José Mourinho: ‘Het probleem was dat jullie dat niet begrepen’

Donderdag, 21 november 2019 om

José Mourinho werd afgelopen week bij Tottenham Hotspur aangesteld als de opvolger van de ontslagen Mauricio Pochettino. De Portugese oefenmeester zat donderdagmiddag voor het eerst tegenover het Engelse journaille. Tijdens de persconferentie sprak Mourinho zich uit over zijn voorganger Pochettino, zijn keuze voor Tottenham en de sportieve ambities.

“Ik doe het niet graag, maar ik moet het over Mauricio hebben. Ik moet hem feliciteren met het geweldige werk dat hij heeft geleverd. De club zal altijd zijn thuis zijn, dit is voor altijd zijn trainingscomplex. De deur zal openstaan, hij kan komen wanneer hij wil en als hij de mensen hier mist. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat morgen weer een nieuwe dag komt, waarin hij het geluk kan vinden”, zo tekent de London Evening Standard op uit de mond van Mourinho.

Marchisio: 'Ik wens José Mourinho heel veel succes bij Tottenham'

“Soms worden door de resultaten dit soort beslissingen genomen. Ik wil niet zeggen dat het een moeilijke klus is om de boel om te draaien. Deze club is waanzinnig groot, ik weet dat ik in potentie een geweldige klus heb”, vervolgt de nieuwe manager van Tottenham, dat het zaterdag opneemt tegen West Ham United. “Ik had het gevoel dat er midden in het seizoen een club zou komen. Ik wist dat ik in een situatie zou komen waarin ik een of twee dagen had om het team voor te bereiden op de eerste wedstrijd. Het gaat nu niet om mij, maar om de spelers en een stabiele basis.”

“Tijdens mijn carrière heb ik fouten gemaakt. Ik ga niet meer dezelfde fouten maken, maar zal nieuwe fouten maken. Ik zeg ook niet dat ik nu fitter ben, want ik was altijd al fit”, zegt Mourinho, die sinds december 2018 zonder club zat na zijn vertrek bij Manchester United. “Het was heel positief om een periode even niks te doen. Het was de eerste zomer waarin ik niet hoefde te werken en dat vond ik wel prettig. Ik was ook een beetje verloren, maar het was goed voor me. Ik heb zelfs geleerd om een analist op televisie te zijn.”

Tottenham-uitspraak uit 2015 achtervolgt ‘ongewenste’ Mourinho

Lees artikel

Er was de afgelopen dagen het nodige te doen om eerdere opmerkingen van Mourinho, die ooit zei dat hij nooit voor Tottenham kon werken door zijn liefde voor Chelsea. “Ik denk dat ik ook Mister FC Porto en Mister Real Madrid ben, maar je moet me zien als Mister Club. Ik slaap in pyjama's van de club waar ik werk. Wat dat betreft ben ik een clubman, maar wel met de nodige clubs”, reageert Mourinho. “Ik was altijd bescheiden, op een bepaalde manier. Het probleem was dat jullie dat niet begrepen. Ik heb altijd mijn carrière en problemen kunnen analyseren en daar kon ik niemand de schuld van geven.”

Engelse media speculeren direct druk over de winterse transferwindow, waarin Mourinho verschillende spelers zou willen halen. “Het beste cadeau zijn de spelers die er al zijn. Ik heb geen nieuwe spelers nodig, ik moet hen gewoon goed leren kennen. Op dit moment ken ik ze al aardig, maar het is altijd anders als je ze ontmoet”, geeft Mourinho te kennen. “Ik heb de spelers verteld dat ik hier ben vanwege hen. Sommige spelers wilde ik hebben bij andere clubs, maar dat heb ik niet eens geprobeerd omdat het zo moeilijk was."


Poll

Heeft Tottenham Hotspur met José Mourinho een goede keuze gemaakt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door joe rogan)

Tottenham heeft zoveel topspelers eigenlijk. Pochettino zag gewoon geen uitdaging meer omdat hij er al zo lang zit en een vertrekwens heeft. Juist met zoveel toppers is het belangrijk een goede vibe te creeren en om een goede people manager te zijn. Ik denk dat een trainerswissel The Spurs daarom goed gaat doen.

21 november 2019 om 16:03

Als je nou de cl en/of pl een keer wint dan snap ik de "geen uitdaging" wel. Alleen is dit niet gebeurd. Je doet net alsof Poch er al meer dan 10 jaar zit.

21 november 2019 om 18:34

Klopt er was zeker nog een grote uitdaging voor Pochettino daar. Hij heeft tenslotte nooit een prijs gewonnen. Echter denk ik dat de selectie uit elkaar was gevallen na z'n keuzes om bijvoorbeeld Kane in de finale op te stellen boven Lucas die het fantastisch deed in de CL en competitie als vervanger van Kane. Ook had ik het gevoel dat veel spelers weinig druk voelde omdat ze toch wel zouden spelen onder Pochettino. Z'n keuze om Eriksen niet in de basis te zetten vond ik ook raar. Al met al denk ik dat dit het juiste moment was om afscheid te nemen van elkaar voor zowel Pochettino als Tottenham.

21 november 2019 om 18:31

Spurs heeft een goede talentvolle selectie. Echter vind ik persoonlijk Pochettino geen top trainer. In de afgelopen 5 jaar miste ik bij Tottenham de winnaarsmentaliteit die bij een topclub hoort. Laat Mourinho nou net goed zijn om dat erin te slijpen bij de teams die hij onder z'n hoede heeft.

21 november 2019 om 19:09

Pochettino geen toptrainer?? Was hij niet degene die Kane liet debuteren? Was hij niet degene die Spurs van een middenmoter en top 4 ploeg maakte? Was hij niet degene die samen met City als enige club in BPL sinds 2016 steeds CL haalde?? Was hij niet degene die zonder transfers de CL finale haalde? Was hij niet degene die de beste clubprestatie ooit leverde met Spurs EN Southampton?? Pochettino is een bewezen trainer die clubs naar hoger niveau kan tillen. Perez van Real Madrid heeft niet voor niets als grote droom om Pochettino aan te trekken. Net als Man Utd. Pochettino behoort gewoon samen met Klopp en Guardiola tot de beste trainers op aarde op eenzame hoogte. Hij is een klasse beter dan die antivoetbal coach Mourinho.

21 november 2019 om 19:40

Ik kon erin meegaan totdat je zei dat Poch samen met Pep en Klopp tot de besten op aarde hoort. Poch heeft geen tastbare prijzen gewonnen om boven bv. een Bielsa te staan. Vergelijkbare prestaties zonder zilverwaar. En zo zijn er wel meer coaches die vergelijkbare prestaties geleverd hebben. Kortom, Poch hoort niet bij de groten der aarde.

21 november 2019 om 19:45

Ja alleem je vergeet 1 ding. Mourinho 2 cl, Pochettino 0 CL. Coaches worden op dit niveau niet aangesteld om spelers te laten debuteren of om de cl te halen. Coaches moeten zorgen voor dat het team prijzen pakt. Zolang Pochenttino dat niet doet kan je hem niet boven Mourinho zetten

21 november 2019 om 20:04

Volgens mij was het niet Poch die hem liet debuteren hoor maar alsnog heeft hij ons wel 2 levels omhoog gebracht en gezorgd voor structuur. Ben nog steeds van mening dat het niet zijn schuld was dat alles stil kwam te staan en er problemen ontstonden. Dat is merendeels de schuld van Levy. Maar ik vind het minder erg dat we Mourinho hebben aangesteld omdat Poch aan het einde van het seizoen ook wel was vertrokken met Levy die toch niet helemaal op een lijn zat met hem denk ik. Poch kan naar elke topclub naar mijn mening en is in potentie een top manager.Poch blijft onze held en hij gaf echt om de club en zijn spelers. De vernieuwde Mourinho zal goed zijn best moeten doen en heel wat moeten laten zien om Poch een beetje te down vergeten. Ik hoop wel dat de nieuwe aankopen in zijn plannen voor zullen komen en dat bijvoorbeeld Lo Celso definitief overgenomen zal worden want die speelde erg goed toen hij mocht starten.

21 november 2019 om 20:06

@zermatt_personals ik me niet vergis heeft Mourinho altijd de knock-out fase gehaald met z'n teams die in de Champions League speelde. De keer dat hij geen Champions League speelde maar de Europa League, won die hem. Allemaal leuk de stats die je noemt maar de belangrijkste stat noem je niet, namelijk het aantal prijzen die hij in z'n carriã¨re heeft gewonnen? Om hem dan ook nog te durven te vergelijken met Guardiola en Klopp op basis van de dingen die je noemt vind ik op z'n zachtst gezegd lachwekkend.

21 november 2019 om 20:15

@samcro Juist. Ik denk dat dit ook wel een teken van ambitie is vanuit Spurs kant om Mourinho aan te stellen en Pochettino te ontslaan. Pochettino is een goede trainer om een mooie basis te leggen maar blijkt toch net dat extra's te missen om echt prijzen te kunnen winnen. Denk dat dat besef er bij het bestuur van Tottenham ook is gekomen wat tot dit besluit heeft geleid. Nu met het nieuwe stadion, shirtsponsor, trainingscomplex en nieuwe (dure-) ervaren trainer willen ze de next step zetten wat ze ook gaat lukken ook hoop/denk ik. Ik ga ze in ieder geval nauwlettend volgen vanaf nu.

22 november 2019 om 04:38

Poch heeft ook nooit het materiaal gehad van 'de groten der aarde'. Je kan dat nu nog niet concluderen.

Denk dat de periode zonder trainerschap hem goed heeft gedaan, zoals hij zelf ook al zegt in dit interview. Ben erg benieuwd of hij de waarheid spreekt met betrekking tot het maken van ''nieuwe fouten'' i.p.v. ''dezelfde fouten''. Ik hoop in ieder geval dat hij iets meer sprankelend voetbal voor ogen heeft dan hij afgelopen jaren heeft laten zien. Er zit zeker genoeg voetbal in dit Tottenham, dat staat buiten kijf. Laten we aankijken of deze man de juiste is voor de job.

21 november 2019 om 16:12

Mourinho heeft nooit sprankelend voetbal voor ogen en gaat zeker weer dezelfde fouten maken. Ook dat hij zichzelf bescheiden noemt is natuurlijk echt een grap. Met z'n meer titels dan alle andere trainers bij elkaar. Als analist kon ik hem wel luchten, maar ik denk dat we gewoon weer dezelfde hondsirritante Mourinho te zien gaan krijgen.

21 november 2019 om 16:20

Het voetbal bij Real Madrid wat hij speelde was echt geperfectioneerd counter voetbal en dit was in mijn ogen sprankelender dan het eindeloze gebrei van Barcelona destijds. Dat voetbal heb ik echt enorm van genoten. Vele van die counters zijn echt pefect uitgespeelde aanvallen waarmee ze binnen enkele seconden van hun eigen doel aan de andere kant stonden.

21 november 2019 om 16:38

Sluit ik me helemaal bij aan @futureboss. Ik vond die counters bij Real Madrid ook echt fantastisch en dat is ook gewoon een kunst op zich.

21 november 2019 om 16:56

Ik vind het juist hartstikke leuk dat hij terug is. Nu gebeurt er tenminste weer wat. Nu V Gaal terug van pensioen naar Man United en Wenger naar Arsenal en we kunnen weer smullen van alle relletjes en slechte aankopen maar soms ook briljante aankopen en verrassingen uit de jeugd of het 2de elftal. X)

21 november 2019 om 16:59

Ik vond het eerste bezoek van Mourinho aan Nou camp als trainer van Real Madrid geweldig van Barcelona, die 5-0 was gewoon perfectie. En dat eindeloos gebrei verwar je denk ik met het Ajax van de Boer want onder Guardiola was het echt genieten van het tikkie takka. Jammer genoeg zal er niet snel weer zo’n team zijn maar wie weet ...

21 november 2019 om 17:39

Heb je weer zo'n papegaai. Bij Real kampioen geworden met een record aantal punten en een record aantal doelpunten. Dat word je niet met afbraakvoetbal. Hij heeft echter ook een aantal clubs gehad waarbij het materiaal niet top was, maar hij wel top prestaties heeft geleverd. Niemand zag Porto of Inter als favorieten voor het winnen van de CL maar hij won die cup wel met die clubs. Dat deed hij inderdaad door tactisch voetbal, maar als hij lekker was gaan aanvallen tegen Barca had hij nooit van ze gewonnen met Inter. Als je kijkt naar Man Utd dan spelen die al jaren afbraakvoetbal. Het is ook nu niet om aan te zien. Mourinho eindigde wel tweede met ze en won de CL. Dus ook het maximale eruit gehaald.

21 november 2019 om 18:30

Ja als Mourinho verdedigend speelt dan is het tactisch maar als een andere ploeg zo tegen hem speelt dan noemt hij het 19e eeuws voetbal. Of de bus parkeren, die uitspraak komt ook oorspronkelijk van Mourinho toen Tottenham defensief kwam spelen op Chelsea. Hij zei in een interview ze kwamen met de bus en parkeerden die voor het doel. En hij won geen Cl maar de Europa league met United, een wereld van verschil.

21 november 2019 om 20:09

Ik heb dat gevoel ook over hem maar hij moet het ook uitvoeren want de fans gaan heel kritisch zijn nu Poch ontslagen is. Hopelijk kan hij weer vreugde in het team en het spel krijgen want dat gevoel is alweer een jaar weg.

ik hoop gewoon dat hij dit team een keer laat voetballen, dan heb ik er best vertrouwen in dat hij het goed kan gaan doen. als hij echter weer voor zijn befaamde anti voetbal kiest en zich weer vreemd gaat gedragen in de media en langs de lijn ben ik bang dat Mourinho niet heel lang bij de Spurs zit

Ik denk dat de rust voor mourinho zeker goed is geweest. Er komen nu zo veel zinnige teksten uit zijn mond en niet van dat arrogante gedoe.

21 november 2019 om 16:06

Het probleem met Mourinho is, dat hij altijd rustig is wanneer hij zonder club zit of net binnen komt. Die rust kan hij vaak niet bewaren.

21 november 2019 om 16:10

Als je geen club coacht, is er ook niet echt een reden om niet rustig te zijn natuurlijk.

Als Eriksen en Vertonghen kun contract nu wel verlengen, is er ook niet veel behoefte aan nieuwe spelers (alleen een extra keeper). Kwaliteit is er.

21 november 2019 om 20:11

Vertongen respecteer ik meer maar ze mogen beiden vertrekken hoor van mij. Eriksen in de winter al hoop ik. Als ze beiden nu opeens wel verlengen dan vind ik dat heel triest tegenover Poch.

De eerste 2 jaar zal het wel aardig gaan, maar daarna zal die wel weer gekken dingen doen en zich misdragen met verschrikkelijk voetbal, zoals deze man in het verleden al zo vaak bewezen heeft.

21 november 2019 om 20:12

Als het twee jaar goed gaat dan ben ik tevreden hoor 🤷🏻‍♂️ Ik hoop dat de nieuwe Mourinho een match is met ons en dat hij vreugde kan brengen in het nieuwe WHL stadion.

De formule van Mourinho was in het verleden echt iets waar veel tegenstanders mee sukkelden. Waarom? Omdat hij spelers met maturiteit had die zijn wensen begrepen, die echt voor hem streden. Dat soort spelers zie je vandaag niet terug. En bij Spurs zitten te veel spelers met een zacht kantje, niet degene die Mourinho zal kunnen motiveren. Ik vrees voor eenzelfde verhaal als bij United. Net niet, en dan weer de laatste maanden rampzalig en wachten op het ontslag.

Ah, hij is een clubman van elke club waar hij voor werkt. Met zo'n logica zou Christian Vieri het wel druk hebben dan. Wat een rare verdediging. Zeg gewoon dat je gegroeid bent als mens of iets dergelijke.

Jammer dat er een prachtig straaltje Mourinho uit de conferentie niet is beschreven. Op de vraag: 'Heeft de verloren Champions League finale de spelers getroffen?' antwoordde hij met: 'Dat weet ik niet, want ik heb nog een nooit een Champions League finale verloren'.

21 november 2019 om 20:15

Ik vind het wel mooi, een eerlijk character erbij. Hopelijk heeft hij een heel goede invloed op een groep spelers die de vreugde en de potentie een beetje kwijt waren. Mourinho zal wel respect afdwingen en spelers zullen moeten vechten voor hun plek, dat was soms wel een punt van kritiek ook als je kijkt naar bijv. Moura die moest banken in de finale.

21 november 2019 om 20:35

Helemaal mee eens. Belachelijk dat je de speler die je persoonlijknaar de finale heeft gebracht op het bankje zet tijdens de finale zelf. Dat terwijl Alli al een paar maanden een doorn in het oog was. Ik ben benieuwd of Mourinho er wat van kan maken. Ik blijf het wel heel sneu vinden voor Poch, want ik vind hem echt een sympathieke kerel met grote kwaliteiten.

Ik ben wel echt benieuwd naar de samenwerking tussen Mourinho en Tottenham Hotspur. Mourinho is natuurlijk iemand met een handleiding en daarnaast lijkt het mij voor Mourinho lastig om te concurreren met clubs als Manchester City en Liverpool, maar ook bijvoorbeeld Chelsea. Europees zal het ook een lastig verhaal worden, maar wie weet weet Mourinho te verrassen met Tottenham. Ook is Mourinho natuurlijk iemand die graag een groot budget tot zijn beschikking heeft om spelers aan te trekken, maar is Levy juist het tegenovergestelde: die wilt zo min mogelijk aan nieuwe aankopen uitgeven en vraagt de absolute hoofdprijs voor zijn eigen spelers. Maar misschien dat Levy nu voor een koerswijziging heeft gekozen, aangezien Mourinho nu dus schijnbaar 17 miljoen per jaar gaat verdienen. Sinds de aanstelling van Mourinho heb ik namen als Dybala, Aké en Bale als mogelijke aankopen voorbijzien komen en al deze drie spelers zijn allesbehalve goedkoop (zowel qua transferprijs als salaris). Ook denk ik dat deze spelers niet zomaar middenin het seizoen van clubs zullen transfereren, dus ik denk dat Mourinho dan tot de zomer moet wachten. In de zomer raakt hij waarschijnlijk Alderweireld, Vertonghen en Eriksen kwijt dus daar moeten dan wel vervangers voor terug komen. In de wintertransferperiode zou ik als Mourinho-zijnde sowieso proberen om een rechtsback aan te trekken, want Trippier als afgelopen zomer verkocht en nu hebben ze Kyle Walker Peters en Serge Aurier als rechtsbacks rondlopen maar beide spelers vind ik gewoon niet goed. Ik zou echt gewoon kijken en een poging wagen bij bijvoorbeeld Elseid Hysaj. Heb ik altijd al een goede back gevonden, pas 25-jaar en is zijn basisplaats bij Napoli eigenlijk niet echt meer zeker terwijl hij eigenlijk de afgelopen seizoenen altijd wel basisspeler is geweest en liet zien gewoon een hele goede back te zijn. Maar zoals ik al schreef: voor de rest zou ik als ik Mourinho was, het seizoen afmaken met deze selectie en in de zomer dan proberen echt te gaan investeren. Mits iedereen fit is, zou ik in deze opstelling gaan spelen (zie opstelling).

Lloris
Hysaj
Sánchez
Alderweireld
Sessegnon
Alli
Ndombélé
Sissoko
Eriksen
Kane
Son
21 november 2019 om 16:29

Ik denk dat Lucas Moura nog een belangrijke kracht kan worden onder Mourinho. Die jongen is zo ongelofelijk snel en daarmee kan hij een hele nuttige speler worden als je counter voetbal speelt. Met Son en Moura heb je eigenlijk twee perfecte vleugelaanvallers om te counteren.

21 november 2019 om 17:44

Soort 3-4-3 opstelling met 3 centrale verdedigers, Son en Lucas Moura die de hele vleugel moeten belopen omdat de linksbacks en rechtsbacks positites te matig zijn bezet. Het middenveld is met Eriksen, Ndombele, Alli. Lo Celso, Winks, Dier, Sissoko, Sessegnon in de selectie zeer goed bezet. Eventueel middenvelders doorschuiven als linksmid (sessegnon) / rechtsmid (sissoko) voor extra ondersteuning op de vleugels tegen de mindere teams en tegen de grote teams met Rose / Aurier in een 5-mans verdediging.

? (Lloris)
Aldeweireld
Sanchez
Vertonghen
Eriksen
Ndombele
Dele Alli
Sessegnon
Lucas Moura
Kane
Son

Ik ga echt voor de eerste wedstrijden van Tottenham onder Mourinho zitten, al zal het zaterdag niet speciaal zijn gezien de beperkte trainingen met het team. Indien Tottenham de winnaarsmentaliteit van Mourinho kan overnemen kunnen ze een zeer gevaarlijke ploeg worden, aangezien er genoeg spelers zijn die perfect in het beste spel van Mourinho passen. Ben vooral benieuwd naar de ontwikkeling die Son zal doormaken onder Mourinho, die zou net zoals Cristiano wel eens de volgende stap kunnen zetten in z'n carriã¨re.

Mourinho is altijd leuk, lief en aardig in het begin. Het is een zelfde charme offensief dat Louis van Gaal ook altijd had. Totdat de stress erin schiet en zij iedereen neersabelen mbt media en andere managers. Dat tweede is wat Mourinho veelal doet. Andere managers uitlokken om transperante pseudo-psychologie mindgames te spelen. Dat is de oogprikkende Mourinho die wij kennen. Nadat hij als een gentlemen wordt gepresenteerd in zijn eerste weken en tijdens de eerste overwinningen. Totdat hij zijn ploeg scherp moet zetten en aandacht weg wil halen van het slechte spel.

''ik heb zelfs geleerd om een analist op televisie te zijn.” Heb best vaak analyses van 'm bekeken en hij is/was daarin echt geweldig. Ja, hij laat zelf zijn teams voornamelijk defensief spelen, maar hij heeft echt een geweldige kijk op het spel en kan dat uitstekend uitleggen/analyseren. Verder ben ik ontzettend benieuwd hoe hij het gaat doen.

Mou langs de lijn in de PL, dat is toch geweldig of je hem nou mag of niet, deze man geeft voetbal kleur.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Arsenal19-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. SissokoMiddenvelder151
H. WinksMiddenvelder140
H. KaneAanvaller147
Son Heung-MinAanvaller134
P. GazzanigaKeeper90
H. LlorisKeeper70
O. SkippMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

848 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Manchester United
2013-2015 Chelsea
2010-2013 Real Madrid
2008-2010 Internazionale
Laatste voetbalnieuws

José Mourinho pakt ploeg hard aan na ontluisterende avond op Old Trafford

José Mourinho beleefde woensdagavond een teleurstellende terugkeer op Old Trafford. De Portugese coach verloor met Tottenham Hotspur van zijn ex-werkgever Manchester United (2-1) en leed zo zijn eerste nederlaag als manager...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 5 december
Manchester United doet er alles aan om Jadon Sancho in januari binnen te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren