Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Cruijff: 'Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken'

Laatste update:

Ajax werd zondag voor het derde jaar op rij kampioen van Nederland, maar wil meer. De Amsterdammers wonnen in 1995 voor het laatst de Champions League en hebben de ambitie om terug te keren aan de Europese top. Velen noemen dat onrealistisch, gezien de financiële achterstand van Ajax op clubs uit het buitenland, maar Johan Cruijff blijft erin geloven.

/

De legendarische nummer veertien las onlangs een interview van Juventus-trainer Antonio Conte, die zei dat Ajax nooit meer tegen het grote geld zou kunnen opboksen. Onzin, meent Cruijff: "Voetbal is een spel van elf tegen elf. Of dacht Conte soms dat rijke clubs met twaalf man mogen spelen?", zegt hij in Voetbal International. "Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken."

Volgens Cruijff is het wel degelijk mogelijk om van rijkere clubs te winnen, zolang het 'voetbalgedeelte' maar beter in elkaar zit. Ajax doet volgend seizoen voor het vierde jaar op rij mee aan de Champions League en heeft als doelstelling om de groepsfase te overleven. Dat lukte vorig jaar niet: Ajax eindigde als derde in een groep met Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City.

Ajax kan terugkeren aan de Europese top

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Haha mooie vergelijking weer, ik zie Ajax op lange termijn wel terugkeren bij de Europese top, denk alleen dat het geld in de voetballerij wel steeds meer de overhand gaat krijgen. Voetballers zijn ook mensen die die willen uiteindelijk toch meer gaan verdienen, uitzonderingen daargelaten

8 mei 2013 om 14:02

Het slaat natuurlijk helemaal nergens op wat Cruijff zegt. Er zijn al zoveel onderzoeken geweest en elke keer wees het weer uit dat er een causaal verband bestaat tussen het geld dat een club uitgeeft en de prestaties die de club heeft.

Natuurlijk maakt een zak geld geen goal voor je, maar dat doet goed beleid ook niet. Het zijn slechts middelen om het doel te verwezenlijken. Cruijff doet net of het een keuze is: geld uitgeven of goed beleid voeren. Echter, is het zo dat beiden noodzakelijk zijn voor succes. Kijk naar Bayern, Barca, United etc. Allemaal beschikken zij over visie gekoppeld aan grote uitgaven.

8 mei 2013 om 14:30

En toch denk ik dat hij gedeeltelijk wel gelijk heeft, een aangekochte speler moet zich altijd nog op de goede manier aanpassen aan het systeem en het land, wat bij jonge spelers uit de jeugd een stuk minder is. Ik zeg ook niet dat je met geld geen goed team kan samenstellen maar ik denk dat het ook mogelijk is met een aanzienlijk minder groot budget.

8 mei 2013 om 14:31

Precies. De club met het grootste budget zal uiteindelijk de beste middelen hebben om het voetballende gedeelte ook op orde te krijgen. Incidenteel kun je daar als iets minder rijke club wel eens tussendoor fietsen, maar niet structureel.

In Nederland wordt de top toch ook gevormd door de rijkste clubs? Ajax is al decennia de club met de grootste begroting en dat zie je in de ranglijst. Als RKC 'het voetballende gedeelte' beter op orde krijgt, dan worden ze echt geen landskampioen. En de verhouding in budget tussen Ajax en bijvoorbeeld de Engelse top is nog veel groter.

Als alles in de selectie klopt en Ajax er in slaagt om drie jaar dezelfde groep bij elkaar te houden en ze hebben het nodige geluk, dan zouden ze incidenteel bij de top 10 van Europa kunnen komen. Verder niet, daar geloof ik niet meer in.

8 mei 2013 om 14:44

Het is onjuist dat Ajax decennia lang de hoogste begroting van Nederland had, want PSV heeft een lange periode de hoogste begroting gehad. Om precies te zijn vanaf de jaren 80 t/m halverwege de jaren 90. Daarna hebben Ajax en PSV zo'n beetje dezelfde begroting gehad, met de begroting van Ajax iets hoger, maar met een verwaarloosbaar verschil. Echter, zoals de zaken er nu voorstaan in Nederland, denk ik dat Ajax gaat uitlopen qua begroting op de rest, maar dat is pure speculatie.

On topic: Cruyff heeft aangegeven dat heraansluiting bij de Europese top een doel is en niet zo zeer een gegeven. Hij beseft zelf drommels goed dat geld een belangrijke factor is. Hij zegt daarom ook niet de absolute top. Een positie zoals Porto heeft in Europa moet haalbaar zijn voor Ajax, omdat de Portugese markt een nog kleinere markt is dan Nederland en de Nederlandse economie sterker is. Een top 10 plek op de Uefa ranglijst dus en dan niet bij de bovenste 4, maar ergens onderin. Om als referentie aan te geven: Ajax staat momenteel 27e.

8 mei 2013 om 16:13

ben ik met je eens, al denk ik dat Feyenoord, mits ze op deze weg doorgaan en ze een nieuw stadion krijgen er rap achter aan gaat.

8 mei 2013 om 16:48

Ik denk dat Ajax's grootste probleem is dat ze met drie jarige contracten werken. Meestal hebben spelers dan na twee jaar (wanneer ze nog een éénjarig contract hebben) dat ze zijn uitgeleerd. Als je dan één seizoen na dat je een driejarig contract hebt getekend alweer je contract moet openbreken en verlengen dan voelt dat ook weer zo opdringerig. Een vierjarig contract lijkt mij dan de beste optie. Dan heb je veel meer kans om in een goede uitgangspositie te zitten tijdens het onderhandelen als clubs interesse hebben.

8 mei 2013 om 20:29

Hoe komt Borussia Dortmund in de finale dan? Volgens jou? Veel geld uitgegeven?

8 mei 2013 om 14:06

Nee Cruyff, een zak geld maakt geen doelpunten. Goeie spelers maken doelpunten, maar die kan je wel kwijtraken als je die zak geld niet hebt.

8 mei 2013 om 17:10

Ik geef je 100% gelijk.
En voor dat te staven één voorbeeld.
United had een zak vol geld klaar staan voor Rvp
Die zak geld maakte United wel kampioen.

8 mei 2013 om 17:45

zapperboy: ik geef je 100% ongelijk

Real had een zak vol geld klaar staan voor Ronaldo en Kaka om La Decima binnen te halen. Maar ondanks dat zak geld falen ze al 3 jaar op rij.

8 mei 2013 om 15:22

ik ben ervan overtuigt dat je inderdaad geen grote zaak geld hoeft te hebben om spelers aan te trekken maar wel om ze te behouden.

8 mei 2013 om 16:10

Ik vind het trouwens erg mooi dat Ajax zijn doelstellingen zo snel durft te verleggen. Bij feyenoord horen nemen ze altijd de veilige weg, als we bij de top 5 komen is het prima. Ajax gaat voor het hoogst haalbare en dat kan ik wel waarderen.

Nu maar hopen dat PSV en Feyenoord er snel bovenop komen en dat deze drie weer met elkaar gaan concurerren, zal alleen maar goed zijn voor de gehele eredivisie.

Nu alweer zin in volgend seizoen

Ajax zal de beste scouting moeten hebben en de beste opleiding willen ze de CL gaan winnen, en dit is dan ook wel mogelijk echter maakt die zak met geld het wel een stuk makkelijker om hier en daar de nodige plekken te verbeteren.

8 mei 2013 om 13:39

Ze hebben al de beste opleiding van de wereld als het om de jeugd gaat.
Dat weet elke buitenlander die kennis heeft in voetbal zelfs. Daar kun je een principe een feit van maken. De scouting met iemand als Olsen is ook zeer zeker ook niet verkeerd.
Enige nadeel is dat alleen maar jonge jochies er niet voor kunnen zorgen om in de finale van de CL te komen. Daar hebben ze gewoon te weinig ervaring voor.. hoe getalenteerd ze ook mogen zijn.

8 mei 2013 om 13:50

En daarom had een speler als Seedorf terug moeten komen. Maar geef hem eens ongelijk dat hij het niet doet. Een echte winnaar die overal waar hij komt bewezen heeft mee te willen doen om de prijzen. Dus geen Sneijder of Van der Vaart. Nog steeds een doodzonde dat Seedorf in Nederland zo oneerbiedig is behandeld.

8 mei 2013 om 14:15

De beste opleiding van de wereld als het om jeugd gaat? Vandaar dat Feyenoord de afgelopen al 3 jaar lang de prijs voor beste jeugdopleiding van het jaar wint...

OT: De hele uitspraak van Cruijff slaat natuurlijk nergens op. Geld alleen zorgt er niet voor dat je prijzen binnen sleept maar dit is wel een middel die nodig is om mee te kunnen doen in de top.

8 mei 2013 om 14:36

Bedankt ten minste 1 iemand hier met serieus voetbal verstand ,...
Seedorf is misschien wel de beste voetballer die nederland ooit gehad heeft.

vindt jou reactie echt top... Het feit dat seedorf zoveel klasse heeft en van de oude echte voetballers ras is, Respect....

8 mei 2013 om 15:29

Seedorf beste ooit? Eh Cruijff zelf misschien?

8 mei 2013 om 17:19

Wat maakt een speler groot?
Zijn prijzen kast denk ik,of ben ik verkeerd?
Zet de kast van Cruijff en Seedorf naast elkaar en vergelijk.
1 Seedorf 2 Cruijff 3 Bergkamp,de top 3 van Nederland

8 mei 2013 om 18:52

Er is meer dan een prijzenkast hoor, Cruyff heeft het voetbal veranderd en is lange tijd de beste voetballer op aarde geweest. Seedorf is een geweldenaar maar mag niet tippen aan Cruyff en Van Basten. Komt daarna samen met Gullit, Van Hanegem en Bergkamp in aanmerking voor een positie op de lijst

8 mei 2013 om 16:31

Dan nog lijkt het me niet genoeg. Een Europa League - finale zal er wel een keer inzitten, maar Europese top... Ze moeten ook zorgen dat ze hun topspelers langer gaan vasthouden, zoals de Portugese topclubs dat altijd goed doen. Toewerken naar een eindproduct, ondanks dat je af en toe een speler moet laten gaan. Salarissen moeten dan wel omhoog en het sportieve aspect moet aantrekkelijk blijven, zodat een speler ook die ambitie ziet.

haha. Het is toch een prachtige man met heerlijk uitspraken.
Helaas denk ik dat het onrealistisch is, al is het hele Financial fair play mij niet helemaal duidelijk en is het afwachten welke maatregelen de fifa aan clubs verbindt die zich er niet aan houden.
De toekomst zal het uitwijzen, maar laten we met een Nederlandse club eerst maar weer is een halve finale van de EL halen...

Het behouden van spelers is hierin cruciaal. Als het ze lukt om Eriksen, De Jong en Alderweireld te behouden en daarnaast op de zwakkere posities een duidelijke versterking te halen, moet dit zeker gaan lukken. Het is alleen zo moeilijk al die jongens vast te houden. De berichten zijn overigens wel goed. Nog geen enkele Ajacied heeft aangegeven echt direct weg te willen.

8 mei 2013 om 15:17

de doorstroom van goede talenten uit een jeugdopleiding is als met ketchup uit een heinz tomatenketchup fles. soms komt er een tijdje niets en dan een hele lading.

je ziet het nu bij feyenoord, maar bij ajax is dit eigenlijk ook altijd zo geweest. je had bij ajax de lichting van basten, van t schip, kieft, vanenburg, rijkaard begin jaren 80.
eind jaren 80 had je de lichting bergkamp, witschge en de boertjes. midden jaren 90 was er de lichting seedorf, kluivert, davids. begin 2000 had je de lichting van der vaart, sneijder en consorten. en dat was eigenlijk de laastste talentvolle lichting

cruyff had daarom ook helemaal gelijk met zn revolutie. de jeugdopleiding is eigenlijk 10 jaar lang ruk geweest bij ajax. nauwelijks echte hele goede spelers voortgebracht en vooral verdedigers.

de randvoorwaarden lijken nu in ieder geval wel goed. frank de boer hopelijk nog wat jaartjes trainer en de hele club wordt gerund door oud ajax spelers met de focus op de jeugdopleiding.

nu is het alleen nog wachten op de resultaten daarvan. dus wachten op een nieuwe lichting exceptionele talenten. en dan met een paar gerichte aankopen kan ajax weer knallen en halve finale plaatsen in de champions league bereiken.

8 mei 2013 om 15:30

Ik hoop het echt. Ik hoorde zelf dat er in de B-elftallen zeker een paar toppers zitten die zomaar volgend jaar kunnen aanhaken bij het eerste. De filosofie van Cruijff is helder en ik hoop dat focus op de jeugdopleiding weer wat vruchten afwerpt.

8 mei 2013 om 16:43

Het probleem bij Ajax is denk ik niet zozeer het gebrek aan geld, maar dat ze met bepalende spelers niet op tijd verlengen en dat ze relatief korte contracten hebben (3 jarig meestal). Ik heb het gevoel dat bijvoorbeeld Blind nog zo'n twee seizoenen gaat blijven voordat hij (kan ook nog niet zijn hoor) is uitgeleerd bij Ajax. Na die twee seizoenen heeft hij nog maar een éénjarig contract en zal hij gedwongen moeten worden verkocht omdat hij het idee heeft dat hij al hogerop kan. Waarschijnlijk kan hij dat dan al, maar dan is het naar een CL pot twee club (sub top) ipv een pot 1 club ((absolute)top). Als hij dan één à twee seizoenen langer zou blijven zou hij gerust bij een pot 1 club in de basis kunnen spelen. Als Ajax dan zijn contract met vier seizoenen had verlengd, dan zouden ze na twee jaar zijn contract kunnen openbreken en met twee seizoenen verlengen, dan vang je de hoofdprijs en ben je in een uitstekende uitgangspositie.

8 mei 2013 om 13:31

sorry hoor, Maar als Ajax het dit jaar goed had gedaan, hadden ze eenvoudig van Steau gewonnen. Ik geloof niet dat ze een veel makkelijkere tegenstander hadden kunnen treffen in de EL.

8 mei 2013 om 13:36

Ajax heeft het in de Champions League poule goed gedaan. In zo'n poule 3e worden is heel erg knap.

In de Europa League heeft Ajax het slecht gedaan. Zoals jij zegt, makkelijker dan Steau werd het niet. Als je dan thuis degelijk met 2-0 wint mag je dat uit nooit meer weggeven natuurlijk.

8 mei 2013 om 13:40

Hij heeft het toch niet over de EL. Hij zegt alleen dat wanneer je in een iets meer gunstige poule terecht had gekomen dat je door had kunnen gaan in de CL. Dan had je uberhaupt geen wedstrijd tegen Steau gespeeld.

8 mei 2013 om 13:41

Ze speelde wel goed, maar tegen clubben als real en dortmund was het toch wel wat lastiger, maar ik ben het met cruijff eens dat een zak geld geen goal kan maken, het is alleen makelijk als je wel veel geld heb, om zeer goede spelers in te kopen of op te leiden. Maar gun ze de tijd en dan komen ze wel daar. Het werd steeds beter en hopelijk blijft de groep bijelkaar dit jaar en dan maken we zowiezo een kans.

8 mei 2013 om 13:44

Jammer dat ze twee maal van Dortmund verloren; had naar mijn idee nog beter gekund. Natuurlijk de complimenten dat Ajax het zo goed heeft gedaan dit seizoen.

Maar die omschakeling van de Duitsers heeft ze de das om gedaan.

8 mei 2013 om 15:09

wat is er lastig aan het lezen van "nou ajax deed het goed dit jaar in de CL (champions League)" .

Volgens mij heeft hij het met geen woord over de (wan)prestatie in de EL maar puur over de (goede) resultaten in de Cl

8 mei 2013 om 14:05

Ja goed man, ze zijn er gelijk uitgevlogen?

Door geld van de rijke clubs kan Ajax zijn beste spelers niet behouden, o.a Suarez, Vertonghen, Vermaelen. Hierdoor moet het elk jaar opnieuw bouwen en kan het zich nooit doorontwikkelen.

Ghehe, leuke Cruijff uitspraak weer. Idd, een zak geld scoort niet, maar met een zak geld koop je wel een scorende spits.

8 mei 2013 om 13:34

Zoals Fernando Torres.

Met een zak geld kun je ook verkeerde spelers kopen terwijl je met een "zakje" geld een naar wat later blijkt topper kunt halen. Het is verre van onmogelijk voor de Nederlandse clubs om in de toekomst de CL te winnen. Als het geloof ontbreekt dan lukt het sowieso niet nee.

8 mei 2013 om 13:47

Ja maar we leven in een andere tijd Bago. Die spelers van ee nzakje geld gaan ook al veel sneller naar andere competities dan de nederlandse omdat daar meer salaris te verdienen valt.

Nu neem je torres als voorbeeld maar er zijn ook zat goede zoals Aguero en Ronaldo en zo kan je wel even doorgaan.

8 mei 2013 om 14:12

Ja inderdaad, maar met veel geld kan je ook die spelers kopen die toekomstige toppers zijn. Natuurlijk valt er met goed beleid veel te winnen maar geld is niet iets onbelangrijks in de voetbalwereld.

8 mei 2013 om 14:39

Of een Cristiano Ronaldo...

We hebben allemaal kunnen zien dat je er zowel met geld komt als met het beleid dat Dortmund heeft, maar het ligt aan de club zelf hoe zij er mee omgaan.

8 mei 2013 om 15:53

Hoeveel spelers van het Ajax '95 waren er boven de 24. Bijna niemand, Rijkaard die zijn carrière kwam afsluiten. Een vereiste is wel dat je potentiële wereldtoppers uit je jeugdopleiding moet krijgen. Daar heeft het probleem ook gelegen de laatste jaren. Als je de verhalen mag geloven zal dat in de toekomst weer mogelijk zijn. En kun je dus ook incidenteel weer voor de CL winst gaan. 1x keer in de 10 jaar de finale van de CL halen moet makkelijk kunnen in de toekomst. Als je dan ook nog een paar keer de europaleague finale haalt wat helemaal makkelijk moet kunnen doe jet het toch vrij netjes. Structureel bij de absolute top horen word heel lastig. Maar incidenteel succes zeker niet. En dat is toch een stuk beter dan de huidige situatie waarbij incidenteel succes in de CL al lijkt uitgesloten. Ben ook benieuwd hoeveel invloed de FFP regels zullen hebben.

8 mei 2013 om 14:02

Je hebt niet veel aan een scorende spits als de rest eromheen niet goed genoeg is om hem te bedienen.

8 mei 2013 om 14:08

Nee, dat snap ik ook wel, ik geef alleen maar aan dat geld wel degelijk helpt, en met een grote zak geld kan je natuurlijk ook op iedere andere plek een versterking halen.

8 mei 2013 om 14:27

Geld helpt absoluut, daar geef ik je ook geen ongelijk in. Maar als het beleid niet goed is dan kun je nog met zoveel geld smijten als je wilt maar zal het nooit succes opleveren.

Vind ook dat ze bij Ajax hun doel een beetje voorbij streven, je kunt het overdrijven.
Narsingh was bijvoorbeeld de rechtsbuiten die je nodig hebt, maar om een statement te maken richting de andere clubs ging dat niet door. Straks willen ze nog steeds die punt maken en niet een paar ton extra neerleggen voor bijv een Maher of van Ginkel als er spelers vertrekken.
Tuurlijk het kost geld maar het valt ook binnen het beleid, jonge spelers die potentie hebben en geld opleveren (zoveel in transfer als op het sportieve vlak)

8 mei 2013 om 14:47

leestip:

Dure Spitsen Scoren Niet | Simon Kuper & Stefan Szymanski

Isbn: 9789046813331

Natuurlijk Johan, een zak geld trapt de ballen niet in het doel. Maar als je 11 spelers van 80 miljoen euro op het veld hebt lopen is de kans groot dat één van hen de bal er wel intrapt.

De ambitie is prachtig, ik steun het ook zeker maar ik denk dat het te hoog gegrepen is. Maar daar moeten we het niet bij laten.

8 mei 2013 om 13:46

Wie zegt hoeveel een speler waard is? Geeft deze waarde deze spelers vleugels of een extra been of iets?
Voor zover ik weet zijn het mensen die bepalen hoeveel geld iemand 'waard' is. Talent echter laat zich niet omschrijven met geld.

Als je voor Anthony Lurling 80 miljoen neerlegt dan maakt hem dat nog geen wereldspeler.
Je gedachtegang gaat dus een beetje de verkeerde kant op.
Het is niet het geld dat de kwaliteit bepaald, het is de kwaliteit die de kwaliteit bepaald.

8 mei 2013 om 13:48

Ja en kwaliteit is vaak duur. Maar wat je nu zegt slaat toch ook nergens op. 80 miljoen voor lurling niemand die het betaald maar 80 miljoen voor messi is in deze tijd best marktconform en kan je haast nog zien als een koopje.

Eigenlijk beweer jij dat clubs die 40 miljoen voor een speler als Aguero uitgeven het niet goed doen terwijl die speler toch echt wel zoveel waard is hoor, of wou je beweren dat de clubs geen goede ogen hebben en 40 miljoen weggooien

8 mei 2013 om 14:00

@monkehboy

Snap je nou serieus niet wat ik bedoel? Vooruit dan maar: Kwaliteit is te koop.

8 mei 2013 om 14:18

Maar zoiets als 'kwaliteit' is niet eenduidig. Een speler van 80 miljoen speelt niet per definitie een speler van 800.000 uit. De kans is aanzienlijk van wel, maar het is niet per definitie zo. Dat is waar Monkeyboh en Cruijff op doelen. Iemand kan wel 80 miljoen kosten, maar dat is geen garantie dat hij goed speelt of überhaupt van toegevoegde waarde is.

8 mei 2013 om 16:06

Een goed verstaander heeft gelukkig ook in deze tijd maar een half woord nodig. Waarvoor dank Deca.
Anderen gaan in discussie over het mechanisme van de moderne markt.

@afca_godenzoon: Ik begrijp heel goed wat je zegt, ik ben het er niet mee eens. Op kwaliteit zit een prijskaartje, maar het is net als met spullen op marktplaats: het is waard wat een gek er voor geeft.

@jellert18: niemand op deze planeet is 40 miljoen euro waard als dat gelijk staat aan het in leven kunnen houden van meer dan 50.000 mensen met voedsel.

Voor beide heren: Het beste voorbeeld is Sulejmani. 17 miljoen gekost. 0 opgeleverd. Geen kampioenschappen door die man, geen verbetering van de algehele kwaliteit in het team. Niets.
Daley Blind, heeft niets gekost, groeit uit tot speler van het jaar en is een bijzonder belangrijke speler in het kampioenschap.

Als er echt FFP ingevoerd gaat worden zouden ze in eerste instantie eens transferbedragen moeten opheffen. Onkosten vergoeding, ok. Afkopen van een contract? nou nee. Elk mens hoort vrij te zijn om te gaan en staan waar ze willen. Als dat ertoe leidt dat er alleen nog maar 1 jarige contracten zijn: so be it. Dit is echter een heel andere discussie en niet geschikt voor dit bericht.

Nu ga ik me toch echt bekeren tot het Cruijffisme! Wat een wijsheid heeft die man.

Jongens lees dat bericht hier naast even. In de wandelgangen, de bedragen gaan toch ook meer nergens over he

Geef mij een zak met geld (zeg een miljoen, ben bescheiden) en ik zal hem laten zien dat het een doelpunt kan maken

Wat een onzin weer van Cruijff. Ajax, de club met de grootste begroting van de eredivisie, is toch ook kampioen geworden in Nederland. Natuurlijk is geld hebben een ding en het juist besteden een tweede, maar geld maakt gewoon zoveel uit in het voetbal en Ajax heeft daar nationaal gezien ook gewoon een voordeel aan.

En met alle respect voor ajax, ze hebben het namelijk geweldig gedaan in de CL, maar zijn alsnog niet eens door de groepsfase gekomen. Dat wij als Nederlanders al trots zijn dat we een keertje niet boven een grote club eindigen in de poulfase, geeft toch eigenlijk ook al meteen aan dat we niet echt meer kunnen meevechten op het hoogste podium.

8 mei 2013 om 13:32

@ t0m10

Ik vind dit onzin. Ajax had twee jaar achter elkaar de knockoutfase kunnen bereiken. Zagreb-lyon kunnen we ons allemaal nog wel herinneren. Daarbij had Ajax dit seizoen de pech dat ze in een onvoorstelbaar sterke poule zaten. Dortmund en Real Madrid horen bij de beste 5 teams ter wereld op dit moment.

8 mei 2013 om 13:43

@hen_nie
Had kunnen bereiken ja, maar twee keer niet gedaan en alsnog (terecht) trots op de prestaties. Als ajax een echte europese topclub was, zouden ze niet tevreden zijn met iets minder dan de halve finale.

Tuurlijk, ze hebben pech gehad, maar jij weet net zo goed als ik dat ze niet dezelfde doelstellingen hebben als een manchester United, Chelsea, Bayern, Real of Barca. Ik hoor ajacieden nog steeds vol trots praten over de overwinning op City, maar het zegt toch al genoeg dat dit zo lang gekoesterd moet worden. Ajax is geen europese top, zelfs geen subtop. Dat is geen enkele club in Nederland. Waardoor komt dat? Door geld, zo simpel is het. Cruijff kan zijn kop in het zand steken en doen alsof dat niet zo is, maar we weten allemaal van wel.

8 mei 2013 om 13:48

@ t0m10

Ik heb het ook niet over het structureel meestrijden om een finaleplaats, maar sporadisch is het nog steeds mogelijk. Daarbij maak je ieder jaar een behoorlijke kans op de knockout fase.

8 mei 2013 om 13:51

En hoe komt het dat we hoogstens nog een sporadisch succesje kunnen behalen? Omdat we minder geld hebben.

8 mei 2013 om 13:53

Wie er niet in gelooft, zal het ook nooit bereiken!

8 mei 2013 om 13:59

@monahoedje
Hetzelfde geldt voor personen die een hersenloze oneliner boven een discussie of analyse verkiezen. Ze zeggen wel eens dat het erkennen van een probleem de eerste stap is naar een oplossing, en dat is hier ook af van toepassing. Als je je kop in het zand steekt en doet alsof geld geen factor is in het voetbal, dan ga je de strijd echt niet winnen.

8 mei 2013 om 15:10

PSV had 3 keer achter elkaar de CL kunnen winnen als ze zich geplaatst hadden voor de CL en beter waren dan de rest. Al, Als telt niet.

8 mei 2013 om 16:12

@t0m10: alhoewel ik je punt erg goed snap ben ik het niet met je eens.
Cruijff zegt nergens dat geld geen rol speelt. Hij zegt dat het niet bepalend is.
Als er iemand zijn kop niet in het zand steekt dan is het Johan wel. Hij is nog nooit voor een discussie weggelopen en heeft in zijn leven al meerdere keren aangetoond het bij het rechte eind te hebben met zijn visie op voetbal.

Ook nu slaat hij de spijker op de kop: ook rijke clubs mogen maar met 11 spelers spelen.
Neem alleen het lopende seizoen. Hoeveel spelers heeft PSV voor dit 'kampioensjaar' gekocht?
De vervolgvraag is misschien wat provocerend, maar niet zo bedoeld: wat heeft PSV gewonnen dit jaar?

Kwaliteit kan misschien te koop zijn, maar ergens veel geld voor uitgeven maakt het nog geen goed product.

8 mei 2013 om 19:16

@monkeyboy
Ik zeg ook nergens dat geld garant staat voor kwaliteit. Je moet namelijk ook weten hoe je met je geld om kunt gaan. Je hebt gelijk dat, zeker op korte termijn, je allesbehalve garanties hebt voor succes. Maar je neemt nu PSV als voorbeeld, maar van wie heeft PSV dit jaar de titelstrijd verloren, inderdaad, van Ajax, de club met de grootste begroting van Nederland en de enige club die een grotere begroting heeft dan Psv.

8 mei 2013 om 13:34

Exact!
Ajax en PSV hebben allebei rond de 60-70 miljoen euro budget dus voor salarissen en transferbudgets. En clubs als AZ werken met 20-25, Feyenoord 30-40 gezien de massale inkrimping? Twente met 45?

Dan is het niet zo gek dat zowel PSV als Ajax in de top 2 komen.

Je ziet hetzelfde in Spanje (real/barca), Duitsland (bayern/dortmund) en zelfs grotendeels in Engeland (united, City, Chelsea) Frankrijk (psg)

En ga zo maar door, rijke clubs kopen altijd de beste spelers en kunnen die wel vasthouden.
Ajax en PSV zijn op nationale schaal, de City's, Psgs van Nederland

8 mei 2013 om 13:49

Ajax heb nu idd meer geld door dat ze nu 3 keer kampioen zijn geworden dus cl in gaan en al 3keerongeveer 10 miljoen hebben gevangen voor en van de cl.
Maar ook al hebben ze nu de betere begroting, ze smijten niet met geld kopen laag in om goed te kunnen verkopen en gaan van eigen kracht uit ,opleiding!!en ajax is groot en rijk geworden door dat ze in de top 6zitten van clubs die het meest de cl hebben gewonnen dus zelf verdiend!!!
En cl kwamen we helaas niet verder idd maar we hadden de zwaarste poule die er was niet te vergeten ,als we zo door gaan hoe we nu bezig zijn zouden we echt nog wel kunnen verassen in de toekomst keep the hope alive.

8 mei 2013 om 13:53

Ook zonder die kampioenschappen zouden ze de grootste begroting hebben. En denk je dat die opleiding gratis is? Nee die kunnen ze ook behouden omdat ze jonge spelers kunnen weg halen bij clubs met minder geld. Dit is geen beschuldiging overigens, Feyenoord doet hetzelfde, maar het is onzin om te doen alsof geld niet enorm bepalend is in het voetbal.

8 mei 2013 om 14:35

Precies. En Cruijff weet ook best dat die 15/16 jarige jochies die ze nu halen ook deels naar Ajax komen omdat ze daar de jeugdspelers gewoon erg goed betalen. Dus ook daar speelt geld gewoon een cruciale rol.

8 mei 2013 om 15:06

Ja maar dat geld hebben ze zelf verdiend komt niet aanwaaien he, plus idd jeugd kost ook wat maar dat is wat ik net zij dat is het beleid van eigen kracht uitgaan! En dat is dus niet met geld smijten, zoals profs kopen van miljoenen, maar zelf opleiden en ajax heb de laatste jaren meer winst gemaakt dan uitgegeven komt nu nog meer bij dusja is gewoon knap en heb echt vertrouwen in het ajax beleid nu en de jeugd opleiding! Sparen en verkopen en de jeugd in laten stromen.

8 mei 2013 om 15:32

@jamel
Zelf verdiend is ook maar hoe je het bekijkt. Het is geen toeval de de grootste club ook in de grootste stad van NL zit.

9 mei 2013 om 09:42

@t0m10

Dat slaat helemaaaal nergens op! En zelf verdiend bedoel ik mee de cl 4a5 keer gewonnen wereld beker ga zo maar door dat maakt de club groot! Of wil jij nou ook beweren dat we dat gewonnen hebben omdat we de hoofdstad van nederland zijn?in die tijd speelde we gewoon elke club weg met ajax voetbal, dus is mijn ogen zelf verdient geld.

8 mei 2013 om 13:57

@t0m10

Als het ''weer'' onzin is van Cruijff, hoe wil jij dan verklaren dat Feyenoord hoogst waarschijnlijk exact hetzelfde doet / gaat doen? Toen Feyenoord de Uefa Cup won hoe verklaar jij dan dat ze hebben gewonnen van Dortmund, Inter en Glascow Rangers drie clubs die op dat moment meer geld te besteden hadden dan Feyenoord? En hoe verklaar jij dan dat Manchester City die hoogstwaarschijnlijk meer dan 500 miljoen euro gestopt heeft in de laatste 5 jaar onder Ajax is geëindigd?

Als Feyenoord slim is en ze hebben ergens een miljoen liggen aankomende zomer dan gaan ze geen nieuwe spelers halen, maar dan halen ze twee talenten van een jaar of 16 (zijn al bezig met een Zweed). Doe dit 4 jaar lang en over 4 jaar breken er bij Feyenoord weer de nodige talenten door, want ook in Rotterdam wordt de spoeling heel snel, heel erg dun. En als jullie talenten dan beter zijn dan de gemiddelde paar miljoen kostende spelers bij andere clubs, dan kan ook Feyenoord weer eens winnen in Europa. En het fijne van talenten opleiden heeft Feyenoord nu ook ondervonden: De club verdiend geld en bespaard geld. Ik durf te wedden dat Feyenoord over 5 jaar in exact dezelfde situatie als Ajax zit en hopelijk zal dat ook sportief succes opleveren voor Feyenoord, zodat ze nooit meer terugkeren zoals het vroeger te werk ging bij Ajax en Feyenoord.

8 mei 2013 om 14:05

Omdat, zoals ik overigens al zei, geld hebben en juist besteden twee verschillende dingen zijn. Je kunt heel mooi een paar uitzonderingen opnoemen, maar die bewijzen mij geen ongelijk. En hoe ik verklaar dat Feyenoord hetzelfde gaat doen? Noodgedwongen. Elke nederlandse club moet noodgedwongen veel efficiënter met zijn geld omgaan. Ik zeg ook nergens dat het geen goed beleid is, maar geld speelt gewoon een grote rol. Of denk je dat het toeval is dat clubs als United, Chelsea, Barcelona, Real madrid en bayern elk jaar tot de favorieten horen om de eindrondes van de CL te halen.

8 mei 2013 om 14:18

Om de andere kant te pakken, Feyenoord speelt ook niet met die zak geld. Maar toch presteren ze bovenverwachting goed. Dus heeft Cruijff hier indirect toch zijn gelijk, want psv heeft met meer geluk dan wijsheid die 2de plaats weten te pakken.
Zo zal het in Europa ook gaan met een goed beleid en een juiste bestedingspatroon en daar doelt hij denk ik op.

We blijven maar lullen dat het maar niet lukt om die volgende ronde (cl) te halen, door pech en blablabla. Soms zit het mee soms zit het tegen dat is het lot van het Nederlandse voetbal, maar dat wil niet zeggen dat als je slim te werk gaat dat zijn doelstelling/wens niet reëel is.

Ik zie Ajax en Feyenoord bijvoorbeeld sneller deze doelstellingen halen door het verstandige beleid te blijven hanteren. Maar dat is wel een belangrijke voorwaarde verstandig beleid voeren, want als ze weer de focus op die exotische spelers gaan leggen dan redden we het niet en vallen we weer terug.

8 mei 2013 om 15:33

Feyenoord heeft nu geen geld, maar gekeken over een langere periode is het toch een van de clubs in Nederland met de grootste begroting. En dat ze nu juist een mindere periode hebben doorgemaakt, kwam juist omdat er even (door eigen fouten) minder geld beschikbaar was.

8 mei 2013 om 14:44

@t0m10

Volgens mij is man city een behoorlijk grote club tegenwoordig. Daar is ajax toch wel degelijk boven geëindigd dit jaar en daar zijn we tevens trots op. Dat terwijl ajax nog veel beter moet en ook kan. Ik heb een revolutionair idee waarvan ik hoop dat ze het gaan doorvoeren; een 11 tal met alleen maar perfecte volmaakte twee benige spelers. Dat betekend opleiden, opleiden en nog eens opleiden en bovendien goed scouten. Maar ik heb het nog nooit gezien en zie er wel de voordelen van in.

Financieel kunnen we ook nog stappen maken, dan kunnen we spelers als Alderweirld, de Jong en Eriksen nog een jaartje langer behouden in de toekomst. Oa. renteinkomsten op eigen vermogen, sponsoring, groter stadion moeten de jaarlijkse inkomsten doen stijgen in mijn ogen. Ajax heeft net als Feyenoord voldoende potentie om 75.000 – 100.000 toeschouwers te huisvesten, waarbij ajax een nog grotere achterban dan Feyenoord heeft.

8 mei 2013 om 15:34

Ja city is een grote club, maar je snapt toch ook wel dat die gewoon onder hun vermogen presteren in de CL.

8 mei 2013 om 15:57

Maar daar doel ik ook op, door wanbeleid kwamen ze in de schulden.
En kijk wat je met je eigen jeugdopleiding voor elkaar kunt krijgen. Daarom hoop ik ook dat er niet weer van die exotische spelers komen die niks toevoegen.
Gewoon doorgaan op deze voet (wat Cruijf ook bij Ajax wil) dan hoeven we als Nederlanders geen gek figuur te slaan in Europa.
Talent is er.
Opleiding is er.
Nu het verstand nog om niet te snel naar het buitenland te willen.

Een zak geld heeft inderdaad nog nooit gescoord, maar ook Cruijff moet realistisch zijn. De feiten spreken voor zich dat alleen clubs met het grote geld aan de top in Europa verschijnen. De bank bepaald toch ook een hoop en daar heeft o.a. Ajax te weinig kwaliteit op Europees topniveau. En zelfs in de basis 11 kan Ajax dat niveau niet aan. Dat hebben we de afgelopen jaren toch maar weer gezien, zoals bijv. tegen een zeer matig clubje als Steau.

Geen enkele Nederlandse club, dus ook Ajax heeft niets te vertellen in de CL. Anders waren ze wel doorgedrongen naar de knockout fase.

8 mei 2013 om 13:33

@ valek

Dat kan zo maar gebeuren. Als je niet te moeilijk loot (zoals dit jaar) en er geen matchfixing zou zijn geweest (zagreb-lyon) dan had Ajax zomaar twee jaar achter elkaar de knockoutfase kunnen bereiken.

8 mei 2013 om 13:35

'als'....

8 mei 2013 om 13:41

@ Westend

Inderdaad, maar de kans dat je zo'n moeilijke poule loot is klein, net zoals de kans klein is dat je opnieuw de dupe wordt van zo'n overduidelijke matchfixing.

Geld zegt niet alles, hoe heeft AZ dan in hemelsnaam kampioen kunnen worden in Nederland? Hoe heeft Dortmund Bayern van de troon kunnen stoten de jaren hiervoor?

8 mei 2013 om 13:55

Ja allemaal leuke voorbeelden hen_nie maar AZ zal bijvoorbeeld incidenteel meedoen en zo moet Ajax het ook eens gaan bekijken. Met geluk in de loting kan je wel een keer ver komen maar echt niet elk jaar hoor

8 mei 2013 om 13:56

matchfixing is niet bewezen, dus is niet waar. En als, als. Als je niet doorstoot naar de knockoutface ben je daar gewoonweg niet goed genoeg voor.

8 mei 2013 om 14:02

Op wat voor dramatisch niveau moeten we PSV dan inschalen als ze in de Topklasse-poule van de Europa League al niet eens door weten te komen?

Als is altijd zo makkelijk afgedaan met ja dat is "als" maar in weze klopt het wel. De poule waar Ajax vorige seizoen in zat met Real Madrid, Dortmund en Manchester City was de zwaarste loting die Ajax kon krijgen.

8 mei 2013 om 14:13

@hen_nie Waarom kan Ajax dan niet van Steaua winnen? Makkelijkere tegenstanders waren er niet in de EL. Cruijff denkt dat Ajax weer bij de top kan horen, maar ik zie het somber in en als je realistisch kijkt weet je dat ook wel. Er zijn trouwens ook helemaal geen bewijzen van matchfixing dus om Zagreb te beschuldigen voor matchfixing vind ik wel te ver gaan. Tegenwoordig is alles matchfixing.

8 mei 2013 om 14:47

@lanvin

Omdat we daar de enige off-day van het seizoen beleeft hebben. Mag niet gebeuren maar zo ver is ajax schijnbaar nog niet. Behalve de eventuele matchfixing bij Zagreb werden er ook nog twee doelpunten onterrecht afgekeurd, je kunt wel stellen dat we op het rand er ongelukkig uit zijn gegaan.

Lyon kon ons iig niet verslaan, dus dat niveau hebben we al bereikt.

8 mei 2013 om 18:25

Valek,

En wie heeft die "matchfixing" onderzocht?

Cruijff heeft hier voor een groot gedeelte gelijk in.

Echter, je hebt met een grote zak geld wel een gigantisch voordeel. Je kunt namelijk de beste spelers kopen. Bij Ajax vertrekken juist ieder jaar de beste spelers omdat Ajax die grote zak met geld niet heeft en omdat de competitie niet aantrekkelijk genoeg is. Niettemin kun je door middel van een uitstekende opleiding en prima scouting een elftal vormen dat in staat is de Champions League te winnen. Niet zo heel lang geleden stonden Porto en Monaco, clubs met veel kleinere budgetten dan de Europese topclubs, in de finale van de Champions League. Dortmund is ook een goed voorbeeld. Ook Bayer Leverkussen stond in deze eeuw in de finale van de Champions League. Het is mogelijk met een goede lichting, maar je kunt niet verwachten dat je ieder jaar meedingt. Voorlopig is het streven naar een kwartfinale al een mooi doel.

8 mei 2013 om 13:34

Cruif heeft geen gelijk. Speler die beter worden (cq tegen champions league winnaar achtige kwaliteiten bezitten), verdienen ook een salaris dat bij hun kunnen past. Het gaat niet alleen om het aantrekken van spelers, maar ook over het behouden. Winnaars van dat kaliber zijn voor de Nederlandse competitie onhoudbaar. Zowel sportief als financieel.

8 mei 2013 om 13:40

@ Westend

Ik heb het ook niet over een structurele kans op de Cl-finale, maar sporadisch is het nog steeds mogelijk. Hoe verklaar je anders dat Monaco, Porto, Bayer Leverkussen de CL finale hebben kunnen bereiken deze eeuw.

Ajax heeft in 2004 een team gehad dat op het nippertje werd uitgeschakeld door Milan in de kwartfinale. Voor PSV gold het zelfde in de halve finale van de CL een paar jaar later. Hoeveel gearriveerde wereldtoppers stonden er toen bij Ajax en PSV op het veld? Juist, als je een sterk team vormt en je hebt goede doorstroming uit de jeugd/scouting, dan is het nog steeds mogelijk.

8 mei 2013 om 13:58

2004 is, al klinkt het natuurlijk raar, alweer een compleet andere wereld. In die tijd speelden Van Bommel (28 en Vogel (28) nog gewoon bij Psv. Tegenwoordig zie je nagenoeg geen enkele speler meer van die leeftijd/ kwaliteit in Nederland, omdat ze dan al de drang voelen om meer te verdienen. Daarnaast had PSV toch wel het geluk met Hiddink, die net een fenomenale prestatie had neergezet met Zuid Korea en zo wat spelers mee kon nemen. Dat zie ik nu niet zo snel meer geberen.

Porto en Monaco moet je trouwens qua financiele middelen ook niet onderschatten. Daar zit ook een enorme bubs met knaken.

PS, dan hebben we het nog niet eens over Cocu. Dus PSV was succesvol met Van Bommel (28), Cocu (34), Vogel (28), Lee (28). Dat zijn toch wel leeftijden die je niet snel meer zien in een selectie. Daarnaast had je nog Lucius, Bouma en Robert als 'teamvulling'. Alleen Alex (gehuurd) en Gomes waren kwalitatieve uitzonderingen die je nu op zich ook nog wel zou kunnen scouten

8 mei 2013 om 14:41

@ Westend

Je bent nu dus weer al aan het ontkennen dat het mogelijk is. Als je daar toch mee bezig bent, vertel dan ook meteen waarom Ajax toen net niet de halve finale bereikte? Kortom, grote lariekoek. Als je naar beide selecties kijkt dan zie je veel talent in combinatie met wat ervaren krachten, maar geen enkele gearriveerde wereldtopper.

Bovendien had je in 2004 ook die grote financiele verschillen, dus compleet andere wereld is geen goede omschrijving. Hooguit Chelsea, Man City en PSG zijn erbij gekomen door sjeiks.

8 mei 2013 om 14:56

Dat is dan een voorbeeld van hoe het ook kan. Ajax stond toen tegen milan met van der vaart, sneijder, ibrahimovic, trabelsi, maxwell, n. de jong etc. Een combi tussen goed gescoute spelers en veel jong toptalent. Daar lag de leeftijd niet erg hoog, maar al zou je spelers zoals eriksen niet tot hun 21ste maar tot hun 23ste behouden maak je ook al een hele stap. Bovendien moeten vaker de spelers van het niveau Sneijder doorkomen.. In Fischer zie ik dat bv. terug.

8 mei 2013 om 16:56

Natuurlijk ben ik aan het ontkennen dat het mogelijk is. Dat riep ik in mijn eerste post ook al. Mocht dat niet goed zijn overgekomen: Zonder geld kun je geen noemenswaardige rol spelen in de Champions League. Cruijf is tegen deze stelling, ik ben ervoor.

Met geld die je namelijk meer dan domweg spelers kopen/ grote salarissen bieden. Dat gaat veel verder, ook in je scouting.

Neem nou de jeugdopleiding van Ajax (feyenoord of Psv, maakt niet uit). Eens in de zoveel tijd komt er een grote Europese club met een grote zak geld en die rooft de helft van de talenten weg. Die gasten, met een gouden toekomst, ben je dan al kwijt. Wat je overhoudt is dan misschien nog wel bovengemiddeld, maar toch. Vervolgens spelen die gasten in het eerste en draaien ze een leuk seizoen (nog geen volwaardige basisklant, maar ze doen leuk mee. Blind bijvoorbeeld). Die gasten flirten meteen al met het buitenland en eisen salarissen waar een paard de hik van krijgt. Dat is niet meer incidenteel, maar gebeurd steeds vaker. Langer dan 4 jaar spelen de meesten vaak niet meer in het eerste van Nederland. Want dan voelen ze zich (A) te goed voor de Nederlandse competitie vinden ze (B) dat ze een monstersalaris verdienen. Een team kan, zo denk ik, niet 'ineens' champions league waardig zijn. Daar zit dan vaak een enorm goed seizoen aan vooraf (bijvoorbeeld om een champions league ticket te krijgen). Dan zie je ook meteen dat je smaakmakers naar een grotere club vertrekken...

Dus dan moet je het ook van goede scouting hebben (kost ook wat). Vroeger zat een PSV nog bijna alleen op de Braziliaanse tribunes naar B wedstrijden te kijken. Tegenwoordig mag je (gekscherend natuurlijk) plaatsnemen in de 2e ring bij ‘de rest van de scouts’. Spelers met een beetje potentie, daar aast dus al driekwart van de professionele clubs op. Je moet dus al snel weer jonger scouten, wat dus weer meer risico met zich meebrengt.

Oudgedienden die terug willen keren doen dat ook steeds later, omdat ze elders vaak nog ff snel wat meer kunnen verdienen. Waarom naar Nederland, als je ook nog even naar Turkije, Arabie of Rusland kan gaan voor je laatste cash.

8 mei 2013 om 13:48

scouting kost ook geld. Ajax kan zo'n goed scoutingnetwerk behouden door veel scouts te betalen en veel jonge spelers weg te halen bij clubs met minder geld.

8 mei 2013 om 14:58

@tom10

Dat doet ajax dan ook. Ze zijn nadrukkelijk bezig het scoutingnetwerk te verbeteren en bovendien te investeren.

Als die zak geld een metafoor is voor Ibrahimovic, Ribery, Robben, Van Persie, Cr. Ronaldo, Messi (ja, ook hij speelt voor en salaris) of weet ik veel wie nog meer een boven-voetbal-gemiddeld salaris ontvangt/ is gekocht.

Dan is die zak geld behoorlijk succesvol.

8 mei 2013 om 13:49

Inderdaad. Zelfde als zeggen ik kan mezelf snel niet in een zak geld vervoeren, nee maar je kunt er wel een auto van kopen.

8 mei 2013 om 15:03

@ t0m10

Dan heb je er totaal niets van begrepen. Cruijff zegt niet dat je met geld geen voordeel hebt, hij wil alleen aangeven dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Je hebt goede spelers nodig. Die kun je kopen als ze op hun top zijn of je kunt ze opleiden en goed scouten op jonge leeftijd.

8 mei 2013 om 15:30

En een scoutingsnetwerk, opleidingcentrum en jonge spelers kosten geen geld? Ajax heeft juist zo'n goede jeugdopleiding omdat meer scouts hebben dan kleinere clubs en jeugdspelers meer betalen dan kleinere clubs waardoor de overstap aantrekkelijker wordt.

8 mei 2013 om 15:43

@ t0m10

Alles kost geld, maar uiteindelijk kost dat veel minder geld dan dat je de gearriveerde topspelers moet kopen. Daar hebben wij in Nederland het geld niet voor, dus moeten we een andere weg kiezen: Opleiden en scouten op jonge leeftijd.

8 mei 2013 om 18:28

Klopt, maar waarom denk je dat Ajax een betere jeugdopleiding heeft dan bijvoorbeeld een Nac of Ado? Omdat ze meer geld hebben en dus jeugdspelers beter kunnen betalen.

8 mei 2013 om 22:58

@ t0m10

En waarom denk je dat toptalent als Eriksen en Fischer voor Ajax kiezen? Juist, omdat ze bij Ajax de kans krijgen en omdat Ajax de reputatie heeft op dat gebied.

8 mei 2013 om 17:39

Westend,

Leuk al die namen, maar je kunt ook makkelijk namen noemen van spelers die miljoenen hebben gekost, maar geen pepernoot raken.

8 mei 2013 om 18:46

desalniettemin zijn het miljoenen, en daar ging het om. Maar doe het eens andersom (punt Cruijf) door spelers te noemen die niks hebben gekost (salaristechnisch ajax-haalbaar), maar van onschatbare waarde?

Nee, maar topclubs hebben meer geld en dus kunnnen ze betere spelers halen. De grotere clubs halen nu eenmaal spelers weg bij mindere clubs, zoals mindere clubs hun spelers weer bij nog mindere clubs halen. Ik zie Ajax niet meer aanhaken bij de top, misschien met geluk de kwartfinale CL, maar meer niet. En de EL is geen Europees topniveau.br De beste spelers vertrekken steeds bij Ajax, die op hun beurt de beste spelers van andere clubs weghalen. Dat is de gang van zaken.

8 mei 2013 om 13:39

nee, maar je kunt de spelers wel voor minimaal 3 jaar houden. je moet gewoon eens in de 10 jaar een team hebben staan die in staat is een CL finale te spelen.

Cristiano Ronaldo is een zak geld van 94 Miljoen Euro, hij heeft er 199 bij Real inliggen.

8 mei 2013 om 18:22

Tja en Fernando Torres is een zak geld van 58,5 miljoen euro.

Dus wat wil je ons hier duidelijk maken?

ik ben het met Cruijff eens, een paar belangrijke punten:

het belangrijkste van alles is een Thuis te geven aan voetballers, als je je als speler goed voelt bij een club, dan ga je automatisch beter presteren. je stijgt boven jezelf uit.

contracten van 5 jaar geven aan spelers en wat meer gaan werken met premies.

in de jeugd moet je je niet alleen richten op de teamprestatie, maar ook op individueel ontwikkeling.
meer spelers opleiden dus. bijv, uit de C categorie 3 spelers, B categorie 3 spelers, A categorie 4 spelers.

verder moeten deze spelers zoveel mogelijk overdag tijd hebben om te trainen en niet trainen als je helemaal kapot bent van school en nog eens 50 km moet reizen naar Adam, of Rdam..

en probeer je als club ook internationaal op de kaart te zetten, zodat je grotere sponsors krijgt.
haal bijvoorbeeld 1 0f 2 vedettes per elftal. het liefst met een dikke Cv.

Sorry Cruijff,

Het algemeen bekend dat mensen bepaalde werkzaamheden uitvoeren voor geld.. Sommige zijn erg goed in hun werkzaamheden en krijgen daarom meer geld betaald..
Ajax kan dat geld niet betalen en andere clubs wel..

Uiteraard is het mogelijk om een keertje in de Europese top mee te spelen.. Maar binnen 3 jaar zijn je talenten verkocht en je kunt niet jaarlijks met op iedere positie een wereldtopper komen uit de opleiding. Je hebt gewoon geen tijd om een team te bouwen aangezien jaarlijks je beste spelers vertrekken..

Indien de Fifa eindelijk echt eens de Financial fairplay gaat hanteren, zullen clubs die schulden hebben afvallen. Op dit moment is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Kijk naar Barca en Real als voorbeeld, die clubs staan 300/500 miljoen in de schuld maar mogen wel blijven investeren, als je dat vergelijkt met een club als Feyenoord die toen laten we zeggen 5 miljoen in de schuld stond geen transfer kan maken, is het onmogelijk om hiermee te concurreren.

Ik vind dat alle clubs die schuld hebben uitgesloten moeten worden van Champions League deelname, daarnaast worden clubs als Ajax altijd geloot om tegen clubs als Real/dortmund/manchester City en weet ik veel wie allemaal te spelen, hoe bedoel je eerlijk.

8 mei 2013 om 14:02

En jij denkt serieus dat de Uefa clubs als Barca en Real uit de CL gaat gooien terwijl die clubs de uitstraling zijn van het toernooi

8 mei 2013 om 14:41

Wat een grandioze onzin. Schulden zijn geen enkel probleem en de Fifa zal dat ook nooit een probleem gaan vinden. Het wordt pas een probleem als clubs hun begroting niet meer sluitend kunnen krijgen omdat ze de schulden niet meer kunnen betalen.

Een club als Barca heeft enorme schulden, maar kan de rente op die schulden (en een deel aflossing) kennelijk gewoon betalen uit de enorme inkomsten die ze genereren. Jij wordt toch ook niet uit je huis geflikkerd omdat je een schuld hebt die je je gewoon kunt veroorloven?

Nee, de Fifa moet pas optreden (en heel hard optreden) op het moment dat clubs hun financiële verplichtingen niet meer na kunnen komen. Als de schulden niet meer afgelost kunnen worden of wanneer transfergelden of salarissen niet meer worden voldaan. Dan is het ook terecht.

8 mei 2013 om 17:02

Zoveel clubs zijn er niet met schulden. Debet en Credit gaat het over. Een club als Real en Barca staan dan misschien 300/ 500 miljoen schuld (debet), maar zijn (stadion, spelers: alles bij elkaar) het veelvoudige waard. Dus ze kunnen niet failliet, want ze kunnen al hun schulden 'gewoon' afbetalen.

En dan nog is het nagenoeg onmogelijk om als Nederlandse club iets voor te stellen. Onze achterban en inkomsten zijn simpelweg veel te klein. In Nederland wonen pakweg 15 a 16 miljoen mensen. Die zijn allemaal (oke een heel klein gedeelte....) fan van een voetbalclub. Zet dat af tegenover, pakweg, een stad als Madrid, daar wonen alleen al 4 miljoen mensen. De achterban daar is vele, vele, vele malen groter. Meer mensen, aantrekkelijker voor reclames, meer inkomsten. Daar kan Nederland gewoon niet tegenop.

Dus zelfs met Financial Fairplay, dan nog ga je het niet winnen

2 jaar Geleden zou Ajax in Normale omstandigheden gewoon kwartfinalist in de Champions leauge zijn geweest.

Mogelijkheden zijn er altijd wel, de grote clubs hebben het geld ook niet meer voor het oprapen.
En Nederlandse clubs laten zich niet meer afzetten voor een fooitje.

Als je creatief bent , geduld heb en misschien de FFP , kan het kwartje zomaar goed vallen. Er is dus hoop voor alle Nederlandse clubs.

In Nederland moeten we gewoon vooral lekker opleiden daar is Nederland 1 van de beste in,aangevuld met een aantal routiniers spelers tussen de 30 en 35 die in het buitenland hebben gespeeld.

De enige manier voor Ajax is om een paar absolute top talenten voort te brengen die allemaal in 1 seizoen samen spelen. Dan kunnen ze verder komen in de Champions League.

En daarna de absolute top talenten verkopen wat bakken met geld binnen brengt. Op die manier kan Ajax bouwen aan een goede selectie.

Wat Cruijff zegt klopt. Het blijven 11 mensen tegen 11 mensen. Maar het is alleen de vraag of jonge jochies het de grote jongens moeilijk kan maken.

8 mei 2013 om 14:16

Een keer de selectie is 5 jaar letterlijk bij elkaar te houden. Ik ben er van overtuigd dat we dit seizoen gewoon overwinteren maar moet wel iedereen blijven.

8 mei 2013 om 15:49

Ik zie in de huidige selectie geen Sneijder of van der Vaart rondlopen. Het collectief is zeer goed daardoor zijn ze ook kampioen geworden. Maar met alleen het collectief red je het niet. Geen enkele speler zou op dit moment een serieuze kans maken op een basisplek bij een absolute topclub. Dus dan heb je nog niks te zoeken in de Champions League.

Pas binnen nu en 5 jaar kan je de nieuwe revolutie beoordelen of ze een stap verder zijn gekomen. Met het materiaal wat er nu is ga je niet heel ver komen. Ja of je moet een gunstige loting hebben.

Ik ben het duidelijk eens met Cruijff. In '95 hoorden we ook niet tot de rijkste clubs ter wereld en toch werden we de beste van Europa. Zelfs bijna 2 jaar op rij.

Met de visie die Cruijff voor ogen heeft is het door laten stromen van super talenten veel eenvoudiger in de toekomst. De talenten al vanaf jongs af aan klaar stomen voor het 1ste. en dan doel ik met name op de speelwijze. Op deze manier zijn ze veel sneller belangrijk voor het 1ste, waardoor je sneller resultaat gaat boeken.

In theorie een prima idee.

Ik zie dus ook degelijk kansen om in de top mee te draaien.

Ik moet daarbij wel zeggen dat ik niet verwacht dat Ajax dit niet zo lang als bijvoorbeeld Barcelona kan volhouden. Puur omdat de allerbeste bij Ajax altijd weggekocht zullen worden.

8 mei 2013 om 14:47

In 95 waren de financiële verschillen veel kleiner. Bovendien viel toen letterlijk alles op zijn plaats met een goede lichting jeugd, weinig belangrijke spelers die in de zomer van 95 vertrokken en een aantal nieuwe spelers die ver boven verwachting presteerde in 94-95.

De selectie 93-94 was bovendien al uitzonderlijk sterk. In de huidige tijd zal een selectie die in een jaar zo sterk is, het jaar daarop compleet uitelkaar gevallen zijn. Die situatie was uniek en zal zich niet nog een keer voordoen, tenzij er drastische dingen gaan veranderen op de transfermarkt.

8 mei 2013 om 16:24

@hoppa!

Ook de afgelopen 3 jaar hebben wij een goede lichting gehad, alleen niet Europees gezien. Helaas hebben we nog geen potten kunnen breken in de CL (behalve Man City).

Ook in 95 waren er veel rijkere clubs (o.a. Real Madrid en AC Milan) en als je terug kan lezen zal het ook moeten gebeuren met een super talentvolle lichting. En ook geef ik aan dat de eventuele succesperiode niet heel lang stand zal houden i.v.m. een leegloop.

Graag eerst lezen voordat je commentaar geeft.

Droom lekker verder cruyff
het is precies zoals tom10 hierboven schrijft,ajax is kampioen geworden,maar dacht je dat het toeval is dat zij ook de hoogste begroting heeft?
Het is EN blijft een zaak van geld,nederlandse clubs kunnen never nooit hun beste spelers vasthouden want zij kunnen niet betalen wat engelse,duitse,spaanse enzovoort enzovoort clubs wel kunnen.
en wees nou niet zo naief om te denken dat de hedendaagse spelers iets hebben wat clubliefde heet,zij gaan naar degene die het meest betaalt
Bedenk daarbij dat de weerstand in nederland dusdanig is dat clubs niet gewend zijn om tot het uiterste te gaan en dat nu net hetgeen is wat nodig is in de Cl
Kijk eens naar een topper in de eredivisie en dan naar bayern-barcelona,dat is het verschil tussen slowmotion voetbal en fast forward spoelen met je dvd speler

8 mei 2013 om 16:22

Er zijn genoeg bedrijven tegenwoordig die exact hetzelfde denken: omdat wij niet goedkoop genoeg zijn verkopen we minder.
Ze vergeten echter dat hun verkoopprijs tot stand komt vanuit meerdere punten dan slechts de inkoopprijs van hun goed.

Het salaris dat wij kunnen bieden is nooit genoeg dus daarom kunnen wij spelers niet behouden.

Gelul natuurlijk. Je weet namelijk 1 ding: je bent recordkampioen van Nederland. Dat heeft een bepaalde uitstraling en trekt spelers aan. De faciliteiten en de opleiding zijn van wereldniveau, ook weer een punt om spelers te behouden.

Ik geloof er geen snars van dat een absolute sportman alleen uit is op geld. Ze heten niet allemaal Royston Drenthe.

De weerstand was in de competitie in 1995 ook absoluut niet top. Toch werd Ajax kampioen van de CL. Hoe verklaar je dat dan?

Het gebrek aan visie voert de boventoon in jouw bericht. Jammer. Voor jou dan.
Ik heb er 100% geloof in dat er in de volgende 10 jaar een Nederlandse club gewoon weer op top niveau mee gaat doen in Europa.
De jeugd wordt er klaar voor gestoomd.

8 mei 2013 om 16:30

@patrick37:

Oke Ajax heeft meer geld dan wie dan ook in de Eredivisie, maar we betalen niet meer de hoogste salarissen en we betalen ook niet meer de hoogste transfersommen. Dus waarin zie jij dat geld wel degelijk te maken heeft met succes. Waarom zijn wij afgelopen 3 jaar kampioen geworden en niet PSV of Twente die veruit meer hebben uitgegeven dan Ajax.

Het is de bedoeling dat je je geld slim uitgeeft. Trainingscentrum, talentenscouts en jeugdtrainers e.d.

Jij als Feyenoorder moet dat toch weten.

Zolang clubs uit het buitenland onze talenten goedkoop kunnen weghalen omdat ze in Nederland nog geen contract mogen hebben zie ik het somber in. Rekik, Ake, Ebecilio, Bruma etc zouden anders misschien gewoon nog in Nederland voetballen. Ik weet dat er ook nog een paar van Ajax en PSV naar het buitenland zijn gegaan maar ben de namen vergeten.

Klopt wel wat hij zegt maar het probleem bij Ajax is dat je allemaal veel te jonge spelers hebt rondlopen die moeten opboksen tegen spelers van tussen de 20-30 en dit meestal erg erg erg talentvolle spelers zijn en ondertussen al redelijk wat ervaring hebben. Dan is het logisch dat zij een grote voorsprong hebben op de jeugdige spelers bij Ajax.

Gaat moeilijk worden voor Ajax of je moet één jaar een droom selectie hebben zoals toen met Ibra.

8 mei 2013 om 14:19

Knvb niet niet lullen? Ajax is geen Knvb he. En het gaat er juist om dat geld niet automatisch zorgt voor prestatie (volgen scruijf dan).

Dus waar wil je heen?

Wat een onzin . Geld betekent prijzen . In elk land pakken de rijkste clubs de prijzen. Net als in de cl . Ajax zal nooit bij de Europese top horen . Die tijden zijn voorbij . De verschillen zijn te groot en dat heeft met geld te maken en dat Ajax in de Eredivisie speelt . Talenten vertrekken eerder . Spelers verdienen nu veel meer geld als vroeger . Alles bepaalt geld . En die jeugd opleiding kan dan wel geprezen worden maar sinds kluivert is er geen 1 spits van niveau opgeleid . Dus voor de mensen die geloven dat Ajax ooit terug komt bij de top . Stop de teleurstelling zal maar groter zijn . Des groter de hoop hoe groter de teleurstelling. Zoals elk jaar Wordt Ajax vroegtijdig uitgeschakeld in Europa. Elk kaar paar leuke resultaten onder Andere tegen city . Maar dan worden ze uitgeschakeld tegen steau .

De beste spelers van de wereld zijn niet zo goed geworden door een zak geld, helpt mee, maar ze zullen er voor moeten trainen en nog eens trainen of je hebt het in je gene zitten zoals messi.
Geld is makelijk om de betere middelen te hebben en voetbal is een spel van 11 spelers tegen 11 spelers en niet geld tegen geld. Dus cruijff heeft toch hierin gewoon gelijk.

Cruijff is hoogbegaafd en heeft zoveel ervaring in het topvoetbal die weet dat het mogelijk voor ajax is om weer een europese topclub te worden. Voor de nuchtere hollander is dit moeilijk te bevatten.

8 mei 2013 om 14:49

Cruijff hoogbegaafd. Ja, en mijn hond heeft de Nobelprijs voor scheikunde in zijn hok staan.

Ervaring heeft hij wel, maar hij laat vooral zijn hart hier spreken. Niet zijn verstand of ervaring.

Wat word ik hier toch misselijk van, alles behalve Barcelona en Ajax is onrein. Altijd maar negatief jegens andere. Hoe verklaart hij dat Man.city vorig jaar kampioen is geworden dan ? En dat PSG ook kampioen is.

Als je zo een staat van dienst heb, dan hoor je je te gedragen en geen flinke uitlatingen te hebben..


Cruijff heeft gelijk. En je hebt het al kunnen zien in de groepsfase waar Ajax het grote geld van Manchester City overwon. Daarnaast heb je binnenkort ook de Ffp. Dus Ajax gaat zeker weer naar de top toe. Cruijff krijgt altijd gelijk. Hij is gewoon zo'n persoon die altijd gelijk heeft als het gaat over voetbal!!

Er wordt hier gedaan als of er bij een club als Ajax niets te verdienen is,
als je gewoon op deze voet doorgaat en je maakt het voor je vaste waarden
intressant om te blijven dan kan je echt iets opbouwen wat op 95/96 lijkt.

Ik denk dat Ajax het in zich heeft om weer bij de top te horen, alleen niet structureel. Het zou kunnen met dit beleid dat er een hele goede lichting is, net als BVB nu. Maar structureel zie ik dit niet zitten.

8 mei 2013 om 14:51

Maar wat er bij BVB gaat gebeuren krijgt Ajax dan ook. BVB wordt ook leegekocht komende zomer!

8 mei 2013 om 15:07

Dat is ook gelijk de reden waarom ik denk dat het niet structureel zal zijn.

Ik denk dat Ajax niet meer dan 2 spelers hoeft te kopen, als Alderweireld, Siem de Jong en Eriksen vertrekken. Ik heb Frank de Boer ergens in november of december al eens horen zeggen dat Fischer de opvolger is van Eriksen, mocht die vertrekken. Nou, dan zet je Babel op de positie van Fischer en vraag je aan Barcelona of je Cuenca nog een jaar mag huren. Dan heb je nog Andersen op de bank.

En als Boilesen straks terugkomt, dan zal hij wel de nieuwe linksback worden, omdat 'ie toch wat sneller is dan Blind. En Blind kan dan mooi centraal spelen met Moisander naast 'm. Maar goed.. als dat teveel risico is, dan snap ik dat nog wel. Maar ik snap het geschreeuw om Maher en Van Ginkel niet. Waarom heeft Ajax anders Serrero en Schöne gehaald? Voldoen die beide niet? Bovendien, wat ik al zei, Frank de Boer heeft al eens aangegeven dat Fischer prima op de plek van Eriksen kan spelen, als hij vertrekt. Dus het lijkt me zowel kapitaalvernieting als talentenvernietiging, mocht Ajax nu weer de portemonnee zou trekken.

Het gaat me trouwens niet om Maher hoor. Dat die weg gaat, is toch al zo goed als zeker. En Ajax zou zeker een stap hogerop voor hem zijn. Zowel qua salaris als vanwege het Cl-voetbal. Maar als je zowel Serrero, Schöne als Fischer nog hebt, dan zou ik er hooguit nog 1 middenvelder bij gaan halen. Anders zijn ze hun filosofie alweer aan het verloochenen.

Heeft ie nu echt een plaat voor zijn hoofd? De clubs met het meeste geld hebben toch de macht op dit moment? En wanneer Ajax een aantal spelers heeft die over exceptionele kwaliteiten beschikken worden ze alsnog weggekocht door de clubs met hun geld. Wanneer Ajax wilt groeien moeten ze het dus voor jongere spelers aantrekkelijker maken om te blijven, helaas ook op financieel gebied.

8 mei 2013 om 15:00

Sinds wanneer is dortmund de club met het meeste geld ?

8 mei 2013 om 22:10

Sinds wanneer heeft Dortmund de macht?

Geld betekent prijs . Een race wint ook diegene met het geld. Een Ferrari(de top) van een fiat punto (ajax ) . De rijkste pakken de prijzen zowel national als international dit is gebaseerd op feiten . Grote clubs in het verleden die nu in lagere divisie spelen spelen daar omdst ze niet de financiële mogelijk heden hebben. Zo zal Ajax ook 99 keer winnen van Volendam . Ook al is het 11-11 . Money is power .

Leuke one liner meer niet. Spelers sie een doelpunt maken kosten een zak geld. Ik heb een opleiding nog nooit een miljoenensalaris zijn betalen.

8 mei 2013 om 16:13

Volgens mij probeert hij aan te geven dat clubs met minder geld niet per definitie kansloos zijn, en dat ben ik met hem eens. En zodra je gaat denken dat iets onhaalbaar is ga je er sowieso nooit komen.

8 mei 2013 om 17:07

@setto

Juistem!. Jij interpreteert het imo helemaal juist!.

Mhuhahahaha die Cruijjf spoort echt niet.
Als er iemand altijdmet geld bezig was dan was het cruijjf wel.
En geld maakt wel het verschil ...........zonder veel geld,spelen messi en ronaldo niet bij barca of real.
Dito ribery en robben bij bayern.

8 mei 2013 om 16:12

Waarom geef je je mening als je niets over het onderwerp weet?

8 mei 2013 om 17:30

Tandpasta,

Kun je ook even aangeven wat jij bedoelt met over, dat Cruijff altijd met geld bezig is? Want ik snap totaal niet waar jij die onzin vandaan haalt. Cruijff is meer bezig om de jeugd van Ajax te sterken en over de financiën heeft Ajax een andere persoon.

Ik denk dat alle cruijff critici/sceptici hierboven het hele interview in de vi eens moeten lezen. Heb ik zojuist gedaan, en het gevoel dat overheerst is: ontzag voor een absolute baas. Geen zin in samenvatten, lees de 8 paginas bestuurs/voetballes!

Dat vele geld van clubs als city verpest het hele voetbal kopen alles wat los en vast zit, kan niet wachten tot fainancial Fairplay word in gevoerd...

nee, maar de speler die het zak spel representeert, maakt wel goals.

De ambitie van Cruijf en Ajax is prijzenswaardig. Je bent een topsport-organisatie, dan moet je voor het hoogst haalbare gaan.

Als echter zelfs middenmoters in Engeland of Spanje hogere lonen kunnen en willen betalen, dan zal het moeilijk worden.
Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe succesvol de FFP straks zal zijn.

Verder denk ik dat Ajax ook een betere Eredivisie zal moeten hebben om het in Europa beter te kunnen doen.
Als de andere topclubs in de EDL en ook de subtoppers een iets hoger niveau krijgen, zal Ajax zwaardere tegenstand gewend zijn.

Laten ze eerst maar eens met regelmaat winnen van clubs als Steaua Boekarest, Slavia Praag en FC Kopenhagen

Ik mag die Cruijf wel! Optimistische man en zonder optimisme bereik je niets in het leven. Ik kan me herinneren hoe Cruijf is uitgelachen op dit forum toen hij met zijn revolutie begon. Dortmund heeft ook geen grote zak met geld, maar wel goed beleid. En ze staan wel mooi in de champions league finale. Ze hebben miljoenenclub Madrid wel mooi uitgeschakeld. Ajax kan nog best ver komen als het goede beleid wordt voortgezet en de neuzen dezelfde kan op blijven staan. Ajax moet voor iedereen binnen de club het belangrijkste zijn!!

Ajax kan zeker wel naar de Europese Top.
Vooral met het fairplay in aanzicht, zouden PSV en Feyenoord met goed beleid ook ene goede weg kunnen inslaan.

Ajax heeft de laatste 2 jaar niet geluk gehad met de CL loting en wat pech gehad met arbitrage fouten.
Als ze dit jaar goed loten, dus een makkelijk uit pot 2, (ervan uit dat ze in pot 3 zitten), dan moet het toch wel lukken.

Maar wat Ajax mist, is Fysieke kracht.
Maher en V. Ginkel zijn ook niet de sterkste. Ze moeten meer een soort Bony halen.

Voor clubs als Real Madrid, Chelsea, Barcelona, Man U, Man C, PSG en al die andere rijke clubs valt er toch geen eer te behalen? Kopen grotendeels hun team bij elkaar en hopen vervolgens op een prijs. Een CL winnen is mooi, maar deze clubs verzieken het toernooi. Ik vind diversiteit in clubs die de tweede ronde weten te halen veel leuker, maak het allemaal onvoorspelbaarder en dat was ooit de charme van het Europese voetbal.

als alles meezit kun je ver komen in de Cl maar dan moet ook echt alles meezitten. Denk aan ajax in 2003 en psv in 2005. Om met de eerste te beginnen. Je wordt compleet van de mat gespeeld door lyon uit en Valencia uit maar je haalt een overwinning en een gelijkspel wat gewoon mazzel was. Psv speelde in 2005 echt niet iedere ploeg van de mat maar wist toch door te dringen tot de halve finale met echt geen geweldig spel behalve dan de thuiswedstrijd tegen milan in de halve finale. Wat denk je van manchester city vorig jaar. Een begroting die een veelvoud is van ajax en met allerlei peperdure spelers maar ik heb het verschil in kwaliteit in 180 minuten niet gezien. Clubs die beleid voeren komen tegenwoordig ver en het mooiste voorbeeld is dortmund en bayern munchen. Het is echt niet voor niets dat die ploegen de spaanse ploegen overspelen. Ik geef cruijf gelijk dat je vooral op het voetbaltechnische het een en ander kan compenseren met geld. Vaak zie je bij ploegen die een sterrenploeg bijeenkopen niet of ze links of rechts moeten kijken als de tegenstander aanvalt omdat algemeen de opvatting is dat je dan wordt weggespeeld. Kijk city tegen ajax er maar op na, die wisten zich geen raad met een ploeg als ajax die altijd zijn eigen spel speelt. Maar om ver te komen moet je als ned club een dosis geluk hebben, maar zonder geluk vaart niemand zou ik met een knipoog zeggen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren