Sensationele Ödegaard neemt Vitesse aan de hand richting finale

Dinsdag, 21 mei 2019 om

In navolging van FC Utrecht heeft ook Vitesse zich geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers poetsten dinsdagavond een 2-1 nederlaag tegen FC Groningen weg, door voor eigen publiek met 3-1 te winnen. De uitblinkende Martin Ödegaard scoorde eenmaal en leverde twee assists aan Tim Matavz. Op vrijdag 24 en dinsdag 28 mei treffen Vitesse en Utrecht elkaar in de finale van de play-offs. De winnaar plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.

De laatste loodjes lijken voor Vitesse het zwaarst te wegen: Jake Clarke-Salter, Rasmus Thelander, Charly Musonda, Matus Bero, Hilary Gong, Oussama Darfalou en Roy Beerens waren allemaal niet inzetbaar tegen Groningen en Max Clark, doelpuntmaker tijdens de heenwedstrijd, was er vanwege ziekte niet bij. Matavz was niet helemaal fit, maar begon toch in de basis. Op het veld was echter weinig te merken van de personele problemen, en nog minder van het feit dat Matavz wat klachten had. De aanvaller was samen met Ödegaard de grote man in de eerste helft.

Vitesse moest een achterstand goedmaken en bleek vanaf de eerste minuut vastberaden om dat te doen. De ploeg van Leonid Slutsky oogde een stuk scherper dan de bezoekers; met name op het middenveld werd de slag duidelijk gewonnen door Vitesse. De thuisploeg had slechts 68 seconden nodig om de score te openen. Ludovit Reis kwam niet bij de bal en zag dat Ödegaard de bal koeltjes achter doelman Sergio Padt werkte. De Noor was op het veld de man van wie bijna al het gevaar uitging, met creatieve passes en fraaie passeerbewegingen.

Ödegaard creëerde in de eerste helft de meeste kansen (vier), had de meeste sprints (zestien) en legde de grootste afstand af (zesenhalve kilometer) van alle spelers. Twee van zijn gecreëerde kansen leverden een doelpunt van Matavz op. Halverwege het eerste bedrijf zette hij de Sloveen met een splijtende pass vrij voor Padt, waarna Matavz de bal al glijdend achter de keeper kreeg. Na een halfuur knikte Matavz raak na een hoekschop van Ödegaard. Pas op slag van rust liet Groningen voor het eerst echt van zich horen: Remko Pasveer had een goede redding in huis op een inzet van Kaj Sierhuis.

Vitesse zat op rozen: Groningen moest na rust tweemaal scoren om nog door te gaan. De schade leek kort na de onderbreking nog groter te worden, maar de 4-0 van Bryan Linssen werd afgekeurd wegens buitenspel. Even later haalde Sierhuis een schot van Mohammed Dauda ternauwernood van de doellijn. Ondertussen bleef de flegmatieke Ödegaard indruk maken door makkelijk bij spelers weg te draaien en zijn medespelers te lanceren. Vitesse wist de kansen evenwel niet te benutten en stond toe dat Groningen na tachtig minuten terugkwam in de wedstrijd: uit het niets maakte Sierhuis er 3-1 van. Plots hadden de gasten nog maar een doelpunt nodig, maar Vitesse hield stand.


Poll

Wie wint de finale van de play-offs, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door yatsemata)

nou ajax waar wacht je op

21 mei 2019 om 22:41

Net alsof real hier niks over te zeggen heeft.. ma buiten dat ik voor Madrid ben, gun k odegaard veel speeltijd en Ajax past heel erg goed bij hem.

21 mei 2019 om 22:46

Hij is toch niet te koop?

Ajax, koop die jongen...

21 mei 2019 om 22:57

Denk dat Odegaard al enige tijd vrijwel bovenaan Overmars' lijstje staat. De ene partij (ajax) wil wel, heel graag zelfs denk ik. Nu die andere twee partijen (odegaard zelf en Real) nog.
Dat zijn geen deals die even heel snel beklonken worden.

22 mei 2019 om 00:04

Ik heb het gevoel bij interviews dat Odegaard ook wel wil. Real gaat deze zomer flink investeren, Zidane gaat nu niet op jonge jongens gokken, hij heeft kerels nodig die er staan. Voor het geld hoeft Real hem niet te verkopen lijkt me maar 20 miljoen en iemand vd loonlijst is voor de bühne sowieso prima.

Wat een speler die Odegaard...
Vraag je je toch af waarom het in Groningen (heen wedstrijd,zucht...) er niet uit kwam bij hem.
In elk geval gefeliciteerd Vitesse.
Ik zeg Utrecht Europa in,nog 1 kunstje van Dickie!
Al zal die volgend seizoen wel weer ergens anders op duiken,haha.

21 mei 2019 om 22:41

Is gewoon de leeftijd. Heeft nu meer vlieguren gemaakt en dat maakt hem ook gewoon beter.

21 mei 2019 om 22:42

Toen speelde hij op rechts en had hij te maken met 2 spelers, nu op 10 en had hij vaak alleen maar 1 speler bij zich... Wederom tactisch gefaald door Buijs. Schandalige vertoningen vanavond. Vorige week weet je het niet af te maken, nu door knullig voetbal al vroeg op 1-0 achter. Groningen was geen schim van vorige week, Vitesse verdiend door. Gefeliciteerd.

21 mei 2019 om 22:47

Klopt,maar vind het wel heel wisselvallig.
Maar dat het een type voor Ajax is lijkt me duidelijk.
Trek je knip maar Overmars!

Wat een aanfluiting weer. Er is al het hele seizoen geen lijn te vinden in het spel van Groningen. Met een enorme dosis geluk veelste veel onterechte punten gepakt de 2de seizoenshelft. Buijs heeft een enorme kwaliteitinjectie gekregen in zn selectie na de winterstop, maar de leuke wedstrijden dit seizoen zijn op 1 hand te tellen. Ook het selectiebeleid is dramatisch te noemen. Hrustic nu alweer de voorkeur boven bel Hasani, terwijl hrustic nog nooit een goeie wedstrijd voor de fc heeft gespeeld. Mahi mag altijd beginnen maar raakt al een half jaar geen pepernoot. Ik heb het wel gehad met Buijs. Krijgt van mij een 4 dit seizoen

21 mei 2019 om 22:44

Dit is niet lullig bedoeld ofzo, want ik volg Groningen niet zodoende dat ik veel wedstrijden van ze kijk (op basis van jouw reactie hoef ik daar ook niet zo heel rouwig om te zijn), maar voor een eerste seizoen als trainer in de Eredivisie op de 8e plek eindigen met Groningen is toch niet zo heel slecht dat het een 4 waard is? Of kijk ik teveel naar resultaat en is het spel echt zo slecht dat een seizoen met een play-off plek een 4 waard is?

22 mei 2019 om 00:59

Je geeft jezelf het antwoord al.

22 mei 2019 om 09:36

Het spel is echt zo slecht. 3 punten minder en je staat rond plaats 12/13. Veel wedstrijden onterecht gewonnen

Genoten trouwens van Odegaard. Een echte Ajaxspeler. Ik zou alles op alles zetten om hem vast te leggen

Als Groningen nog de 3-2 had gemaakt, stond het over twee wedstrijden 4-4. Was het dan beslist op meeste uitdoelpunten of geldt die regel niet in de play-offs?

In ieder geval knap van Vitesse dat ze met zoveel blessuregevallen de verliespartij uit de eerste wedstrijd ongedaan hebben weten te maken. Vitesse - Utrecht is toch wel de terechte finale over het hele seizoen gezien. Het maakt me persoonlijk niet zoveel uit welke van de twee teams Europa ingaat omdat ze elkaar qua kwaliteit in mijn ogen niet zo veel ontlopen. Moge de beste winnen!

21 mei 2019 om 22:42

Denk dat als Odegaard weggaat ook niet veel van Vitesse overblijft, mijn voorkeur gaat uit naar Utrecht.

21 mei 2019 om 22:45

Linssen speelt waarschijnlijk ook zijn laatste seizoen bij Vitesse

21 mei 2019 om 22:55

Gelukkig zeggen ze dit al een seizoen of zes en valt het keer op keer reuze mee.

21 mei 2019 om 23:04

Maar het duurt bij Vitesse toch altijd wel weer even voor de nieuwe selectie 'in elkaar past'. Daar heb je in de EL voorronde gewoon geen tijd voor....

Bij Utrecht lijken alleen de huurlingen te vertrekken en eventueel Kerk.

Mocht bij Utrecht Joosten terugkomen en Cerny daadwerkelijk binnenkort komen dan is het elftal van Utrecht al vrijwel compleet en vrijwel volledig ingespeeld.

Ik zie dan toch liever een Utrecht de Europa League in gaan. Ik moet nog maar afwachten wie er allemaal bij Vitesse gaan vertrekken. Zal nog wel wat werk aan de winkel zijn.

21 mei 2019 om 23:15

Maakt allemaal niet zoveel uit. Vitesse zal er na 1 of 2 rondes wel weer uitliggen. Utrecht precies hetzelfde. Zo gaat dat toch al jaren met de play offs winnaar.

Overmars overtuigd? Dit is wel echt de perfecte vervanger van Ziyech, ben alleen benieuwd hoeveel Real er voor vraagt, als ze hem al definitief kwijt willen. Heerlijke speler.

21 mei 2019 om 22:45

Hele goede voetballer die odegaard. Past ook goed bij Ajax, maar hij speelt het beste als 10 en daar staat nu Donny. Als die blijft zie ik Ajax geen 20 miljoen neerleggen voor hem. Hij zou evt in een Ziyech rol op rechts kunnen maar dan kan je beter een echte rechtsbuiten halen.

21 mei 2019 om 22:59

Hij kwam vandaag veelal van rechts naar binnen trekken. En dat vond ik hem toch wel heel goed doen hoor

21 mei 2019 om 22:53

Natuurlijk willen ze hem niet kwijt, en helemaal niet voor een luttele 20 miljoen. Dat bedrag is niks voor Real. Bale verdient bijna hetzelfde in een jaar tijd

21 mei 2019 om 23:08

Of ze hem kwijt willen weet ik niet, hij heeft natuurlijk nog lang niet het niveau voor Real. Of ze hem voor 20 miljoen willen laten gaan ben ik met je eens. Tot wanneer loopt zijn contract eigenlijk? Dat zal ook wel meespelen in het transfer bedrag.

21 mei 2019 om 23:34

Real voert meestal een goed beleid. Die willen zo’n jongen echt wel verkopen/verhuren maar ze willen natuurlijk wel een mogelijkheid om hem terug te halen. Ik denk dat Ajax dat misschien niet ziet zitten. Naar mijn mening is het ook voor Ajax een goede constructie de winst zal maximaal 10-15 miljoen zijn maar je hebt dan natuurlijk wel een goede opvolger van Ziyech in huis. Je kan natuurlijk ook proberen zelf iets te halen want het geld is er natuurlijk wel.

Ongelooflijk dit is nog een slechter niveau dan degradatie niveau van de FC zijn kant, het enigste positieve was de aanhang (die je wederom goed hoort na een dikke achterstand) en Zeefuik. Odegaard was echt de voetballer van de avond is gewoon 3 klasses beter dan de andere mannen op 't veld. Buijs laat ook veel aparte dingen zien zoals een Hrustic inbrengen die nog nooit een goede pot gespeeld heeft! Een 8-1 nederlaag had vandaag niet misstaan. Grote schande.

21 mei 2019 om 22:45

Niet zo negatief! Is een zwaar seizoen geweest, waarbij de stress van de laatste plaats heel heel lang heeft geheerst. Voor Groningen zijn de play-offs het hoogst haalbare en mentaal was Vitesse aan het eind vh seizoen sterker. Is geen schande. Nu hopen dat er komende zomer heel snel een mooi team staat

21 mei 2019 om 22:50

Oh ik vind het absoluut geen schande om te verliezen, maar we mogen toch wel strijd eisen?! Dit deed mij denken aan de wedstrijd in en tegen Zwolle. We hebben geen eens op eigen kracht de play-offs gehaald. We hebben ook dramatisch niveau laten zien, sterker nog we hadden dit helemaal niet verdiend. We hebben ook teveel punten gepakt. Met een doze geluk aan ons zijde. Kan maar één goede uitwedstrijd herinneren en dat was uit tegen Excelsior (wat een feestje was dat overigens) en Willem 2?

22 mei 2019 om 09:40

Kerwinc1 heeft volkomen gelijk. Het is de manier waarop we voetballen. Plaats 8 is erg vertekend, we hebben over geluk niet te klagen gehad de 2de seizoenshelft. Er is gewoon geen enkele lijn of gedachte in het spel van Groningen te vinden.

En dan zou opeens zo nog maar de 3-2 vallen, dat was dan te danken geweest aan v/d Werff want die stond weer geheel verkeerd te dekken. Lozen die man
Vitesse prima gespeeld maar hadden wel het eerder moeten afmaken

21 mei 2019 om 22:57

Altijd maar vd Werff de schuld geven. Ik zou het eerder onze Buttner en die anderen die linksvoor stonden. Vrije trap kort, bal kwijt, 3-1.

21 mei 2019 om 23:49

Speelde best een aardige wedstrijd hoor. Alleen het afmaken niet, maarja het is ook een verdediger..

Verdiende overwinning van Vitesse. Niks op af te dingen. Odegaard motm voor vitesse. Overigens ook prima gefloten door Nijhuis. Groningen verdiende niet om te winnen. Vitesse was veel sterker en snap de wissels ook niet van Buijs. Waarom laat je Doan staan wissel je handwerker voor Hrustic (die overigens kwalitatief uitermate teleurstellend inviel) en laat je mahi starten terwijl Gladon met Sierhuis beter duo was geweest om mee te starten. Vitesse van harte met deze topprestatie succes tegen Utrecht en hoop dat jullie europa in mogen. Groningen mag nog blij zijn dat ze de Play-offs hebben gehaald ondanks alle ellende van de eerste seizoenshelft. Beste man op veld bij Groningen Sierhuis deze wedstrijd.

Hopelijk heeft Zidane mee zitten kijken, want wat kan die jongen goed voetballen zeg. Ik zou het liefst zien dat Eriksen naar Real komt en Odegaard als back-up terug komt. Eriksen kan een goede leermeester voor hem zijn. Natuurlijk zoveel mogelijk minuten geven in de Copa

Wel erg blij om. Utrecht en Vitesse waren over twee wedstrijden kwalitatief veel sterker. Ik hoop persoonlijk dat Utrecht europa in gaat. Het lijkt er niet op dat veel spelers gaan vertrekken en het elftal ziet er goed uit. Zeker als met Cerny kan halen en Bahebeck voor de club kan behouden.

Vitesse speelde vandaag echt heel erg sterk. Odegaard verliezen is wel een aderlating. Maar ook de rest van het elftal liet een niveau zien in de eerste helft waarmee je in europa prima kan aankloppen denk ik zo!

21 mei 2019 om 23:14

Bahebeck zal Utrecht niet verlaten. Het is meer de vraag of hij een seizoen heel kan blijven.

21 mei 2019 om 23:18

Denk dat John van den Brom Venema wel wat meer minuten zal laten maken. Heeft over het algemeen meer met het inpassen van jeugd dan Advocaat

Mooi voor Vitesse. Ik zie graag de beste ploegen van het hele seizoen ook in de finale, en dat waren Utrecht en Vitesse. Vooruit kijkend hoop ik echter dat Utrecht Europa in gaat, want Vitesse zal wel weer alle huurspelers kwijtraken en de selectie pas eind augustus op orde hebben met wat Chelsea overblijfselen. Utrecht lijkt nu een vrij stabiele groep te hebben en ik verwacht geen grote uitstroom omdat er geen speler van het niveau Haller bij zit.

21 mei 2019 om 23:01

Dit is echt een herhaling van de afgelopen seizoenen. Keer op keer wordt gezegd dat Vitesse maar leegloopt en dat het allemaal laat op orde is. Elke keer is t anders

Zeer goede speler, moet Ajax echt gaan halen!!!! Perfecte vervanger van Zyech

21 mei 2019 om 23:03

Gaat Ziyech weg dan?

Zo jammer dat jullie jezelf zo moeilijk maken...... als je de kansen afmaakt sta heet 7-0 voor.........

21 mei 2019 om 23:24

Mee eens. Vitesse heeft veel kansen gehad om de wedstrijd in de tweede helft te beslissen.
Je weet dat bij één goal Groningen weer bloed ruikt. Dan sluipt er een soort gallery play in de ploeg en scoort Groningen waardoor het toch weer billen knijpen wordt.
Totaal onnodig en erg misplaatst.

21 mei 2019 om 23:32

Ik zou me vooral irriteren aan die misplaatste arrogantie van Buttner die hoogst persoonlijk verantwoordelijk is voor de tegen goal

Vitesse Koen,

Je moet ff goed lezen. Als de 3-2 vlak voor tijd was gevallen dan was het de fout van van de Werff geweest vanwege verkeerd positie kiezen bij het verdedigen.
De 3-1 was inderdaad de fout van Buttner en die anderen die linksvoor stonden en knullig balverlies leden omdat ze het te mooi wilden doen.

Knap van Vitesse!en lijkt me ook gewoon terecht, ik bedoel de route ook naar finale.
Over Odegaard: Veel beseffen bijna niet hij is nogsteeds pas 20 jr.
Vele hebben het idee dat Real hem serieus voor de show heeft gehaald.
Ik als Real fan, tot de dag van vandaag vind ik zowel de keus van Real als van Odegaard (en ouder) een goede.
En met goed bedoel ik, hij maakt nog steeds imo reeele kans om bij Real in t eerste terecht te komen als in een vaste waarde.
Ook hebben en hadden vele t over dat hij perse naar ajax moest, de kans dat hij naar ajax gaat zelfs dat is reeel.
Tuurlijk is Ajax iets anders dan Real. Maar vanaf hij in Nederland kwam werken, spelen, je ziet duidelijk progressie en t is er duidelijk nog niet uit en zoals ik al zei.. 20jr.
Aan andere kant Real is altyd zwaar bezet.
maar er is nog gewoon tijd.
Vele struikelden meteen al bij zijn aankoop dat ie niet naar Real moest.
Maar zo verkeerd is die keus helemaal niet.
En wordt t niks bij Real wedden (mits geen serieuze blessure ofzo) dat hij alsnog bij een hele leuke club terecht komt?
Het is gewoon een risico en een investering en tijd zal t zeggen.
Het verrast mij overigens helemaal niet dat hij zowat beste speler van ED aan het worden is.
Ajax zou een leuke stap zijn maar ik zie echt niet in waarom Real hem zou verkopen hoor?
het is een uitzonderlijke speler.
Als hij op een moment kan instappen zoals t een Kroos verging?
Nog tijd zat.

Mensen vergeten gewoon dat deze knul een jaar jonger is dan Frenkie hè. Speelt imo beter dan Frenkie een jaar geleden hoor. Wil niet zeggen dat zijn evolutie de komende periode even stormachtig en snel zal zijn natuurlijk. Maar dat mensen hem al afgeschreven hebben is echt waanzinnig idioot

Nou die odegaard was ook niks speciaals hoor, had wel een aantal goede acties maar dat was het wel.. hij valt gewoon op omdat de rest zo ongelofelijk slecht was. Heb je gezien hoeveel balverlies er was aan beide kanten? Bijna geen mooie aanvallen en alleen ballen naar voren rammen.. bah wat een beschamend voetbal zeg. Vooral bij FCG was het slecht, het waren net een paar junioren die achter een bal aan renden elkaar geen enkele dekking gaven en totaal geen inzicht en slimme momenten met elkaar verzonden... ik ben blij dat FCG het niet heeft gehaald want nu kan ( als het nieuwe management slim is ) die Buijs eruit gezet worden want die mag blij zijn dat hij met dit afbraak voetbal nog de 8e plek heeft gehaald en daarom nog wat TV geld bij elkaar gesprokkelt heeft want wat een slecht voetbal was dit zeg.. zelfs met Faber was er nog meer plezier

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie

25 fans
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 oktober
Manchester United is bereid om aankomende zomer mee te werken aan een transfer van Paul Pogba naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren