Ryan Babel countert criticasters: ‘Gelukkig versta ik geen Turks’

Woensdag, 18 mei 2022 om 11:14Tim Cozijnsen • Laatste update: 11:29

Ryan Babel wil ondanks felle kritiek nog jaren door met voetballen. In gesprek met het Turkse Cumhuriyet laat de 35-jarige aanvaller weten nog minimaal twee jaar door te willen gaan. Babel krijgt onder meer kritiek te verwerken vanwege zijn ogenschijnlijk riante salaris bij Galatasaray, maar vindt die kritiek onterecht. “Ik heb dat contract verdiend vanwege mijn spel”, zo vertelt de aanvaller.

Babel kwam dit seizoen, met nog één wedstrijd te gaan, in 41 officiële duels in actie namens Galatasaray, maar was daarin maar 3 keer trefzeker. Het kwam hem, in combinatie met zijn riante salaris, op kritiek te staan vanuit Turkije. "Ik probeer altijd professioneel te zijn en beoefen mijn vak met veel toewijding. Maar gelukkig versta ik geen Turks. Daardoor stoor ik me er minder aan." Over de kritiek op zijn dure contract is Babel duidelijk. "Het is respectloos om over salaris te spreken. Ik heb dat contract verdiend. Dat kreeg ik vanwege mijn spel. Dat is niet mijn schuld, maar iets tussen mij en de club. De club moet een keuze maken vanuit technisch oogpunt, niet vanwege mijn huidige contract."

Waar de toekomst van Babel ligt weet de voormalig speler van Ajax nog niet. "Ik denk dat ik nog twee of drie jaar kan spelen. Dat zou ik graag bij Galatasaray doen, maar ik weet het nu nog niet. Het nieuwe management heeft nog niet met mij gesproken. Maar ik houd van Istanbul, speel voor een grote club en als het aan mij ligt dan blijf ik graag", vertelt de aanvallers. De kans bestaat dat Babel zijn carrière buiten Turkije voortzet, daar zijn contract bij Galatasaray over anderhalve maand afloopt. "Als er een ander aanbod komt zal ik het overwegen. Ik ben klaar voor een ander avontuur."

Babel kwam in zijn carrière onder meer uit voor Ajax, Liverpool en Besiktas. Sinds 2019 voetbalt hij bij Galatasaray, dat hem halverwege het seizoen 2019/20 een halfjaar aan Ajax verhuurde. Met Besiktas werd Babel in het seizoen 2016/17 kampioen. Met zijn huidige club veroverde hij de Turkse Supercup. In Nederland vierde hij twee keer het landskampioenschap met Ajax. Babel debuteerde op 26 maart 2005 in het Nederlands elftal onder Marco van Basten en heeft inmiddels 69 interlands achter zijn naam staan. Hull City zou de situatie van Babel nauwgezet volgen. Ook uit de Major League Soccer is interesse.Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door r.vatros)

Babel is weer eens bezig met de haters. Ik vraag me een beetje af wat ie moet wanneer ie voetballer af is en dan geen aandacht meer krijgt. Genieten van zijn geld. Als dat hem lukt.

18 mei 2022 om 11:32

Al die mensen die hem geen aandacht geven zijn haters.

18 mei 2022 om 11:36

Theroscoe

Helaas word je dan op andere manieren continue geconfronteerd met zijn "rap" nummers / clips waar hij weer analisten, andere ex voetballers of "haters" gaat "dissen".

18 mei 2022 om 11:39

Dan kan die met Memphis mee naar Rotjoch voor een 101 sessie.

18 mei 2022 om 11:54

@theroscoe: dan zoekt ie zelf wel weer de aandacht op via een domme uitspraak op social media of via een tenenkrommend slecht rapnummer.

Om vervolgens weer te kunnen uithalen naar zijn 'haters'... zucht... maar zo blijft zijn wereld draaien.

18 mei 2022 om 19:45

Kijk naar Brian Roy, dan zie je het...

Deze man moet toch zaakwaarnemer worden. Zijn nogal aparte kijk op financiën, die totaal buiten de werkelijkheid staat past mooi bij dat beroep. Daarnaast is het geweldig hoe zo'n enorm beperkte voetballer zoveel uit een carrière kan halen. Alleen al dat is een wereldprestatie.

19 mei 2022 om 03:17

Ben het zeker met je eens, ik zie in Babel ook de ''perfecte'' zaakwaarnemer voor in de toekomst want graaien kan ie als geen ander. Maar wat ik mij dan afvraag bij jouw reactie is het volgende: je speelt bij club A en verdiend 2 miljoen euro bruto. Vervolgens komt club B langs met een aanbod van 3.5 miljoen euro exclusief bonussen per seizoen. Jij was niet ingegaan op het contractvoorstel van club B? Of bedoel je iets anders?

Nog jaren doorgaan met geld verdienen, bedoelt hij. Is zijn goed recht maar wie deze man een beetje volgt weet dat hij uitsluitend met harde knaken bezig is en hoe hij zo min mogelijk belasting kan betalen. Ryan Money Babel.

Nieuwe diss track in de maak?

Mega professional, speelt al 50 jaar in Turkije en verstaat de taal nog steeds niet. Ik vraag me dan af, zijn dit soort mensen nou lui of dom. Mij lijkt het juist tof om verschillende talen te leren met zon carriere.

18 mei 2022 om 11:34

Exact. Als het echt zo is, dat die er niets van kan, dan moet het in het geval Babel zijn dat die te dom is. Want als je toch een beetje je verdiept en wat taallessen volgt kun je toch na paar maanden wel krantenkoppen lezen, laat staan na een paar jaar.

18 mei 2022 om 11:42

Niet iedereen heeft een talenknobbel Migi. Zeker niet alle voetballers, het IQ ligt echt wat lager bij voetballers, zeker de oudere generatie heeft weinig met school gedaan. Ik snap dat als je in 5 landen hebt gespeeld je niet elke taal gaat leren. Wel mooi altijd hoor als een buitenlander de taal leert, maar ik vind het geen verplichting, Engels is tenslotte een wereldtaal. En kom op Turks is natuurlijk niet de makkelijkste taal.

18 mei 2022 om 14:29

‘het IQ ligt echt wat lager bij voetballers, zeker de oudere generatie heeft weinig met school gedaan.’
Dat is nogal een uitspraak. Het generaliseren van zo een grote groep , doet mij afvragen of dat wel zo slim is. Is dat onderzocht? En wat de taal leren van het land waar men in werkt, heeft ook weinig met een laag of hoog IQ te maken. Er zijn hoogleraren werkzaam op de diverse universiteiten hier, die ook na jaren geen Nederlands spreken. Hebben die ook een laag IQ ?

18 mei 2022 om 11:50

In de meeste landen kun je je tegenwoordig prima met Engels redden. En als je er de rest van je leven niet gaat wonen is er dus niet echt noodzaak om de taal te leren.

18 mei 2022 om 12:26

Naja als je zo gevoelig bent voor kritiek als Babel is het toch fijn om te weten wat ze zeggen, want laten we wel wezen, al die jongens die bij iedere gelegenheid roepen dat ze zich niets aantrekken van haters doen exact het tegenovergestelde.

18 mei 2022 om 12:08

Migi, wat dacht je van beide?

18 mei 2022 om 12:28

Als het gaat het om Ryan ''ik ben trots dat ik zoveel mogelijk belasting ontwijk'' Babel lijkt het me meer een gebrek aan begrip voor (sociale) normen.

18 mei 2022 om 12:46

De vraag stellen is hem beantwoorden. Vooral lui. Hij zit in Turkije voor het geld, niet omdat hij daar nou zo graag wil zijn. Als het voetbal klaar is vertrekt hij weer.

18 mei 2022 om 13:06

Zal die zich wel weer te goed voor voelen of zoiets dergelijks.

18 mei 2022 om 13:46

Inderdaad, persoonlijk vind ik het een vorm van desinteresse.

18 mei 2022 om 14:09

Ik snap dat ook nooit, als je naar een land gaat om te voetballen lijkt het me handig op de taal te leren niet meer als normaal vindt ik majaa wie ben ik

Over het feit dat de kritiek op zijn salaris richting hem onterecht is ben ik nog wel met hem eens. Het is de club die dit soort contracten maakt. Maar als hij na al die jaren in Turkije nog steeds geen Turks verstaat is dat toch te bizar voor woorden? Misschien roept hij dit om stoicijns over te komen maar als het echt zo is mag hij zich toch wel schamen

Toch wel knap dat Babel op 35-jarige leeftijd nog 41 wedstrijden per seizoen kan spelen bij een respectabele club als Galatasaray. Spelers als Elia, Sneijder etc. is dit niet gelukt op deze leeftijd. Stiekem toch een onderschatte speler als je kijkt naar zijn cv. Misschien nog een leuke speler voor een middenmotor in de ED voor 2 jaar. Of eventueel een Vitesse die echt veel spelers nodig hebben

18 mei 2022 om 11:34

Was ook vaak invaller dacht is. Dus lijkt mij niet 41 volledige wedstrijden.

Anders wel erg knap als aanvaller 41 wedstrijden en zo weinig goals/assists.

Snap Turkije echt niet, dat zij zulke beperkte spelers aantrekken en veel salaris geven. Voegen echt helemaal niets toe.

18 mei 2022 om 13:13

Invalbeurten en weinig rennen, zo hou je dat vol.

19 mei 2022 om 11:01

Nou ja, Galatasaray staat wel 12e ofzo, dus dat plaatst het allemaal in een wat ander daglicht.

Wat een vreselijke vent. Altijd van zich afbijten en iedereen die kritiek geeft aanvallen en demoniseren. Asociaal met zijn centen en blijkbaar na jaren in Turkije te voetballen geen woord Turks spreken/verstaan. Bah.

"het is respectloos om over salaris te spreken"

Na jaren in Turkije gewerkt te hebben, is het juist onwijs respectloos dat je nog geen Turks verstaat.

18 mei 2022 om 11:48

Gebeurt in ons land iets anders? Mijn Marokkaanse buurvrouw woont hier al 16 jaar en spreekt nauwelijks Nederlands. Verder dan ja hallo alles goed komt ze niet. Turks is ook een moeilijke taal om te leren..

18 mei 2022 om 11:53

Ali Boembari

Kans is zeer groot dat jouw Marokkaanse buurvrouw niet een expat is die miljoenen betaald krijgt voor haar werkzaamheden. Kans ook, dat zij niet de tijd, ruimte of financiële mogelijkheden heeft voor (prive) lessen.

18 mei 2022 om 12:02

Haha alsof geld in dat opzicht ook maar enigszins relevant is.

18 mei 2022 om 12:14

Ali Boembari, je wou zeggen dat geld geen invloed heeft hoe iemand zich kan ontplooien en die kansen die het biedt? En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een voetballer gemiddeld gezien meer tijd heeft dan een migrant die voor een minimumloon werkt om zijn of haar gezin te onderhouden. Volgens mij heeft Nederland ook niet voor niets erkend dat met de gastarbeiders is onderschat hoe de integratie zou verlopen.

18 mei 2022 om 12:40

Geld biedt kansen, maar zonder geld wil niet zeggen dat er geen kansen zijn. In het geval van de buurvrouw is er gewoon een subsidie mogelijk, aan te vragen volgens een formulier, opgesteld in haar eigen taal. Tijd is natuurlijk onzin. Ken zat vrouwen met een baan en gezin die ernaast een studie of promotietraject doorlopen. Dan zal een taalcursus ook mogelijk zijn. Staat los dat de integratie inderdaad mislukt lijkt. Nederland heeft de wil om aan te passen inderdaad overschat zo lijkt het.

18 mei 2022 om 12:43

Ali

Absoluut!

Maar ook andere zaken. Onderdeel van zijn werk zijn interviews. Wel netjes en respectvol als hij dan wel wat Turks spreekt.

18 mei 2022 om 13:59

Ik zit spaans en frans te leren via Duolingo App die GRATIS is en je kunt het downloaden in de Appstore, Play Store, en op je PC.... en ik heb nu al heel veel geleerd + er zijn andere Apps/Website die gratis zijn met reclame ok maar Gratis... en anders kun je altijd via de gemeente hulp krijgen ermee..

19 mei 2022 om 00:47

Precies dit. Heeft weinig te maken met geld of tijd hebben. Als je interesse er niet is wordt het niks. Al ben je zo rijk als Bill Gates. Snap Krillin z’n beredenering wel hoor maar om naar geld en tijd te wijzen is te makkelijk. Babel is verder ook een slapjanus 1e klas.

De manier waarop Babel zich regelmatig uit, is waarschijnlijk niet de beste manier. Maar in dit geval snap ik Babel ergens wel. Galatasaray biedt hem dit contract aan een paar jaar geleden, wat moet Babel dan zeggen? Doe maar 50 procent minder? Dat gaat niemand natuurlijk doen.

En het is het eigen wanbeleid van Galatasaray waardoor ze het nu financieel moeilijk hebben. Maar het contract van Babel loopt over een paar weken af bij Galatasaray en denk niet dat ze hem een nieuw contract zullen aanbieden. Weet niet of het waar is, maar schijnbaar verdiende Babel bij Galatasaray 3,4 miljoen euro per jaar en daar zou ik ook niet zomaar afstand van doen, ook al presteert hij niet best.

Maar ben benieuwd waar Babel nu dan naartoe zal gaan. Misschien terug naar Nederland bij een club als FC Twente? Zal hij wel fors in moeten leveren, maar woont hij wel weer in Nederland en hij zal dan bij lange na niet het salaris verdienen wat hij bij Galatasaray verdiende maar nog steeds genoeg om prima van te kunnen leven.

En daarnaast heeft Babel ook nog andere inkomstenbronnen waar hij veel aan verdiend. Las een tijdje geleden dat Babel heel veel vastgoed bezit en vooral in Amsterdam. Onder andere verschillende appartementjes in de Pontsteiger, maar ook in en rond de Bijlmer die hij verhuurd en velen zullen waarschijnlijk ook wel het verhaal van Babel kennen rond het betalen van belasting.

18 mei 2022 om 11:56

Heb het even opgezocht en zie dat hij 2.5 mil per jaar verdiend wat al te veel is voor zo’n speler. Daarbij heb je gelijk dat het pure wanbeleid is dat zulke spelers dikke salarissen aangeboden hebben gekregen, aangezien het financieel niet goed ging/gaat met de club. Hoop dat ze het besef hebben gekregen en dat ze dat geld in de jeugdopleiding gaan investeren.

18 mei 2022 om 11:59

Ach ja, vooral weer een mooi staaltje 'ik wil de vruchten wel maar niet de lasten', wat mij betreft.

Als je een van de beter betaalde spelers bent bij een club en je sportieve bijdrage is beperkt (in combinatie met een slecht seizoen voor de club) dan kan je er gif op in nemen dat je kritiek gaat krijgen. Zo werkt de voetbalwereld nu eenmaal... dat zou de heer Babel na een profcarriere van 15 jaar ondertussen toch al mogen snappen?

Trouwens, in het bedrijfsleven is het toch niet anders? Hoe meer je verdiend, hoe meer verantwoordelijkheid je moet nemen. En hoe meer kritiek je kan verwachten wanneer het minder gaat.

18 mei 2022 om 13:01

Ja klopt hij heeft redelijk wat vastgoed, net even opgezocht. Hij bezit 43 pandjes… dus om Ryan hoeven we ons geen zorgen te maken haha 😂

Ik verbaas mij soms over de lage productiviteit van sommige aanvallers.
In 43 wedstrijden slechts 3x scoren is wel echt bedroevend. Ben benieuwd hoeveel kansen er dan worden gemist. Die doelpunten staan niet in verhouding met het salaris dat wordt betaald. Denk dat een gemiddelde amateur voetballer (1e klasse) beter is.

Het is respectloos om over salaris te spreken, aldus de man die ons op internet uitlegt hoe we zo min mogelijk belasting betalen. Babel past zo in het rijtje van spelers die ‘zich niks aantrekken van kritiek’, maar extreem snel op hun tenen getrapt zijn. Ik ben allang blij dat we niet zo veel meer van deze clown horen, net als van een mogelijkerwijs nog grotere aansteller, Eljero Elia.

Even een serieuze vraag aan de Gala fans. Willen jullie niet dat deze overschatte, en vooral overbetaalde nietsnut zo snel mogelijk bij jullie club vertrekt? Ik heb echt veel respect voor de Turkse fans. De passie en liefde voor de club is vaak ontzettend hoog en dan lopen er een paar van dit soort gasten die tegen de 40 aan lopen en zich gedragen alsof ze 16 zijn, en dan ook nog zeggen "ik versta geen Turks". Daarmee insinueren ze in mijn ogen dat ze echt puur om het geld spelen en letterlijk niks geven om de club. Nu snap ik dat de meeste voetballers puur voor het geld spelen, maar als je zelf zoveel passie en liefde voor de club hebt, dan moeten dit soort gasten toch als een rode lap werken?

18 mei 2022 om 12:36

De fans waren vanaf het begin al tegen deze transfer en floten hem iedere wedstrijd ook uit. Het vorige bestuur wou niet dat hij naar Fener ging, waardoor ze hem zo’n contract hebben gegeven. De Turkse fans willen ook geen oude vedettes meer zien, maar beseffen ook wel dat weinig spelers in Turkije willen spelen.

Dit jaar zijn vooral Gala en Fener de ‘goede’ weg ingeslagen door jongere spelers aan te trekken. Hoop dat ze dit beleid voortzetten.

18 mei 2022 om 13:10

Dat hoop ik ook voor de Turkse fans. Afgelopen jaren gewoon flink gegokt met vedettes die allang klaar zijn met dikke contracten en dat werkt gewoon niet. Dan beter die salarissen verspreiden aan jonge talenten.

18 mei 2022 om 13:10

Dat babel zoveel kan spelen, laat zien hoe ver we zijn afgezakt als club.

Speelt in totaal al 7 seizoenen in Turkije en verstaat het nog altijd niet. Dat bevestigt opnieuw dat hij echt oliedom is. Het is echt zo'n speler die over 5 jaar in de schuldsanering zit.

18 mei 2022 om 13:05

Wouterke ik zou je iets beter verdiepen in de persoon Ryan Babel. Wat ik hierboven al typte heeft hij 43 pandjes in Amsterdam en belegd hij zijn geld ook nog op een paar andere manieren. Hij heeft z’n schaapjes lang en breed op het droge, niet allen voor hemzelf maar eventueel ook voor zijn nageslacht en de generatie daarna… dus jouw zelf getrokken ‘bevestigingen’ zijn iets te voorbarig. Of kan ik nu ook bevestigen dat jij oliedom bent…?

18 mei 2022 om 13:12

Babel is ook gewoon oliedom. Heeft geluk dat hij redelijk tegen een balletje kan trappen, daardoor veel geld heeft verdiend en doordat hij slimme vrienden heeft kan hij mooi meeliften, en wie geld heeft kan geld maken, maar als deze man niet kon voetballen zat hij gewoon in de gevangenis waarschijnlijk.

18 mei 2022 om 13:36

Ligt er aan wat de perceptie is van slim of dom toch? Je bent niet alleen slim als je een raket de lucht in krijgt of natuurkundige formules kan bedenken. Blijkbaar heeft Babel wel het vernuft om de juiste mensen omzich heen te vinden en zijn geld op de goede manieren te kunnen investeren. Wie zegt als Babel niet kon voetballen hij geen ondernemer zou zijn geweest, waarom nou weer gelijk het stigma als hij niet kon voetballen zat hij in de lik?
Volgens mij is het dan alleen pure afgunst en jaloezie die spreekt.

18 mei 2022 om 14:37

Oke, dat van die schuldsanering zal dan wel meevallen. Dan zal hij een adviseur hebben die wel een normaal IQ heeft. Oliedom is hij echter wel, dat bevestigt hij keer op keer met zijn uitspraken.

18 mei 2022 om 20:19

Zijn advocaten hebben dat waarschijnlijk geregeld want ze zagen dat hij alles op zou maken anders... en 43 huizen in Amsterdam? Hij heeft daar het geld niet voor dus dat geloof ik niet... weet je hoeveel 1 huis in Amsterdam kost? Het is babel he? Geen messi of ronaldo met honderden miljoenen op hun bank..

19 mei 2022 om 16:31

Als er iemand geen afgunst of jaloezie heeft voor rijke mensen ben ik dan wel. Ik vind als je veel geld hebt je lekker moet doen en kopen wat je wilt, en dat mag je ook best laten zien. Dat is het probleem helemaal niet, maar zo iemand als Babel, die zich gedraagt alsof hij 15 is, en alles en iedereen die maar een beetje kritiek op hem heeft meteen wegzet als een ''hater''.. Het is gewoon een hele, simpele en vooral beperkt mens die gewoon geluk heeft met wat talent te zijn geboren.

Mond vol slechte rapteksten over geld, doekoe en maney, Afellay betichten van een lege bankrekening, Twittertips over creatief omgaan met belastingmanagement, maar meneer vindt het respectloos om over salaris te beginnen? Ook bizar dat deze geldwolf nog steeds geen Turks verstaat, hoeveel interesse heb je dan voor het land waar je al drie clubs en zeven jaar van je leven hebt versleten? Over respect gesproken zeg...

Ik ben het met Babel eens dat hij er zelf niks aan kan doen dat Galatasaray hem dat salaris biedt. Hij is gek als ie zoiets zou weigeren... Maar de zelfreflectie van in dit geval Babel, maar ook een Elia of Promes ofzo is schrijnend om te zien. Als je in 41 wedstrijden 3 goals maakt moet je niet raar staan te kijken dat mensen kritiek leveren.

Aan de reacties te zien, deze man kan nooit iets goeds doen bij het nederlandse volk. Misschien had hij in t verleden minder kritisch moeten zijn op vader Derksen.

Tjah, Ryan Babel. Krjig altijd dezelfde vibe als bij de stukjes over Eljero Elia.
Komt vaak neer op verongelijkt bashen van criticasters, zonder de voeten te laten spreken. En over dit laatste gaat het dan meestal bij diezelfde criticasters. Vermoeiend wel.

Zou je dan niet eens de moeite nemen om die taal te leren? Aangezien je daar jaren hebt geleefd/gevoetbald?

Wat een topspeler. Hoop dat Ajax hem zo snel mogelijk weer terug haalt. We hebben geen enkele back-up voor Tadic op de bank.

In ander nieuws: de lucht is blauw, regen is nat, Messi is de goat. Nee maar zonder gekkigheid deze man heeft echt 0,0 zelfreflectie, niemand mag iets verkeerds over hem zeggen want dan raakt meneer gelijk alweer geïrriteerd. Maar ondertussen beweert hij voor 100ste keer dat het hem allemaal niet boeit. Wat een irritante man zeg, ik moet er eigenlijk ook gewoon geen aandacht meer aan besteden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Galatasaray


1148 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. YılmazAanvaller170
İ. ÇipeKeeper70
F. MusleraKeeper250
F. ÖztürkKeeper10
Iñaki PeñaKeeper60
J. YılmazKeeper00
K. ArslanVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Galatasaray.

86 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 juni
FC Groningen is niet van plan om Jörgen Strand Larsen zomaar van de hand te doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren