Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Noa Lang ondergaat straf en bezoekt voormalig deportatiekamp

Laatste update:

Noa Lang is vorige week in het geheim langsgeweest in de Kazerne Dossin in Mechelen. De aanvaller van Club Brugge, die het voormalig deportatiekamp bezocht onder begeleiding van een gids, was daar om zijn alternatieve straf uit te voeren. Lang kreeg de sanctie opgelegd nadat hij op het titelfeest van Brugge op 20 mei antisemitische liederen ten gehore bracht, wat voor ophef zorgde in België.

Lang hoefde geen boete te betalen en ook een schorsing bleef uit. Wel moest de buitenspeler van het Belgische Bondsparket verplicht een bezoek brengen aan de Dossinkazerne te Mechelen. De buitenspeler van Brugge zong na het binnenhalen van de landstitel een omstreden anti-Anderlecht-lied. "Nog liever dood dan Sporting-jood", zong Lang, een verwijzing naar de clubnaam van Royal Sporting Club Anderlecht. Supporters van Anderlecht worden in België 'joden' genoemd, zoals dat in Nederland ook gebeurt bij Ajax, de oude club van Lang. Het spreekkoor is volgens het Bondsparket in strijd is met de bondsregels, zonder enig racistisch of discriminerend oogmerk.

Lang moest de Dossinkazerne vóór 1 oktober bezocht hebben. Was dat niet gebeurd, dan zou een schorsing van twee wedstrijden volgen. De interlandperiode was volgens Brugge een ideaal moment om een bezoek af te leggen. In de kazerne is een museum over de Holocaust en de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog gevestigd. Het antisemitische lied van Lang zorgde al snel voor veel oproer in Belgische kringen. De KBVB veroordeel het gedrag van de aanvaller en ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès was woedend. "Onaanvaardbaar, ondraaglijk en het hoort niet thuis in onze samenleving. We moeten het even krachtig bestrijden als alle andere vormen van racisme", zo schreef Wilmès in mei op Twitter.

Via Instagram Stories reageerde Lang al snel op de vele boze reacties die binnenstroomden. "Ik ben een kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Racisme en vooroordelen zijn me dus wel bekend. Ik zong na het behalen van de titel in al mijn enthousiasme samen met de supporters, die ik voor het eerst zelf kon ontmoeten. Als ex-Ajacied ken ik als geen ander bijnamen van voetbalploegen. Daar wou ik niemand mee beledigen. Voor mij is dit nu afgesloten en ik zal er ook niet meer op terugkomen", zo liet de aanvaller weten via de sociale media.

De leiding van Brugge sprong enkele maanden geleden in de bres voor de hevig bekritiseerde Lang. "Noa Lang was jarenlang speler bij Ajax en gaf al verschillende malen aan ook supporter te zijn van die ploeg. Ajax Amsterdam draagt de geuzennaam joden met trots. Als Noa Lang gisterenavond na het behalen van de landstitel meezong met onze supporters, dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld. Noa wilde op geen enkele manier iemand kwetsen of beledigen en het spijt ons als dit wel gebeurd is. Club draagt inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel. De hele Club-familie hoopt op een positieve manier de titelviering te kunnen verderzetten", zo concludeerde de kersverse kampioen van België op 21 mei.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prima straf. Als je dronken bent zeg je dingen die je niet meent denk ik.
Feyenoord spelers die in het verleden antisemitsche leuzen riepen meende dat ook niet.
Een drankje kan veel doen.
Dit is een gepast straf het hoort natuurlijk niet.
Daarnaast vond ik het vrij opvallend van Lang aangezien hij van Ajax komt.
Ajax staat bekend als Jodenclub en dan weet je toch dondersgoed hoe erg WO2 was.

9 september 2021 om 10:03

Dus omdat Ajax 'een Jodenclub is' weet iedereen die bij Ajax speelt of heeft gespeeld hoe erg de Tweede Wereldoorlog is? Dat is dermate kort door de bocht dat Max Verstappen jaloers op je is.

Het vergoeilijken van bepaalde uitspraken/liedjes omdat je een drankje op hebt vind ik ook te makkelijk. Wist je dat drank grenzen kan vervangen, maar niet je persoonlijkheid verandert? Je wordt niet opeens een geheel ander persoon, je doet alleen sneller dingen die wel bij je opkomen maar je in nuchtere toestand minder snel uitvoert.

9 september 2021 om 10:10

De associatie met wo2 is er in het voetbal ook helemaal niet. Jood is meer sinoniem voor sukkel in die context. Dat betekent niet dat het oke is. Je moet altijd respect opbrengen. Maar je moet niet gaan denken dat iedereen die jood roept dat met wo2 in het achterhoofd doet. In Nederland is het ook gebruikelijk te schelden met ziektes en toch denkt niemand die dat roept aan de ziekte zelf.

Goede straf, zo'n jongen heeft echt niet door wat hij zegt. Wellicht gaat het nu wel bezinken. We moeten mensen die dit soort dingen schreeuwen gewoon zien voor wat ze zijn. Gewoon domme schreeuwlelijken die dit soort dingen zeggen omdat je er een shock laugh van krijgt.

Niet thuis in jullie samenleving ?? Maar wel chocolade handjes verkopen wat afstamt van het afhakken van handen van slaven die niet hard genoeg werkten... Hypocrieten.

9 september 2021 om 10:08

Van 1890 tot 1920 zo'n 10 miljoen Afrikanen de dood ingejaagd idd (als het niet het dubbele was), bizarre cijfers en absoluut onderbelicht..

9 september 2021 om 11:17

De dood ingejaagd is ongenuanceerd. De overgrote meerderheid van de doden in Congo (10 miljoen is trouwens een gecontesteerd getal) door uitheemse ziektes. Dus het is niet dat Leopold daar miljoenen mensen heeft afgemaakt.

9 september 2021 om 12:55

Cijfers als 20 miljoen kom ik ook tegen en dit wordt langzaamaan internationaal beschouwd als 1 vd gruwelijkste misdaden tegen de mensheid ooit. Die fijne zoon van Leopold II, Leopold III, is daarna toch ook ooit bij Hitler op bezoek geweest? Heel fijn koningshuis is dat en vind het een beetje ongepast dat je het lijkt te bagetalisseren...

9 september 2021 om 13:15

Ik bagatelliseer het niet, ik nuanceer het. Als er miljoenen mensen sterven door ziekte dan is dat uiteraard schrijnend, maar om het af te doen als doelbewust mensen afmaken is ook niet juist. En er wordt alleen maar met cijfers gegooid. In academische kringen zijn ze dan ook een stuk voorzichtiger met er cijfers op te plakken aangezien we niet eens zeker weten hoeveel mensen er in Congo vrijstaat woonden in die periode.

9 september 2021 om 10:08

Ja want NL heeft in het verleden geen fouten begaan? België heeft trouwens officiële excuses aangeboden voor die periode en voorts werden vorig jaar op verschillende plaatsen in het land beelden van Koning Leopold weggehaald omdat deze verwezen naar deze periode. Dat praat uiteraard niet goed wat er gebeurd is maar het is even hypocriet de huidige Belgische samenleving met de vinger te wijzen voor iets dat zo lang geleden gebeurde. Zo kan je elk land met de vinger wijzen. En laat NL nou ook niet bepaald een ‘proper’ verleden hebben…

9 september 2021 om 10:18

Wanneer bega je fouten?
Wij zijn groot geworden door onder andere slavernij. Die tijd was eenmaal niet anders. Of het goed was? Nee!

Maar soms doe je dingen om jezelf groot te maken. Ik kan in ieder geval zeggen dat de Nederlandse bevolking er niet slechter van is geworden. Mede daardoor hebben we het nu financieel zo lekker.
We moeten niet teveel bezig zijn met achterom kijken naar dingen die meer dan 20 jaar geleden zijn gebeurd, hoe treurig ook, we zullen het nooit terugdraaien of veranderen.

Dit zal geen populaire mening zijn, omdat wij tegenwoordig alleen maar bezig willen zijn met de medemensen maar al zal je me vragen of ik het terug zou willen draaien, nee absoluut niet. De luxe die wij momenteel hebben, hebben we onder andere daaraan te danken.

9 september 2021 om 10:40

Wel lekker makkelijk zeggen om er niet meer om te kijken aangezien wij er veel profijt van hebben gehad en een heel continent in de shit hebben gegooid samen met West Europa. Ik snap je punt dat te veel op het verleden focussen niet altijd goed is, maar ik denk dat het cruciaal is voor mensen om te weten waarom sommige landen rijk zijn en andere heel arm. Of dat nou met geografie politiek of grondstoffen te maken heeft. Prisoners of Geography is een grote aanrader als je wilt hier meer over wilt weten, vooral het hoofdstuk over Afrika is erg interessant. Tot slot, meer dan 20 jaar oud moeten we maar niet meer naar kijken? Wat is dat voor onzin, in de Balkan moet iedereen elkaar maar vergeven dan? Terwijl mensen van +/- 30 en ouder de meest gruwelijke dingen hebben meegemaakt. Hetzelfde geldt voor veel andere conflicten die meer dan 20 jaar geleden gebeurd zijn maar echt nog lang niet vergeten gaan en moeten worden! Als het zo simpel was was het Midden Oosten nu een prachtige vakantiebestemming ipv een oorlogsgebied in veel delen.

9 september 2021 om 10:51

Ik denk wel dat je gelijk hebt Jeroentje. Mensen zullen je reactie niet leuk vinden maar het is nu eenmaal wel zo. Nederland was in die tijd een grootmacht en plukt daar nog steeds de vruchten van doordat het door de ''vracht'' exorbitant is kunnen groeien. Wel moet daarbij gezegd worden dat ons land zich uitstekend leent voor een goeddraaiende economie. Het is klein en overzichtelijk met genoeg havens en een vlakke grond. Dat werkt ook mee in de logistiek. De temperatuur leent zich ook prima om je schouders eronder te zetten en keihard te werken.

En inderdaad je kunt de tijd niet terugdraaien. Het enige wat je kunt doen is je excuses aanbieden en leren van je fouten opdat je ze in de toekomst niet meer maakt. Op humanitair gebied is Nederland een van de betere landen wereldwijd. Maar het blijft altijd het recht van de sterkste dat blijft gelden. Het is niet voor niets dat China momenteel de grondstoffen in andere landen aan het delven is. Kennis is macht en in dit geval rijkdom. Maar om aan die kennis te komen moet je wel eerst de financiã£â«le middelen hebben.

9 september 2021 om 11:30

'niet teveel achterom kijken naar dingen die meer dan 20 jaar geleden zijn gebeurd'... ik vraag me toch oprecht af hoe je aan dit aantal jaren komt. Is daar een wetenschappelijke formule voor? In jouw wereld kunnen we dus WOII ook maar opzij schuiven. laat die Dodenherdenking maar weg en dus ook Bevrijdingsdag. Zullen we die /- 2.700 doden van 11 september na overmorgen ook maar in de prullenbak doen dan? Triest. On topic: Noa Lang zal vast geen kwade bedoelingen of een achterliggende agenda hebben gehad, hij heeft wat geroepen in de feestroes en ongetwijfeld zal de gang naar het deportatiekamp een stukje bewustwording voor hem zijn geweest. Volgens mij is dat toch prima opgelost.

9 september 2021 om 12:18



Rm1334,

Hoe je het ook wendt of keert. in de toekomst gaan mensen net zo over de tweede wereldoorlog praten als wij momenteel doen over de rozenoorlog in Engeland. Als er generaties overheen gaan en de eeuwen verstreken zijn wordt dat niet meer dan een Oorlog in de geschiedenis. Nu is dat nog vers en overlevenden en nabestaanden zijn nog in leven. Maar zo snel dat niet meer het geval is zal de interesse in dat tijdperk toch langzaam maar zeker verminderen.

Veel mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt hebben voor altijd een hekel gehad aan alles dat Duits is. De generatie erna had dat minder en vandaag de dag wordt Duitsland als land gezien waar goed zaken mee te doen is. Maar daar zijn wel wat generaties overheen gegaan voordat de mentaliteit ten opzichte van Duitsland veranderde.

9 september 2021 om 12:55

Dat ‘we’ nu zo groot zijn door de slavernij is ook een van de grootste onwaarheden en aangeprate schuldgevoelens van deze eeuw. In 1800-1850 zijn we als land compleet weggevaagd, failliet gegaan en in armoede geweest en na WO2 was er ook bijzonder weinig ‘welvaart’ in dit land te bekennen.

9 september 2021 om 13:08

Maykel24. Dat wij rijk zijn geworden was nog voor de slavernij en kwam door de handel over de Baltische Zee (hansa). Na de 2e Wereldoorlog kregen we Marshall hulp. Wij hebben ons herpakt en met geluk hebben we de gasbel bij Slochteren gevonden en de opbrengsten nog verder geïnvesteerd in de opbouw van dit land en economie.

9 september 2021 om 11:10

Jongen toch. Dat verwijst gewoon naar een fabel over de naamgeving van de stad Antwerpen. Een reus zou handelaren die hem geen tol wilden betalen hun handen hebben afgehakt tot een Romeinse soldaat Brabo het tegen de reus in kwestie opnam, hem versloeg en dan ook zijn hand afhakte. En die hand wierp hij dan in de Schelde, vandaar Antwerpen (van handwerpen).

Daar komt nog eens bij dat je verhaal over handen afhakken niet eens klopt. Het had te maken met de rubberoogst, als een dorp hun quotum niet haalde dan volgden er straffen. Een van die straffen was iemand uit het dorp vermoorden. Kogels waren echter een schaars goed in die tijd voor lokale soldaten dus moest er een bewijs volgen dat er iemand vermoord was. Vandaar dat ze een hand moesten meenemen van het lijk in kwestie. Er werd echter soms misbruik van gemaakt door soldaten omdat ze gingen jagen met kogels waardoor ze van levende mensen handen afhakten.

Je hele verhaal hangt dus aaneen met historische onzin.

9 september 2021 om 12:25

Er is geen enkele relatie tussen de Antwerpse Handjes van chocolade en afgehakte handen van slaven. Dat is een hoax die veroorzaakt is door het viraal verspreiden van een twitterbericht van Africa Archives uit maart, maar dat door historici allang is weerlegd.

9 september 2021 om 12:45

Ach, elke samenleving is hetzelfde. Ieder mens heeft dezelfde racistische trekjes, hetzelfde vermogen om een monster te zijn en tegenovergesteld ook hetzelfde vermogen om warm en vriendelijk te zijn. Daarin ben je afhankelijk van factoren als opvoeding, omgeving, beinvloeding en noem het maar op. Het hele probleem rond elke discussie als het op dit soort dingen aankomt is dat er gezocht word naar een dader om volledig te fileren en een slachtoffer om te omschrijven als 'vrij van dat soort walgelijkheden'. Ja, zo werkt het niet. We zijn van binnen allemaal hetzelfde en daar doet een pigmentje niets aan af.

Ik vind het nogal overdreven om hem als straf op een kamp langs te sturen. Ja je mag zoiets niet zeggen, dat weet ik. Ik vraag me alleen af wie hij er nou echt mee kwetst en dat meen ik oprecht. Iedereen weet dat hij niet de intentie heeft om de joden te kwetsen en juist dat is zo belangrijk in mijn ogen (wat is de intentie van iemand).

Maar goed, het gros van de samenleving zal het niet met mij eens zijn.

9 september 2021 om 11:28

Ik vind het zelf ook een beetje overdreven hoor. Als "als je niet springt dan ben je een jood" in het stadion gezongen word bedoelen ze daar ook niks antisemitisch mee. Ookal heeft deze jongen natuurlijk een voorbeeld functie . Het past allemaal wel bij de samenleving van nu.

9 september 2021 om 13:01

Het gaat niet om of hij wel of niet de intentie heeft, maar het gaat er om hoe andere mensen dit ervaren. Ik ben een blanke/witte (noem het hoe je het wil noemen) man, ik merk weinig van racisme, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Sommige opmerkingen komen op mij normaal of onschuldig over, terwijl andere die het aangaat daar heel erg door kunnen worden gekwetst. Hetzelfde gaat op voor de in dit geval antisemitische teksten van Noa Lang.

Waarom moet dat k*tfilmpje er nou weer bij geplaatst worden? Je zou juist aan dat gedeelte van het verhaal niet of nauwelijks aandacht moeten besteden, maar toch staat het er weer bij! Heel sjiek van VZ weer.

Vind dat mensen bracht scheef reageren hierover. Hij word niet gecanceld, maar moet een dagje effe wat leren, dat is toch het beste wat je kan doen. Ook al bedoelde hij er niks mee, het was ooo niet kwetsend moet Noah Lang weten dat hij een voorbeeld functie heeft. Sws vind ik lang zijn gedrag op social vrij out there, mag hij lekker doen maar soms denk ik dat hij zijn eigen ruiten ermee inslaat. Jammer want het is een fenomenale voetballer. Prima voor Lang, een dagje over de holocaust leren is geen gek idee voor
De beste voetballer van België.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren