Ajax-ballenjongen baart opzien: ‘Ik denk dat het een echte Amsterdammer is’

Vrijdag, 9 april 2021 om 23:39Yanick Vos • Laatste update: 23:55

Een opvallend moment deed zich donderdagavond voor in de slotfase van de kwartfinale van de Europa League tussen Ajax en AS Roma, toen een ballenjongen een bal in het gezicht smeet bij Roma-linksback Riccardo Calafiori. Bij een 1-2 voorsprong nam Calafiori in blessuretijd alle tijd om de bal op te halen om een ingooi te nemen, waarop hij de bal tegen zich kreeg aangegooid door de ballenjongen, die op zijn beurt beduidend meer haast wilde maken. “Ik zal niet zeggen dat ik hem respecteer, maar ik begrijp het wel”, reageerde Calafiori na afloop van de zege in Amsterdam.

Calafiori kreeg de bal vol in zijn gezicht, waarna hij boos reageerde jegens de ballenjongen. De Russische scheidsrechter Sergei Karasev bestrafte de achttienjarige verdediger uiteindelijk met een gele kaart wegens tijdrekken. "Er ging op dat moment veel door mijn hoofd", aldus Calafiori tegenover Sky Italia. "Gelukkig bleef ik rustig. Ik zou me ook gaan ergeren als mijn tegenstander tijd aan het rekken was in zo’n situatie”, zei de verdediger op begripvolle wijze.

In de studio van ESPN gaf Kenneth Perez de ballenjongen het voordeel van de twijfel. “Ik denk dat hij hem niet heeft gezien”, zei de analist. “Hij gooide een beetje zoals Tadic de penalty nam”, vulde Arnold Bruggink lachend aan. “Calafiori hoeft niet te gaan liggen, dat is een tikkeltje overdreven.” De oud-aanvaller voegde met een knipoog toe dat ‘de jeugd van tegenwoordig geen respect meer heeft’. “Ik denk wel dat het een echte Amsterdammer is.”

Ajax kwam donderdagavond in de Johan Cruijff ArenA in de eerste helft op een 1-0 voorsprong via Davy Klaassen. In de tweede helft kreeg het team van trainer Erik ten Hag een strafschop, die door Dusan Tadic werd gemist. Lorenzo Pellegrini tekende vanuit een vrije trap voor de gelijkmaker na een blunder van Kjell Scherpen. Ajax kreeg vervolgens meerdere kansen om op voorsprong te komen, maar het was Roma dat aan het langste eind trok via Roger Ibanez: 1-2.Gerelateerd

Meer sportnieuws

84 reacties (laatste reactie door pendeco)

Ach, of hij hem nou wel of niet gezien had, terechte karma als je zo loopt te treuzelen. Maar ik ben dan ook niet helemaal objectief misschien

9 april 2021 om 07:15
0

Mwah dit kan eigenlijk echt niet als het expres was. Vind de reactie van de speler wel een goeie. Niet te veel drama van maken maar het kan/mag niet.

9 april 2021 om 07:48
0

Was inderdaad zeer onfatsoenlijk. Het grappige was wel dat die speler eerst theater leek te gaan maken, maar zich toen realiseerde dat hij de ballenjongen helemaal geen kaart aan kon naaien.

9 april 2021 om 10:13
0

De manier hoe hij gooit, is 100% bewust. We moeten nou niet doen of wij vroeger geen treiterjochies waren en precies wisten hoe je wel of niet een bal moest gooien. Zet het beeld maar stil op 21 seconde, ze hebben contact met elkaar. Als die gewoon normaal wou gooien gooide hij gewoon snel met 2 armen onderhands.

9 april 2021 om 10:29
0

Jij denkt dat dit 100% bewust is. Hoe hij de bal pakt en al in een gooi bewegig zit geeft iig aan dat hij dit vooral doet om haast te maken. Lijkt wel of de speler er eerder is dan hij dacht. Dat hij hem hard wilde gooien lijkt duidelijk. Maar er is niets 100% zeker. Verder ook niet zo interessant.

9 april 2021 om 10:45
0

Zo kan je van de hoogste delicten nog een theorie bedenken dat het per ongeluk is. Het gaat om hoe hij gooit vanuit achter de schouder volle kracht vooruit, zo gooi je bij het spelletje trefbal, trefbal was een spelletje waarin we zo hard mogelijk onze tegenstander probeerde te raken. Je ziet overigens ook dat in die halve seconde voor hij gooit er contact is met de speler. Was dit een Italiaan geweest had jij dit 100% net zo veroordeeld. We hebben het altijd in voetbal als het over de rode kaart gaat wel of geen intentie en dat bepalen we op basis van hoe iemand de overtreding maakt, snelheid, benen en blik. Als je op die manier dit moment beoordeeld, snelheid, blik en armen weet je 100% zeker dat dit bewust was.

9 april 2021 om 11:34
0

Maak je niet zo druk man, Aan je analyse te zien werk bij moordzaken, was gewoon grappig om te zien.

9 april 2021 om 11:44
0

Thamike jij kijkt nu ook door een gekleurde bril. Stel het gebeurt in de kuip. Klaassen doet net als de Roma speler en de ballenjongen van Feyenoord gooit exact hetzelfde als deze. Benieuwd hoe je dan reageert.

9 april 2021 om 12:38
0

Groninger
"zo kan je van de hoogste delicten nog een theorie bedenken dat het per ongeluk is. "

Dat is niet waar. De wetgever heeft in het Strafrecht een groot onderscheid aangebracht (in een reeks van diverse onderscheidingen) tussen culpoze en doleuze delicten. Kort gesteld, Culpose delicten omvatten vormen van schuld, doleus opzet in zich hebben. Dat sluit uit dat je bij bepaalde delicten kunt stellen dat het 'niet jouw schuld', 'per ongeluk' of 'niet mijn intentie' is.

In dit geval ben ik het wel met je eens dat alles erop wijst dat die jongen dit opzettelijk deed. Wat ik ook beter zou snappen trouwens. Vlak voor tijd. frustrerende wedstrijd, Notoire tijdrekkers en je ziet duidelkijk dat die speler een bal die hij vasthoudt weggooit om nog even lekker 30 seconden erbij te pakken. Ballenjongen ziet dat, wordt woest en werpt die bal. Alles wijst op opzet. In ieder geval minstens voorwaardelijke opzet. Heb je daar weleens van gehoord?

10 april 2021 om 00:43
0

Haha inderdaad Kaiser. Ik vond het wel mooi, en die ballenjongen had groot gelijk. Leuk toch

10 april 2021 om 08:04
0

Klopt alleen doet die doet omdat de speler de eerste bal die die normaal krijgt toe gegooid weer op de grond gooit. Logisch dat de ballenjongen dan snel weer doorspelen en daarom meer vaart geeft aan de 2e bal. Dat die speler niet kan vangen of de ballenjongen niet kan richten doet niks af aan het feit dat de speler zelf begonnen is.

9 april 2021 om 08:21
0

Mag elke club in de Eredivisie dan met terugwerkende kracht 3 spelers afvaardigen die vanaf een paar meter de bal in het gezicht van Onana mogen smijten?

9 april 2021 om 15:11
0

ja want dat doet ie altijd tegen rkc uit of zwolle thuis...
OT: wat een ontzettende bazen actie van dit ventje...voetbal is emotie en als je zo schlemielig verliest en ze gaan dn tijd rekken begrijp ik m volledig. Dat hierboven allerlei gasten roomser dan de paus zijn en het keihard afkeuren vind ik overdreven kijk mij eens deugen gedrag...e

Dikke respect voor die speler die zo respectvol kan relativeren na de wedstrijd. Want als dit een bewuste actie is, en daar lijkt het heel erg op, dan kan dit gewoon niet. Dat is schandalig. Maar goed, tijdrekken is de meest storende factor aan het voetbal.

9 april 2021 om 07:22
0

Alleen het stukje daarvoor staat niet op beeld waarbij de ballenjongen de bal heel netjes aangeeft en de speler van Roma de bal wegschopt. Pas daarna rent de ballenjongen naar de volgende bal en gooit hij hem hard..

9 april 2021 om 07:30
0

Die speler geeft toch ook toe dat hij vervelend aan het tijdrekken is? Staat overigens allemaal op beeld.

9 april 2021 om 11:42
0

Dus dan is het wel oké om een bal vol naar zijn hoofd te gooien?

9 april 2021 om 18:46
0

De bal was al onderweg toen de ballenjongen schreeuwde: 'Vang' iedereen heeft dat grapje wel eens gemaakt toch? Even serieus: gaan we nu zeggen op een ballenjongen die het spel snel wil hervatten? Of op de tijdrekende speler die niet oplet en duidelijk geen keeper is?

9 april 2021 om 09:51
0

De actie van de ballenjongen kan inderdaad niet. Wel is het zo dat die linksback een bal langs zijn voeten laat rollen, vervolgens een bal in zijn handen geworpen krijgt en deze weggooit. Op die maniet tijdrekken hoort wat mij betreft ook niet en ik denk dat dat de reden van de ballenjongen is geweest voor deze actie. Ik neem aan dat het zijn laatste wedstrijd als ballenjongen is.

9 april 2021 om 10:07
0

Wat ik heel raar vind, is dat ie wel geel krijgt voor tijdrekken, maar dat de scheids dan weer geen tijd er bij telt? Al met al kostte die actie bij elkaar een minuut en hij telde niets bij. Das raar imo. Niet dat dat waarschijnlijk veel had uitgemaakt, maar het is wel apart. On: klasse reactie verder van die speler. Op het veld en na de wedstrijd. Maar ik snap de ballenjongen ook wel een beetje 😉

Klasse van die ballenjongen. Had wel iets harder gemogen. Goed dat Karasev direct geel trok, want echt misselijkmakend hoe hij die bal weggooide omdat hij per se wilde ingooien met de wedstrijdbal.

9 april 2021 om 07:32
0

Getuigt wel van bijzonder weinig fatsoen, ik snap niet dat je er van die lovende woorden voor over hebt.

9 april 2021 om 07:47
0

Ah, de bekende moraalridder en dat op de vroege ochtend. Moeilijk te verteren. Het woord fatsoen noemen als we het over de voetbalwereld hebben, right. Als er ergens weinig normen en waarden zijn, is het in die wereld wel. Daarom vind ik het heerlijk om te zien dat die ballenjongen daar zijn frustratie uit, ik heb me kostelijk geamuseerd omdat het zo echt is. En niet meer dan terecht, als je je op zo'n trieste manier beroept op vals spel, is dit wat je kan verwachten. En voordat je begint te mekkeren over Onana, als hij het doet is het net zo triest. Zuivere speeltijd invoeren, is het meteen verleden tijd.

9 april 2021 om 08:16
0

Lovende woorden hoeft inderdaad niet, ik begrijp de actie van de ballenjongen wel, maar keur het niet goed. Het is aan de scheids om op te treden, niet aan de ballenjongen. En laten we eerlijk wezen, Ajax speelde gisteren enorm slecht en de nederlaag was gewoon verdiend. Het spel hield niet over, dat zag je ook al tegen Heerenveen. Ik heb er een hard hoofd in dat Ajax dit nog kan ombuigen.

9 april 2021 om 08:23
0

Ik heb Tadic ook 4x op de grond zien rollen terwijl hij amper geraakt werd. Antony voelt een lucht aaitje in zijn gezicht en maakt zowat een achteruitsalto. Tagliafico komt wederom weg met geel waar hij rood had moeten hebben. Ik zie dat jij je vermaakt als iets zo "echt" is. Dan kan je niet genieten van de spelers van Ajax neem ik aan.

9 april 2021 om 08:29
0

Tagliafico kreeg niet eens geel voor die schandalige overtreding, anders was die geschorst voor de return. Maar verder helemaal gelijk, alsof Ajax zo netjes is. Hetzelfde weer met die bal niet uit trappen na die schop van tagliafico, nog net doen alsof en toch weer door gaan, bah. Onsportieve ploeg wanneer het tegen zit en een extreem onsportieve ballenjongen.

9 april 2021 om 08:32
0

Ah, de eerste die je een moraalridder vindt als je vind dat iets niet door de beugel kan. Ik vind het meer over jou zeggen dat je dit zo amuserend vindt, maar dat zal mijn moralistische inborst zijn.

9 april 2021 om 10:10
0

Goalski, niet zo flauw man. Dat Nico geel had verdiend, dat klopt. Gelukje dan maar. Maar Ajax hoeft die bal toch niet uit te trappen? De regel is dat bij een hoofdwond de scheids direct in grijpt en anders gewoon doorvoetballen. Anders gaan ze weer constant liggen om tijd te rekken. En Ajax een onsportieve ploeg noemen is enigzins gekleurd als Feyenoorder lijkt me.

9 april 2021 om 10:13
0

Stefandefree, je hebt helemaal gelijk. Het kan niet en je mag het idd niet goedkeuren. Ik doe met je mee qua 'moraalridderschap' (want als moraalridder de term is voor een fatsoenlijke reactie, dan sluit ik me graag bij je aan).

9 april 2021 om 17:50
0

Hoezo geel voor nico. Sinds wanneer zijn dit soort acties geen rood meer. Was weer een hele bewuste actie. Voor een ongelukje gebeurd het hem te vaak.

9 april 2021 om 08:01
0

Voortaan alle ballen op Onana gooien als hij aan 't tijdrekken is?

9 april 2021 om 08:09
0

Jazeker. Bij Onana mogen ballenjongens hetzelfde doen hoor als hij zoiets uithaalt. Ik ben absoluut geen Ajacied dus geen idee waarom ik daarmee problemen zou hebben.

9 april 2021 om 08:09
0

Jij ziet het verkeerd. Onana is een echte winnaar....

9 april 2021 om 08:24
0

Deze speler van Roma ook, kijk maar naar de uitslag van gisteren.

9 april 2021 om 09:50
0

Och. Wat gefrustreerd ben jij zeg dat je clubje uit Waalwijk geen Europees speelt. Fijn hè dat je lekker kan zeiken op Ajax. De haat voor een ander is soms nog groter dan de liefde voor eigen club...

9 april 2021 om 10:10
0

Och, wat gefrustreerd ben je zeg dat een supporter van een andere club iets al dan niet negatiefs zegt en je gelijk moet terugvallen op de allergrootste dooddoener 'de haat is groter dan de liefde voor je eigen club'.

9 april 2021 om 10:25
0

Zo zijn de meeste van onze Ajax vrienden nu eenmaal. Ze willen alleen maar lof krijgen en kritische opmerking is een onterechte aanval op hun Ajax. En dat zeg ik als Ajax fan.

9 april 2021 om 10:28
0

Jaaaa daar is hij hoor de haar voor een ander groter dan de liefde voor eigen!
Mooi dat alleen Ajacieden dat altijd aanhalen, die leven in zo'n schijnwereld dat alles om Ajax draait.

Hij zegt dat gewoon dat het niet kan en niet netjes is. Is ook gewoon zo, als dit een ballenjonge was van Roma bij een speler van Ajax in de 90ste minuut zou je het ook zeggen. Het is een open forum en geen Ajax site dus reageren mensen ook van andere clubs op Ajax artikelen. Is juist het mooie er aan toch?!

9 april 2021 om 15:21
0

Haha rgeertsma heeft in deze gewoon groot gelijk, ik zie Frrkc alleen in dit topic al 3x uitdagend reageren in een Ajax topic. Dan ben je gewoon triest bezig, nergens voor nodig.

Ik neem aan dat dit de laatste wedstrijd was voor de ballenjongen? Schandalig natuurlijk om de bal zo op een speler te gooien omdat je club achter staat? Ballenjongen moet gewoon zijn werk doe en niet meer dan dat. Scheidsrechter is ervoor om de speler te bestraffen. Zou wat zijn als alle ballenjongens een speler kan bekogelen als het hun niet zint.

9 april 2021 om 17:48
0

Heb je het hele fragment gezien? Of roeptoeter je maar wat?
De ballenjongen gooit eerst een bal op een normale manier die de speler weg gooit. Daarna gooit ie pas op deze manier de bal. Ken je de feiten, dan snap je deze reactie wellicht ook beter.

Wat een geniaal moment, die ballenjongen doet dit gewoon expres hoor! Maar oh oh oh wat was die eerste reactie van Caliafiori weer hemeltergend. Een bal tegen je borst en gelijk doen alsof je bent neergeschoten, krijsend en al. Ik kan er niet tegen.

9 april 2021 om 08:13
0

Ik verwacht dat een Tadic de tijd vol had gemaakt op de grond, maar oh oh oh er wordt een tijd gerekt tegen Ajax in plaats van door Ajax. Dit was gewoon een belachelijke actie van die ballenjongen.

9 april 2021 om 08:25
0

Ik heb helemaal niks met Ajax, heb hard gelachen om die ballenjongen en erger me kapot aan die aanstellende, verwijfde voetballertjes. En ja Tadic kan daar ook wat van.

Kijken hoe de reacties in Nederland zullen zijn als het de andere kant op gebeurt. Objectief is men niet als ik zo lees en hoor wat er gezegd wordt. Gewoon straffen die ballenjongen.

9 april 2021 om 08:50
0

Deze ballenjongen heeft er voor gezorgd dat de jongens in Rome bij de return duidelijke instructies mee gaan krijgen ;-)

Zal wel weer aan mij liggen omdat ik geen ajax supporter ben, maar ik vond dat die verdediger niet zoveel verkeerd doet hier. Schrikreactie omdat er een bal op z’n gezicht af komt, geraakt wordt en dus ook lichamelijke schrikreactie. Loopt door naar volgende bal en heeft kort gesprekje met ballenjongen. Hoezo geel??

9 april 2021 om 08:23
0

Verdediger deed in die situatie niet zoveel verkeerd, maar krijgt geel voor het tijdrekken.

9 april 2021 om 08:29
0

Los van goed of slecht, vind je dit echt een normale schrikreactie?

9 april 2021 om 08:52
0

Ja, logische reactie.

9 april 2021 om 12:34
0

Hij had al een bal maar gooide die weg.

Gewoon even kortsluiting bij de ballenjongen. Te veel Fan.

Natuurlijk had hij hem gezien, hij mikte op hem. Nooit meer terugvragen, dat jochie kan zich duidelijk niet beheersen.

Ik denk dat Onana vanaf nu ook veredelde kanonskogels op zich afgevuurd krijgt als hij vanaf maart 2022 weer mag voetballen. Ik moest er best om grinniken gisteren, maar dit is gewoon onbeschoft.

Dit hoort een ballenjomgen niet te doen en ajax zal hier zeker op aangesproken worden door de uefa.

9 april 2021 om 09:45
0

Klopt, maar toch +1 voor die gozer, haha.

9 april 2021 om 12:33
0

Ik geef hem eerder -1. Als er iemand is die hier iets goeds doet is het de speler van Roma wel. Knap dat ie zo rustig blijft. Ik had die bal kijhard tegen dat jochie zijn hoofd geslagen.

9 april 2021 om 12:59
0

Zoals ik met 'klopt' ook bedoel; de jongen zit wel fout. Maar toch vond ik het een hilarisch moment en lachte ik me echt kapot. Zoals hierboven al ergens gezegd; gewoon een supportershart dat hier op hol slaat en gek werd van dat getijdrek waar ik me ook in kan vinden. Dus +1 voor dit (imo prachtige) moment. En als ik dan toch bezig ben: +1 voor die speler, omdat hij achteraf ook gewoon toegaf dat hij die ballenjongen ook wel begreep vanwege z'n eigen getijdrek.

Benieuwd hoe er in Italië hierop gereageerd zal worden mocht ajax op achterstand komen

Die tijdrek acties zijn echt vervelend en nog erger als ze tegen je club gebruikt worden. Deze actie van de ballenjongen is niet goed maar kan ik deels nog wel begrijpen met wat er vooraf ging. Misschien kunnen ze bij de uefa eens wat goeds bedenken om van dat achterlijke tijdrekken af te komen of dat huilen om alles als er niets aan de hand is of dat gehang in een cornervlag. Ga gewoon voetballen en speel de tijd uit zeg.

Die ballenjongen gooit die bal natuurlijk gewoon bewust tegen die speler aan, daar bestaat geen twijfel over. Ik verwacht ook dat Ajax die jongen hierop aanspreekt. Enfin, het was in ieder geval wel een grappig moment. Los daarvan blijft het me een raadsel waarom de FIFA/UEFA geen effectieve/zuivere speeltijd invoert, dan ben je ook van zulke tijdrekkende spelers af en zien we minder voetballers rollend en liggend over het veld die met hun geweldige acteerwerk zo een carrièreswitch kunnen overwegen.

Als wij FM21 mogen geloven wordt die Calafiori echt een top Linksback voor het italiaanse voetbal. Heel veel potentie bij deze jongen.

9 april 2021 om 18:21
0

Bij mij keihard gefaalt, na 5 seizoenen elke wedstrijd gespeeld te hebben had hij nog maar 2,5 sterren. Haha

Hoezo kan die actie van die ballenjongen niet? Moet die maar niet zo treuzelen.. had die bal niet hard zat kunnen gooien!! elke ballenjongen zou zo moeten zijn!! Gas erop!!!

Zal ajax hiervoor niet gestraft worden door de uefa? Ze zijn altijd zo makkelijk met uitdelen van straffen om hun portemonnee te vullen.

Gewoon vervelend blaag die teveel youtube filmpjes kijkt en denkt hiermee een heel stoere gast te zijn bij zijn vriendjes. Zielig gedrag van iemand ie blij moet naast veld te mogen staan. Maar dit soort kneusjes doen alles voor wat internet fame.

9 april 2021 om 20:17
0

Oud geboren?

Het is nog leuker. De ballenjongens zijn vaak jeugdspelers. Ik vond het een mooi moment. En inderdaad, kan eigenijk niet.

Ik heb er vreselijk om moeten lachen, maar het kan natuurlijk niet. Groter dan dat moet je het niet maken. Al proberen sommige dat hier wel weer te doen. As always.

Het oogt toch wel behoorlijk opzettelijk, als ballenjongen ga je een bal niet met die kracht die kant opgooien met een ander doel dan die speler raken.

Als club moet je die jongen hier zeker hard op aanspreken, dit is gewoon 'respectloos' gedrag van een ettertje die zijn emotie niet in bedwang heeft. Ajax moet deze jongen nu (voor een periode) niet meer inzetten als ballenjongen, het is een ere klusje en je vertegenwoordigd je club, die je op deze manier in kwaad daglicht zet.

Die ballenjongen was de beste aan de zijde van Ajax! Die toonde goede wil en strijd om te winnen! 😂 Nu in de return eens kijken of er bij Roma ook zulke ballenjongens rondlopen... Dat betekent dan wel dat Ajax daar de kansen wel moet gaan benutten!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

325 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 23 9 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
2017/2018 Everton U23 1 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Johan Derksen vernietigend: ‘Iedere speler die daar gaat liggen, is een lul'

Davy Klaassen werd vrijdagavond in Veronica Inside belachelijk gemaakt vanwege diens rol bij vrije trappen van de tegenpartij. Bij de gelijkmaker van AS Roma (1-2) donderdagavond ging de middenvelder van Ajax...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren