De Boer: ‘Malen zegt dat het een goede keus was, maar dat was het niet’

Vrijdag, 12 oktober 2018 om

Frank de Boer is positief gestemd over de toekomst van het Nederlands voetbal. In een interview met Sky Sports wijst de clubloze trainer naar 'de nieuwe generatie' die zich aandient bij Ajax en ook bij PSV ziet hij grote talenten rondlopen. De misère van de afgelopen jaren was volgens De Boer vooral te wijten aan een gebrek aan topvoetballers.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door robur)

Was er wel zekerheid dat Malen in het eerste zou gaan spelen bij Ajax? Dat weet je nooit. Kijk naar Mazraoui. Is eigenlijk nu al niet meer weg te denken in de basis maar als je dat een jaar geleden had gezegd, had iedereen je uitgelachen. Men had Veltman nog en deed zelfs 2 aankopen voor de rechtsback positie. Malen doet het nu prima bij PSV en is uiteindelijk zeer goed terecht gekomen.

12 oktober 2018 om 10:53

Precies. Achteraf praten is altijd makkelijk. Zie bijvoorbeeld Nathan Ake, is toch een echte meneer aan het worden in Engeland.
Maar de Boer zit het nog steeds dwars dat hij wegging naar Arsenal, dat gaf hij ook aan bij Veronica na de wedstrijd van PSV in de CL voorronde.
Eigenlijk heel kinderachtig van een volwassen man over een jong talent. Get over it..

12 oktober 2018 om 11:02

Ik ben ook van mening dat talenten niet per se verpest worden door naar grote clubs te gaan. Als een speler het talent heeft, dan zal hij het toch wel halen. Het is en blijft gewoon een kwestie van hoe talentvol een speler is. Hoe vaak hebben we ondertussen wel niet gehoord over 15 of 16 jarige supertalenten die het uiteindelijk toch niet redden.

12 oktober 2018 om 11:03

Hij heeft hier toch ook gewoon gelijk in? Het is niet zo dat Malen nu in her 1e van arsenal speelt. Of wil jij zeggen dat Malen de beste keus heedt gemaakt om in hwt 5e van Arsenal rond te tobben.

12 oktober 2018 om 11:09

Daarom is achteraf praten heel makkelijk.. Als hij dat wel had gedaan, had de Boer alsnog stokken weten te vinden om mee te slaan.
Zijn ego kan het niet aan dat iemand niet voor de Boer heeft gekozen, maar voor de jeugdopleiding bij Arsenal (wat overigens een hele normale keuze is, als je ziet hoe van Persie bijvoorbeeld begeleid is).

En hoe dan ook, Malen speelt nu wel bij Psv. Anders had ie misschien nu in Jong Ajax gespeeld.

12 oktober 2018 om 11:10

Dat kan achteraf altijd mislukken maar ik ben er bijvoorbeeld 100% van overtuigd dat spelers als Bakkali, Labyad en Rekik (in mindere mate) bij een betere club hadden gezeten met nog een paar seizoenen PSV. Voor 16 jarige jongens is het ook geen topstap want hoeveel talent je ook hebt je in de basis knokken wordt lastig en als huurspeler heb je toch meestal een net iets andere status, ook moet je weer wennen aan een nieuwe omgeving. Malen heeft uiteindelijk de stap op tijd terug gemaakt dus er is nog niet heel veel aan de hand maar aan de andere kant hadden ze misschien hem de voorkeur gegeven boven Kluivert.

12 oktober 2018 om 11:11

Hij heeft gewoon een tijd met Arsenal 1 meegetraind. Best een waardevolle ervaring. Met wijze lessen teruggekeerd, en nu op zijn 19e in elke wedstrijd van PSV minuten gemaakt.

12 oktober 2018 om 11:11

Ik ben dan ook benieuwd of de Boer dan ook oog heeft voor (voormalig) talenten als Andersen, Cassiera, Dennis Johnsen, Cerny, Zivkovic of Muric.

Mensen weten namelijk altijd wel te melden dat spelers beter af zouden zijn geweest bij een Nederlandse club, maar er is net zo goed een karrenvracht aan voorbeelden van talentvolle spelers die hier ook geen steek verder zijn gekomen.

Malen is gegaan, heeft het nodige geleerd (en verdient ongetwijfeld), is voldoende zelfbewust geweest om tijdig in te schatten dat hij het benodigde niveau voor Arsenal niet had en heeft bewust een stapje terug gedaan om nu alsnog aan de deur te kloppen bij een Nederlandse topclub.

Malen is 19 jaar oud. In hoeverre was hij nou zoveel beter af geweest als hij niet weg zou zijn gegaan? Zo'n Frenkie de Jong kreeg ook pas echt serieuze speeltijd bij Ajax 1 toen hij al 20 jaar was.

Als we als Nederland zijnde nou een Nederlands elftal hadden vol met spelers die louter bij Europese (sub)topclubs zouden spelen dan had je een punt gehad. We hebben echter slechts een handvol spelers die op zeer hoog niveau spelen en daarvan zijn enkelen ook meer waterdragers dan bepalende spelers, waardoor ze ook bij Oranje niet de kar weten te trekken.

Maar nee, die talenten die zijn vertrokken zouden wel stuk voor stuk wereldtoppers zijn geworden als ze niet waren gegaan.

Niets meer en minder dan hypothetisch gezwets, in mijn ogen vooral gestuwd door de vurige wens om toch nog ergens bij de Europese of wereldtop gerekend te worden.

12 oktober 2018 om 11:31

Maar Malen is toch goed terecht gekomen, dus heeft hij dan een verkeerde keuze gemaakt om de jeugdopleiding van Ajax te verruilen voor die van Arsenal? Heeft orujuela de juiste keuze gemaakt, Labyad, kristensen, die buitenspeler van Heerenveen? Die hadden dus ook allemaal voor een andere club moeten kiezen? Ake is toch ook goed terecht gekomen, net als Rekik, Dilrosun, Bruma etc. Niet alleen via Ajax kun je in het betaalde voetbal terecht komen.

12 oktober 2018 om 12:16

@atleticofc, Appel met peren vergelijken. Malen was eigen jeugd met enorm talent en Orejuela en Kristensen kunnen niet voetballen, die zijn totaal verkeerd gescout. Jouw voorbeelden zijn ook allemaal spelers die al min of meer af waren bij aankoop.

Echt een heel slecht punt.

12 oktober 2018 om 11:40

Dus als je niet de zekerheid hebt dat je in het eerste van Ajax komt te spelen is het logisch dat je naar Arsenal gaat? Dan krijg je die zekerheid wel?

12 oktober 2018 om 12:12

Hoezo zou de Boer die daar zelf hoofdcoach was op dat moment het niet beter weten dan jij? Hij had Donyell al op de korrel, hij liep constant rond op de Toekomst en zag bijna alle wedstrijden. Hij had hem zeker weten laten debuteren, anders zou hij dat niet zeggen. En anders had hij met Jong Ajax tegen volwassen kerels in de top van de Jupiler League gespeeld.

Hij was sowieso minimaal een stap verder geweest en zeer waarschijnlijk " een van de meer dan 11 basisspelers" van EtH Hij zit bij PSV nog maar op de bank, niet vergeten.

Maar goed, dan had Ajax Tadic waarschijnlijk niet gehaald, dus echt rouwig ben ik er niet meer om.

12 oktober 2018 om 12:23

De Boer kun je sowieso moeilijk serieus nemen bij analyses. Pro-Ajax. Niks mis mee, maar daardoor heeft zijn blik op spelers in mijn ogen een zeer lage waarde.

12 oktober 2018 om 13:09

Denk niet dat het hier om zekerheden gaat, maar De Boer heeft gewoon een punt dat je op je zestiende beter nier van Ajax naar Arsenal kunt gaan. Je moet op die leeftijd minuten maken en liefst op een (relatief) hoog niveau. Als je kijkt naar de kans dat je in Jong Ajax of Ajax 1 komt te spelen ten opzichte van de eerste elftallen van de Europese (sub-)top, dan is Ajax gewoon een goede keuze voor jong talent.
Dat geldt ook voor buitenlands talent dat deze kant op komt. Ajax is al jaren een club die relatief hoog speelt, jong talent reeele kansen op speeltijd biedt en een springplank is voor de echte Europeese top.

Ik ben het wel eens met frank de boer, maar dan moet hij het ook doortrekken. Bij ajax zitten er heel veel talenten die het niet goed gedaan hebben om naar ajax te gaan.

Ajax pakt ook elke talent die ze kunnen vinden, terwijl het voor de meeste talenten echt wel slimmer is om bijvoorbeeld eerst naar een az of heerenveen te gaan.

frenkie de jong is een goed voorbeels die de grote stap wel gered heeft, maar daartegenover staan altijd 10 talenten die het niet aankunnen en dat is verspeelde kostbare tijd voor zo een talent.

Hij maakt op zijn 19e al redelijk wat minuten bij PSV en zal volgend jaar ongetwijfeld basis staan. Volgens mij is het dan achteraf een goede keuze geweest. Het is geen uitgemaakte zaak dat hij bij Ajax wel zou doorbreken. Je kan wel zeggen dat alle jeugdspelers moeten blijven maar als Ajax nu Dolberg, Malen, Redan, Kluivert en Dilrosun had, waren die niet allemaal doorgebroken.

12 oktober 2018 om 11:01

Redan had nog niet doorgebroken hoeven zijn, stuk jonger dan de rest. Dolberg als enige pure spits dan. Kluivert en dilrosun voor de flanken. Malen als backup voor alledrie de posities. Maar goed, niet met de huidige selectie natuurlijk

12 oktober 2018 om 11:26

Dat begrijp ik. Maar je hebt natuurlijk ook met aankopen te maken. Achteraf heeft Malen gewoon een prima keuze gemaakt en lijkt de Boer hem vooral kwalijk te nemen dat hij niet bij zijn club bleef.

12 oktober 2018 om 12:18

Als alle jeugdspelers bij hun club zouden blijven had Dolberg ook niet bij Ajax gespeeld. Daarbij is er nog wel een verschil tussen bijvoorbeeld Dilrosun en Malen. Wat ik ervan begrijp had Ajax minder vertrouwen in Dilrosun (hij kreeg geen contract) terwijl ze Malen wel graag wilden behouden.

"hopelijk gaan mensen Ajax-spelers weer herkennen aan het feit dat ze vanuit de achterhoede durven te voetballen"

Kijk, ik ben helemaal voor verdedigers die kunnen voetballen, goed zijn met een bal in de voet. Frank de Boer is hier zelf haast het best mogelijke voorbeeld van. Waar we in Nederland soms alleen vaak mee kunnen overdrijven is het voetballen belangrijker vinden dan het verdedigen. Dan speelt Ajax met een Blind en Frenkie centraal achterin. Dat zijn goede voetballers, maar ze zetten een Wöber op de bank. Dat gaat juist weer net te ver.

12 oktober 2018 om 11:35

Belangrijkste is dat er afwisseling is. Als de tegenstander van te voren al weet dat je nooit een lange bal geeft dan kunnen ze lekker met zijn allen druk zetten.

Guardiola heeft dat ook goed begrepen. City speelt 90% mooi opbouwend van achter, maar af en toe pegelt die keeper op eens een lange bal in de diepte en staat Aguero op eens 1 op 1.

Malen is voor mij geschiedenis. Hij speelt nu voor PSV. Hij heeft z'n keuze destijds gemaakt en meer zeg ik er niet over. Ajax doet het nu goed en dat is het belangrijkste.

Het is wel alleen zo dat De Boer zich een beetje blind staart op PSV en Ajax. Alles wat daaronder zit speelt op een uitzonderlijke uitschieter geen enkele rol meer in NL en al helemaal niet in Europa. Er zijn een aantal clubs nog wel goed bezig omdat er geld beschikbaar is om aan de jeugdopleiding te denken ,maar het aantal clubs dat met vele huurlingen het dunne lijf probeert te behouden voor de eredivisie stijgt ook elk jaar.

PSV heeft ook nog Dumfries, Obispo en Lammers rondlopen. Maar de Boer kan er gewoon weer eens niet tegen dat Malen nu bij PSV speelt. Ook triest dat hij Malen benoemt maar volgensmij zit die Kluivert bij Roma nu hele wedstrijden op de bank.

Je weet nooit hoe het gegaan was als hij bij ajax gebleven was. Maar los daarvan vraag ik me ook af of de Boer ook vind dat te veel talenten op jonge leeftijd naar Ajax gaan. Neem een Sam Hendriks. Op het moment dat hij naar Ajax ging stond hij voor zijn doorbraak bij de Graafschap. Bij de Graafschap had hij meer en op een hoger niveau gespeeld dan dat hij bij Ajax deed. Of neem een Johnson. Als hij bij Heerenveen gebleven was had hij misschien al ruim een jaar eredivisie in zijn benen, ipv niets zeggende wedstrijden in de eerste divisie.
Achteraf kun je altijd zeggen dat een keuze niet goed uitpakt, maar niet of een andere keuze beter uitgepakt zou hebben. In het geval van Malen lijkt er bij de Boer wel een soort wrok te zitten.

Ten opzichte van het Nederlands elftal klopt het natuurlijk dat er een periode minder goede voetballers waren en de betere voetballers (waaronder vd Vaart en Sneijder) op relatief jonge leeftijd ook het verschil maar moeilijk konden maken.
Maar dit is maar een gedeelte van het probleem. Neem bijvoorbeeld een Ijsland of een Zweden, dit zijn toch zeker geen teams met heel veel sterspelers. Echter is de mentaliteit bij deze teams veel beter dan dat van Nederland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
5.Vitesse336
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

1252 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

El Hamdaoui verbaasd door antwoord De Boer: ‘Oké, dat is wel heel apart’

Theo Janssen en Mounir El Hamdaoui hebben zondagavond bij praatprogramma VTBL teruggeblikt op de periode van de Marokkaanse aanvaller bij Ajax. El Hamdaoui onderhield in Amsterdam een gespannen relatie met toenmalig...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Paris Saint-Germain gaat een poging wagen om Dani Alves aan boord te houden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren