur. Laat haar prestaties maar zo doorgaan (hiervoor heeft ze niet veel gepresteerd), dan hoor je mij niet klagen over een standbeeld.

Daarnaast geloof ik ook niet dat een man een standbeeld had gekregen als Wiegman een man was geweest. Is puur nu om overdreven te streven naar gelijkheid (maar we mogen aan de andere kant niet vergelijken).

9 juli 2019 om 19:14

Daar kan je over discussiëren inderdaad. Maar goed, als je ziet waar het vandaan komt vind ik dit razend knap. Mijn wrevel is vooral gebaseerd op het zogenaamde pushen van het WK in Nederland. Ik heb afgelopen maand door de Alpen gereisd, ik heb alle wedstrijd live in Zwitserland op de nationale tv kunnen volgen. En Zwitserland deed niet eens mee. In de hele wereld werd dit WK enorm gevolgd.

9 juli 2019 om 19:39

Nergens hoor je mij ook zeggen dat ik het niet knap vind. Ik vind het een enorme prestaties van de dames en natuurlijk dan ook van coach Wiegman. We moeten de kijkcijfers wel nog steeds in perspectief zien. Afgelopen WK-finale (dus niet het hele toernooi) van de mannen werd door meer dan een miljard mensen bekeken.

Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift en dat is denk ik alleen maar positief. Zeker door de nieuwigheid heeft veel geã¯nteresseerden gewekt. Alleen hebben niet voor niets media-experts (en dat ben ik niet) gewaarschuwd voor het overdreven pushen van het WK hier. En dan heb ik het niet over het uitzenden van de wedstrijden van Oranje, dat is meer dan logisch, maar alle wedstrijden in de poule en de praatprogramma's eromheen. Als namelijk straks de prestaties ineens minder worden, kan het zo zijn dat heel veel mensen in 1x volledig afhaken. Zij pleiten dan ook voor meer gecontroleerde groei en daar ben ik het ook helemaal mee eens. Daar heeft het vrouwenvoetbal op de lange termijn alleen maar baat bij denk ik.

9 juli 2019 om 16:31

"heeft van Marwijk ook een standbeeld gekregen?"

Pas vier jaar geleden plaatste het Nederlands vrouwenelftal zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor een WK. Daarna heeft Wiegman met dat team het EK gewonnen, de WK-finale gehaald en zich voor de allereerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. Dat vind ik toch wat baanbrekender dan de prestaties van Van Marwijk.

Als je dan die andere namen ziet die een beeld hebben gekregen vind ik niet dat zij hier bij hoort.

9 juli 2019 om 15:33

Waarom niet?

9 juli 2019 om 15:41

Waarom wel? Het is ook weer niet dat Oranje iets uitzonderlijks heeft gepresteerd door haar toedoen toch? Haar tactiek was vooral tegenhouden en hopen dat je er een keer een intikt aan de andere kant. Begrijp me niet verkeerd, klasse prestatie van Oranje en Wiegman mag zeker gewaardeerd worden, maar ik zie haar bijdrage niet als iets uitzonderlijks. Denk dat dit gewoon nu sneller gebeurd om dat vrouwengelijkheid de wind een beetje mee heeft. Vanuit dat oogpunt is het ook een mooie en goede actie, maar puur vanuit sportief oogpunt zou ik ook niet per se denken dat ze het verdiend.

9 juli 2019 om 15:45

Akkoord ze heeft wel het EK gewonnen en daar werd wel degelijk beter gespeeld. Mijn fout om dit te vergeten, maar alsnog krijg ik bij Wiegman niet de indruk dat ze een heel groot figuur is. Ik denk ook vooral dat damesvoetbal groter wordt door leuke goede spelers als Miedema en Groenen, Wiegman heeft naar mijn idee die aantrekkingskracht helemaal niet zo.

9 juli 2019 om 15:46

Ze heeft het EK gewonnen en een WK finale gehaald terwijl vrouwenvoetbal hier nog maar in de kinderschoenen staat. Het voetbal kan je dan misschien niet aanstaan, maar wat dit betreft heeft ze net zoveel bereikt als Michels met de mannen. Hij hoort hier volgens jou hoogstwaarschijnlijk dan weer wél thuis, toch?

9 juli 2019 om 15:50

Vind je van niet nee? De beelden worden vooral als eerbetoon gebruikt richting mensen die veel voor het voetbal in Nederland hebben betekend. Jij hebt even gemist wat er de afgelopen jaren allemaal in het Nederlandse vrouwenvoetbal is gebeurd? Ik denk dat je dingen omdraait. Door het succes van het vrouwenvoetbal is er inderdaad meer gelijkheid gekomen, maar niet andersom. Was er in het ek in eigen land niks gepresteerd en nu op het wk ook niet, dan was de aandacht ervoor nog steeds net zo dramatisch geweest als in de jaren voor het Ek. Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland sinds het succes van het Ek. De wedstrijd met de meeste kijkers dit seizoen was de vrouwen Wk finale, niet eens Ajax - Tottenham. Vrouwenelftal heeft enorm veel betekend voor die groeiende sport, niet gek dat je de bondscoach van dat succes als factor daarvoor neerzet. Sportief gezien niet verdiend? Ja ze had het Wk nog van grootmacht Vs kunnen winnen, maar veel meer winnen dan Nl de laatste 2/3 jaar heeft gewonnen kan niet he. Hoezo sportief gezien niet?

9 juli 2019 om 16:01

@inke

Omdat ze als coach tactisch niks teweeg brengt. Daar doelt Shorty op. Ik vind haar als coach niks voorstellen. Heeft totaal geen tactiek in het team weten te werken. Nederland leunt op standaard momenten en heeft idioot veel geluk gehad. Als je, je blind staart op de plaatsing, ja prima.

Je kan clubvoetbal niet vergelijken met internationale elftallen en kijkcijfers.

9 juli 2019 om 16:08

Haha dat laatste punt is natuurlijk puur om in je eigenlijk gelijk te praten, want normaal gesproken kan je vrouwenvoetbal en mannenvoetbal qua kijkcijfers ook met geen mogelijkheid vergelijken. Maar goed: de finale van de Nations league werd door heel wat minder mensen bekeken dan finale van de Vrouwen, zo dan En dat daarboven is een mening. Feit is dat voor de komst van deze bondscoach het vrouwenelftal niks voorstelde en daarna het Ek heeft gewonnen en 2e op een wk is geworden. Je hebt niet 16/17 wedstrijden alleen maar geluk

9 juli 2019 om 16:25

Hahaha, wat een onzin. Als een team een EK wint en tweede wordt op het WK heb je het gewoon fantastisch gedaan.

9 juli 2019 om 17:01

Sorry hoor maar ik vind het terecht dat ze een standbeeld krijgt. Is een ongekende prestatie . Heeft niks met vrouwen gelijkheid te maken. Ek wint en toernooi later een wk finale. Sportief gewoon klasse gedaan. Als de mannen dit flikten met bagger voetbal zouden we de bc ook eren.

9 juli 2019 om 17:39

De vraag is natuurlijk of die ontwikkeling anders was vverlopen zonder Wiegman, persoonlijk denk ik van niet. Ik heb haar prestaties niet gemist, maar ik denk dat een andere coach van enig niveau met dit team niet per se slechter had gepresteerd. Natuurlijk is dat gewoon puur een gevoel van mij, het is niet te bewijzen, en dus kun je het er prima mee oneens zijn. Helemaal goed. Ik heb verder ook geen probleem met het beeld hoor, helemaal prima als ze dat allemaal graag willen.

9 juli 2019 om 16:16

Tja lastige vergelijking. Je zou kunnen zeggen dat ze er tussen hoort omdat zij als een van de hoofdrolspelers geldt in het opzetten en groot maken van het professionele Nederlandse vrouwenvoetbal. Als in: van de grond opgebouwd als speelster en trainer. Natuurlijk qua allure is het allemaal wat minder dan een Cruyff of Neeskens oid. Maar vind dit standbeeld niet per se onterecht, al heb ik het idee dat het ook bedoeld is om het vrouwenvoetbal een stimulans te geven en ik weet niet of dit de juiste manier is. Liever aan het einde van haar carrière de meetlat ernaast leggen voordat je iemand tussen dit soort iconen plaatst misschien.

9 juli 2019 om 16:31

Helemaal eens, ze mag nog niet eens in de schaduw staan van deze mannen. En dat is ook geen schande natuurlijk. Ze heeft het meer dan knap gedaan, maar een standbeeld is echt absurd.

9 juli 2019 om 17:49

@4ever4ajax

Je moet haar prestatie ook helemaal niet vergelijken met dat van de mannelijke bondscoaches. Twee verschillende takken op dit moment.

9 juli 2019 om 18:45

Voor een standbeeld mag je wel kijken naar je resultaten toch? Als ze dit langer volhoud, helemaal prima. Nu vind ik dat veel te prematuur

9 juli 2019 om 16:42

"als je dan die andere namen ziet die een beeld hebben gekregen vind ik niet dat zij hier bij hoort."

Ik vind dat zij daar absoluut bijhoort. De Knvb vertegenwoordigt namelijk net zo goed het Nederlandse vrouwenvoetbal als het mannenvoetbal. En er zijn weinig mannen die meer betekend hebben voor het mannenvoetbal dan wat Wiegman betekend heeft voor het vrouwenvoetbal.

9 juli 2019 om 17:00

Maar geen enkel argument kunnen geven waarom niet, terwijl het artikel er meerdere noemt waarom ze het wel verdiend en ze verdient het ook imo. Sarina Wiegmann is een legacy aan het opbouwen en een groot deel daarvan bestaat uit het op de kaart zetten van het Nederlandse vrouwenvoetbal; iets waar ze voorlopig behoorlijk in slaagt. Niet alleen als winnaar van het EK en de runner-up van het WK, maar ook als persoon.

Nou. Ik denk juist dat Wiegman de reden is dat het spel zo belabberd was. Totaal geen tactiek in het spel. Ik heb daar helemaal niks van terug gezien. Nederland was afhankelijk van dode spelmomenten. Geen idee waarom zij een standbeeld zou krijgt. Het EK was inderdaad goed, maar dit WK was te triest voor woorden.

Het zal waarschijnlijk wel voor het idee zijn. Coach die een EK wint en 2e wordt op een WK. Maar als coach vind ik haar matig. Kan er niks beters van maken.

9 juli 2019 om 17:04

Jij bent de volgende die haar alleen maar beoordeeld op dit WK - en deels het EK - maar kijk je naar alles zo zwart wit? Dit standbeeld gaat veel verder dan de prestaties op het EK/WK, maar net als de meeste mensen hier, ben je zwaar bevooroordeeld en loop je eigenlijk al te klagen op basis van alleen de titel van het artikel. Als je ook maar een klein beetje moeite had gedaan door te lezen, kom je tot de conclusie dat je reactie volledig de plank misslaat.

9 juli 2019 om 17:44

Net als de meesten bevooroordeeld? Omdat die mensen een andere mening hebben dan jij? Ben jij dan ook bevooroordeeld ten opzichte van mij, omdat jij een andere mening hebt? Arsenallz onderbouwt zijn mening met argumenten waar hij waarde aan hecht, jij hecht waarde aan andere aspecten en dat is ook prima. Echter doe jij, net als vele anderen hier, alsof Wiegman de hoofdreden is van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Arsenallz en ik bijvoorbeeld, trekken dat in twijfel, maar dan hoef je niet popiejopie te komen doen dat iemand de plank misslaat, je hebt gewoon een andere mening.

9 juli 2019 om 22:29

Ga lekker ergens anders generaliseren. "maar net als de meeste mensen hier, ben je zwaar bevooroordeeld"

Omdat we het niet met elkaar eens zijn? Probeer een keer fatsoenlijk te reageren.

9 juli 2019 om 17:46

Daar ben ik het volledig mee eens. Tactisch vind ik haar zeer matig, maar op basis van haar prestatie(s) en het feit dat ze daarmee de geschiedenisboeken van het vrouwenvoetbal in gaat, zal ongetwijfeld een grote rol spelen in de beslissing haar een standbeeld te geven. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen.

Vind het knap dat ze heel haar loopbaan bij Ter Leede gespeeld heeft (amateurclub) en toch 104 interlands op haar naam heeft...

Verder vind ik niet echt dat ze in dat rijtje namen hoort, maar goed ze heeft wel uitzonderlijk gespresteerd, dat wel.

9 juli 2019 om 16:03

Dat komt omdat vrouwenvoetbal nog niet zo goed ontwikkeld is. Veel van de wedstrijden van de clubs worden gespeeld op de trainingsvelden waar onder andere jong-elftallen spelen. Kaartjes zijn vijf euro en stadions worden niet gevuld.

Dat een Shanice van de Sanden bij de CL winnaar speelt zegt misschien ook wel wat. Ze moeten echt bezig met basisprincipes van voetbal. Een keer raken, de bal het werk laten doen. Strakke inspeelpasses, etc.

9 juli 2019 om 16:47

"vind het knap dat ze heel haar loopbaan bij Ter Leede gespeeld heeft (amateurclub) en toch 104 interlands op haar naam heeft..."

In haar tijd als voetbalstar was er in Nederland nog geen professioneel vrouwenvoetbal en Nederlandse speelsters die naar het buitenland gingen waren zeldzaam. Dus zo gek is dat niet.

Belachelijk weer. Kijk eens naar de andere namen daar, het is een grove belediging naar de anderen die een beeld hebben. Wiegman heeft het echt heel goed gedaan en dag mag ze meer dan alleen complimenten voor hebben, maar dit is werkelijk waar absurd.

9 juli 2019 om 16:58

"belachelijk weer. Kijk eens naar de andere namen daar, het is een grove belediging naar de anderen die een beeld hebben."

Waarom? De Knvb vertegenwoordigt net zo goed het vrouwenvoetbal als het mannenvoetbal. En binnen de context van het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft Wiegman echt historische prestaties geleverd: EK gewonnen (eerste prijs ooit voor de Nederlandse vrouwen), WK-finale gehaald (terwijl Nederland zich voor 2015 zelfs nog nooit voor een WK gekwalificeerd had) en voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen.

9 juli 2019 om 17:08

Je moet het niet eens meer willen uitleggen aan zulke mensen. Die zijn zo bevooroordeeld over het vrouwenvoetbal dat alles negatief wordt opgepakt. Dit is een beloning voor jarenlang werk, al ver voor het gewonnen EK en de tweede plek op het WK, want niet alleen als bondscoach is ze belangrijk geweest voor het Nederlands vrouwenvoetbal. Als je ziet waar het Nederlands vrouwenvoetbal een jaar of 5-10 geleden stond, valt dat in het niet bij waar het nu staat en daar is o.a. Wiegmann verantwoordelijk voor geweest. Standbeeld is meer dan verdiend, maar ook hier vergelijk men liever met de mannen, want al die simpele zieltjes zien voetbal alleen als mannensport (lees: en ja, ook de vrouwen moeten kappen met klagen over gelijkwaardige beloningen, want dat verdienen ze op geen enkel vlak; zeker niet aangezien ze, buiten financieel gewin, niet met mannenvoetbal vergeleken willen worden).

9 juli 2019 om 17:09

Je verdient je standbeeld niet in 3 jaar. Je moet het op lange termijn laten zien, en dat moet nu blijken. Hiervoor heeft Wiegman niets gepresteerd. En iets bereiken met de vrouwen is juist makkelijker dan bij de mannen omdat het hele vrouwenvoetbal nog niet veel voorstelt (op Amerika na dan misschien).

9 juli 2019 om 17:12

@RomanEmpire010: en zo reageren de mensen die geen kritiek op vrouwenvoetbal aankunnen. Lekker de ander wegzetten als vrouwenhater, dom, etc. Ik kom gewoon met argumenten, iets wat jij blijkbaar nog moet leren.

9 juli 2019 om 17:43

@4ever4ajax

Als je in drie jaar tijd een EK wint en tweede wordt op een WK, verdien je in mijn ogen wel een standbeeld. Het niveau is weliswaar (nog) niet goed, maar vergeet niet dat ze deze prestaties levert met de eerste generatie profs.

Uiteindelijk gaat het om de prestaties en deze Wiegman gaat natuurlijk wel de geschiedenisboeken van het Nederlandse vrouwenvoetbal in als eerste succesvolle bondscoach en als eerste winnares op een eindtoernooi. Dat gaat niemand haar meer nadoen.

9 juli 2019 om 17:53

@sirius
Maar stel zij was niet gekozen als bondscoach, maar een capabele coach zoals Adriaanse of weet ik veel wat, denk jij dan persoonlijk dat diegene met deze spelers niet eenzelfde prestatie had kunnen bereiken? De groep speelsters is ook gewoon relatief buitengewoon goed voor een Nederlands vrouwenteam. Ik kan me niet voorstellen dat men 40 jaar van nu nog praat over de geweldige speelwijze die Wiegman geïntroduceerd heeft zoals bijvoorbeeld het totaalvoetbal. En ik denk dat als je over 10-20 jaar aan de nieuwe vrouwenprofs vraagt waarom ze zijn gaan voetballen, dat er geen 1 zal zeggen dat het kwam door Wiegman. Die zien een leuke lachende Groenen, of een enthousiast sambavoetbalster als Beerensteyn voetballen. Het is te simpel om mensen die Wiegman niet als grootheid zien weg te zetten als mannen die vrouwen aan de top niet kunnen hebben. De EK titel is echt iets unieks en op basis daarvan kun je inderdaad zeggen dat het een terechte beeltenis is, maar goed dan kun je net zo goed een beeld van iedereen in de selectie er neerzetten. Een Michels heeft bijvoorbeeld wel iets neergezet waar men tig jaar later nog over praat, iets dat groter is dan 1 beker winnen. In mijn ogen zijn beelden bedoelt voor grootheden die bij wijze van 500 jaar lang nagedacht worden.

9 juli 2019 om 17:59

Hmm ik lees de reactie terug en dan lijkt het misschien alsof ik Wiegman niet capabel vindt, ik bedoelde te zeggen "een andere capabele coach".

9 juli 2019 om 18:36

Ik zeg ook niet dat een ander dit niet had gekund en daar gaat het uiteindelijk ook niet om. Zij heeft mijlpalen behaald die geen enkele bondscoach bij de vrouwen nog gaat evenaren.

Uiteindelijk gaat het om de prestaties. Het maakt dan niet meer uit dat een ander het beter had gekund, want de prestaties zijn al geleverd met Wiegman als coach.

Verder noem je Michels, maar wat hebben Van Hanegem en Neeskens nou echt voor impact gehad? Die staan ook gewoon in Zeist brons te kleuren op misschien een prestatie als speler waarvoor je inmiddels 50 jaar moet zijn om het te hebben gezien.

Verder ken ik niemand van mijn generatie die is gaan voetballen vanwege Michels of een andere bondscoach. Als klein kind heb je dat soort dingen niet eens door en begin je ermee omdat je het leuk vind.

9 juli 2019 om 18:50

Nergens wil ik haar prestaties bagatelliseren, maar ik ken geen meisje die is gaan voetballen door Wiegman. Door Lieke Martens of andere dames, dat wel. Maar daar is Wiegman niet de drijvende kracht achter. Ze zal daar heus wel een aandeel hebben gehad, maar haar trainers bij de clubs waar ze speelde nog veel meer (Martens even als voorbeeld, had ook een Miedema ofzo kunnen zeggen).

Ik vind een standbeeld nog steeds te vroeg en vind dat ze eerst moet laten zien dat ze het langer kan volhouden dan 2,5 jaar. Niets zat ook tegen in deze periode (ok, geluk dwing je ook af).

9 juli 2019 om 22:05

Ik vroeg me eerlijk gezegd zelf ook af waarom Neeskens en van Hanegem erbij stonden. Maar goed ik ben misschien gewoon een persoon die niet zo snel standbeelden zou uitdelen. Verder wel met je eens dat de prestatie uniek is en op basis daarvan kan ik best leven met dat beeld hoor. Dat mensen niet zijn gaan voetballen vanwege Michels als persoon kan ik best begrijpen, maar hij heeft wel een bepaalde filosofie (mede) gevormd die nog steeds overal ter wereld mensen aantrekt tot voetbal. Voor mijn gevoel ontstijgt zoiets een tastbare beker. Maar nogmaals, ik kan verder prima leven met een uitbreiding van de beeldentuin op basis van de positieve punten die jij ook aanhaalt.

Tot 2016 Arjan vd Laan als bondscoach. Zegt genoeg over hoe er tot dan toe tegen het vrouwen voetbal werd aangekeken. Als de KNVB vrouwen voetbal inderdaad serieus neemt, dan is een standbeeld voor Wiegman een passend eerbetoon met haar palmares en prijzenkast.

De ontwikkeling van het damesvoetbal is goed te zien aan haar carrière; haar gehele loopbaan bij een amateurclub gespeeld en toch 104(!) interlands achter haar naam. Ook al speelde ter Leede destijds wel op het hoogste niveau natuurlijk.
On: het lijkt me eerlijk gezegd een beetje vroeg voor een standbeeld. Ze heeft absoluut wereldprestaties neergezet, maar daar is ze toch nog steeds mee bezig? Daarnaast geniet ze in mijn ogen ook nog niet de 'legende'-status, wat toch wel een beetje bij een standbeeld hoort natuurlijk.

Opvallend besluit. Ik zie persoonlijk geen reden om het succes van de dames aan een (1) persoon op te hangen. Volgens mij is dit meer een eerbetoon naar de spelers en het hele team, inclusief staf. Want het is een uitstekende prestatie. Maar of het allemaal zo anders was gelopen zonder Wiegman durf ik zeker te betwijfelen. Een standbeeld is natuurlijk het grootste eerbetoon en dat mag eigenlijk niet aan glans verliezen. In mijn ogen doet het dat nu wel een beetje.

Heeft natuurlijk meer te maken met het huidige politieke klimaat dan met de daadwerkelijke prestaties. Ondanks dat, erg leuk voor haar en van harte gegund!

9 juli 2019 om 18:46

Welk politiek klimaat? Dat in Nederland, met FVD die liever ziet dat een vrouw thuis voor de kinderen zorgt? Of dat in de VS, met Trump aan het roer? Of bedoel je Brazilië misschien? In al die landen is de aandacht enorm toegenomen namelijk, niet bepaald in overeenkomst met de politieke wind die er waait.

Dat ze meer dan complimenten verdient, moge duidelijk zijn. Ik heb hier gemengde gevoelens over (met name omdat ik haar tactisch heel beperkt vind), maar om het verleden even buiten beschouwing te laten snap ik wel waarom ze er 1 krijgt. De Knvb kan natuurlijk niet met twee maten gaan meten en dan is een EK winst en een tweede plaats op het WK met de eerste Nederlandse generatie prof-dames natuurlijk een standbeeld waardig.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren