Van Hooijdonk: ‘De beste aankoop van de laatste decennia in Nederland’

Zondag, 2 mei 2021 om 23:10Chris Meijer • Laatste update: 01:29

Dusan Tadic, Daley Blind en Davy Klaassen zijn de belangrijkste spelers van Ajax, zo klinkt het in het programma Studio Voetbal van de NOS. De Amsterdammers verzekerden zich zondag dankzij een 4-0 overwinning op FC Emmen van de 35e landstitel in de clubhistorie. Pierre van Hooijdonk stelt dat het binnenhalen van Tadic ‘de beste aankoop van de laatste decennia in het Nederlandse voetbal’ is geweest.

Presentator Sjoerd van Ramshorst vraagt aan tafel in het praatprogramma wie de beste speler bij Ajax was in het afgelopen seizoen. “Davy Klaassen en heel kort daarachter Daley Blind:”, antwoordt Van Hooijdonk. “Maar met name Klaassen vond ik fenomenaal dit jaar. Als je negen keer de 1-0 maakt voor je team... Dan hebben we het over zijn scorend vermogen, hij is in staat om assists te geven. Hij kan ook nog eens controlerend spelen. Het is een verlengstuk voor de trainer. De aanjager, hij heeft dat gif. Als trainer omarm je zo’n speler, want dit is wat je in je elftal wil hebben.”

Het artikel gaat verder onder de video
'Pak schaal, pak beker, pak alles' | XXXV | ROOFTOP
Meer videos

“Voor mij ging het tussen Daley Blind en Dusan Tadic. Bij Ajax begint alles bij Blind, een speler met zoveel kwaliteit aan de bal. Over zijn verdedigende zwakheden heeft niemand het. De ballen die hij geeft, kunnen niet zoveel spelers geven”, zo haakt Ibrahim Afellay in. Van Hooijdonk is voornamelijk zeer te spreken over Tadic, dit seizoen in 48 wedstrijden goed was voor 22 doelpunten en 25 assists. “Dit is de beste aankoop van de laatste decennia in het Nederlandse voetbal. Dit is zijn derde seizoen en drie jaar lang presteert hij geweldig op dit niveau, dat vind ik waanzinnig.”

“Het is een meesterzet geweest van Ajax om Blind en Tadic te halen. Op de lange termijn betaalt dat zich gewoon uit. De talenten die opkomen worden bij de hand genomen door die twee ervaren jongens en je ziet dat het als een huis staat”, benadrukt Afellay. Van Ramshorst vraagt de eveneens aanwezige Sjors Ultee, trainer van Fortuna Sittard, naar welke Ajax-speler hij het liefst kijkt.

“Daley Blind”, zo luidt het antwoord van Ultee. “Toen we tegen Ajax speelden, heb ik bewust de keuze gemaakt om onze spits op hem te zetten. Als hij aan de bal komt, gaat de bal tussen de linies door en wordt de vrije man gevonden. Ik vind hem zó extreem goed aan de bal. Hij durft net een seconde te wachten, waardoor er wel vrije ruimte komt. Het was mooi om te zien dat je Blind, Klaassen en Tadic bij elkaar zag staan tijdens de uitreiking van de schaal. Dan vraag je je af: wie is eigenlijk de aanvoerder? Ze hebben drie spelers die zo ver boven de rest van de Eredivisie uit steken. Dat is typerend voor het overwicht dat Ajax nu heeft.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Frenkie de Jong was ook beswel een goede aankoop. Wat kostte die, een tientje?

2 mei 2021 om 23:17

Een symbolische euro dacht ik, maar die heeft uiteindelijk relatief kort in het 1e gespeeld.

2 mei 2021 om 23:18

Bracht ons uiteindelijk 11 miljoen terwijl we 1 miljoen vroegen aan Ajax en zij dat teveel vonden. Zie deden liever een doorverkoop percentage. Daarnaast kregen we nog 4 spelers (leen + vast) erbij waaronder Dijks die Ajax een jaar later terug kocht voor 1 miljoen. Voor beide clubs dus een geweldige deal.

3 mei 2021 om 00:08

Ik vond dat ook een geweldige deal! Niet alleen vanwege het geld dat Ajax kreeg, maar ook vanwege het feit dat Willem II er ook van profiteerde. Die namen immers ook een risico hoewel Frenkie daar amper speelde.

3 mei 2021 om 00:11

Ja precies, een mooi voorbeeld hoe door de prestaties van Ajax, ook andere clubs mee kunnen profiteren. Als Willem II, Frenkie zelf had gehouden en later had verkocht dan hadden ze nooit zo’n bedrag ontvangen. Alleen maar winnaars dus in dit verhaal!

2 mei 2021 om 23:19

Ik denk dat het er ook om gaat hoeveel invloed iemand heeft gehad op ajax, behalve puur de kwaliteit of het talent. Frenkie was uitzonderlijk natuurlijk, maar die was ook snel weg naar barca.

2 mei 2021 om 23:25

Maar Ajax haalde wel bijna de CL finale met hem. Das toch vrij veel impact. Daarnaast kostte hij niets en bracht hij een berg geld op.

2 mei 2021 om 23:44

Ze haalde toch ook bijna de cl finale met tadic. Als je kijkt naar de invloed dan is tadic 100% de beste aankoop in 20 jaar. Dit seizoen ook al weer bij 30 doelpunten betrokken

2 mei 2021 om 23:53

Ziyech vind ik persoonlijk de beste aankoop. In dat CL seizoen met Valencia etc. schoot hij er even 4 in, in dat seizoen dat Ajax de halve finale van de CL haalde was hij een van de beste spelers en ook in dat seizoen dat Ajax de finale van de EL haalde

3 mei 2021 om 00:09

Het eindstation van Ziyech lijkt (vooralsnog) niet bij Ajax te liggen, terwijl Tadic duidelijk zijn absolute beste jaren en daardoor wereldprestaties bij Ajax heeft. Het is ongekend goed match, zelfs als je denkt dat hij niet zo goed speelt, heeft hij legendarische statistieken.

3 mei 2021 om 00:15

@,myvision mooiste aan Tadic is te zien dat hij echt houdt van de club. Kon naar China en veel cashen maar wees het af. De man gaat denk ik echt elke dag met een big smile naar de club. Super tevreden. Na zijn voetballen zul je hem nog steeds elke dag met smile op de club zien werkend aan zijn nieuwe trainerscarriere.

3 mei 2021 om 09:00

@migi, en vervolgens was hij na 1 goed seizoen weer weg. Bind en Tadic zijn er na drie topseizoenen nog altijd.

En dat is ook precies hetgeen waarom talenten zo makkelijk instromen bij Ajax. We hebben in elke linie een brok ervaring staan met Tadic, Klaassen en Blind. Daarvoor hadden we Huntelaar en nu heb je ook nog een Haller. Dan hebben we ook nog onze Latino's en aangevuld met talenten heb je dan een team wat ervaring heeft, talent, gif en inzet maar ook zeker lef. Tel daar bij op dat de jeugd al volgens het Ajax systeem speelt en moeiteloos mee kan, individuele kwaliteiten van onze spelers en je hebt een team wat dik verdiend kampioen geworden is en waarschijnlijk ook blijft worden. Financieel krijgen we weer een boost met de CL inkomsten en verkoop van enkele spelers. Het wordt geen zomer van 100 miljoen maar we hoeven ons bij Ajax werkelijk geen enkele zorgen te maken momenteel. Het is fijn om Ajacied te zijn.

2 mei 2021 om 23:30

Eens. Alleen hoop ik dat ze er volgend seizoen wel weer een keer in slagen van een goede Spaanse, Italiaanse of Engelse club te winnen. Daar zitten ze nu twee jaar tegenaan te hikken.

De naam van De Jong schiet mij dan toch echt te binnen. Beste aankoop als jeugdtalent. In zowel sportief, als financieel opzicht

Tadic is een fantastische aankoop geweest. Zijn cijfers liegen er niet om, maar vooral zijn mentaliteit is iets wat de selectie nodig had. Na het mindere seizoen zag je toch wel dat de koppies snel gingen hangen bij een tegenslag. Alleen Nico had die strijdbaarheid in zich. Met de toevoeging van Tadic had je er zo een persoonlijkheid bij. Maar lastig om te zeggen wie de beste aankoop van het afgelopen decennium was. Tadic, Blind, Ziyech, Frenkie. Allemaal geweldige aankopen.

De laatste decennia, dat betekent dat Van Hooijdonk Tadic boven top-aankopen als Suarez, Robben, Gotze, Lozano etc plaatst. Ik ben het er helemaal mee eens, maar volgens velen hier was Gotze de beste aankoop ooit die per direct de beste speler zou zijn op de Nederlandse velden, nog geen jaar geleden. Het kan verkeren.

2 mei 2021 om 23:54

Gotze hoort zeker niet in dat rijtje thuis . Hij begon erg sterk maar komt bij lange na niet in de buurt van het niveau van Tadic bij Ajax. Klaassen vind ik ook gewoon een betere transfer als Gotze al was Gotze wel gratis natuurlijk mbt een transfersom.

2 mei 2021 om 23:56

Lozano komt ook totaal niet in de buurt van Tadic natuurlijk.. Robben en Suarez wel inderdaad. Echt een "beste van de afgelopen .. jaar" kiezen vind ik lastig maar ik vind Tadic wel echt een enorme klasbak. Al drie jaar aan een stuk 1 op 1 met goals/assists in alle wedstrijden (nationaal plus Europees). Echt ongezien goed die gozer voor Ajax begrippen!

3 mei 2021 om 00:05

Ik denk ook dat Pierre vooral bedoelt wat voor effect de topaankopen op de prestaties van het team hebben gehad. Ajax heeft met Tadic, Blind en Frenkie De Jong bijna de finale CL gehaald en ook nu haalde hij weer een kwartfinale EL en de dubbel. We waren al helemaal euforisch toen Suarez Ajax eindelijk weer eens naar de poulefase CL schoot, dat is een wezenlijk verschil ondanks dat hij na Ajax een wereldspeler is geworden. Bij Gotze is het verhaal weer andersom, dat is een wereldspeler die op z'n retour lijkt en PSV (nog) niet heeft kunnen brengen wat er van hem wel werd verwacht.

3 mei 2021 om 00:09

Lozano ook niet maar die heeft toch wel wat neergezet bij PSV. Misschien niet zoals Tadic maar wel veel gescoord, prijzen gewonnen en een heel mooi bedrag opgeleverd. Daarnaast valt het sowieso niet echt te vergelijken aangezien Tadic als een gearriveerde speler binnenkwam in een heel getalenteerd team en mede gehaald werd voor zijn ervaring en Lozano als een jongen van 21..

3 mei 2021 om 07:23

Ik zou eerder Guardado of Luuk de Jong noemen dan Lozano en Gã¶tze.

3 mei 2021 om 09:04

Guardado en Moreno waren cruciaal voor Psv. Die twee waren er persoonlijk verantwoordelijk voor het bereiken van de achtste finales en de kampioenschappen. Arias en Bruma (cv) zijn ook voor een hele lage prijs toch tot toppers voor het team uitgegroeid.

Tadic is gewoon voor mij veruit de beste aankoop en speler van Ajax. Blind kan geweldige ballen geven, maar je houd je hart vaak vast bij verdedigende acties.

Tadic is zo balvast en heeft 25 assist dit seizoen weer op zijn naam! Dat is toch gewoon extreem? Laten we nog maar even de goals buiten beschouwing.

Ik zie namen als de Jong voorbij komen, maar laten we eerlijk zijn. De Jong is weinig beslissend geweest!
Is een geweldige voetballer en voor Ajax een goede pot met geld opgeleverd. Maar Tadic doet alles en iedereen gewoon verbleken.

En hoelang speelt hij al bij Ajax? Eerst waren de reacties allemaal nog lachend van geld weggegooid.
Mensen van de tegenstanders denigreren hem veel te makkelijk.

Elke NL club zou hem in zijn ploeg willen hebben geen uitzonderingen. Samen met Blind een schot in de roos.

Davy is ook een geweldige werker, maar is vaak ook totaal onzichtbaar. Dat maakt hij dan goed met zijn arbeid en goals...maar als Pierre zegt dat zijn goals zeer van belang zijn vergeet die denk ik wie ze vaak voorbereid...bijna alles komt van Blind en vooral Tadic!

Qua statistieken zullen er weinig spelers in Nederland zijn geweest die het beter hebben gedaan in 3 jaar tijd!

Vind Klaassen er niet tussen passen. Vind dat hij weinig toevoegt. Hier doel ik mee op het veldspel, hij staat zo hoog (zowat altijd in de spits) dat hij het alvarez en gravenberch onnodig moeilijk maakt. We kunnen daardoor alleen maar via de flanken spelen omdat er een enorm gat is op het middenveld. Mensen roepen dan hij "scoort", maar dat mag ook wel als in de spits staat. Er zijn genoeg slechte wedstrijden geweest waar ik niet zijn "ervaring" naar boven zie komen. Heeft in veel wedstrijden ook het "minste" balcontact gehad enndat als zogenaamde nummet "10". Mensen praten continu over zijn ervaring, maar hoe vertaald dat zich dan in het veld? Ik zie het niet op momenten dat het niet loopt en al helemaal niet als gravenberch en alvarez het lastig hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

51 jaar
55 fans
SeizoenClubW
2006/2007 Feyenoord 0 6
2004/2005 Fenerbahçe 19 8 2 0
2003/2004 Fenerbahçe 34 24 3 0

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren