Stam hint naar veranderingen in basiself in uitwedstrijd tegen Ajax

Dinsdag, 12 maart 2019 om

Voor PEC Zwolle wacht woensdagavond de inhaalwedstrijd tegen Ajax. Het duel werd anderhalve week geleden verplaatst, om de Amsterdammers meer rust te gunnen in aanloop naar de Champions League-ontmoeting met Real Madrid. Jaap Stam, trainer van PEC Zwolle, geeft in gesprek met FOX Sports te kennen dat hij nu mogelijk andere keuzes moet maken.

Voor zijn ploeg staat komende zondag namelijk de uitwedstrijd tegen Excelsior op het programma, een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. “Dat speelt een rol, want je moet rekening houden met de wedstrijd van zondag. Iedereen kent het belang van die wedstrijd, dus je moet altijd kijken naar hoe je het aanpakt, wat je wilt behalen en met wie je dat gaan doen. Eventueel maken we veranderingen of niet”, zegt Stam. “Maar we moeten deze situatie handelen.”

“Het is niet prettig omdat je niet weet wat er morgen gaat gebeuren. Pakt iemand een kaart waardoor die geschorst is? Krijgt iemand een blessure waardoor het herstel zo lang duurt dat die niet bij de wedstrijd van zondag aanwezig kan zijn? Daar hebben wij mee te maken en andere clubs niet. Dat is toch wel spijtig”, vervolgt de oefenmeester. Voor Stam betekent de wedstrijd tegen Ajax een weerzien met zijn oude club, waar hij als speler en als trainer actief was.

“Er is een aantal jongens in die selectie met wie ik kort gewerkt heb. Voor de rest ken ik een aantal mensen binnen de club, maar zoveel is dat niet. We weten hun kwaliteiten en waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast is het ook de vorm van de dag en hoe je erin staat”, besluit Stam. Ajax en PEC Zwolle trappen woensdagavond om 18.30 uur af in de Johan Cruijff ArenA. Vervolgens wacht voor de formatie van Stam op zondagmiddag om 16.45 uur het uitduel met Excelsior.


Poll

Snap jij dat Jaap Stam mogelijk spelers spaart tegen Ajax?


Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door fr_jc)

“het is niet prettig omdat je niet weet wat er morgen gaat gebeuren. Pakt iemand een kaart waardoor die geschorst is? Krijgt iemand een blessure waardoor het herstel zo lang duurt dat die niet bij de wedstrijd van zondag aanwezig kan zijn? Daar hebben wij mee te maken en andere clubs niet. Dat is toch wel spijtig” Nog even dit gepiep erbij. Wat vermoeiend. Tja kan ook iemand op de training zijn kruisbanden scheuren of had er 1 afgelopen zondag rood kunnen pakken waardoor hij meerdere wedstrijden schorsing aan de broek kreeg zo ook voor je tegenstander.

12 maart 2019 om 15:43

Rustig aan joh, hij zoekt niet zelf de media op. Iemand van Fox Sports stelt hem de vraag, hij antwoord gewoon eerlijk en geeft daarbij niemand de schuld.

Voor een club met een kleinere selectie is het toch ook minder makkelijk opvangen? Tuurlijk is dat spijtig want het hoort eigenlijk niet zo te zijn en dat is nadelig voor de club waar hij hoofdtrainer is. Een kortere herstelperiode kan zorgen voor blessures bijvoorbeeld, dus er zit gewoon een waarheid in.

Ik vind het gepiep reuze meevallen.

12 maart 2019 om 17:03

Ik sluit me bij jou aan Savedbythebell.

Stam heeft hier gewoon een erg goed punt. Ik snap vanuit het oogpunt van het Nederlands voetbal dat de wedstrijd verplaatsen een goed keus is (en ze zitten bij de Knvb ook voor het Nederlandse voetbal natuurlijk), maar Pec Zwolle is wel gewoon benadeeld. Misschien is het een klein beetje, misschien valt het reuze mee, maar het is een feit dat ze minder lang kunnen rusten en zij wel een kans hebben op schorsingen/blessures terwijl directe concurrent Excelsior die niet heeft.

Daar komt ook nog bij dat Stam niet snel zeurt of zo, hij geeft gewoon keurig antwoord op de vraag.

12 maart 2019 om 17:04

Voor een club met een kleinere selectie moeilijker op te vangen..... mmm dat vindt ik relatief gezien nogal meevallen. Ja de grotere club heeft meer en betere reserve spelers, maar die moeten ook een beter resultaat behalen. En ja tegen een mindere club kan ook met een minder goede speler een goed resultaat gehaald worden maar de kans op punt verlies is groter. En een topclub moet eigenlijk elke wedstrijd winnen. De kleinere clubs hebben de “luxe” om veel meer wedstrijden gelijk te spelen of te verliezen. Vraag is dus....wie kan het zich veroorloven om een “mindere” dag te hebben?

12 maart 2019 om 17:28

Downwards,

Ik hoor AZ ook niet klagen dat PEC extra rust heeft gehad, omdat ze niet tegen Ajax konden spelen.

Dit heeft AZ afgelopen zondag 2 punten gekost in de race om de 3de plaats.

Denk dat de kans op resultaat tegen Excelsior hoger ingeschat kan worden, dan de kans op punten tegen Ajax.

12 maart 2019 om 22:59

Az heeft zichzelg 2 punten gekost door ontzettend matig te voetballen, daarbij is een onderbreking juist niet handig omdat je uit je flow raakt.

Lekker spelers sparen jo. Is goed voor t doelsaldo. 🤣

12 maart 2019 om 16:26

Dan kan je achteraf toch netjes verschuilen achter dit excuus.

slap gelul allemaal!. elke wedstrijd speel he gewoon met de sterkste elf tegen wie dan ook. als speler zijnde wil je tegen Ajax toch vol gas!

Dit kunnen we dus opvatten als 'niet de sterkst mogelijke opstelling'. Dat is jammer.

12 maart 2019 om 15:44

Ach met of zonder de sterkste opstelling, Ajax gaat voor de overwinning en wie er woden opgesteld maakt niet uit.

12 maart 2019 om 15:46

Uiteraard, maar dat PEC zich door die verplaatsing genoodzaakt ziet om spelers nu rust te geven is wel zuur.

12 maart 2019 om 15:52

Hopelik speelt PEC dan ook nooit in hun leven Europees voetbal, stel je het voor elke 2 weken het gejank over een doordeweekse wedstrijd

12 maart 2019 om 15:56

Sorry Skede, me reactie was nog niet af en me zoontje was aan t klieren. Dus bij deze:
met dank aan de knvb en het verplaatsen van duels is het nu wel zuur dat PEC spelers rust moet geven. Aan de andere kant hadden ze wel al gespeeld hadden ze ook schorsingen of blessures kunnen hebben of ze hadden zelfs misschien momenteel wel spelers rust moeten geven. Dat PEC nu niet in zn sterkste opstelling aantreed is aan Stam. Maar het beginsel ligt bij de knvb en verplaatsing

12 maart 2019 om 15:58

Ik hoop dat je zelf ook wel doorhebt dat deze opmerking kant noch wal raakt.

12 maart 2019 om 16:04

Dus Ajax jankte in jouw ogen met het niet kunnen spelen tegen Zwolle en daarna tegen Real? Dat waren toch ook twee wedstrijden in de week die Ajax niet aan kon dus?

12 maart 2019 om 16:06

ja klopt, ik ben ook sarcastisch. En zeker dank aan de Knvb, want ze hebben goed gehandeld. Dat mag ook gezegd worden

12 maart 2019 om 16:07

Knvb ondersteund , ajax zorgt voor de punten. Perfecto

12 maart 2019 om 16:13

@FR_JC mijn opmerking was gericht aan Papillon

12 maart 2019 om 16:21

@Skede na het zojuist allemaal terug te hebben gelezen.... 😂

12 maart 2019 om 16:26

@FR_JC, Haha, nadeel van dit systeem is dat je ook een notificatie krijgt als iemand reageert op iemand onder jou in dezelfde discussie. Heeft bij mij al vaker verwarring opgeleverd. Wat betreft je reactie: de verplaatsing zelf lijkt me gewoon een goed initiatief. Alleen het nadelige gevolg is nu dat PEC deze wedstrijd enigszins laat lopen omdat zondag belangrijker is. Dus spelers met kleine pijntjes zullen wel rust krijgen. Als er een week tussen had gezeten was dat natuurlijk niet nodig geweest.

12 maart 2019 om 16:52

@Skede: ja dat klopt, maar ja, daar dealen we ook wel mee en kunnen soms verkeerde interpretaties ontstaan

De verplaatsing is idd goed geweest, maar het nadeel is blijven bestaan voor PEC zoals je zelf ook aangeeft ivm de rustdagen voor de spelers in een kleine selectie. Ik hoop iig dat er lering uitgetrokken word en is en dat volgend seizoen er meteen bij aanvang competitie dagen zullen worden verschoven.

12 maart 2019 om 17:15

De vraag die dan in mij opdoemt is: hoeveel kans op één punt, laat staan drie punten zou PEC dan daadwerkelijk hebben gehad als ze gewoon gespeeld hadden op de geplande datum? Die kans zal nu kleiner zijn, maar was i.m.o. niet al te groot.
Vanuit KNVB-oogpunt kun je zeggen: we hebben gegokt en gewonnen. Mocht Ajax met 3-0 weer naar huis gestuurd zijn geworden door Real, dan waren de reacties anders geweest. Maar goed, dat is voetbal.
Misschien is het PSV of Feyenoord wel die hiervan gaan profiteren (sportief en financieel), wie weet.

12 maart 2019 om 17:52

De Steek77

Die vraag die je jezelf stelt moet in geheel niet uitmaken, 1, 3 of 0 maakt toch niet uit. Het gaat enkel om de uiteindelijke beslissing en gevolgen voor in dit geval PEC.

Ik ben blij dat het goed uit heeft gepakt, dat staat buiten kijf. Voor de toekomst van het NL voetbal en de punten is het geslaagd geweest een win/win. Echter heeft PEC de nadelige gevolgen. Dat blijkt.

12 maart 2019 om 19:15

Ik ben het zeker met je eens dat het nadelig voor PEC is, aangezien het komend weekend een zeer belangrijk duel voor hun opdoemt. Maar puur kijkend naar het duel met Ajax, denk ik dat het weinig uitmaakt. Uiteraard bevestigd de uitzondering de regel, maar deze pot zou Ajax natuurlijk )wanneer dan ook' met twee vingers in de neus moeten winnen.
Ik ben ook niet zozeer van verontwaardigd door de opstelling van PEC (dat vond ik volkomen terecht), maar meer die van Psv. Van Bommel vond het (mede) van invloed op de titelstrijd, terwijl na de gewonnen wedstrijd in Madrid (en dus twee extra wedstrijden) een voordeel is voor een ploeg om middenweeks te moeten spelen (aldus van Bommel). M.a.w. zoals de wind waait, waait zijn jasje.

12 maart 2019 om 19:28

Ach dat verontwaardigde van v Bommel is enkel gebaseerd op acteerwerk en PSV had hier zich totaal niet mee moeten bemoeien. was een zaak tussen de Knvb en PEC (ajax). 'als' ook PSV voor hetzelfde dilemma hadden gestaan ... Zoals de wind waait....
Maar goed, dat is een hele andere discussie die ook al enkele keren is gedaan.

"daar hebben wij mee te maken en andere clubs niet". Ik vind dit wel sneu van een persoonlijkheid als Stam. Wat nou als de wedstrijd gewoon als gepland was doorgegaan en PEC spelers daar schorsingen en/of blessures hadden gehad. Dan had je die tegen AZ ook al gemist en daar heb je een bonuspunt gepakt nu. Komop, mouwen opstropen en er tegen aan, net als je als speler altijd deed.

Nederland op zn kleinst dit hoor sjonge jonge.
In andere landen worden continu wedstrijden verplaatst ivm Europese wedstrijden en/of bekerwedstrijden. Als PEC zijnde kan je toch ook wel in zien dat het verplaatsen van de wedstrijd van enorm belang is geweest voor het Europees voetbal. Alsof je door één keer een wedstrijd te spelen op woensdagavond zondag niet fit bent.. die jongens zijn topfit.

Wat een huilebalk is die Jaap Stam toch. Van een subtopper of topper wordt wel verwacht dat ze twee of drie keer per week spelen, maar bij Zwolle spelener nu kul argumenten een rol. Rekening houden met kaarten, blessures etc. Zo zie je maar weer. Het rechterrijtje in Nederland is veredeld amateurvoetbal

12 maart 2019 om 20:27

Opzicht heb je een punt. Maar de top van Nederland heeft extra rust nodig terwijl een real 2 classicos achter de rug heeft en in Nederland ook nog eens een achterlijk lange winterstop is. In mijn ogen ook vrij amateuristisch

Sorry maar dit gezeur neem ik niet meer serieus. Waar andere degradatiekandidaten vooral niet mee te maken hebben is een trainer die er net 2 maanden zit, die vervolgens alweer met een nieuwe club in gesprek is en daar al heeft getekend. Reken maar dat dit een veel grotere factor is dan een keertje midweeks voetballen (wat bij een afgelasting ook gebeurd).

Zou wel eens een slimme trainer zijn wanneer hij spelers moet sparen om dit tegen Ajax te doen. Meestal doen trainers net andersom stellen tegen de topclubs de beste spelers op en verliezen dan alsnog een moeten dan tegen hun directe concurrent een "minder" elftal opstellen. Ik vind het verstandiger om zoals Stam hier suggereert tegen Ajax speler te sparen en tegen de directe concurrent met de sterkte 11 te spelen. Snap niet dat andere trainers dat nooit inzien.

Is toch prima zo. Ajax een walkover nu. Heeft die verplaatsing aanvragen dubbel nut gehad. Volgende keer toch een beetje nadenken KnvB. Als volgend jaar PSV en Ajax beide CL spelen en de KnvB doet dit vanaf het begin, dan hebben PSV en Ajax beide voordeel. Dan wordt de voorsprong van die 2 na een halve competitie al onoverbrugbaar. Is niet echt een eerlijke competitie meer zo.

12 maart 2019 om 17:13

PSV is hier ook mee akkoord gegaan dus die hoeven niks te zeggen nu.

12 maart 2019 om 19:15

Ken je feiten. PSV heeft ingestemd met verplaatsen binnen het weekend. Wat er nu door de Knvb op verzoek van Ajax gedaan heeft is tegen alle afspraken en regels in.

Ja dat gaat bij Ajax ook gebeuren. Die moeten zondag tegen AZ. Die kunnen ook niet alle basisspelers op gaan stellen. Moet ook gewisseld worden.

12 maart 2019 om 21:17

Echter hebben die een bank waarvan elke speler onbetwist basis zou zijn bij bijna iedere eredivisieclub. Is nogal een verschil.

Als je een professionele voetballer bent die ruim betaald wordt om van je hobby je beroep te maken, maar dan geen 3 wedstrijden in 8 dacht kunt spelen, dan is er toch iets schromelijk mis. Ik werk 5 dagen per week en doe dat 10-11 uur per dag, geen probleem en geen gemekker.

Het zal wel los lopen denk ik. Misschien dat hij iemand met geel spaart. Een punt in Amsterdam zou echt een bonus zijn en er zijn genoeg dagen daarna om te herstellen. Misschien wilt hij Ajax wat zand in de ogen strooien...

Is PEC er al achter gekomen dat er in april 2 midweekse competitierondes plaatsvinden? Gaan ze daar ook over klagen bij de KNVB? Grotere clubs kunnen dat veel beter opvangen natuurlijk.

12 maart 2019 om 22:00

Doe je nou voor de grap zo dom of ben je daadwerkelijk zo dom? Als je niet begrijpt dat een algehele midweekse speelronde verschilt van deze situatie ga ik uit van de tweede optie

Ten behoeve van het Nederlandse voetbal zouden ze Ajax gewoon de drie punten moeten geven zodat ze meer rust hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Actuele wedstrijden

198 fans
Coach, 46 jaar
SeizoenClub
2019- Feyenoord
2018-2019 PEC Zwolle
2016-2018 Reading
2006-2007 Ajax
2004-2006 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

Feyenoord maakt zich zorgen en gaat mogelijk spits aantrekken

Feyenoord stuurt Nicolai Jörgensen maandag naar het Erasmus Medisch Centrum voor een onderzoek naar de blessure aan zijn knie. De aanvaller kon vorige week tijdens het trainingskamp in Oostenrijk niet volledig...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 15 juli
Real Madrid wil Andriy Lunin wederom verhuren, met Real Betis als een serieuze kandidaat om hem tijdelijk over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren