Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Fan die vuistslag ontving van Berghuis: ‘Wel geprovoceerd, maar geen racisme’

Laatste update:

FC Twente heeft gesproken met de supporter die een klap kreeg van Ajax-aanvaller Steven Berghuis. De man geeft toe dat hij iets provocerends heeft geroepen, maar zegt tegelijkertijd dat hij niks racistisch heeft gezegd, zo meldt TC/Tubantia donderdagochtend.

Op de beelden is te zien hoe Berghuis zondagmiddag na het duel met Twente (3-1 verlies) naast de spelersbus van de Amsterdammers flink uithaalt naar een supporter. Volgens een getuige riep het slachtoffer van de klap ‘kankerzwarte’ naar Ajax-ploeggenoot Brian Brobbey. Dat verhaal wordt nu dus ontkend door de fan. Berghuis bood diezelfde avond nog zijn excuses aan voor zijn gedrag. Ook kreeg hij een boete opgelegd van zijn club.

Wel plaatste Brobbey zondagavond een foto op Instagram, waarop hij en Berghuis beiden te zien waren. Bij de foto plaatste de spits van de Amsterdammers een hartje, waarmee hij het verhaal van de ooggetuige leek te bevestigen. Het is niet de eerste keer dat Brobbey te maken krijgt met racisme. Eerder dit seizoen maakten supporters van FC Utrecht hoorbaar apengeluiden naar de 21-jarige spits.

Twente zegt de gebeurtenissen na het treffen af te keuren. “Dit betreft zowel het roepen van de tekst als de reactie van Berghuis. We hopen dat spelers na afloop van een wedstrijd normaal handtekeningen kunnen uitdelen”, liet de club weten. Over een eventuele sanctie voor de provocerende supporter wil Twente niks kwijt. Donderdagavond komt de club uit Enschede weer in actie. In de play-offs om Europees voetbal staat het duel met sc Heerenveen op het programma.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Nou wat heeft hij wel gezegd dan? Mooi artikel over zijn kant van het verhaal -_-

1 juni 2023 om 11:27

Zijn kant is een stuk korter dan de 20 artikelen die al over dit incidentje zijn geplaatst

1 juni 2023 om 11:37

Zijn kant is het zinnetje, 'dat verhaal wordt nu dus ontkend door de fan.'

Verder is het hele artikel al een aantal keren teruggekomen op dezelfde manier.

1 juni 2023 om 11:55

Volgens mij staat ook op een filmpje de racistische uitspraak dus ontkennen heeft dan weinig zin lijkt me.

1 juni 2023 om 12:09

Xajacfa: Volgens mij juist niet toch? Ik heb zelf alleen maar filmpjes gezien waar zo geknipt was dat het direct begon met de uithaal van Berghuis. Nog geen gezien waarin de aanleiding wat duidelijker wordt eigenlijk. Maar die zijn er wel dus?

1 juni 2023 om 14:42

Miscchien zei hij kansarme darter. Maar waarschijnlijk wilhij niet als racist door het leven gaan en ontkent hij wat hij gezegd heeft.

1 juni 2023 om 11:29

Kijk, dit gaat nog een staartje krijgen Berghuis dient zich absoluut te verantwoorden voor deze geweldpleging!
Er stonden kinderen bij, dit is ongelofelijk toch!

1 juni 2023 om 11:41

Zo hey, er stonden wat kinderen bij van 14/15/16. Die zullen hier inderdaad nooit meer van kunnen slapen...

1 juni 2023 om 11:42

Ongelooflijk inderdaad dat je spelers gaat provoceren en (vermeend) racistisch gaat bejegenen waar kinderen bij staan. On-ge-loof-lijk!

1 juni 2023 om 11:43

@prem_93: Dat jij niet aanslaat op de vermeend racistische bejegeningen bevreemdt mij. Er stonden kinderen bij, dit is ongelooflijk toch!

1 juni 2023 om 11:44

Geweld mag Nooit de oplossing zijn. Praat met elkaar en ga het gesprek aan. Zorg voor begrip en geef aan dat sommige zaken niet acceptabel zijn. Alleen op deze manier zorg je voor een vreedzame oploissing.

1 juni 2023 om 11:45

Juist daarom @4everajax! Racisme de wereld uit, 100% maar niet middels geweld! Praat met elkaar!

1 juni 2023 om 11:48

Als mensen zich eerst eens gaan gedragen, dat scheelt Al een hoop reacties op negatief gedrag. En Niet met iedereen valt te praten. Als een kerel met een mes of pistool staat te zwaaien, ga jij maar lekker met hem in gesprek

1 juni 2023 om 11:52

Prem_93

"dient zich absoluut te verantwoorden voor deze geweldpleging!
Er stonden kinderen bij, dit is ongelofelijk toch!"

Hou op man met je toneelstukken. Hoe lang wil je dit nog volhouden?

Laatst bij Promes moet een 2e kans krijgen, zelfs na neersteken en verschepen honderden kilo's coke.

En nu spring je weer naar uiterste.

1 juni 2023 om 11:54

Prem_93 Dus jij verwacht van een speler waarvan mogelijk zijn familie, Vrouw, kinderen, vader , moeder op een niet racistische manier voor weet ik veel wat worden uitgescholden dat die speler dan gaat zeggen tijdens de scheldpartij. Hey beste jongen kunnen wij hier even over praten en dan tot een compromis komen. Tjongejonge Prem. Kom eens tot de realiteit van het moment. Wat zou jij doen in zo'n geval? Ze moeten deze discussie nu maar afsluiten

1 juni 2023 om 12:07

Ga je nou goed praten hoe dwaas zich heeft gedragen?
Hem is nb verzocht zich normaal te gedragen.

1 juni 2023 om 12:08

Tis nu wel een keer klaar Prem, jij leeft echt in een droomwereld. Wakker worden.

1 juni 2023 om 12:15

Nee ik ben tegen geweld. Altijd al geweest. Ik pleit voor een vreedzame oplossing.

1 juni 2023 om 12:17

Prima man, maar doe dat alsjeblieft ergens anders!

1 juni 2023 om 12:19

@Rutger, sorry ik begrijp niet. Ben jij wel voor geweld dan?

1 juni 2023 om 12:51

Prem_93 ik vind je een leuke kerel en volgens mij ben je oprecht. Maar het bevreemdt me wel dat je vorige week nog zo mild was voor Promes die nota bene betrokken is bij drugshandel en geweld in huiselijke sfeer en tegen een familielid het messenwerk. Dat deed je af als ongelijkheid en 'hij verdient een 2e kans'.

Dit vind je erger van Berhuis?

1 juni 2023 om 13:47

Nee nee, Promes moet gestraft worden , dat heb ik ook gezegd!
Maar uiteindelijk ben ik er wel voor dat iedereen een tweede kans verdient (na het uitzitten of hebben van een straf).
Dat is toch vrij logisch?

Ook voor deze Berghuis lijkt het me goed om tocht ook de gevolgen te laten inzien van het uitdelen van een klap!

1 juni 2023 om 13:47

Op tv zagen ze het ook

1 juni 2023 om 11:30

Nou inderdaad haha. Hij heeft iets provocerends gezegd (wat is dat dan, of bedoelt ie gewoon dat ie ronduit onbeschoft en beledigend is geweest), maar niets racistisch. Weten we nog niets. Laten we dit verhaal gewoon afsluiten. Het is toch woord tegen woord. Berghuis heeft al excuses aangeboden. En door...

1 juni 2023 om 11:36

Verhaal afsluiten? Nou nee. In deze wereld en maatschappij is geen plek voor geweld. Ook niet voor ene meneer Berghuis van Ajax, die staat niet boven de wet.

1 juni 2023 om 11:40

Gelukkig leef jij in je eigen wereld, Prem.

1 juni 2023 om 12:00

Inderdaad Prem. Je gaf eerder aan dat je je vrouw uitschold in het bijzijn van je kinderen. Hiermee creëer je een onveilige situatie voor je kinderen. Ben je hier al voor in behandeling? En ik neem aan dat je nu ook thuis weg bent gegaan. Want er is geen in deze wereld en maatschappij geen plek voor geweld. Zeker psychisch geweld heeft enorm veel impact op kinderen.

1 juni 2023 om 12:01

Word jij nooit moe van jezelf Prem? Lijkt me een druk bestaan om het selectief verontwaardigde geweten van VZ te zijn...

1 juni 2023 om 12:24

IDoe je oogkleppen eens open. In deze wereld en maatschappij is er plek genoeg voor geweld. En Berghuis van Ajax is zo vrij als een vogel om voor zich zelf te bepalen of hij een corigerende tik wil uitdelen of niet. Daarvoor heeft hij geen toesteming nodig van Prem van VZ.

1 juni 2023 om 14:18

eens kijken of het OM en de KNVB daar ook zo over denkt. Want dit is hoe je het went of keert, gewoon openllijke geweldpleging van Berghuis. En ja dat kan ook zonder dat de tegenpartij daar aangifte van dit, Berghuis kan niet ontkennen dat het niet gebeurt is.

1 juni 2023 om 12:01

berghuis, je bent een vlegel! Een kwajongen!

Dan vraag je er natuurlijk wel om hè

1 juni 2023 om 12:07

Wellicht een riedeltje/liedje, bij Feyenoord hebben we er wel een paar hoor. Welke wil je? Want dat is natuurlijk ook alle reden iemand op zijn waffel te rammen.

1 juni 2023 om 13:48

Wat er ook gezegd is berghuis mag niet slaan

Ben benieuwd wanneer de knvb met een schikkingsvoorstel naar Berghuis/Ajax komt.

1 juni 2023 om 11:23

En die supporter dan?

1 juni 2023 om 11:38

Dat is geen profvoetballer.

1 juni 2023 om 12:18

Buiten dat is iets provocerends roepen niet per se strafbaar. Iemand een vuistslag geven wel.

1 juni 2023 om 13:06

En iemand racistisch bejegen is ook strafbaar.

1 juni 2023 om 11:23

Dit gebeurt buiten het veld, na afloop van de wedstrijd en zelfs buiten het stadion. Volgens mij heeft de KNVB daar helemaal niets over te zeggen.

1 juni 2023 om 11:38

Buiten het stadion ken je, als supporter, ook een stadionverbod krijgen. Weet niet hoe het zit met spelers?

1 juni 2023 om 11:52

Buiten het stadion kun je als speler ook een schorsing krijgen. Vertonghen kreeg bijv. ook 3 wedstrijden (waarvan 1 voorwaardelijk) voor het "kut kakkerlakken" gebeuren destijds in 2010. Declan Rice kreeg laatst in Engeland ook een schorsing toen hij na afloop van de wedstrijd een supporter een tik gaf (die zijn familie beledigde o.i.d. meen ik?)

1 juni 2023 om 11:58

Edit: Kan om een of andere reden mijn reactie niet aanpassen.. De bovenstaande gevallen waren bij nader inzien wel beide in een stadion (wel buiten de wedstrijd om natuurlijk) dus wellicht maakt dat nog verschil. Geen idee of de KNVB er onderscheid in maakt of iets vlak naast een stadion direct na de wedstrijd is. Want als een speler iemand op zijn vrije avond in een restaurant een klap verkoopt dan kan de KNVB daar logischerwijs niets mee, nu wellicht wel. Het was (volgens mij) ook op het terrein van de Grolsch Veste namelijk.

1 juni 2023 om 12:05

@TilburgAjax

De KNVB heeft daar zeker wel wat over te zeggen, zie de reactie van Sanderr bijvoorbeeld. Daarnaast heeft ook Immers 5 wedstrijden schorsing gekregen voor het zingen van “wij gaan op jodenjacht” in het supportershome van ADO en hebben meerdere Feyenoorders een stadionverbod gekregen voor het omhoog houden van de spandoeken in Tirana.

De KNVB kan een stadionverbod en/of schorsing opleggen voor gebeurtenissen ver buiten het stadion en zelfs op niet-wedstrijddagen.

1 juni 2023 om 12:08

Kreeg een Ado speler geen schorsing nadat die in het supportershome een liedje mee zong?

1 juni 2023 om 12:13

@sanderr, ik ben er ook benieuwd naar, dus ben benieuwd of de KNVB hier nog een toelichting op geeft. Het hoeft ook niet zozeer locatie gebonden te zijn, naar mijn mening. Het uitdelen van handtekeningen 'hoort' bij alles rondom een voetbalwedstrijd

Lex immers kreeg overigens 4 wedstrijden schorsing voor zijn beruchte lied. En John van de Brom en Vincento werden ook geschorst. (bron: Ad.nl).

1 juni 2023 om 12:37

In het geval van Immers (en vd Brom, Vincento) bestond de verweten gedragen uit het schaden van de belangen van de sectie betaald voetbal of de voetbalsport in het algemeen (zie art. 19 lid 1 onder b van het KNVB-reglement). Daar zou je een klap ook, net zoals het kwetsende lied van Immers, onder kunnen scharen.

In art. 20 is echter vastgelegd dat de tuchtrechtelijke organen de in artikel 21 van het reglement genoemde straffen kunnen opleggen aan betaaldvoetbalorganisaties indien de desbetreffende betaaldvoetbalorganisatie [...] verantwoordelijk wordt gehouden voor een overtreding, die is begaan door haar leden, spelers of functionarissen (lid 1 onder c). Het feit dat Immers zijn uitlatingen deed in het spelershome in het stadion was daarbij van belang; daardoor kon de betaaldvoetbalorganisatie ADO verantwoordelijk worden gehouden. De straf "uitsluiting van deelname aan wedstrijden" (art. 21 lid 1 onder d) wordt ook aan de club opgelegd, niet aan de speler zelf.

Ik vraag mij af in hoeverre Ajax verantwoordelijk kan worden gehouden voor een gedraging buiten het stadion, in een setting waarin de club niet (direct) kan ingrijpen op een gedraging van een speler en daar ook geen doorslaggevende invloed op kan uitoefenen.

1 juni 2023 om 12:57

Het bijzondere is dat iedereen het maar heeft over de verantwoordelijkheden van Ajax en Berghuis en niemand het heeft over die van Twente jegens haar eigen supporters terwijl de KNVB daarvoor juist speciaal beleid heeft opgetuigd dat is opgenomen in de "richtlijn bestrijding verbaal geweld". Het is af en toe bijna potsierlijk hoe gemakkelijk er met twee maten wordt gemeten. Als Berghuis met zijn gedrag regels heeft overtreden, moet hij daar natuurlijk gewoon voor gestraft worden. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor Twente dat als thuis spelende club verantwoordelijk is voor de veiligheid en het welzijn van de uitspelende club.

1 juni 2023 om 13:06

Twente neemt die verantwoordelijkheid ook, alleen er is onderzoek nodig.

De KNVB gaat overigens onderzoek doen naar Joey Kooij van gisteren. Als ze die mcht niet hebben is dat toch bij voorbaat al kansloosml.

1 juni 2023 om 11:23

Dat gaat er niet komen. Buiten het stadion valt het niet meer onder de knvb om daar iets mee te doen, slechts de club kan ingrijpen

1 juni 2023 om 12:08

Buiten het stadion valt zeker wel binnen de jurisdictie van de KNVB, zie Immers, Vertonghen en de talloze supporters die een stadionverbod hebben ontvangen voor zaken die zich ver buiten het stadion afspelen.

1 juni 2023 om 13:34

Met Immers en Vertonghen ging dit om het provoceren en beledigen van grote groepen. Dit is het misslaan van een misdragende (of wellicht racisitische) Twentefan. Nu ben ik geen jurist, maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat je deze zaken niet 1-op-1 met elkaar kan vergelijken.

1 juni 2023 om 13:39

@4Ever4Ajax

Mijn kennis over juridische zaken is ook minimaal, maar het ging er meer om dat er keihard werd geroepen dat straffen niet mogelijk is omdat “het zich buiten het stadion heeft afgespeeld” of “het na de wedstrijd was”. Dit klopt niet omdat er genoeg voorbeelden zijn van spelers die geschorst zijn voor iets wat zich buiten het stadion en na een wedstrijd heeft afgespeeld.

Of de KNVB Berghuis gaat vervolgen en op welke grond ze dat zouden doen dat durf ik ook niet te zeggen, maar in theorie is het mogelijk.

1 juni 2023 om 11:23

Niet. Is niet aan hun. Was namelijk buiten het stadion. En reactie was niet goed maar wel terecht

1 juni 2023 om 11:26

Niet. Want dit is buiten het stadion.

1 juni 2023 om 11:26

Dit heb je je in meerdere topics al afgevraagd, maar wat denk je van niet?

De KNVB heeft niet ingegrepen bij Promes en Vloet, lijkt me sterk dat ze een vermeende klap van Berghuis gaan bestraffen.

1 juni 2023 om 12:09

@Riddle

Maar de KNVB heeft wel ingegrepen bij Immers en Vertonghen, dat was toch ook buiten het stadion en ver na de wedstrijd?

Waarom zouden ze Berghuis nu dan niet kunnen bestraffen?

1 juni 2023 om 12:16

Promes en Vloet zijn zaken waarbij nog geen sluitend bewijs is/was. Deze klap van Berghuis is niet bepaald vermeend, maar duidelijk aanwezig.

1 juni 2023 om 12:25

Ik heb nergens een beeld gezien dat Berghuis iemand daadwerkelijk raakt.

1 juni 2023 om 12:28

Immers en Vertonghen is veel langer geleden dan Vloet en Promes of zelfs Labyad. Wellicht omdat in die zaken justitie is ingeschakeld, dat de KNVB het los heeft gelaten.

Recentelijk heeft de KNVB nergens ingegrepen dus ik verwacht nu ook van niet.

Ook is direct na het incident een excuus gemaakt en is Berghuis beboet en wellicht vinden ze dit afdoende.

1 juni 2023 om 12:38

@Riddle

Dat de KNVB, om wat voor reden dan ook, besluit om Berghuis niet te schorsing is uiteraard een mogelijkheid.

Maar onder elk topic zie ik veel mensen, vooral Ajacieden, heel hard roepen dat het niet mogelijk is omdat “het na een wedstrijd is” of “het buiten het stadion is gebeurd en dan kan de KNVB niet schorsen”, maar bovengenoemde voorbeelden laten zien dat dat onzin is en de KNVB wel degelijk kan schorsen indien zij dat nodig vinden.

1 juni 2023 om 13:05

De actie van Immers staat overal buiten omdat die is gestraft op basis van het beleid dat de KNVB er op nahoudt om racisme in het voetbal uit te bannen. Vertonghen is waarschijnlijk gestraft op basis van het beleid dat de KNVB heeft ingericht om verbaal geweld in het voetbal uit te bannen en dat is vastgelegd in de "richtlijn bestrijding verbaal geweld". Op basis van die regels zou de KNVB ook een onderzoek kunnen instellen tegen Twente, aangezien die daarvoor verantwoordelijk is. Die moet er gewoon voor zorgen dat haar supporters niet bij de bus van de bezoekende club kunnen.

1 juni 2023 om 13:05

Dat lijkt mij onwaar. Denk ik reactie vanuit emotie. Net zoals de enkele Feyenoorders ongetwijfeld hem graag gestraft zien worden vanwege de pikante overstap enkele jaren terug

1 juni 2023 om 13:12

Bovengenoemde voorbeelden zijn geen goede voorbeelden omdat beide heren zijn bestraft op basis van speciaal beleid dat de KNVB heeft ingesteld om racisme en verbaal geweld in het voetbal uit te bannen. Het gedrag van Berghuis valt daar natuurlijk niet onder. De regel die je in een eerdere bijdrage hebt genoemd betreffende het schaden van de algemene belangen van het product voetbal, is mogelijk wel een instrument waarmee dit soort wangedrag ook al is het nog zo begrijpelijk, kan worden aangepakt. Dat concept is zo vaag en zo vrijblijvend dat je er in principe alle kanten mee op kunt.

1 juni 2023 om 11:29

@woodsixty,

Daar ben je benieuwd naar? JE bent niet benieuwd wat er dan wel gezegd wordt? Waarom Twente geen eigenaarschap neemt? Waarom direct omstaande wel het racistische gedeelte hebben gehoord?

1 juni 2023 om 11:36

@ajaxglobal je vergeet te melden dat het manegement van Berghuis heeft gezegd dat er niks racistisch gezegd is

1 juni 2023 om 11:37

@ajaxglobal, Twente heeft die supporter al opgespoord hoor.

1 juni 2023 om 12:02

@kieftenbeld,

Ze hebben gezegd dat hij is uitgescholden, ze hebben dat niet uitgesloten.
Denk je dat Brobbey die post voor niks maakt samen met Berghuis?

1 juni 2023 om 12:03

@sta plaats

en wat wil je daarmee zeggen? Dat is niet genoeg.

1 juni 2023 om 12:14

Dat de zaak nog in onderzoek is en Twente sowieso eigenaarschap toont.

1 juni 2023 om 12:24

Dat heeft heeft management helemaal niet gedaan. Men heeft andere bewoordingen gebruikt, maar dat sluit niet uit dat er racistische opmerkingen zijn gedaan.

1 juni 2023 om 11:30

Heb je nog meer voorbeelden van misdragingen buiten het stadion waar de KNVB ingrijpt? Volgens mij mag de scheids tot 15 minuten na de wedstrijd kaarten trekken.

1 juni 2023 om 12:07

@Rochus

Immers voor het zingen we “wij gaan op jodenjacht”, Vertonghen voor het zingen van “het zijn maar..” onder andere.

1 juni 2023 om 11:31

"ben benieuwd wanneer de knvb met een schikkingsvoorstel naar Berghuis/ajax komt".

Ik vrees dat je diep gekoesterde wens niet uit gaat komen, aangezien het incident buiten de poorten van het stadion heeft plaats gevonden en de KNVB daar slechts in beperkte mate iets kan doen, zoals bij het gokken op wedstrijden. Buiten het stadion is het aan een club om zich misdragende spelers op hun gedrag aan te spreken en dat heeft Ajax inmiddels gedaan. Om een speler te kunnen straffen, moet de KNVB over regels beschikken op basis waarvan een speler aangeklaagd kan worden en voor dit soort misdragingen zijn die regels er waarschijnlijk niet zo heeft de KNVB inmiddels laten weten. Al loopt er wel een onderzoek, dus wellicht vindt men nog een gaatje waarmee Berghuis alsnog gestraft kan gaan worden.

1 juni 2023 om 11:42

Ik weet niet of mijn vorige reactie wordt geplaatst, omdat ik een website link plaatste. Maar op de site van de KNVB en tuchtrechtsspraak kan ik niks vinden over dat zij alleen over het stadion gaan.

De tuchtcommissie gaat over 4 punten (rode kaart, gemiste overtreding, wanorde in het stadion en wanorde buiten het veld) en het slaan van een supporter kan zomaar vallen onder 'wanordelijkheden buiten het veld'.

Daarnaast kan tuchtrecht en strafrecht beide plaatsvinden. Tuchtrecht is meestal niet vanuit de overheid, maar vanuit de beroepsgroep.

1 juni 2023 om 12:13

@DolorAsinum

Lex Immers heeft een schorsing van 5 wedstrijden gekregen voor het zingen van “wij gaan op jodenjacht” en dat werd geschaard onder “het schaden van de belangen van het betaald voetbal of de sport in het algemeen”.

Onder die noemer zou je dit toch ook kunnen scharen? Vooral omdat het rondom een wedstrijd én rondom een wedstrijd is gebeurd en niet op een willekeurige dag zoals bijvoorbeeld bij Vloet het geval was.

1 juni 2023 om 12:26

Buiten het veld gaat over bijvoorbeeld de tunnel naar het stadion. Indien je daar na de wedstrijd bijvoorbeeld een scheidsrechter aanvalt, dan kun je ook alsnog rood krijgen.

1 juni 2023 om 12:34

"ik weet niet of mijn vorige reactie wordt geplaatst, omdat ik een website link plaatste. Maar op de site van de KNVB en tuchtrechtsspraak kan ik niks vinden over dat zij alleen over het stadion gaan".

Het gaat er bij regelgeving niet om wat er niet in de regels staat, maar juist om wat er wel in staat. Daarom was het protest dat AZ had aangetekend tegen de eindstand na het Coronaseizoen al bij voorbaat volstrekt kansloos omdat in de regels duidelijk staat beschreven dat bij het bepalen van de stand op de ranglijst het doelsaldo een hogere prioriteit heeft bij een gelijk puntentotaal dan het onderlinge resultaat.

1 juni 2023 om 12:40

Dat vind ik een goeie. Die regel zou inderdaad gehanteerd kunnen worden omdat het incident zoals je terecht opmerkt wel degelijk rondom een wedstrijd plaats vond. Wellicht gaat de KNVB het in die hoek zoeken, al is deze kwestie natuurlijk niet te vergelijken met die van Lex Immers omdat de Knvb, FIFA en UEFA er speciaal beleid op na houden om racisme in en rond het voetbal uit te bannen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de straf voor Immers redelijk zwaar was.

Dat provoceren is hem gelukt, dus eigen schuld dikke bult. Dit is mijn uitspraak en hier zult u het mee moeten doen

Het is toch niet per se zijn kant van het verhaal?
Kan die idioot niet aangeven wat hij heeft geroepen en waarom hij dat nodig dacht te vinden waar kinderen bij zijn?

Daarnaast verwacht ik nog wel een schorsing voor Berghuis. Maar weet niet of dat onderzoek nog loopt.

1 juni 2023 om 11:26

Komt geen schorsing natuurlijk. Wie moet die uitdelen dan? KNVB heeft er niets mee te maken. Alleen als er aangifte word gedaan is er iets mogelijk anders niets.

1 juni 2023 om 11:31

Dat er geen schorsing komt wil er maar niet in bij sommige mensen. Ik zou ook niet weten wat daar de basis voor is.

1 juni 2023 om 12:02

@rochus, Wanordelijkheden buiten het veld. Punt 4 van Tuchtrechtspraak.

1 juni 2023 om 12:06

Dit was toch buiten het stadion? Zoals hierboven aangehaald, als een speler iemand een klap verkoopt in een restaurant dan gaat toch ook niet de KNVB daarover?

1 juni 2023 om 12:22



Je zit selectief te graven Rochus, want die andere voorbeelden laat je buiten beschouwing.
Dit is na afloop van de wedstrijd, vlak voor de ingang van het stadion en daarmee gerelateerd aan voetbal. Er is geen bepaling dat het in het stadion moet plaatsvinden.

Mocht een speler op een doordeweekse avond iemand slaan in een kroeg, dan valt dat onder strafrecht. Dan kan de KNVB gewoon aangeven dat het bij het OM ligt. Die situatie zal overigens de uitstraling van de sport ook niet danig schaden.




1 juni 2023 om 12:22

@Rochus

Alsof de KNVB alleen schorsingen kan uitdelen voor zaken die zich binnen het stadion afspelen?

Naast de bovengenoemde Immers en Vertonghen heeft ook Beugelsdijk een schorsing ontvangen voor het gokken en recent heeft ook Ivan Toney dezelfde schorsing ontvangen van de FA.

Al die zaken hebben zich ook niet tijdens wedstrijden en, op Vertonghen na (ook al was dat niet tijdens een wedstrijd), binnen het stadion afgespeeld.

1 juni 2023 om 13:02

Gokken heeft betrekking op voetbalwedstrijden en is als dusdanig expliciet opgenomen in de regels van de KNVB als zijnde overtreding. Vertongen en Immers heb je wel een goed punt.

1 juni 2023 om 13:15

Is het niet zo dat als je een speler bent die uitkomt in een KNVB competitie, dat je dan ook gebonden bent aan een of ander gedragscode of handvest?
Serieuze vraag hoor, in de NBA zijn spelers dit namelijk wel en hun gedrag buiten de stadions en buiten het basketbal om is ook gebonden aan regels van de NBA: voorbeeld het zwaaien met een vuurwapen door een van de nieuwe gezichten van de Association, Ja Morant, die gewoon een schorsing kreeg nadat hij in een club met een vuurwapen zwaaide en recent weer in de media kwam omdat hij het dunnetjes overdeed in een auto als bijrijder.

1 juni 2023 om 13:28

Geen idee hoe het precies werkt. Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Zou de KNVB Vloet bijvoorbeeld ook kunnen schorsen? Of indertijd bij Kluivert? Daar is toen toch ook niet ingegrepen. Hierboven wordt mij selectief gedrag verweten. Ik ben gewoon nieuwsgierig op welke grond dat schorsing mogelijk is: Wanordelijkheden buiten het veld. Punt 4 van Tuchtrechtspraak. wordt aangehaald. Maar wat zijn wanordelijkheden en tot hoever gaat "buiten het veld"? Zijn toch gewoon legitieme vragen? Het aangehaalde punt kan ik niet vinden (behalve over amateurvoetbal) maar daar maakt de KNVB onderscheid in (amateur vs betaald voetbal) dus wie helpt ons?

1 juni 2023 om 15:47

Ja hoor, dit zijn legitieme vragen Rochus. Bij de NBA weet ik niet hoe diepgaand de gedragscode uitgestippeld is, maar voor wat wapenbezit en omgang met wapens betreft zijn ze wel heel duidelijk in hun regels. Zelfs als een speler de wet van de betreffende staat niet overtreed omdat wapenbezit daar legaal zou zijn, dan nog kan de NBA zo'n speler straffen indien hij de gedragscode overtreed. Bij incidenten volgt er altijd meteen een onderzoek van de bond en die bepalen dan of en hoe er gestraft wordt door de bond met schorsingen en/of boetes aan de hand van de uitslag van het onderzoek.

Die jongen gaat toegeven dat hij racistische dingen heb geroepen ... die personen denken alleen stoer te zijn met hun vrienden om hun heen nu is hij alleen dus als hij wel zoiets geroepen heeft gaat hij dat natuurlijk nooit toegeven ...

Ik heb het artikel van Tubantia niet gelezen maar dit leek me een uitgelezen mogelijkheid om te vragen wat zo’n persoon bezield. Je gaat na een gewonnen wedstrijd bij kinderen staan die een handtekening willen en alle spelers van de tegenpartij verrot schelden.
Ongeacht of het eacistisch is geweest of niet ik ben echt benieuwd wat er in zo iemand zijn hoofd omgaat op dat moment.

Mis daarnaast ook een excuses van die persoon in bovenstaand stuk of enige vorm van zelfreflectie.

1 juni 2023 om 11:28

Wat bezielt Berghuis in hemelsnaam om uberhaupt een klap uit te delen? Is dat niet veel droeviger? En ja sorry hoor, maar ook al als deze fan Brobbey racistisch heeft bekegend, dan deel je geen klap uit. Ik vind het heel zorgwekkend dat mensen dan geweld kennelijk wel goedkeuren of het wel begrijpen.

1 juni 2023 om 11:39

Ik begrijp beide kanten niet. Is dat oké? Ik ben echt helemaal klaar met dit soort onfatsoenlijke omgangsnormen en daaropvolgend kant kiezen.

De een is een volidioot en de ander is een nog grotere volidioot. Ik kies geen kant voor volidioten. Laat ze lekker een cursusje fatsoen doen.

1 juni 2023 om 11:47

Beide droevig. Bij Berghuis is het kortsluiting in zijn hoofd dat vaker voor lijkt te komen. Misschien dat een cursus anger management geen kwaad kan.

Maar die man gaat doelbewust naar een plek om mensen te provoceren en uit te schelden. Daar is dus vooraf over nagedacht en dat vind ik dan ook lastiger te begrijpen. Niet meer of minder fout maar wel lastiger te begrijpen.

1 juni 2023 om 13:15

Ik snap je punt, maar profvoetballers krijgen dag in dag uit dit soort shit over zich heen. Worden voortdurend via sociale media en in stadion (of nu naast stadions) uitgescholden voor van alles en nog wat. En in al die duizenden keren is er nu 1x een speler die z'n zelfbeheersing verliest en een klap uitdeelt. Is het goed? Nee. Maar een beetje begrip voor Berghuis, of de profvoetballer in het algemeen, lijkt me wel op zn plaats

1 juni 2023 om 11:40

Daar ben ik ook benieuwd naar, zoals ik me vaak afvraag wat er bij een bepaalde groep supporters in hun botte kop omgaat. Ongeacht of het racistisch was of niet, hij moet iets idioots gezegd hebben.

Twente heeft gewonnen, dan ben je toch blij?. Waarom dan nog wat provocerends gaan roepen? Teveel opgefokte mensen tegenwoordig bij het voetbal.

1 juni 2023 om 12:22

Hangt er natuurlijk wel vanaf wat er geroepen is. Mocht er iets geroepen in de trant van: "steven, lekker gespeeld he" zie ik de lol er wel van in. Waarschijnlijk is hier iets veel ergers geroepen waardoor het van beide kanten een trieste bedoeling is geworden.

Zijn kant van het verhaal? In dit artikel staat net niks. Niet eens een verontschuldiging voor zijn kinderachtige gedrag. Als je provocerende dingen gaat roepen naar een voetballer, nadat deze al meerdere keren aan je heeft gevraagd te stoppen ben je echt een heel triest geval.

1 juni 2023 om 11:38

Had hij dat meerdere keren gevraagd dan? Een beetje provoceren vind ik daarnaast er ook wel bij horen en maakt het voetbal wel mooi, zeker omdat provoceren niet perse met ernstige scheldwoorden of nog erger racisme hoeft.

Als hij heeft geroepen Berghuis lekker die 3e plek en hij krijgt een klap dan snap ik dat je, je excuses niet aanbiedt.

1 juni 2023 om 11:47

Een voetballer provoceren NA de wedstrijd? Ik kan best genieten van vuurwerk bij een hotel voor de wedstrijd, fluitconcerten en ludieke spreekkoren tijdens de wedstrijd. Maar als je na de wedstrijd het nog nodig vindt om een speler te provoceren ben je echt niet goed. Wat heeft dat überhaupt nog voor nut dan? Meen je dat nou echt?

1 juni 2023 om 11:59

Dat is natuurlijk niet wat die supporter heeft gezegd memphisdepay, die heeft gescholden en ja, Berghuis had al meerdere malen gezegd dat hij normaal moest doen. Althans, dat is wat zo ongeveer alle getuigen en Berghuis zelf zeiden tot nu toe in de media.

1 juni 2023 om 12:03

Nut heeft het inderdaad niet echt. Ik zou persoonlijk ook niet voor of na een wedstrijd bij een bus gaan staan hoor om wat dingen te roepen.

Ik vind dat je overdrijft als een groep fans na een wedstrijd wat dingen zegt zonder te schelden of racisme, dan kan ik nog wel inzien dat het grappig zou kunnen zijn en dan vind ik niet dat die mensen niet goed zijn. Ze kunnen bij wijze van spreken ook zeggen dat een speler er niks van bakt, dat kan ook als provocerend gezien worden.

1 juni 2023 om 12:03

Ik denk dat we wel met zekerheid mogen stellen dat Berghuis (of welke speler dan ook) niet zo uit zou halen als iemand "haha, lekker derde geworden!" roept toch @memphisdepay. Dat lijkt me heel naief om te denken dat het om zoiets onschuldigs gaat als je hoort wat er week in week uit op de tribunes geschreeuwd wordt.

1 juni 2023 om 12:04

Nee dat zal inderdaad wel niet. Maar goed tot dusver weet niemand echt wat er gezegd werd.

1 juni 2023 om 12:14



Hmmja, verschil van humor dan waarschijnlijk. Zijn het nou ajacieden die hun frustratie niet de baas kunnen en na dit dramatische seizoen uit woee roepen dat hij een amateur is, dan snap ik het nog. Vind ik het ook kut, maar dan kan ik er ergens nog wel waardering voor opbrengen. Emotie, frustratie, onbegrip, etc. Maar als je als supporter van de tegenpartij bij het hek gaat staan en dan dingen roept naar een speler NA de wedstrijd, dan blijf ik van mening dat je echt niet goed bent. Wat bezielt je dan? Helemaal in ogenschouw nemend dat Twente hier gewoon als winnaar van het veld liep.

1 juni 2023 om 12:44

Tja als je kijkt naar voetbal is het sowieso iets dat iets oproept wat mensen in hun normale leven niet zo snel zouden doen. Uiteindelijk hoort het er een beetje bij en zorgt voor meer spektakel waardoor voetbal de grootste sport is. Als er geen rivaliteit zou zijn en supporters van Feyenoord zouden bij wijze van spreken succes roepen tegen de Ajax spelers als ze uit de bus lopen, dan zit er ook een stuk minder charme aan zo'n wedstrijd. Ook de spelers zelf genieten daar natuurlijk van. In voetbal zie ik daarnaast wel meer dingen waarvan ik denk wat bezielt je, de hele houding van de spelers in het veld bijvoorbeeld, zo'n wedstrijd van gister is toch ook afgrijselijk.

Ergens geeft ik je gelijk als je na de wedstrijd een uur of langer bij zo'n stadion blijft hangen te wachtten totdat de spelers komen, is natuurlijk wel vrij triest te noemen. Maar als je het een beetje netjes houdt dan vind ik het niet terecht om te zeggen dat die mensen niet goed zouden zijn.

Leuk artikel waar je niks mee opschiet. Wel goed dat Twente in ieder geval met deze man gesproken heeft. Maar had graag meer vernomen.

Dat is het lastige van dit soort dingen, het wordt al snel een welles-nietes spelletje. Media meldt A, supporter meldt B, Berghuis betuigt spijt maar gaat niet verder in op de gedane uitspraken. Laten we hopen dat er beelden zijn die een van de verhalen bevestigen en daarmee uitsluitsel geven over het incident.

Mooie kop weer, maar nu weten we nog niet veel. Wat me wel opvalt is dat iedereen alleen over die idioot heen valt, maar de reactie van Berghuis met de mantel der liefde wordt bedekt. Wat er ook geroepen, gegooid of gedaan wordt, zo reageren is op geen enkele manier te bagatelliseren. Loop de bus in. Geweld met kinderen in de buurt is lager dan laag. Wat die slapjanus in de menigte dan ook roept. Loop de bus in en negeer die handel.

1 juni 2023 om 11:39

Ik zie niemand de actie van Berghuis met de mantel der liefde bedekken? En doorlopen? We hebben de mond vol over opstaan tegen racisme. Daar was op een gegeven moment sprake van (of dat nu wel of niet nog zo is weet ik niet). Maar als het racisme is, dan is die pofferd wat mij betreft prima. Ook met kleine kinderen in de buurt. Dan leren die direct dat als je iemand uitscheld voor kkzwarte je een reactie kunt krijgen. Mooie leerschool. Weglopen en wegkijken van racisme is volgens jou de goede oplossing? Mocht het iets anders zijn geweest dan vind ik afhankelijk van de inhoud de actie van Berghuis fout tot absoluut rechtvaardig. Geweld lost niets op? Weglopen en het gesprek aangaan lost anders ook bar weinig op.

1 juni 2023 om 11:46

Volgens mij lees je mijn bericht maar half. Maar als je iemand slaan met kinderen in de buurt goed praat in welke situatie dan ook dan snap je het niet helemaal denk ik.

1 juni 2023 om 11:50

" Maar als je iemand slaan met kinderen in de buurt goed praat in welke situatie dan ook dan snap je het niet helemaal denk ik." Nee dan hebben we een verschil van inzicht. Dat heeft weinig met snappen te maken. Er zijn heel veel hypothetische voorbeelden aan te halen waarin ik geweld goedkeur. Iemand uitschelden voor kkzwarte is een van die voorbeelden.

1 juni 2023 om 12:11

En vreselijke dingen naar spelers roepen met kinderen in de buurt is natuurlijk helemaal prima. Ooit gehoord van verbaal geweld? En in het geval van racisme wat gewoon strafbaar is is weglopen bij veel mensen geen optie. Terecht!

Ja want als hij iets rassistisch had gezegd zou hij dit natuurlijk openlijk toegeven. Ik denk absoluut dat er iets is gezegd wat rasistisch is anders had Brobbey ook niet gereageerd. En Twente fans hebben al vaker bewezen dat ze niet vies zijn van een beetje racisme.

1 juni 2023 om 11:51

Dat heeft imo weinig met Twente fans te maken. Dat is toch bij heel veel clubs het geval?

Ontkennen maar niet zeggen wat er wel gezegd is. Natuurlijk ontkent hij. Hij weet ook dat racisme strafbaar is. Dan maar zeggen dat je wel wat geroepen hebt. Ontkennen is het standaard ding wat je dan doet hè

Tja eigenlijk weten we nog net zoveel als zondag avond. Wel goed dat FCT hier iets mee doet, maar maak dan ook bekend wat hij dan daadwerkelijk zei. Zal ook wel niet iets in de trant zijn van "haha jullie hebben verloren". Ik zou daar gewoon openheid over geven dan ben je gewoon klaar.

Overigens heeft deze 'supporter' ook al gezegd dat hij geen aangifte gaat doen.

kwalijk dat het bericht over racisme meteen door iedereen voor waar wordt aangenomen, weer een bewijs dat mensen niet zelf nadenken en hoe gevaarlijk het is om nepnieuws te verspeiden. En dan de toekomst met AI in het verschiet, ik zie het somber in

Waarom dan geen aangifte doen maar wel met een nietszeggende verklaring komen? Dat maakt die gozer nog ongeloofwaardiger.

Die jongen is nog een grotere lafaard. Ik heb iets provocerend gezegd maar niet melden wat je dan wel zei.

Alsof de beste heer zou zeggen: "ja ik heb mij inderdaad racistisch geuit." Wat een onzin artikel is dit. Voegt heel weinig toe in een toch al redelijk uitgemolken discussie. Daar kan VZ niks aan doen maar misschien kunnen we stoppen met aandacht geven aan dit incident?

Als dit in de US gebeurt was, had deze meneer nooit meer hoeven te werken, en had Berghuis miljoenen kunnen aftikken , daar zijn legio voorbeelden van. Het blijft not done als speler. hoewel ik zeer goed kan begrijpen zijn reactie. Ben bang dat het nu alleen maar erger wordt voor Berghuis, ze weten dat ie te jennen is. En hopen dat er niet 1 of andere gek het in zijn hoofd haalt om ook geweld tegen hem te gebruiken. Maar in deze huidige maatschapij is dat helaas geen gegeven.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren