Hoe het arrogante Feyenoord in de val trapte: ‘Dan begrijp je het niet als club’

Woensdag, 21 juli 2021 om 08:39Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:44

Feyenoord maakt zich voor de wedstrijden tegen FC Drita in de tweede voorronde van de Conference League. Op papier een tegenstander die te doen lijkt, maar de Rotterdammers dachten in het verleden wel vaker dat een horde makkelijk te nemen was in Europa. Drie jaar terug was AS Trencín met liefst 4-0 te sterk voor Feyenoord, dat het weekeinde daarvoor nog de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV had gewonnen. De return eindigde een week later in 1-1 en zo ging het team van toenmalig trainer Ricardo Moniz verrassend een ronde verder.

“Een afstraffing van de arrogantie van Feyenoord”, kijkt Moniz woensdag in gesprek met het Algemeen Dagblad terug op dat play-offduel voor plaatsing van de groepsfase van de Europa League. “Zoiets mag zo'n grote club natuurlijk nooit gebeuren. Als ik terugdenk aan de wedstrijd tegen AS Trencín, denk ik meteen aan het amateurisme bij Feyenoord. Kijk, voor mij is Giovanni van Bronckhorst de ultieme Feyenoord-trainer, nog steeds. Maar ik kreeg sterk het gevoel dat hij voorafgaand aan dat duel verkeerd geadviseerd was door zijn stafleden.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

‘Het is voor ons als land heel mooi dat een club als Feyenoord langskomt’

Een nadere kennismaking met FC Drita aan de hand van voormalig Feyenoorder Simon Loshi, die de afgelopen anderhalf jaar in Kosovo voor KF Feronikeli Drenas speelde.Lees artikel

Moniz wijst erop dat Feyenoord de dag voor de wedstrijd besloot om niet te trainen in Slowakije en Robin van Persie was zelfs in Nederland achtergebleven. “Blijkbaar dacht Feyenoord het op halve kracht en ongetraind wel af te kunnen. Dan begrijp je het als club niet, denk ik. We hebben ze op fitheid en mentaliteit afgetroefd”, benadrukt de tegenwoordig techniek-expert van Hamburger SV.

Feyenoord verloor liefst 17 van de laatste 23 uitduels in de Europa League en dus moet er ook niet makkelijk over FC Drita, de nummer twee uit de Kosovaarse competitie van afgelopen seizoen, worden gedacht. Moniz wijst erop dat clubs tegenwoordig ‘veel te veel waarde hechten aan data’. Hij is van mening dat je vooral níet moet luisteren naar mensen die zich baseren op wat de laptop hun zegt. “Diegenen vertellen je namelijk dat je spelers rustig moet laten starten, zoals Van Persie in 2018. Het tegenovergestelde is waar.”

“Je moet overcapaciteit creëren, zorgen dat je spelers fitter zijn dan hun tegenstanders. Anders leg je het als Nederlandse club gewoon af, ook tegen onbekende ploegen uit bijvoorbeeld het Oostblok. Dat is Feyenoord te vaak en onnodig overkomen. Zonde, want het kost de club miljoenen.” Moniz kan zich niet voorstellen dat het huidige Feyenoord van Arne Slot over twee duels niet van FC Drita kan winnen. “Pas op voor arrogantie, lever strijd en zorg dat je negentig minuten kunt sprinten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door jaakke)

Ben toch benieuwd naar de kijkcijfers van dit toernooi. EL was al lastig laat staan deze Alibaba versie. Wel leuk dat je Europese wedstrijden kan spelen maar denk dat de meeste geen waarde gaan hechten aan dit toernooi

21 juli 2021 om 08:52

Zolang er Nederlandse clubs meedoen zullen de kijkcijfers in Nederland nog wel redelijk zijn vermoed ik. Ik kijk dan liever naar een Feyenoord - Drita, dan naar een Valencia - Rangers om maar iets te noemen.

21 juli 2021 om 08:56

Pure tijdsverspilling en onnodig gereis voor Feyenoord en supporters. Je gaat je geld toch niet uitgeven om Drita te zien.Hoop dat Feyenoord zich snel uit deze ellende bevrijdt,en die Dritanezen de overwinning schenkt.

21 juli 2021 om 09:34

@missibarca.
Je ziet dat verkeerd je gaat daar naar toe om je eigen club te zien en om die aan te moedigen en te steunen en niet om Drita te zien.

21 juli 2021 om 09:36

Het is kostentechnisch als supporter natuurlijk allemaal een beetje afhankelijk van de afstand en het moment (helemaal nu met corona) maar wanneer je er een stedentripje van maakt is het toch best leuk om eens in onbekende oorden te komen en daar je club te zien spelen. Al gaat mijn voorkeur qua voetbal natuurlijk ook uit naar meer toonaangevende clubs. Zelf enkele jaren terug tijdens mijn vakantie in Albaniã« spontaan een wedstrijd bezocht van Tirana FK tegen een club uit Kosovo (FC Prishtina), niveau was ronduit bedroevend voor profclubs maar de stad en gesprekken over voetbal (voor zover mogelijk) waren hartstikke leuk en interessant! Keer wat anders dan de toeristische trekpleisters en het kost je met een beetje geluk relatief weinig. Edit: In dit geval is het voor de club feyenoord denk ik inderdaad niet zo interessant

21 juli 2021 om 10:49

@teesboer ben je serieus? Ik kijk toch liever naar een Valencia - Rangers of een Leverkussen - Lyon ofso dan naar Feyenoord tegen Drita. Ook als Feyenoorder kan ik me niet voorstellen dat je dat liever kijkt.

21 juli 2021 om 11:14

@barcalover:

Dat heb je mis... Ik kijk liever Feyenoord-Drita Dan Valencia Rangers.... Ik kijk zelfs liever Feyenoord - Drita dan Ajax - Az... Je kijkt altijd liever je eigen clubje, denk ik, maar dat is misschien mijn afwijking...

Het is gewoon Europees voetbal, ook al is is dit natuurlijk wat anders dan hoofdtoernooi CL tegen Real Madrid...

21 juli 2021 om 11:41

Zelfs een Real - Barca komt pas na een Feyenoord wedstrijd.
Lijkt me dat dat geld voor alle echte supporters van een club.
Maar dat gevoel heb je misschien minder als je als Nederlander een buitenlandse club support.

21 juli 2021 om 12:03

Als supporter van een club kijk je toch altijd liever naar je club dan naar andere clubs waar je weinig mee hebt? En ja, ik kijk ook liever naar Nederlandse clubs dan Europese clubs waar ik niet veel mee heb. Als het echt om CL-niveau gaat, de top 16 van Europa, dan gaat mijn voorkeur wel wat meer verschuiven naar die kant.

21 juli 2021 om 13:04

Leverkusen tegen Lyon is zelfs erg interessant, mooi potje.

21 juli 2021 om 16:27

Dat je liever naar je club kijkt die je supporter kan ik begrijpen, maar als die club dan niet voetbalt en je als voetballiefhebber liever naar Feyenoord - Drita kijkt dan naar 2 goed voetballende clubs kan ik echt niet begrijpen. Zelfs in de eredivisie kijk ik alleen naar FC Twente en voor de rest alleen Spaans, Duits en Italiaans voetbal, ook in die volgorde. Er wordt in de eredivisie niet echt heel goed gevoetbald en een wedstrijd van pak hem beet Fortuna tegen RKC wordt ik echt niet vrolijk van, heb soms al moeite om een wedstrijd van Twente uit te kijken, gelukkig zit daar voor mij nog spanning bij 🙂

21 juli 2021 om 09:02

Ik moet zeggen dat ik alleen voor mijn eigen club kijk. Voor de rest alleen CL. Eigenlijk een beetje hetzelfde als de eredivisie. Als mijn eigen club niet speelt en ik moet kiezen tussen eredivisiewedstrijd of een wedstrijd uit een grote competitie dan is het toch echt het laatste. Wat dat betreft snap ik niet helemaal dat er op zondagavond ook gespeeld gaat worden. Dan sta je vaak tegenover een wedstrijd van een buitenlandse topteam.

21 juli 2021 om 09:18

Weet iemand toevallig hoe het zit met het behalen van Europees voetbal van PSV, AZ. Ik zag namelijk dat de verliezer van vorige CL kwalificatieronde gelijk voor de Conference League kwalificatie speelde en niet meer voor de Europa League zoals vroeger. Is dit bij PSV ook het geval als ze verliezen of vanaf een bepaalde ronde is het weer gewoon de EL waarvoor je speelt?

21 juli 2021 om 09:25

De verliezer van bijvoorbeeld PSV-Galatasary gaat naar de EL voorronde. Het ligt eraan welke voorronde van de CL een team eruit gaat.

21 juli 2021 om 11:00

Als PSV verliest van Galatasaray spelen ze in de voorronde van de EL tegen de nummer 5 van Schotland.

21 juli 2021 om 09:37

Ik vind de CL bijvoorbeeld totaal oninteressant in de knock out fase. Ieder jaar dezelfde ploegen, zelfde spel en dezelfde resultaten. Nee doe mij maar de EL en Conference League, misschien is het voetbal wat minder goed maar er zijn verassingen en er is ook vaak spektakel. Ik vind het leuk om te volgen, nieuwe namen te leren, talenten te ontdekken of oude krijgers op hun retour te zien.

21 juli 2021 om 10:02

Dan vind je de Eredivisie vast ook niet zo leuk. Dezelfde 2 ploegen worden 9 van de 10x kampioen, van tevoren kan je vaak al een beetje zeggen wie onderaan gaan eindigen. Ik vind de CL juist leuk. Af en toe heb je er uitschietters tussen zitten zoals, Lyon, Ajax, Monaco enz. Het is logisch dat de clubs met beste spelers vaak het verst komen. In 10 jaar tijd hebben Barca, Inter, Real, Bayern en Chelsea de CL gewonnen, dus genoeg afwisseling.

21 juli 2021 om 11:16

De charme van de eredivisie is in mijn ogen ook niet zozeer wie kampioen gaat worden, maar meer de kleine clubs die het goed doen, de streekderby's en de beladen (top)duels. De CL heeft niks van dat alles. Dat je zegt dat er 5 verschillende winnaars zijn (Liverpool ipv Inter) de laatste 10 jaar geeft mij juist al de armoe van dit toernooi weer. En helemaal als je ziet dat ze maar uit 3 verschillende landen komen. Dat maakt imo de armoe compleet. En uitschieters zijn zeldzaam. Monaco en Ajax, vooral door een goede jeugdopleiding. Lyon heeft ook een goede jeugdopleiding, echter die kwam ook imo voornamelijk ver door corona en dat de kans dat je in een wedstrijd verrast groter is dan in 2. Dus dat unieke seizoen is echt een apart seizoen in de geschiedenis. Ik vind er iig niks meer aan. De grote clubs met extern geld kopen de beste spelers. Heeft niks meer met goed beleid, opleiden van spelers en een goed idee over voetbal te maken. Alleen maar met geld.

21 juli 2021 om 12:38

@formus. Het corona seizoen CL was meteen ook het leukste seizoen imo. Zelfs zonder publiek.

Wat blijft voetbal toch een aparte sport. Feyenoord verliest met 4-0 met Trencin, maar geeft dat seizoen Ajax wel met 6-2 op de kop, het Ajax dat in de twee maanden daarna Europa betoverd met zeges op Real Madrid en Juventus. Ik denk dat het fair is om dat duel tegen Trencin te zien als een incident: in de terugwedstrijd had Feyenoord zonder grappen met 6-1 kunnen winnen gezien de gemiste kansen. Ben benieuwd hoe Feyenoord ervoor staat. 17 van de laatste 23 uitduels verliezen is een enorm slechte statistiek, maar in de Conference League moet een Feyenoord in staat zijn te overwinteren. Denk dat dit toernooi voor Nederlandse teams een coefficientenpolonaise oplevert.

21 juli 2021 om 09:21

toch denk ik dat aan al die opvallende wedstrijden die jij noemt hetzelfde ten grondslag ligt: onderschatting/hoogmoed. Feyenoord onderschatte Trencin, Ajax onderschatte Feyenoord en Real Madrid en Juventus onderschatten Ajax. Zo zie je maar weer hoe ontzettend belangrijk mentaliteit en instelling zijn, dan kun je ook met een David een Goliath verslaan.

21 juli 2021 om 14:34

Die werkt twee kanten op denk ik. Feyenoord was enorm gemotiveerd tegen een goed draaiend Ajax, Ajax enorm gemotiveerd tegen een Real dat had laten zien Ajax niet serieus te nemen door een belangrijke speler een bewuste schorsing te laten oplopen.

Weet iemand overigens of je een beetje punten kan halen met die Conference leage? Dan zou het voor NL toch wel mooi kunnen zijn natuurlijk...

21 juli 2021 om 09:47

Denk dat dat wel eens kan meevallen, veel afvallers in de voorronde CL en EL zullen uiteindelijk in de Conference League terechtkomen. Zitten maar 32 ploegen in, dus echt niet de grootste bagger denkbaar.

21 juli 2021 om 10:15

Vaak heeft het met mentaliteit te maken. Feyenoord spelers hoef je tegen Ajax niet te motiveren, voor hun is het de wedstrijd van het jaar en dan geven ze alles. Tegen Trecin is het een ander verhaal, dat kan wel op halve kracht in de koppies.
Ajax spelers hoef je niet te motiveren tegen Real of Juve, voor hun zijn het de wedstrijden van het jaar en dan geven ze alles. Tegen Feyenoord is het een ander verhaal, dat kan wel op halve kracht in de koppies.
Wedstrijd mentalisteit is echt heel belangrijk. Je verliest van mindere ploegen omdat je niet voluit gaat vanaf de start. Om dat dan later in de wedstrijd te repareren, dat is vaak onmogelijk.

21 juli 2021 om 11:14

In de Conference is Feyenoord natuurlijk uit én thuis nog ongeslagen he?

Het is inderdaad apart hoe tijdens het seizoen een team kan pieken en dalen. Niettemin - of daarom eigenlijk - ben ik het niet eens met je conclusie dat het maar een incident is. Integendeel, ik vind Nederlandse ploegen helemaal niet sterk in kwalificaties als deze. Zo ben ik de ultieme afgang van FC Utrecht tegen Differdange niet vergeten, weet ik nog hoe het nietige Osijek een struikelblok voor Cocu's PSV was en maakte Feyenoord zich in bovengenoemde wedstrijd compleet belachelijk. Kijk je dan verderop in zo'n league hoe AZ overwintering in Europa opgeeft in een laatste pouleconfrontatie tegen Rijeka vorig jaar, waarin PSV zelfs de grootste moeite had met obscure tegenstanders uit Cyprus en Griekenland en Feyenoord het totaal onbekende Wolfsberger AC, dan is het nogal merkwaardig om van incidenten te spreken. Dit is gewoon waar het Nederlandse voetbal staat en alleen Ajax heeft dat nog weten te verhullen.

Mijn inziens komt het ten eerste omdat jong talent vlak na of zelfs al voor hun doorbraak in de Eredivisie de benen neemt naar het buitenland. Dat geeft soms te veel ruimte aan middelmaat. Voeg daarbij matig technisch beleid (zowel bij Feyenoord, PSV als AZ) en het aantoonbare feit dat er maar weinig toptrainers worden opgeleid in Nederland en aangenomen bij topclubs (onervaren gasten als Van Bommel, Cocu, Van Bronckhorst, Stam... niet meer aan beginnen). Al met al krijg ik de indruk dat over de hele linie leeftijden van ploegen gemiddeld te jong zijn, fysiek ze niet zijn opgewassen (voorbereid) tegen technisch mindere, maar fysiek sterke tegenstanders en mentaal is het niveau ook niet bovengemiddeld, wat weerspiegeld wordt in de trainers die de laatste jaren voorbij zijn gekomen.

21 juli 2021 om 13:07

Herinner met niet aan Wolfsberger please. Dat moet de vreemdste wedstrijd zijn die ik ooit heb gezien. Met de scheidsrechter die zijn bril niet alleen vergeten was maar dacht er geen te hebben. De scheidsrechter die de dag ervoor pas op de wedstrijd werd gezet en pardoes 3(?) onterechte penalties gaf plus de veldgoal die hij moest afkeuren, wel gaf. Het is fijn om een keer echt een andere factor dan het dramatische Feyenoord in Europa naar voren te kunnen schuiven. Voor EEN wedstrijd wel te verstaan. De rest, behalve tegen CSKA waar ze opeens geweldig speelden, was alsnog dramatisch.

21 juli 2021 om 17:25

@ gomes1psv

Mee eens, te vaak word er onnodig verloren omdat men vaak niet fit genoeg is of überhaupt de duels niet wilt aangaan. En de gebrekkige mentaliteit is al helemaal een brok ellende, hoe vaak je wel niet achteraf moet horen (zowel nationaal als internationaal) dat de tegenstander het meer wilde, en het vaak al de grootste moeite is om simpele afspraken na te komen. Dan hebben het nog niet eens gehad over de slechte wedstrijdconcentratie, waarbij simpel opletten al een hele klus is. De eeuwige lessen die maar niet geleerd worden, waarbij we in het Nederlandse voetbal veel te gul zijn in het mogen maken van fouten (vaak dezelfde soort fouten). Ook het nemen van en verdedigen van standaard situaties is van een bedroevend niveau, wat gewoon te trainen is.

Qua topsport mentaliteit en professionalisme is er nog een wereld te winnen in het Nederlandse voetbal. Nederlandse clubs moeten echt eens meer professionalisme eisen van hun spelers. Het meest lachwekkende is nog wanneer spelers naar het buitenland vertrekken en hen gevraagd of het ze bevalt, ze meestal direct aangeven dat het veel professioneler is en dat meer van spelers geëist wordt. En het gelanterfante wat hier te vaak met de mantel der liefde bedenkt wordt in het buitenland gewoon niet geaccepteerd wordt.

Tenslotte is nog het probleem dat wanneer een club of Oranje het (onverwachts) het goed doen als de underdog, het fout gaat zodra zij niet meer als underdog worden gezien; en verwacht word dat ze winnen. En is het bijna altijd een van bovengenoemde typische Nederlandse voetbalkwaaltjes, die geheel in Nederlandse traditie vaak in de slot minuten/seconden onnodig fataal blijken.

21 juli 2021 om 17:43

Trencin was een incident, evenals tegen Ajax. Speel ze met die selecties allebei nog 10 keer en feyenoord wint er 9 van Trecin evenals die selctie van Ajax de meeste zou winnen van feyenoord.

Met alle respect, maar ook zonder laatste training in het stadion en zonder Robin van Persie had Feyenoord dit varkentje moeten wassen tegen Trencin. Het is geen verklaring voor een 4-0 nederlaag en een kansloze uitgangspositie voor de return. Echt de grootste wanprestatie die ik ooit van ze heb gezien.

21 juli 2021 om 08:59

Je bevestigd dus precies wat Moniz zegt. Waar komt deze arrogantie toch vandaan. Je gaat gewoon spelen tegen profs hoor en als ze je conditioneel van het veld lopen ben je gewoon klaar.

21 juli 2021 om 09:24

Feyenoord had duidelijk andere prioriteiten,anders hadden ze wel serieuzer gespeeld tegen Trencin. Wel grappig dat Moniz dit anders ziet.

21 juli 2021 om 09:39

Wat ook grappig was, de 4-0 van AS Trencin. Moniz duidt duidelijk waar het verschil in zat. Jij bevestigt dit door te schrijven dat Feyenoord 'duidelijk andere prioriteiten' had.

21 juli 2021 om 09:30

Lijkt er op dat Oranje tegen Tsjechie het zelfde dacht. Geloof een dag voor de wedstrijd pas afreizen? Het was er 35 graden volgens mij, had best een dag eerder het vliegtuig in kunnen stappen.

21 juli 2021 om 14:14

Vond je dat serieus erger dan die 10-0 nederlaag tegen Psv? Serieuze vraag, niet zout in de wonden te strooien...

FC Drita is echt wel een ander kaliber dan Trencin. Natuurlijk had Feyenoord ook toen moeten winnen, maar ook een Trencin moet dik van FC Drita kunnen winnen.

Vooropgesteld; het is Feyenoord zelf dat zich in de positie heeft gemanoevreerd dat het nu al tegen dit soort nietszeggende tegenstanders moet spelen om sowieso in het hoofdtoernooi te gaan deelnemen. Maar tegelijkertijd zou ik vooral willen zeggen: geniet van dit soort rare uitjes. Het is later altijd nog prima als je in Glasgow, Valencia , Rome of Londen terecht komt. Zoals zovelen. Maar wie komt er Europees ooit in Drita terecht ? Geniet van dat kneuterige stadionnetje !

Wedstrijden in Europees verband en eigenlijk elke wedstrijd moet je volle bak benaderen. Ik houd in die zin wel van coaches die altijd hetzelfde vragen van hun ploeg. Een prof kan prima 40 wedstrijden per jaar voetballen. Als je een kern van 16-18 spelers hebt van min of meer gelijkwaardig kaliber, kan dan ook elke wedstrijd hetzelfde benaderd.

Lijkt toch een beetje in onze (voetbal) cultuur te zitten. Ook andere clubs zijn er tegen relatief makkelijk ogende tegenstanders afgevlogen…. Onderschatten van de tegenstander is voor Nederlandse clubs dus ook absoluut niet uniek.
Zo denken velen dat we vanavond ook wel even over Galatasaray heenlopen… Moet ik eerst nog maar eens zien.
En we weten ook hoe we er op dit EK af zijn gegaan, terwijl heel Nederland al over de wedstrijd tegen Denemarken sprak….

Het zijn gewoon heel vervelende wedstrijden zo vroeg in het seizoen. Zeker nu. Waar speel je eigenlijk voor...nog meer wedstrijden tegen dit soort tegenstanders. Die Conference League is natuurlijk een kort leven beschoren.

Moniz is een blaaskaak, die als trainer nog niet veel heeft laten zien. Dat bewijst ook z'n huidige status in Hamburg eens te meer.
En dan meteen weer die arrogantiekaart trekken, is wel erg makkelijk

21 juli 2021 om 13:19

Die blaaskaak heeft in dit geval gewoon een punt.

Dat kan zijn, ik zeg ook niet dat het een onverdiende zege van Trencin was.
Ik heb alleen Moniz niet zo hoog zitten.

17 van de 23 uitwedstrijden verliezen dan moet je je wel doodschamen want dat was echt niet tegen allemaal topclubs. Dramatisch.
Wordt tijd dat andere clubs eens bijdragen aan uefa coëfficiënt

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. BijlowKeeper
T. JansenKeeper
D. RemieKeeper
J. CandelariaVerdediger
L. GeertruidaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

1673 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren