Voormalig Vitessenaar moet met 30 miljoen duurste aankoop ooit worden

Woensdag, 26 januari 2022 om 10:01Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:24

Southampton is serieus van plan om Armando Broja definitief over te nemen van Chelsea, weet Fabrizio Romano. The Saints gaan een bod van dertig miljoen euro uitbrengen op de twintigjarige spits, waarmee Broja de duurste aankoop in de clubgeschiedenis moet worden. De aanvaller wordt momenteel voor een jaar gehuurd van Chelsea, maar als het aan Southampton ligt gaat die samenwerking dus verlengd worden. Danny Ings is op dit moment de duurste aankoop ooit van Southampton (25 miljoen).

Broja is bezig aan een sterk seizoen bij Southampton. De spits kwam tot dusver tot vijf doelpunten in achttien wedstrijden in de Premier League. Tien keer begon hij in de basis, acht keer werd hij ingebracht. Bij Chelsea kwam hij in het seizoen 2019/20 tot vier wedstrijden in de Premier League. Broja speelde bij the Blues zijn wedstrijden voornamelijk in het beloftenteam. Vorig seizoen werd de aanvaller uitgeleend aan Vitesse, waar hij in 30 Eredivisie-wedstrijden goed was voor 10 doelpunten. Het leverde hem een huurperiode op bij Southampton, de club die hem nu dus definitief wil overnemen.

Thomas Tuchel, die met Romelu Lukaku al een onbetwiste nummer één heeft voor de spitspositie, leek lange tijd geen afstand te willen doen van Broja. Begin januari liet de Duitser zich nog uit over de situatie van de Albaniër. "Armando wordt steeds beter", aldus Tuchel. "Hij is een zeer unieke speler met unieke sterke punten in zijn spel. Hij heeft snelheid, is robuust en hij is een echte afmaker. Het is nu niet het moment om zomertransfers te bespreken. Het is belangrijk dat hij kalm blijft en zichzelf blijft verbeteren."

Ook Micah Richards toonde zich lovend over de voormalig spits van Vitesse. "Hij is onverschrokken", zei de oud-speler voorafgaand aan het duel tussen Southampton en Manchester City (1-1) afgelopen zaterdag. "Ik ben echt onder de indruk van hem. Je ziet vaak dat spelers die worden gehuurd er niet direct staan. Bij hem is dat niet het geval. Hij kreeg zijn kans en greep hem meteen. Elke keer als ik hem zie spelen, ben ik onder de indruk."


Poll

Is dit een slimme zet van Southampton?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door zinedane)Ik volg de Eredivisie niet echt omdat ik Belg ben, enkel de toppers zie ik af en toe wel.
Hadden jullie fans dit verwacht? 20 jaar is natuurlijk erg jong, die kan nog veel opbrengen voor Southampton.

Welke nationaliteit heeft Broja?

26 januari 2022 om 10:09Borja is volgens mij een Albanees. Deed het bij Vitesse prima, in Engeland volg ik hem niet meer zo. 10 Wedstrijden gespeeld, 5 keer gescoord. Lijkt mij op het eerste gezicht helemaal niet zo slecht!

26 januari 2022 om 10:13

Albanees( geboren in Engeland, uitkomend voor Albanie), was een goeie speler bij Vitesse, had echter niet verwacht dat ie het zo goed zou doen bij Southampton. 30 miljoen is dus een aardig bedrag

26 januari 2022 om 10:26

@Stan-FCT & ajaxwatcher11

Bedankt Stan & ajaxwatcher11 voor de info! Interessante speler, daar ga ik wel eens voor kijken als Southampton speelt.

26 januari 2022 om 11:02

Het weekend hem zien spelen tegen City. Hij viel wel op. Heel veel strijd. Erg gevaarlijk. Technisch vind ik het geen grootheid, maar hij is nog jong. Alleen is dit wel erg veel geld hoor

26 januari 2022 om 11:48

Volgens VZ 5 goals in 18 wedstrijden. Dat is als dat klopt toch weer een minder gemiddelde

26 januari 2022 om 11:49

Als 'ie door groeit zullen er zeker meer goals volgen. Vaak gevaarlijk geweest in mijn ogen dit seizoen. Begrijp wel dat ze 'm willen houden.

26 januari 2022 om 14:21

Japie, aan de informatie van VZ moet je geen waarde hechten. Voor accurate informatie plus statistieken kun je het best Soccerway of Transfermarkt bekijken.

10 goals en 2 assists in 1874 minuten, omgerekend 21 wedstrijden. Vind het best netjes, zeker niet slecht.

26 januari 2022 om 14:42

En weer ergens anders staat 21 wedstrijden en 7 goals..

26 januari 2022 om 10:12

Was een leuke speler bij Vitesse en een goeie tandem met Openda, maar Engelse clubs betalen gewoon veel te veel voor spelers tegenwoordig. Hij is trouwens een Albanees als ik het goed heb.

26 januari 2022 om 10:13

Broja is net buiten Londen geboren en heeft dus ook de Britse nationaliteit neem ik aan, maar hij is Albanees international. En nee, ik had niet per se verwacht dat die ooit voor 30 mil verkocht zou worden moet ik bekennen haha maar zijn nationaliteit werkt daar ongetwijfeld aan mee. Heeft in de Spurs en Chelsea opleidingen gespeeld vroeger en is dus home grown player.

26 januari 2022 om 10:18

Het was duidelijk een groot talent. Maar had niet verwacht dat hij het nu al in de PL zou hebben laten zien. Solanke vond ik niet veel minder maar die doet het momenteel vrij matig in het Championship. Ik ben wel onder de indruk van zijn ontwikkeling bij Southampton

26 januari 2022 om 10:32

Bedankt allemaal voor de info!

Home-grown is automatisch 20-30% duurder, die Engelse nationaliteit is toch een troef voor veel Engelse clubs bij het verkopen.

26 januari 2022 om 15:54

Ik moest toch even de wenkbrouwen fronsen toen ik je reactie las. Solanke doet het juist aardig in de championship. Dit seizoen 18 goals in 27 wedstrijden waarmee hij 3de staat in de topschuttersranglijst. Achter Mitrovic die een ongelofelijk seizoen heeft (27 doelpunten uit 25 wedstrijden) en Brereton (20 Doelpunten uit 27 wedstrijden).

Dat Solanke zijn potentieel (nog) niet benut heeft, klopt. Maar hij doet het zeker niet matig bij Bournemouth.

27 januari 2022 om 11:50

Ik denk inderdaad dat mijn reactie niet helemaal juist is verwoord dan. Solanke doet het bij Bournemouth inderdaad goed als 1e spits. Maar Broja overtreft deze prestatie toch nu al wel bij Southampton. Ik ben positief verrast door Broja en tot dit seizoen nog niet onder de indruk geweest van Solankes prestaties terwijl ik hem misschien destijds nog wel een grotere toekomst voorspelt had.

Dertig miljoen euro, wat een geld. Van de week discussie gehad over de waarde van Gakpo, waarbij men aangaf dat 40 miljoen te veel is. Als voor Broja voor 30 miljoen wordt betaald, kan je voor Gakpo meer dan 40 miljoen vragen zelfs. Nu snap ik dat t allemaal niet vergelijkbaar is en intra-Premier League transfers überhaupt veel hogere transfersommen betaald worden, maar ik blijf me erover verbazen. Ik vind deze Broja absoluut geen speler die 30 miljoen waard is.

26 januari 2022 om 10:29

Recent verleden heeft toch bewezen dat maar weinig spelers de PL echt aankunnen, en als je naar de eredivisie kijkt zijn er maar weinig echte succes verhalen van spelers die naar het buitenland gaan. Broja heeft het nu laten zien dat hij de PL aan kan, dan ben je gelijk meer waard dan een Eredivisie speler die het leuk doet in die Mickey Mouse competitie. Wat ik best logisch vind. Gakpo is een gok, Broja heeft het laten zien.

26 januari 2022 om 10:33

Al die bedragen, zeker in Engeland. Een en al gekkigheid. Sinds Maguire, die zelfs bij Roda nog op de bank zou zitten, verbaast niks mij meer. 87 miljoen euro door de wc gespoelt. Straks gaan ze nog 150 miljoen bieden voor Michiel Kramer. T gaat helemaal nergens meer over.

26 januari 2022 om 10:36

Ben het helemaal met je eens. Enkel gaat de vergelijking Gakpo niet op omdat de prijs van Broja mede bepaalt wordt door zijn nationaliteit en home grown status.

Clubs in de PL zijn verplicht om 8 spelers die in Engeland zijn opgeleid (minimaal 3 jaar in jeugd) in de selectie te hebben.

Omdat van de 25 man selectie er dus 8 'home grown' moeten zijn, zorgt dat voor schaarste.
Je kunt begrijpen dat deze groep een stukje kleiner is en als je dan een brede kwalitatieve selectie wilt behouden wil je ook sterke home grown spelers hebben en betaal je daar dus relatief gezien veel meer voor.

Dus de prijs vergelijken met een niet home grown speler is niet eerlijk.

Uiteraard is het wel veel te veel geld voor Broja...

26 januari 2022 om 10:46

Telt Madueke dan mee als homegrown? Dan zou die nog weleens meer op kunnen leveren dan Gakpo als dat principe geldt.

Verdienmodel is volgens mij ook spelers verhuren als eredivisie club aan Championship/premier League club, als die succesvol is vliegt het geld naar je toe.

On: wat een bedragen, het was een goede speler bij Vitesse maar dit was mij niet echt opgevallen.

26 januari 2022 om 11:05

Yes aangezien hij vier jaar lang in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur rondliep.

Dus in de waarde van Madueke wordt dit voor Engelse clubs meegenomen waardoor ze bereid zijn om er meer/extra voor te betalen.

26 januari 2022 om 10:37

Broja is ook een homegrown speler en elk team in de premier League moet 8 homegrown spelers in hun eerste team hebben.

26 januari 2022 om 10:50

Sowieso zo'n bedrag voor een speler die niet eens één op drie loopt een de helft van de tijd of niet speelt, of invaller is. Schiet mij maar lek.

26 januari 2022 om 11:01

Maar op basis van welke prestatie is Gakpo het wel waard dan? In de grote wedstrijden bij zowel oranje als Psv is hij eigenlijk altijd onzichtbaar. Het is een groot talent, maar geen topspeler.

26 januari 2022 om 14:01

Ik geef aan dat ik vind dat als voor Broja 30 miljoen betaald wordt, voor Gakpo minstens 40 miljoen betaald wordt, puur gekeken naar kwaliteit. Broja vind ik namelijk geen bijzondere voetballer, die zou naar mijn idee nog niet de eens de helft waard zijn als hij in het buitenland zou spelen. Het probleem van Gakpo op dit moment is dat hij het eigenlijk in zn eentje moet doen in de topwedstrijden, omdat de andere spelers die het verschil kunnen maken (madueke, Zahavi) er niet bij zijn in de toppers. Dan komt alle aandacht van de tegenstander op Gakpo te liggen, waardoor het vrij logisch is dat hij niet zo veel laat zien. Ik denk dat als PSV met de sterkste 11 zou spelen, Gakpo ook meer in zijn element komt omdat dan niet alle aandacht naar hem gaat, maar ook naar anderen. Maar goed, dat is een theorie die we eigenlijk nog niet echt hebben kunnen testen omdat Madueke altijd geblesseerd is en Sangaré ook vaak afwezig is bij toppers. Ik zou het daarom absoluut niet erg vinden als Gakpo nog een jaar bij PSV speelt, want hij hoort wat mij betreft wel echt bij de toplaag van de eredivisie.

26 januari 2022 om 11:12

Gakpo is na dit seizoen 23 jaar, hij is 2,5 jaar ouder dan Broja. Verder moet Gakpo zijn stempel nog meer drukken in een competitie als de Eredivisie. Dat mag ie tot de zomer laten zien. Dan moet ie op 15 goals en 15 assists staan ofzo.

26 januari 2022 om 11:22

Gakpo is dus geen 40 waard. Wat heeft hij tot nu toe laten zien om dat waard te zijn? Natuurlijk is hij een groot talent en zie ik het zelf in hem zitten maar wat hij op het moment laat zien is niet 40 mil waard hoor.

26 januari 2022 om 13:57

Ik zeg ook niet dat Gakpo 40 miljoen waard is, maar als ik de kwaliteiten van Broja vergelijk met Gakpo en Broja wordt voor 30 miljoen verkocht, dan vind ik Gakpo op basis daarvan minstens 40 miljoen euro waard. Simpelweg omdat hij naar mijn idee meer kwaliteiten heeft dan Broja en de belangrijkste speler bij PSV is en potentieel basisspeler bij het Nederlands elftal. Het is niet eerlijk die vergelijking te maken, hierboven werd al duidelijk dat Broja de status van home grown speler heeft. Dat wist ik namelijk niet, maar verklaart wel veel. Ik vind die bedragen in de Premier League gewoon de pan uit rijzen. En eigenlijk zouden ze daar wat tegen moeten doen.

26 januari 2022 om 11:55

Verschil is wel dat Broja het nu een half seizoen heeft bewezen op PL niveau, waar bij menig Nederlands talent het eigenlijk nauwelijks red in de PL. Als een Engelse club Gakpo zou huren en hij er opeens 10 inschiet in een half jaar betalen ze ook grof geld voor hem.

26 januari 2022 om 15:26

Broja heeft zich bewezen in de Premier League. Gakpo heeft zich, met alle respect, bewezen tegen RKC en Fortunna Sittard. Die zouden in Engeland waarschijnlijk middenmoot League One spelen. Het is nou ook weer niet zo dat Gakpo fenomenale optredens heeft in Europa.

Chelsea kan 'm beter terughalen. Heeft net zo veel doelpunten en assists als Lukaku, maar dan en bij Southampton en hij had er 120 minuten minder voor nodig. En behalve überhaupt een goede spits kan Chelsea ook wel een goede backup spits gebruiken. Maar snap prima dat Broja dit doet.

Broja deed het uitstekend bij Vitesse
en nu ook in de Pl
zou hem alleen als Chelsea zijnde niet weg doen nu ook Lukaku zich niet thuis voelt in London
dan kan je beter Broja terug halen
in plaats van verkopen

Doet het gewoon enorm goed daar. Prima cijfers voor een bij een club als Southampton.
Creëert zijn goals doorgaans ook nog zelf en heeft daarnaast enorm veel dreiging.
Prima aankoop.

Dit bedrag wordt natuurlijk mede bepaald door zijn home grown status.

In het kort:

Elk PL team moet 25 spelers inschrijven. Waarvan er 8 minimaal 3 jaar voor hun 21e verjaardag in een Engelse jeugdopleiding hebben gezeten.

Dit zorgt ervoor dat deze groep schaars is, waardoor men meer betaald voor spelers die deze status hebben. Het hoeven dan ook niet perse spelers met Engelse nationaliteit te zijn (zie Ake).

Broja heeft zelf ook de Engelse nationaliteit daarnaast.

Kortom de prijzen voor deze spelers lopen de pan uit omdat alle clubs uit een 'kleinere' vijver vissen en de totale selectie zo kwalitatief mogelijk willen houden. Want eerlijk is eerlijk 30 miljoen voor Broja is wel bizar.

26 januari 2022 om 13:50

Wat een onzin dat dit komt door de homegrown status. Heb je wel gekeken naar Southampton! Broja laat het wekelijks zien in de PL en is de laatste tijd bijna altijd de motm, mede door zijn spel en goals.

26 januari 2022 om 13:56

Ja ik kijk het wekelijks. En homegrown status heeft 100% invloed op de prijs.

Het is onzin om dit te ontkennen.

Hij draait een prima seizoen, maar 5 goals in 18 wedstrijden (1 assist) is toch geen 30 miljoen waard? Ook zijn al zijn goals vs lager geklasseerde teams.

Overdrijven is ook een vak.

Broja had een sterke start bij Vitesse en een goeie 1e seizoenshelft. Was wel constant stuivertje wisselen met Darfalou en Openda. Had niet verwacht dat die nog eens 30 miljoen zou opleveren, zo zie je maar. Kan gek lopen. Al helpt homegrow natuurlijk ook.

Leuk om te zien dat er weer een huurling van Vitesse het gewoon laat zien in Engeland, zoals Mount, Matic, Baker en Traore. Toch vond ik zelf de leukste voetballer om naar te kijken Piazon. Gelukkig heeft hij de weg naar boven weer gevonden bij Braga. Wie weet zien we die nog eens terug.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Southampton

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
13.Brentford46-8
15.Southampton40-24
16.Everton39-23
17.Leeds United38-37
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WalcottAanvaller90
W. CaballeroKeeper20
F. ForsterKeeper190
H. LewisKeeper00
A. McCarthyKeeper170
J. BednarekVerdediger314
V. LivramentoVerdediger281
Voor de complete selectie: Clubpagina Southampton.

0 fans
20 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren