Degryse: Ajax en ‘iets warmer’ PSV volgen grote ster van Pro League

Donderdag, 16 mei 2019 om

Hans Vanaken is vermoedelijk bezig aan zijn laatste seizoen bij Club Brugge. De spelmaker wordt in België alom bewierookt om zijn prestaties, dit seizoen, en de pers loopt al vooruit op een mogelijke transfer. Het Nieuwsblad schrijft dat er 'uit alle hoeken van Europa' belangstelling is voor de tweevoudig international van België. Volgens Marc Degryse kan hij dicht bij huis terecht.

Vanaken speelde tussen 2002 en 2008 in de jeugdopleiding van PSV en zou kunnen terugkeren in Eindhoven. "Ik hoor dat PSV en Ajax geïnteresseerd zijn. Dat kan een eerste opstap zijn voor Hans", vertelt Degryse, analist en zelf oud-spits van onder meer PSV. "Bij Ajax zou hij meer in de kijker lopen dan bij Club. Al past PSV misschien beter voor hem. Die club is toch iets warmer."

Met Club Brugge maakt Vanaken dit seizoen kans om voor de tweede opeenvolgende keer kampioen te worden van de Jupiler Pro League. Met nog twee wedstrijden te gaan in de play-offs bedraagt de achterstand op koploper Racing Genk drie punten. De middenvelder, wiens contract doorloopt tot de zomer van 2023, kan ook als Club naast de landstitel grijpt in ieder geval terugkijken op een ijzersterk individueel seizoen.

De 26-jarige Vanaken werd vorige week maandag voor de tweede keer op rij verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. Hij werd daarmee beloond voor een seizoen waarin hij tot dusver goed was voor 48 officiële duels, waarin hij 11 keer scoorde en 13 assists gaf. In januari volgde hij Ruud Vormer op als winnaar van de Gouden Schoen, voor zijn prestaties in het gehele kalenderjaar 2018.

"Gezien zijn loopvermogen vind ik Duitsland wel iets voor hem", zegt clubicoon Franky Van der Elst. "Zet hem maar in een ploeg met lopende mensen rond hem. Hij zal dan misschien minder vaak scoren, maar hij zal zeker assists geven. In de Premier League, waar feller en agressiever wordt gespeeld, wordt het iets moeilijker. Alhoewel, eender waar je hem zet, hij zal altijd en overal assists geven. Hij is de man die alles bindt en stuurt."


Poll

Zou Hans Vanaken een versterking zijn voor de Nederlandse top?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door sirius)

Zou ik meteen doen als Ajax zijnde, een speler met enorm veel voetbalinzicht, een goede arbeidsethos en scorend vermogen. Zou ook echt wel in het goed voetballende geheel dat Ajax nu is passen. Ook voor PSV zeker een goede optie, mede door zijn verleden in de jeugd, al hebben zij hem misschien minder nodig door de aanwezigheid van gutierrez.

16 mei 2019 om 10:00

Lijkt me een soort van De Beek of niet? Lange aanvallende middenvelder met veel scorend en loopvermogen of zie ik dat verkeerd

16 mei 2019 om 10:01

Van de Beek*

16 mei 2019 om 10:05

Qua doelpuntenproductie wel vergelijkbaar maar is nog iets meer spelmaker dan Van De Beek. Hij oogt ook wat trager, maar hij zou zeker een goede vervanger voor van de beek zijn.

16 mei 2019 om 12:48

AjaxNL Eerder een type Ozil , Vanaken oogt sloom maar denkt sneller en leest het spel beter dan de rest.

Lijkt mij toch dat Ajax en PSV beter kunnen krijgen dat een speler van 26 uit de Belgische competitie..

16 mei 2019 om 10:06

Wel een van de beste spelers uit die competitie. Van mij mag ie komen. Wat creativiteit is welkom en hij klinkt betaalbaar.

16 mei 2019 om 10:17

Wat doet de leeftijd er toe? Het gaat om kwaliteit en dit seizoen is wel bewezen dat ervaring een meerwaarde is.

16 mei 2019 om 10:27

Een speler van 26 kan je niet echt met veel winst doorverkopen. Dat is dan vergeleken met een jonge speler toch een mindere investering. Het maakt dus wel degelijk uit.

Overigens betekent dat niet dat zo'n speler niet van toegevoegde waarde kan zijn.

16 mei 2019 om 10:57

We horen onze winst verlopig ook niet uit alle toekomstige transfers te halen. Balans idd belangrijker gebleken, we moeten ff wennen aan het nieuwe concept waarin we de spelersgroep eerst stabiliseren.

16 mei 2019 om 13:27

Tadic en Blind kun je waarschijnlijk ook niet met winst verkopen. Is ook niet nodig, goede spelers leveren op een andere manier wel geld op.

16 mei 2019 om 10:20

De beste speler in Belgie kan natuurlijk ook makkelijk mee bij PSV en Ajax en zou echt een hele goede aanwinst zijn voor die ploegen. Zelfs al zou hij niet in de basis staan bij het huidige Ajax, dan nog zou hij toch minstens een goede 12de man op de bank zijn. Staat op dit moment 27 trappen hoger dan de door Ajax gekochte Razvan Marin. Veel beter kunnen ze echt niet krijgen. Denk je soms dat Toni Kroos naar Nederland komt? Ok, ik snap wat je bedoelt, dit is geen Braziliaans supertalent die binnen 2 of 3 jaar voor 60 miljoen doorverkocht kan worden en dus past hij misschien niet in het businessmodel van Ajax. Maar het is wel een speler die Club Brugge naar prijzen geleid heeft en dat is ook wel wat waard. Niet elke speler moet je binnen de 2 jaar met 40 miljoen winst door verkopen. Je wil immers niet elke 2 jaar 11 spelers vervangen. Sommige spelers moet je voor lange termijn vast leggen en je elftal rond bouwen. Zo creã£â£ã¢â«er je stabiliteit en kan je constant bovenaan meedoen. Vanaken is zo iemand. De Belgische top is veel breder dan in Nederland en toch slaagt Club Brugge er nu al een jaar of 5 in om elk jaar mee te strijden om de titel, als enige Belgische club. De ene keer tegen Anderlecht, dan weer tegen Racing Genk. Alle andere topclubs kennen pieken en dalen, alleen Club Brugge staat er jaar na jaar. Daar is Vanaken een uiterst belangrijke factor in.

Hopelijk denken PSV en Ajax dan ook even neerbuigend en bekrompen als jij want deze speler wil ik absoluut niet zien vertrekken, laat hem nog maar een jaar of 8 blijven en ons aan vele prijzen helpen. Danjuma mogen jullie best hebben voor een mooi bedrag maar Vanaken is de afgelopen 2 seizoenen enorm gegroeid en is de regisseur en belangrijkste speler van het elftal. Ja, hij is al 26, en dan? Hij is een laatbloeier. Die bestaan. Xavi Hernandez was dat ook. Ik ken weinig centrale/aanvallende middenvelders met 14 goals en 16 assists in 38 wedstrijden (waar voetbalzone die foute statistieken vandaan haalt, weet ik niet). En dan heeft ie de pech van al 9 keer het doelhout geraakt te hebben. Roberto Martinez loopt ook hoog met hem op en haalt hem telkens bij de selectie van de Rode Duivels en Dortmund toont ook interesse.

16 mei 2019 om 10:39

Uhm Bon Jovi,

"de beste speler in Belgie kan natuurlijk ook makkelijk mee bij PSV en Ajax en zou echt een hele goede aanwinst zijn voor die ploegen."

Dacht het niet, dit is echt niet waar. De beste speler van Belgie kan niet zonder meer mee bij Ajax en Psv. Dat is toch echt een stapje hoger. Vergeet niet dat een Ruud Vormer een hele goede en belangrijke speler is/was in Belgie. Die was niet goed genoeg voor Feyenoord. Sonck een grote mislukking bij Ajax, was toch echt wel een grote meneer in België. Het is niet voor niets dat de Belgische topclubs 9 van de 10 keer het onderspit delven in directe confrontaties tegen Ajax en Psv. Dat is gewoon echt een stapje hoger.

Let wel dat zegt niets over de competitie, want ik denk dat de Belgische competitie, sterker en zwaarder is dan de Nederlandse competitie, juist omdat de top en subtop gewoon veel breder zijn.

En wat betreft die 27 stappen hoger dan Marin. Mensen dachten ook dat drie kwart van de middenvelders in België en Nederland 20 stappen verder waren en beter dan Schone, totdat die kwam.

16 mei 2019 om 13:32

De huidige Ruud Vormer zou een serieuze versterking zijn voor Feyenoord. Maar dan moeten ze hem wel juist gebruiken. Los daarvan weet ik niet wat Schone of Vormer te maken hebben met Vanaken. Vanaken kan makkelijk meeballen bij de Nederlandse top. Hij heeft meer kwaliteiten dan Vormer die een soort Jamie Vardy-achtig super(half)jaar had waarin alles lukte. Toen werd hij terecht speler van het jaar. Maar Vanaken heeft intrinsiek gewoon veel meer klasse en kan zeker een niveautje hoger aan. Overigens ben ik niet overtuigd dat PSV een stap vooruit is vergeleken met Club Brugge. Dat je onderlinge confrontaties aanhaalt die op Standard-Ajax en Ajax-Standard na ook al lang geleden zijn, tsja, daar kan ik niet zo veel mee. En dan nog Wesley Sonck, dat is verdorie geleden van de tijd dat Arsenal een topclub was, City niks was, Lyon alleenheerser was in Frankrijk...

16 mei 2019 om 13:40

Sonck was een centrumspits. En Zlatan speelde bij Ajax. Als je hem dan plots op de flank zet verliest hij natuurlijk zijn kwaliteiten. Trouwens zijn statistieken vielen nog mee.

17 mei 2019 om 12:54

Want Ajax maar vooral PSV zijn zoveel sterker dan Club Brugge? Ajax is sterker maar PSV vind ik niet sterker dan Club Brugge hoor

Voor er mensen gaan beginnen over dat we weer kopen ipv jeugd de kans geven, deze jongen komt uit de jeugd van psv en zou dus technisch gezien eigen jeugd zijn. Alleen heeft die dan een omweg genomen

16 mei 2019 om 10:09

PSV heeft toch gewoon duidelijk versterking op het middenveld nodig? Wat maakt het nou weer uit of hij technisch eigen jeugd is of niet. Als hij maar goed kan voetballen.

16 mei 2019 om 10:27

Dat kun je echt al jaren niet meer stellen over psv lijkt me

Warmer omdat we de lampen altijd aan hebben? De reclame die Ajax voor zichzelf heeft gemaakt dit jaar geeft denk ik een grotere doorslag dan de zgn warme club die PSV is. Het is er misschien iets gemoedelijker, maar dat kan momenteel niet op tegen de aantrekkingskracht van Ajax Europees gezien.

16 mei 2019 om 10:04

Voel je je aangevallen ofzo? Het is toch immer bekend dat Ajax minder gemoedelijker is als Psv. En dat je daar eerder het gevoel hebt dat je een nummertje bent als bij Psv. Dat is niet perse slecht kijk maar naar de huidige resultaten, maar moet je dat willen.

16 mei 2019 om 10:11

Het is toch immers bekend?, wat is dat nou weer voor argument. Wie zegt nou dat Ajax niet gemoedelijk is of dat PSV Niet zakelijk is. Wat een onzin. Een bvo is een bedrijf, bij PSV wordt je net zo snel verkocht als bij AJAX als je niet voldoet.

16 mei 2019 om 10:17

Nou als je van bommel en Ten Hag zou vergelijken dan zou je zeggen dat Ten Hag een veel sympathiekere en warme man is dan Van Bommel, die vaak meedogenloos omgaat met zijn spelers (kijk Pereiro.)

16 mei 2019 om 10:23

Ik voel me niet aangevallen. Ben zelf voor Psv, maar ik vind het een beetje onzin argument. Zeker op dit moment. Denk je dat Mauro of Guti zich zo fijn heeft gevoeld op de Herdgang dit jaar? Denk dat die zelfde gevoel hebben gehad als Labyad. En niet dat ze dachten van, ach ja, maar het is in ieder geval lekker gemoedelijk hier.

16 mei 2019 om 10:29

De enige personen die zeggen dat Ajax een kille club is zijn spelers die hopeloos mislukt zijn. Waarschijnlijk zal Huntelaar het omgekeerde zeggen.

16 mei 2019 om 12:19

Dat is onzin, maar verder zal het wel per persoon verschillen en zullen Allebij de clubs warm zijn.

16 mei 2019 om 10:04

Als je zo'n succesvol seizoen draait als Ajax afgelopen seizoen, is de sfeer en aantrekkingskracht inderdaad prima.
Toch zijn er ook afgelopen seizoen momenten geweest bij Ajax dat de sfeer en het vertrouwen bij de supporters minder is gweest en dan denk ik aan het begin van dit jaar. Het is dat Ajax het zelf daarna goed heeft opgepakt anders wordt het toch een ander verhaal.
Kortom: Sfeer en gevoel is een kwetsbaar goed en staat en valt bij de prestaties.

16 mei 2019 om 11:17

Klopt helemaal, en daarbij is het ook compleet subjectief. Dat maakt het vreemd om een begrip als 'warmer' als alom bekende waarheid te gebruiken. Het is compleet persoonlijk en per situatie afhankelijk. Misschien dat Vanaken het bij Ajax wel veel 'warmer' vindt dan bij Psv.

16 mei 2019 om 10:05

Leuk maar Ajax kan niet onbeperkt spelers blijven kopen, je kan er maar 11 opstellen en een x aantal op de bank zetten voor het geval je het niet wist.

Daarnaast heeft Ajax toch ook zo iets als de beste opleiding ter wereld? Volledig van jullie geloof afgevallen met al die aankopen in het vooruitzicht?

16 mei 2019 om 10:20

Als er niks doorkomt vanuit de jeugd moet je toch wel kopen? Wie staat er op het middenveld in Jong Ajax die goed genoeg is voor Ajax 1 op 't moment?

16 mei 2019 om 10:30

De jeugdopleiding kan niet elk jaar precies de juiste spelers leveren. De echte toptalenten nu zijn nog net te jong om aan te haken (op Gravenberch na misschien) maar dat komt over een jaar of 2 jaar wel weer.

16 mei 2019 om 10:34

Gravenberch is ook nog geen speler die er het hele seizoen staat.

16 mei 2019 om 11:43

Je begrijpt dat je niet om de een/twee seizoenen spelers als de Ligt en Frenkie ziet doorstromen? Helaas zijn we een opleidingsland en worden de toptalenten in een vroege fase weggeplukt. Je kunt niet om de twee jaar spelers aanleveren die het niveau NL elftal hebben.

16 mei 2019 om 12:33

De beste opleiding ter wereld is lastig vast te stellen. Wel behoort Ajax tot de absolute top als het om opleiden gaat. De opleiding heeft De Ligt, Donny en Nous geleverd met een marktwaarde van boven de 100 miljoen.. En dat is zonder spelers mee te rekenen die op hun 16/17e naar Ajax kwamen en via de opleiding zijn doorgestroomd naar het eerste. Niet slecht lijkt me.

Staat ook nog wat jeugd in de CL finale trouwens.

16 mei 2019 om 10:19

Ik vind het wel mooi dat je schrijft "omdat WE de lampen altijd aan hebben", wat dus refereert aan een Psv'er en hier ben je ajacied. Je voelt je aangevallen en je bent van je geloof weggevallen 😂.

16 mei 2019 om 17:17

Ik denk dat hij doelt op de uitstraling van beide clubs en niet de prestaties. Daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen. Beide clubs zijn erg verschillend en komen uit twee hele verschillende regio's.

Degreyse heeft alleen bij PSV gespeeld maar weet wel dat PSV een wat warmere club is... Oh ja, want Ajax is alleen maar een kille zakelijke club. Wat een achterlijke aannames weer.

16 mei 2019 om 10:13

Wie zegt dat dan precies? Dat staat helemaal nergens.

Daarnaast zijn er genoeg bevestigingen van spelers dat er wel wezelijk een verschil is tussen de clubs qoa sfeer.

Bij Ajax is alles geweldig als het goed gaat maar zodra het even wat minder gaat veranderd het direct in een wespennest en dat weet jij ook donders goed.

16 mei 2019 om 10:15

Het is algemeen bekend dat PSV een warmere club is. Dat betekent niet dat Ajax een kille club is.

16 mei 2019 om 10:34

Jij hebt nooit op hoog niveau gespeeld, en mag volgens jouw eigen logica dus nooit meer reageren op dit forum. We zullen je missen.

16 mei 2019 om 10:41

"degreyse heeft alleen bij PSV gespeeld maar weet wel dat PSV een wat warmere club is... "

Hij loopt als voormalig voetballer en technisch directeur en als analyst al bijna 40 jaar rond in het betaald voetbal. Hij heeft zelf verschillende keren tegen Ajax gespeeld en is een teamgenoot geweest van o.a. Wim Jonk, Marciano Vink en John Bosman en hij is de zwager van Dennis van Wijk. Hij zal heus wel een beetje een beeld hebben van de sfeer bij Ajax.

26 jaar, twee interlands en nog steeds in Belgie? Normaal gesproken klinkt dat niet heel veelbelovend. Kent iemand deze speler goed? Is dit iets?

16 mei 2019 om 12:06

Beetje laatbloeier. Brak in eerste klasse door bij Lokeren, waar hij bij zijn debuut Anderlecht doldraaide. Heel snel transfer naar Brugge versierd en daar toch wat tijd nodig gehad om de stap omhoog te verteren. Sinds vorig seizoen is hij daar toch wel de man geworden. Uitblinker onder meer in de CL dit jaar. 2 voudig international omdat Belgie nu eenmaal een sterk middenveld had/heeft, al had hij na het WK wel de voorkeur mogen krijgen op Tielemans die toen het vertrouwen behield van Martinez (die twee wedstrijden draaide hij overigens goed mee).

Trage spelmaker met veel longinhoud en goede kop erop. Zou een aanwinst zijn voor NL top, al vind ik dat hij best een hogere competitie kan ambiã«ren.

16 mei 2019 om 17:01

Tja tegen jongens als De Bruyne, Nainggolan, Witsel en Dembele is ook moeilijk op te boksen natuurlijk! Zeker aangezien Belgie normaal maar met twee centrale middenvelders speelt en geen 'nummer 10'.

Ik denk dat Vanaken echt precies de middenvelder is die PSV zou kunnen gebruiken! Ik vind hem een beetje een vergelijkbare speler als Van Ginkel qua werk ethos. Alleen iets slungeliger overkomen en nog meer een spelmaker met een mooi oog voor de steekpass.

Ik zou deze jongen heeeeeel graag volgend jaar op het middenveld zien staan naast Guti en Rosario!!

Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling. Ajax moet de volgende stap zetten nu. (betaalbare) sterkhouders van gelijkwaardige ploegen (of net daar onder) halen..

Sterkhouders van Anderlecht, Brugge, Benfica (voor zover dat mogelijk is), Olympiakos, Dinamo Zagreb, Lille, Frankfurt, etc. halen. Ik was altijd al voor dit concept, maar nu heeft Ajax na dit seizoen de naam (en financiën) om dat ook echt te doen.

Voor de rest goed scouten (in Zuid-Amerika of Zuid-Europa, Ligue 2, PD 2, Serie B, etc.) en talenten opleiden.

Ik hoop dat PSV dit ook kan doen. Zij hebben ook een sterk team, maar pech met de loting dit seizoen. En hun verdediging is allerminst goed. Zij moeten met het geld van Lozano/bergwijn 2 cv's kopen en een vervanger. Ik denk dat je met goed scouten daar max. 35 mln aan kwijt bent. Ik denk dat Bergwijn rond de 40 oplevert, dus dat moet te doen zijn. Helemaal als je in je achterhoofd houdt dat Lozano misschien voor een zelfde bedrag weggaat.

16 mei 2019 om 11:28

Best grappig maar de Ajax in mijn fm game van 2014 begon al hiermee..grappig om te zien hoe het nu aan toe gaat. Verder mag je sterkhouder van Benfica wel uit jouw lijst plaatsen. Voor de rest heb je helemaal gelijk.

16 mei 2019 om 14:26

Ik snap je. Daarom zei ik ook dat een sterkhouder van Benfica (voor zover dat mogelijk is). Maar het kan. Al is die kans erg klein. Heb wel vaker spelers van Sporting (en volgens mij ook Benfica) naar Porto zien gaan.

Als Ajax zoals Porto Europees kan presteren, zie ik dat wel (met heel veel moeite en geluk) gebeuren.

Wat zou Ajax voor hem moeten betalen? 12.5 - 15.0 M. Prioriteit zie ik in Odegaard en een centrale verdediger van 25+ met ervaring naast Blind. Mocht je Vanaken halen speel je met Vanaken en Marin op het middenveld en een CVM.

Lijkt mij een hele fijne vervanger als Dolberg of Van de Beek vertrekt (of Tadic, maar dat hoop ik niet). Tadic blijft waarschijnlijk in de spits, die rendeert daar geweldig en de spelers om hem heen hebben er ook veel baat bij. Je zou met een Vanaken mooi kunnen afwisselen en je hebt dan 2 aanspeelpunten die de bal bij zich kunnen houden en af kunnen leggen. Groot pluspunt is dat je ook weer wat lengte in de ploeg hebt.

Onana
Veltman/Maz
De Ligt/?
Martinez
Tagliafico
Marin/Maz
Vanaken
Blind
Ziyech/Neres
Tadic
Neres/Bande

Beter Leandro Trossard van Racing Genk halen lijkt me.

16 mei 2019 om 13:43

Die moet nu de stap zetten naar een grotere competitie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. SchrijversAanvaller50
D. OkerekeAanvaller41
S. LammensKeeper00
A. SagnaAanvaller00
S. MignoletKeeper60
N. ShintonKeeper00
É. BalantaVerdediger41
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

3 fans
Middenvelder, 28 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 september
Kevin-Prince Boateng gaat Fiorentina verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren