‘Maradona straalde zoveel passie uit, Messi heeft daar helemaal niets van’

Dinsdag, 1 december 2020 om 16:26Jeroen van Poppel

Jorge Jesus vindt dat Diego Maradona ver boven Lionel Messi staat. De trainer van Benfica spreekt lovend over de vorige week overleden Maradona en haalt tegelijkertijd hard uit naar diens landgenoot. Ook Cristiano Ronaldo krijgt onderuit de zak van de uitgesproken Jesus.

"Ik vind Maradona de beste speler uit de historie, samen met Pelé", aldus de oefenmeester van Benfica tegenover ESPN. "Pelé is gelukkig nog onder ons. Maar Maradona was de grootste, niet alleen vanwege zijn genialiteit als voetballer, maar ook vanwege zijn uitstraling. Dat maakt het verschil voor mij. Hij was wereldklasse, maar hij straalde ook passie uit. Hij was geboren om voetballer te zijn, het was allemaal aangeboren."

Volgens Jesus kwam het voetbal bij Maradona van nature. "Het was niet aangeleerd, hij was daarmee geboren", aldus de flamboyante oefenmeester. "Het was liefde, al het gevoel dat hij had met de bal." Daarin ziet de trainer van Benfica een duidelijk verschil met de sterren uit het hedendaagse topvoetbal, zoals Messi en Cristiano Ronaldo.

"Van de twee beste spelers vandaag de dag heeft alleen Ronaldo een beetje van die passie, Messi heeft daar helemaal niets van", aldus Jesus. "Hij heeft totaal geen passie, maar is een geweldige speler", aldus de Portugees, die weet dat zijn woorden verkeerd uitgelegd kunnen worden. "Ik heb het puur over passie voor het spel. Ik denk dat Maradona daarin specialer was dan de rest."Gerelateerd

Meer sportnieuws

127 reacties (laatste reactie door aardbei)

Ow maar natuurlijk is passie het allerbelangrijkste. Gelukkig is Ronaldinho ook nog onder ons, de echte beste voetballer ooit (dan).

1 december 2020 om 16:34

Lord Bendtner would like to know your location.

Ik snap wel wat er wordt bedoeld. Messi heeft op een of andere manier toch dat softerige in zich. Bij rondo werd dat mooi uitgelegd door Van Basten. Als er gepresteerd moest worden dan stond maradona er, als er gevochten moest worden stond hij er ook. Nou is dat vechten niet zozeer het juiste voorbeeld om te geven maar het geeft wel een signaal naar je medespelers dat je door dik en dun gaat. Messi wil alleen maar met zijn vriendjes in de speeltuin voetballen en gaat huilen als er eentje (suarez) moet eten.

1 december 2020 om 16:40

Maradona staat er altijd als er gepresteerd moet worden: 6 hoofdprijzen met zn clubs en 3 kleine prijsjes. En dan nog natuurlijk dat fabelachtige Wk.
Tja...hij heeft er dus niet zo vaak hoeven te staan. Of hij stond er toch niet zo vaak als het spek stonk.

1 december 2020 om 16:41

Iets moeilijker natuurlijk om steeds prijzen te winnen bij een club die het jaar voor zijn komst tegen de degradatie streed.

1 december 2020 om 16:48

Dan had hij zichzelf niet onmogelijk moeten maken bij Barcelona. Dan was ie ook niet bij een club terechtgekomen die het jaar voor zijn komst tegen de degradatie streed.

1 december 2020 om 17:17

Barcelona was toen ook niet het Barcelona van nu natuurlijk (of van toen Messi er doorbrak). En hij heeft heel veel tegenslag gehad bij Barcelona. Eerst geelzucht en daarna een gebroken been.

1 december 2020 om 17:21

Langs de andere kant was Messi toch hã©t exponent van wat we als het beste clubelftal ooit kunnen beschouwen? Dat lijkt me minstens even knap als wat Maradona met Napoli deed, waarbij je van die laatste alles ook in perspectief moet plaatsen. Napoli werd kampioen in 1986 ondanks dat ze 12 keer (!!) gelijkspeelden op 30 wedstrijden. Het blijft ontzettend knap dat kampioen speelden maar je kan op zijn minst stellen dat de concurrentie misschien ook niet top was dat jaar en dat dat gegeven ook in de kaart van Napoli speelde? Maar uiteraard was de impact van Maradona immens en part of history.

1 december 2020 om 17:29

Napoli is 10 keer knapper, maar echt serieus. Dat is echt ongezien en zal waarschijnlijk nooit meer nagedaan worden. Het is niet dat hij 1 keer kampioen werd, gewoon de algemene prestatie. Hij speelde in de sterkste competitie ter wereld tegen legendarische elftallen als Inter, AC en Juventus. En hij ging even een clubje uit het zuiden tot topteam maken. En het was toen gewoon zo dat teams niet alles wonnen. Het seizoen erna werd Milan (met dat legendarische elftal) kampioen met 17 overwinningen uit 30 wedstrijden, 11 gelijke spelen en twee nederlagen.

1 december 2020 om 17:33

@Lierse1997, wat een argument: 'barcelona was toen niet het Barcelona van nu'. Daarmee complimenteer je Messi eigenlijk, die Barcelona, net als Cruijff wel tot grote hoogtes wist te duwen.

1 december 2020 om 17:39

Barcelona was al een wereldteam voor Messi debuteerde en zeker niet de enige die Barcelona naar enorme hoogtes duwde.

1 december 2020 om 17:40

Het kampioenschap met Napoli was natuurlijk een ongekend knappe prestatie, maar blijf wel bij de feiten. Je noemt Inter een legendarisch elftal, maar dat stelde in die tijd niet heel veel voor, zeker Europees niet. Juventus lag op dat moment een beetje op hun gat na een succesvolle periode begin jaren tachtig, bij AC Milan ontstond er wél een legendarisch elftal toen. De Italiaanse competitie was vooral begin, halverwege de jaren '90 van ongekend niveau. Ik zie aan je gebruikersnaam dat je uit 1997 komt en je zal vast wel beelden hebben gezien, maar de mythe leeft in je beleving nu meer dan de droge geschiedenis.

1 december 2020 om 17:43

Barcelona was een top elftal, maar Messi heeft er een legendarisch elftal van gemaakt. Na het dreamteam dat Cruyff coachte werd er weliswaar een CL gewonnen door Rijkaard, maar de ongekende dominantie van de jaren daarna kun je echt voor een groot deel op het conto van Messi schrijven. Kijk voor de grap nog eens naar zijn statistieken

1 december 2020 om 17:48

Ik kom niet uit 1997, toen is Lierse kampioen geworden... (wat trouwens, helaas, niet betekent dat ik Maradonna bewust echt heb meegemaakt). En Roma speelde in 1983 gewoon de finale van de Europacup 1 en Juventus deed hetzelfde in 1985 en dan in 1989 en 1990 won Milan twee keer op rij de CL. Dus om nu te stellen dat het allemaal wel meeviel is ook overdreven. En Xavi, Iniesta, Puyol, Busquets en Piqué hebben niks bijgedragen aan dat legendarische elftal?

1 december 2020 om 18:13

@lierse: Natuurlijk is het knap dat Maradona zo'n impact had op Napoli dat ze kampioen werden, terwijl ze voor zijn komst in de degradatiezone zaten. Maar Leicester is een iets recenter voorbeeld van een gedoodverfde degradatiekandidaat die kampioen werd in een hoog aangeschreven competitie met grote clubs. Nu was het niet zo dat er daar één speler zo bovenuit stak als Maradona dat deed bij Napoli, maar daardoor is het als teamprestatie juist des te knapper dat ze het zonder absolute superster haalden. In die zin is het dus zeker wel nagedaan en overtroffen...

1 december 2020 om 18:20

Je zegt het zelf, de prestatie van Maradona is niet nagedaan. En waarom overtroffen? Napoli bleef gedurende minstens 5 jaar een echt topteam met later nog een titel en een Europacup II winst. Leicester heeft zich knap in de subtop genesteld, maar daar blijft het ook wel bij.

1 december 2020 om 19:23

De serie A was in die jaren de sterkste competitie ter wereld, met spelers als Platini, Laudrup, Brio, Scirea, Passarella, Rummenigge, Bergomi, Gullit, Rijkaard, Van Basten, Baresi, Maldini, Mathaus, Klinsmann, Boniek, Conti en Voller, Cerezo, Mancini, Vialli, Vierchowod en Preben Elkjaer).Barcelona won pas jaren nadat Maradona er speelde de eerste Europa cup 1 en jaren voordat Messi er doorbrak. Het Barcelona in de tijd dat Maradona er kwam was dus een heel andere club dan het Barcelona in de tijd dat Messi er doorbrak. Feit is dat Maradona een geweldige voetballer was, net zoals Messi dat nu nog is.

1 december 2020 om 19:50

@passionforpink niet alleen Napoli. Hij maakte ook een heel matig Argentijns elftal hoogst persoonlijk wereldkampioen

1 december 2020 om 19:53

Heel matig? Daarmee doe je grootheden als Valdano en Passarella wel veel tekort...

1 december 2020 om 20:36

@passionforpink als je Leicester vergelijkt met Napoli van toen heb je denk ik die periode niet meegemaakt. Italië was veruit de sterkste competitie in de wereld en Maradona heeft die club eigenhandig naar de Italiaanse top toen gevoetbalt. Overigens was ik meer Platini fan waren mooie krachtmeting tussen die twee. Wat Leicester heeft gedaan is knap maar is absoluut niet vergelijkbaar Lierse heeft hier helemaal gelijk.

1 december 2020 om 23:04

@thenry_228 dan hadden wij op het Wk2014 zeker ook geen matige selectie omdat we Rvp, Sneijder en Robben hadden? kijk de documentaires er maar op terug. helemaal niemand op dat WK gaf deze Argentijnse selectie een kans om het WK te winnen net zoals niemand Napoli een kans gaf om de Serie A te winnen. Maradona heeft toen echt wat bijzonders neergezet daar en die teams tot grote hoogtes laten stijgen

1 december 2020 om 17:02

Dan heb je wel last van korte termijn geheugen. Messi is de laatste paar jaren aan de softe kant, maar voor het overlijden van Vilanova/voor tijdperk Rossell zat er zoveel pit bij die jongen, met als hoogtepunt de champions league finale tegen Manchester United. Maar de laatste paar jaren zie ik geen vuur in zijn spel, met als dieptepunt dit jaar. De goals, assists en de genialiteit verbloemde het heel erg. Ik hoop dat hij even voor de spiegel staat en uiteindelijk reflecteert op huidige doen en laten, want ik vind het als fan wel jammer dat hij zo erg tegenstribbelt en het plezier/vuur kwijt is geraakt. En ik denk dat meerdere mensen deze mening delen dat ze wel wat meer pit van hem mogen zien zoals vroeger.

1 december 2020 om 20:36

De passie van Maradona was te zien misschien wel omdat hij altijd onder de coke zat. Dit zijn toch geen vergelijken? Messi of Maradona moet je nooit vergelijken. Dat doen de oudere onder ons nog maar al te graag. Messi is uniek net zoals een Ronaldo of Maradona. Dit moeten dit soort trainers niet doen.

Als Messi geen passie zou hebben,dan had hij het niet zo lang volgehouden,hij heeft langer aan de top gevoetbald dan Diego..

1 december 2020 om 16:40

Niet te vergelijken door het verschil in tijdsperiode.

1 december 2020 om 16:50

Opmerkingen van Jesus,gaat ook over verschillende tijdsperiode...

1 december 2020 om 17:04

Nee want “passie” is een tijdloos begrip.

1 december 2020 om 17:10

Gedisciplineerd leven ook....

1 december 2020 om 17:12

Opnieuw een slechte vergelijking aangezien omkadering heel veel doet aan “gedisciplineerd” leven.

1 december 2020 om 17:20

En trouwens gedisciplineerd leven is helemaal niet tijdloos, of toch zeker de invulling ervan. In de jaren 70 was gedisciplineerd leven iets totaal anders dan vandaag de dag met alle wetenschap en begeleiding die erbij betrokken was. Het was toen gedisciplineerd dat je maar 1 pakje sigaretten per week rookte. Niet te vergelijken dus.

1 december 2020 om 17:29

Sorry maar discipline begint altijd bij de sporter zelf, ongeacht over welke sport we het hebben. Als je het zelf niet kan opbrengen om bv met mate alcohol te nuttigen of gezond te eten of niet te roken, dan zal wel of geen begeleiding daar weinig aan veranderen hoor.. Ik zou zelf stellen dat die discipline vandaag nog belangrijker is dan vroeger. Wie vandaag geen 100% fysiek in orde is, zal er niet meer geraken. Daar waar je 35 jaar geleden veel meer op je talent kon teren. Er zijn voldoende voorbeelden van spelers die aan de top stonden, ondanks dat ze veel rookten en/of dronken.

1 december 2020 om 17:33

Dus je gaat beweren dat discipline nu dezelfde invulling heeft dan 30 of 40 jaar geleden in de sportwereld?

1 december 2020 om 18:23

Discipline is goed voor jezelf zorgen zodat je op topniveau kan presteren als topsporter. Dus ja, het heeft dezelfde invulling.

1 december 2020 om 18:52

Absoluut niet hetzelfde, omdat topsport nu en toen niet te vergelijken is, nu gaat het sneller, toen was het harder, toen was je trainer en staf je begeleiding, nu complete organisaties, zo kun je eindeloos doorgaan.

1 december 2020 om 18:58

En deed Maradona dat naar de maatstaven van zijn tijd dan niet?

1 december 2020 om 16:44

@marieke90Die vergelijking is niet te maken, topspelers zijn tegenwoordig veel beter afgeschermd van de buitenwereld in vergelijking met vroeger en komen daardoor minder in aanraking met vervelende randzaken. Dat Maradona in Napels is beland is zijn grote geluk geweest maar ook zijn grote pech, sportief gezien fantastisch maar om juist in die stad in die tijd niet goed te zijn afgeschermd kwam hij als volksheld in aanraking met zaken waar hij van weggehouden had moeten worden en werd hij geleefd door de inwoners en fans waardoor het al knap genoeg was dat hij het nog zolang heeft volgehouden.

Puur wat betreft passie heeft hij natuurlijk wel gelijk. Maradona is de entertainer, en die genoot er ook van. Messi is fabuleus met zijn voeten, maar is qua persoonlijkheid nooit echt toonaangevend geweest. Wmb ook niet nodig, zijn statistieken zeggen genoeg.

hmm...beetje onzin. Dat je een andere uitstraling hebt, wil niet zeggen dat je geen passie hebt. Messi en Ronaldo staan al meer dan 15 jaar aan de absolute top, dat lukt niet zonder passie.
Hun zakken zijn al 15 jaar lang gevuld, en toch blijven ze maar gaan.

Maradona had een ander karakter en dat sierde hem op het veld, maar of het hem gelukkig heeft gemaakt valt te betwijfelen, t is zeker niet positief geweest.

1 december 2020 om 17:01

Grote onzin.. Zonder passie en plezier redt je het nooit en nergens zo lang! Die Jesus laat ook niets onbenut om steeds maar negatiefs proberen te zeggen over Ronaldo en Messi.. Messi is een gereserveerd persoon die niet aan uitbundige feestjes en vreemdgaan doet!! Als men dat passie noemt, verschillen zij daarin inderdaad wel enorm.

Iemand vroeg me laatst om uit te leggen waarom ik Maradona boven Messi plaatste. Voetbalzone app doet de laatste tijd vaag bij mij als ik op iemands reactie wil reageren. Maar dan maar op deze manier.Ik zal het 1x uitleggen in kannen en kruiken. Qua speelstijl zijn Maradona en Messi vergelijkbare spelers. Beiden zijn 1 met de bal, hebben een uitmuntende techniek, motoriek, dribbel, acceleratie, startsnelheid, inzicht, overzicht, steekpass en vrije trap in de benen. Op al deze punten scoren zij 10/10 wat mij betreft. Het verschil imo met Maradona tov de rest is vrij simpel: al die anderen speelde altijd in geweldige teams: Messi in het beste Barca ooit, Pele speelde bij Santos en had bij Brazilie altijd geweldenaren om zich heen (overigens kan je geen 3 wk’s aan Pelé toedichten aangezien 1962 toch echt Garrincha de absolute vedette was die het deed), Cruijff speelde bij Ajax ook met absolute grootheden samen en hetzelfde geldt voor het Nederlands elftal in die periode. Messi mag trouwens vergeleken met Maradona ook niet klagen als je spelers als Higuain, Aguero, Dybala en Di Maria ook nog om je heen hebt. Messi en CR7 laten het inderdaad over een langere periode zien maar spelen zoals ik al zeg wel bij de grootste clubs ter wereld waar ze met de beste spelers ter wereld om zich heen spelen. Maradona speelde als 15 jarige (bij het kleine Argentinos Juniors) al River Plate en Boca helemaal suf waar gewoon spelers van het nationale elftal speelde. Hun hoogste klassering ooit (2e) werden ze dankzij Diego. Maradona speelde in de jaren 80/90 in de SerieA waar toentertijd de beste spelers speelde en het verreweg de sterkste competitie ter wereld was. Hedendaags kennen wij La Liga en de PL als de sterkste competities destijds was dat met afstand de Serie A. Toen had je ook geen var of scheids die topspelers in bescherming namen. Als Messi of CR7 nu even al stoppen en hun handen omhoog doen fluit de scheids meteen in hun voordeel. Maradona werd letterlijk doodgetrapt en niemand die er wat aan deed. Destijds werd je topscorer van de competitie met 15-20 doelpunten. Los daarvan Napoli kampioen maken (2x) is hetzelfde als Messi dat doet met een Espanyol of C.Ronaldo een Fulham. Alleen die prestatie op zich maakt Maradona al groter dan wie dan ook. En je wilde een vergelijk met Messi toch? Dan stappen we nu over naar het Argentijnse nationale team: 1986’ is er nooit een speler meer geweest die in zijn eentje zo een stempel heeft gedrukt en zo wat 1 mans zijn land die beker bezorgd heeft. Zelfs Cruijff van 74’ is dat niet gelukt en kijk alleen al welke spelers Cruijff in dat team om zich heen had en Pele weliswaar wel in 58’ en 70’ maar nogmaals: de medespelers die hij had kan je onmogelijk vergelijken met de medespelers die Maradona had in 86’. Passarella was al een oude rot. De enige 2 die wat konden waren Burruchaga en Valdano. Maar meer ook niet. In heel Argentinie werd dat elftal al de grond in geboord in de voorbereiding dat ze slecht waren en onmogelijk resultaat konden behalen. Overigens is Maradona in 82’ echt de wedstrijd uitgetrapt door de Brazilianen en de scheids deed er niets aan. Uiteindelijk namen de frustraties terecht de overhand en pakte hij rood. 90’ helaas de finale verloren maar Messi heeft 2014 ook de finale verloren en ook nog eens 2 Copa’s achter elkaar. Los daarvan zit het grootste verschil voor mij tussen hetgeen Maradona al zei tegen Pelé: Messi is geen leider, hij heeft geen persoonlijkheid. Als alle omstandigheden ideaal zijn kan hij dat buitenaardse Maradona achtige niveau inderdaad ook aantikken. Maar het is geen gozer die zoals Maradona zijn team op sleeptouw neemt wanneer erom gevraagd wordt of een echte strijder die blijft vechten tot het laatste fluitsignaal. Maradona had een charisma waar je U tegen moet zeggen. En ja, Maradona is wereldkampioen en Messi niet 2e plaats telt niet en al helemaal in Argentinie niet. Messi is zwak, als het tegen zit dan maar roepen dat je kapt om er vervolgens maar op terug te komen wanneer het jouw uitkomt. De enige die zulk gedrag zou mogen hebben is Maradona en niet Messi. Daarom wordt Maradona terecht als deGrotere van de 2 gezien. Statistieken zijn leuk en bizar maar ik ben nooit iemand geweest die naar aantal doelpunten en assists kijkt. Het gaat om je invloed op het veld en datgene wat je laat zien op de momenten dat het echt moet: en nogmaals niemand tipt dan aan Diego Armando Maradona! The real and one and only GOAT. En besef ik ben een Brazilie fanaat altijd al geweest. Maar een Argentijn is de beste, dat valt namelijk gewoon niet te ontkennen. Pelé niet, Garrincha niet, Zico niet, Romario niet, Ronaldo niet, Ronaldinho niet. Pluisje en niemand anders!

1 december 2020 om 17:05

En toch bewijst Messi het al 2x langer dan Maradona, heeft hij meer gescoord, heeft hij meer prijzen in clubverband, meer individuele prijzen, meer goals bij Argentinië,... Maar je hebt uiteraard wel een punt dat Maradona meer invloed en impact op een team had dan Messi heeft want de prestaties bij Napoli en Argentinië staan op eenzame hoogte. Maar je kan niet ontkennen dat Messi ook een grote invloed heeft op een elftal. Bij het beste clubelftal ooit was hij nog steeds de exponent, toch? Maar goed, net zoals bij de meeste grote voetballers zal de grootsheid van Messi zijn prestaties pas erkend worden als hij al lang gestopt is.

1 december 2020 om 17:11

Maar dat zijn toch niet te vergelijken tijden? Het zijn namelijk vergelijkingen die je niet moet aangaan. Wie zegt dat Messi in de jaren 70-80 had kunnen uitblinken (persoonlijk denk ik dat dat lastig geweest zou zijn omdat hij dan waarschijnlijk geen groeimiddelen had kunnen ontvangen) en anderzijds wie zegt dat Maradona in het hedendaagse voetbal had kunnen uitblinken waar het er allemaal veel en veel professioneler aan toe gaat. Dat prijzen argument gaat trouwens niet op want zet Messi nu bij Burnley of begin 21ste eeuw bij Fulham en ik denk dat hij blij zou mogen zijn met de clubprijzenkast van Maradona.

1 december 2020 om 17:13

Die man schrijft een fantastisch stuk met onderbouwing en dan kom je aan met je eerste 4 zinnen. Mijn hemel zeg, daar geeft hij toch een kanttekening op? En dan zeggen maar toch ‘statistiek’.

1 december 2020 om 17:14

Ik ontken niet dat Messi geen grote invloed op een elftal kan uitoefenen. Heb ik dat ergens beweerd? Ik leg alleen uit waarom Maradona boven Messi staat voor mij. Niet alleen voor mij, voor heel Argentinie trouwens. Maradona speelde voor Argentinie altijd goed echt altijd. Of ze nou wonnen, verloren of gelijk speelde: hij was altijd de beste speler op het veld. Messi staat zeker in de top 3 beste spelers ooit voor mij. Maar dan wel op de 2e plek achter Diego. Trouwens de laatste keer dat Messi de CL won had hij met Neymar en Suarez toch echt absolute wereld vedettes om zich heen. Nogmaals speel maar eens met zulke spelers als Maradona in 86’ om je heen en zie dan maar eens wereldkampioen te worden en dan individueel zo erg uitblinken (geen enkele speler heeft zo erg uitgeblonken op een WK als Maradona). Je zegt meer individuele prijzen? Je weet wel dat tot 1995 niet-Europeanen de prijs van beste voetballer ter wereld niet konden winnen neem ik aan? Anders had Maradona al meer dan die 6 gouden ballen van Messi gewonnen. Meer goals bij Argentinie ja in veel meer wedstrijden. Maar wat heeft hij gewonnen? Jeugd wk van 2005? Die heeft Maradona ook gewonnen in 1979. Het is ook gewoon simpel: Maradona is wereldkampioen en Messi niet. Dat weegt in Argentinie 1000x zo zwaar. En Messi zelf weet dit ook als geen ander.

1 december 2020 om 17:54

@ JK-Ajax: Oh sorry, ik wist dat ik mocht reageren op de manier waarop ik wil en waarop ik mijn mening wil geven. Stuur je dan even de regels hierover naar me door? Alvast bedankt.

1 december 2020 om 18:22

Je zegt: ''als alle omstandigheden ideaal zijn kan hij dat buitenaardse Maradona achtige niveau inderdaad ook aantikken'', ik zie het eerder andersom. Een hoogtepuntenfilmpje van Maradona's gehele carriã¨re is hetzelfde als een hoogtepuntenfilmpje van een van Messi's topseizoenen. Als Maradona die Copa del Rey-finale goal van Messi tegen Bilbao gemaakt zou hebben, zou het veel iconischer worden gebracht dan hoe dat nu bij Messi gaat. Omdat Messi simpelweg veel meer van dat soort hoogtepunten heeft wordt het bijna normaal gevonden bij hem. Dat geeft aan hoe groot hij is. Ik ben het met je eens dat Messi er niet altijd staat op grote momenten, maar hij heeft er ook zó vaak wel gestaan op grote momenten. Maradona heeft alles mee ten opzichte van Messi, de uitstraling, de passie, het verhaal van nationale volksheld, die bos haar van hem, zijn hele manier van bewegen met zijn borst vooruit en schijt aan alles en iedereen, ik begrijp volledig dat mensen in Maradona de belichaming van voetbal zien. Al zou ik hem live hebben zien spelen zou ik zeer waarschijnlijk hetzelfde roepen. Maar als je puur naar voetbalkwaliteiten kijkt, is Messi beter. Dat Maradona voor jou groter is dan Messi begrijp ik, maar laten we niet vergeten hoe groots Messi is. Het wordt misschien door dit seizoen wat vertroebeld, maar die man heeft 10 jaar lang week in week uit elke wedstrijd dingen laten zien die niemand anders kan. Dat gaat nooit meer vertoond worden. Ik zie in je andere reacties dat je Messi ook adoreert, maar dat zijn inzicht nooit beter is dan dat van Maradona? Messi heeft in de afgelopen jaren zoveel absurde steekpasses gegeven, al die ballen op Alba etc, die zie ik niet voorbijkomen in de compilaties van Maradona hoor?

1 december 2020 om 18:34

Maradona was een slagje kleiner dan Messi en ook hij kon het bolwerken. We kunnen verschillende tijdperken simpelweg niet vegelijken. Laten we blij zijn dat we ze allebei hebben mogen meemaken.

1 december 2020 om 20:06

Maatje, Dan raad ik je aan hele wedstrijd terug te kijken van Maradona. Die steekpasses die Messi geeft die gaf Maradona toen al. Dat heeft hij gewoon letterlijk 1 op 1 gekopieerd. Compilaties geven een vertekenend beeld ik zou zegge kijk hele wedstrijden terug. Overigens vind ik de steekpasses van Iniesta en Xavi wellicht nog indrukwekkender dan die van Messi, maar dat is weer een ander verhaal. Messi inzicht is van hetzelfde niveau als Maradona maar beter niet.

3 december 2020 om 13:56

Laten wij aub niet vergeten dat Napoli een aardige ploeg had he. Argentinië ook. Bij Barça is Pluisje ook geen kampioen geworden. Sowieso al dat vergelijk. Waarom? Andere generatie, nu gaat alles sneller dan toen. Niet te vergelijken

4 december 2020 om 02:06

Ok..wereldkampioen maakt je de beste voetballer?? Dat je een sterkere persoonlijkheid hebt (leider) maakt je een betere voetballer??? In een tijd spelen waarbij je zogezegd werd doodgetrapt, maar waar het tactisch amateuristisch is en waar je dus veel makkelijker doorheen komt, in vergeleken met nu maakt je een betere voetballer??? Kom op zeg als je gewoon realistisch bent en los van alle prijzen en prestaties is het toch duidelijk dat Messi een veel betere voetballer is. En ja ik zeg veel beter voetballer. Kijk naar zijn tactisch vermogen, zijn ongelofelijke passes, zijn schoten, zijn dribbels, zijn goals en zijn vrije trappen. In die tijd was voor elk aspect een individu die in 1 of 2 uitblinkte maar Messi blinkt in al die aspecten uit. Voetbal is hedendaags zoveel moeilijker als dat het toen was. Zet een Maradona in het Barca met Xavi, Iniesta etc. En die had echt niet gepresteerd wat Messi heeft gepresteerd. Iedereen lult altijd maar makkelijk Maradona WK en Napoli ja dat is hetzelfde als de eredivisie van nu. En zet Messi bij een team in de eredivisie en dan trekt hij die ook omhoog. Man de la liga van nu is 10000 keer zo hoog qua niveau als de Italiaanse competitie van toen. Messi is en blijft de GOAT.

1 december 2020 om 17:20

Je hebt over de Var maar met de var had had hand van god natuurlijk nooit bestaan.. verder zeg je dat stats leuk zijn maar gaat om je invloed. Laat stats nou de beste manier zijn om je invloed te hebben op het veld.. en daar blinken zowel ronaldo als Messi de beste in. Maradona is een absolute legend maar ben wel benieuwd hoe het voor hem was tegen verdedigers als Puyol, Chillinie, Boateng, Ramos en van Dijk. Ik VIND Messi en Ronaldo de beste 2 spelers ooit. Waarom? Omdat zij uitblinken in dat gene waar de sport om draait. Doelpunten maken en westrijden beslissen. Wat boeit mij nou dat Maradonna een grote mond had op het veld of wat voor karakter hij had? Ronaldo en Messi vanaf hun debute tot het moment dat ze op pensioen gaan tot de wereldtop behoort. Niet eens in de top 10 of top 5 maar deze 2 staan hun hele carriere op 1. Maradona heeft mooie dingen gedaan met Argentinië maar hij wordt voor herkend door een seizoen met Napoli en een Wk. Daar staat tegenover 15 seizoenen aan doelpunten en prijzen van die andere 2. Je kan toch niet zomaar zeggen ja die stats.. leuk allemaal daar kijk ik niet naar? Hoezo niet hoe worden die westrijden gewonnen dan? Door een leuke persoonlijkheid te hebben? Mensen moeten daarnaast kappen met onzin dat Maradona in zijn "eentje" het wk heeft gewonnen. Argentinië had dat toernooi een geweldig elftal met Maradona als uitblinker.

1 december 2020 om 17:22

Heb je een idee tegen wie Maradona allemaal speelde in de Serie A?

1 december 2020 om 17:22

Check even voor het gemak hoeveel wedstrijden messi en Ronaldo hebben "beslist" op het moment dat het team dat nodig had.

1 december 2020 om 17:23

Seizoen in napoli was legendarisch laten we dat voorop stellen. Maar nu lopen er oveal wereld verdedigers niet alleen in Italie.

1 december 2020 om 17:27

Met je laatste zin laat je al zien dat je totaal geen kijk hebt op de zaken. De hand van god zou inderdaad afgekeurd zijn, maar ze hadden Engeland alsnog opgerold. Het mooiste doelpunt ooit is in diezelfde wedstrijd gemaakt. Tja, op dat podium en op dat moment is toch wel ff anders dan tegen Getafe in de competitie hé . Je praat over Chiellini, Puyol, Ramos, Van Dijk en Boateng? In de tijd van Maradona in Italie had elke team slagers achterin vriend. Die mochten doen wat ze wilde met Maradona tot doodschoppen eraan toe er werd amper ingegrepen. Wie zijn die namen die jij noemt? Maradona dolde Baresi en Rijkaard alsof het pionnetje waren joh pannenkoek. Gauw wegscheren hoor. Discussier hierover met mij als je daadwerkelijk weet van zaken hebt. Overduidelijk dat jij pas 15 jaar voetbal kijkt. Zo eentje die denkt dat die verdedigers van nu die je opnoemde ook zeker de beste ooit zijn lol.

1 december 2020 om 17:30

Maar je zegt dat je benieuwd bent of dat Maradona het kon tegen Van Dijk, Ramos,... waarmee je lijkt te insinueren dat Maradona het opnam tegen koekenbakkers of iets dergelijks.

1 december 2020 om 17:39

@barcalover, Ik raad je aan YouTube eens te openen en te kijken naar tegen wie Napoli het opnam in die jaren en welke spelers er toen bij die clubs instonden (Baresi, Bergomi, Rijkaard) om er maar even drie te noemen. Daarnaast was het niet 1 geweldig jaar, maar maakte Maradona Napoli 2x kampioen. Ook wonnen ze de UEFA cup met overwinningen tegen o.a. Juventus en Bayern München... Daarnaast wat Garrincha ook al zei, het is een stuk makkelijker scoren in het hedendaagse voetbal als toen in Italië het geval was en daarbij speelde Messi en Ronaldo altijd in teams die veruit de betere waren, terwijl dat bij Maradona simpel weg niet het geval was, ook niet bij het Barcelona waarin hij toen speelde. Dan nog terug komend op het WK, dat was helemaal geen fantastische ploeg zoals jij ons wil doen geloven. Maar een matig team wat zich net aan kwalificeerde en waarvan niemand in Argentinië ook maar de verwachting had dat ze ook maar een rol van betekenis zouden gaan spelen en toen stond Maradona op en bracht ze bijna in z'n eentje de WK titel. Ik ben groot fan van de voetballer Messi maar Maradona is toch echt nog een stapje hoger dan wie dan ook ooit op een voetbalveld

1 december 2020 om 17:44

''met je laatste zin laat je al zien dat je totaal geen kijk hebt op de zaken.'' Mijn laatste zin was ''argentinië had dat toernooi een geweldig elftal met Maradona als uitblinker.'' Jij wil dus ontkennen dat Argentinie geen sterk elftal had dat toernooi? Hmm en dan ben ik de gene die geen verstand heeft van zaken. Misschien even googlen met welke spelers Maradona dat toernooi speelde? Elke linie wel 1 of 2 wereldtoppers.

Ik praat over die verdedigers omdat er nu tegenwoordig ongelooflijk sterk en tactisch wordt verdedigt, clubs staat tegenwoordig zo goed georganiseerd, daar kom je even niet snel door heen in je eentje. In de tijd van Maradona had je natuurlijk sterke verdedigers maar inderdaad wat je zegt die mochten doen wat ze willen, lekker uit positie lopen, veel ruimte achter laten en met zn alle achter de bal aan en spelers schoppen. Kijk bijvoorbeeld hoe sterk Liverpool verdedigend staat met van Dijk, of Juve tijdje terug, wat dacht je van hoe Mourinho zijn teams neerzette?

Verder wil ik graag met je een normale discussie starten hoor, alleen maar leuk en daarom zitten we op dit forum. Maar opmerkingen als ''gauw wegscheren hoor'' ''pannenkoek'', ''overduidelijk dat jij pas 15 jaar voetbal kijk'', zijn naar mijn idee beetje gek en vooral onnodig om je punt duidelijk te maken. Als ik dit soort dingen lees dan heb ik al helemaal geen zin om op je te reageren maar goed neem toch de tijd. Dus als je een normale discussie wil dan graag maar niet op zo'n toon.

1 december 2020 om 17:46

Excuses Lierse ik kon mijn betoog niet helemaal duidelijk uittypen omdat ik op de telefoon zit en dan is het niet helemaal chill om lappe teksten te schrijven. Ik bedoel meer dat teams en het voetbal zelf nu verdedigend gewoon veel beter is dan vroeger. Als ik Maradona zijn filmpjes zie dan zie ik een geweldige voetballer die technisch van ongekend niveau is maar ik zie ook zo veel verdedigende fouten en zo veel ruimte. Nu is dat toch echt anders waar teams vooral spelen om niet te verliezen.

1 december 2020 om 17:52

Ik weet niet of het voetbal tegenwoordig verdedigend veel beter geworden is. In die tijd was het een knappe prestatie als een kampioen van de serie meer dan 20 wedstrijden won (op 30), en de topschutters scoorden een stuk minder.

1 december 2020 om 17:54

Laat ik vooral voorop stellen dat ik Maradona zijn periode bij Napoli legendarisch vind, ik denk dat zo iets in de toekomst nooit meer gaat voorkomen. Maar is het niet zo dat teams tegenwoordig veel tactischer en verdedigend beter zijn dan toen? Dat is wat mij opvalt als ik filmpjes van ''vroeger'' terug kijk.

Verder over het WK elftal van Argentinië, ze waren destijds echt geen favoriet maar ze hadden echt wel een heel sterk team. Néstor, Giusti, Bochin, Batista, Borghi en Valdano. Volgens mij waren dit stuk voor stuk spelers die heel goed waren bij eigen club en ook prijzen pakte waarin ze een sterke hoofdrol speelden.

Het feit blijft dat je niet zomaar kan zeggen nou Maradona is nummer 1 want ik hanteer deze argumenten en mijn opmerking is een feit en daar moet je mee dealen. Dat doet Garrincha hierboven wel. Hij geeft aan dat hij stats niet zo vind en liever naar andere dingen kijkt. Nou ik vind stats wel belangrijk en vind Messi en CR7 wel beter dan de rest ook omdat ze 15 jaar aan de top staan.

1 december 2020 om 17:59

Feit is wel dat een Mourinho (als voorbeeld) wel uren en uren beelden heeft van zijn tegenstander en zo zijn team perfect kan voorbereiden op wat er komen gaat. Teams zijn tactischer gewoon veel beter dan vroeger en het spel heeft zich gewoon verbeterd. Nou kan je zeggen ja wie weet misschien heeft Maradona nu wel betere prestaties kunnen leveren als hij betere middelen zou hebben. Toch denk ik dat Maradona niet de drang en de motivatie had om meer uit zijn carriere te halen. van Basten zei mooi bij Rondo, Maradona wilde het WK winnen en na dat doel te halen en de titels met Napoli is hij zijn interesse langzaam kwijt geraakt en is het minder geworden. Dat heeft dan niks met de middelen te maken maar dat is hoe je als persoon bent.

1 december 2020 om 18:06

@barcalover, ik respecteer volledig dat je een andere mening hebt. En je hebt ook helemaal gelijk dat de statistieken van CR7 en Messi buitenaards zijn. Alleen spelen zij wel altijd in een dominant team dat haast continue op de helft van de tegenstander te vinden is met waanzinnige spelers om hun heen. Daarnaast is mijn mening dat er nu veel minder verdedigd wordt door de zwakkere ploegen dan in de tijd van Maradona. In zijn tijd bij Napoli speelde alle ploegen waanzinnig verdedigend waardoor scoren veel moeilijker was dan nu, kijk maar naar de uitslagen en de topscores lijsten, dat is allemaal veel lager. Ik denk juist dat er nu veel vaker met een hoge lijn wordt verdedigd, ook door slechtere teams. Terwijl ze in die tijd gewoon met heel weinig ruimte in de rug speelde en heel veel man terug.

1 december 2020 om 18:37

Puyol, Chillinie, Boateng, Ramos en van Dijk.... ik gok dat je nog wat jong bent.als je weet welke verdedigers er in italie speelde in die tijd zou je net als ik een gliamlach op je gezicht hebben als je naar jouw rijtje namen keek.
En tuurlijk is karakter wel belangrijk.je kan wel 6 doelpunten maken per wedstrijd,maar als de tegenstander er 7 maakt heb je er weinig aan.spelers zo als maradonna zetten het team ook neer.dat word bedoelt met karakter. hij kon de rest van het team motiveren.

1 december 2020 om 18:42

Ik ben het met je eens dat verdedigers nu tactischer zijn,echter zijn de backs meer middevelders.waar vroeger gewoon (zeker in italie en ook vaak op wk enzo)er gewoon 4 cv stonden achterin.dat maakt het weer wat lastiger in mijn optiek.

1 december 2020 om 18:56

Ik kijk voetbal actief mee sinds 2002. Ik heb gelukkig nog spelers mee gemaakt als Roberto Carlos, Nesta, Maldini, Puyol, Cafu. Naar mijn idee verdedigers waar Boateng, Ramos en van Dijk nog achter op lopen qua niveau. Waarom ik echter die laatste 3 aanhaal is omdat die gasten vaak tactisch gewoon heel sterk waren en als team verdedigen. Ik vind zelf dat teams tegenwoordig beter tactisch staan dan dat vroeger ze waren maar denk ook dat dat per persoon verschilt dan.

Over de karakter van een speler ja.. Heeft Mradona echt zijn volledige team neergezet? bemoeide hij zich echt met de verdediging? Dat hij zijn team kon motiveren geloof ik best maar wie zegt dat Messi dat niet doet? Omdat wij dat niet op tv zien? Lijkt me niet. Ik heb jonge spelers bij barca alleen maar lof over Messi horen praten, hoe hij ze helpt, motiveert en op het veld tips geeft. Messi gaat natuurlijk zich niet bemoeien met hoe er wordt verdedigd wat dat is niet zijn taak als aanvaller. Maakt dat hem dan minder qua karakter? Dat Maradona een ander karakter heeft dan Messi is overduidelijk maar om nou het ene karakter beter neer te zetten slaat natuurlijk nergens op. Ik kan me herinneren dat Maradona werd afschuwd door zijn ''rare karakter''

1 december 2020 om 17:34

Goed betoog! Op 1 punt na. Cruijff is in mijn ogen de allergrootste omdat hij het voetbal voor altijd heeft veranderd. Verder nagenoeg overal mee eens!

1 december 2020 om 17:39

Mag jij vinden Francine. Bedankt voor je positieve comment op mijn betoog trouwens. In datzelfde betoog geef ik aan waarom Maradona ook boven wijlen Johan Cruijff staat voor mij. Maar Cruijff staat sowieso in de top 5 beste voetballers ooit, no doubt.

1 december 2020 om 18:00

Garrincha, wat een heerlijk lang stuk tekst. Heb echt genoten tijdens het lezen! Ben ook absolute Messi fan maar jij hebt echt gesproken!

1 december 2020 om 18:18

Door mijn tekst lijkt het waarschijnlijk alsof ik anti-Messi ben terwijl ik hem adoreer. Ben een groot bewonderaar van Messi. Voor mij is Messi vs CR7 niet eens een discussie waard, omdat ik Messi echt de veel betere voetballer vind van de 2. Terwijl ik respect heb voor Cristiano en zijn prestaties. Maar goed, Maradona voor mij by far the Goat!

1 december 2020 om 19:56

Ik ben het helemaal met je eens Garrincha. Messi is een fenomenale speler maar Maradona is voor mij ook de beste allertijden

1 december 2020 om 18:51

Het is zo moeilijk om ze te vergelijken omdat ze uit verschillende tijdperken komen. Je hebt het over Maradona die alleen een team draagt, maar dat is tegenwoordig niet mogelijk. Het spel is zoveel sneller en tactischer geworden. Als ik beelden terugkijk van Maradona, valt me ​​meteen op hoe slecht die verdedigers waren en hoeveel ruimte hij had. Als je Maradona met een tijdmachine naar deze tijd zou nemen, zou het niet werken omdat het spel gewoon te snel is. Hij zou nooit de tijd en ruimte hebben om een ​​heel veld in een WK door te steken. Ps: Er spelen zoveel meer teams in het WK nu waardoor het moeilijker is om ver te komen. Ik ontken het talent van Maradona niet, maar Messi speelt op een hoger niveau nu.

1 december 2020 om 20:15

Dat is toch echt een non argument. Hij zou toch ook nog veel beter zijn dan nu door de toenemende professionalisering. Bovendien stak Messi ook in zijn eentje een heel veld over niet gek lang geleden. Zelfs Robben in zijn beste dagen. Allemaal buitencategorie.

2 december 2020 om 11:00

@garrincha10 (en de vele andere natuurlijk ;-)). Allereerst wil ik beginnen met je te complimenteren voor je zeer goed onderbouwde reactie. Alle credits daarvoor naar jou. Ik ga een poging wagen om uit te leggen waarom voor mij Messi absoluut op nummer 1 staat. Ik ben inmiddels bijna 45 en kijk al bijna heel mijn leven voetbal. Het WK van '86 was het eerste grote toernooi wat ik zag. Daar was Maradona die de wereld betoverde, maar mij gek genoeg een stuk minder. Ik vond zijn 'hand van God' doelpunt zo ontzettend valsspelen, dat Maradona daar voor mij in achting daalde. Fabuleus WK natuurlijk verder, maar dat ene moment is altijd als nare bijsmaak blijven hangen. Voor mij is de eerste echte adoratie voor een speler ontstaan bij Marco van Basten. Nog steeds kijk ik met grote weemoed filmpjes van hem terug. Voor mij de allerbeste spits ooit, maar niet de allerbeste speler ooit. Dat is in mijn ogen Messi geworden en ook voor hem heb ik een soort van adoratie opgebouwd. Je wordt ouder, dus het is minder gek dan bij Van Basten, maar de dingen die ik Messi (heb) zie(n) doen zijn w.m.b. buitenaards. Jij noemt de dribbels van beide spelers gelijkwaardig. Ik ben dat niet met je eens, maar het gaat natuurlijk om details. Vaak wordt het doelpunt van Maradona tegen Engeland aangehaald als mooiste doelpunt ooit, maar die dribbels heb ik Messi zo ontzettend vaak zien doen. Zoals de bal bij Messi aan zijn voet plakt is onnavolgbaar en ook hij heeft dat op de allerhogste podia laten zien (hij is er alleen geen WK mee geworden). Echter, ook in de CL tegen de sterkste ploegen van alle topcompetities heeft hij het laten zien en dat al bijna 15 jaar lang. Dat houdt dus in tegen teams die er verschillende speelstijlen op nahouden, want vaak zie (wordt de laatste jaren minder) dat elke competitie wel een bepaalde manier van spelen in houdt. Verder is Messi ook bijna volmaakt 2-benig. Natuurlijk, zijn linker is als het toverstokje van Harry Potter, maar ook met zijn rechterbeen heeft al zo vaak de trekker overgehaald. Daarin is hij absoluut de meerdere van Maradona. Ook vind ik de vrije trappen van Messi van een hoger niveau. Het is toch alsof je naar kunst zit te kijken, zoals hij vrije trappen neemt. Nogmaals, het zijn details, maar ook hierin vind ik Messi dus beter. Daarnaast is Messi natuurlijk het boegbeeld van het i.m.o. beste elftal wat ooit heeft gespeeld. Lang dacht ik dat het Milan van de jaren 90 het beste was, maar wat Barcelona vanaf 2006 tot 2014 (kan er wat jaren naast zitten) heeft laten zien was magisch. Natuurlijk was dat een elftal vol sterren, maar de absolute klasbak was Messi. Niet alleen vanwege zijn goals, maar juist ook vanwege zijn karrevracht aan assists en bepalende momenten. Zoals Maradona wordt verafgod in Napels, zo is dat in Barcelona met Messi. Het lijkt alleen wat minder, want de mensen zijn daar allereert natuurlijk veel meer gewend, maar ook een stuk welvarender. Er is kortom meer naast voetbal. Dat maakt Messi alleen niet minder belangrijk. In het Argentijnse elftal heeft Messi inderdaan nooit echt uit de schaduw van Maradona kunnen stappen, maar ik denk zelfs dat hem dit met een nieuwe wereldtitel niet was gelukt. Zo werkt het toch vaak met adoratie voor mensen, als je die eenmaal hebt voor iemand dan kan dat niet door iemand anders worden overgenomen. Cruijff zal altijd als de beste voetballer van Nederland worden gezien, Pele bij Brazilie idem en Beckenbauer bij Duitsland ook. Legio voorbeelden en Messi heeft bij Argentinie dus Diego voor zich staan. Bedenk ook even welke druk dat met zich meeneemt, een druk die Maradona nooit in die mate heeft gehad bij Argentinie, Er was immers geen Maradona voor hem. Het blijft hoe dan ook altijd moeilijk om spelers uit verschillende tijdperken met elkaar te vergelijken. Het is eigenlijk niet eerlijk en toch doen we het allemaal, ik dus ook zei de gek ;-). Ik wil jou in ieder geval danken voor je waardevolle bijdrage. Eens zullen we het niet worden wie de Goat was en dat hoeft ook niet. Laten we vooral genieten van alle mooie momenten die zij, maar ook vele andere legendes ons hebben bezorgd en nog zullen bezorgen. Wat dat betreft is het toch een zegen dat iets als youtube is. Oh ja, voor mij is trouwens de allergrootste sportman ooit geen voetballer, maar een tennisser. Rodger Federer, held van beroep. Maar goed,,,,dat is weer een hele andere discussie en die hoort op dit forum niet thuis.

3 december 2020 om 13:54

@garrincha. Wat een hoop onzin zeg. Pfoe!

De beste man haalt kwaliteit en passie/uitstraling door elkaar. Ik acht Messi een stuk beter qua voetballend vermogen, inzicht en scorend vermogen en bezit dus meer kwaliteiten dan Maradona die daarentegen wel over meer charisma beschikt. Dit geldt ook voor de vergelijking Iniesta en Zidane. Iniesta is voetballend een stuk beter dan Zidane maar toch achten veel mensen Zidane beter vanwege zijn charisma.

1 december 2020 om 17:04

Jij moet minder roken gap. Messi voetballend vermogen en inzicht een stuk beter dan die van Maradona? Never nooit. Scorend vermogen overigens wel (maar dat is meteen ook het enige). Zoals ik al zei: als de omstandigheden ideaal zijn kan Messi het Maradona niveau weleens aantikken ja, maar meer ook niet. In dit Barca van nu zou Maradona ze toch naar overwinningen leiden. Met Maradona in het team zou Barcelona geen debacles opgelopen hebben zoals die tegen Roma, Liverpool en die schande tegen Bayern. Iniesta is ook niet een stuk beter dan Zidane op voetballend gebied. Ik vind ze persoonlijk aan dezelfde tafel zitten qua niveau wat ze hebben laten zien en prijzen die ze hebben gewonnen. Zidane had wel een betere traptechniek en afstandsschot, daar waar ik Iniesta zijn dribbel sierlijker/eleganter vond om te zien. Maar de 1 is echt niet beduidend beter dan de ander. En als dat al zo is, denk ik dat Zidane ietwat in het voordeel zal zijn maar dat is denk ik merendeel nostalgie.

1 december 2020 om 17:07

Waarom? Is toch gewoon een valabel argument? Iniesta was voetballend zeker niet de mindere van Zidane ( integendeel) maar toch heeft Zidane steeds dat streepje voor door zijn uitstraling en charisma.

1 december 2020 om 17:27

Teams zijn tegenwoordig een stuk beter georganiseerd dan in de jaren 80/90, zeker de mindere teams. Ik hoef de spelers verder niet te vergelijken en die discussie over wie de beste ooit is sowieso onzinnig, want heeft alleen maar te maken met de wens om een "beste' uit te roepen. Het enige echt duidelijke verschil tussen Messi en Maradona is dat de één heel extrovert is en de ander juist introvert. Er zijn een paar spelers die ik heb zien spelen die, om me religieus uit te spreken, gezegend leken/lijken te zijn door god, en een soort bovennatuurlijk supertalent bezitten, en dat zijn Ronaldinho, Ronaldo (de Braziliaanse), Maradona, en Messi. Wie als beste wordt gezien zal me verder worst wezen, het vermaak en de verbijstering die deze spelers me hebben gegeven is voor mij genoeg om mijn liefde voor voetbal te rechtvaardigen.

1 december 2020 om 17:27

En hoezo never nooit dan? Wat maakt maradona zijn voetbalinzicht beter dan die van Messi dan?

1 december 2020 om 17:28

Mooi gezegd Tesla. Mijn complimenten. Zijn inderdaad spelers die de wauw factor hebben en wie de beste is hangt per persoon wat iemane belangrijk vind. Ik vind stats belangrijk en garrincha vind dat minder belangrijk

1 december 2020 om 17:30

Jij bent echt een apart figuur man. Heb ik ergens gezegd nogmaals dat Iniesta minder is dan Zidane? Hahaha begrijpend lezen is een vak apart kennelijk. In je reactie hierboven kwam dat al naar voren, Maar nu is het wel overduidelijk. Zidane en Iniesta zitten aan dezelfde tafel qua niveau waren letterlijk mijn woorden. Misschien een idee om reacties uberhaupt te lezen alvorens je reageert.

1 december 2020 om 17:32

Teams in de Serie A winnen nu echter veel meer wedstrijden dan in de jaren 80 hoor. Je moet maar eens opzoeken hoe relatief “weinig” er toen gewonnen werd.

1 december 2020 om 17:36

Integendeel? Hoe kan je dat nou hard maken? Zidane was waanzinnig. Iniesta ook trouwens, maar in hoeverre kan je dat nou op 1 op 1 vergelijken?

1 december 2020 om 18:30

Maradona speelde aan de zijde van Schuster bij Barcelona in een sterk elftal. Hij won toen overigens geen grote prijzen. Hij kon zich niet gedragen (hij liep daardoor ook iets op) waardoor hij door het bestuur werd weggestuurd. Ze keken bij Barcelona neer op het gedrag en de entourage van Maradona. Messi en Cruijff zijn spelers naar het hart van de Barcelona fans, zeker ook buiten het veld. Maradona heeft maar een paar jaar op top niveau gespeeld. Net als een speler als Dinho. Wat Ronaldo en Messi laten zien over zo'n lange periode is ongekend. Het vereist een ijzeren discipline en topmentaliteit. Voor mij staan Messi en Maradona overigens beiden bovenaan als het gaat om de beste spelers ooit. Te stellen dat Maradona wel even het succes van Messi zou emuleren bij Barcelona is alleen niet fair.

1 december 2020 om 18:37

Iniesta en Zidane staan op gelijke hoogte. Qua uitsraling op het veld kunnen ze er allebei wat van. Pure magie. Beiden stonden er altijd in finales. Ik heb zelden zulke big game players gezien. Iniesta heeft zoveel Motm in topwedstrijden gewonnen. En ook Zidane schitterde altijd als het moest. Iniesta speelde had in zijn centrale rol een grotere invloed op het teamspel, Zidane was iets meer een indivdualist in mijn optiek.

1 december 2020 om 19:56

@Garrincha: lekker makkelijk je comment aan te passen nadat ik mijn reactie al gepost heb...🙄 Los daarvan, hoe bedoel je ‘ hierboven ook al’? Mag ik dan geen mening hebben of is alles wat jij poneert per definitie een absolute waarheid?

4 december 2020 om 02:27

Omstandigheden ideaal...kerel wat voor wedstrijden van Messi heb jij gezien...hebben we het wel over dezelfde Messi. Gast bij bezorgt juist de ideale omstandigheden zowel voor het team en zichzelf. Waar denk je dat al die assist vandaan komen die hij achter zijn naam heeft staan. En de doelpunten die hij maakt, het is ook een verstandhouding tussen spelers die de omstandigheden maakt. De 1, 2tjes die Messi met een Iniesta deed en daaruit scoorde dat komt niet uit het niks. Wat jij met Maradona hebt heb ik met Messi kom niet aan met dit soort onzin want je komt niet geloofwaardig over. Sorry hoor maar een Maradona op z'n top zou niet in de huidige la liga kunnen presteren wat hij destijds heeft gedaan. Messi is gewoon van een veel hoger niveau op alles aspecten.

1 december 2020 om 19:58

@profdic technisch gezien was Maradona superieur aan Messi. Ik zou maar eens wat oude beelden gaan terug kijken, dan snap je wat ik bedoel

1 december 2020 om 20:17

Japie, ook dat is dus pertinent niet waar. Ik vind Maradona ook groter dan Messi maar dit is echt gebaseerd op niks. Laat maar eens zien waaruit dit blijkt.

1 december 2020 om 20:23

Kijk maar elke warming-up van Maradona dan. Die deed gewoon wat acrobatische hoogstandjes op losse veters 10 min voor de aftrap en begon daarna aan zijn wedstrijd. Sowieso Messi speelt puur zakelijk. Het is dribbelen, kappen, draaien en passen. En dat beheerst hij uitmuntend. Maradona gooide wat meer entertainment er door heen. Ik heb Messi nooit een schaar zien doen letterlijk nooit. Niet dat het moet, want hij is net zo efficient in het passeren van tegenstanders uiteraard. Maar het mag ook wat sierlijker en eleganter. Maradona was de ideale mix van zakelijkheid, efficientie en entertainment.

1 december 2020 om 21:44

De opwarming van Maradona voor de halve finale tegen Bayern is legendarisch en technisch van het hoogste niveau dat ik ooit gezien heb... on-waar-schijn-lijk staaltje van balbeheersing.

1 december 2020 om 23:11

@francinedekker... kijk maar wat oude beelden terug. Messi heeft een belachelijk goede techniek maar wat Maradona met een bal kon dat heb ik eigenlijk nooit meer in het voetbal gezien. wat het extra knap maakt is dat de grasvelden in die tijd een drama waren en dat het veel moeilijker was om een actie goed uit te voeren

Maradona is voor mij na R9 de beste speler ooit. In mijn optiek ook spelers die je in degradatieteams neer kon zetten en nog blonken ze uit. Onverwoestbare one man army's. Beide carrières helaas verpest door externe factoren.

Vind dit een beetje makkelijk. Dan vind ik Ronaldinho beter.... Ronaldo en messi presteren al 15 jaar op het hoogste niveau. Maradonna heeft ongeveer maar 4a5jaar goed gepresteerd in zijn hele carrière. Toen napels kampioen werd, scoorde hij gemiddeld iets van 0.8 doelpunten per wedstrijd. Alles werd gewonnen met 1-0 of 2-1.

allebei genadeloze voetballers. Niet met elkaar te vergelijken. Door de sociale media heb ik meer acties gezien van Messi. . Misschien straalt hij minder passie uit, maar is wel zichzelf . Gedraagt zich bescheiden . Vooral privé

Toch wel mooi, als ik de laatste berichten lees is die Messi een koekenbakker. Stond er nooit als het moest, loop maar wat rond.. geen passie. Kan alleen met Xavi en Iniesta voetballen. Hij wint 6 x de ballon d or, heeft zo goed als alle records in handen, maar blijft ineens een net niet voetballer. Hebben mensen de afgelopen 15 jaar geen tv gekeken??

1 december 2020 om 18:09

Denk dat we moeten wachten tot Messi dood gaat en dan zul je weer de zoet sappige verhalen weer horen. Het is bijzonder hoe snel mensen vergeten wat Messi heeft gedaan. 885 wedstrijden 712 goals en 300 assists. Betrokken dus bij 1012 doelpunten in 885 wedstrijden.. Meneer kan dus nog 100 wedstrijden niet scoren of een assist te geven en heeft nog steeds een gemiddeld van elke wedstrijd betrokken bij een doelpunt.. De prijzen laten we maar achter wegen maar als je inderdaad de artikelen en opmerkingen leest van de afgelopen weken en dan zou je inderdaad denken dat Messi een amateur is bij fc bal

1 december 2020 om 21:46

Sssshhhht je mag geen statistieken gebruiken in je argumentatie want die zijn irrelevant blijkbaar... 🤷

1 december 2020 om 22:00

Nee we mogen spelers tegenwoordig alleen beoordelen op hoe gezellig ze zijn en of het flamboyant mannen zijn. Heb gewoon 17 jaar verkeerd naar het spelletje gekeken

Het is gewoon zo dat er in het verleden een paar grote sporters zijn geweest die door hun puurheid een adoratie opriepen waardoor ze veel meer werden dan sporter, en daardoor iets Veel Groters werden. Zonder ook maar iets te zeggen over hun technische kwaliteiten zullen Messi, Ronaldo en zelfs Pélé daarom nooit Groter zijn dan Maradona, Mayweather nooit Groter dan Muhammad Ali en Hamilton en Schumacher nooit Groter dan Senna.

Dit soort uitspraken zijn zo onnodig. Ik vind dat je voetballers moet beoordelen in hun eigen tijd. Pele was de beste in zijn tijd, Maradona was in zijn periode de beste, daarna kwamen Zidane, Ronaldo en Ronaldinho en van de laatste 10-15 jaar is het zonder enige twijfel Messi. Ik heb Maradona en zeker Pele nooit bewust meegemaakt maar net als iedereen ken ik de beelden en verhalen. Buiten kijf staat dat het allemaal fantastische spelers zijn met een onschatbare waarde voor het voetbal. Laten we ons gewoon daar op focussen ipv spelers uit totaal verschillende tijdperken de hele tijd vergelijken.
Mensen van mijn leeftijd zullen Messi zeggen, de generatie daarvoor zal Maradona zeggen en die daarvoor vast en zeker Pele. Verschillende meningen en verschillende tijden die er gelukkig helemaal niet toe doen. Het enige dat vaststaat is dat het allemaal giganten in de historie van het spel zijn

Belachelijke opmerking! Messi speelt sinds 2005 aan de wereldtop. Maradona enkel tussen 1986 en 1990... dat Messi geen wereldtitel heeft en Maradona wel is uitsluitend omdat Messi met Argentinië altijd waardeloze verdedigers heeft gehad en het met de keeper van az (reserve keeper van man. Utd) moest doen! Laatst las ik dat Maradona een degradatiekandidaat (napoli) kampioen heeft gemaakt... ook geromantiseerd, napoli was de nr 12 van Italië en nooit degradatiekandidaat! Maradona is fantastisch en in mijn ogen ook een van de beste ooit maar Maradona is overleden en daarom nu de beste ooit... als Pelé sterft zal hij dat zijn enz. De statistieken van Maradona zijn vergelijkbaar met de Braziliaanse Ronaldo en laatstgenoemde was blessuregevoeliger... zodoende overdreven de beste ooit maar wel een icoon die door zijn doen en laten meer uitstraalde dan Pelé, Cruijff, Messi en Ronaldo9.

1 december 2020 om 17:44

Nooit een degradatiekandidaat zeg je? Napoli eindigde in 1983/1984 als 12de met 26 punten. Moet er wel nog even bij gezegd worden dat de nummers 14,15 en 16 degradeerden en dat de nummer 14 Genoa 25 punten had. Lijkt me toch echt een degradatiekandidaat nee?

1 december 2020 om 17:50

Je vergeet er voor het gemak wel even bij te vermelden dat de serie A toen maar uit 16 ploegen bestond en de laatste drie direct degradeerde, dus uiteindelijk eindige Napoli maar 2 plekken van degradatie af...

1 december 2020 om 18:32

Als Higuain nou wel die goal had gemaakt in de finale zou Messi opeens de beste zijn voor sommigen. Voetbal hangt van toevalligheden aan elkaar helemaal in de grote toernooien.

Helemaal mee eens. Messi is een geweldige voetballer maar met zijn uitstraling en lichaamsstaal is hij geen winner. Hij laat het ook afweten als het tegen zit, en heeft nog nooit een echte hoofdprijs met Argentinië gehaald. Met Barça weer wel, maar alleen als het boordevol met de beste spelers ter wereld was. Maradona is 3 keer in een middelmatig elftal kampioen van Italië geworden en heeft met een relatief zwakker Argentinië ook nog de wereldbeker gewonnen. Messi als persoon een introverte grijze muis. Maradona een flamboyant, rebels persoon. In alle opzichten heeft Maradona mijn voorkeur.

1 december 2020 om 17:48

Messi laat het afweten als het tegen zit? Haha, pardon? Messi is juist degene die Barca op de been houdt wanneer Barca weer eens niets presteert. Maar zelfs Messi kan niet elke wedstrijd schitteren. Maar, jij gaat mij nu natuurlijk vertellen dat Maradona geen moment verzaakt heeft?

En je kan wel hameren op het niet winnen van een grote prijs met Argentinië, maar dat beslist niet of je bij de beste ooit hoort of niet. Leuk dat Maradona het in Italië heeft laten zien, dat klopt ook. Om vervolgens voor de belastingdienst weg te rennen idd. Maradona is een god, was absoluut een van de beste voetballers ooit. Maar je doet nu net alsof Messi geen f*ck waard is vergeleken met Maradona...

1 december 2020 om 20:15

Messi is de beste voetbalker van deze generatie, daar zijn de meeste mensen het over eens. Maar hij heeft veel minder een winnersmentaliteit als Ronaldo en al helemaal als Maradona. Daarnaast kon Maradona een heel team "dragen" en dat zie ik veel minder bij Messi. Als je kijkt naar het Barça van de laatste 2 jaar dan verloren in de CL steeds van ploegen die individueel minder waren dan zij (mind you : wereldtoppers als Alba, Busquets, Griezman etc naast de beste van zijn generatie: Messi). Let wel: als messi goed is speelt hij bovenaards, maar als het slecht gaat kan hij niet altijd het verschil maken.

1 december 2020 om 20:15

Messi is de beste voetbalker van deze generatie, daar zijn de meeste mensen het over eens. Maar hij heeft veel minder een winnersmentaliteit als Ronaldo en al helemaal als Maradona. Daarnaast kon Maradona een heel team "dragen" en dat zie ik veel minder bij Messi. Als je kijkt naar het Barça van de laatste 2 jaar dan verloren in de CL steeds van ploegen die individueel minder waren dan zij (mind you : wereldtoppers als Alba, Busquets, Griezman etc naast de beste van zijn generatie: Messi). Let wel: als messi goed is speelt hij bovenaards, maar als het slecht gaat kan hij niet altijd het verschil maken.

1 december 2020 om 18:12

''messi als persoon een introverte grijze muis. Maradona een flamboyant, rebels persoon. In alle opzichten heeft Maradona mijn voorkeur.'' En wat heeft dit precies te maken met het voetbal..? Als ik flamboyante personen wil kijken dan ga ik wel de Kardashians kijken. ''hij laat het ook afweten als het tegen zit,'' Anders even checken hoe vaak Messi Barca die punten aan het verspelen was heeft gered? Anders even kijken hoevaak hij in finales heeft gescoord? Of tellen alleen die 4 a 5 wedstrijden dat het niet heeft gedaan tegen die tientallen wel?

1 december 2020 om 18:29

Heeft Maradona in zijn gedrag ook jouw voorkeur? Dus het gebruik van drugs, het slaan van een vrouw?

1 december 2020 om 20:00

@Kyle66 de beste voetballer ter wereld wordt toch beoordeeld op wat hij op een veld laat zien? Wat buiten het veld gebeurd heeft namelijk niks te maken met je voetballende kwaliteiten

1 december 2020 om 20:23

Japie, ehvvoetbalstad haalt zelf zijn karakter erbij. Daar reageer ik op. Kwestie van goed lezen.

1 december 2020 om 20:27

Cocaine is niet mijn ding, maar een goeie joint van Boerejongens is altijd lekker, so what? En als ik mijn vrouw een corrigerende tik moet geven, zal ik niet schromen om die te geven. Karakter slaat natuurlijk op het feit hoe je dat op het veld toepast en over kunt brengen op teamgenoten.

1 december 2020 om 21:20

Je vrouw een corrigerende tik geven? Leef je nog in de oertijd? Dus als ze iets doet wat jou niet bevalt, corrigeer je haar met een tik? Oké dan....Edit: in mijn ogen is dat mishandeling. Heb gewoon geen woorden voor een gek die een vrouw slaan normaal vindt.

1 december 2020 om 23:13

@kyle66 ik vind dat ook niet kunnen maar ik beoordeel een voetballer puur op wat hij op het veld laat zien als het om zijn voetballende kwaliteiten gaat. niet dat ik het vind kunnen maar het maakt hem geen minder goede voetballer natuurlijk

Omdat je het niet toont, wil niet zeggen dat je het niet hebt. Veel mensen gaan daar echt de mist in. Zeggen dat hij geen winner is zoals ehvvoetbalstad hierboven...ben je nog wel goed bij je hoofd vraag ik me af? Messi is de enigste speler die met Maradona vergeleken wordt. Dat zegt voor mij alles. Noem me 1 speler die de afgelopen 15 jaar met hem wordt vergeleken? Messi heeft het allemaal bewezen, en toch...voor mij is er een club van de big 5: Pele, Cruijff, Messi, Maradona en Ronaldo Nazario. Spelers die voor een revolutie hebben gezorgd. Ze zijn gewoon apart. De rest komt daarna.

1 december 2020 om 18:35

Haha geinig om te lezen maar dat is exact ook mijn top 5. Weet niet of dat ook jouw volgorde is? 1). Marado 2). Messi, 3). Pelé, 4). Cruijff en 5). Il Fenomeno.

1 december 2020 om 18:39

Di Stefano mag op zo'n lijst niet ontbreken, Bizar hoe er 3 Argentijnen bij de beste spelers zitten. En Brazilie kan er ook wat van. Ik vind Ronaldinho completer dan Ronaldo maar hij heeft het te kort laten zien. Ik vond Rivaldo ook completer maar Ronaldo was een geniale goalmachine.

1 december 2020 om 20:31

Van Pele heb ik nog genoeg wedstrijden kunnen zien WK’s enzovoorts op videobanden. Di Stefano is voor mij te ver terug, je hoort wel altijd fabuleuze verhalen over hem maar in mijn top 5 staat hij niet. Op de officiele fifa uitreiking werd Di Stefano overigens wel 2e achter Pelé en voor Maradona, Beckenbauer en Cruijff. Ronaldinho en Ronaldo kun je niet vergelijken eigenlijk. Een linksbuiten/spelmaker vergelijken met een echte centrumspits. Ronaldinho was een opperbaas, maar het potentieel en hetgeen il fenomeno heeft laten zien is van een nog hoger niveau imo. Rivaldo was een goeie 10/schaduwspits en vormde in 2002 met die andere 2 een gouden trio. Maar in niveau plaats ik hem wel onder Fenomeno en Dinho. Rivaldo plaats ik een beetje in de categorie Kaká. Die was van 2003 tot 2007 ook echt een gruwelijke nummer 10!

1 december 2020 om 21:04

@garrincha10 Rivaldo was mijn jeugdheld, daarna Ronaldinho toen ik wat ouder werd in mijn puberjaren en echt volop voetbalde. En wat betreft mijn volgorde zit ik bijna met jou op 1 lijn. Maar voor mij is Messi de allerbeste...die heeft gewoon geen wereldbeker op zijn naam staan, dat zal altijd een argument zijn om hem te bekritiseren denk ik. Jammer.

Elke voetballer is nu een top atleet, dat was vroeger veel minder zo, ik heb Maradona niet zien voetballen, alleen Messi, voor deze generatie is het dus gwn ook Messi die de goat is, of cr7 mag ook..!!! Ik vraag me af hoe oud iedereen hier is die pluisje zo de hemel in prijzen. Ieder tijdperk heeft z’n helden !! No need 2 compare them. Laat dat ding lekker in Argentinië

Even voor de duidelijkheid : Messi en Ronaldo hebben bijna alle records op hun namen staan! Alle respect naar Diego toe maar coke is geen passie

Wie? Ook weer zo'n iemand die over de rug van een ander in het nieuws wil komen...

Belachelijk en onnodig, deze trap richting twee buitenaards goede spelers. Bij Messi is elke skill ook aangeboren, dat hij een wat introverter karakter heeft maakt hem natuurlijk niet minder dan Maradona. En voor de investering die Ronaldo heeft gemaakt om de superspeler te worden die hij de afgelopen 15 jaar is geweest mag je best wat meer respect hebben; so what dat veel daarvan is aangeleerd? Ik twijfel niet aan de grootsheid van Maradona, maar ten aanzien van Messi en Ronaldo kun je ook wijzen naar de grotere hoeveelheid prijzen die zij, op clubniveau en individueel, hebben gewonnen, de grotere clubs waar ze voor uitkwamen en daarnaast de indruk die ze wekken meer voor hun sport te doen en vooral te laten. Het heeft sowieso geen zin om spelers uit andere tijden te vergelijken, maar het bashen van Ronaldo en Messi lijkt me totaal onnodig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Argentinië

FIFA ranking: 7
123 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1210
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
F. ArmaniKeeper
N. TagliaficoVerdediger
L. BalerdiVerdediger
W. KannemannVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Argentinië.

3740 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 17 11 3 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona gaat in beroep tegen eerste rode kaart ooit van Lionel Messi

Lionel Messi wordt voor twee wedstrijden geschorst vanwege zijn rode kaart tegen Athletic Club (2-3 nederlaag) van zondagavond. De aanvaller van Barcelona kreeg de strafmaat dinsdag te horen van de Spaanse...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren