‘In sommige wedstrijden van Ajax krijg ik amper een bal’

Vrijdag, 8 februari 2019 om

Kasper Dolberg beleefde onder Peter Bosz zijn grote doorbraak bij Ajax en probeert nu onder Erik ten Hag een vervolg te geven aan het goede seizoen dat hij draaide in het jaar dat de Amsterdammers tot de finale van de Europa League reikten. De jonge Deen denkt dat beide trainers een vergelijkbare tactiek hanteren, al speelt Ten Hag wellicht nog wat aanvallender dan Bosz deed.

“Beiden willen offensief spelen en domineren op de helft van de tegenstander. Ik denk dat we onder Bosz iets minder naar voren speelden. We staan nu vaak zo diep op de helft van de tegenstander, dat de ruimte achter de verdediging beperkter is”, legt hij uit aan Ajax Life. Voor Dolberg betekent dit wel dat hij minder ruimte krijgt om in te opereren.

“Helemaal als ze de bus parkeren. In sommige wedstrijden krijg ik amper een bal “, gaat hij verder. Dolberg maakte in de met 8-0 gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap bijvoorbeeld zelf geen doelpunten, maar droeg toch zijn steentje bij. Doordat hij steeds gevolgd werd door drie tegenstanders was het voor de spits door middel van slimme loopacties mogelijk om ruimte te maken voor zijn ploeggenoten.

“Helemaal tegen defensieve ploegen is het belangrijk om saaie meters te maken. Tegen De Graafschap scoorde zo’n beetje iedereen om mij heen. Dat vind ik ook veelzeggend”, legt hij uit. Voor de 21-jarige aanvaller is het geen probleem om deze ‘saaie meters’ te maken: “Nee. Ik ga lopen als ik een kans zie. Als iemand me dan volgt, dan ontstaat er vanzelf ruimte voor een ander. Als niemand me volgt, dan krijg ik de bal als het goed is. Sowieso ontstaat er iets als ik die meters maak.”


Poll

Vind jij dat Kasper Dolberg goed tot zijn recht komt in het systeem van Erik ten Hag?


Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door ajaxxxlove)

Ik heb ook het idee dat KJH toch wat meer word gezocht zodra hij erin komt. Niet zonder reden bleek de laatste paar keer maar toch denk ik dat wanneer Dolberg wat meer word gezocht, er ook een stuk meer goals van zijn kant zouden komen

8 februari 2019 om 10:39

Huntelaar dwingt dat zelf af door zijn pro actieve instelling. Voor elke bal willen gaan. Emotie tonen heeft daar misschien ook mee te maken. De absolute wil om te winnen. Dat zal Dolberg misschien ook wel willen maar bij Huntelaar zie je dat meer aan zijn houding. Begrijp me niet verkeerd het stoïcijnse wat Dolberg heeft is cool als hij in vorm is. Als hij minder speelt lijkt het een beetje een ongeïnteresseerde indruk,laks, slap. Ik heb bij Dolberg nog nooit gezien dat hij echt boos is als hij niet scoort. Van mij had Dolberg af en toe wel iets meer het gif van Huntelaar mogen hebben. Al kun je natuurlijk ook zeggen dat als Huntelaar de techniek van Dolberg zou hebben hij het misschien wel gemaakt zou hebben bij Real Madrid. Opzich ook wel weer lekker om 2 hele verschillende soorten spitsen te hebben met beide hun eigen kwaliteiten. Het nadeel is wel dat je dan vaak een ander soort voetbal krijgt maar ook dat kan in sommige wedstrijden weer een voordeel zijn.

8 februari 2019 om 12:20

Het lijkt er soms inderdaad op dat ze Dolberg wel overslaan, maar Huntelaar niet durven over te slaan. Hij eist toch wel meer de bal op dan dat Dolberg dit doet.

8 februari 2019 om 13:13

Zou iedereen moeten doen? Voetbal is emotie. Voor de supporters en de spelers, dat maakt het juist zo mooi.

8 februari 2019 om 19:53

Dat klopt wel, maar als je het niet hebt kan je het ook niet forceren toch. Dat valt ook meteen op en is nog erger.

Getuigd best van voetbalintelligentie wat hij over zijn looplijnen zegt. Echter vind ik dat hij zich wel meer moet laten gelden. Als je bijvoorbeeld ziet dat Klaas moord en brand schreeuwt om een bal.

8 februari 2019 om 11:39

Nou, dat vind ik dus totaal niet. KJH en hij zijn gewoon andere type spelers. Als huntelaar een wedstrijd niet scoort, is het bijvoorbeeld veel aannemelijker dat hij slecht gespeeld heeft. Hij is namelijk alleen actief in de 16. Als je ziet hoe veel ruimte Dolberg creeert voor het team, waar anderen dan weer van profiteren, is dat vele malen hoger dan Huntelaar. Wil je dus een pure goalgetter, of wil je iemand die meer meters voor de ander maakt.

8 februari 2019 om 11:55

Het klopt inderdaad dat het andere type spelers zijn, maar je mag eigenlijk niet ontkennen dat Dolberg te vaak in grijze muis in het spel van Ajax is.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben een ongelofelijke fan van Dolberg. Echt een stylist. Hoe die altijd soepel draait voor z'n lengte, hoe die soms uit het niets echt een verwoestend afstandschot heeft (lees ik hieronder dat die een matig schot heeft, haha), hoe die de meest simpele paasjes toch met de buitenkant geeft. Echt heerlijk om naar een voetballer als Dolberg te kijken.

Echter begint zijn introverte karakter ook gewoon zijn tol nu te eisen in het veld. Misschien is dat een beetje wat ik bedoelde. Hij bied zich eigenlijk nooit aan, steekt nooit een duimpje op voor een goede baas, juicht eigenlijk alleen met een stoïcijnse gezichtsuitdrukking en al word er daadwerkelijk een overtreding op hem gemaakt hij geeft dat ook nooit aan bij de scheids.

En hoe mooi dat ook is, iemand die nooit zeurt om een kaart, iemand die geen gekke dansjes doet na een doelpunt en iemand die lekker gewoon is gebleven. Denk ik dat al dit bovengenoemde gedrag soms verkeerd kan vallen bij zijn teamgenoten. Ik sta niet heel erg achter mental coaches in het voetbal, maar bij Dolberg zou het best helpen denk ik.

8 februari 2019 om 11:48

Sorry maar als je als spits niet weet wat jouw looplijnen voor effect hebben kun je er beter mee stoppen toch? Die kennis over looplijnen behoort, lijkt mij, gewoon tot de basiskennis van een voetballer/spits haha.

8 februari 2019 om 11:56

Ik vind het gewoon een nuchtere goede uitleg. Reken maar dat er genoeg spelers zijn die het gewoon aan hun teamgenoten wijten als ze te weinig ballen krijgen hoor.

8 februari 2019 om 12:02

Uiteraard, het is een logische uitleg. Maar wel een hele 'normale' natuurlijk.

Dit seizoen toch alweer betrokken bij 11 goals in 14 wedstrijden. En dat net na een grote blessure. Ik denk dat die dit seizoen nog hele mooie dingen zal laten zien.

8 februari 2019 om 10:28

Ik ben het met je eens. Ik vind het raar dat mensen nog steeds kritisch zijn op hem. Als je naar het aantal minuten kijkt dat hij speelt doet hij het gewoon heel goed!

8 februari 2019 om 10:37

Volgens mij loopt hij zelfs 1 op 1 (alleen de competitie) wanneer je kijkt naar het aantal assist/goals in het aantal minuten. Dat zijn gewoon goede statistieken.

8 februari 2019 om 10:37

Lol hij maakt meer minuten als Huntelaar en die is een stuk productiever. Enige reden waarom dolberg speelt is omdat hij nog een waarde vertegenwoordigt en Huntelaar niet meer. Zeg hier niet mee dat het een waardeloze voetballer is maar met Huntelaar heb je meer gevaar voorin als dolber

8 februari 2019 om 10:42

Omdat hij in sommige wedstrijden er als een zoutzak bijstaat. Je ziet Klaas over het veld sleuren, druk zetten en is altijd in de spits te vinden. In de klassieker liep Dolberg nog op het middenveld als Ajax al eens in de omschakeling een tegenstoot uitvoerde. Daarbij mist Dolberg ook best grote kansen waar deze in de periode onder Bosz niet werden gemist.

8 februari 2019 om 10:53

Als je altijd in de spits te vinden bent sleur je dus niet over het veld... Ik begrijp je analyse dan ook niet, Huntelaar is een pure spits, staat waar hij staat. Heel handig op momenten (vooral laatste minuten), maar in zo’n lopend team moet je een spits hebben die ruimte kan bieden aan medespelers. Dolberg voldoet daarin.

8 februari 2019 om 11:31

Huntelaar was van een heel ander kaliber dan Dolberg en is dat naar mijn mening nog steeds. Dolberg schiet gewoon tekort en het is niet dat hij af en toe een slechte wedstrijd speelt, maar het zijn nu al ellenlange reeksen.

8 februari 2019 om 11:21

Bij een ploeg die er 72 heeft gemaakt. Dolberg oogt zo ongeïnteresseerd en dwingt ook erg weinig af. Hattricks voor Ziyech en Blind, maar hij scoort niet. Dat is bijzonder.

Bij Bosz werd er sneller gespeeld. En sneller afgejaagd waardoor tegenstanders niet altijd goed stonden als de bal snel kwijtraken. Dan heb je dus meer ruimte

Bij sommige spelers heb ik het idee van: '' hoe zijn die op niveau terecht gekomen''?
Dat heb ik bij Dolberg heel erg. Zelfs Milik vindt ik al veel beter. En ook KJH op zijn leeftijd is nog beter.
Ajax heeft toch wel een spits nodig. Of ze moeten zonder spits willen spelen zoals Sarri dat soms doet.

8 februari 2019 om 10:29

Eerlijke reactie, wel jammer dat het nergens op slaat en dat je je standpunt ook niet onderbouwt.

Dolberg heeft een betere techniek dan zowel Milik als Kjh. Onder Bosz was te zien dat hij voetballend ontzettend goed is. Gelukkig begint dat nu terug te komen na zijn blessure(s).

8 februari 2019 om 11:14

Nou mijn onderbouwing is dat als ik naar dolberg kijk dat hij geen man voorbij kan komen zonder een 1-2 aan te gaan, en hij wint zelf nooit een duel tenzij hij een vrije trap krijgt. Dat is mijn mening over Dolberg helaas. Zijn schieten van afstand is ook drama.

8 februari 2019 om 11:42

Vond je dat ook onder Peter Bosz? Ik ben het totaal niet met je eens. Je noemt ook twee spitsen die leven van doelpunten, waar Dolberg dat gewoon niet heeft. Huntelaar heeft een slechte wedstrijd gespeeld als hij niet scoort, Dolberg kan dan alsnog medeverantwoordelijk zijn geweest voor andere goals.

8 februari 2019 om 12:32

Ja dat vond ik ook onder Bosz hoor. Huntelaar is soweizo een klasbak en hoeft zich niet echt meer te bewijzen. Dolberg nog wel. Prima als dolberg niet leeft van doelpunten, maar hij is geen middenvelder of flank speler.

8 februari 2019 om 14:08

Waarom dan nu niet meer? Kan hij opeens niet meer voetballen?

8 februari 2019 om 10:29

Ik ben dat deels met je eens. Ik heb Dolberg fantastische dingen zien doen en soms snap ik het niet. Als ik dan dit interview lees merk ik wel dat hij het spelletje echt snapt, naast zijn scorend vermogen. Dat verklaart ook waarom hij zo 'goed' is.
Milik en KJH nu vind ik ook beide gewoon zeer goede spitsen, als hij het daar tegen aflegt vind ik het prima. Dolberg is gewoon een goede spits voor Ajax en als hij zich nog een klein beetje ontwikkelt hebben we er een topper aan.

8 februari 2019 om 10:36

Zelfs Milik? Die kan er best wat van hoor. Je laat het klinken of die nu bij Bal op dak 1 speelt, maar hij is (meestal) basis speler in Italië. Het heeft helaas na zijn blessure even geduurd, maar daarvoor had hij ook daar een goed track record.

Wat Dolberg slim doet is door een goede loopactie 2 tot 3 man mee op sleeptouw te nemen waardoor er ruimte is voor een opkomende middenvelder of voor een buitenspeler die naar binnen komt.
Maar een spits wordt toch vooral op doelpunten afgerekend en dan begrijp ik zijn frustratie. KJH is meer een man van oorlog in de 16 en Dolberg probeert het liever op een voetbaltechnische manier. Dolberg deed het in mijn ogen ook daarom Europees zo goed, toen hij wel meer ruimte kreeg.

Zeker niet onbelangrijk maar helaas komen slimme loopacties niet op het wedstrijdformulier. Maar ik denk dat je liever met KJH speelt tegen een defensieve tegenstander en Dolberg laat spelen tegen een ploeg die wat offensiever is ingesteld. Toch best een aardige luxe met die twee.

8 februari 2019 om 11:43

Daarom wordt hij ook alleen afgerekend door mensen die cijfertjes zien maar geen hele wedstrijd. Tegen De Graafschap was hij met loopacties cruciaal bij meerdere goals. Zoiets zou je Huntelaar nooit zien doen.

Met Tadic en Ziyech op de vleugels is het voor een spits ook wel wat lastiger.

8 februari 2019 om 10:45

Klopt, traore en younes speelde echt in dienst van het team. Traore-Dolberg vond ik echt een gouden combo in de EL.

Hij heeft helemaal gelijk. Door het huidige systeem worden hij en vd Beek kapot gemaakt. het enige wat zij dienen te doen is ruimte maken voor de naar binnenkomende spelers. Niet goed voor beiden

Het is ook een beetje het lot van een spits, zeker als je bij Ajax speelt. Dan krijg je erg weinig ballen. Daar had bijvoorbeeld Milik ook last van.

Het zegt misschien genoeg dat de laatste speler die meer dan 25 doelpunten maakte in een seizoen Suarez was, maar dat was ook een geweldenaar die toen niet eens in de spits speelde. Het Ajax-systeem is gewoon heel erg ondankbaar voor de nummer 9, zoals Dolberg zegt is de taak puur ruimte creeeren voor de flanken of de diepgaande middenvelder. Een type spits als Dost of Luuk de Jong zal dan ook niet renderen in dit Ajax. Huntelaar heeft dan nog de gogme en de ervaring om zijn goaltjes mee te pikken, maar ik snap heel goed waarom Dolberg de nummer 9 is. Die cijfert zichzelf wel weg voor het team.

8 februari 2019 om 12:24

Waarom zou de Jong op basis van meters maken niet bij ajax kunnen spelen ? Als er 1 spits in Nederland is die vuile meters maakt dan is het Luuk de Jong wel. Ik denk wel dat Luuk, net zoals Huntelaar, wel veel meer de bal zal eisen dan dat Dolberg doet.

Fingerlicking good om in KFC termen te praten. Wat een debuutseizoen, geen Ajaxfan maar wat kon ik van hem genieten. Alleen de laatste tijd lijkt Het inderdaad alsof hij niet gezocht wordt. Jammer want voetballen kan hij zeker weten! Maar hij is nog jong en helemaal geen schande als je op zijn leeftijd een mindere seizoen hebt vooral na een zware blessure.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

117 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 0 0
2018/2019 Jong Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Ajax 25 11 1 0
2017/2018 Ajax 23 6 0 0
2016/2017 Ajax 29 16 1 0
Laatste voetbalnieuws

Ten Hag stelt beoogde basiself Johan Cruijff Schaal op in Olympisch Stadion

Ajax oefent maandagavond in het Olympisch Stadion tegen Panathinaikos en voor de Amsterdammers is het de laatste test voordat zaterdag de eerste officiële wedstrijd op het programma staat. PSV komt dan...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren