Bekijk in artikel
6 december 2018 om 09:38
0

Hoe kun je iemand vergelijken die in een periode speelt waarin verdedigers groter, sterker, fitter en beter zijn?

Reacties

6 december 2018 om 09:41
0

Alles in verhouding. Ook de aanvallers zijn veranderd in deze moderne tijden, niet alleen de verdedigers.

6 december 2018 om 09:45
0

@bossie; ook dat klopt, maar we kunnen ook concluderen dat door fysieke verbetering en tactische discipline er steeds minder ruimte op het veld is om als individu het verschil te maken.

6 december 2018 om 09:48
0

Natuurlijk, maar in dat geval als de aanvallers zo veel beter zijn geworden heeft Pelé helemaal geen recht om te zeggen dat hij beter zou zijn

6 december 2018 om 09:51
0

Ook veranderd er niks aan het feit dat hij twee-benig is. Wat zeker nu met al die betere verdedigers een voordeel zal zijn. Vroeger werden er wel meer fouten gemaakt op de aanvallers dan nu. Toen stonden er nog van die echte houthakkers....

6 december 2018 om 10:08
0

Haha Gouden Kanon, daar heb je een punt 😉. On: natuurlijk is het voetbal veranderd. Veel gedisciplineerder, veel tactischer en veel fysieker. En als verdediger heb je natuurlijk meer aan van je fysiek dan als getalenteerde, balvaardige aanvaller. Heb nog nooit een balletdanser van 2m bij 2m gezien en ook nog nooit een sterkste man van de wereld zo rank als een sprietje. Dus appels met peren. Persoonlijk vind ik Messi super getalenteerd, heb ik enorm veel respect voor wat de iets minder getalenteerde Ronaldo kan opbrengen voor zijn ideaal en was Maradona ontzettend goed maar (redelijk) gestoord. En alle facetten tellen voor mij. Dus wie de beste is??? Voor iedereen persoonlijk. De enige die ik er nog nooit over heb gehoord btw is Messi zelf (en dat spreekt voor hem vind ik).

6 december 2018 om 10:24
0

Dat Messi zich daar niet over uitlaat heeft natuurlijk ook met persoonlijkheid te maken. Hij zal er vast het zijne van denken. Verder vind ik dat het Gouden Kanon niet echt een punt heeft, ook de opleidingen etc zijn verbeterd. Je kunt ook stellen dat als Pele, Maradonna en Cruijff een betere opleiding gehad zouden hebben ze beter zouden zijn geweest. Alle sporten veranderen en vergelijken is dus lastig.. Ik houdt sowieso niet zo van deze discussie, we zouden vooral moeten genieten van al het moois dat al deze mannen laten zien en hebben laten zien!

6 december 2018 om 12:11
0

@formus

Ik vind het een non discussie en puur afhankelijk van de vergelijkingspunten. Vind het zelf namelijk redelijk bizar dat Pelé als beste ooit bestempeld wordt. Begon bij een topclub in zijn eigen land, speelde daar oneindig lang en maakte op het einde een uitstapje naar Amerika. Won wereld titels met prachtige nationale elftallen en was echt wel een bijzondere en goede voetballer.

Mardona was misschien gestoord, maar maakte op zijn absolute top met een neus vol van echt hele matige teams absolute topteams. De reden dat er zoveel geeist wordt van Messie bij Argentinië, is omdat Maradonna het wel lukte met echt hele matige spelers wereldkampioen te worden en dat met flink wat drank en drugsgebruik in zijn lijf. En maradonna was geen Cruijff he, Cruijff was naast een erg goede voetballer ook een extreem goede tacticus die het team om zich heen beter liet functioneren (zo bracht die barca onder andere terug naar de top, zelf top zijn, maar ook de spelers om je heen een paar procenten beter laten zijn dan dat ze zijn). Maradonna, moest niets van tactiek en spelsystemen hebben. Die wilde gewoon voetballen.

Vind dus ook gewoon dat Maradonna in al zijn gestoordheid zegt dat hij en niet Pele de beste was. Gooi 8 amateurs achterin als muur (dus ook de keeper), zet twee semi professionals op het middenveld voor een redelijke pass en Maradonna op zijn top in zijn eentje voorin en je elftal ging richting europese subtop.

6 december 2018 om 12:12
0

Stepha_n, in dit geval is het Pelé zelf die deze discussie start, en los van het feit dat hij in zijn tijd de beste was. Valt het me wel op dat hij vooral ook zichzelf de beste vind.

Ik denk sowieso niet dat kan zeggen die of die is de beste aller tijden. simpel en alleen omdat voetbal zo erg evolueert.

Je kan wel zeggen wie de beste was per periode van ca.10 jaar. in die periodiek zie je ook ongeveer de evolutie namelijk.

In dit geval zou het zijn:
- Pelé het zijn voor de periode 50/60/70,
- Cruyff voor periode 70/80
- Maradona 80/90
- 90/00 is moeilijk Zidane?
-00/10/20 Messi/ C Ronaldo

Blijft uiteindelijk ook een mening

6 december 2018 om 12:15
0

Ik überhaupt nooit een voetballer van 2 bij 2 gezien. Op die pizza keeper na dan😋

6 december 2018 om 12:22
0

@ bossie

Maar dat gaat mooi niet op. Althans, niet zo makkelijk. Er voetballen in verhouding vele malen meer mensen op de wereld dan destijds. Juist omdat er meer mensen gescout worden, meer faciliteiten beschikbaar zijn, de sport commercieel geëxplodeerd is en de kwaliteiten astronomisch groeien is de concurrentie moordend. Probeer jij je dan maar te onderscheiden.

Pele zou een goede Almería pinchhitter zijn in La Liga.

Pelé's bedreigde ego zegt ook genoeg. Evenals de heren die zich genoodzaakt voelen meermaals te verkondigen zichzelf de allerbeste te vinden. Onzeker als de pest.

6 december 2018 om 13:53
0

Op basis van wat is gebaseerd dat Cruijff de grootste was van de jaren 70/80? Beckenbauer was net zo goed, maar op dan op een geheel andere positie. Cruijff behoorde alleen in de jaren 70 tot de grooste. In de jaren 80 was het voornamelijk Maradona die de allergrootste was. En beginjaren 90 had je spelers als Romario, Baggio en eind jaren 90 voornamelijk Ronaldo en Zidane. Die ook begin 00 tot de top behoorden met spelers als Ronaldinho en Henry. Pele geld voornamelijk in de jaren 50/60, maar vergeet namen als Best, Eusebio en Garrincha niet.

Ik zal het eerder defineren met de volgende top 5

60-70: Pele, Garrincha, Best, Eusebio, Charlton
70-80: Cruijff, Beckenbauer, G. Muller, Kempes, Van Hanegem
80-90: Maradona, Van Basten, Gullit, Platini, Matthaus
90-00: Romario, Ronaldo, Zidane, Baggio, Maldini
00-10: Henry, Kaka, Ronaldinho, Figo, Beckham
10-20: Messi, Ronaldo, Neymar, Iniesta, Xavi

Meningen verschillen maar zo zal het ongeveer moeten zijn.

6 december 2018 om 10:20
0

Hoe kan je iemand vergelijken die in een periode speelt waarin trainingmethoden zo geavanceerd zijn dat spelers zich veel beter kunnen ontwikkelen dan pak ‘m beet 40 jaar geleden? Kortom, kulargument van jou. Pele was met hedendaagse methoden veel beter geweest dan hij al was. Net als Messi veel minder was zonder alle technieken, groeihormonen en trainingsmethoden die hij heeft gehad.

6 december 2018 om 12:19
0

Net zoals jij het een kulargument vind is jou mening net zo goed onzin. Je kan simpelweg niet weten of Pelé nu beter zou zijn geweest. Misschien had hij met deze trainings-methodes wel constant geblesseerd zijn geweest omdat zijn lichaam de fysieke inspanningen van nu niet kon hebben. Blijft gissen.

En groeihormonen wat denk je wat er in de jaren 70 allemaal gebruikt werd, geen druivensuiker hoor.

Wat ik hierboven al zeg, het blijft altijd een mening.

6 december 2018 om 16:05
0

Ik geloof dat Messi aan het begin van zijn carrière een ingrijpende operatie heeft gehad. Dat soort dingen waren er in de tijd van Pele niet. Je kan je ook afvragen of Messi in de jaren zeventig zo ver had gekomen...

6 december 2018 om 18:21
0

Gast, een logisch gevolg van betere trainingsmethoden lijkt mij een betere ontwikkeling van je kwaliteiten. Nu kan je dat ontzettend vergezocht vinden, maar voor mij klinkt dat best wel logisch.

6 december 2018 om 10:42
0

Ja inderdaad. Messi heeft geluk dat hij in een periode speelt waarin verdedigers als Boateng, Ramos, Kompany, Thiago Silva etc. Als de beste verdedigers worden gezien . Verdedigers van nu zijn misschien wel de zwakste verdedigers ooit. Niet te vergelijken met Beckenbauer, Maldini, Cannavaro etc.

6 december 2018 om 12:17
0

Ik mis iemand als stam materazi etc nu in t hedendaagse voetbal. Al worden die nu elke wedstrijd met rood t veld afgestuurd

6 december 2018 om 13:52
0

Wel mooi dat je dat zegt dat ze niet te vergelijken zijn met iemand als Maldini, want dit is wat Maldini zelf zei over Messi:

"i was lucky not to have faced Messi. He was injured when we played against FC Barcelona, and I do not know how I would have managed stopping Leo because in my time there were possibilities of failure.

"is Messi unstoppable? Yes, because he's unpredictable and possesses incredible speed. He's able to transform a normal move into a clear scoring chance."

Tegen Cannavaro, maar ook Nesta, heeft hij wel gespeeld en goed ook. Zoek de beelden daar maar van op.

6 december 2018 om 13:56
0

Wat een onzin weer. Men doet alsof Maldini, Nesta, Canavarro etc. de perfecte verdedigers waren die nooit fouten maakte. Maar ook zij werden gepasseerd, belachelijk gemaakt of kregen doelpunten tegen. Net zoals Ramos, Kompany, Umtiti etc. Het niveau verschil tussen de twee generaties verschilt echt niet zoveel. Maar men hemelt legendes graag op waardoor ze net mythes en goden lijken. Over 10 jaar doen we precies het zelfde met Ramos en Pique die 4 CL hebben gewonnen, 2 EK's en een WK

6 december 2018 om 10:50
0

Ook Pele zegt niks over Cristiano, zegt wel genoeg.

6 december 2018 om 13:39
0

Pele is niet eens de grootste van zijn land. Speelde in een tijd dat het voetbal nog zo langzaam was als het 7de elftal van de plaatselijke vereneging. Daarnaast was dat Brazilie destijds een geweldig elftal met Garrincha, Carlos Alberto, Jairzinho, Rivelinho, Gerson, Tostao, Djalma Santos.

Het beste Braziliaanse voetbal is sowieso in de jaren 80 gespeeld door mannen als Socrates, Zico, Falcao en Eder. Over de vraag wie de beste Braziliaanse voetballer ooit is zal voor mij Ronaldo dik op 1 staan, maar ik vraag me uberhaupt af of Pele beter was dan een Romario of Ronaldinho. Wat Romario op het WK in 1994 deed was minstens net zo imponerend. Ronaldinho op zijn top , daar kwam niemand in de buurt op gebied van flair en sierlijkheid.

De Ronaldo van 1995-1999 is sowieso de beste Braziliaanse voetballer die de wereld ooit gezien heeft, zelfs van de gehele wereld.

Maradona zei het ooit met een mooie quote: "if not for his injuries, people would forget about me and pele."

Messi zal de top 5 compleet maken met Maradona zelf, Ronaldinho en Zidane in mijn optiek.

Laatste discussies Bekijk in het artikel

Brazilië

FIFA ranking: 3
196 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Uruguay3112
5.Peru261
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
EvertonAanvaller
TiteUnknown
AlissonDoelman50
WevertonDoelman
MarquinhosVerdediger10
FágnerVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren