Verkiezingsstrijd Barça nadert apotheose: drie concurrenten voor Laporta

Dinsdag, 12 januari 2021 om 10:51Rian Rosendaal

Er zijn nog maar vier presidentskandidaten over bij Barcelona, zo klinkt het dinsdag vanuit Spanje. De grote favoriet Joan Laporta moet op 24 januari zien af te rekenen met Víctor Font, Toni Freixa en Emili Rousaud. Het viertal is in de race om later deze maand het stokje over te nemen van Josep Maria Bartomeu, de huidige voorzitter van de Catalaanse grootmacht.

Laporta (10.257), Font (4.710), Freixa (2.821) en Roussaud (2.510) voldeden maandag bij het officieel maken van de kandidatuur aan de eis van tenminsten 2.257 handtekeningen van de socio's, de supporters van Barcelona. De overige presidentskandidaten Agusti Benedito, Pere Riera, Jordi Farré, Lluis Fernández Ala en Xavi Vilajoana haalden onvoldoende handtekeningen op en doen derhalve niet langer mee in de strijd om het voorzitterschap in het Camp Nou.

Laporta droomt van Messi als boegbeeld Barça bij 125-jarig bestaan

De presidentskandidaat doet er alles aan om de spelmaker te behouden voor Barcelona.Lees artikel

In de Spaanse media geldt Laporta als de grote favoriet voor de verkiezingen in Barcelona. De ervaren bestuurder was tussen 2003 en 2010 ook al de preses van de club. Font, die via Twitter pleit voor transparantie bij de verkiezingen, wordt in Catalonië gezien als de grootste concurrent van Laporta. Laatstgenoemde maakte tijdens zijn eerste ambtstermijn de doorbraak mee van Lionel Messi, wiens contract na dit seizoen afloopt. De presidentskandidaat wil er, mits hij verkozen wordt tot nieuwe voorzitter, alles aan doen om de Argentijnse spelmaker voor de club te behouden.

"Ik hoop dat Leo er nog steeds is als we het 125-jarig bestaan (in 2024, red.) van Barcelona vieren", zo liet Laporta maandag weten in een uitgebreid interview met Goal. "Het zou echter geweldig zijn als we samen met Messi de 125ste verjaardag van Barcelona kunnen vieren. Dat zou een fantastisch slot van zijn loopbaan zijn." Laporta denkt dat hij de aangewezen persoon is om Messi te overtuigen van een langer verblijf in Barcelona. "Omdat ik de waarheid spreek. Ik heb de meeste ervaring en ambitie en ben in de ogen van Messi de meest geloofwaardige presidentskandidaat. Ik ben er trots op dat Lionel zegt dat alle beloftes die ik hem heb gedaan zijn uitgekomen", aldus de presidentskandidaat.

Koeman blij met 'klinische' Messi: 'Maak me geen zorgen'
Meer video's

Poll

Wie denk jij dat de nieuwe voorzitter wordt van Barcelona?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door bf1994)

huidig voorzitter bartomeu? bartomeu is al een tijdje geleden opgestapt hoor. carles tusquets is nu waarnemend voorzitter.

De hunkering naar vroeger is groot, maar het kan wel een fout zijn want Laporta had wel de mazzel dat hij JC aan zijn zijde had en ondanks het grote risico Rijkaard aanstelde als coach. Em dat bleek weer de gouden zet om opgevolgd te worden door Guardiola, de rest is geschiedenis. Je moet wel op de een of andere manier je eigen legacy evenaren en dat wordt bijna onmogelijk in de huidige omstandigheden.

12 januari 2021 om 11:25

Hij hoeft van mij niks te evenaren want wat barca die periode liet zien was van een andere orde, zo iets zet een topclub een keer in de 30 jaar neer. En niet elke topclub heeft dat niveau gehaald met zoveel prijzen. Laporte heeft idd JC aan zijn zijde gehad maar daardoor weet hij wel precies wat JC zou hebben gedaan. Verder denk ik dat de fans gewoon weer de identiteit van de club terug willen. Aanvallend leuk voetbal, jeugd spelers die af en toe de kans krijgen en dat je weer mee kan strijden voor de prijzen. Niemand verwacht denk ik de periode met Pep terug of iets dergelijk. Tuurlijk de situatie van de club is nu bedroevend maar barca is wel groot als club zijnde om de tij te keren. Wanneer de stadion weer uitverkocht wordt zal er gewoon weer geld vrij komen. Het is te hopen dat we tot die tijd geen geld uitgeven aan B spelers.

12 januari 2021 om 11:51

Met het oog op de toekomst ben ik wel optimistisch. Er zit zoveel talent in de selectie. Op de korte termijn komen we nog wat tekort maar volgend seizoen zijn al die jonge spelers al meer ervaren.

12 januari 2021 om 12:07

Zeker Pedri, Fati, Frenkie, Araujo, Puig, Frenkie en Dembele. Dat is gewoon in elke linie wel een top talent. Dembele heb ik nog steeds vertrouwen in die jongen gaat alleen beter en beter worden.

12 januari 2021 om 12:14

Dembele krijgt hopelijk een nieuw contract. Anders is verkoop onvermijdbaar.

12 januari 2021 om 12:45

@barcalover, Dest gaat er ook komen, Countinho is zeker nog niet versleten, Ter Stegen is slechts 28 jaar oud. En je bent Trincao vergeten die zeker ook nog stappen gaat zetten. Dan heb je al 11 spelers die minimaal nog 5 jaar mee kunnen en praktisch gezien nu allemaal al goed genoeg zijn en/of basis speler zijn.

12 januari 2021 om 11:50

Hij deed wel iets meer dan dat volgens mij. Hij stelde Txiki aan en die kocht spelers als Dinho, Deco and Giuly. Het geluk was dat ook Rosell door zijn contacten van Nike in Brazilie Dinho aan kon trekken. Hij schoonde door de jaren heen ook de financiën aanzienlijk op. Zijn nalatenschap was een topelftal (dat veel waarde vertegenwoordigde) en een behapbare schuld van iets meer dan 400 miljoen. Die schuld is door het wanbeleid van Rosell/ Bartomeu bijna verdubbeld. Het enige dat Bartomeu goed deed was het volgen van een succesvolle digitale strategie waardoor de omzet tot record hoogte kon stijgen. Hij kon echter de kosten niet in de hand houden.

12 januari 2021 om 12:55

en ze hadden de mazzel dat ze talenten als een Iniesta, Xavi en Messi hadden die eens in de zoveel decennia worden geboren

12 januari 2021 om 13:21

Mazzel bestaat niet, die talenten zijn te danken aan de goede scouts. En die zijn daarna erg goed door de club begeleid om de spelers te worden die ze uiteindelijk zijn geworden. Dat heeft allemaal te maken met de juiste keuzes maken. Hadden ze in 2008 mourinho gekozen dan had die periode er heel anders uit gezien. Daar komt wel bij kijken dat ze destijd johan cruijf hadden en ook naar johan luisterden. Johan is er niet meer dus ik vraag mij af naar wie laporta nu gaat kijken bij sportieve beslissingen. Johan had zo ook invloed op de keuze rijkaard.

12 januari 2021 om 13:32

Tuurlijk is dat mazzel. Maar nogmaals van die 3 speelde alleen Iniesta als invaller de CL finale tegen Arsenal. Er werd echt goed gekocht. Giuly, Deco, Ronaldinho, Eto'o, Marquez, Belleti, Marquez etc. Bijna alle aankopen waren een hit. Pas later kwamen Xavi, Iniesta, Busquets, Pedro in het elftal.

12 januari 2021 om 13:48

Noppes, mazzel bestaat niet. We zeggen altijd mazzel als we niet alle variabelen kennen. Maar in feite bestaat het niet. Die periode had barca te danken aan hun goede beleid, die goede beleid leidde tot het halen van super talenten in de club. En dat beleid had ervoor gezorgd dat die spelers hun maximale potentie eruit konden halen. Het is niet “mazzel” wanneer een club goed begint te spelen, het is het resultaat van goed beleid. En daarom is barca zo hard afgegleden. Niet door mazzel, maar door slecht beleid.

12 januari 2021 om 14:09

@viscacatalunya het aankoopbeleid was toen idd vele malen beter. de spelers die jij hier noemt waren allemaal toppers. toen werd ook meer gekeken naar de balans. nu lijkt het erop of Barca alleen grote namen haalt en dan later wel gaat kijken waar ze die neer gaan zetten in het veld

12 januari 2021 om 14:12

@bf1994 ik vind het toch wel voor een groot deel mazzel hoor dit soort uitzonderlijke talenten. ik zie niet elk jaar een Xavi, Iniesta en Messi doorbreken bij Barcelona namelijk en ik zie ook niet elk jaar een De Ligt doorbreken bij Ajax of een Van Persie bij Feyenoord. dat laatste punt ben ik wel met je eens, goed voetbal spelen is niet gebaseerd op mazzel maar op kwaliteit en dan heb je niet genoeg aan 3 uitzonderlijke talenten. dan zal je ook een goed aankoopbeleid moeten hebben en dat was destijds idd goed bij Barca, net zoals je al terecht aangaf dat de scouting op jeugdgebied en op aankoopgebied toen ook uitstekend was

Laporta wordt het, hij is overal favoriet en staat synoniem voor de gouden periode. Messi promoot hem eigenlijk ook en hij is denk ik de sleutel. Messi blijft als hij komt, dat lijkt me een zekerheid.

12 januari 2021 om 11:28

Ik hoop echt dat Messi gewoon blijft. Geld voor hem krijgen ga je sws niet meer doen, behalve het besparen van zijn salaris. Maar Messi is gewoon nog steeds heel goed, echt wereldniveau nog. Barca zal een nieuw tijdperk in gaan met de nieuwe voorzitter maar ik ben er overtuigd dat je Messi zeker nog kan gebruiken om dat nieuwe tijdperk in te gaan. Wel zie ik wel graag dat spelers als Busquets, Pjanic, Piqué, Lenglet en Couthino weg worden gedaan. Piqué en Busi zijn nog mannen van de club dus als die genoegen nemen met minder minuten dan kan je ze er bij houden. Maar die andere 3 moet je gewoon geld voor proberen te krijgen.

12 januari 2021 om 11:54

Busquets is nog steeds vitaal. Tot er een vervanger is gevonden kan Koeman niet om hem heen hoe traag hij nu ook is. Pique zag ik graag naast Araujo spelen. Maar de vraag is hoe hij nu terug gaat komen. Pjanic daar komen we niet vanaf ben ik bang. En wie gaat een blessuregevoelige Coutinho kopen?

12 januari 2021 om 12:06

Busquets is voetballend en fysiek echt achteruit gegaan. Hij was niet de snelste of de sterkste maar hij was voetballend gewoon magisch en dat ontbreekt nu. Wordt vaak voorbij gerend, ballen komen niet aan en soms wordt ie makkelijk onder druk gezet. Kan ook te maken hebben met dat systeem dat Koeman eerst speelde dus geef hem voordeel van de twijfel in een 433. Voor de rest hoop ik juist dat Umtiti de kans krijgt naast Araujo, Umtiti is een van mn favoriete spelers de afgelopen jaren en vond hem afgelopen weekend echt goed doen. Zal echt moment komen dat je hem weer het vertrouwen moet geven. Ik vind dat je als topclub zijnde niet met Pique en Busquets moet spelen, dan ben je in de counter gewoon te kwetsbaar. Wie Couthino gaat kopen.. ja geen idee weet niet hoelang hij er uit ligt maar ik zou hem voor 35 mil al weg doen aan Arsenal ofso.

12 januari 2021 om 14:12

Wie anders kan Busquets kan die rol van verdedigende middenvelder vervullen nu? Ik hoop dat er nog iemand geinteresseerd zal zijn in Coutinho. Pique zien we mogelijk nooit meer terug in de basis. Hij probeert nu te herstellen zonder dat hij geopereerd is.

12 januari 2021 om 15:19

Zoals busquets die invult ga je niet vinden. Simpelweg niet. Ik zag laatst frenkie een draai maken waar hij de bal 3/4x raakte. Busquets maakt diezelfde draai terwijl hij de bal aanneemt. Hij loopt dus in feite al een paar stappen voor. Dat zijn subtiele verschillen die een groot verschil maken. Vragen wie busquets gaat vervangen is zelfde als vragen wie messi gaat vervangen. Je zult er genoegen mee moeten nemen dag je na busquets een speler hebt die de rol daar niet zo goed als hem kan uitvoeren. Ik wil busquets nog even zien nu de middenveld linies dichter bij elkaar staan. Als die straks weer ver van elkaar staan heb je weinig aan busquets

12 januari 2021 om 15:48

Niemand gaat hem 1 op 1 vervangen inderdaad. Maar wie gaat het proberen in de toekomst. Frenkie doet het een positie naar voren geschoven veel beter.

12 januari 2021 om 16:25

@bf en Visca We moeten idd niet meer kijken hoe Busquets 1 op 1 vervangen dient te worden want dat gaat zoals met Iniesta en Xavi ook niet lukken. Denk dat Busquets de beste CVM is van de afgelopen 10 jaar dus die vervang je gewoon niet 1 op 1. Wel denk ik dat er veel opties zijn die CVM ook goed kunnen invullen. Fabian Ruiz kan die rol volgens mij best goed invullen denk ik, ook Rodri van City zie ik echt als een mooie optie voor de toekomst. Rodri zit nu bij City maar wie weet wil die in de toekomst terug naar zijn land.

12 januari 2021 om 16:32

@barca klopt, daarom ben ik van mening dat frenkie die rol ook goed kan invullen op zijn eigen manier, want frenkie heeft wel een inloopdribbel en is velen malen sneller dan busquets. Frenkie kan denk ik even hard rennen als dembele. We zullen zien wat daar gebeurt. Misschien wilt frenkie helemaal niet op cvm, maar hij heeft wel kwaliteiten om daar Uit de voeten te kunnen

Ik ben benieuwd naar de verkiezingen. Laporta lijkt favoriet. Hoe zal Messi tegen deze verkiezingen aankijken? Heeft hij het plezier bij Barca terug omdat hij dolgelukkig gaat worden met Laporta? Of geniet hij van zijn laatste maanden bij zijn favoriete club?

12 januari 2021 om 13:23

Ik denk dat messis keuze afhangt van hoe het seizoen loopt. Hij gaat uitvoelen of er een team gaat komen dat om de prijzen mee kan vechten. Als ze weer vernederd worden bijvoorbeeld denk ik dat hij zijn koffers pakt

12 januari 2021 om 14:36

Je kan best gelijk hebben. De eerste test is gelijk tegen Psg. Ik zie het somber in voor Barca. Ze draaien nu prima en wie weet heeft Koeman het tegen die tijd helemaal op de rails. Schorsingen en blessures gaan ook een belangrijke factor spelen. Met een paar gerichte aankopen(met welk geld?) heeft Barca echt een leuk team staan hoor. Zeker toekomst gericht met spelers als: Pedri, Fati, Trincao, Frenkie, Araujo, Minqueza, Dest, Puig en Dembele.

12 januari 2021 om 16:42

@barca nou dat is het hem net. Zo een messi wilt niet in een “leuk team” spelen. Hij wilt een team dat elk seizoen om de titels kan vechten. Daarnaast heeft messi niet zo veel tijd meer als voetballer om te wachten tot deze “leuke team” structureel mee kan vechten.

Wie het ook wordt er ligt een enorme klus voor de boeg. Om te beginnen met de salarissen van spelers die bij hun eerste contract al gelijk een hoge basis salaris hadden. Idealiter zou je lagere basis salaris geven met hoge bonussen bij geleverde prestatie. Wie het ook wordt ik hoop dat diegene Sportieve prestaties als hoogste prioriteit heeft.

12 januari 2021 om 14:39

Met lage salarissen wordt het lastig om toppers aan te trekken. Gaat een City, Psg, Real of Juve pak em best 4 a 5 miljoen meer betalen, dan ben je die speler al kwijt aan eerder genoemde clubs. Het lijkt er een beetje op dat ze het pad van Bayern moeten volgen. Geen gekke bedragen maar enorm goed scouten en op tijd doorselecteren. Het pad wat Barca voor 2015 heeft bewandeld, daar moeten ze op terugvallen.

12 januari 2021 om 15:10

@barcca dan gaan die spelers maar lekker naar City of Psg, Real en Juve. Barca is een grote club en spelers moeten naar je toe willen komen. Kijk Bayeren maar die hebben op elke positie een wereldtopper zonder gekke bedragen uit te geven. Ik vind dat bijvoorbeeld een Frenkie of Dembele salarissen verdienen die niet bij ze passen. Als Frenkie er van droomt om bij de club te spelen dan gaat hij maar akkoord met 6 of 7 mil, laat hij het dan zien en winnen we prijzen dan krijgt hij een mooie bonus. Doet hij het in de eerste 2 a 3 seizoenen goed dan verdient hij een salaris van 10 mil. Nu krijgt zo'n jongen meteen 16 mil..

12 januari 2021 om 15:13

Dan komen ze maar niet. Ik vind het al knetter dat frenkie een hoger salaris ontvangt dan busquets. En dit is pas zijn eerste contract. Presteert hij niet dan ben je verplicht uit te betalen. Bij een lagere basis salaris doet het minder pijn als de spelers niet presteren. En als ze wel presteren dan geef je ze die hoge bonus met liefde. Ze zullen overigens nog wel komen hoor, je vergeet het deel waar ik zeg hoge bonussen.

12 januari 2021 om 17:56

Dan wordt het lastig om als Barca zijnde bij de top te blijven. Geen topspelers aantrekken wil zeggen dat je het pad van een Arsenal, AC milan en in mindere mate United bewandeld. Er zijn uiteraard uitzonderingen zoals Bayern, maar die hebben het geluk dat ze de sterkste club van Duitsland zijn. De concurrentie kunnen ze op die manier wegkopen. Financieel is er geen club in de Bundesliga opgewassen tegen Bayern. Wil je elk jaar CL spelen, kampioen worden, miljoenen verdienen en toch in Duitsland blijven? Dan kom je automatisch uit bij Bayern. Barca zit in een competitie met Real Madrid, dat maakt het lastig. Daarnaast begint Atletico ook een serieuze concurrent te worden. Neemt inderdaad niet weg dat een Dembele, Frenkie, Coutinho en Griezmann te veel verdienen. Deed je niet mee aan de prijzen oorlog dan was Neymar naar Real vertrokken destijds, Frenkie naar Psg en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden. Dit wil niet automatisch zeggen dat je de club moet zijn die het best betaald, maar je moet in de buurt blijven van datgene wat de concurrentie biedt. Ga je daar teveel van afwijken? Dan ga je die spelers nooit aantrekken. Het aantrekken van topspelers heeft gewoon een domino effect. Komt de ene topper dan zal de andere ook komen. Blijf je jarenlang met matige spelers pruttelen, dan ben je niet meer interessant voor topspelers.

12 januari 2021 om 22:47

Daar ben ik niet mee eens, onder laporta wilden de topspelers ook gewoon komen, en toen kwamen ze echt voornamelijk vanwege de sportieve ambities en niet omdat bartomeu met een mega contract stond te zwaaien. De salarissen zijn onder bartomeu echt sterk gegroeid. Geen enkele topclub betaalt zoveel als barca, dus barca kan het zeker hebben dat de basis salarissen omlaag gaan en de bonussen bij geleverde prestaties omhoog gaan,

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4924 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona3722
4.Sevilla3610
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder193
PedriAanvaller192
A. GriezmannAanvaller185
L. MessiAanvaller1711
M. BraithwaiteAanvaller162
TrincãoAanvaller160
Jordi AlbaVerdediger171
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3741 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 17 11 3 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
Laatste voetbalnieuws

De Jong schittert met hoofdrol bij doelpunten van Barcelona

Barcelona heeft zondagavond beslag gelegd op de derde plek in LaLiga. De ploeg van trainer Ronald Koeman overtuigde allerminst op bezoek bij Elche FC, maar won wel: 0-2. Frenkie de Jong...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren