Deense bond bevestigt hartstilstand: ‘Net op tijd, anders was hij overleden’

Zondag, 13 juni 2021 om 16:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:40

Christian Eriksen werd zaterdag inderdaad getroffen door een hartstilstand, zo heeft bondsarts Morten Boesen zondagmiddag laten weten tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Eriksen blijft de komende dagen in het ziekenhuis in Kopenhagen. De middenvelder van Denemarken ging in de wedstrijd tegen Finland (0-1) plots naar de grond en moest worden gereanimeerd. Zijn toestand is zondagmiddag nog altijd stabiel, zo laat Boesen weten. Bondscoach Kasper Hjulmand zegt er spijt van te hebben dat hij het duel heeft uitgespeeld met zijn ploeg.

"We hebben hem met behulp van een defibrillator teruggekregen", vertelt Boesen. "We waren net op tijd, anders was hij overleden. Vandaag heb ik een paar keer met hem gesproken. Hij is nog steeds stabiel en het gaat oké met hem gezien de omstandigheden." Eriksen stortte zaterdag kort voor het einde van de eerste helft in Kopenhagen in elkaar. De middenvelder werd ongeveer tien minuten op het veld gereanimeerd. Volgens de Deense bond is de toestand van Eriksen, die in een ziekenhuis in Kopenhagen ligt, nog steeds stabiel. Voor de spelers en stafleden van Denemarken is slachtofferhulp beschikbaar.

Deense bond komt zondagochtend met positief nieuws over Eriksen

De toestand van Christian Eriksen is stabiel, zo brengt de Deense voetbalbond zondag naar buiten.Lees artikel

Naast Boesen waren ook Hjulmand en bondsvoorzitter Peter Möller bij de persconferentie aanwezig. "Christian heeft ook vandaag contact gehad met de andere spelers", gaat Boesen verder. "Hij moet voor onderzoek en observatie in het ziekenhuis blijven. De eerste onderzoeken geven een positief beeld." Ook Hjulmand sprak al met Eriksen. "Hij gaf aan dat hij er niet meer veel van wist en vroeg meteen: 'Hoe gaat het met jullie?' Dat is typisch Christian. Hij is een geweldige speler en een fantastisch persoon. Hij wil graag dat wij spelen. En wij willen spelen voor Christian."

Dankzij het snelle optreden van de hulpdiensten én aanvoerder Simon Kjaer maakt Eriksen het naar omstandigheden goed. "Op het veld en ziekenhuis zijn we geweldig geholpen", spreekt Boesen zijn dank uit. "Ook de spelers hebben ons goed bijgestaan door een cirkel om hem heen te vormen, zodat we ons werk rustig konden doen." De arts legde daarnaast uit dat er psychologen in het hotel van de Deense nationale ploeg aanwezig zijn voor de traumaverwerking van de spelers. "Zij zijn er vandaag ook", aldus de bondsarts.

Hjulmand zei tijdens de persconferentie dat hij er spijt van heeft dat zijn ploeg zaterdagavond de wedstrijd heeft uitgespeeld. "We hadden niet door moeten gaan", aldus Hjulmand. "We hadden gewoon in de bus moeten stappen, dan hadden we vandaag wel verder gezien.. Het was verkeerd om de verantwoordelijkheid bij de spelers neer te leggen. Ik heb er nu een slecht gevoel over. We spraken wel af dat we het besluit pas zouden nemen totdat we duidelijkheid hadden over hoe het met Eriksen ging. We kregen toen het bericht dat hij weer bij bewustzijn was en weer praatte."Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door romanempire010)

Mooi mens, mooie afloop lijkt het gelukkig te zijn! Hopen dat die Denen echt ver weten te komen en dat die beker uiteindelijk door Christian omhoog kan worden getild. Dromen mag toch?

13 juni 2021 om 16:23

Gelukkig een goede afloop met alleen maar credits naar de mensen die alles op de juiste manier hebben gehandeld. (clubartsen de ploeg en vooral de aanvoerder.)

13 juni 2021 om 16:29

Hé is het campingelftal ook ooit gelukt

13 juni 2021 om 16:44

Ik zei hetzelfde tegen een deense maat van me. Ik hoop dat ze winnen

13 juni 2021 om 18:54

Mijn vrouw is Fins en ik was dus ook echt voor Finland, maar in de tweede helft hoopte ik stiekem dat Denemarken zou winnen. Iedereen in dat stadion verdiende een doelpunt, om de emoties er even lekker uit te laten. Maar helaas mocht het niet zo zijn.

Of ze verder ver komen zal me een zorg zijn. Ik ben zo blij dat Eriksen weer ademt en praat. Dat is echt het enige dat telt.

Respect voor het adequaat handelen, dat is absoluut geen zekerheid dat er zo snel gereageerd wordt.

Fijn dat het goed afgelopen is, wat ik vooral zo goed vond waren die spelers, even moedig blijven en een cirkel er om heen bouwen hoe moeilijk het ook is

13 juni 2021 om 16:41

Daarvoor is natuurlijk niet genoeg bekend, eerst moeten ze gaan vaststellen wat daadwerkelijk het oorzaak ervan is.

Zo zie je maar wat adequate medici hebben kunnen doen voor die jongen.

Hopelijk voor Abdelhak neemt de rechter dit me in zijn uitspraak. Dit stelt die hele zaak toch in een ander daglicht.

13 juni 2021 om 16:42

Bij Nouri ging het over de gederfde inkomen van een mogelijke profcarriere. De vraag is natuurlijk wel of Eriksen ooit nog op een voetbalveld staat.

13 juni 2021 om 16:42

Dat is veel te makkelijk gezegd. Het hangt soms puur af van geluk, soms valt iemand te redden en soms niet. Dat doet niets af van de adequaatheid van de medici.

13 juni 2021 om 16:44

Wat ik ook begrijp is dat hier wel een defibrillator was en bij abdelhak was dat niet het geval.

13 juni 2021 om 16:47

Ik denk dat de situatie van Nouri, de hele voetbalwereld op scherp heeft gezet in dit soort situaties. Blijft zo supersneu voor die jongen, maar we zullen helaas nooit zeker weten of iets anders had geholpen.

13 juni 2021 om 16:49

Zo'n AED kan natuurlijk wel een verschil maken. Daarnaast was het bij Ajax een trainingpotje met minder medische middelen, de ambulance duurde toen ook veel langer.

13 juni 2021 om 19:24

@zekiyech, dat is niet waar, ook bij Nouri was er een AED aanwezig alleen werd die niet gebruikt/veels te laat ingezet.. Ze dachten dat hij zijn tong had ingeslikt wat bijna onmogelijk is, en legde hem in de stabiele zijligging. En dat had niet gedaan moeten worden. Die kostbare minuten die verloren gaan, kunnen funest zijn. Hoe langer de hersenen geen zuurstof krijgen, des te groter de schade. Met mond op mond beademing is de overleving kans heel laag, met een AED red je wel mensen.

14 juni 2021 om 11:04

@ruud_az: Ik zie mensen vaker reageren met 'je kan je tong niet inslikken'. Dat klopt. Dat is niet 'bijna onmogelijk' maar simpelweg onmogelijk. Wanneer er gesproken wordt over het 'inslikken' van de tong, bedoelt men ook niet dat de tong letterlijk ingeslikt wordt. Het houdt simpelweg in dat je tong - doordat je je spieren niet meer onder controle hebt - je keel als het ware inzakt en hierdoor je luchtwegen blokkeert. Kjaer bewees bij Eriksen heel simpel dat je gewoon z'n tong terug moet trekken (let op: makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, want je moet wel over die kalmte beschikken om daar op te komen en het uit te voeren).

13 juni 2021 om 16:42

Dit stelt helemaal niks, want je hebt geen enkele garantie dat een reanimatie een succes is en wat er was gebeurd als bij Nouri alles volgens protocol was verlopen. Laat daar nu precies de zaak over gaan. Dat er verkeerd gehandeld is staat niet ter discussie.

13 juni 2021 om 16:46

Daarnaast is het ook een verschil wat de oorzaak is. Dat van Nouri kan misschien wel veel moeilijker te behandelen zijn, waardoor reanimeren dus niet slaagt. Bij Eriksen leek het ook even of ze te laat met reanimeren begonnen. De ademhaling kun je in een paar seconden controleren namelijk.

13 juni 2021 om 16:47

Hij ademde ook gewoon nog nadat ze bij hem kwamen. Dat kon je zien.

13 juni 2021 om 16:50

Dat was niet echt duidelijk. Ik zag hem alleen trillen.

13 juni 2021 om 17:22

Ik zag zn buik heen en weer gaan.

13 juni 2021 om 18:56

De teamarts heeft dat ook gezegd, dat hij nog ademde toen hij bij hem kwam, maar dat die adem en de hartslag daarna wegvielen. En toen gingen ze reanimeren.

En verder inderdaad niet vergelijken. Elk lichaam en elke omstandigheid is anders.

13 juni 2021 om 16:46

@barretje....wat een misplaatste opmerking. Dit kan je toch niet vergelijken? Ieder mens is anders en iedere situatie is anders. De een kan je na een hartstilstand terug krijgen en de ander niet. Zo snel mogelijk reanimeren wil niet zeggen dat je het leven van die persoon redt. Dat is in iedere situatie anders. Ik vind dit echt een misplaatste opmerking.

13 juni 2021 om 16:52

Er is ook wel een verschil van mogelijjkheden of je ergens achteraf op een trapveldje een oefenpotje speelt of op een van de grootste voetbalcompetitie van de wereld onder het oog van miljoenen in elkaar zakt. Totaal niet te vergelijken.

Verder is er geen enkele juridische grondslag om dit geval mee te nemen in de zaak rondom Nouri. De norm bij medische ingrepen ligt namelijk op succesvol ingrijpen; er zit geen meerwaarde in dit incident te benoemen als zijnde: Zo had het gemoeten. Laakbaar handelen van de betrokken hulpverleners is immers al vastgesteld.

13 juni 2021 om 16:55

En dan? Moeten ze dan de spelers van Ajax toentertijd rondom Abdelhak aanklagen omdat zij niet zo snel reageerden als de aanvoerder van Denemarken? Roep toch niet zo snel onzin. Alsof deze dingen niet allemaal meegenomen worden in een rechtzaak.

13 juni 2021 om 16:55

@barretje

Wat een onzin jouw post, hoezo stelt dit die zaak in een ander daglicht. Je verspreidt gewoon onzin. Iedere situatie is anders, ieder mens is anders.

13 juni 2021 om 17:14

Nee Barretje, dit stelt niets in een ander licht. Echt belachelijk wat je beweerd. Er is allang erkend dat er bij Nouri niet adequaat gehandeld is.
Vandaag nog liet de cardioloog van Tottenham weten dat Eriksen na wat er gebeurt is, nooit meer in Engeland had mogen voetballen. Dat is waar het bij de zaak Nouri om draait, in hoeverre had Nouri na de hartstilstand nog een mooie voetbal carriere kunnen hebben. Dat is het twistpunt.

13 juni 2021 om 17:53

Je bedoel je dat nouri helemaal nergens recht of heeft? Als Eriksen bijvoorbeeld nooit meer kan voetballen, dan zou dat namelijk de consequentie zijn als ze het meenemen. 2 verschillende zaken dus rechter neemt dit niet mee.

13 juni 2021 om 18:35

Dat is lekker makkelijk praten. Je kunt gaan wijzen, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen en is het hart zowel een zeer krachtig als een zeer kwetsbaar orgaan. Waarom kun je niet gewoon met een normaal bericht komen in plaats van direct te wijzen naar een totaal ander geval waar alleen de "kwaal" hetzelfde is?

13 juni 2021 om 19:25

Appels met peren maar je hebt weer een draadje te pakken waarop gereageerd wordt. Laten we Nouri en alle andere “gevallen” apart beoordelen.

13 juni 2021 om 19:32

Na het voorval was ik al direct bang voor dergelijke domme opmerkingen. Je kunt zulke situaties niet met elkaar vergelijken. Je kunt dus ook niet zeggen dat bij dezelfde behandeling Nouri er op eenzelfde manier als Erikson uit zou zijn gekomen. Laat dergelijke uitspraken alsjeblieft aan de specialisten.

Gelukkig maar. Alle credits naar het medische team natuurlijk die op dat moment alles goed gedaan hebben wat ze konden doen. De trainer van Denemarken geeft dus zelf ook al aan dat hij er spijt van heeft dat ze de wedstrijd hebben uitgespeeld en dat begrijp ik ook. Ik ben het een met Afellay die al aangaf dat de Uefa een statement had kunnen maken door de wedstrijd niet uit te laten spelen. Ik zie in de reacties daar dat mensen dat vragen welk statement, maar dat is toch al een statement op zich en zo bedoelt Afellay het ook denk ik. Van jongens er is net iemand iets verschrikkelijks overkomen, vandaag voetballen we niet meer. En dus niet de keuze bij de bonden leggen. Daarmee laat je ook zien dat het voetbal dus ook ondergeschikt is uiteindelijk als het om mensenlevens gaat. Ik beschrijf dit hier omdat ik bij dat topic helaas niet kan reageren.

“Door het snelle handelen van de hulpdiensten en Kjaer maakt Eriksen het goed” De foto waar Kjaer de vriendin van Eriksen, troost, Kjaer die echt torenhoog boven haar uit steekt maar het plaatje zo liefdevol overkomt, echt een emotievolle en krachtige foto. Hoe Kjaer heeft gehandeld heeft,hij deed echt alles goed, hij wist ook gelijk wat hij moest doen, raakte niet in paniek of begon niet te huilen, hield duidelijk z’n koppie erbij,zeer terecht de captain van Denemarken, een topverdediger en een bewezen topleider, Milan zoekt nog nieuwe captain, nou, voor mij de nieuwe Captain van A.C.Milan, ik denk dat Milan er ook zo overdenkt, dit zal ze niet zijn ontgaan!

13 juni 2021 om 16:44

Zeker mooi hoe Kjaer heeft gehandeld als captain van Denemarken maar je moet het nu in je hele bericht daarover gaan? Niet lullig bedoelt want je mag het over alles hebben maar wat heeft de nieuwe captain van AC milan te maken met dit bericht?

13 juni 2021 om 17:01

Het laatste stukje gaat daar slechts over.. beetje selectief lezen vind je ook niet? En het gaat in het artikel dus ook over handelen Kjaer, mijn hele betoog gaat daarover, jammer dat jij Milan ziet staan en gelijk vind dat het niet klopt, ogen sluit het prima aan, aangezien hij dus fantastisch heeft laten zien wat voor Captain hij is, terwijl er nu Bij Milan rond gaat wie de nieuwe Captain moet worden, logischerwijs zal dit zwaar meetellen, vandaar. Als jij je daar overstruikelt, ook prima, maar was totaal niet mijn intentie, want nogmaals lees eens de reactie gaat vrijwel alleen maar over Kjaer handelen…

13 juni 2021 om 16:46

Het is voor mij al de speler van het toernooi en ben zo onzettend dankbaar dat ie zo koel bleef. Maar dat is typisch deens. Het zijn koele kikkers.

13 juni 2021 om 18:09

Hij handelde goed maar heb vandaag terug gekeken en zag delaney toch echt de muur vormen en kasper smeichel als eerste bij zn vrouw van eriksen. Kjaer was goed aanwezig maar we moeten altijd een held uitkiezen. Instinctief hebben we altijd een held nodig lijkt t wel op zulke zware momenten.

13 juni 2021 om 18:31

Wat ik zo fantastisch vind is dat kjaer handelde, ehbo gaf, in plaats van wat je nagenoeg altijd ziet bij voetballers, druk handgebaren maken en verder niks doen. Kjaer greep in, de medische team konden gelijk hun werk doen. Daar heb ik heel veel respect voor. En wat fantastisch dat Eriksen het volgens de artsen weer goed doet, want ik zat met tranen in mijn ogen te kijken naar de beelden.

13 juni 2021 om 18:38

Ik begrijp het enthousiasme natuurlijk, maar een goede Ehbo'er maakt nog geen goede captain. Enfin, dat is ook helemaal niet belangrijk overigens, aangezien de clue van jouw betoog grotendeels gaat over het handelen van Kjaer. Daar ben ik het volledig mee eens. Niet alleen de medici behoren de lof te krijgen, want Kjaer kan nog weleens de doorslaggevende factor in de overlevingskansen van Eriksen zijn geweest. Echt ongelooflijk knap hoe hij handelde en troostte!

13 juni 2021 om 19:01

Hoe jij alles over Milan kan maken vind ik tja... Wat vind ik daar van. Krijg er iig geen fijn gevoel van. Netjes gezegd

Heel fijn dat ze er op tijd bij waren en zo gehandeld hebben. Komt ook geluk bij kijken of je dan iemand terugkrijgt, maar het is ze gelukt en dat is het aller belangrijkste. Hopelijk kan hij nog voetballen op niveau, maar dat is het minste zorg als hij gewoon lopend dat ziekenhuis kan verlaten.

Jammer, maar niet verrassend dat er toch wat spijt is over het doorspelen. Ze hadden het niet moeten doen en de keuze niet voorgelegd moeten krijgen. Daar hoort een organisatie als de Uefa gewoon direct een besluit van stoppen over te nemen. Het is heel heftig wat er is gebeurd als je daar zo dichtbij staat en zelfs een rol hebt in de reanimatie met het beschermen van Eriksen. Dan kun je niet binnen 90 minuten verder spelen.

@barretje
Je hebt gelijk als je zegt dat de medische dienst gisteren veel adequater hebben gehandeld dan destijds bij Nouri.
Dat de rechter dit moet meenemen snap ik ook.
Echter, Ajax heeft erkent dat er fouten zijn gemaakt en hebben alle medische kosten op zich genomen.
De familie Nouri speculeren nu over het toekomstbeeld dat die jongen had. Dat is onzin natuurlijk. Als hij zijn been breekt is het ook einde carrière. De familie wil nu het onderste uit de kan halen en zijn ze getransformeerd in een stelletje ordinaire geldwolven. Dat is mijn mening.
Gelukkig ziet het er voor Eriksen beter uit!

13 juni 2021 om 16:48

Wel makkelijk dat je ze neerzet als ordinaire geldwolven. Waarschijnlijk zijn zij gewoon gecontacteerd door een advocaat die zegt jullie hebben recht op geld, want zij hebben een fout gemaakt en ik kan dit voor jullie regelen. Als de familie door de advocaat overtuigd is van hun recht is het begrijpelijk dat zij het geld ook willen.

13 juni 2021 om 16:48

De rechter moet dat helemaal niet mee nemen want get zijn 2 totaal verschillende situaties aangezien je van niemand zeker weet of je ze terug kan halen.

13 juni 2021 om 17:04

Naar mijn gevoel zijn het 2 soortgelijke situaties. Gelukkig werd er bij Eriksen snel gereageerd en deed de medici goed haar werk. Dat is eigenlijk het verschil in deze 2 situaties.

13 juni 2021 om 17:12

Behalve dat de een ergens in ruraal oostenrijk tijdens een oefenpotje in elkaar zakte en de ander tijdens een van het grootste voetbaltoernooien ter wereld in een stad ten tijde van hoge medische paraatheid vanwege een pandemie.

Uitstekend gehandeld en snel ook. Voor iedereen complimenten. Het is een zeer lastige situatie en je moet in een split-second actie nemen. Respect en niks anders!

Ik heb veel respect voor de aanvoerder door zo snel en adequate te reageren en zeker ook de spelers om een schold om hem heen te maken. Door het snelle handelen van de aanvoerder, de medici en alle is het geluk hem weer terug te kunnen halen en n nu te hopen dat er geen verdere beschadigingen zijn opgetreden. Ook bewondering hoe de aanvoerder de vriendin ging troosten. De coach kan nu wel zeggen van we hadden niet moeten spelen maar dat is achteraf. Op dat moment neem je een besluit en dat was spelen ondanks ik het wel met hem eens ben te hadden moeten wachten tot de dag erop. Veel sterkte gewenst aan Eriksen, zijn vriendin en overige familie en natuurlijk ook spelers en staf. Een zeer voorspoedig herstel is hier zeker op zijn plaats. Het zo verstandig zijn om langs elk veld een defibrillator paraat te hebben aangezien het vaker voorkomt dat er iemand een harts stilstand krijgt en zo'n apparaat kan iemand weer terug brengen. bv bij de middenstop zodat die snel ter plaatse kan zijn. De bonden moeten dat massaal aanschaffen die bezitten daar geld zat voor.

Het leven is kwetsbaar voor een ons allemaal, jong en oud, niet sportief maar ook sportief! Lach iedere dag, en probeer er iedere dag wat van te maken en genieten. Sterkte Eriksen. 💪🏾

ik heb er nog steeds een naar gevoel van ook al is het daags na het voorval en gaat het naar omstandigheden goed met Eriksen.

Ik hoorde vanmiddag op de radio dat Eriksen had gezegt hopelijk snel weer op het veld te staan en aan de ene kant begrijp ik zijn reactie het is zijn passie maar aan de andere kant er is zoveel moois in het leven en dat hij echt de keuze moet maken om een punt achter zijn carriere te zetten.Een hartstilstand of hartinfarct is een grote waarschuwing van het lichaam en mij is geleerd je moet luisteren naar je lichaam! hoe spijtig het ook is voor Eriksen maar je zou als je zoiets overkomt de juiste beslissing moeten nemen!

Terugkomend op het voorval ik zag meteen dat het een hartstilstand was ik heb onlangs nog op Youtube een filmpjes gezien van spelers die in elkaar zakte en het is eigenlijk 1 op 1 hetzelfde wat hier is gebeurd.De meest bizarre was in 2005 als ik mij niet vergis met Puerta van Sevilla die ging neer en werd behandeld op het veld en ging zelfs op eigen kracht lopend van het veld waarna hij in de kleedkamer een 2de hartstilstand kreeg en onderweg naar het ziekenhuis zelfs een 3de en in het ziekenhuis uiteindelijk overleed.
Ik hoop dat Eriksen goed herstelt maar dat hij de juiste keuze maakt voor zijn lichaam want zolang je leeft moet je genieten van alles zeker op zijn leeftijd als je nog heel wat jaren voor je hebt.

Gelukkig hoop dat hij spoedig herstelt,zelf 2x hartstilstand gehad en ook weer hersteld zij het met beperkingen,hoop dat ie nog kan en mag voetballen hetzij met een icd...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. SørensenAanvaller105
P. HarderAanvaller108
S. TroelsgaardAanvaller106
S. LarsenAanvaller96
N. NadimAanvaller98
S. PedersenVerdediger81
R. MadsenAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren