Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Probleem bij Ajax blootgelegd: ‘De helft liep naar de auto om naar huis te gaan’

Laatste update:

Freek Jansen vindt dat technisch directeur Sven Mislintat er alles aan moet doen om Davy Klaassen en Dusan Tadic bij Ajax te houden. De journalist van Voetbal International ziet in het ervaren duo de absolute aanjagers bij Ajax en komt tevens met een pijnlijk voorbeeld uit het afgelopen seizoen. Waar Tadic in de voorgaande jaren iedereen kon motiveren om het krachthonk in te gaan, liep de helft van de selectie nu naar zijn auto om naar huis te gaan. “Die mentaliteit is dodelijk”, concludeert Jansen in de Pak Schaal Podcast.

Waar sommigen van mening zijn dat Klaassen en Tadic geen toekomst meer hebben bij Ajax, kan Jansen zich daar totaal niet in vinden. “Je moet naar mijn mening juist opnieuw beginnen met Klaassen en Tadic. Er is niemand zo fan van Ajax als zij. De selectie was vorig seizoen totaal niet in balans.” Jansen geeft vervolgens een pijnlijk voorbeeld. “Terwijl Tadic naar het krachthonk liep en normaal gesproken iedereen met hem meeliep om elkaar uit te dagen en sterker te worden, liep nu de helft naar zijn auto om naar huis te gaan. Die mentaliteit is dodelijk!”

Jansen denkt dat een vertrek van het ervaren duo totaal niet de oplossing is van het probleem bij Ajax. “Je moet dan juist niet de aanjagers wegsturen. Natuurlijk wordt bijvoorbeeld Tadic steeds een jaartje ouder en levert hij wat minder, maar hij levert nog steeds heel veel. Ik zou het dan gevaarlijk vinden hem nu weg te doen. Maar uiteraard moet je met hem gaan zitten en het gesprek voeren.” Toevalligerwijs heeft dat gesprek donderdag, vlak na de publicatie van de podcast, plaatsgevonden. Tadic trainde opnieuw niet mee met de selectie van Ajax, maar meldde zich wel op Sportpark De Toekomst om in gesprek te gaan met Mislintat.

Volgens journalist Mike Verweij van De Telegraaf duurde dat gesprek slechts een half uur. Tadic’ zaakwaarnemer Milos Malenovic was eveneens aanwezig. In de dertig minuten dat het trio aan tafel zat heeft de Serviër uitgesproken niet tevreden te zijn over de huidige Ajax-selectie. Tadic wil graag en spoedig versterkingen zien, maar vooralsnog lijkt Mislintat diens wensen niet te willen vervullen. Ondertussen wordt de aanvoerder van Ajax door de Turkse media steeds heviger gelinkt aan een dienstverband bij Besiktas.

Moet Ajax meewerken aan een vertrek van Dusan Tadic?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ja leuk maar het is ook aan de staf om dit erin te krijgen.

13 juli 2023 om 18:51

Deels denk ik, tis maar net hoe serieus je je vak neemt. Blijf kokcu daarin een mooi voorbeeld vinden. Groot talent maar gewoon net niet, gaat uiteindelijk met zichzelf aan de slag en met een personal trainer werken aan kracht etc en maakt gewoon grote stappen. Dus ja uiteindelijk moet je het zelf ook gaan zien dat je met enkel gewoon een beetje trainen tekort gaat komen in het hedendaagse voetbal

13 juli 2023 om 18:52

Sterker nog, als het krachthonk nodig is dan moet het nieteens een mentaliteitskwestie zijn, maar gewoon een vast schema afgestemd op het individu. Kan er bij mij echt niet in dat in een professionele sportomgeving je zelf maar een beetje aanrommelt in het krachthonk. Daar zijn specialisten voor die je gewoon moeten afbeulen waar nodig en rust moeten geven waar kan.

13 juli 2023 om 19:18

In principe zijn er genoeg professionals aanwezig bij bijna elke profclub. Enige nadeel is dat deze performance trainers een hele grote groep moeten trainen. Zoals het voorbeeld bij Kokcü, die deed zijn krachtwerk op de club, maar ook daarnaast bij een trainer om aan zijn individuele minpunten te werken.

Hetzelfde geldt voor voetbaltrainingen pp de club, die zijn voornamelijk gefocust op het hele team en minder op het individu, vandaar ook de specialisten trainers en personaltrainers die voornamelijk met deze jongens trainen in de winter en zomerstop.

Werken aan je minpunten als individu vind ik wel een plicht van een prof.

13 juli 2023 om 21:15

@supermario.... dan neem je r 5 of 10 aan.
De salarispost bij ajax is 100 miljoen.
Een fitness trainer verdient rond de 20.000 per jaar, een goede wat meer.
Voor 50.000 per jaar heb je 10 hele goede trainers full time in dienst. 500.000 euro maar t levert miljoenen op door de prestaties en hogere transfersomnen

14 juli 2023 om 11:59

Al de 4e keer dat dit (nieuws)bericht herplaatst wordt!Het is niet zo gek dat deze jongens de auto in stappen. Ze worden namelijk in de voorbereiding helemaal afgemat! Alsof je na een bosloop van 10km of iets dergelijks nog zin hebt om even krachttraining te doen. De jongens gaan echt wel even de gym in, hebben waarschijnlijk ook in de vakantie niet helemaal stil gezeten. En daarbij ging dit geloof ik om een van de eerste trainingen waarbij de internationals zelfs nog ontbraken.Storm in een glas water wederom.

Wat ik me oprecht afvraag. Ajax heeft de afgelopen jaren zoveel geld verdiend. Is dan 1x geen champions league dan meteen zo dramatisch dat je geen enkele aankoop meer kan doen zonder te verkopen? Ben benieuwd dus hoor graag wat jullie zien en denken?

13 juli 2023 om 18:39

Er zal heus nog wel geld op de rekening staan, maar er worden simpelweg idiote salarissen betaald. Daardoor moet je veel geld reserve houden. En als je dan CL mist is dat meteen een enorm gat.

13 juli 2023 om 18:41

Als ajax gaat zeggen dat ze geld zat hebben en nog wel ff wat spelers zal kopen gaan de verkopende clubs hoog in de boom zitten natuurlijk, ik neem aan dat ajax genoeg geld heeft verdiend laatste 10 jaar, ook veel oneuzel geld uitgegeven natuurlijk, maar al die CL jaren en de ligt en de jong geld, antony… er is genoeg geld.
Maar persoonlijk hoop ik nog op een paar basseys ofzo en bergwijntjes! Dit kan natuurlijk niet te lang door gaan voor hun anders hebben ze echt een probleem.

13 juli 2023 om 18:42

Ik denk dat het wel degelijk iets er mee te maken kan hebben. Aan de andere kant, de andere 2 transfers kwamen ook totaal uit het niets dus verbaast me niks als er binnen 5 dagen 2 nieuwe spelers zijn bijvoorbeeld. Zeker als Timber definitief weg is.

Overigens sluit ik niet uit dat het verhaal van Verwije niet klopt. Gister speculeerde hij dit al, maar gaf hij aan dat hij bij het nachecken te horen kreeg dat het om privé problemen ging. Wie zegt dat dat gesprek van vandaag er ook niet over ging?

Als Tadic weigert te trainen vind ik dat dom en aanvoerder onwaardig. Hij mag boos zijn en om uitleg vragen, maar gewoon aan het werk gaan.

Niet trainen/spelen is geen salaris of de hoogst mogelijke boete. Dit hebben we vorig jaar ook meegemaakt. Keihard straffen.

Als het dus waar is..

13 juli 2023 om 18:49

Tadic heeft nog vakantie dus hij traint ook nog niet

13 juli 2023 om 18:56

Dacht dat ze allemaal 12 juli weer zouden trainen. Maar zou me niet verbazen hoor. Bergwijn speelde 18 juni z’n laatste wedstrijd en is op 12 weer terug. Tadic op 20 juni dus is misschien morgen dan weer in training? Of niet door privé problemen..

13 juli 2023 om 18:44

@Ajax-Nac dat verdiende geld gaat ook op aan nieuwe spelers en salarissen. Ajax leefde zeker als je de jaarcijfers bekijkt ook een beetje boven de stand. Timber is zo goed als verkocht maar de fans denken dat dit geld terugvloeien zal naar nieuwe aankopen. Ajax zal een tussenjaar inlassen om het verlies op te vangen.

13 juli 2023 om 18:50

@Savano - ‘Ajax zal een tussenjaar inlassen om het verlies op te vangen’ - Waarom denk je dat? Voormalig AD Edwin van der Sar gaf juist aan dat ze bij een jaar geen CL niet op de rem gaan trappen. Ajax maakt al jaren structureel winst, zal ook deze zomer naar verwachting rond de 100 miljoen binnen gaan halen en heeft nog maar 8 miljoen uitgegeven. Ik denk dat ze gewoon druk bezig zijn met de juiste spelers en dat ze eventueel wachten tot Timber definitief weg is. Maar dat er sprake zal zijn van een tussenjaar is onzin lijkt me.

Ajax gaat vol voor de titel, die gaan niet op de rem trappen om vervolgens buiten de top 2 te eindigen en zo de CL te missen, en daardoor voor het 2e jaar op rij niet (direct) de begroting rond te krijgen

13 juli 2023 om 19:01

Als ajax nu gaat bezuinigen en een tussenjaar gaan inlassen, lopen ze uiteindelijk achter de feiten aan!! Je kan en mag aankomend seizoen geen 3e worden, al zie ik dit wel gebeuren als ze niks gaan kopen. Er zijn namelijk 2 directe CL tickets te krijgen, dus 3e worden is geen optie.

13 juli 2023 om 19:05

Als je een tussenjaar inlast kan je kampioenschap wel vergeten en met pech nóg een jaar zonder CL behalen. Nee, tussenjaar moeten we echt niet doen.

13 juli 2023 om 21:00

Maar inkapabele leiding (de data duitser en een hockeybal die een hete bitterbal heeft ingeslikt) leidt, hoe je het wendt of keert, tot hetzelfde als een tussenjaar.
Voor ajax is CL een must. Nog een jaar geen CL is dodelijk dus ze gaan echt niet op de rem staan. Maar je moet wel visie hebben. En dat laat je nu aan een scout en aan een hockeybal die er alleen voor zichzelf zit.

14 juli 2023 om 07:24

Als ze niet op de rem trappen mogen ze onderhand wel concreet worden met nieuwe spelers. Niet van het niveau transfervrij maar spelers die meteen waarde hebben in de basis. Gun de coach tijd om met zijn selectie een goede voorbereiding in te gaan. Tenzij je de coach ziet als tussenpaus natuurlijk

14 juli 2023 om 08:32

@Savano,

Wat een totale onzin, Ajax leefde helemaal niet boven hun stand. Iedereen die de half jaar cijfers van 6 maanden geleden er even bij pakt weet echt dat dit klinkklare onzin is.

Een netto winst van 76 miljoen, 40 mil+ aan liquide middelen. Eigen vermogen groeide naar 270 miljoen euro. Er is praktisch geen enkele club ter wereld die gezonder is dan Ajax…

Om geen verlies te draaien moet Ajax elk jaar of CL halen of een transfer doen van ongeveer 30-35 miljoen. In het slechtste geval doen ze beiden niet en teren ze 30 miljoen in op het eigen vermogen. Precies, datzelfde eigen vermogen dat een half jaar geleden nog met 73 miljoen is gestegen.

13 juli 2023 om 18:55

Als dit echt waar is, dat een jaartje CL missen zulke gevolgen heeft mbt aankopen dan is Ajax
vrij triest, niveau Barcelona.

13 juli 2023 om 18:55

Ja dat heeft gelijk gevolgen omdat Ajax zo dom is om op cl te begroten. Ze hebben weinig geleerd van het verleden. Verder hebben ze ook nog een salarishuis waar je een rolberoerte van krijgt. Ze hebben veel geld verdient maar is ook heel veel verdampt en het geld wat ze direct kunnen investeren valt volgens mij best tegen.

13 juli 2023 om 18:57

Of jij denkt na dat je wel op cl niveau moet begroten als je zoveel binnenharkt. Totaal onrealistisch om lager te begroten wetend dat je meer hebt. Wie wil je voor de gek houden ? Als jij je vermogen begroot laat je toch ook niet je grootste inkomsten bron buiten beschouwing?

13 juli 2023 om 19:10

Ik mag hopen van wel als die inkomstenbron onzeker is

13 juli 2023 om 19:49

Lee112

"of jij denkt na dat je wel op cl niveau moet begroten als je zoveel binnenharkt. Totaal onrealistisch om lager te begroten wetend dat je meer hebt."

Geen idee waarom jij nu tegen Dramatisch uitvaart, maar jij bent vergeten dat dt niet een soort 'gedwongen' iets is geweest he. Het begroten op het niveau van de CL is een bewuste keuze en gok geweest die door Sar en Overmars samen is genomen. Sar heeft gewoon gezegd, we gaan nu de kosten voor de bate uit laten lopen om zo alvast op voorhand meer geld te hebben. En daarbij is gegokt op het halen van de CL, wat ook lukte via de voorrondes. En daarna is elk seizoen opnieuw vooraf begroot op het halen van de groepsfase CL, omdat die 40 miljoen oplevert, sowieso. En door vooraf dat geld uit te geven kon Ajax opeens ook de salarisposten stevig opkrikken en een aantal spelers 4-5 miljoen per seizoen te gaan betalen. Ongekend hoge salarissen voor Nederlandse begrippen.

Jouw suggestie dat je dus vooraf wel 'moet' begroten op CL niveau is kul om meerdere redenen Voornaamste reden is dat inkomsten uit Europees voetbal per definitie incidentele inkomsten zijn. Je kunt niet vooraf uitgaan van het halen van die CL, zoals Ajax doet, omdat die inkomsten er ook niet kunnen zijn, zoals dit seizoen. Je kunt alleen normaal begrotingen maken als je rekening houdt met structurele inkomsten. En dat is niet uit Europees voetbal dus.

Sowieso, als je EL begroot maar je haalt inkomsten uit de CL dan blijven die inkomsten natuurlijk niet 'buiten beschouwing'. Die worden dan uiteindelijk gewoon via de resultaatberekening aan het eigen vermogen toegevoegd. En je loopt een stuk minder risico als je ineens, zoals dit seizoen, 40 miljoen aan omzet mist. Je laat dus niets 'buiten beschouwing', je winst wordt gewoon vastgesteld en aan het EV toegevoegd, dus wat bedoel je nou met buiten beschouwing laten???

13 juli 2023 om 20:16

Je kunt toch ook de onzekere inkomsten op premiebasis uitkeren. Als je CL haalt, verdien je een extra premie. Elk seizoen weer. Voor degraderen hebben sommige clubs ook vaak iets in de contracten staan dat de salarissen dan mee degraderen. Andersom kan het ook gewoon lijkt mij. Dan loop je als club geen risico.

14 juli 2023 om 08:38

@Constant Kante

Iedereen die de half jaar cijfers van 6 maanden geleden er even bij pakt weet echt dat dit klinkklare onzin is.

Een netto winst van 76 miljoen, 40 mil+ aan liquide middelen. Eigen vermogen groeide van 200 naar 270 miljoen euro. Er is praktisch geen enkele club ter wereld die gezonder is dan Ajax…

Om geen verlies te draaien moet Ajax elk jaar of CL halen of een transfer doen van ongeveer 30-35 miljoen. In het slechtste geval doen ze beiden niet en teren ze 30 miljoen in op het eigen vermogen. Precies, datzelfde eigen vermogen dat een half jaar geleden nog met 73 miljoen is gestegen.

In het huidige boekjaar is er al een paar miljoen aan salaris bespaard door het eindigen van Huur Ocampos/Lucca, stoppen Stekelenburg, vertrek van Regeer, Warmerdam, De Waal en Blind. De verhuur van Baas en Unuvar. Staat het transfer saldo op + 30 miljoen zodra Timber tekent. Blijven de liquide middelen gelijk en het eigen vermogen intact.

Iedereen die denkt dat Ajax geen geld heeft of boven hun stand heeft geleefd moet zichzelf echt eens verdiepen.

13 juli 2023 om 18:55

Komt natuurlijk door de belabberde investeringen van afgelopen seizoen. Je kunt dat niet maken richting je aandeelhouders. Ff uitgeven en 0 presteren. Dus nu ff het gat dichten wat met de verkoop van timer al wordt gedaan

13 juli 2023 om 19:02

Ja je kan het blijven zeggen maar het dringt niet door tot mensen.

13 juli 2023 om 19:52

Lee112

Aandeelhouders???
Ajax is ongeveer het meest onaantrekkelijke bedrijf om aandelen in te kopen. Niet alleen omdat er sinds de oprichting als vennootschap mondjesmaat tot nauwelijks dividend is uitgekeerd (dus wat boeien die 'investeringen' de aandeelhouders dan???). Maar ook omdat 73% van de aandelen in handen is van de bestuursraad van Ajax zelf.

Dat het belang van aandeelhouders hier een rol zou spelen is echt onzin.

13 juli 2023 om 19:15

De buffer is er wel, maar is een stuk kleiner dan de meeste mensen denken.

Om te beginnen zijn de netto transferinkomsten veel lagen dan wat hier wordt aangenomen. Bijvoorbeeld doordat er 30-40% van de transferinkomsten weg vloeit naar doorverkoop percentages, zaakwaarnemers, spelers die mee verdienen, opleidings vergoedingen e.d.
Om een voorbeeld te nemen, Ajax zou, als je transfermarkt mag geloven, afgelopen zomer voor 198 miljoen aan spelers hebben verkocht (de 18.5 miljoen van Gravenberch viel nog in het vorige boekjaar) exclusief alle doorverkoop percentages e.d.. Pak je de half jaar rekening van Ajax is het netto bedrag waarvoor die spelers weg zijn gegaan 117 miljoen. Dus of Transfermarkt en de media zitten er behoorlijk naast of er blijft heel veel ergens anders hangen, of een combinatie. (voor de twijfelaars, pagina 8 van de half jaar cijfers, en nee, dit heeft niets te maken met betalingen die ze nog moeten ontvangen).

Het eigen vermogen was in December 270 miljoen. Dat dit geen geld is wat op de bank staat. Hierin zit ook de waarde van de transfersommen van de huidige spelersgroep (170 miljoen in december) en de toekomst (20 miljoen). Dan blijft er natuurlijk nog een aardig bedrag over.
Het eigen vermogen neemt meestal in de 2e seizoenshelft iets af omdat Ajax vaak in de 2e seizoenshelft verlies draait (immers de bulk aan Europese inkomsten zit in de eerste helft van het jaar, en premies voor kampioenschappen, plaatsing voor europees voetbal e.d. vallen in de 2e helft van het jaar) en door de afschrijvingen op de transferfees. Dus dat zal nu ongeveer 240 of 250 miljoen zijn. Neem je de waarde van de toekomst en de spelersgroep niet mee heb je nog steeds 50-60 miljoen over.

Alleen Ajax begroot op CL niveau en missen ze nu die inkomsten. Er zat altijd een corrigerend mechanisme in de salariskosten en de huur (of dat er nog in zit weet ik niet). Die vielen tot een jaar of 5 geleden 20 procent lager uit als Ajax geen CL speelde. Er van uitgaande dat dat nog zo is, komt Ajax uit op een operationeel verlies van 20 miljoen misschien iets meer of minder afhankelijk van de prestaties, maar een bedrag van die orde zal het wel ongeveer zijn. Zit dat corrigerende vermogen niet meer in het salarishuis ga je naar een gat van misschien wel 30 miljoen.

Als Ajax de CL een keerjte mist is die buffer groot genoeg zonder in het salarishuis te gaan snijden. Zelfs als je hem 2 keer mist hoef je nog niet direct te gaan snijden. En dan kun je nog best een paar, voor Nederlandse begrippen, redelijke aankopen doen (zoals 8 miljoen voor Tahirovic). Maar je kan niet de CL 2 jaar missen, een CL salarishuis houden en CL aankopen blijven doen zonder in de problemen te komen. Dus als ze top aankopen willen doen, zonder al te grote risico's te willen lopen richting de toekomst, zullen ze inderdaad eerst een speler moeten verkopen.

13 juli 2023 om 19:37

"om een voorbeeld te nemen, Ajax zou, als je transfermarkt mag geloven, afgelopen zomer voor 198 miljoen aan spelers hebben verkocht (de 18.5 miljoen van Gravenberch viel nog in het vorige boekjaar) exclusief alle doorverkoop percentages e.d.. Pak je de half jaar rekening van Ajax is het netto bedrag waarvoor die spelers weg zijn gegaan 117 miljoen. "

Mooi voorbeeld London calling. Want probeer iemand die op zijn vingers narekent dat er 198 miljoen is opgehaald maar eens wijs te maken dat dit boekhoudkundig er anders uit ziet. Het gaat er nooit in bij die mensen.

Hoe dan ook, het 'resultaat vergoedingssommen' is altijd een eindberekening waarin je niet sec van de bedongen transferprijs uit moet gaan, maar waarin je moet meenemen dat het altijd gaat om een berekening per individuele speler, waarin onder andere de eventuele (resterende) boekwaarde moet worden meegenomen, plus alle kosten die met die transfer gepaard zijn gegaan (tekengelden, makelaar fees etc eventuele percentages die aan andere clubs afgedragen moeten worden, etc). Bovendien moet er op die inkomende transfers afgeschreven worden. BIj verkopen is dat iets anders, maar daarin speelt dan mee dat je opbrengsten in één boekjaar moet nemen, terwijl je bij aankopen dat bedrag over een aantal jaar mag spreiden. Al deze dingen maken dat het resultaat vergoedingssommen vaak lager uitvalt dan wat het publiek denkt.

Een andere factor is dat vaak onbekend is wat de exacte transfersom was. Clubs zelf geven sowieso zelden dit soort informatie. Dus bronnen als Transfermarkt zitten er ook vaak naast ja. Ajax is een uitzondering omdat zij beursgenoteerd zijn en we dus vaak achteraf wél exact weten wat er is betaald. Dat is bij PSV en Feyenoord echt anders.

"maar je kan niet de CL 2 jaar missen, een CL salarishuis houden en CL aankopen blijven doen zonder in de problemen te komen. Dus als ze top aankopen willen doen, zonder al te grote risico's te willen lopen richting de toekomst, zullen ze inderdaad eerst een speler moeten verkopen."

Toen ik dit een paar jaar gelden zei werd ik verketterd. Ajax zou toch elk seizoen kampioen worden en CL halen dus wat liep ik nou te zeiken. Fijn dat het besef wat breder is dan ik dacht.

Yes, één seizoen geen CL dat is te handelen en ik vind de directie super slim om met de verwachte verkopen van Kudus, Alvarez en Timber gewoon even pas op de plaats te maken voordat er weer stevig gekocht wordt. Het geld komt straks toch wel binnen, en dan kun je alsnog zaken doen. Gewoon verstandig beleid. En tja, komend seizoen twee clubs direct in de groepsfase CL en eentje voorrondes, dus de toekomst is rooskleuriger.

13 juli 2023 om 20:10

@constant kante Als dat direct op mij gericht is dan moet je toch echt mijn reacties eens na gaan lezen, dit riep ik toen namelijk ook al. Ik duik al jaren in de jaarverslagen van Ajax, en andere clubs. En in het geval van Ajax geef ik zowel kritiek op leden die situatie te negatief voorstellen als op leden die hem te positief voorstellen. Daar mag iedereen het mee eens of oneens zijn, maar mijn verhaal is wel altijd gebaseerd op de cijfers en niet op onderbuik gevoel of delen van een (al dan niet uit de context getrokken) verhaal.

Ook vorig jaar riep ik al dat Ajax niet ineens in de problemen gaat komen als ze een paar jaar geen CL spelen en dat ze dan ook niet direct iets in de salarishuishouding moeten doen, maar altijd met de kanttekening dat ze niet geld uit kunnen blijven geven aan transfers alsof ze in de CL zitten zonder dat ze spelers verkopen of andere maatregelen nemen.

14 juli 2023 om 11:10

@londoncalling

Ondanks dat ik niet ik kan schatten wat het gevolg op de kosten (salaris en huur) op het niet spelen van CL is verwacht ik wel dat het gat groter is dan wat jij schets.

als je naar 2022 kijkt heeft Ajax een resultaat van -31,7 miljoen voor belasting. Dit ondanks 7miljoen aan europese recettes, 63 miljoen aan premies en bijna 38 miljoen aan transferopbrengsten.
Als je 2023 doortrekt conform 2021 en 2023 (op basis van cijfers per 31-12-2022) dan zou het resultaat dit jaar ongeveer 60 miljoen zijn (voor belasting). Dit is inclusief rond de 7 a 8 miljoen recettes europese wedstrijden, 47 miljoen (als ze dat al halen) aan premies CL (want na 01-01-23 hebben ze volgens mij europees geen wedstrijd meer gewonnen) en 117 miljoen aan resultaat vergoedingssommen.
Als de kosten structuur hetzelfde blijft maar de europese opbrengsten dalen (naar 5 miljoen voor recettes en 15 miljoen aan premies) dan kom je 77 miljoen te kort dat gedekt moet worden transfer resultaten. Er zitten een groot aantal aannames in, maar het beeld zal voor een groot deel kloppen.
Ajax zit zeker nog in de positie dat ze dit kunnen hebben maar het levert wel 2 problemen op. Ten eerste heb je zelf minder geld om goede spelers te halen, maar als PSV dit seizoen wel eens de CL haalt zijn er 2 andere ploegen die financieel een boost krijgen.

14 juli 2023 om 13:40

@janssen de netto winst, of als je wil het netto verlies zou inderdaad nog een stuk forser zijn. Maar dat komt door de afschrijvingen op de spelersgroep. Dat zegt minder over wat Ajax uit kan geven. Die 170 miljoen als waarde van de spelersgroep waar ze over afschrijven en dat aandeel in het eigen vermogen zijn immers ongeveer communicerende vaten.

Als je de vergelijking gaat maken voor 2023 met de omzet en kosten van vorig seizoen zijn er sowieso nog een paar posten die je toe moet voegen of er uit moet halen. In de kosten zit bijvoorbeel een eenmalige post voor Nouri van 8 miljoen.. De (europse) recettes uit 2022 heb je wel is waar voor een groot deel, maar dat seizoen speelde Ajax agv nog deels zonder of met beperkt publiek, inclusief in iedergeval een vd Europese wedstrijden (bij elkaar is het verschil met 2023 4 miljoen wat ze in 2022 misliepen). Op basis van de half jaar cijfers zou ik zelf een licht postitief operationeel resultaat verwachten. Ondanks de mindere Europese prestaties lagen de omzet en het operationele resultaat 2 miljoen hoger. In 2022 kwamen ze uiteindelijk uit om een operationeel verlies van 7 miljoen na een winst van 20 miljoen in het eerste half jaar. nu was de operationele winst 22 miljoen, speel je meer thuis wedstrijden in de competitie na 31 december in vergelijking met een jaar eerder en mis je de Nouri settlement. Daar staat alleen tegenover dat ze misschien Scheurder een zak gelf mee moeten geven. Per saldo neem ik alsnog aan dat het een paar miljoen positief is.

Er is over het afgelopen jaar al voor 117 miljoen verkocht, de afschrijvingen op de spelersgroep waren in de eerste helft van het seizoen 28 miljoen, dus dat zal voor het hele jaar ongeveer 2 keer zo veel zijn (misschien iets meer door het aantrekken van Ruli). Dan kom je voor 2023 uit op een netto winst rond de 60 miljoen, voor belastingen.

13 juli 2023 om 19:18

Ajax - Nac

"ajax heeft de afgelopen jaren zoveel geld verdiend. Is dan 1x geen champions league dan meteen zo dramatisch dat je geen enkele aankoop meer kan doen zonder te verkopen?"

Nee, het is niet zo dramatisch dat Ajax geen aankopen meer kan doen zonder eerst te verkopen. Tenminste, nóg niet nee. Maar nog één of twee seizoenen geen CL groepsfase spelen, dan ontstaat pas echt een groot probleem.

Wat nu aan de hand is, is dat Ajax sowieso met een gat in de begroting zit van ruim 40 miljoen. Dat heeft ermee te maken dat Ajax standaard dat bedrag als inkomsten in de begroting opneemt omdat het uitgaat van het spelen van de groepsfase in de CL. Maar dat spelen ze niet komend seizoen. Dus dat betekent dat je eerst die 40 miljoen ergens moet vinden. Bijvoorbeeld door spelers te verkopen. Zie Timber. En de directie wil gewoon nu geen grote risico's nemen en gewoon blijven uitgeven, men wil nu even wat zorgvuldiger beleid voeren en dus eerst verkopen. Want dat Ajax veel geld heeft verdiend, dat is juist. Maar Ajax geeft ook elk seizoen heel erg veel geld uit. Sowieso, de totale bedrijfskosten, waarvan salarissen de grootste post is, bedraagt een slordige 100 miljoen euro. Aangezien Ajax alle zeilen bij zal moeten zetten om minstens 100 miljoen om te zetten zonder CL te spelen, gaat er dus ook veel geld weer uit.
Dus zodra Timber, Alvarez en Kudus zijn verkocht, dan kan het geld weer gaan rollen bij Ajax.

13 juli 2023 om 21:05

Het gat is groter dan 40 miljoen. Het klopt dat Ajax altijd CL begroot maar daarnaast moeten ze elk jaar spelers verkopen om quitte te draaien. Nu heen ze afgelopen seizoen wel een goed jaar gedraaid (halverwege 100 miljoen maar dat zal nog flink dalen omdat na de winterstop er geen cl inkomsten waren en er geen spelers verkocht zijn) maar de kosten zijn door de vele aankopen ook flink gestegen.

13 juli 2023 om 19:40

Als je altijd CL inkomsten meeneemt in je begroting dan valt het vies tegen als je het een keer misloopt.
Voorgaand seizoen zijn er enorm grote uitgaven gedaan die niet hebben gebracht wat er gedacht werd.
Nu zal er dus eerst verkocht moeten worden eer men kan aankopen.
Er moet immers ook geld zat liggen om aan de salarissen van de spelers te voldoen want die zijn ook flink gestegen in Amsterdam.

13 juli 2023 om 20:09

@Ajax-NAC: Eerst de financiële gaten (45 miljoen CL begroting) dichten door te verkopen en dan verder kijken. Ik snap dat vele dat jammer vinden en dat er ook nog wel iets bij moet, en dat zal ook vast gebeuren. Maar wel gericht aub en niks overhaast. Ajax heeft de miljoenen afgelopen seizoen over de balk gesmeten en financieel gewoon een jasje uit gedaan, er is nog steeds geld maar als we weer zo gaan smijten en het pakt verkeerd uit ben ik wel bang dat dat effect heeft op de komende jaren. Afgelopen jaar veel op kunnen vangen met de 100 miljoen van Antony, maat dit jaar zal er niemand vertrekken voor meer dan de helft van dit bedrag. Mislintat is juist erg realistisch in mijn ogen, want toen er geld werd uitgegeven en slecht gepresteerd werd was hij nog niet aanwezig, en hij is er nu wel, en zijn taak is om een stabiele basis te leggen en daarop verder te bouwen. Hij lijkt dat te begrijpen en georganiseerd te werk te gaan.

Dit is een stukje wat ik ook vermeld had bij het Tadic - Mislintat gesprek topic, dus dacht dit is een mooi stukje voor jou ook :-)

13 juli 2023 om 21:07

Om quitte te spelen moet Ajax cl en verkopen nodig. Zoals vaker gezegd is het gat in de begroting ongeveer 90 tot 100 miljoen

13 juli 2023 om 22:59

@Janssen, hoe kom jij aan die 90 tot 100 miljoen als ik mag vragen? Dacht dat het rond de 45 lag.

13 juli 2023 om 20:23

@ajax-nac Ajax heeft zeker nog wel geld op de bank. Probleem bij Ajax is (dit hebben ze in het verleden ook meermaals aangetoond) dat ze altijd na wat succesvolle jaren, van de basis werkwijze afstappen en spelers gaan halen voor belachelijke bedragen en hun salarisplafond bizar omhoog gooien. Het moment dat ze dus geen CL halen is dat een behoorlijke klap. Het is op den duur gewoon een soort misplaatste arrogantie

13 juli 2023 om 21:08

Hoeveel geld op de bank denk je dan dat Ajax heeft ?

13 juli 2023 om 21:10

Ajax mag Manchester United eigenlijk gigantisch bedanken voor de transfers van Antony (toch echt veel te veel voor betaald) en Martinez (prachtig bedrag), want die hebben het vorig boekjaar van Ajax toch echt gered. Voor komend / dit boekjaar kent Ajax enorme afschrijvingen op spelers en mist het dus inderdaad CL inkomsten en om niet écht in de problemen te komen, moet Ajax eerst verkopen om écht toe te kunnen slaan op de transfermarkt.

Ajax begroot (en betaalt) simpelweg heel.'aanvallend', maar dat kan bij missen van bepaalde inkomsten plots een probleem zijn.

13 juli 2023 om 21:45

Dank allemaal voor jullie reacties! Fijn dat mensen gelijk helpen en het wat duidelijker voor me maken

14 juli 2023 om 00:24

@ajax Nac
Goede vraag.

14 juli 2023 om 01:13

Als je 100 miljoen vangt gaat er sowieso van de winst 40% naar de belastingdienst! Dus net als de transfer van Anthony heb je na afschrijving 85 miljoen winst gaat er nog 20 naar z’n zaakwaarnemer en vorige club en van die 65 miljoen winst betaal je 26,5% belasting! Dus houd je uiteindelijk maar de helft over!

14 juli 2023 om 07:53

Ajax heeft de afgelopen jaren ook echt heel veel miskopen gedaan, die niet echt de aandacht kregen vanwege de toptransfers en ook de goede aankopen. Nu zie je dat de toptransfers een beetje opdrogen, minder inkomsten, maar wel spelers met een erg hoog salaris. Tsja, dan wordt het tijd te gaan bezuinigen.

14 juli 2023 om 08:54

Ajax heeft de salaris huishouding van Europese subtop. Met de inkomsten uit de tv gelden in Nederland alleen red je dat niet. Daarom is die CL zo belangrijk

14 juli 2023 om 11:51

Volgens mij trapt de huidige top op de rem. Jarenlang opportunistisch beleid leidde tot torenhoge salarissen, absurde premies en scheve verhoudingen. Ik krijg de indruk dat met name Mislintat alles recht probeert te trekken en wil investeren in de toekomst.

Mike Verweij heeft er weer bij gezeten natuurlijk...Pfff soms word ik zo moe van die man.

13 juli 2023 om 18:39

Idd...hij weet zogenaamd precies waar t gesprek over ging

13 juli 2023 om 18:44

Euh dit was Freek toch?

13 juli 2023 om 19:02

Lees ff het laatste stukje....

Een ietwat populistisch artikel maar ik ben het in hoofdlijnen wel eens. Ik zie gasten als Bergwijn, Wijndal, Rensch, Taylor, Brobbey en Kudus bijvoorbeeld absoluut niet met dezelfde passie voor de club spelen als bijvoorbeeld Tadic en Klaassen (hoe beperkt hij ook is) doen. Ik zou het terughalen van Tagliafico bijvoorbeeld enorm toejuichen, wat me gezien zijn situatie bij Lyon niet extreem onrealistisch zou lijken. In 2019 en 2021 bestond het merendeel van het team uit enorm gedisciplineerde gasten en die vormen momenteel een enorme minderheid. Als ik naar Feyenoord kijk en hoe gasten als bijvoorbeeld Hartman, Hancko, Szymanski en ook een Jahanbaks (hoe matig hij ook is) er echt de volle 110% in gaan is dat een wereld van verschil.

13 juli 2023 om 18:55

Nico wilde al zo lang weg...die gaat echt niet na 1 seizoen weer terug komen.

13 juli 2023 om 19:01

Vooral pijnlijk dat je dit moet constateren bij jongens van de club, hoe matig zo'n Sanchez ook is, ik heb Rensch nog nooit kunnen betrappen op een wedstrijd met dat soort passie.

Zelfde met een Alvarez en Taylor, de 1 geeft alles en de ander lummelt maar wat. Het contrast Tagliafico/Wijndal kan bijna niet groter.

14 juli 2023 om 00:01

Met name Bergwijn Wijndal Brobbey Kudus zijn echt een schande qua inzet. Taylor zie ik nog wel hard werken en Rensch ook, in het veld dan, daarbuiten weet ik het niet. Helemaal eens met je analyse.

14 juli 2023 om 10:41

Goed punt inderdaad. En wat dat betreft is het misschien ook helemaal niet gek dat Tadic weg wil. Hij herkent zichzelf en zijn werklust niet meer bij de selectie, en met de huidige gemiddelde mentaliteit daar is het eerder trekken aan een dood paard.

Ajax heeft cultuurdragers zoals Tadic en Klaassen nodig. Andere jongens spelen toch op een hele andere instelling voor de club. Als je alleen al kijkt hoe spelers als Wijndal en Bergwijn spelen dan weet je genoeg. Kijk maar naar Feyenoord afgelopen seizoen. Jongens met een hart voor de club zoals Kokcü, Bijlow en Geertruida zijn ontzettend belangrijk geweest en namen het team op sleeptouw

Probleem is dat het hele dure motivators dan zijn. Als ze de mogelijkheid dat ze op de bank kunnen komen accepteren voegen ze qua mentaliteit zeker wat toe.

13 juli 2023 om 18:53

Je MVP op de bank zetten. Blij dat jij geen coach bent.

13 juli 2023 om 19:57

Daarom zeg ik kunnen komen. Tadic heeft ook (net als zijn concurrentie) vaak als een dweil gespeeld. Als dan je concurrent het wel goed doet sluit ik niet uit dan een van beide of zelfs beide op de bank belanden.

14 juli 2023 om 10:42

Tadic speelde regelmatig als een dweil, maar leverde ook in die wedstrijden gewoon een assist of goal af. Als Bergwijn als een dweil speelt, gaat hij 1000 keer voor eigen succes en speelt hij eerder tegen je dan voor je.

Het is logisch dat er na periodes van ups ook downs komen, Ajax dat de afgelopen jaren enorme sprongen omhoog heeft gemaakt lijkt nu wel een beetje uitgeklommen te zijn, het komende seizoen zal tekenend zijn of ze vervolgens in een negatieve spiraal gaan belanden of niet.

Tadic gaat weg helaas anders was hij wel mee gaan trainen. Dit lijkt een beetje op het Ronaldo scenario bij United vorig jaar. Aan de ene kant jammer dat Tadic weg gaat, aan de andere kant misschien beter zodat andere spelers kunnen opstaan.

Die mentaliteit was toch al te zien op het veld , er straalde niks uit van het team. Het leek wel of de meeste het wel goed vonden zo, eventjes een balletje trappen , geld ontvangen en bezig zijn met andere dingen buiten het voetbal.

Er zijn echt wel andere Ajax fans als Davy Klaassen te vinden hoor. Pure middelmaat moet je niet in de ploeg houden. Er loopt genoeg middenvelders in de eredivisie die minstens net zo goed zijn, ook Ajax fan EN stuk jonger. Ervaring moet er wel bij, maar ervaring hoeft geen middelmaat te zijn. Tadic moet wel behouden blijven natuurlijk. Maar moet niet popie jopie gaan doen omtrent dat hij versterkingen eist. Dat mag hij lekker doen als hij straks trainer of eigenaar is. Normaal gesprek en daarna gewoon trainen, zoals het hoort, is natuurlijk wel prima

13 juli 2023 om 19:54

Je hebt nu Branco van den Bommen...wie??? Branco van den Boomen!!! En wie weet, straks.......: St. Juste!!!!! Dit wordt een team!!!!

13 juli 2023 om 20:19

Boomen is bijv ook al beter dan Davy, knallen!

Uitstekend verhaal van Freek. Tadic is nog steeds de belangrijkste speler van Ajax, niet alleen qua cijfers maar juist qua mentaliteit. Afgelopen seizoen was hij een stuk minder maar er liep alleen maar brandhout om hem heen. Dat is lastig voetballen hoor met een Wijndal of Bassey onder je of Klaassen/Taylor vanaf het middenveld. Zet er een paar goeie voetballers omheen en hij gaat gewoon weer voor de 20 assists.

13 juli 2023 om 19:52

Voorbeeldprof. Daar kunnen die niet leverende spelers met vedette neigingen een voorbeeld aan nemen. De zweep er over!

13 juli 2023 om 20:36

Zoiets heeft wel twee kanten. In de Eredivisie is hij ook op sportief vlak belangrijk, maar in Europees verband verzoop Tadic zo'n beetje iedere wedstrijd. Dat niveau heeft hij simpelweg niet meer. In dat soort wedstrijden is dat aanjagen alleen maar irritant omdat hij dan zelf ook niet presteert.

Spelers met een dergelijke mentaliteit zijn gewoon te scouten en niet eens zo lastig te vinden. Daar hoef je spelers als Klaassen er niet voor bij te houden. Klaassen gaat inmiddels wel naar een situatie waarbij hij eigenlijk de ideale back-up is, maar je moet hoger mikken als je weer wilt domineren in het veld.

Wie of wat is de bron van dit verhaal??? Met name over de ‘uitspraken’ van Tadic. Telegraaf-nieuws in komkommertijd…

Die mentaliteit is vaak wel het gevolg van een technische staf zonder gezag. Onder Ten Hag haalde niemand het in z'n hoofd om niet alles te geven, terwijl dat vorig jaar meerdere keren wel leek. Natuurlijk oogt het al snel stroperig als er tactisch geen touw aan vast te knopen is, maar die drive van het seizoen ervoor was er simpelweg niet. Het is dus essentieel dat Steijn en consorten spijkers met koppen kunnen slaan. Geen inzet is geen speeltijd; dat zou het moeten zijn.

Eindelijk een artikel waar ik volledig achter sta. Ik hoop alleen dat Tadic en Klaassen beide genoegen geven met een mindere rol op het veld. Als de vorm niet terug komt. Ik ben van me omdat met betere speler om hun heen hun ook volledig rendement hebben. Plus het feit dat ze andere spelers beter maken. Alleen moet er wel goed talent bij lopen.

Het doet me altijd pijn te realiseren dat voetballers die 1M+ maken er zo vaak met de pet naar gooien terwijl ze effectief slechts zo'n 25-35 uur per week moeten "werken" (er zijn echt niet zoveel trainingen). Teelijkertijd beul ik me af op een kantoor aan 55-60 uur per week om goed werk te leveren voor een redelijk maar niet bijzonder salaris. Waarom hebben die jongens niets van dergelijke motivatie terwijl ze zelfs hun hobby mogen uitoefenen?!?

Als ik betaald werd om tegen een balletje te trappen en fit te zijn, zou ik binnen 4 weken topfit zijn, want dat is toch machtig mooi?

13 juli 2023 om 22:24

Het grote verschil is de manier waarop het tot stand komt. Jij werkt toe naar een goed loon en moet jouw best blijven doen om dat loon te behouden. Die jongens verdienden op hun twintigste waarschijnlijk al minimaal het dubbele, maar zeer waarschijnlijk het driedubbele van jouw huidige salaris. Die kennen de financiele verantwoordelijkheid, het werken voor zaken niet op een dergelijk level. Ze zijn verwend, hebben weinig zelfreflectie, zijn omringd door ja-knikkers en zijn steeds vaker ook vervreemd van de echte wereld. Zoiets vormt je helaas. Bovendien zijn de huidige generaties sowieso verwender en luier, al is dat laatste vooral mijn perceptie. Zo begint mijn werkdag al om 06:00, maar ik kan me de laatste keer niet meer heugen dat ik een persoon onder de 30 jaar langer dan een week heb zien blijven.

Ik snap dit echt niet, je bent full prof voor een gigantisch salaris. Waarom is krachttraining niet onderdeel van de totale training, dus verzorgd en verplicht vanuit de club.

Bij andere sporten is dit gewoon verplicht als je op niveau in t eerste speelt en dan krijg je niks betaalt. Hoort er gewoon bij.
Weerzinwekkend

Doelt hij dan op extra (persoonlijke / eigen) krachttraining of in het algemeen? Als ik naar m'n eigen club kijk zie ik - als je het dan toch over motivatie hebt - dat ze ''spelletjes''/doelstellingen gebruiken om iedereen tot het gaatje te krijgen bij de krachttraining. Ontzettend uitdagend voor echte topsporters en zeker onderling. Het kan dus ook vanuit de staf komen.

14 juli 2023 om 00:02

Hierboven staan een paar interessante reacties over de financiën van Ajax. Kan je misschien wat van leren.
Het ligt iets genuanceerder als “er is nog 100 mln van vorig jaar over”.

En dan degene die hier correct naar handelt ‘incapabel’ noemen.

Het kan alleen op VZ.

14 juli 2023 om 00:19

Hahah ongelooflijk hoe je zo simpel kunt zijn he... Boven zeer uitgebreide uiteenzetting van London Calling (waarvoor dank overigens) gewoon compleet negeren en dan zoiets neer kwakken, hoe krijg je het voor elkaar xD Anderzijds ook de types a la Janssen die het te verwachten operationeel verlies zonder CL inkomsten (wat naar schatting ergens tussen de 30 a 40 miljoen bedraagt) even doodleuk ophoogt naar "een gat in de begroting van 90 a 100 miljoen". Zo heb je beide kanten van het spectrum weer mooi voorbij zien komen hahah!

Klaassen per direct weg. Voegt amper wat toe en drukt zwaar op de begroting. Leuk dat ‘ie alles geeft, maar als je ‘alles’ niet zo veel is heb je er niks aan.

Tadic is een voorbeeld prof, ondanks zijn slechte seizoen zo iemand in de team moet je koesteren. In NL worden mensen te snel afgeschreven.

Hebben de laatste jaren het alleen recht op de CL gehad , maar hebben hier ook naar geleefd ben ik bang .
Geld is er wel bij Ajax , maar niet zoveel als de mensen zouden denken .
Ajax heeft op dit moment teveel verwende voetballers , dachten dat het wel weer goed kwam zoals gewoonlijk.
Nu zal er echt iets moeten gebeuren bij Ajax , maar eigenlijk gebeurd er niks of weinig .
Als ik zie hoe een Feyenoord of een PSV ervoor staat op dit moment , ben ik bang dat dit Ajax het niet gaat redden , en komt er weer een seizoen als de vorige .
Ellende is begonnen , met de ellende van Overmars , hier is Ajax niet meer bovenop gekomen.
Denk niet dat een Minsalat hier verandering in gaat brengen , en dat deze wel erg blij zal zijn met een vertrek van Tadic .
Al met Al , gigantische puinbak in Amsterdam.

Waar is Ajax mee bezig?? Tadic is Ajax, wie bewaakt nu het Ajax DNA?? na het vertrek van Overmars, Vd Sar, Heitinga, etc, zit er niemand meer op een positie met een Ajax hart. Gaat niet goed zo. Eerst verkopen en dan pas kopen. Hoe diep zijn we weggezakt. Durf te investeren in goede spelers. Want er gaan er nog genoeg weg

Ze moeten bij ajax weer helemaal opnieuw gaan bouwen net als toen in de periode dat ze Blind en Tadic uit Engeland gehaald hebben. Ze moeten een paar ervaren spelers halen die de jonkies op sleeptouw kunnen nemen maar wel zelf ook nog voldoende inbreng kunnen hebben op het veld. Maar het is denk ik lastig om zulke spelers te vinden, ze zijn er wel maar willen ze ook naar ajax toe...?

Klaassen hoeft niet per se behouden te worden hoor. Hij heeft de kwaliteiten niet om basisspeler te zijn en verdient een te groot salaris voor een wisselspeler.

Gaat erom wat ze in het veld brengen, en dat was sowieso de laatste twee seizoenen helemaal niks. Er moet vooral weer vertrouwen in het team en elkaar komen. Dat doe je vooral door spelers als Wijndal, Bassey, Sanchez, Alvarez te vervangen door goede voetballers. En ook Klaassen, die 90% van de tijd onzichtbaar is. Doe mij maar een type Simons op 10 in plaats van dat louter diep staan te wachten en te lopen.

Tadic doet als linksbuiten, zoals hij veelal gezien wordt, niet veel meer dan kappen, kappen en nog eens kappen en voorgeven. Ik zie liever een linksbuiten die geregeld zijn mannetje passeert, de 16 in kan komen middels een dribbel of vlotte combinatie, een versnelling heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren