Van der Vaart: ‘Stoppen met nummer 10, liever gisteren nog dan vandaag’

Donderdag, 26 november 2020 om 19:04Dominic Mostert • Laatste update: 19:16

Rafael van der Vaart kan zich vinden in het idee van Olympique Marseille-trainer André Villas-Boas om het rugnummer 10 wereldwijd te bevriezen als eerbetoon aan de overleden Diego Maradona. De voormalig aanvallende middenvelder droeg het nummer in het verleden, maar geeft Villas-Boas 'groot gelijk'. "Laten we stoppen met dat nummer 10, liever gisteren nog dan vandaag", betoogt Van der Vaart in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

91 reacties (laatste reactie door otterreelick)

Nee sorry dit is onzin. Kijk dat ze dit zouden doen bij een Napoli, dan snap ik het nog. Maar als we dit gaan doen bij iedere club, zijn er over 80 jaar geen rugnummers meer over.

26 november 2020 om 19:38

Bij Napoli is rugnummer 10 sinds 2000 al buiten gebruik. Verder volledig met je eens, Maradona was een geweldig sieraad voor de voetbalsport, maar nummer 10 wereldwijd bevriezen is een idioot idee.

26 november 2020 om 19:54

Een groter eerbetoon dan 10 gebruiken voor de stylist van het elftal is ondenkbaar. Dus blijven gebruiken, in eer van Maradona.

26 november 2020 om 20:38

Idd onzin. Dat hij de beste voetballer is allertijden is al een mening en geen feit dus dan zouden ze van mensen als Pele en Cruijff ook wereldwijd nummers kunnen bevriezen.

26 november 2020 om 22:36

Diego de grootste noemen is geen mening. Daarnaast is spelen met nummer 14 wellicht ook niet meer ‘done’

27 november 2020 om 21:12

Dat is wel een mening. Want daar ga je nooit uitsluitsel over krijgen. En 14 not done? Bij Ajax en Barça misschien. Maar Cruijff zelf had liever gezien dat ze het nummer bleven gebruiken. Als we op deze manier beginnen dan kunnen we binnenkort beter zonder nummers spelen. Lev Yashin is al dood. Beste keeper ooit. Geen nummer 1 meer dan? En als Pele de pijp uit gaat? Dat doet misschien geen belletje rinkelen, maar dat was ook best een aardige speler. Die ook met nummer 10 speelde.

27 november 2020 om 11:19

Nou, als we de aankomende 80 jaar elf nieuwe Maradona's kunnen zien teken ik daarvoor

Snap het wel, maar het zal niet gaan natuurlijk. Wat me echt tof lijkt, is juist dat alle nr 10's in de wereld met Maradona op hun shirt gaan spelen, geheel december ofso.

26 november 2020 om 19:22

Dit vind ik nou een mooi voorstel. Kijken hoe vaak hij nou geel pakt in 1 maand. Haha. Maar serieus een mooi voorstel. Nummer 10 is 1 van de mooiste nummers, die kan je niet van iedereen afnemen. Als we dit bij elke fantastische speler gaan doen beginnen we straks bij 28 ofzo

26 november 2020 om 19:24

Dit vind ik een nog belachelijker idee dan alle nr 10 te bevriezen. Waarom zouden alle clubs met een dezelfde naam op hun shirt spelen? Dat is bij grootheden als cruijff ook niet gedaan. Napoli deelt al heel geen nr 10 meer uit. Dat vind ik al een prachtig eerbetoon. Elke club moet gewoon zelf maar kijken wat ze doen.

Sorry maar overdrijven is ook een vak hoor. Over 10 jaar mag je alleen nog nummers boven de 20 spelen? Prima dat een club dat doet waar hij gespeeld heeft.

Van der vaart praat soms echt onzin. Laat dat gelden voor het Argentijns elftal of napoli ofzo Maar waarom moet de hele wereld geen 10 meer dragen. En wat te doen met nr 14 of nr 7 als c ronaldo zou overlijden? 'maradonna groter dan het voetbal' Is ook onzin. Genoeg grote spelers die veel hebben betekent voor het voetbal zoals pele, cruyff, zidane, platini, xavi, messi, ronaldo's, beckenbauer etc etc.

26 november 2020 om 23:08

Huh... hoezo nummer 7 bevriezen, kom op zeg. Verder gaat het ook nergens over. Argentinië of napoli, moeten ze vooral doen als ze dat willen, maar dan houdt het op. T is uiteindelijk maar n nummer

27 november 2020 om 21:14

Napoli oké. Argentinië niet. Elk land ter wereld speelt met 1-23. Gewoon zo houden. Wij hebben ook een 14.

Onzin, kunnen we als dat zo doorgaat straks alleen nog met nummers boven de 25 spelen!

26 november 2020 om 22:45

Dan heb je geen idee hoe goed Maradona was. Absoluut geen idee. Er was geen betere en er komt nooit meer een betere.

Idioterie natuurlijk. Wel typisch dat vd vaart als ras-Ajacied niet iets soortgelijk heeft gevonden toen Cruijff overleed. Lekker opportunistisch.

26 november 2020 om 22:49

Ook naar Johan is een stadion vernoemd en spelen met nummer 14 is ook niet een optie toch? Daarnaast was Cruyff een grote voetballer. Diego was (en is) de allergrootste.

27 november 2020 om 09:37

Nummer 14 is niet internationaal voor iedereen afgeschaft, zoals het voorstel is. Dat is waar Villas-Boas en Vd Vaart het over hebben en dat is waar ik het over hebt. Wie daadwerkelijk de grootste is of was, daar kunnen we gelukkig met zijn allen tot in de eeuwigheid over discussiëren.

Van der vaart snapt niet dat zijn zoontje social media napraat en even mee gaat met de heisa wat op die leeftijd normaal is. Maradona zal nooit zo groot zijn voor mij als hij is voor een argentijn. Ik heb hem ook niet meegemaakt. Shirt nummers naar pensioen sturen omdat iemand overleden is voegt helemaal niks toe. En ik zie ook het overlijden van maradona niet als een reden om dat te gaan doen.

26 november 2020 om 19:38

Ja inderdaad. Het is ook altijd een beetje moeilijk. Want de meeste clubs hebben toch een aantal echte iconen, en dan maak je weer een onderscheid tussen hen.

26 november 2020 om 19:55

Precies dit wat je zegt heb ik en voel ik ook. Voor mij blijft messi de aller beste aller tijden omdat ik hem heb meegemaakt en nog steeds. Ik ben van 1986 toen wonnen ze het wk met Maradona als leider. Ik heb beelden gezien en de ene zegt messi de ander Maradona hier geef ik al aan hoe groot hij was. In Argentinië is hij de absolute koning en niemand tipt aan hem daar laat dat duidelijk zijn. En over dat nummers 10 weghalen vind ik ook niet kunnen en zou eerder iets toevoegen aan het shirt met het nummer 10 erop. Ik zou eerder op alle nummer 10’s een logo plaatsen met een betekenis voor Maradona.

26 november 2020 om 20:10

Zelfs dat niet, maradona heeft niet de nummer 10 bedacht. Dat was dacht ik ene arabier ergens in de middeleeuwen. Ik zou helemaal niks veranderen aan de rugnummers. Dat clubs een rouwband gaan dragen voor maradona is prima. Maar een systeem omgooien? Doei. Voor mij hoeft barca niet eens te stoppen met nummer 10 na messi. De hele wereld voor 1 speler? Nee mij niet gezien in die hoek.

26 november 2020 om 20:14

Ik zeg niet dat ze een rugnummer moeten veranderen. Ik zeg dat ze voor een bepaalde tijd een logo moeten plaatsen bij alle rug nummers 10 nogmaals op het shirt niet op het nummer gewoon als aandenken.

26 november 2020 om 20:52

In je eerste comment sprak je niet over een bepaalde tijd. Daar heb ik niks op tegen. Dat vervangt dan het rouwbandje wat teams nu dragen bijvoorbeeld. Principe blijft hetzelfde.

27 november 2020 om 07:45

als de nummers 10 weggehaald moeten worden dan moet jij ook je naam veranderen

28 november 2020 om 08:32

Omg. Waar staat dat? Waar zeg ik haal nummers 10 weg? Ben daar juist tegen

Wat een zeldzame onzin. Ik heb slechts een alinea gelezen van dit stuk. Dat Ajax dit doet bij Cruyff, napoli dit zal doen bij Maradonna is leuk. Maar waarom zou je het wereld wijd doen? Blijven weing nummers over

Overdrijven is ook een vak. Als Maradona na zijn voetbalcarrière nou een legendarische trainer en een enorm boegbeeld was geworden dan had ik het nog gesnapt. Nu is hij gewoon 1 van de grootste voetballers van de afgelopen eeuw. Dan kunnen we nummer 1 tot en met 11 wel bevriezen.

Grappig, zie dat Van der Vaart bij Ajax, Tottenham en Esbjerg een tijd met no. 10 heeft gespeeld. Blijkbaar voelde hij zich toen als gewone sterveling niet te groot om dat nummer op te eisen.

26 november 2020 om 22:50

Toen leefde Diego nog. Meestal is er een eerbetoon na overlijden

27 november 2020 om 21:19

Toen was Diego wel al met pensioen. Alles waar hij lof voor krijgt had hij al gedaan. En toen vond VDV het niet nodig. Waarom nu wel? Omdat hij er toch niet meer mee speelt?

Er komt nooit een nieuwe Maradona idd. Maar er komt altijd weer een geweldige nummer 10! Respect voor de voetbalgoden en welkom nieuwe helden met nummer 10!

26 november 2020 om 20:13

Precies, we hebben toch echt geweldige Voetballers gehad na maradona. Om een paar te noemen die ik mee heb gemaakt, zidane, ronaldo, ronaldinho, messi, cristiano. En dan heb ik het over de absolute vedettes, maar een xavi en iniesta ziJn bijvoorbeeld voor mij ook voetbal giganten met die prijzenkast van hun waar ze een zeer groot aandeel bij hadden.

27 november 2020 om 11:26

Ik vind het een lastige vergelijking. Al die spelers speelden bij Europese topclubs waar Maradona teams die weinig tot niks voorstelden eigenhandig kampioen maakte. Ik heb eigenlijk nooit meer zoiets gezien in het voetbal

Ik vind het allemaal beetje overdreven. Er is een geweldige voetballer overleden maar er overlijden ook geweldige andere mensen in de wereld. Dat in Argentinië en Napels zo zwaar weegt snap ik nog maar verder draait de wereld gewoon door

Onzin. En welk nummer moet je bevriezen als Pele dood gaat. Daarmee zeg je eigenlijk dat Diego groter was dan Pele. ik heb Pele niet zien spelen. Diego wel, en toch vind ik Messi beter. Ondanks dat Diego wel Argentinie wereld kampioen heeft gemaakt!

Wat zijn vele, vooral Ajax fans zie ik, geïrriteerd zeg vanwege Vdvaart's uitspraken. Hij uit gewoon zijn gevoel over Maradona en wil zo enkel symbolisch aangeven wat voor grootheid Maradona was als voetballer. Is het mogelijk, dat zal natuurlijk niet. En dan zie ik ook allerlei reacties over Cruijff enzo, sorry hoor, waarom is dat nodig? En ja Cruijff was zeker ook een grootheid maar Maradona was meer dan dat, en over de hele wereld en vanwege zijn grootse prestaties. Maradona bracht de liefde voor het spelletje blijkbaar bij Vdvaart, dan is het logisch dat hij misschien meer affiniteit had met hem als idool.

26 november 2020 om 20:34

Maradona was meer dan dat, omdat die alles heeft gedaan wat God verboden heeft. Goed voetballer, maar geen uithangbord voor de sport zoals een Cruijff, Beckenbauer of een Pelé. Maar blijkbaar spreekt dat gedrag toch een hoop mensen aan. De hedendaagse influencers die zich het idiootst gedragen, krijgen het grootste aantal volgers. Maradona is zeker een van de besten, maar zijn karakter doet afbreuk aan zijn kwaliteiten.

27 november 2020 om 11:28

@Lucaij maar wat heeft je privéleven met je kwaliteiten als voetballer te maken? Echt helemaal niks

26 november 2020 om 23:11

Ik heb het idee dat mensen willen laten zien hoe erg ze het vinden. Morgen gaat iemand komen die dadelijk zegt, “stop maar met het argentijns elftal om maradona te eren”. De dag daarna zal iemand zeggen dat we moeten stoppen met voetballen. Degene die het zwaarste van allemaal hebben zijn de familielieden die zich meestal stil houden.

27 november 2020 om 11:30

Er zijn gewoon mensen die het erg vinden. Voor mij is hij de beste voetballer aller tijden en als je ziet dat iemand die je in je jeugd adoreerde overlijdt dan heeft dat best impact

27 november 2020 om 13:21

ik heb het idee dat je mijn comment helemaal niet snapt.

voor mij complete onzin dit, maar wat ik nog frappanter vind (haha volgens mij de eerste keer dat ik dat woord gebruik) is dat napoli het stadion naar hem wil vernoemen, en Ajax Johan Cruijff de naam pas gaf na zn dood, waarom gebeurt dat niet eerder zodat ze het zelf nog mee kunnen maken...

27 november 2020 om 04:00

Dat is eigenlijk heel simpel. Zolang iemand in leven is kan iemand nog een flink misfiguur slaan. Echter over de doden niets dan goeds.

Ik heb Maradona meegemaakt van begin tot eind en ik heb van hem genoten daar waar dat kon en mogelijk was. Zonder twijfel een begenadigd voetballer. Maar voor mij is zijn schaduwkant, welke we ook allemaal kennen, de oorzaak dat ik vind dat we nu doorslaan. Doping- drank-en drugs gebruik is niet te rechtvaardigen en verdient geen heldenstatus

26 november 2020 om 20:16

Ach het gaat om de voetballer Maradona, niet de persoon.

26 november 2020 om 20:41

Ik heb hetzelfde gevoel als Frits, ook de voetballer Maradona heeft de sport negativiteit gebracht. Geschorst vanwege drugsgebruik en doping. Een van de beste spelers ooit, maar ook voor mij geld dat zijn drugsgebruik en doping een deel van zijn grootsheid wegneemt.

26 november 2020 om 20:47

Nu ik heb geen idee of je hem zelf hebt zien spelen (ik persoonlijk zelf niet trouwens), maar ik heb het gevoel dat je dat er allemaal wel bijneemt als je hem zelf hebt zien spelen. Zo doet Messi zijn belastingontduiking of beschuldigingen van verkrachting aan het adres van Ronaldo echt niets af van die twee grootheden hun grootsheid.

27 november 2020 om 10:39

Alleen zijn dat zaken buiten het veld, geschorst worden omdat je doping en drugs hebt gebruikt en met mega grote pupillen wk94 naar de cornervlag rennen omdat je hebt gescoord en totaal krankzinnig doen en een dag later lezen dat hij is betrapt op het gebruik van verboden middelen, dat zie ik als voetbal gerelateerd. En hierdoor neemt de bewondering voor hem bij mij af.

Wat een gezwets weer van Rafael. Het is maar een nummer. Doe eens normaal zeg. Cruijff vond het ook zo'n onzin dat nummer 14 niet meer bij Ajax gekozen kan worden.

Ben ik nou echt zo'n harteloze zak? Naar hoor dat Maradonna dood is, het was een geweldige speler en vast een kleurrijke vent. Maar iedereen valt altijd over elkaar heen om te zeggen hoe extreem diep ze geraakt zijn. Lijkt me een zwaar leven als je zo gevoelig bent, maar goed. Nummer 10 voor altijd bevriezen slaat wat mij betreft nergens op. Doe het gewoon voor 1 seizoen.

27 november 2020 om 11:31

Ik vind het vooral gechargeerd om dit wereldwijd te doen. Doe dit naar relevantie en laat de keuze aan de clubs waar hij gespeeld heeft en de nationale ploeg om hiervoor te kiezen zoals dit bijvoorbeeld ook in de NBA gebeurd

Dit is een ultiem voorbeeld van doordraaien. Maak jezelf niet zo belachelijk. We vinden het allemaal jammer dat ie heengegaan is, maar soms heb ik het gevoel dat mensen nu dingen doen/zeggen om te laten zien hoe erg ze begaan zijn met de situatie. Dan wordt het echt een ‘geef me vandaag ook wat aandacht aub’. Doe gewoon normaal man.

Napoli en Argentinie moeten dit doen. Of het omgekeerde, enkel aan het grootste talent dit nummer geven. Over een paar jaar zou ik het mooi vinden als je als ajax talent op 10 nadat je 34 keer hebt gescoord nummer 34 kan krijgen. Als eerbetoon.en als je het wilt

Wat een onzin. Moet Messi zijn rugnummer in gaan leveren? Het mooiste is juist dat er zoveel fantastische spelers met dit nummer hebben gespeeld. Zico Platini Ronaldinho Maradona Pelé Messi Hagi Zidane Rivaldo

Ik heb Maradona nooit zien spelen... maar is hij nu de beste ooit omdat ie dood is... omdat hij een genie en enfant terrible ineen was en daardoor enorm veel teweeg bracht (Messi, Ronaldo9, Cruijff en Pelé zijn toch meer gentleman) of was hij echt de beste voetballer en graag hoor ik dan waarom? de statistieken zijn lang niet zo geniaal als Messi. Ronaldo9 was succesvol in zowel Spanje als italie (Maradona niet) en heeft vergelijkbare statistieken maar miste veel wedstrijden door blessures en schoot tussen die blessures door Brazilië hoogstpersoonlijk naar de finale in 1998 en naar het wereldkampioenschap in 2002?!

26 november 2020 om 22:55

Nee, hij was de beste ooit. Meestal wordt de rekening na de dood opgemaakt, dus vandaar. Maradona maakte in principe in zn eentje Argentinië kampioen, maakte een Italiaans degradatie team groot én was een boef met een vreselijk groot hart. Er was geen onderdeel van t voetbal dat hij niet snapte/beheerste. Groot groter, grootst, Diego

26 november 2020 om 23:25

Ja oké maar waarom ging hij naar een degradatieteam? Omdat hij bij barca niet helemaal top was toch en daarnaast verbannen was uit de nationale ploeg toch?! Met andere woorden tussen 1986 en 1990 was hij top. Dat is 4 jaar! Ronaldo9 was dat tussen 1996 en 2003 +2 wk finales. Messi tussen 2005 en heden maar werd geen wereldkampioen en Cruijff schoot zelfs Feyenoord 36e naar het kampioenschap. Het zal altijd een mening blijven en nogmaals ik heb hem nooit zien spelen, maar als je zijn loopbaan en statistieken ziet begrijp ik het niet dat je de beste ooit kan zijn... uiteraard wel in een lijstje van de besten ooit.

26 november 2020 om 23:28

Absoluut niet mee eens Enrique, pele is voor mij met grote afstand de beste voetballer ooit daarna komt de rest, geen onderdeel wat hij niet beheerste vindt ik meer van toepassing op cruijf trouwens.

26 november 2020 om 23:36

Messi en Ronaldo spelen met alleen maar andere wereldsterren. De krachtsverschillen zijn nu veel groter. Of Messi beter is dan Maradona is denk ik lastig te meten. Er zijn te veel variabelen. Overigens heb ik alleen de stijf van de doping staande Maradona van het wk94 bewust meegemaakt, dus ik zever ook maar wat.

Nummer 10 bevriezen is het nummer van Pele bevriezen. Zijn Villas Boas en Van der Vaart helemaal gek geworden met zijn tweetjes, die snotapen?

Iemand die komt te overlijden is altijd verdrietig, dat is de waarheid. Mijn mening over het overlijden van Maradona is niet anders, echter heb ik hem nooit meegemaakt als voetballer. Wel ben ik van mening dat de meeste voetballers naar mijn idee 'sterven' na het stoppen van hun carrière, op de minderheid na die nog zichtbaar blijven in een nieuwe functie, echter worden velen ook in leven gehouden door de hoeveelheid klusjes als verslaggever. Enfin, mijn punt is dat Maradona is overleden en dat het zeer verdrietig nieuws is. Echter was de voetballer Maradona al velen jaren eerder gestorven. Het verbaast me dan ook ten zeerste dat Damian er kapot van is, al siert het hem allermeest dat hij zich zo kan ontroeren.

27 november 2020 om 03:57

Ik bedoel enkel te zeggen dat hetgeen waarvoor we Maradona zoveel eer toe kennen zijn prestaties als voetballer zijn en in die zin al 'een legende' in voetbaltermen. Dat betekent niet dat ik niet met natte ogen zo'n video kan bekijken van Maradona op 'life is life', al durf ik wel te stellen dat beelden zien van iemand in zijn beste tijd altijd tot emotioneert in de context van pas overlijden.

Ach hou toch op man....
Hij was 1 van s'werelds beste voetballers...
Maar ook een persoon met een steekje los en zware verslaving.

Laten we gewoon normaal gaan doen.
Hij is overleden. De naaste personen hebben verdriet en rouw

Aankomend weekend gewoon weer de draad oppakken.
Kousjes omhoog, shirtje bij de broek, nummertje 10 op de rug en gaan

Wat een onzin. Dat dit op clubniveau gebeurt prima. Maar wereldwijd nummers uit de roulatie halen is echt te debiel voor woorden.

Welja we beginnen gewoon voortaan met Nr 15 . mooi rugnummer voor de keeper.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

456 fans
Middenvelder, 37 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Esbjerg fB 3 0 0 0
2017/2018 FC Midtjylland 2 0 0 0
2016/2017 FC Midtjylland 15 2 1 0
2015/2016 Real Betis 7 0 0 0
2014/2015 Hamburger SV 24 4 10 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Vaart snapt euforie totaal niet: ‘Ik zie hem niet spelen bij Ajax’

Naci Ünüvar wordt door veel mensen gezien als een toekomstig basisspeler van Ajax. Rafael van der Vaart echter is een totaal andere mening toegedaan. De voormalig middenvelder van de Amsterdamse club...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Parma heeft vertrouwen in een akkoord met Bayern Müchen over Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren