Dortmund hield poot stijf in Malen-onderhandelingen: ‘Take it or leave it’

Woensdag, 28 juli 2021 om 11:43Mart Oude Nijeweeme

De transfer van Donyell Malen naar Borussia Dortmund was lange tijd geen uitgemaakte zaak, zo heeft Sebastian Kehl woensdag onthuld tegenover BILD. Na positieve eerste gesprekken liepen de onderhandelingen spaak, vertelt de technische man van BVB. Uiteindelijk hield Dortmund de poot stijf, wat dinsdag resulteerde in een transfer van de aanvaller. "Ik weet zeker dat we veel plezier gaan beleven aan Donyell", aldus Kehl.

Malen meldde zich afgelopen zondag al op het trainingskamp van Dortmund in Zwitserland. Daar werd de aanvaller ontvangen en rondgeleid door de Dortmund-directeuren Hans-Joachim Watzke, Michael Zorc en Kehl. "We zijn misschien een klassespeler kwijt met Jadon Sancho, maar in Donyell zien we een groot talent met veel potentie", vertelt de technische man. "Met zijn sterke optredens in Eindhoven en het nationale team heeft hij afgelopen seizoen echt zijn stempel gedrukt. Ik weet zeker dat we veel plezier gaan beleven aan Donyell. Ook al is zijn profiel niet te vergelijken met dat van Jadon."

Dat de onderhandelingen tussen PSV en Dortmund zich op een gegeven moment in een moeilijke fase begaven, had volgens Kehl met name te maken met het enorme verschil tussen vraag en aanbod. "Een transfer is voor ons geen eenmansshow", gaat Kehl verder. "Het is een samenspel tussen verschillende partijen. Ik ben in Monaco geweest met Michael en Aki Watzke. Daar hebben we gesproken met Mino Raiola, Donyell en zijn familie. Het is geen geheim dat ik een belangrijke rol heb bij de transfers en gebruik maak van mijn netwerk." Tot onenigheid met Raiola, zoals dat in het verleden wel gebeurde met Dortmund, is het volgens Kehl niet gekomen. "Er zijn geen stoelen door de lucht gevlogen, haha. Ik ken de verhalen, maar we hebben goede en eerlijke gesprekken gehad."

Volgens Kehl was het noodzaak om voet bij stuk te houden in de onderhandelingen met PSV. Ondanks de 85 miljoen euro die Dortmund deze zomer binnenharkte met de verkoop van Sancho aan Manchester United, klotsen de euro's ook in Dortmund niet tegen de plinten. "Zeker met de gevolgen van de coronapandemie in het achterhoofd. De financiële voorwaarden lagen voor ons veel te hoog. Op een gegeven moment moet je een duidelijk grens stellen: Take it or leave it! Uiteindelijk hebben we de transfer op onze voorwaarden weten te realiseren. En de 85 miljoen euro voor Jadon Sancho klinkt altijd heel spannend, maar dat is zeker niet het bedrag wat wij krijgen, vooral omdat we ook schulden moeten aflossen."

Tot slot sluit Kehl een vertrek van Erling Braut Haaland bij Dortmund uit. "In de gesprekken met Mino Raiola (zaakwaarnemer van Haaland, red.) over de transfer van Malen had ik niet het gevoel dat we elkaar snel weer zouden ontmoeten over Erling. En we hebben al duizend keer benadrukt dat we hem niet willen verkopen. Ik hoor de verhalen, maar we zien ook dat het niet verandert wanneer iemand van ons iets over de situatie zegt. Hetzelfde gold voor Jadon Sancho vorig jaar tot de laatste dag van de transferperiode. De uitkomst is bekend. Ik ben ervan overtuigd dat Borussia Dortmund komend seizoen een fantastische club is voor Haaland om zich verder te ontwikkelen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door mitea_007)

Uiteindelijk hield Dortmund de poot niet helemaal stijf. 30 miljoen en 4 milj aan bonussen is het geworden, denk niet dat psv veel meer vroeg. Volgens mij was Dortmund’s eerste bod zeker onder de 30 miljoen euro.

28 juli 2021 om 11:49

Ik denk dat het grote verschil is opgelost door het percentage van Raiola en Malen. Misschien dat die twee water bij de wijn hebben gedaan.

29 juli 2021 om 08:16

Zoiets stond inderdaad ook in het artikel destijds.

28 juli 2021 om 11:51

Ja lijkt een beetje grootspraak.

28 juli 2021 om 13:33

Je kunt natuurlijk ook een bod voor ogen hebben en in het eerste bod een stuk lager gaan zitten. Lijkt me goede logische onderhandelingstactiek.

Uiteraard zal hij niet zeggen dat ze veel water bij de wijn hebben gedaan. We zaten niet bij de gesprekken dus het blijft gissen. Al met al wel een mooie transfer voor elke partij lijkt me.

Ik vind dit maar irritant. Als PSV zijnde moet je juist in de positie zijn om te zeggen "take it or leave it". Komt een beetje arrogant over zo vanuit Dortmund.

28 juli 2021 om 11:53

Wat is hier nu in hemelsnaam arrogant aan? Elk team heeft een maximumbedrag in gedachten bij onderhandelingen.

28 juli 2021 om 11:58

Een tax stellen of deze communiceren naar de buitenwacht zijn twee verschillende dingen voor mij. Ik snap wel wat PSVGillingham bedoeld.

28 juli 2021 om 12:02

En wat is daar arrogant aan? Stel PSV wilt Hlozek en ze willen tot 15 miljoen gaan, dan is het toch volledig logisch dat als Praag 20 miljoen blijft vragen dat PSV stelt van “oké dan stopt het hier”?

28 juli 2021 om 12:03

PSV was niet in de positie om dit aanbod af te slaan. Door het mislopen van CL (vorig seizoen) is er een schuld ontstaan en moeten ze spelers verkopen. Daarnaast gaat van de 30 Mio (30% naar Raiola en 5 % naar malen) blijft 65% over dat is ca 20 Mio. Ajax krijgt nog 500K en Arsenal 300K aan jeugdvergoedingen. Daarnaast is er een club die Sangare en Bruma gefinancieerd hebben die hebben dit seizoen soweiso recht op 5 Mio aan terugbetalingen. Onder aan de stpreek levert malen dus nog geen 15 Mio op om gaten te dichten.

28 juli 2021 om 12:08

Xajacfa; volgens mij is het percentage dat naar Raiola gaat juist lager uitgevallen. En sangare en Bruma zitten in de begroting van eerdere jaren.

28 juli 2021 om 12:13

Klopt begreep ik ook Malen 10% en Raiola 20% dan ben je idd 5% goedkoper uit maar dan nog

28 juli 2021 om 12:16

Je rekensom vergeet wel alle inkomsten even. Vind dat zo eenzijdig belicht.
PSV krijgt gewoon bruto 30 mln.
30 en 5% zijn niet zeker, de opleidingsvergoeding is dat wel.
Andere spelers gaan meetellen die al in de begrotingen zaten is helemaal raar. Neem dan ook het sponsorbedrag van een sponsor en 1742 seizoenskaarten even mee wil je?

28 juli 2021 om 12:26

Ik weet niet of arrogant per se het goede woord is, maar ik snap wat wat hij bedoeld. Het is zowel voor PSV als Dortmund een goeie deal. Nu doet Dortmund net alsof ze de deal volledig hebben gesloten volgens hun voorwaarden. Het is meer beetje tof doen, terwijl 30 miljoen voor Malen gewoon een goeie prijs is. Hij had toch ook kunnen zeggen het waren pittige onderhandelingen, maar we zijn er goed uitgekomen samen?

28 juli 2021 om 12:30

Hoezo is de 30 miljoen bruto en geen netto? Doorgaans wordt er over netto bedragen gesproken. En het is net aan wie je het vraagt he? John de Jong zal ook zeggen dat hij zijn poot heeft stijfgehouden

28 juli 2021 om 13:33

Haha komt XAJAcfa weer aan hoor. De enige gebruiker hier op VZ die álle ins en outs van alle transfers van PSV weet en gek genoeg vallen ze altijd negatief voor PSV uit. Toevallig Ajax supporter. Hou op met doen alsof je alle exacte bedragen weet joh, je zet jezelf elke keer voor paal.

28 juli 2021 om 14:04

Psv begroot geen CL naar EL dus praat geen onzin. Verder klopt er geen reet van jou verhaal mbt sangare en bruma

28 juli 2021 om 14:10

@Romario73, exact. PSV begroot al jááren niet op CL. Dus hoe er dan een schuld kan ontstaan als er geen CL gehaald wordt? Bijzondere manier van boekhouden houdt @XAJAcfa er weer op na. Beetje interessant doen met zelfverzonnen percentages en bedragen en mensen gaan er nog elke keer serieus op in ook. Inmiddels weet iedereen hier toch wel dat hij het allemaal uit z'n dikke duim zuigt om een zo negatief mogelijk scenario te schetsen over PSV? Zou je denken...

28 juli 2021 om 14:18

@xajacfa

haha, lang geleden dat ik zoveel onzin in een paar zinnen heb gelezen. Heb je ook bronnen van heel je wazig verhaal van Raiola, Malen, Sangare en Bruma? Je weet het altijd wel mooi te brengen net alsof je de financieel directeur van PSV bent, dit terwijl je werkelijk geen enkel inzicht hebt van de financiele kant van de transfers.

28 juli 2021 om 11:53

Dit is dan ook maar één kant van het verhaal, beetje scoren tegenover je achterban heet dat.

28 juli 2021 om 12:05

Niet zo druk om maken. Dit is gewoon voor de buhne. Vrijwel bij elke transfer doen beide teams water bij de wijn en dat is bij deze transfer ook gebeurd.

28 juli 2021 om 12:07

Als Dortmund ook maar een beetje research heeft gedaan, wisten ze daar ook dat PSV geld nodig had. Zo sterk was de onderhandelingspositie van PSV dus ook weer niet. Uiteindelijk is dit toch gewoon een leuk bedrag? Als ze nu ook Dumfries voor een leuk bedrag verkopen, hebben ze de gaten in ieder geval opgevuld en kunnen ze ook nog iets extra's op de transfermarkt doen zonder onverantwoorde risico's te nemen. De uitbreiding van het investeringsfonds en de hogere hypotheek op het stadion hebben voor de injectie van 50 miljoen euro gezorgd. Dat geld zal toch ergens weer vandaan moeten gaan komen vanuit PSV.

28 juli 2021 om 12:52

Helemaal niet. Alles bij psv hield rekening met een vertrek van Malen. Door corona waren er natuurlijk niet veel clubs die 30 miljoen gingen betalen. Sterker nog alleen Dortmund. Stel dat malen niet werd verkocht dan moet je je opstelling weer aanpassen waardoor je je 4 weken voorbereiding gewoon weggooit. Beter 2 miljoen minder dan helemaal niks.

28 juli 2021 om 14:03

Denk dat het eerder PSV is die als kleinere club niet alles kan afdwingen

28 juli 2021 om 18:50

@PSV Gillingham Als grote club heb je meer keus dan alleen Malen. "Wer nicht will, der hat schon", dat is niet arrogant, dat zijn de feiten.

Vraag me dan wel af wat het verschil was en tot waar BVB uiteindelijk is gegaan.

Wat een spierballentaal van Kehl zeg. Sowieso niet netjes om dit zo te communiceren naar de buitenwacht. Dit komt naar PSV toe best denigrerend over. Of hij moet duidelijker zijn.
Ik zou me als John de Jong zo niet laten piepelen eerlijk gezegd. Je bent zakelijk naar elkaar en geen macho's.

28 juli 2021 om 12:04

Je noemt het zelf al John de Jong..... denk je nu echt dat buitenlandse clubs hem als volwaardig zien? staat niet bekend om goede aankopen en doorgaans voor veel te veel geld aangetrokken zoals Bruma en Baumgartl.... dat weten ze ook bij Dortmund.

28 juli 2021 om 14:15

Mwah. Met dit bericht denk ik wel dat psv gewoon gelukkig is met de gang van zaken en wat er aan is verdient. T is Dortmund die met zulke berichten naar buiten komen, wat je toch typisch doet om iets recht te lullen. Anders zeg je gewoon, mooie onderhandelingen en goede transfer. Ik ben geen groot fan van John de Jong, maar om nou een bericht van Dortmund te nemen en m daarmee weg te zetten als slechte onderhandelaar, dat is gewoon vreemd. En dan ook nog inkomende transfers noemen die niet succesvol waren. Kijk, dat weet je op voorhand niet, maar in de onderhandelingen heeft hij bv 10 miljoen bedongen met de inschatting kwaliteit voor het geld te krijgen. Die inschatting is niet goed gebleken, maar zegt toch niks over hoe de jong de onderhandelingen zelf heeft gedaan. Maar ik begrijp t ook wel als jij, als groot Ajax fan, gewoon iets negatiefs wil posten over psv.

28 juli 2021 om 12:09

Het is keiharde business en dan heb je macho's nodig. Maar goed, ik denk niet dat er op dit moment een hoger bedrag in had gezeten. PSV moest verkopen en Dortmund moet niets. Ik denk niet dat John de Jong in deze zozeer iets verkeerd heeft gedaan.

28 juli 2021 om 19:12

Waarom wordt altijd weer alles als denigrerend gezien, als iemand als Sebastian Kehl met de feiten komt.

Het was helemaal geen take it or leave it
Anders was Malen naar Liverpool gegaan

28 juli 2021 om 18:54

Precies, en Dortmund schakelt dan door.
Ook dat is dan geen probleem. Er zijn meer goede aanvallers dan Malen, die graag naar BVB komen.

Het beleid van Dortmund is wel echt top hoor. Horen qua club momenteel tot de top van de subtop, maar ik denk de manier waarop ze geleid worden, spelers in- en verkopen echt wel tot de absolute top behoren.

Met Malen hebben ze nu ook gewoon een topper binnengehaald en ben ervan overtuigd dat hij het daar goed zal doen. Natuurlijk is Malen een andere type dan Sancho en heeft hij in de spits forse concurrentie van Haaland, maar ik sluit niet uit dat Rose in een systeem met 2 spitsen gaat spelen en dus Haaland en Malen in de spits.

Dat kan denk ik echt wel een goed duo worden, want Haaland is denk ik vooral fysiek wat sterker, balvast en explosiever. Maar Malen is denk ik lichtvoetiger, fysiek prima en scoort ook net als Haaland vrij gemakkelijk en ik denk dat ze elkaar goed kunnen aanvullen.

Maar als je teruggaat naar het transferbeleid van Dortmund: hebben de afgelopen jaren echt honderden miljoenen verdiend door jonge spelers te kopen en voor veel geld door te verkopen. Sancho, Diallo, Pulisic, Dembélé, Aubameyang, Mkhitaryan, Gundogan, Hummels, Götze (1ste periode), Kagawa, Sahin, etc. en vind het alleen jammer dat Isak het niet heeft gered bij Dortmund en had gehoopt dat Dortmund de clausule die ze hadden om Isak terug te kopen van Real Sociedad, zouden lichten maar helaas hebben ze dat niet gedaan.

Al is de kans heel groot dat dat gecompenseerd zal worden door Malen, zowel qua goals als op financieel gebied.

En ook nu heeft Dortmund natuurlijk parels rondlopen die de jackpot op zullen leveren. Malen zal dat worden verwacht ik, maar natuurlijk ook spelers als Bellingham, Haaland en recent aangekochte spelers als Coulibaly en Kamara zullen dat worden denk ik en hopelijk kunnen spelers als Reyna, Moukoko, Zagadou, etc. ook weer opleven en/of stappen vooruit blijven zetten in hun ontwikkeling.

Ik vraag me af als Malen in een twee spitsen systeem beter tot zijn recht komt. Vorig seizoen haalde hij een hoog rendement, maar dat kwam omdat PSV ontzettend veel creeerde, en toen zag ik hem geregeld wel veel mis kegelen. Als solo spits vond ik hem beter renderen. Hopelijk kan hij meer aan zijn effectiviteit werken nu bij Dortmund onder Rose, want het is nog een enorm groot talent waar nog rek in zit. Maar als hij ze weer teveel mist, dan komt Reus, Hazard, of Moukoko gewoon naast Haaland te spelen.

Uiteindelijk hielden Dortmund én psv hun poot stijf als ik de verhalen moet geloven en heeft Raiola minder goed geboerd. Volgens mij zijn beide clubs en speler tevreden.

Ik snap bovenstaande reacties niet zo goed, het lijkt er meer op dat Kehl (deels) doelt op het aanbod richting Malen / Raiola, aangezien er een vervolgvraag wordt gesteld met betrekking tot de "sfeer" tijdens de gesprekken. Hierop geeft hij nog aan "we hebben goede en eerlijke gesprekken gehad".

Was het niet zo dat Dortmund begon met (veel) minder dan 30 mil???
En was 30 mil niet het bedrag dat PSV voor Malen wilde hebben?
Als het dan uiteindelijk 30 +4 mil wordt, wie heeft er dan zijn poot stijf gehouden?

28 juli 2021 om 13:51

Exact mijn gedachte, ik kan me nog een bericht herinneren waarin gesteld werd dat BVB niet verder dan 25mil wilde gaan. Dan lijkt mij 30 +4 gewoon netjes. Al met al voor beide teams een goede deal!

28 juli 2021 om 15:05

Ik vind het ook erg veel geld voor Malen, zeker als je dan achteraf zegt dat je als kopende club op je strepen bent gaan staan. Malen is een goede voetballer, maar heeft vorig jaar toch ook duidelijk mindere momenten gekend. Heeft in mijn ogen ook geen doorslaggevende rol gespeeld bij de prestaties van PSV of Oranje. Uitzondering is het Europese tweeluik waarin hij PSV redde, volgens mij tegen een Griekse club.

Take it or leave it werkt niet altijd. Weet Real alles van toen ze Sneijder wilden kopen van Ajax.

Wat is dit dan voor one man show van Kehl. Heeft die een zwaar weekend gehad, en is die onder gelikt door zijn hond of zo dat hij even zijn spierballen moet laten zien. In veel gevallen kom je ergens in het midden uit, en dat zal nu ook gebeurd zijn aangezien PSV minimaal 30m wilde ontvangen, en dit bij het eerste bod nog niet zo was.

28 juli 2021 om 13:59

Moeten we ons maar niet druk over maken. Iedere club wil maar hun achterban laten zien dat ze een goede deal hebben gemaakt. Moeten we niet te zwaar aan tillen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. DahoudMiddenvelder40
J. BellinghamMiddenvelder41
A. WitselMiddenvelder40
E. HaalandAanvaller45
G. KobelKeeper40
D. MalenAanvaller40
M. AkanjiVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

10 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren