Pelé laakt vergelijking met Messi: ‘Hij heeft één truc en kan niet koppen’

Donderdag, 6 december 2018 om 09:29Chris Meijer • Laatste update: 09:39

Pelé groeide tussen 1956 en 1977 uit tot een van de beste voetballers aller tijden. De Braziliaan maakte tijdens zijn loopbaan meer dan duizend doelpunten en kroonde zich met zijn land drie keer tot wereldkampioen. Pelé is van mening dat Lionel Messi niet met hem vergeleken kan worden, zo vertelt hij aan Folha de São Paulo.

“Hoe kan je iemand die goed kan koppen en tweebenig is vergelijken met iemand die alleen met links schiet, één truc heeft en niet goed kan koppen? Hoe kan je dat vergelijken? Om iemand met Pelé te vergelijken, moet hij tweebenig zijn en geregeld met een kopbal scoren. In mijn ogen was Diego Maradona een van de beste spelers aller tijden. Hij was veel beter dan Messi”, zegt de Braziliaanse oud-aanvaller.

“Ik vond Johan Cruijff en Franz Beckenbauer ook fantastische spelers”, concludeert Pelé, die gedurende zijn loopbaan voor Santos en New York Cosmos uitkwam. Hij speelde totaal 92 interlands voor Brazilië. Pelé liet zich eerder al kritisch uit over Neymar. “Het is moeilijk om Neymar te verdedigen met alle streken die hij naast het voetballen uithaalt. Ik heb met hem gesproken en hem aan zijn kwaliteiten herinnerd.”

“Neymar is mijns inziens completer, maar in Europa heeft iedereen het over Kylian Mbappé. Mensen vergelijken mij weleens met Mbappé en er zijn overeenkomsten, ja. Maar hij is al negentien. Hij heeft het WK gewonnen”, aldus Pelé.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

116 reacties (laatste reactie door xajacfa)

Hoe kun je iemand vergelijken die in een periode speelt waarin verdedigers groter, sterker, fitter en beter zijn?

6 december 2018 om 09:41

Alles in verhouding. Ook de aanvallers zijn veranderd in deze moderne tijden, niet alleen de verdedigers.

6 december 2018 om 09:45

@bossie; ook dat klopt, maar we kunnen ook concluderen dat door fysieke verbetering en tactische discipline er steeds minder ruimte op het veld is om als individu het verschil te maken.

6 december 2018 om 09:48

Natuurlijk, maar in dat geval als de aanvallers zo veel beter zijn geworden heeft Pelé helemaal geen recht om te zeggen dat hij beter zou zijn

6 december 2018 om 09:51

Ook veranderd er niks aan het feit dat hij twee-benig is. Wat zeker nu met al die betere verdedigers een voordeel zal zijn. Vroeger werden er wel meer fouten gemaakt op de aanvallers dan nu. Toen stonden er nog van die echte houthakkers....

6 december 2018 om 10:08

Haha Gouden Kanon, daar heb je een punt 😉. On: natuurlijk is het voetbal veranderd. Veel gedisciplineerder, veel tactischer en veel fysieker. En als verdediger heb je natuurlijk meer aan van je fysiek dan als getalenteerde, balvaardige aanvaller. Heb nog nooit een balletdanser van 2m bij 2m gezien en ook nog nooit een sterkste man van de wereld zo rank als een sprietje. Dus appels met peren. Persoonlijk vind ik Messi super getalenteerd, heb ik enorm veel respect voor wat de iets minder getalenteerde Ronaldo kan opbrengen voor zijn ideaal en was Maradona ontzettend goed maar (redelijk) gestoord. En alle facetten tellen voor mij. Dus wie de beste is??? Voor iedereen persoonlijk. De enige die ik er nog nooit over heb gehoord btw is Messi zelf (en dat spreekt voor hem vind ik).

6 december 2018 om 10:24

Dat Messi zich daar niet over uitlaat heeft natuurlijk ook met persoonlijkheid te maken. Hij zal er vast het zijne van denken. Verder vind ik dat het Gouden Kanon niet echt een punt heeft, ook de opleidingen etc zijn verbeterd. Je kunt ook stellen dat als Pele, Maradonna en Cruijff een betere opleiding gehad zouden hebben ze beter zouden zijn geweest. Alle sporten veranderen en vergelijken is dus lastig.. Ik houdt sowieso niet zo van deze discussie, we zouden vooral moeten genieten van al het moois dat al deze mannen laten zien en hebben laten zien!

6 december 2018 om 12:11

@formus

Ik vind het een non discussie en puur afhankelijk van de vergelijkingspunten. Vind het zelf namelijk redelijk bizar dat Pelé als beste ooit bestempeld wordt. Begon bij een topclub in zijn eigen land, speelde daar oneindig lang en maakte op het einde een uitstapje naar Amerika. Won wereld titels met prachtige nationale elftallen en was echt wel een bijzondere en goede voetballer.

Mardona was misschien gestoord, maar maakte op zijn absolute top met een neus vol van echt hele matige teams absolute topteams. De reden dat er zoveel geeist wordt van Messie bij Argentinië, is omdat Maradonna het wel lukte met echt hele matige spelers wereldkampioen te worden en dat met flink wat drank en drugsgebruik in zijn lijf. En maradonna was geen Cruijff he, Cruijff was naast een erg goede voetballer ook een extreem goede tacticus die het team om zich heen beter liet functioneren (zo bracht die barca onder andere terug naar de top, zelf top zijn, maar ook de spelers om je heen een paar procenten beter laten zijn dan dat ze zijn). Maradonna, moest niets van tactiek en spelsystemen hebben. Die wilde gewoon voetballen.

Vind dus ook gewoon dat Maradonna in al zijn gestoordheid zegt dat hij en niet Pele de beste was. Gooi 8 amateurs achterin als muur (dus ook de keeper), zet twee semi professionals op het middenveld voor een redelijke pass en Maradonna op zijn top in zijn eentje voorin en je elftal ging richting europese subtop.

6 december 2018 om 12:12

Stepha_n, in dit geval is het Pelé zelf die deze discussie start, en los van het feit dat hij in zijn tijd de beste was. Valt het me wel op dat hij vooral ook zichzelf de beste vind.

Ik denk sowieso niet dat kan zeggen die of die is de beste aller tijden. simpel en alleen omdat voetbal zo erg evolueert.

Je kan wel zeggen wie de beste was per periode van ca.10 jaar. in die periodiek zie je ook ongeveer de evolutie namelijk.

In dit geval zou het zijn:
- Pelé het zijn voor de periode 50/60/70,
- Cruyff voor periode 70/80
- Maradona 80/90
- 90/00 is moeilijk Zidane?
-00/10/20 Messi/ C Ronaldo

Blijft uiteindelijk ook een mening

6 december 2018 om 12:15

Ik überhaupt nooit een voetballer van 2 bij 2 gezien. Op die pizza keeper na dan😋

6 december 2018 om 12:22

@ bossie

Maar dat gaat mooi niet op. Althans, niet zo makkelijk. Er voetballen in verhouding vele malen meer mensen op de wereld dan destijds. Juist omdat er meer mensen gescout worden, meer faciliteiten beschikbaar zijn, de sport commercieel geëxplodeerd is en de kwaliteiten astronomisch groeien is de concurrentie moordend. Probeer jij je dan maar te onderscheiden.

Pele zou een goede Almería pinchhitter zijn in La Liga.

Pelé's bedreigde ego zegt ook genoeg. Evenals de heren die zich genoodzaakt voelen meermaals te verkondigen zichzelf de allerbeste te vinden. Onzeker als de pest.

6 december 2018 om 13:53

Op basis van wat is gebaseerd dat Cruijff de grootste was van de jaren 70/80? Beckenbauer was net zo goed, maar op dan op een geheel andere positie. Cruijff behoorde alleen in de jaren 70 tot de grooste. In de jaren 80 was het voornamelijk Maradona die de allergrootste was. En beginjaren 90 had je spelers als Romario, Baggio en eind jaren 90 voornamelijk Ronaldo en Zidane. Die ook begin 00 tot de top behoorden met spelers als Ronaldinho en Henry. Pele geld voornamelijk in de jaren 50/60, maar vergeet namen als Best, Eusebio en Garrincha niet.

Ik zal het eerder defineren met de volgende top 5

60-70: Pele, Garrincha, Best, Eusebio, Charlton
70-80: Cruijff, Beckenbauer, G. Muller, Kempes, Van Hanegem
80-90: Maradona, Van Basten, Gullit, Platini, Matthaus
90-00: Romario, Ronaldo, Zidane, Baggio, Maldini
00-10: Henry, Kaka, Ronaldinho, Figo, Beckham
10-20: Messi, Ronaldo, Neymar, Iniesta, Xavi

Meningen verschillen maar zo zal het ongeveer moeten zijn.

6 december 2018 om 10:20

Hoe kan je iemand vergelijken die in een periode speelt waarin trainingmethoden zo geavanceerd zijn dat spelers zich veel beter kunnen ontwikkelen dan pak ‘m beet 40 jaar geleden? Kortom, kulargument van jou. Pele was met hedendaagse methoden veel beter geweest dan hij al was. Net als Messi veel minder was zonder alle technieken, groeihormonen en trainingsmethoden die hij heeft gehad.

6 december 2018 om 12:19

Net zoals jij het een kulargument vind is jou mening net zo goed onzin. Je kan simpelweg niet weten of Pelé nu beter zou zijn geweest. Misschien had hij met deze trainings-methodes wel constant geblesseerd zijn geweest omdat zijn lichaam de fysieke inspanningen van nu niet kon hebben. Blijft gissen.

En groeihormonen wat denk je wat er in de jaren 70 allemaal gebruikt werd, geen druivensuiker hoor.

Wat ik hierboven al zeg, het blijft altijd een mening.

6 december 2018 om 16:05

Ik geloof dat Messi aan het begin van zijn carrière een ingrijpende operatie heeft gehad. Dat soort dingen waren er in de tijd van Pele niet. Je kan je ook afvragen of Messi in de jaren zeventig zo ver had gekomen...

6 december 2018 om 18:21

Gast, een logisch gevolg van betere trainingsmethoden lijkt mij een betere ontwikkeling van je kwaliteiten. Nu kan je dat ontzettend vergezocht vinden, maar voor mij klinkt dat best wel logisch.

6 december 2018 om 10:42

Ja inderdaad. Messi heeft geluk dat hij in een periode speelt waarin verdedigers als Boateng, Ramos, Kompany, Thiago Silva etc. Als de beste verdedigers worden gezien . Verdedigers van nu zijn misschien wel de zwakste verdedigers ooit. Niet te vergelijken met Beckenbauer, Maldini, Cannavaro etc.

6 december 2018 om 12:17

Ik mis iemand als stam materazi etc nu in t hedendaagse voetbal. Al worden die nu elke wedstrijd met rood t veld afgestuurd

6 december 2018 om 13:52

Wel mooi dat je dat zegt dat ze niet te vergelijken zijn met iemand als Maldini, want dit is wat Maldini zelf zei over Messi:

"i was lucky not to have faced Messi. He was injured when we played against FC Barcelona, and I do not know how I would have managed stopping Leo because in my time there were possibilities of failure.

"is Messi unstoppable? Yes, because he's unpredictable and possesses incredible speed. He's able to transform a normal move into a clear scoring chance."

Tegen Cannavaro, maar ook Nesta, heeft hij wel gespeeld en goed ook. Zoek de beelden daar maar van op.

6 december 2018 om 13:56

Wat een onzin weer. Men doet alsof Maldini, Nesta, Canavarro etc. de perfecte verdedigers waren die nooit fouten maakte. Maar ook zij werden gepasseerd, belachelijk gemaakt of kregen doelpunten tegen. Net zoals Ramos, Kompany, Umtiti etc. Het niveau verschil tussen de twee generaties verschilt echt niet zoveel. Maar men hemelt legendes graag op waardoor ze net mythes en goden lijken. Over 10 jaar doen we precies het zelfde met Ramos en Pique die 4 CL hebben gewonnen, 2 EK's en een WK

6 december 2018 om 10:50

Ook Pele zegt niks over Cristiano, zegt wel genoeg.

6 december 2018 om 13:39

Pele is niet eens de grootste van zijn land. Speelde in een tijd dat het voetbal nog zo langzaam was als het 7de elftal van de plaatselijke vereneging. Daarnaast was dat Brazilie destijds een geweldig elftal met Garrincha, Carlos Alberto, Jairzinho, Rivelinho, Gerson, Tostao, Djalma Santos.

Het beste Braziliaanse voetbal is sowieso in de jaren 80 gespeeld door mannen als Socrates, Zico, Falcao en Eder. Over de vraag wie de beste Braziliaanse voetballer ooit is zal voor mij Ronaldo dik op 1 staan, maar ik vraag me uberhaupt af of Pele beter was dan een Romario of Ronaldinho. Wat Romario op het WK in 1994 deed was minstens net zo imponerend. Ronaldinho op zijn top , daar kwam niemand in de buurt op gebied van flair en sierlijkheid.

De Ronaldo van 1995-1999 is sowieso de beste Braziliaanse voetballer die de wereld ooit gezien heeft, zelfs van de gehele wereld.

Maradona zei het ooit met een mooie quote: "if not for his injuries, people would forget about me and pele."

Messi zal de top 5 compleet maken met Maradona zelf, Ronaldinho en Zidane in mijn optiek.

â€å“hoe kan je iemand die goed kan koppen en tweebenig is vergelijken met iemand die alleen met links schiet, Ãâ©ã£â©n truc heeft en niet goed kan koppen? Hoe kan je dat vergelijken? Om iemand met Pelã£â© te vergelijken, moet hij tweebenig zijn en geregeld met een kopbal scoren. In mijn ogen was Diego Maradona een van de beste spelers aller tijden. Hij was veel beter dan Messiã¢â‚¬â

Simpel meneer Pele, als je met links beter kan dan wat iemand anders met 2 benen kan.... Daarnaast, als je nooit hoeft te koppen, maar ervoor zorgt dat je - 40 doelpunten gemiddeld maakt. Who the fuck cares?

Je hebt eigenlijk ook maar 1 truc meneer Pele, en dat is onzin uitkramen de voorbije jaren.

6 december 2018 om 09:46

Iedere generatie heeft zijn grote sterren. Pelé was een fenomeen. En behaalde ook prijzen van aanzien. Maar het valt niet te vergelijken. Messi had niets klaar gespeeld in de tijd van Pelé waarschijnlijk, omdat het voetbal langzamer maar ook veel harder was. Pelé zou nu misschien niet zo goed zijn omdat de defensieve organisatie enorme stappen heeft ondergaan.

6 december 2018 om 10:08

@eenopinie

Ik ga zeker niet de carrière van Pele neerhalen , want hij was in zijn tijd inderdaad ook een fenomeen en is nog steeds een referentie voor veel Brazilianen. Daarvoor heeft hij alle respect. Maar ik heb het voornamelijk over zijn beargumentatie waarom hij Messi niet zo wauw vind, en dat is voor mij een zwak argument.

6 december 2018 om 09:51

Btw : wat Messi kan, kon Pele ook niet. Namelijk het spel maken, talloze assists geven....

6 december 2018 om 10:18

Wat Messi niet zo goed kan is het hele elftal op sleeptouw nemen wat je van een echte leider zou verwachten. Zeker bij het nationale elftal heeft hij het bv op een WK niet laten zien. Dat is wel iets wat van Pele en Maradona niet kan zeggen, die hebben zich laten gelden tijdens een WK.

6 december 2018 om 10:21

Pele heeft jarenlang op 10 gespeeld anders hoor, heeft hij prima het spel kunnen maken en assists kunnen geven.

6 december 2018 om 10:24

@bossie

Kan je niet vergelijken vind ik. Tactisch was het vroeger lang niet zo goed als nu en speelden alle ploegen vrijwel open voetbal. Tegen het Argentinië inclusief Messi van vandaag hoef je maar 1 ding te doen om dat team uit te schakelen. Sluit alle toevoer naar Messi af en de ploeg is dood.

Daarnaast, we gaan niet alsof doen dat Maradona en Pele met koekenbakkers speelde. Met alle respect voor hun prestaties.

6 december 2018 om 11:18

@Bossie Dat op sleeptouw nemen van een ploeg is bij Pele ook overdreven. Als ik het me goed herinner heeft de beste man 3 WKs gewonnen, waarvan Pele er 1 bij de 2e wedstrijd geblesseerd uitviel. Daaruit kan je concluderen dat de gehele ploeg supergetalenteerd was, een beetje zoals het Barcelona van Pep. Nu Barcelona wat minder grote spelers heeft zie je de kracht en invloed van Messi en dat wordt duidelijker als Messi daadwerkelijk gaat stoppen. Ook moet je niet vergeten hoe lang Messi al meedraait op topniveau.

6 december 2018 om 12:34

Ik vind het wel altijd een beetje apart dat Messi als totale flop bij Argentinië wordt neergezet. Individueel heeft hij het team vaak door wedstrijden gesleept en 2 verloren Copa America en 1 wk finale is dikke dikke dikke pech. 1 hands goal zoals Maradona en je bent in 1 keer een volksheld omdat je de eindstreep haalt. Als bij Messi het muntje de andere kant op was gevallen dan was hij dus blijkbaar zonder twijfel de beste ooit geweest? Ik vind Griezzman bijvoorbeeld sinds begin WK echt ondermaats, maja WK winnaar dus dan promoveer je blijkbaar gelijk tot Balon D'or kandidaat

6 december 2018 om 12:56

Rare opmerking dit bossie aangezien het elftal van argentinie letterlijk Messi is omdat de trainer geen fatsoenlijke tactiek kan maken waardoor de rest van de spelers ook gaan spelen niet erg lastig om 4-5 man op messi te zetten en dan hier aan komen dat hij ze niet op.sleeptouw kan nemen... rest van argentinie lopen er bij en kunnen idividueel niks bedenken om langs de tegenstander te komen of te scoren zonder messi terwijl hij toch minstens 3-4 spelers bezig hield. En zelfs dan is hij nog erg vaak in finales gekomen maar ja als higuain kans na kans blijft missen tsja....

6 december 2018 om 15:45

Pele heeft geweldige spelers om zich heen gehad man

Ik vind het al veelzeggend dat C.Ronaldo, Maradona en Pelé vaak in de media zeggen dat ze vinden dat ze de beste ooit zijn, terwijl Messi zich gwn afzijdig houdt en dit niet nodig vindt. Voor mij is Messi de beste speler ooit...

6 december 2018 om 10:43

Messi laat zich fotograferen met een geit. Als 'greatest of all times'...

6 december 2018 om 11:11

Ga je nu serieus 1 foto shoot erbij halen terwijl de anderen om de haverklap roepen dat ze de beste zijn? Er is maar 1 man die constant een ongekend hoog niveau haalt en daar bovenop nog eens kan pieken. We weten allemaal dat Messi de beste, goat of hoe je het ook wil noemen is.

6 december 2018 om 13:40

"we weten allemaal dat Messi de beste is.......vind ik ook een aanname van likmevesje". Hij was zeker de beste van zijn generatie to kort geleden maar als CR straks de CL wint met Juventus ga ik mijn mening herzien denk ik bijvoorbeeld....

6 december 2018 om 21:37

Ja maar het verschil daarmee is is dat hij gevraagd wordt dat te doen en deze voetballers roepen dit uit hun zelf.

6 december 2018 om 21:38

Dit vind ik dus zo raar, het moet toch gaan on de kwaliteiten van een voetballer en niet om de palmares met een team? Denk dat iedereen Robben een grotere speler vindt dan Benzema maar Benzema heeft meer prijzen.

7 december 2018 om 00:03

Het voorbeeld wat je aanhaalt is niet onjuist. Alleen halen mensen dit erbij bij de vergelijking tussen de allerbeste voetballers ooit, om te bepalen wie ze de beste ooit vinden.
Maradona nam in z'n eentje Argentinië bij de hand en maakte een middelmatig elftal wereldkampioen. Messi heeft dat nu een paar keer geprobeerd maar viel telkens vies tegen. Vooral als je z'n optredens op wk-podium vergelijkt met zijn Barcaprestaties.
Het is gewoon een feit dat Messi nooit echt heeft uitgeblonken in het nationale team.
Pele had natuurlijk een geweldig elftal waar hij wk's mee won. Ze hadden zonder hem geen modderfiguur geslagen.
Cruijff en Beckenbauer hadden ook meer invloed op het spel van hun nationale teams als Messi. Meer recent Zlatan bij Zweden ook, of Ronaldo bij Portugal.

6 december 2018 om 11:01

Ach als je vijf jaar lang de beste bent, alle records breekt en er zoveel voor opofferde dan mag je er ook wel een beetje in geloven. Het lijkt Ronaldo te pushen en hij bewijst zich zo keer op keer dus vind ik het geen probleem. Heel mooi die bescheidenheid van Messi, maar let in de wedstrijd eens op zijn lichaamstaal dat is alles behalve bescheiden.

6 december 2018 om 14:01

Let anders op hoeveel tackles, trappen en shit hij te verduren krijgt tijdens een wedstrijd. Dan kun je moeilijk constant vrolijk over komen.

6 december 2018 om 12:13

Pelé kan ik niet zo goed over oordelen.
Maradona wel en die was op zijn hoogtepunt een klasse beter als Messi.

Maradona heeft Argentinië eigenhandig wereldkampioen gemaakt. Dat heb ik Messi niet zien doen.
Verder is het een stuk lastiger om, wat toentertijd een vrij kleine club was, Napoli kampioen te maken en de Uefa cup te winnen als het Barcelona van nu met al zijn sterren.

6 december 2018 om 12:31

Een klasse beter nog wel, wat een giller. Die cokepatient had een vuil doelpunt nodig met de hand om zichzelf "onsterfelijk" te maken.

6 december 2018 om 13:20

Als je iets beter zou lezen zou je zien dat er staat “op zijn hoogtepunt” kerel.

Inderdaad later was ie door oa cokegebruik niet meer zo goed net als nu die 150 kilo weegt is ie ook een stukje minder als op zijn hoogtepunt.

Verder heb je wel uitstekende argumenten. Je bent wel iemand die goed over de zaken nadenkt.

6 december 2018 om 14:00

Nee.. Die onsterfelijkheid vergaarde hij met die solo die hij direct daarna maakte.

Maradona kan eigenhandig teams kampioen maken. Pele had Carlos Alberto, Rivelino, Jaizinho, Tostã£o, Garrincha, Didi. Maar probeer zonder te spieken 3 spelers uit het Argentiniã« van Maradona te noemen. Of van zijn Napoli.

6 december 2018 om 14:31

Jorge Valdano, Daniel Passarella en Jorge Burruchaga zaten sowieso in dat '86 elftal zonde te spieken. Maar was inderdaad niet een heel indrukwekkend elftal. En dat elftal van Napoli kan ik mij zo 1,2, 3 alleen Ciro Ferrara herinneren en die en die Braziliaanse spits Careca.

6 december 2018 om 15:16

@elphenomeno.. Mijn complimenten! Maarrrrr, Passarella speelde niet in 1986, vanwege een ontsteking, en hij werd vervangen door Brown. Hij zat wel in de selectie waardoor hij de enige Argentijn werd die 2x het WK won.

Wat een flapdrol. Heb deze man uiteraard nooit zien spelen maar Messi kan alles. Koppend is hij misschien niet legendarisch, en zn rechter wat minder dan zn linker. Hij is een nr 10, middenvelder, buitenspeler en spits in één, en dat allemaal op ongeëvenaard niveau. Hands down de allerbeste die ik ooit gezien heb.

6 december 2018 om 12:18

Flapdrol? Pelé? Serieus?
Die man heeft Brazilië 3 x wereldkampioen gemaakt. De enige die de wereldcup heeft mogen houden. Hoe vaak heeft Messi dat ook alweer gedaan? Oh ja... 0 keer. Die is blij als ie de voorronde doorkomt.

Begrijp me niet verkeert. Messi en Ronaldo zijn echt goede voetballers. Van het nivo Zidane.

Maar Pelé en Maradona waren van een heel andere orde.

6 december 2018 om 12:34

Pelé speelde voetbal op looptempo, wss zou die helemaal niet de handelingssnelheid hebben om vandaag de dag mee te kunnen. Wellicht walking football, echt waarom voelen mensen zelfs de behoefte spelers te vergelijken terwijl het om een hele andere sport ging in vergelijking met nu. Toen had je een WK met 8 landen, nu gaan we richting de 48.

6 december 2018 om 12:35

Edit: 16 landen, blijf wel bij m'n punt.

6 december 2018 om 13:17

De trainingsintensiteit, methodes, wedstrijdanalyses, etc zijn nu ook van een veel hoger nivo. Pelé was in zijn de beste en alles van toen zou dus naar nu een paar nivootjes omhoogschuiven... en was Pelé dus weer de beste... Tenzij ze mensen nu van andere onderdelen maken natuurlijk

Messi kan niet koppen,maar hij is wel de beste. begrijpelijk dat Pele dit enorm frustrerend vindt. minder dingen kunnen dan hem,en dan toch de beste zijn.

6 december 2018 om 09:55

Ik vind zowieso niet dat jii mag praten over Pele als je hem nooit heb zien voetballen. Messi is magistraal maar voor mij blijft Pele de beste allertijden al mag je Messi ook in dat rijtje scharen. En hoe vaak heeft Messi zijn land naar de WK geholpen?

6 december 2018 om 10:08

En WK bedoel ik de beker, niet de toernooi zelf.

6 december 2018 om 10:55

Ozwardgozku, jij bent 23 jaar.. Hoe kan jij dan wel over Pelé oordelen en hem de beste allertijden vinden? Daar mag je, volgens je eigen logica, helemaal niet over praten.

6 december 2018 om 12:32

Hij mag ongeveer beginnen vanaf 2002 zou i zeggen als je goed je best doet kan je vanaf je 7e wel dingen bewust gaan herinneren

Dus dat is ongeveer dat Messi en Ronaldo.

Sowieso, denk ik dat er weinig mensen hier op VZ zitten die Pelé bewust hebben zien spelen.

Maar wat ik hier boven ook schrijf, het is onmogelijk om te stellen wie de beste aller tijden is, gewoon omdat voetbal zich zo evolueert.

En zeggen dat die beter zou zijn in die tijd is helemaal onzin, en afhankelijk van zoveel factoren dat het onbegonnen werk is.

6 december 2018 om 14:29

Sanderkoevoets, Ik heb niet gezegd dat ik Pele zelf heb zien voetballen. Ik heb echter wel compilaties op YT gezien en in hand daarvan was ik meer onder de indruk van Pele. Een oud buurman van me heeft die heeft ( Vraag me niet hoe) wel beelden van Pele gezien in zijn jonge tijd en hij heeft mij verteld dat hij Pele en Maradonna de beste spelers zijn die hij heeft zien voetballen. En ik sluit mij blind aan zijn worden.

6 december 2018 om 15:19

Oke, dat snap ik. Youtube filmpjes van hem hebben we allemaal wel gezien denk ik. Maar waarom mag je op basis daarvan wel vinden dat hij beter is dan Messi, maar niet dat hij minder goed is dan Messi. Die snap ik dan even niet helemaal..

6 december 2018 om 16:52

Ik heb beelden van beide spelers gezien en ik ben meer onder de indruk van Pele dan van Messi. Maar verder heb jij wel gelijk, paar beeldjes zeggen niks. Ik vind de beste dat diegene die hey beste er over kunnen praten de mensen zijn die ze beide heb zien voetballen (wat vrij lastig omdat in de tijd van Pele niet iedereen een TV had) Maar ik hoor wel vaak van mensen zoals mijn moeder en opa dat ze meer gecharmeerd waren van Maradonna dan van Messi, maar ja laat dat voor een andere keer.

Champions League finale 2009.. Zeer matig ingekopt inderdaad..

Moet je ff aan Edwin van der Sar vragen of Messi kan koppen

6 december 2018 om 14:00

Moet je ff aan Manuel Neuer vragen of messi alleen met links kan schieten

Kan me nog een CL Finale herinneren tegen United waar die een bal toch aardig achter van der sar neerlegde met het hoofdje...

Pelé vergeet abe lenstra. Hoe Kun je iemand de beste van de wereld noemen zonder hem in de vergelijking mee te nemen. Wat een gezever.... en door!

6 december 2018 om 13:04

Voetbal begon pas in de jaren 60 he Lastige is dat niemand de spelers van voor de tijd van televisie nog herrinnert. Stanley Matthews, Guiseppe Meazza, Abe Lenstra, Faas Wilkes, Bok de Korver, wie heeft die zien spelen?

Hoe kun je zeggen dat Messi niet tweebenig is? Ik kan me toch wel wat goals met rechts voor de geest halen die veel spelers bij topclubs niet eens met hun goede voet zouden maken.

De kopbal van Messi in de CL finale tegen United is hij zeker ook vergeten.

Pele zal vast en zeker goed zijn geweest, maar hij speelde vooral tegen amateurs en Messi speelt alleen maar tegen professionals en dat is toch wel een heel verschil. Daarbij bestaan er grote vraagtekens over de statistieken van Pele omdat de administratie vroeger iets minder goed werd bijgehouden en van 80% zijn geen beelden dus je kunt het ook nooit controleren.

Dit mag Messi alleen maar zien als compliment. De reden dat Pele dit namelijk zegt, vermoed ik, is omdat hij bang is zijn status als 'beste speler ooit' te verliezen. Dat is overigens natuurlijk subjectief. Dit zou Pele niet doen als er geen kern van waarheid in zit dat Messi inderdaad misschien beter is dan hij was. Maradona haalt hij erbij omdat hij vaak vergeleken is met Pele, dus dat is geen compliment naar Maradona, maar versterkt zijn argument. "Mensen vinden mij over het algemeen beter dan Maradona, dus als Maradona beter is dan Messi is Messi sowieso niet beter dan ik". Zo gaat dat denk ik in zijn hoofd. Overigens zijn het nogal vreemde redenen waarom Messi minder goed zou zijn. Natuurlijk zijn er dingen die Pele beter kon, maar andersom ook. Jammer trouwens dat (oud) voetballers dit moeten zeggen over zichzelf. Toont alleen maar onzekerheid.

8 december 2018 om 02:35

Helemaal mee eens. Grappig is ook dat notabene Maradona-waarvan je juist wel onzin zou verwachten- hierin veel meer bescheiden is en meerdere malen heeft gezegd dat Messi de beste op de wereld is en beter dan hemzelf.

Inderdaad niet te vergelijken. Messi is eindeloos beter dan Pele, net als honderden, zo niet duizenden andere spelers. Het niveau is zoveel hoger nu. Pele speelde in de tijd dat het niveau vergelijkbaar was met de 6e klasse zaterdag amateurs va nu. Toch raar dat oud voetballers dat niet lijken te beseffen. Oud tennisser Björn Borg geeft bijvoorbeeld gewoon toe dat hij waarschijnlijk niet eens en punt zou maken tegen Federer.

6 december 2018 om 12:13

Pele was indertijd de meest getalenteerde voetballer. Denk je niet dat zo'n getalenteerde voetballer met de latere trainingsmethoden ook gewoon (een van) de beste(n) zou zijn geweest? Pele was niet voor niets zo lang de beste. Hij kon gewoon geweldig voetballen, net als Messi.

6 december 2018 om 12:21

Messi was als klein kind al ver voor op zijn leeftijdsgenoten. Toen gij hij na La Masia en de bekende profvoetballers die toen kennis met hem maakte en al langer in de jeugdopleiding zaten zagen toen al direct dat hij van een ander niveau was. Zelfs volwassen mensen van Barcelona die ook Cruijf en Maradona hadden meegemaakt konden niet om zijn talent heen. Dus de training zal hem zeker geholpen hebben hem klaar te stomen voor het huidige voetbal, maar zonder die basis was hij net als Pele ook wereldklasse geweest.

7 december 2018 om 02:49

Inderdaad. Messi en Pele zijn beide gewoon supertalenten. Ik heb Messi indertijd zelf (net als vele anderen) nog tijdens het jeugd wk in Nederland zien spelen, een genot. Voor mij is Messi de beste speler die ik ooit heb gezien, beter nog dan Cruijff en Maradona. Pele was van voor mijn tijd, maar hij heeft wel aardige doelpunten gemaakt als je zo die oude tv-beelden ziet. 😉

Pele praat over zichzelf in de 3e persoon. Dan haak ik al af.

Toch vaak zo dat geweldige voetballers na afloop van hun carrière wat norsig overkomen. Zeg als Pele gewoon: voetbal van toen en nu is niet te vergelijken. Ik was toen de beste, hij nu. Punt.

6 december 2018 om 13:07

Dit zijn mensen die vanaf hun jongste jeugd al continu gehoord hebben dat ze de beste zijn, dat doet echt wel wat met je. Pele is een enorme ijdeltuit, Maradona hoef ik niet eens over te beginnen en Cruijff was ook van rotsvaste mening dat hoe meer mensen deden zoals hij het zei, hoe beter ze als voetballer (en trainer, bestuurder, etc) waren.

Pele je maakt jezelf erg klein Iedereen weet dat Messi en Ronaldo beter waren dan jou...

6 december 2018 om 12:21

Ja klopt want die zijn beide ook al 4 x wereldkampioen geworden

6 december 2018 om 12:41

Ja want WK wordt je alleen!!!!

Hou toch eens op dat als argument te gebruiken, er spelen nog 10 mensen in zo'n elftal hoor.

Dat Pelã© een grote invloed heeft gehad zal best, maar zonder die andere spelers had hij niets gewonnen.

Hoeveel Europa cups heeft Pelã© gewonnen? Op club niveau de grootste prijs die je kan winnen.

Daar hebben Messi en Ronaldo ook grote invloed gehad.

Uiteindelijk is het een onzin discussie dit, je kan simpelweg niet zeggen dat er een speler de best aller tijden is......

6 december 2018 om 13:22

Europacups winnen is een beetje lastig als je in Brazilië voetbalt...

Verder is dat volgens mij het enige argument wat waarde heeft... iedereen wordt beoordeeld naar de resultaten en WK titels zijn het hoogst haalbare.

Dus zou niet weten waarom die argumenten niet gebruikt kunnen worden? Enkel omdat het jou niet uitkomt waarschijnlijk...

Messi is de meest complete speler die ik ooit gezien heb. Sommige spelers zijn op hun positie wat completer die wel kunnen koppen en fysiek hebben in de spits bijvoorbeeld, maar messi is een speler die op elke aanvallend ingespelde positie kan spelen en daar nog de beste zou zijn ook. Neymar beter vinden omdat hij trucjes kan vind ik de grootste onzin. Messi heeft met zijn lichaamsscheinbeweging de meest simpele truc geperfectioneerd. Hij kan zo simpel iemand op het verkeerde been zetten.

6 december 2018 om 12:23

Dan heb je Maradona nooit zien spelen. Die was een klasse beter. Ook de dribbels maar zoveel meer kracht, agressiviteit en de absolute wil om te winnen maakte hem voor mij absoluut de beste.

Deze periode en die waarin pele voetbalde is niet met eljaar te verfelijken. Faciliteiten waarin pele moest voetballen waren heel anders. De velden, de bal en de voetbalschoenen waren in die tijd zo anders toz van nu. Daarin tegen is de organisatie in het veld nu vele maken beter dan toen. Pele was de beste in zijn tijd, crijf in zijn en maradona in zijn tijd als voetballer. Wie nu de beste is maakt niet zoveel meer uit. Hrt is nu verl meer een team sport geworden.

Ik heb Pele nooit zien voetballen dus kan niet echt goed oordelen maar ik heb nooit iemand gezien die beter kon voetballen dan Messi. Wat hem volgens mij nog niet de beste voetballer aller tijden maakt. Ik vind dat dat Cruijff is. Johan was de leider in het veld, bepaalde wat er gebeurde en daarnaast ook veruit de beste voetballer in zijn tijd. Met zijn manier van spelen heeft hij het voetbal veranderd.
Messi mist deze leiderskwaliteiten.

6 december 2018 om 12:16

Mooi argument. En als je puur individueel kijkt zonder prijzen, carrière etc.. Wie zou jij dan als speler zien met de hoogste voetbalkwaliteit? Voor mij blijft het dan gewoon Messi of op basis daarvan komt Ronaldinho ook hoog op het lijstje.

Die Pele is echt zo'n sneu en kansloos figuur. Als voetballer was hij geweldig en hij wordt met recht tot de allerbesten die het spelletje ooit heeft gezien gerekend, maar ik vind hem zo'n enorm arrogante en zelfingenomen kwal. Hij praat over zichzelf in de derde persoon en grijpt elke kans aan om te roepen dat hij beter was dan Messi, om maar relevant te blijven.

Ik heb een hekel aan die discussies over wie nu de allerbeste voetballer ooit is, in mijn ogen is dat onmogelijk vast te stellen. Maar als de betreffende (oud-)spelers zich hier zelf ook nog in gaan mengen, wordt het genânt.

Pelé spreek over zichzelf in de 3e-persoon, dat zegt al wel veel.. "om iemand met Pelé te vergelijken..." terwijl het over jezelf gaat, hahah doe normaal man!

Er komt ook inzicht en spelopvatting bij. En daarbij kan hij met dat ene been bij wijze van spreken meer dan 6 van Pele's benen en 3 van zijn hoofden.

Ja kom nou, neem dit gewoon met een korreltje zout in plaats van meteen de kans te grijpen om zo onbeschoft te reageren op een man die het voetbal zoveel moois heeft gebracht en inmiddels op een leeftijd is gekomen dat je wel wat meer respect mag tonen, je bent per slot niet verplicht te reageren, ook zoveel moeite om je zitplaats aan een oudere in de bus of elders af te staan?

Je kunt het ook anders stellen: misschien is Messi juist wel veel beter dan Pelé was, omdat Messi met alleen z'n linkervoet kan waar Pelé beide benen en z'n hoofd voor nodig had...

Ja, het verschil is alleen dat er vroeger niet verdedigd werd. Kijk de beelden eens terug. Man, alsof ze zonder verdedigers spelen. Alle tijd en ruimte kregen ze vroeger.
Messi en Ronaldo krijgen nu 2/3 man dekking als ze de bal hebben. Hoe dom ben je als je vroeger met nu wilt vergelijken? Sterker nog dat is gewoon onmogelijk.
Haantjes gedrag van de oudere generatie zonder zelfvertrouwen. Wat wil je nu nog horen? Dat iedereen jou de beste vindt ofzo? Grow up zeg.

Hij heeft gewoon gelijk. Dat het voetbal nu sneller gaat, fysieker is enz. kan je niet meetellen. Want Pele in deze tijd zou denk ik abnormaal zijn. Wat Pele heeft gedaan is ongekend, en nog eens 3 wereldtitels en nee geen Cl's. Messi heeft er niet eens 1 kunnen pakken met zijn land. Vele zullen helaas Messi verkiezen maar dat komt dan ook doordat ze in deze tijdperk leven waarin ze messi zien schitteren en Pele nooit hebben zien voetballen.

Ik vrees iemand met 1 truc die dat 100.000x oefent meer dan iemand met 100.000 truc’jes en die ze 1x oefent.

Sommige spelers hebben geen trucs nodig. Ze kunnen het wel maar doen het niet. Alsof Messi geen akka of schaar etc. Eruit kan gooien. Messi is zo'n type speler die een verdediger puur op dribbel en snelheid in zijn dribbel kan passeren. Waarom dan trucs doen als de style van Messi sneller gaat en minder kracht kost?

1 truc, wat dan? Drie man voorbij spelen en score ? Of toch een splijtende steekpass over 40 meter geven? Mensen die roepen dat ze zichzelf debeste vinden zijn bijvoorbaat al af.

Ik ben misschien de enige, maar als ik zo'n oude wedstrijd van Brazilië kijk dan is Pelé nooit de beste. In mijn ogen was dat Garrincha. Overigens vind ik het niet kunnen koppen van Messi een kulargument. Hij maakt wel af en toe een kopgoal. Het heeft zelfs winst in de CL opgeleverd.

Haha Pele toch, de spelers van tegenwoordig zijn veel beter dan de spelers van 40/50 jaar terug. Veel meer tactiek in het spel, meer spelregels toegevoegd en ook spelen ze tegenwoordig meer wedstrijden per seizoen. Volgens mij was dit een quote van Ibrahimovic over Messi: “He only uses his left foot and he’s still the best in the world. Imagine if he also used his right foot, then we would have serious problems”. Overigens is hij niet perse tweebenig, maar laten we nu niet doen alsof zijn rechterbeen slecht is. Aan het koppen kan hij trouwens helemaal niks doen en heeft hij ook niet nodig, hij is namelijk al jaren geen spits meer.

Jammer dat Pelé nu al getroffen wordt door dementie. Ik denk dat zelfs Ronaldinho een betere individuele voetballer was dan Pelé (zeker als je trucjes meetelt). Maar goed, on topic: Messi kan voortreffelijk koppen, maar wint weinig kopduels door zijn lengte. Hij scoort ook prima met rechts en ik weet niet hoeveel trucjes Pelé uithaalde in wedstrijden, maar wat velen nu als normaal beschouwen zijn nog altijd technisch moeilijk zoals Panna's, een bal dood aannemen over meer dan 30 meter. Hij zal er vast nog wel een paar keer kunnen zoals de regenboog/la bicicletta, akka en om de wereld, maja die hoef je van mij niet in een wedstrijd te laten zien om Pelé te overtuigen. Ik denk dat Pelé destijds nog niet Matthijs de Ligt kon uitspelen met zijn basismoves. Maja we zullen het helaas nooit weten. Ik vind het sneu dat oude sterren zich zo verbijten. En waarom? Zijn ze bang dat ze vergeten worden of het respect vergaat?

Het zal wel pijn doen dat iemand die alleen één trucje heeft en niet kan koppen bijna het record pakt van Pele wat betreft het aantal gescoorde doelpunten voor één club.

Ik vind het sowieso allemaal gezeur deze disussies.
Dan lees ik heb je de kopbal van Messi wel gezien tegen Man u... ja leuk allemaal.
Heb je de kopbal van Sneijder ook gezien op het WK 2010? is Hij dan ook gelijk een kop specialist?
Nee messi is geen kop specialist.
Messi kan wel weer andere dingen magistraal.
Het feit blijft dat er gewoon zoveel super voetballers zijn.

C.ronaldo , Cruijf , Maradona, Pele , Zidane, Iniesta , Maldini etc...

En laten we wel wezen een Stam laat zich niet gek maken door poorten rare trucjes of weet ik veel wat die waren rechtvaardig hard en zette ze gewoon op hun plek, soms idd ook te hard.

Feit blijft dat er gewoon genoeg voetballers van uitzonderlijke klasse zijn en ze kunnen niet vergeleken worden. Iemand die veel scoort is altijd de beste van de wereld een verdediger zal dat nooit worden omdat men heel erg af gaat op doelpunten die iemand maakt.

Dit soort oud-profvoetballers leven in het verleden en zijn telkens weer bang dat er een nieuwe legende geboren word zodat zij elke keer iets meer naar de achtergrond worden gedrukt. Die Pele maakt zichzelf vele malen belangrijker dan hij daadwerkelijk is. Uiteindelijk blijft het gewoon een sport en daarin is Pele ooit de beste geweest. Het voetbal van vroeger is niet te vergelijken met het voetbal van nu. Spelers van tegenwoordig zijn veel atletischer, hebben een veel hogere handelingssnelheid en zijn specialistischer.

persoonlijk vind ik dat er vele aspecten moeten zijn om voetballers in het rijtje van 'de beste aller tijden' te zetten. beckham, pirlo, iniesta passen daar niet bij. dat is weer een stapje lager. om echt bij de beste aller tijden te horen moet je records/cijfers behalen dat gewoon uit de hoogte is. c. ronaldo behoort in dat rijtje, evenals messi, cruyff, pelã© en maradona, ronaldo (9) en zidane. daarna is er gewoon een groot gat. ook behoort het tot meningen!

pelã© wint 3 wk's. scoort 1000 goals, dat is niet normaal. maradona; zijn manier van dribbelen was nog niet eerder gezien, scoorde een leuk aantal goals, maakte een team kampioen die nog nooit kampioen was geworden en wint de wereldbeker. c. ronaldo scoort goals waar dan ook, wint titels waar dan ook en heeft ook met portugal succes behaald. zijn manier van voetballen spreekt mij dan weer minder aan. hij is niet echt een dribbelaar of iemand die op slimheid voorbij komt. het ziet er minder elegant uit, maar nog steeds zeer indrukwekkend. messi; wint 5 gouden ballen, waarvan 4 op rij. heeft een vergelijkbare style als pelã© en al zeker als maradona. kan op vrijwel elke positie vanuit het middenveld en aanval spelen en scoort nog steeds honderden goals, al niet te spreken over zijn visie, assists, passing etc. niemand speelt makkelijker een man uit dan hij. cruyff; vanuit stilstand 4 man voorbij en gewoon scoren. dã© tacticus die 4-3-3 geperfectioneerd heeft en was ook nog eens een captain. hij kan kozakken boys nog naar de eredivisie leiden (bij wijze van spreken). ronaldo (9); de meest verfijnde spits aller tijden. stuurt de beste verdedigers het bos in alsof ze er niet staan, heeft in verschillende landen zijn klasse bewezen.

daarna heb je andere grootheden, maar niet te vergelijken; iniesta, modric, xavi etc.

mijn persoonlijke lijstje:

1. messi
2. cruyff
3. pelã© / ronaldo (9)
4. maradona
5. c. ronaldo
6. van hooijdonk

Hahahaha kom op Pele, ik heb Messi met z'n rechter en met z'n hoofd s'werelds beste doelmannen kansloos zien laten. Pele was de beste speler van zijn tijd en een revolutionaire voetballer, een van de allergrootste, maar Messi is echt van een andere planeet. Ik vind het ook echt zielig dat Pele en bijvoorbeeld Maradona hier altijd mee bezig zijn, net als Ronaldo. Ga naar huis man en van je gezin en je miljarden/miljoenen genieten, alles is uiteindelijk subjectief. Ik vind Messi de beste, in Sao Paulo zullen ze er anders over na denken, maar niemand heeft echt meer gelijk, alleen is het verschil dat Messi het hier nooit over heeft, die voetbalt gewoon.

Weet niet wat ongeloofwaardiger klinkt, dit verhaal van deze oude gefrustreerde man of de teksten van onze pubers op vz die deze man nooit hebben zien voetballen of Maradonna of wie dan ook buiten C Ronaldo en Messi om. Uiteraard was dit een geweldenaar en zou hij ook in deze tijd tot de allergrootste horen. Deze man afschrijven als middelmaat kan echt alleen op vz.. tjonge tsjonge wat een armoe ook. Spelers zijn gewoon niet te vergelijken. Ronaldo en Messi, Neymar etc.. zijn al niet te vergelijken laat staan van verschillende generaties.

Hij kan niet koppen? CL finale MU? Hoe ouder hoe gekker.

Messi scoort met vlijmscherpe chirurgische precisie door een dichtgegroeid woud van 22 verdedigende benen. Dat heb ik Pele nooit zien doen, niet met links, niet met rechts en ook niet met zijn hoofd.

Toch heb ik veel ontzag voor Pele, hij heeft net als Cruijff, de hele wereld blij gemaakt met voortreffelijk voetbal. Nu staat er een nieuwe generatie in een ander voetbaltijdperk met andere mogelijkheden en andere beperkingen. Daarin speelt Messi een absolute hoofdrol.

Johan 14 Cruijff was en is de bste allertijden. Messi is een redelijke voetballer net als Ronaldo, Ronaldo, Romario, Ronaldinho en ga zo maar verder maar de echte top is en blijft gewoon Cruijff, Maradonna en Pele. Waarbij Johan toch echt het meest compleet en het beste inzicht had. Zo n speler komt er nooit meer helaas

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië

FIFA ranking: 3
195 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1210
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
TiteUnknown
AlissonKeeper
WevertonKeeper
MarquinhosVerdediger
Guilherme AranaVerdediger
Thiago SilvaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.

Voormalig sterspeler
34 fans
80 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren