Tottenham-uitspraak uit 2015 achtervolgt ‘ongewenste’ Mourinho

Vrijdag, 22 november 2019 om

In februari 2015, vlak voor de gewonnen League Cup-finale tegen Tottenham Hotspur, biechtte José Mourinho op dat hem in 2007 een baan was aangeboden bij the Spurs. "Ik kon niet gaan", aldus de coach, die in 2015 aan zijn tweede dienstverband bij Chelsea bezig was. De manager van the Blues vertelde dat een afspraak met Chelsea hem destijds twee jaar lang verbood om in Engeland te trainen. Op de vraag of hij een avontuur bij Tottenham had overwogen als de twee clubs uit Londen er toch onderling uit waren gekomen, antwoordde Mourinho gedecideerd: "Nee, want ik hou teveel van de Chelsea-fans. Ik ben Chelsea."

Door Tim Siekman

Supporters van zowel Chelsea als Tottenham deinzen er op social media niet voor terug de trainer te attenderen op zijn uitspraken uit 2015. Vierenhalf jaar verder lijkt Mourinho zijn oude liefde echter te zijn vergeten. Nadat de fans van Tottenham dinsdagavond nog moesten bekomen van het toch plotselinge ontslag van Mauricio Pochettino, volgde op woensdagochtend een nieuwe plotwending: de club had the Special One tot medio 2023 aangesteld als eindverantwoordelijke. Voetbalminnend Engeland was in shock door de sneltreinvaart van nieuws uit Noord-Londen, met als uitkomst dat de supporters van Tottenham zich maar tevreden moeten stellen met de flamboyante Portugees.

Na de kortstondige soap uitten heel veel fans van the Spurs hun ongenoegen over de gang van zaken, onder meer op Twitter. Het eerste beklag: waarom Pochettino de laan uitsturen? Hoewel Tottenham inderdaad slecht draait dit seizoen, had de Argentijn toch meer krediet verdiend, zeker na het behalen van de Champions League-finale afgelopen seizoen? Ten tweede: waarom Mourinho aanstellen? Er waren zat alternatieven, terwijl het voetbal onder Mourinho vaak niet om aan te zien is. Het duurde niet lang voordat #MourinhoOut trending topic was in het Verenigd Koninkrijk.

Dit bericht bekijken op Instagram

Na het ontslag van Mauricio Pochettino bij Tottenham Hotspur zijn alle trainers van de tegenstanders die Ajax vorig seizoen in het hoofdtoernooi van de Champions League trof inmiddels vertrokken. AEK Athene, Benfica, Bayern München, Real Madrid, Juventus en Tottenham Hotspur wisselden sinds hun ontmoeting met de Amsterdammers allemaal van trainer... ?? #ajax#afca #amsterdam #020 #championsleague #ucl #tottenhamhotspur #thfc #pochettino

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

'We moeten moeilijke beslissingen nemen'
Het vertrek van Pochettino kwam niet uit de lucht vallen, maar tegelijkertijd heerste er in Engeland ook wekenlang de overtuiging dat de voormalig verdediger het tij wel kon keren. Met veertien punten uit twaalf wedstrijden en een veertiende plek in de Premier League is de situatie van Tottenham erbarmelijk, maar gek genoeg niet zonder perspectief, aangezien nummer vijf Sheffield United slechts drie punten meer heeft verzameld. Daarnaast ligt Tottenham in Groep B van de Champions League, achter Bayern München, op koers voor een plek in de knock-outfase van het miljardenbal.

Toch kwam de buitenwacht dit seizoen al snel tot de conclusie dat het snel voorbij kon zijn voor Pochettino. De manager kon zijn spelers niet meer raken, zeker niet na de triomf van het behalen van de eindstrijd van de Champions League, die met 0-2 werd verloren van Liverpool. De koek was op na een cyclus van vijf jaar met doorgaans positief voetbal zonder prijzen. Onder Pochettino werd de weg omhoog ingezet bij Tottenham, met de nog nooit behaalde tweede plek in de Premier League in 2017 als toppunt. De trainer kreeg lof voor zijn prestaties in Londen, vooral omdat Tottenham, in tegenstelling tot de meeste concurrenten, zelden (diep) in de buidel tastte voor versterkingen.

Nu gaat Tottenham verder zonder de geliefde Argentijn. Daniel Levy, de voorzitter die door fans van Tottenham wordt aangespoord om vaker de knip te trekken, had het ontslag liever niet gezien. "Helaas zijn de resultaten in binnenlandse competities al sinds het einde van vorig seizoen extreem teleurstellend. Het bestuur moet moeilijke beslissingen nemen, dat doen we in het belang van de club. Mauricio en zijn staf zullen altijd onderdeel blijven van onze clubgeschiedenis. Ik bewonder de manier hoe hij met moeilijke situaties is omgegaan", zo gaf de preses aan op de clubsite.

'Antivoetbal' in Noord-Londen?
Nog geen 24 uur later heeft Tottenham de opvolger van Pochettino al in huis. Niet Massimiliano Allegri, Eddie Howe, Julian Nagelsmann, Carlo Ancelotti of zelfs Erik ten Hag, maar Mourinho moet de club uit het slop trekken. "Met José hebben we een van de succesvolste managers in het voetbal gestrikt", aldus Levy, die volgens Engelse media al enkele weken intensief contact had met de markante trainer. "Hij heeft een schat aan ervaring, kan teams inspireren en is een groot tacticus. Bij iedere club waar hij gewerkt heeft, heeft hij prijzen weten te winnen. We geloven dat hij energie en geloof in de kleedkamer zal brengen."

De keuze voor Mourinho is om meerdere redenen opvallend. De trainer staat bekend om zijn uitpuilende prijzenkast, maar ook om een bepaald soort voetbal: 'klinisch', 'antivoetbal' en 'de bus parkeren' zijn slechts enkele termen die zijn gebruikt om het spel onder Mourinho de afgelopen jaren te duiden. Dit beeld contrasteert met de wens van menig Tottenham-fan, die vanwege het structurele gebrek aan trofeeën zich in ieder geval gelukkig wil prijzen met sierlijk voetbal. Daarnaast koestert Mourinho steevast de wens om goede spelers te halen. Zodoende zijn hoge transferuitgaven gevraagd, terwijl Levy het geld liever niet ziet rollen.

Het opmerkelijkste aspect aan de relatie tussen trainer en club is wellicht de lichte aversie die eerstgenoemde in dienst van Chelsea en Manchester United altijd richting the Spurs toonde. Bijvoorbeeld in september 2004, in de beginperiode van Mourinho in Engeland, na een 0-0 remise op Stamford Bridge: "Ze hebben de bus geparkeerd en hebben die voor het doel laten staan. Ik zou als fan gefrustreerd zijn als ik hiervoor zestig euro had betaald, want Tottenham kwam om te verdedigen. Dit is een lastige competitie, iedereen kan verliezen. Misschien verliest Tottenham zelfs als ze met elf man verdedigen."

O'Hara: 'Aanstelling José Mourinho zegt genoeg over ontwikkeling Tottenham'

Mourinho had het eerder ook gemunt op de supporters van Tottenham, die na de 0-3 overwinning op Old Trafford in augustus 2018 zongen dat de oefenmeester van United niet meer zo speciaal was. Mourinho sloeg terug door de 2-1 zege van United tegen Tottenham in de halve finale van de FA Cup enkele maanden eerder aan te halen. "Ze zongen het liedje niet toen we ze op Wembley versloegen. Toen hadden ze nog de droom om de bekerfinale te halen en om een titel te winnen, want die winnen ze niet veel. Op die avond zongen de fans van United over the Special One."

'Sommige jongens willen niet blijven'
Bij zijn aanstelling liet Mourinho weten dat hij met hernieuwd energie zijn klus bij Tottenham aangaat. "Ik kijk er naar uit om bij een club aan de slag te gaan met zo'n geweldige geschiedenis en achterban. De kwaliteiten in de selectie en de jeugdopleiding stemmen me optimistisch. Het heeft me altijd aangetrokken om met dit soort spelers te kunnen werken", meende de 56-jarige coach. Het is echter de vraag of Mourinho lange tijd aan de slag kan met de huidige spelersgroep, want onder anderen ex-Ajacieden Christian Eriksen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld worden gelinkt aan een vertrek.

Dolgelukkige Mourinho looft ‘beste stadion ter wereld’ en zet in op talenten

Lees artikel

Mourinho heeft mogelijk binnen de gehele organisatie veel werk te verrichten in een poging Tottenham weer naar de top van Engeland te loodsen. In september gaf hij in de hoedanigheid van analist bij Sky Sports aan dat er wat moet veranderen aan de filosofie van de club. "Ik heb nu het gevoel dat sommige jongens niet willen blijven. Kijk maar naar wat er bijvoorbeeld gebeurt met Eriksen, Vertonghen en Alderweireld", doelde hij op de aflopende contracten van het drietal. Mourinho beweerde dat het trio Tottenham na een jarenlange samenwerking wilde verlaten.

"Ze hebben hun ogen gericht op het grotere plaatje. Ze zien dat andere spelers meer geld krijgen, ze zien dat andere spelers meer titels winnen", zei Mourinho, die wees naar Kyle Walker, die Tottenham in 2017 verliet en met Manchester City onder andere twee keer landskampioen werd. "Ze kijken naar mogelijkheden om bij Real Madrid, Barcelona of Paris Saint-Germain te spelen", aldus Mourinho, die toen al het gevoel had dat een hecht team smeden weer topprioriteit moest worden. "Deze ploeg is op dit moment in ieder geval niet de gefocuste familie waar de chemie vanaf spat."


Poll

Verwacht jij dat José Mourinho gaat slagen bij Tottenham Hotspur?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door vernon)

Had altijd wel sympathie voor deze club, met de historie en mooie voetballers die ze hebben gehad, dit ondanks dat ze verleden jaar mijn club de CL-finale nog in de weg stonden, maar dat ze uitgerekend hem als trainer hebben gekozen. Wat een hekel heb ik aan dit mannetje, pffff.

"Nee, want ik hou teveel van de Chelsea-fans. Ik ben Chelsea." Achja dit soort uitspraken moet je in het huidige voetbal met een korreltje zout nemen. Clubliefde bestaat al lang niet meer en voetbal is zo commercieel als de pest. Premier League is een soort van verkapte NBA geworden waar dezelfde coaches gerouleerd worden. Zal me niks verbazen als clubs nog een keer van stad verhuizen zoals in de VS al normaal is. Clubliefde is dood en zeker de Premier League is een commercieel gedrocht geworden. De echte fans kunnen het niet meer betalen en de stadions zitten vol met toeristen die een voetbalreisje geboekt hebben. Qua gedrocht-gehalte komen Mourinho en de Premier League heel dicht bij elkaar.

21 november 2019 om 13:18

Je praat jezelf tegen, clubliefde is dood en echte fans kunnen geen kaartje meer kopen. Voor de rest ook erg negatief allemaal en het lijkt alsof je de mooie kanten van de pl niet wil zien. Echte fans zien dat namelijk wel...

21 november 2019 om 13:35

Eens met vooral het begin van Fcutrecht0300. Als je als supporter dat soort uitspraken serieus neemt, dan zit je jezelf gewoon voor de gek te houden. Wat betreft het commentaar van Schop1989: clubliefde bestaat natuurlijk nog wel, maar dan vooral bij supporters. Bij voetballers en trainers is het een zeldzaamheid. Ik kijk daar overigens niet zo van op, ik vind het eerder normaal. Voor spelers en trainers is het werk. Het gaat om sportief succes, om geld, om speeltijd, om status. Bij welke club dat is, zal voor hen relatief onbelangrijk zijn. Zeker in competities waar 80-90 uit het buitenland komt, zoals in de PL. Ik zou echt niet weten waarom een willekeurige Spanjaard die voor een Engelse club gaat spelen en daar allemaal Argentijnen en Fransen treft, clubliefde moet hebben? Zijn aanwezigheid daar is grotendeels toeval, en hij treft andere passanten als collega. Daar komt niet zomaar liefde uit. Voor supporters is dat allemaal heel anders, en gelukkig maar. Maar diezelfde supporters kunnen volgens mij maar beter de illusie loslaten dat spelers diezelfde liefde voor de club voelen.

23 november 2019 om 14:07

Er zijn ook genoeg spelers die het land en de stad in hun hart sluiten zoals een Wenger, Mourinho of Benitez en qua spelers heb je Peter Schmeichel, Alonso, Kuyt, Solskjear. Ook is het percentage Engelse spelers dit seizoen 37 procent en daar zitten de Ieren, Welchmen en Schotten dus nog niet bij. Vind het allemaal wat grijzer dan de zwart wit versie van jullie

25 november 2019 om 11:34

Nou ja, er zijn er wel een paar ja. Maar bij Mourinho zie je inmiddels dat het wel mee valt, dus dat vind ik echt geen goed voorbeeld. Een paar van de andere wel. Ik heb niet geteld, maar volgens mij is het overgrote deel van de spelers gewoon een passant. Zeker de spelers die niet als jongetje in dat land zijn opgegroeid en dus meestal geen fan zijn geweest als kind. Volgens mij doe je als supporter er gewoon verstandig aan om niet op voorhand verwachtingen te hebben. Als een speler wel een clubhart ontwikkelt: hartstikke mooi. Maar niet teleurgesteld zijn met die andere 90% bij wie het niet gebeurt.

geld versus principes! dan wint toch meestal het geld tegenwoordig. Mourinho is ook niet meer zo hot bij de hele grote clubs geweest de laatste tijd dus die is allang blij dat een club van het kaliber Tottenham nu bij hem heeft aangeklopt

21 november 2019 om 07:27

Is dat iets van tegenwoordig? Het krijgt nu op social media veel aandacht, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat het altijd zo is geweest.

21 november 2019 om 11:47

@crema misschien was het vroeger ook al inderdaad. geld brengt mensen vaak al snel op andere gedachten

21 november 2019 om 09:55

@japie_krekel ach als een Psg, Juve of Real nieuwe coach nu nodig hadden gehad, zouden ze ook minstens een gesprek gevoerd hebben met Mourinho. Hij zal altijd op lijstjes staan bij zulke clubs, helemaal als hij toch flikt om met Spurs een prijs te pakken (FA of volgend seizoen de El). Dus weet niet waarom jij denkt dat zulke clubs niet meer aankloppen.

21 november 2019 om 11:18

@mrkrillin daar twijfel ik aan. PSG klopte aan bij Tuchel, Juve bij Sarri en Real bij Zidane en ze kwamen allemaal niet voor Mourinho

21 november 2019 om 12:32

@japie_krekel PSG klopte mei 2018 aan bij Tuchel, toen was Mourinho nog gewoon trainer van Man Utd. Bij Real was hij ook een van de favoriete (bij Perez en niet de spelers) en als Zidane niet verrassend terug kwam, dan was grote kans dat hij daar trainer werd. Juve heb ik idd niets gelezen,maar had beter Inter moeten typen.

21 november 2019 om 13:39

Japie, ik snap je punt, maar volgens mij gaat het hier vooral om sportief succes versus principes. Tottenham wil gewoon eens wat winnen. Ze gaan met Mourinho echt niet opeens meer geld binnenharken. Het wordt pas interessant om te zien of ze ook hun transferbeleid gaan wijzigen. Of zij ook van die waanzinnige bedragen gaan betalen.

21 november 2019 om 14:15

@vernon ik ben benieuwd. Mourinho heeft al een tijdje geen hele indrukwekkend prijzen meer gepakt dus dit is zijn kans op eerherstel. ik ben ook benieuwd of hij deze keer wel van eigen kracht uitgaat of dat hij weer gaat kiezen voor zijn befaamde anti voetbal

21 november 2019 om 16:08

Ik heb er helemaal niet veel vertrouwen in, en vind het zelf geen verstandige keuze. Als ik fan van Tottenham zou zijn, zou ik mijn hart vasthouden. Maar wie weet worden we verrast

Ach joh in 4,5 jaar tijd kan ook veel veranderen he. Kan best dat hij het meende destijds.

Het is nogal naïef van supporters van de diverse clubs die Mourinho getraind heeft denken dat hij echt zielsveel van iedere club houdt.porto, Chelsea, Real, Inter, United, Spurs. Overal waar hij kwam sloot hij de clubs in zijn hart.... nadat hij als assistent tijdens een huldiging in zijn Barca tijd ook riep dat hij voor altijd Barca in zijn hart zou hebben. Jaren later staat hij Barca te treiteren door een scheids zonder bewijs te beschuldigen van fraude (die daarna wegens doodsbedreigingen zelfs stopte met werken). Daarna ook heel treiterend lopen juichen en sneren uit te delen. Ineens heb je geen Barca meer in je hart. Het toont hoe manipulatief Mourinho is. Overal een soort sekte van zijn spelers groep maken zodat zij ook de gekste dingen doen op het veld. Real spelers schopte alles dat bewoog in zijn tijd.

21 november 2019 om 07:04

@PorQue Kijk eens naar hoeveel spelers het logo van hun shirt kussen of geloof jij dat? En het Real wat hij trainde was gewoon een prima team maar had de pech dat op de moment het beste Barça ooit speelde, buiten het veld kunnen veel Real en Barça spelers uitstekend door 1 deur dus dat sekte verhaal klinkt vooral lekker voor de mensen die een hekel aan hem hebben.

21 november 2019 om 08:22

Het is publiek geheim dat hij een sfeer creëert van wij tegen de wereld of beter gezegd de hele wereld is tegen ons. Het Real dat hij trainde was buiten de Clasicos idd een prima counterteam, maar als ze tegen Barca stonden veranderden een paar spelers in hondsdolle mafklappers die alles wat bewoog uit wilden schakelen. Dat valt niet eens te ontkennen, iedereen heeft dat gezien.

21 november 2019 om 14:32

En ik heb dus ook niets met spelers die logo's kussen en hun hand erop leggen 3 weken nadat zij een transfer hebben gemaakt van een club waar zij exact hetzelfde deden. Het is allemaal nep gedoe om de fans blij te houden.

21 november 2019 om 09:56

@porque ik geloof best dat Chelsea een speciale plek in zijn hart heeft, vooral na zijn 1e periode. Hij kreeg toen echt status, had een geweldige elftal en wonnen belachelijk veel.

21 november 2019 om 14:31

Denk dat Chelsea meer speciaal voor hem is omdat hij naar zijn prijzen kan wijzen en het hem echt op de kaart heeft gezet. Het is meer voeding voor zijn ego dan echte liefde.

Hoop dat mensen inmiddels wel doorhebben dat uitspraken in de voetballerij niets waard zijn. Hij zal het ongetwijfeld wel gemeend hebben destijds. Maar vandaag de dag is Tottenham een prachtige uitdaging die hij natuurlijk met beide handen moet aanpakken.

21 november 2019 om 13:43

Ja precies, ik voel 0 sympathie voor Mourinho, maar ik kan hier alleen maar om grinniken. Degenen die denken dat die uitspraak van toen echt iets waard was, die houden zichzelf voor de gek. Trainers en spelers zeggen gewoon dat soort dingen om lekker in een goed daglicht te staan bij fans en bestuur enzo. Het kost geen moeite en het levert wel wat op.

Ik had hem als Spurs zijnde nooit aangenomen. Die man kan in z'n eentje een club totaal afbreken alleen al door die achterlijke manier van zelfverheerlijking, aangezien hij zichzelf net iets te interessant vindt. Zeker bij Spurs, die de laatste 6/7 jaar in de lift zit, ben ik bang dat hij er over 2 jaar eruit wordt getrapt omdat iedereen hem zat is en het voetbal niet om aan te gluren is. Nee, ik ben inderdaad geen fan.

21 november 2019 om 19:05

Dat klopt, hij brengt een contigent aan Portugese mensen binnen, er komt echt een compleet nieuwe organisatie. Daarna moet de cultuur omslag volgen, van het bekende aanvallende Spurs voetbal naar het welbekende Mourhino counter voetbal. Daarna komen de veel te dure aankopen, vaak via Mendez. En binnen twee jaar zullen de centjes wel op zijn, is het success uitgebleven is is Mourhino vertrokken.

Er is in de tussentijd natuurlijk ook wel het een en ander gebeurd tussen Mourinho en Chelsea fans ('F*ck off Mourinho' chants etc.) Ik geloof best dat hij het destijds meende, maar de relatie is van beide kanten bekoeld. Dan is het niet gek dat hij deze kans grijpt. Worden wel mooie wedstrijden tussen Lampard en Mourinho zeg, leerling vs meester.

Toentertijd kan ik het me best voorstellen. Inmiddels is hij 2x ontslagen bij Chelsea en is de laatste keer verre van chique geweest. Snap dat de liefde dan afbrokkelt.

""ze hebben de bus geparkeerd en hebben die voor het doel laten staan. Ik zou als fan gefrustreerd zijn als ik hiervoor zestig euro had betaald, want Tottenham kwam om te verdedigen. Dit is een lastige competitie, iedereen kan verliezen. Misschien verliest Tottenham zelfs als ze met elf man verdedigen."hahaha geweldige quote van hem Benieuwd of hij Spurs weer zo laat spelen tegen de topclubs.

Wel jmmr dat Pochettino niet zelf de kans krijgt om te investeren in het team. Nu met Mourinho kan er wel gekocht worden en zelfs genoeg voor 3 "grote" namen. Had dan tenminste Pochettino nog een jaar gegeven en de middelen om zelf te verjongen/investering.

Lullen voor de bühne doet iedereen in het voetbal. Als je die egootjes in eerste instantie echt gelooft, ben je een beetje oenig natuurlijk.

Fergie mocht wel Eriksen, vertonghen en aldeweirald vervangen en verder bouwen aan een team en de spirit hoog houden zodra er spelers waren die hem omlaag haalde. Met Keane als mooiste voorbeeld. Levy is een lul en ik vind pochettino samen met pep en Klopp de beste trainers binnen de pl. De meest stabiele van de drie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Chelsea1912
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Son Heung-MinAanvaller109
B. AustinKeeper00
P. GazzanigaKeeper00
J. HartKeeper00
H. LlorisKeeper100
A. WhitemanKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

In de wandelgangen

Zondag 29 november
Manchester United overweegt om Jonny Evans na dit seizoen transfervrij terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren