Reinold Wiedemeijer geeft mening over VAR-scherm voor publiek in De Kuip

Maandag, 27 september 2021 om 07:02Dominic Mostert • Laatste update: 07:02

Reinold Wiedemeijer, scheidsrechterscoördinator bij de KNVB, vindt het geen probleem dat het VAR-scherm in De Kuip recht voor de supporters staat. Zaterdagavond werd arbiter Joey Kooij door videoscheidsrechter Danny Makkelie naar de kant geroepen om een vermeende duw van Bryan Linssen te bekijken voorafgaand aan de 4-3 van Guus Til tegen NEC (5-3 zege). Kooij boog zich over de beelden en bleef bij zijn besluit om het doelpunt goed te keuren.

Na de wedstrijd zei trainer Rogier Meijer van NEC het 'gek' te vinden dat het scherm 'tussen het publiek' staat. "Het beeldscherm van de VAR staat in het midden van het stadion, tussen de supporters. De Kuip ontplofte al, dus ik had niet het idee dat hij hem niet aan Feyenoord zou geven", zei Meijer tegen ESPN. Wiedemeijer vertelde zondagavond bij Dit was het Weekend dat het scherm al eens is verplaatst in De Kuip. "Het stond bij Feyenoord in het begin tussen de dug-outs. Dan heb je het probleem dat spelers en trainers zich ermee gaan bemoeien. En ook daar zit publiek, want in De Kuip zit het publiek er overal bovenop."

"Dat maakt De Kuip ook zo mooi", vervolgde Wiedemeijer. "Ze hebben het scherm uiteindelijk aan de andere kant gezet. Het publiek staat er toch, maar het scherm staat veilig en er staat een beveiliger voor. Kooij kan gewoon op het scherm kijken. Dat ze gaan meeroepen en blèren, tja, dat doen ze in elk stadion. Daar moeten de scheidsrechters maar tegen kunnen." De scheidsrechterscoördinator kan zich vinden in het besluit van Kooij om de treffer goed te keuren. De vermeende duwfout in een duel tussen Linssen en Cas Odenthal had er volgens Wiedemeijer toe kunnen leiden dat de goal geannuleerd zou worden, maar overduidelijk was de overtreding niet.

"In dit geval was denk ik alles goed geweest. De Kuip kolkte al. Er is niets mis mee als een scheidsrechter op zo’n cruciaal moment naar het scherm wordt geroepen. We hebben scheidsrechters na afloop ook weleens horen zeggen: ‘Had de VAR maar ingegrepen, dit had ik nog eens willen zien'", aldus Wiedemeijer, die het geen probleem vindt als een arbiter naar de kant wordt geroepen in een twijfelachtige situatie. "Momenten die de scheidsrechter mist, willen we toch nog een keer naar voren halen. De scheidsrechter maakt altijd de laatste beslissing, dat zag je gisteren ook. De scheidsrechter kan altijd nog zeggen dat hij bij zijn beslissing blijft."Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door isco24)

Waar moet het anders dan? In de tunnel? Beetje ver lopen..

26 september 2021 om 20:11

Tijd voor een nieuw stadion. 😉

26 september 2021 om 20:16

He rustagh anders kom ik je ruit ingooien!

26 september 2021 om 22:45

Haha heerlijke humor mannen 😂

26 september 2021 om 20:24

Weinig andere opties toch? Naast Peter Houtman kan je hem nog zetten kan die gelijk verslag doen

27 september 2021 om 08:23

Wellicht hightech een scherm uit de grond laten komen die de scheidrechter + var afschermt van het publiek als die moet kijken? Zou wel een mooie primeur zijn

27 september 2021 om 08:51

Haha dat zeker.

Tegenwoordig worden de momenten toch ook op het scherm in het stadion getoond.
In de kuip kan dit nog niet.
Maar zo kunnen de supporters over meekijken..

Wel leuk dat ze allemaal roepen dat het scherm tussen het publiek in staat terwijl er gewoon nog een gracht tussen zit en dat dus onmogelijk is. Zoals aangegeven op elke plek waar je het in de kuip zet heb je hetzelfde resultaat

Was ook geen overtreding. Die verdediger wil zelf het blok zetten en doet dat zo onhandig dat Linssen nauwelijks nog iets hoeft te doen. Bovendien maakt die verdediger van NEC die er nog naast stond, vlak daarvoor eerst zélf een overtreding (op Geertruida volgens mij) waarop voordeel wordt gegeven.

26 september 2021 om 20:26

Verdediger had zich misschien beter kunnen wapenen , maar het blijft een overtreding. Linssen heeft geen moment oog voor de bal , als door deze actie de 3-4 was gevallen aan de andere kant keurt hij hem waarschijnlijk af. Dat is echt wel de druk die een volle Kuip met zich meebrengt , mooiste voetbaltempel van Nederland.

26 september 2021 om 20:54

Dat hebben we inderdaad gezien vooraf aan de 2-3 van NEC. Daar wordt een vrij gelijksoortige overtreding begaan maar wordt er ook niet gefloten. Sterker nog, dit leek mij zelfs een nog duidelijkere overtreding. Het is gewoon een soort Nijhuis lijn die Kooij kiest en consequent toepast. Ik denk dan ook dat dit geklaag meer over de persoon zegt dan over de situatie. Ik denk dat iedereen die enigszins objectief naar de hele wedstrijd heeft gekeken het ook niks vond.

26 september 2021 om 21:06

Eens MeMyselfAndI, ik vond Kooij wel lekker fluiten. Hield er lekker het tempo in door niet voor elk kleinigheidje te fluiten

26 september 2021 om 22:35

We kunnen denk ik eeuwig discuseren of het wel of geen overtredingen zijn want dat is vaak voorkeur. Je moet hier gewoon kijken of het constant is met zijn andere besluiten, zoals de actie bij de 2-3. In mijn ogen is het gewoon constant, de ene actie geen overtreding dan dit ook niet en dus vind ik dat die het goed heeft gedaan.

27 september 2021 om 08:30

Ik denk niet dat je naar Kooij moet kijken maar naar de VAR.
Waarom wel de 4-3 maar niet de 2-3?

27 september 2021 om 14:12

Contactsport slimmerd. Beuken mag gewoon anders raad ik korfbal aan.

27 september 2021 om 14:13

Omdat mensen selectief hun onvrede uiten. Als je 50 euro vind houd je em stiekem maar als je zelf 50 euro verliest verwacht je dat andere mensen het netjes komen terugbrengen. Mijn inziens zo min mogelijk rekening houden met dat soort egotripperij

26 september 2021 om 21:19

Ik vond de actie van Linssen gewoon een overtreding, maar daarvoor gebeurd inderdaad ook wat met Dessers dacht ik ipv Geertruida. Alle vrede mee dat hij niet afgekeurd wordt, maar de actie an sich was een overtreding.

26 september 2021 om 21:57

Overtreding of niet. Aan de andere kant gebeurt vrijwel identiek en scoort NEC de 2-3. Terecht dat als je aan de ene kant niet fluit, dat ook niet doet aan de andere kant. Had de scheids gefloten voor een overtreding van NEC voorafgaand aan de 2-3, dan had hij ook Linssen moeten affluiten.

Maar als dezelfde situatie van NEC niet was geweest, dan hebben zowel jij als Meijer maar ook Wiedemeijer een punt.

Ik vond het ook geen overtreding, en het heeft denk niks te maken met 'kuipvrees' oid

26 september 2021 om 20:31

Je reinste competitievervalsing is het

26 september 2021 om 22:50

Ik zag pas een filmpje van eer var scherm dat net een kleinstukje in de tunnel stond en dat de supporters gewoon van boven mee konden kijken. Er riep nog een klein jongetje iets van: ' gewoon handen langs het lichaam' toen hoorde je er niemand over en vonden juist veel mensen het leuk. Terwijl die daar dus dichterbij staat en letterlijk midden tussen de fans. Maar als die in de kuip op meters afstand staat met nog een hele gracht ertussen is het ineens erg. Ik vind het allemaal wel mee vallen, word gewoon erger over gedaan omdat het de kuip is

Wat eigenlijk nergens word benoemd maar wat ik best raar vind, is dat je als var hiervoor wel een scheidsrechter laat komen, maar dan voor die actie op kokcu niet? Dat is toch niet logisch? Kooij vind het allebei geen overtreding, daar kan je van vinden wat je wilt, maar dat is tenminste nog constant, die var toch echt niet?

Misschien moet Meijer gewoon even nagaan of hij zijn mening ook zou volhouden als het geval andersom was. Ik denk het namelijk niet; nogal kinderachtig om te suggereren dat de scheidsrechter beïnvloed werd. Gewoon een een volwassen blok van Linssen, niks mis mee. Als Meijer dit niet aankan, moet ie lekker synchroomzwemmers gaan coachen; jankbal!

27 september 2021 om 08:32

Okeee, neem anders even lekker een bakkie koffie. Je snapt toch wel dat een verliezende coach net na de wedstrijd hier iets over zegt. Als het de 0-4 was geweest, had je hem niet gehoord. Nu was het het kantelpunt in de wedstrijd waar NEC recht had op een punt.
Ik zou eerder willen zeggen dat jij synchroonzwemmen moet gaan volgen ipv voetbal als je de emotie bij dit moment niet begrijpt en aanvoelt.

27 september 2021 om 11:29

@Isco24: Jij kan blijkbaar niet objectief naar de situatie kijken, dat is wel duidelijk. Jij hebt het alleen over de emotie van NEC en niet die van Feyenoord, want je rept niet over de overtreding die aan de 2-2 vooraf ging, daar heeft de VAR niet eens op gereageerd. NEC had op geen enkele manier recht op een punt, want de ene situatie kan je tegen die andere weg strepen en dan had Feyenoord nog steeds gewonnen. Daarnaast hebben ze het zichzelf moeilijk gemaakt door behoorlijke fouten van de backs, maar Feyenoord was gewoon verreweg de beste van de 2. Volgens mij had jij graag gewild dat NEC een punt kreeg en Feyenoord, vanwege je eigen belang, of zit ik ernaast?

27 september 2021 om 11:54

Je zit er compleet naast. Ik ben noch voor NEC, nog voor een concurrent van Feyenoord, dus nee. Wel jammer dat je dus een aanname doet en van daaruit een reactie hebt geplaatst, want nu is eigenlijk alles in jouw reactie gebaseerd op jouw aanname en kan ik er amper serieus op reageren.

Ik ga het toch proberen: Ik heb nergens de gehele wedstrijd geanalyseerd, ik reageer op het moment van dit artikel en de reactie daarop van Gomes1psv. Mijn punt is dan ook dat je emoties tijdens zoiets nou eenmaal de overhand nemen, of het terecht is of niet. Feit is nog steeds dat dat moment een moment is waar de VAR de scheidsrechter terugriep met het verzoek even te kijken naar een al dan niet overtreding. Aan de hand van dat gegeven en het feit dat NEC minstens qua spel gelijkwaardig was aan Feyenoord, kan je je toch wel voorstellen dat een verliezende coach amper objectief kan blijven? En als het andersom was, zou je hem niet horen. Maar dat is bij elke coach, dus dat maakt Meijer zeker geen uitzondering.

Daarom snap ik de verontwaardiging vanuit gomes1psv niet.

Beetje jammer dat dit nu de discussie is i.p.v. waarom de var ingreep. Discutabel is acceptabel. Nu leek het erop dat de var zijn eigen mening wilde door drukken i.p.v. een grote fout te corrigeren. En dat het scherm dicht bij het publiek staat is nu we een beslissing mee krijgen opeens een discussiepunt en toen we beslissing tegen kregen niet?

Wat ik de hele tijd mis in deze discussie is het feit dat bij de 4-3 Dessers twee seconde voor het duel van Linssen een keiharde knal op zijn kop kreeg bij dat kopduel met die verdediger. Die verdediger slaat Dessers met zijn vuist vol op zijn kruin en Dessers lag ook even uitgeteld op de grond. Dat was echt donkerrood. Als je dan ergens had moeten ingrijpen als VAR was het daar wel. Bij de VAR-beelden van het duel van Linssen hadden ze dat er ook even uitgeknipt.

Ze kunnen de scheids ook zo'n augmented reality bril op zetten dat ie het gewoon digitaal voor zich geprojecteerd zien. Kost wat, maar is wel tof.

Ik snap de frustratie van die trainer van NEC wel, zijn team speelde heel aardig mee en dan is het balen dat je einde wedstrijd met lege handen staat. Alleen erg jammer dat hij met zo'n jankverhaal komt, voortaan maar even een taxi voor de scheids bestellen, even 10 kilometer verderop de beelden bekijken en dan weer terug en de scheidsrechter dan pas de beslissing kenbaar laten maken.

Waarom gaat het weer alleen over die goal en niet de 2-2 en 2-3? Verder ook wel heel apart dat het nu over de supporters gaat die meters verder weg staan? Laten we anders de tribunes weer sluiten. Dan hebben zowel de scheidsrechters als de tegenstanders geen last meer van supporters.

Staat wel echt dicht bij het publiek ja ondanks die gracht

Haha waar praten we over hoevaak ik het ook terug kijk ik kan geen overtreding ontdekken

Oké dan volgende keer zetten ze het scherm op het parkeerterrein 👍

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder97
J. ToornstraMiddenvelder93
J. BijlowKeeper90
B. LinssenAanvaller96
L. SinisterraAanvaller83
A. JahanbakhshAanvaller71
C. DessersAanvaller52
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

5 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Feyenoord 9 7 2 0
2020/2021 SC Freiburg 7 0 1 0
2020/2021 Freiburg II 4 4 0 0
2020/2021 Spartak Moskou 3 0 0 0
2019/2020 AZ 0 0 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren