‘Vind je het gek dat die voetballers zich minder Nederlander voelen?’

Woensdag, 27 december 2017 om 10:40

Dries Boussatta vindt het niet vreemd dat Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond steeds vaker voor een interlandcarrière bij De Leeuwen van de Atlas kiezen. Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat zijn de bekendste voorbeelden, maar ook spelers als Youness Mokhtar en Yassin Ayoub hopen op een uitnodiging voor de Marokkaanse ploeg en op deelname aan het WK in Rusland.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

118 reacties (laatste reactie door nijogeth)

Prima, maar ga dan ook lekker in Marokko wonen als jij je meer Marokkaan dan Nederlander voelt.

Vind het wel een beetje zwak om je te laten kisten door een Johan Derksen als je in een land wel alle mogelijkheden en kansen krijgt om profvoetbal te spelen en je te ontwikkelen. Dan ben je wel heel erg selectief verontwaardigd.

27 december 2017 om 10:58

Het buitenland zit vol met geëmigreerde Nederlanders die zich meer Nederlander voelen dan het land waar ze in wonen. Zodra de koning op staatsbezoek gaat in pakweg Nieuw Zeeland komen onze "landgenoten" uit alle hoeken en gaten om hun koning te eren en Oranje boven te zingen. Maar owee als iemand dat hier doet. Wanneer iemand met bv een Nederlandse ouder opgroeit in het buitenland en een groot talent blijkt te zijn zie ik er hier ook genoeg die ervoor pleiten dat ze voor het NL elftal opgeroepen moeten worden. We zijn met z'n allen een beetje hypocriet zo nu en dan.

27 december 2017 om 11:00

Je eerste zin zegt het precies goed; "geëmigreerde". De jongens waar het hier over gaat zijn gewoon in Nederland geboren.

27 december 2017 om 11:01

En dan nog is hun nationaliteit een privékwestie waar verder helemaal niemand iets over te zeggen heeft.

27 december 2017 om 11:02

Ben ik niet met je eens. Er is niks mis met je verbonden voelen met je "land van herkomst" (al spreken we hier over jongens die in NL geboren zijn). Maar over het algemeen zijn Nederlanders die naar het buitenland gaan mensen die zich zoveel als mogelijk aanpassen en assimileren met het land. Dat beeld vanuit alle hoeken en gaten komen om de "koning te eren" herken ik totaal niet.

Waar ik vaak wel heel moe van wordt is dat aangegeven wordt dat "het systeem" vaak zogenaamd tegen Marokkanen is en het allemaal daardoor zou komen. Dat wordt ook in dit artikel min of meer gezegd, de Nederlanders zijn tegen Marokkanen en daarom kiezen ze niet voor het land waar ze in geboren zijn. Als dat echt zo zou zij zouden ze niet in het 1e voetballen en alle jeugdelftallen doorlopen. Dat het sentiment van een Johan Derksen dan de de boventoon viert zegt dan genoeg.

27 december 2017 om 11:03

Dan moet je eens naar TV kijken als de koning op staatsbezoek gaat.

27 december 2017 om 11:04

Hun kinderen zijn vaak wel daar geboren en krijgen het Oranje gevoel net zo goed mee van thuis als die Marokkaanse jongen

27 december 2017 om 11:07

Heel leuk en aardig Milito. Maar wanneer de maatschappij je ziet als een Marokkaan, voel je je automatisch ook meer Marokkaan. Dat is een automatisch proces. Als jij hen wel als Nederlanders ziet, dan is dat heel fijn, maar je kan niet ontkennen dat er een klimaat is waarin alles over 1 kam wordt geschoren. Ook al doe je het goed en heb je goed gedrag en blijf je binnen de lijntjes kleuren, dan nog ben je er een van dat kutvolk

27 december 2017 om 11:09

En tegelijkertijd geldt het andersom net zo. Als jij je opstelt als buitenstaander zal je er nooit bij horen.

Beetje kip of het ei verhaal.

Even voorop, het probleem en de oplossing ligt bij alle partijen. Maar het zou zo verfrissend zijn als dit soort artikelen met teksten waarin men de slachtofferrol predikt eens een keer verdwijnen. Er wordt namelijk ook nooit gesproken over die Hollandse jeugdleider die zijn handen voor hen in het vuur heeft gestoken of iets dergelijks. Nederlanders zijn schijnbaar allemaal maar een stel simpele racisten.

27 december 2017 om 11:26

Stellen jongens als Ayoub en Mokhtar zich op als buitenstaander? Alleen omdat zij moslim zijn? Alleen omdat ze geen pilsje met jou zouden drinken in de kroeg? Jongens zijn van onbesproken gedrag en voelen zich Marokkaan en Nederlander. Misschien helpen ze hun oude Ndcerlanddse buurman met boodschappen doen? Weet jij veel...Stel je wordt door 75 procent geliefd en door 25 procent uitgekotst (wat je ook doet). Geloof me, die 25 procent heeft impact. Terwijl je ook kan kiezen voor een land waar je dat niet hebt. Stel er komt hier een zondvloed en we moeten allemaal naar China. Dan kunnen we daar een leven opbouwen, werken, een gezin stichten. Maar als we op straat en op tv merken dat we door een deel worden gezien als kutnederlanders, dan willen we toch graag voor het Nederlands elftal uitkomen. Niet omdat we perse van het land Nederland houden, maar van onze ouders, familie, vrienden etc.

27 december 2017 om 11:42

Nederland blijft toch een beetje het land waar Max hollander is als ie wint,maar limburger is als ie continu de grindbak in vliegt. Als Ziyech zou schitteren in Oranje,en daarna 1 fout maakt,sabelen we hem daarna massaal neer als slechte Marokkaan die nooit in Oranje had moeten spelen. Zo zitten wij in mekaar,we blijven simpele boeren feitelijk.

27 december 2017 om 11:42

Precies. Hoe erg is het dus dat deze mensen die geboren en getogen zijn in Nederland behandeld worden zodat ze zich geen Nederlander voelen. Je bent geboren en getogen in Nederland en men behandeld je als een buitenstaander en niet als Nederlander.

27 december 2017 om 12:11

@janmessi

Wie is de we in dit verhaal? Ik maak bij spelers in Oranje persoonlijk totaal geen onderscheid op gebied van huidskleur. Als ze falen zijn het pannenkoeken en als ze winnen zijn het helden. Of ze nou Promes, De Boer, of Afellay heten.

Racistische debielen vallen nou eenmaal erg op, als ze iets zeggen, maar dat wil niet zeggen dat vrijwel iedereen racistisch is.

Dus laat dat 'we' lekker achterwegen.

27 december 2017 om 12:49

Ben het wel met je eens. Laat ze lekker zelf kiezen waar ze voor spelen. Het gebash op Nederland vind ik erg zwak. Vergelijk het eens met een Marokko of Turkije en dan valt het allemaal reuze mee. Nieuw zeeland vind ik een slecht voorbeeld. Dat eiland bestaat uit mensen die elders vandaan komen en bestaat nog niet eens zo gek lang. De Maori’s zie ik nog niet met een Nederlands vlaggetje staan en voor de rest bestaat het eiland uit Fransen Engelsen etc

27 december 2017 om 12:51

Kraanvogel. Hoeveel is dat percentage andersom dan? Als christelijke Nederlander word je in Marokko of Turkije ook echt niet overal met open armen ontvangen.

27 december 2017 om 12:52

Ook niet met jou eens jan Messi. Als een voetballer slecht speelt word hij door iedereen afgeslacht of het nu een Marokkaan, Nederlander of een icoon is. Dat is de voetbalwereld

27 december 2017 om 15:26

Het vreemde in deze hele discussie. Jongeren van Antilliaanse en Surinaamse komaf hebben daar een stuk minder problemen mee en daar is ook jaren lang gal over gespuwd. Sterker nog Antilianen zijn volgens de wet inwoners van het koninkrijk der Nederlanden, maar worden dir het CBS bestempeld als niet westerse allochtonen en dan nog speelt het probleem een stuk minder. De eerste generatie is het een sterk gevoel, de tweede generatie is het sterk verwaterd en de derde generatie weet over het algemeen niet beter dan dat zij Nederlander zijn. Toch speelde dezelfde vooroordelen en dezelfde problematiek. Uitkeringstrekkers, die lekker terug moesten gaan, want ze zorgde alleen maar voor problemen. Toch kozen ze echt massaal voor het Nederlands elftal. Wat zelfs de zogenaamde kabel op leverde. Dus zeg het maar. Want de personen die roepen wel al de vertegenwoordigende jeugd elftallen doorlopen, maar vervolgens met je hart ergens anders voor kiezen hebben ook een punt. Misschien moeten we el Ghazi eens massaal gaan bellen, waarom hij juist wel met zijn hart en vol trots voor Nederland koos.

27 december 2017 om 18:04

Tubes, dat klopt. Maar de meeste van deze geëmigreerde Nederlanders houden daadwerkelijk de Nederlandse nationaliteit aan en nemen niet de nationaliteit aan van het land waarnaar men emigreert. Vaak hebben deze mensen een soort 'permanent resident status'.

Veel van de Marokkanen hier hebben dan weer een dubbele nationaliteit. Als je jezelf meer Marokkaan voelt, dan laat je de ene nationaliteit toch vallen. Of zie ik dat verkeerd? Nu wordt er vaak een dubbele nationaliteit op nagehouden, omdat dat voordeeltjes oplevert. En persoonlijk vind ik dan ook dat dat afgeschaft moet worden. Als je alleen Nederlander wilt zijn voor de voordeeltjes (stemrecht, vrij reizen in Schengen gebied, etc.), dat vind ik inderdaad krom.

In mijn ogen wordt het heel gauw afgeschaft om zomaar een dubbele nationaliteit te hebben. Mensen die hem nu hebben, die moeten kiezen. En wordt je nu geboren, dan kan er gekozen worden tussen de 18e en 21e verjaardag tussen het land van geboorte of de nationaliteit van de ouders.

27 december 2017 om 11:00

Dat is echt je reinste onzin. Moeten Neres, Lozano en Jorgensen dan ook terug naar hun eigen land, omdat ze zich geen Nederlander voelen? Nederland is niet alleen voor de Nederlanders.

27 december 2017 om 11:06

Zij zijn hier niet geboren toch? Zijn zij de derde of vierde generatie? Domme vergelijking.

27 december 2017 om 11:07

Leuk verhaal maar dit gaat voornamelijk om jongens die allemaal geboren en getogen zijn in Nederland. Neres, Lozano en Jorgensen zijn hier op veel latere leeftijd heen gekomen.

27 december 2017 om 11:11

Maar wat maakt dat uit? Waarom zou iemand van de derde generatie per se weg moeten als hij zich naast Nederlander ook Marokkaan voelt terwijl anderen gewoon welkom zijn? Jongens als Ziyech, Amrabat en El Ahmadi betalen keurig hun belastingen (waarmee ze alle zogenaamde kosten al ruimschoots hebben terugbetaald) en vermaken een miljoenenpubliek. Die dragen net zoveel bij aan de maatschappij als een willekeurige volbloed Nederlander.

27 december 2017 om 11:12

Maar blackpool, wat maakt dat uit voor de stelling: als je je geen Nederlander voelt, ga je maar weg?

Waarom zou de een alleen maar welkom zijn als hij zich Nederlander voelt en maakt dat voor de ander niet uit?

27 december 2017 om 11:16

Laat ik voorop stellen dat niemand terug moet.

Maar Lozano en Neres klagen niet dat ze niet als Nederlander worden behandeld. Dat doen ook heel veel Marokkanen niet. Maar er is een grote groep waaronder Bousatta die dat wel doen helaas

27 december 2017 om 12:13

Neres, Lozano en Jorgensen zijn toch geen Nederlanders? Ze zijn hier niet geboren, ze speler hier gewoon. Ik ben het met je eens dat het complete onzin is om te zeggen dat je hier weg moet als je je geen Nederlander voelt, maar je vergelijking is nogal scheef.

Zolang iemand zich gewoon aan de wet houd en zich aanpast aan de maatschappij mag hij zich voor mijn part een marsmannetje voelen, lekker boeiend.

27 december 2017 om 11:07

Volgens mij is het juist door die houding dat veel Nederlanders met buitenlandse ouders zich geen Nederlander voelen. Ze moeten zich altijd maar dankbaar voelen voor de kansen die ze van ‘ons’ krijgen. Ze dragen net zo goed bij aan de samenleving.

27 december 2017 om 11:16

Hoho, niemand hoeft zich dankbaar te voelen. Maar dit sentiment van ons tegen hun komt van twee kanten en je als een slachtoffer gedragen vind ik gewoon een zwaktebod.

Ik vind niet dat "ze" dankbaar moeten zijn. Ik vind het feit dat je profvoetballer bent in dit land bewijs dat er geen systematische racisme plaats vindt (in de voetbalsector op zijn minst). Dat is wat anders.

27 december 2017 om 11:39

"vind het wel een beetje zwak om je te laten kisten door een Johan Derksen als je in een land wel alle mogelijkheden en kansen krijgt om profvoetbal te spelen en je te ontwikkelen."

Dit land geeft je de kansen, dus moet je ook wat terug geven door in oranje te spelen. Dat is en sentiment die ik hier vaker zie en daar leek je met deze opmerking ook op te doelen. En daar ben ik het niet mee eens, want ze betalen die kansen al ruim terug met riante belastingen, sportieve prestaties en transfersommen.

Als dit echter niet is wat je bedoelde, dan neem ik het bij dezen terug.

27 december 2017 om 11:46

Als je daadwerkelijk gelooft dat er geen systematische racisme plaats vind in Nederland of in de voetbalwereld dan ben je echt blind. Het woord "k***neger"door Perez. Oerwoud geluiden vanaf de tribunes. Menzo werd bekogeld met bananen. Dat is lang geleden maar ga aub niet denken dat racisme niet plaats vind in de voetbalwereld.

27 december 2017 om 11:47

Laten we het niet te veel in de etnische hoek zoeken....deze gassies zijn ook gewoon noet goed genoeg voor Oranje, en om toch voor een nationale ploeg uit te kunnen komen kiezen voor Marokko. Ziyech en Amrabat zijn uitzonderingen. Zij kiezen voor Marokko. So be it.

27 december 2017 om 11:56

Dat iets plaats vindt is wat anders dan systematisch. Ben het met je eens dat racisme nog steeds plaats vindt. systematisch geloof ik niet. De grootverdieners bij bijvoorbeeld Utrecht en Ajax zijn Marokkaan, en daar is helemaal niks mis mee.

Ik wordt het ook een beetje zat om als Nederlander constant weggezet te worden als simpele racist, vooral als de feiten gewoon iets heel anders vertellen.

27 december 2017 om 12:54

Manan. Wil je misschien 1 land opnoemen waar geen racisme voorkomt ? Dit heeft niks met Nederland te maken, maar ks helaas mens eigen

27 december 2017 om 13:16

Klysmakaboute verwoord het perfect. We zien spoken en vertellen elkaar constant wat wel of niet gezegd zou mogen worden. Zelfs de werkelijke betekenis van woorden is zoek (respect, racisme etc.) Iedereen is zo ontzettend kleinzerig geworden over van alles en nog wat en het lijkt alleen maar erger te worden.

Kunnen we gewoon weer lekker gaan voetballen in 2018, zonder gezeik over geloof, afkomst en seksuele of politieke voorkeur?

27 december 2017 om 11:14

Zulke teksten zorgen mede ervoor dat die marokkanen zich minder als nederlanders voelen. Zowel van jou als de bekende johan derksen. Uiteraard zijn sommige marokkanen ook mede schuldig door hoe ze zich gedragen. Maar zulke teksten horen niet meer thuis in de huidige maatschappij. Globalisering is al een tijdje gaande. De wereld vermengt zich in rap tempo. Maar hoe je wendt of keert wordt een bepaalde etnische groep in een kader geplaatst. Ik heb genoeg surinaamse vrienden. Ze voelen zich meer su dan NL. En ik ken chinezen. Die voelen zich meer chinees dan. Ik ben zelf indonesisch en voel me meer indonesisch. Je kan alles ontkennen, maar zulke teksten worden niet in de zelfde frequentie geroepen tegen deze etnische minderheden. Waarom dit zo is, ik kan alleen maar gissen. Zal zeer zeker hier niet benoemen(uiteraard niet door alle autochtonen). Veel mensen gaan hier waarschijnlijk tegen in. Maar dit is wel degelijk wat er gaande is sinds een aantal gebeurtenissen.

27 december 2017 om 11:26

Ach, de feiten is dat er genoeg Marokkanen hoge posities in Nederland bekleden. Ik woon in een stad met een Marokkaanse burgemeester, daar zijn er meerdere van. Ik ben als "Hollander" bereid iedereen een kans te geven en ben opgegroeid om niet in kleuren of ras te denken.

Dan is het heel zuur om elke keer weer te lezen dat "wij" Hollanders schijnbaar allemaal maar een stel racisten zijn. Daar zijn dit soort statements danook vaak een reactie op, zo van: dan ga je toch als je hier niet tevreden bent. Dat geldt overigens ook voor ander nationaliteiten. Je hebt er niks aan om hier te zijn als je er niet wilt zijn.

27 december 2017 om 11:48

Het gaat er niet om dat ze niet hier willen zijn. Het gaat erom dat zij niet hetzelfde behandeld worden. Dat is helaas een feit. Racisme komt van alle kanten. Marokkanen zullen ook racistisch zijn maar is ook gekoppeld aan een machtspositie. Lees het onderzoeksrapport Integratie in zicht van het Sociaal Cultureel Planbureau

27 december 2017 om 11:49

Om te beginnen. Ik heb nog duidelijk aangegeven dat vele andere etnische groepen hier minder last van hebben. Geldt ook voor mij. Hoe jij dan tot de conclusie bent gekomen dat ik ontevreden ben, zegt meer over jou denkwijze. Verder heb ik nooit gezegd alle "hollanders". Maar ga jij nu de cijfers ontkennen. De toenemende cijfers van autochtonen die sommige etnische groep niet kunnen luchten. Ten derde, jij zegt nu wel makkelijk dat t geldt voor alle nationaliteiten. Omdat wij al in dit gesprek zitten. Maar in praktijk, worden andere etnische minderheden minder vaak met zulke teksten geconfronteerd. Dit zijn allemaal gewoon feiten. Dat jij deze nu ontkent, en niet meeneemt als een factor bij het vormen van jou mening. Ben jij gewoon naief. Zijn wij snel uitgepraat.

27 december 2017 om 12:57

Zal allemaal best. Voel je wat je wilt. Maar zeker in Suriname, China en Indonesië komt zeker vee racisme voor. Echt niet minder dan in Nederland. Dat iedereen elke keer maar wijst naar Nederland word jk moe van. Iedereen is wat mij betreft van harte welkom en vrij om te voelen wat je wilt. Maar dat slachtoffer rolletje wat ik steeds vaker zie irriteert me echt enorm

27 december 2017 om 13:57

@Peperbus038, dat het daar óók gebeurt is natuurlijk geen reden om het hier niet te benoemen. Dat de discriminatie discussie in Nederland over Nederland gaat is dan ook niet zo vreemd. Als je het wilt hebben over wereldwijde discriminatie liggen landen als bv. Amerika, Myanmar, Filippijnen, China en Rusland toch iets meer onder het vergrootglas. Ik snap ook niet waarom de discussie hier ineens gegeneraliseerd. Boussatta heeft het toch niet over de hele beschikking, maar over Wilders, Derksen en veel mensen. Alleen dat veel mensen is natuurlijk nogal rekbaar. Ik vind 100.000 ook veel. Percentueel op de Nederlandse bevolking is dat echter maar iets meer dan 0,5%. Ik denk dat Boussatta die ' kleine groep ' bedoelt.

27 december 2017 om 11:25

Je hebt het over een traditiegetrouw land, dat zijn wij ook. Veel Nederlandse ouders waarvan de kinderen in het buitenland zijn geboren en opgegroeid hebben ook meer met Nederland dan hun 'land van herkomst'. Zij hebben alleen geen dubbel paspoort en staan niet voor een keuze die de Marokkanen wel hebben.

27 december 2017 om 11:32

Johan Derksen is natuurlijk niet het probleem. Hij geeft zijn mening over alles en iedereen zonder enig nuance, dat is ook de reden dat zijn programma zo succesvol is. Wilders daarentegen heeft een obsessie als het over Marokkanen gaat, tot aan zijn minder, minder uitspraak toe.de PVV is de een na grootste partij van Nederland. Het is dus totaal niet gek gedacht dat dit indirect invloed heeft op de keuze van een speler als hij kan kiezen tussen Marokko en Nederland.

Ugh, de eeuwige slachtofferrol is een jasje dat prima past. Altijd wijzen en de schuld bij de gemene blanke man leggen. Pardon my french maar ik word ontzettend moe van het volledige gebrek aan zelfreflectie van onze marrokaanse vrienden..als de woorden van Wilders belangrijker wegen dan alle opgebouwde vriendschappen in jeugdteams van oranje, blijf dan ook maar weg

27 december 2017 om 10:59

Wat een bullshit verkondig jij hier. In vele ogen ben je gewoon een k*tmarokkaan. Ook al doe je het goed, heb je een baan, ga je met respect om met je naasten van ieder geloof. Veel mensen zijn tegenwoordig pas tevreden wanneer een Marokkaan zijn geloof opgeeft en zich ervoor schaamt om Marokkaan te zijn. Dat bedoelt Boussatta. En dat wordt dan meteen weer verward dat die mensen niks met Nederland hebben. Maar goed, wat weet iemand als jij ervan? Hoor hier zelfs iemand zeggen: 'dan ga je toch naar Marokko en blijf je daar'. Jammer jongen, er zullen er alleen maar meer bijkomen en ze gaan nergens naartoe. Waarom ga je zelf niet weg? Genoeg landen waar je nauwelijks Marokkanen hebt. Tsjechië, Litouwen, Griekenland. Zoek eens op internet. Misschien kun je daar een leuk leven opbouwen. Ps ik ben geen Marokkaan. Jammer he, dan valt het slachtofferrol argument weg

27 december 2017 om 11:21

Ja hoor, iedereen is automatisch een 'k*tmarokkaan'. Ik woon toevallig in een stad met een Marokkaanse burgemeester. Echt, Marokkanen krijgen totaal geen kansen in dit land...

Wat een kortzichtige bullshit. En bovendien worden alle Nederlanders als een stel simpele racisten weggezet. Het ligt allemaal aan een ander hè...

27 december 2017 om 11:39

Wat kraanvogelaar zegt is wel waar. De mensen die wel functies bekleden kunnen alle kritiek verwerken en toch doorgroeien, sommige hebben de intelligentie niet of is het nooit aangeleerd. Ik blijf erbij dat mensen van beide kanten het probleem maken. Eigenlijk moet dries dit niet doen...want door het te beneoemen, bevestig je het weer voor een aantal partijen aan beide kanten. Ik erger me ook wel eens aan de "slachtofferrol" maar ik schaam me voor mensen als Wilders.

27 december 2017 om 13:02

In Nederland heb je zelfs positieve discriminatie. Bij de politie bijvoorbeeld werden er jaren geleden alleen nog maar allochtonen aangenomen en als je een vrouw was was dit alleen maar positiever. Gebeurt dit in een Marokko ook? Het geschreeuw over dat mensen het land uit moeten vind ik belachelijk. In Nederland zou je zelf moeten kunnen uitmaken hoe en wat je je voelt. Maar ga mij niet vertellen dat get hier erger is dan elders.

27 december 2017 om 14:46

Kraanvogelaar.

Zo triest hier.

Dus Dries Boussatta gaat aan de hand van 2 Nederlanders een hele conclusie maken?

Wie scheert nou wie over 1 kam? Dus omdat 2 Nederlanders bepaalde meningen uiten willen Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond niet meer voor Nederland spelen.. Door 2 Nederlanders..

En dan beweren dat die 2 Nederlanders alle marokkanen over 1 kam scheren..

Hij omschrijft precies het probleem, zijn eigen denkvermogen.
Hij beschouwt alle Nederlanders hetzelfde aan de hand van 2 personen met een mening.

Dat dit soort mensen dit roepen, mag zo maar, maar owee als Derksen een keer zegt dat een bepaalde Marokkaan niet zijn type mens is. Dan is het land te klein...
Triest volk zijn we aan het worden.

Ps. Ik vind Wilders een triest figuur, maar Denk is ook triest.
Maar in Nederland leven we in een vrij land. Accepteer dat, kan je dat niet, hoor je niet in Nederland thuis.
Nederland staat bekend dat wij ons snel kunnen aanpassen. Dat verwachten wij ook van Nederlanders met een andere achtergrond. Dat ze zich aanpassen!

27 december 2017 om 11:03

Maar de standaard "zij spelen altijd slachtoffer" reactie klinkt inmiddels net zo afgezaagd en oud en hikt bijna zelf tegen het "slachtoffer" gevoel aan want hun "onvrede" wekt bij jou "onvrede". Allemaal constant ontevreden terwijl we kijkend naar grotere plaatje niet zo heel veel te klagen hebben.

27 december 2017 om 11:04

Als jij nooit in die situatie hebt gezeten, kan je ook nooit weten hoe het voelt. Het is heel makkelijk praten voor sommige.

27 december 2017 om 11:06

Wie zegt dat hij niet in die situatie zat? Kortzichtig om dat te denken.

27 december 2017 om 11:10

Op basis van de inhoud en toon van zijn reactie durf ik daar wel op in te zetten. Zou jij al je bezit erop wedden dat hij wel in die situatie heeft gezeten? Waarschijnlijk niet.

27 december 2017 om 11:51

De slachtofferrol. Dat is nu een perfect excuus geworden voor veel Nederlanders om feiten over racisme weg te zetten. Wil je oprecht beweren dat Marokkanen niet gediscrimineerd worden in Nederland? Recent nog hele heisa over etnisch profileren terwijl dat al jaren gebeurd. Google aub onderzoeksrapport Integratie in zicht van het Scp. Er zal een wereld voor je opengaan.

27 december 2017 om 13:04

Natuurlijk komt dit voor. Maar waar niet? Of wil je beweren dat in Marokko geen racisme plaats vind? Of dat je als blanke Nederlander niet racistische bejegend kunt worden? Ooit als blanke Nederlander door de Schilderswijk gelopen? Of naar een moslim land geweest?

27 december 2017 om 13:07

Niemand beweert dat er niet gediscrimineerd wordt. Maar je mag ook wel eens kijken hoe je zelf het best constructief kan bijdragen aan een oplossing in plaats van alleen maar wijzen.

27 december 2017 om 14:43

Etnisch profileren of discriminatie zal zeker gebeuren, maar dat is toch ook te begrijpen? Dat hele etnisch profileren is trouwens de grootste bullshit. Als politie zijnde zoek je bv naar criminelen, dan kun je wel elke auto op de weg gaan tegen houden, maar je weet dat je de grootste kans hebt als je de groepen pakt met de meeste criminaliteit. Wie zijn dit? jongeren en allochtonen, 1 + 1 = 2. Dan kun je wel roepen dat het discriminatie is, niet eerlijk en weet ik het, maar het is gewoon logisch.

Het grootste deel van de mensen die ik ken boeit de huidskleur of afkomst en helemaal niks, maar dat begint te veranderen. Ik hoor er genoeg zeggen: ik wil echt geen racist zijn of discrimineren, maar ik begin een schijthekel te krijgen aan buitenlanders. En weet je, dat is tegenwoordig goed te begrijpen. Het gedrag dat ze vertonen wordt erger en erger, ze zitten dik in de criminaliteit, maar als je er iets van zegt ben je een racist, discrimineer je en weet ik het (dus ja, de slachtofferrol). Dat zijn de dingen die bij 'ons' de emmer langzaam doet overlopen.

En natuurlijk is er ook sprake van echte discriminatie en daar moet wat tegen gedaan worden, maar ga aub niet alles op discriminatie o.i.d. afschuiven. Discriminatie komt overal ter wereld voor, overal. Discriminatie is bijna altijd tegen de minderheid, maar dals die minderheid er dan als het ware ook nog om vraagt.. Tja.

Wat een onzin verteld deze man. Volgens mij kies jij het land waar jij het meest mee hebt. Dat zou niet eens op sportieve ambities moeten zijn. Eigenlijk zou je op je volwassen leeftijd 18 jaar moeten kiezen of Nederland of marroko.

27 december 2017 om 11:02

Waarom zou je niet van twee landen kunnen houden en je niet zowel Nederlander als Marokkaan kunnen voelen?

27 december 2017 om 11:07

Omdat wanneer Nederlanders een tweede paspoort willen, ze het Nederlandse kwijtraken.

27 december 2017 om 11:52

Daar zijn Marokkanen toch niet verantwoordelijk voor? Iedereen in Nederland zou van mij net zoveel nationaliteiten mogen hebben als zij willen.

27 december 2017 om 11:06

De wereld zit vol met mensen die van meerdere landen houden op verschillende gebieden.

27 december 2017 om 11:10

Maar die verharde discussies zorgen er toch ook voor dat je minder met Nederland hebt? Dus dan sluit wat hij zegt toch aan bij wat jij nu aangeeft.

Willen jullie minder of meer Marokkanen in de Nederlandse? (Publiek: minder, minder, minder). Dan gaan we daar voor zorgen. Zo heeft Wilders persoonlijk ervoor gezorgd dat de Marrokanen te horen kregen wat het volk wil. Tweede grootste partij van Nederland op dat moment. Je zou wel gek zijn om voor een land te willen spelen die je eigenlijk niet wilt.

27 december 2017 om 11:03

Nog geen 100 personen was aanwezig op die bijeenkomst (20% boven de 18 stemde PVV) vreemd om er dan "wat het volk wil" van te maken. Dan is het ook geoorloofd om te zeggen dat alle Marokkanen jatten aangezien we dat wekelijks zien in Opsporing Verzocht? Of mag dat dan niet?

27 december 2017 om 11:04

En waarom zou dat land trouwens mensen willen die anti-Nederlands/anti-Westers zijn, niets hebben met christenen en homoseksuelen en vrouwen met korte rokjes uitschelden voor hoer?

27 december 2017 om 11:08

Vrouwen werden al uitgescholden voor hoer lang voordat men ooit van Marokko had gehoord en gebeurt nog steeds. Laten we het niet hebben over de homosacceptatie in het Christendom.

27 december 2017 om 11:38

Vandaar dat in Rotterdam een speciale cat-calling app is gemaakt die het uitschelden en nafluiten van vrouwen in kaart moet brengen? Heel toevallig in Rotterdam of niet? Daar gaan we dan; de Paus in juni 2016; ''de Kerk moet homo's excuses aanbieden''. Waar is je argument verder?

27 december 2017 om 11:55

Is Rotterdam de hoofdstad van de Marokkanen in Nederland? Hoe zit het met Den Haag, Amsterdam, Gouda en Utrecht? Hebben de vrouwen aangegeven dat zij alleen worden lastig gevallen door Marokkanen? Wat heeft de etniciteit van die mannen uberhaupt daarmee te maken? Al die mensen in de entertainment business die nu keihard worden beschuldigd van vrouwonvriendelijk gedrag tot zelfs verkrachting. Gaan we nu alle entertainment mannen over 1 kam scheren?

27 december 2017 om 12:20

@tubes

Vrouwen en homoseksuelen worden in een islamtische samenleving toch net wat anders gezien dan in west europa. Dat kan je gewoon niet ontkennen. Het durven benoemen van problemen maakt je niet gelijk een racist.

Er lopen ontzettend veel domme racistische blanke mensen rond in Nederland, maar ook heel veel domme, homofobe islamitische mensen.

27 december 2017 om 13:06

Elke keer die vingertjes . Homo’s worden wel geaccepteerd door alle moslims? Of überhaupt door mensen die nirt gelovig zijn? Slap argument en toepasbaar op elk(e) groepering, land of geloof

27 december 2017 om 11:16

Maar het zijn toch ook geen Marokkanen? Het zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Volgens mij blijft het ook in voetballand lastig om elkaar te begrijpen. Beide nationaliteiten hebben andere normen en waarden. Dat is niet erg, maar het is soms wel lastig te begrijpen voor de andere. Waar Nederlanders niet veel hebben met eergevoel speelt dat bij Marokkanen wel heel erg. Ik denk dat beide kanten niet veel van de ander moet aan trekken wat dit betreft.

27 december 2017 om 11:56

@ Arnino. Dit is echt een vooroordeel dat maar niet wil sterven. Ik ken heel veel Marokkanen en die hebben echt geen trots of eergevoel. Ze maken zelfs grappen over het feit dat er niets is om trots op te zijn in Marokko. hahaha

27 december 2017 om 14:50

Dit vind ik ook best bijzonder. Over het algemeen hebben Marokkanen meer binding met hun land dan wij bv hebben, maar er zijn er ook genoeg die er niets mee hebben. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de omgeving. Jongeren die in een mindere wijk opgroeien, alleen op straat hangen, alleen omgaan met hun Marokkaanse vrienden etc. zetten zich veel meer af tegen Nederland als het ware. Dit is dan in mijn ogen ook de groep die je moet proberen te bereiken. Zoals jij al zegt, het is een vooroordeel dat eergevoel etc. bij alle Marokkanen veel meer speelt.

27 december 2017 om 14:48

Leuk, maar ik voel mij niet aangesproken door Wilders. Dus wil je mij er even buiten laten?

27 december 2017 om 15:04

picaaa, mensen voor racist uitmaken maar zelf geen haar beter zijn. Goed bezig!

Gaan we het op voetbalzone nu ookal over "het Marokkanen probleem" (zoals Wilders dat zo poëtisch kan zeggen) hebben? En ik maar denken dat dit een voetbalforum was.... Boussatta heeft trouwens wel een punt hier. Het is waar dat er procentueel meer Marokkaanse jongeren overlast veroorzaken dan Nederlandse jongeren. Wat dat betreft hebben Wilders en Derksen dus wel een punt. Ze maken alleen een fout door Marokkanen in het algemeen te noemen als het probleem in plaats van een kleine groep Marokkanen die het voor de rest verpest.

Toch vreemd dat het constant de schuld van anderen is en nooit van de eigen bevolkingsgroep; jongeren gaan rellen "Ja ze hebben geen buurthuis", jongeren rellen na plaatsing WK "Ja de politie provoceerde". Het zou wellicht helpen als raddraaiers eens binnen de eigen gemeenschap een trap om hun oren kregen.

27 december 2017 om 11:57

Het feit dat je hen wegzet als een eigen gemeenschap zegt al genoeg. Het zijn Nederlanders maar zo zie je hen niet. Je geeft hiermee indirect Boussatta gelijk.

27 december 2017 om 14:58

Nu niet omdraaien, Zij willen zichzelf niet als Nederlander zien. Ze willen het zelf niet, ze willen niet aanpassen, allemaal prima, hoeft van mij ook niet.
Maar dan moet je niet gaan huilen.

Boussatta is gewoon hypocriet. Hij scheert alle Nederlanders over 1 kam aan de hand van meningen van 2 bekende nederlanders...

Boussatta is hier het probleem want hij zegt het raakt de Marokkaanse gemeenschap. Hij noemt ze dus Zelf al marokkanen en geen nederlanders.

Indirect zeg jij dus ( manan ) dat Boussatta dus het probleem is want hij noemt ze geen Nederlanders maar Marokkanen. Hij doet dus precies hetzelfde waar jij Milito69 van beticht.

En Khalid Sinouh zat altijd te klagen dat nederlandse marokanen een streepje achter hadden op de marokanen die in Marokko speelden en woonden. Dat ze bij de marokaanse selectie altijd 2x zo hard hun best moesten doen.

Ja het is allemaal heel zielig en slecht in Nederland. Hoe durft Johan Derksen, uitgesproken tegenstander van Geert Wilders, te zeggen dat traditionele voetbalclubs waarvan het meerendeel nu Marokkaanse leden heeft, naar de galemiezen gaan. Nou, wat een vreselijkheid! Kweek eens een beetje een dikke huid man jezus. Er is hier echt wel een probleem mbt tot discriminatie, maar niet alles wat negatief is over Marokkanen is direct discriminatie. Het tekent wel een beetje de situatie zoals die is. Er is vanuit de regering geen druk om te integreren en vanuit een deel (lees: een deel!) Van de Marokkaanse gemeenschap geen wil om te integreren. Dan krijg je dit.

De honderd duizenden marokkanen die hard werken, maar dan trekken ze zich het aan van twee debielen dat is dan ook heel makkelijk he. Je kan ook gewoon zeggen dat je je van huis uit meer marokkaans voelt en daar is niks mis mee, maar ga niet zielig lopen doen. Dat je wilders zegt is nog iets maar niemand neemt derksen serieus

Och jee daar is hij ook weer eens. Altijd maar weer de slachtoffer rol. Ik word hier zo moe van. Hoe vaak is dit nu al voorbij gekomen?
Marokkaanse Nederlanders voelen zich nou eenmaal Marokkaan. En dat geldt voor de grote meerderheid. Daar valt ook niet veel aan te ontkennen en waarom mag je dat niet benoemen? Maar het ligt niet aan de Nederlanders lijkt mij. Maar dat mag Bousatta zelf wel geloven hoor.

Ik vind dat Bousatta lekker in de slachtofferrol gaat zitten. Hierdoor heb ik juist een stuk minder sympathie voor hem terwijl ik zijn uiteindelijke punt wel begrijp (ben het alleen niet met hem eens). Ik heb echter geen zin in een Marokkanendiscussie op een voetbalforum.

Volgens mij kiezen voetballers om 3 redenen voor een land. 1 is of het kan (heb je een paspoort), 2 is of je kans op speeltijd hebt en 3 wat jouw gevoel erbij is.

Ik denk dat deze spelers recent vooral een beslissing hebben genomen op reden 2. Gevoel is altijd al goed geweest voor Marokko lijkt me en dat paspoort hebben ze ook. Niet dat het Nederlands elftal nu overloopt van kwaliteit, maar je weet dat die potentie er wel zit. Ziyech kon instappen als bijna onbetwiste basisspeler (los van de ruzie natuurlijk destijds). De Marokkaanse bond wilde al toezeggingen doen aan Amrabat die Oranje terecht niet doet (uberhaupt aan niemand hoop ik).

Hoezo wordt Johan Derksen eigenlijk hier betrokken in een discussie die duidelijk gaat over de reactionaire en conservatieve krachten in Nederland die via Wilders en zijn PVV (én de NVU en sinds kort ook nog die rechtse elite van die charlatan Baudet) een lading discriminatoire en racistische stront over een deel van onze maatschappij uitstorten?

Derksen is ongenuanceerd, bot en direct, love him or hate him, maar hij is een uitgesproken tegenstander van Wilders en de Pvv. Beetje raar om ze dan op één lijn te zetten.

Zou het trouwens ook niet zo zijn dat die jongens die nu voor Marokko kiezen dat vooral doen omdat oranje op dit moment een zwalkend en zwak team is? En dat ze dus denken dat ze met Marokko sportief gewoon verder zullen geraken dan met oranje?

Want ik vind dat gedoe rond dat 'gevoel' en die nadruk op druk vanuit familie en zo best aandoenlijk. Als Oranje nu gewoon het niveau had gehad als oranje dat een jaar of zes geleden nog had, zou de afweging in mijn ogen heel anders plaats vinden.

iedereen heeft de vrije keuze,maar heb je gekozen ,lever dan ook je andere paspoort in,en laat je registreren als het geen waar je voor gekozen hebt,de ene nationaliteit voor het 1 en andere nationaliteit voor het ander,is natuurlijk hypocriet,
dat deze gasten zich minder nederlander voelen.ligt volgens mij niet aan het gevoel,maar aan de opvoeding ,zouden ze geintregeerd en n4ederlands opgevoed worden,zouden we deze discussie niet voeren,,,,dus laat bousatta eerst eens naar de opvoeding van deze gasten gaan kijken,en wat er binnensdeurs gebeurt.
de vooroordelen over marrokanen komt ook niet van ongeveer.er zijn duidelijke aanwijzingen die deze bevestigen,,zo is dat niet de schuld van de ned.burger maar van de opvoeding door ouders en vrienden,dat je,je op dat niveau dan aan gesproken voelt en je minder nederlander voelt,oke ,dan ben ik blij dat je niet voor nederland hebt gekozen,huichelaars die het alleen voor de reputatie doen om als zogenaamd nederlander betere contrackten in de wacht te slepen hoef ik niet
en boussatta,,,ga lekker in marroko voetballers opleiden,hoef je je hier niet voor deze beslissingen te rechtvaardigen,ook jij bent een hypocriet

27 december 2017 om 11:29

Als je twijfelt over Nederland of Marokko, dan hoef je maar een topicje als deze te openen en je weet genoeg

27 december 2017 om 15:06

Prima, zegt genoeg over je weerbaarheid.

Voor de mensen die het niet begrijpen: als je in Nederland bent geboren hoef je je niet gelijk Nederlands te voelen! Het ligt eraan hoe je thuis word opgevoed. Als jij de marokaanse cultuur leert thuis dan voel je je gewoon Marokkaan. Niks om te discusseren, jullie kunnen er omheen gaan draaien met ga weg uit dit land etc. Gaat ook niet gebeuren. Het moet geaccepteerd worden en marokkanen en turken moeten ook niet het slachtoffertje spelen. Boussata zegt dit puur om in de schijnwerpers te komen.

27 december 2017 om 13:10

Jullie? Geloof het of niet. Niet elke Nederlander is zo. Net zoals niet alle Marokkanen crimineel zijn. Heb je nu echt niet in de gaten dat oa jij het zelfde doet als een deel Nederlanders waar je je zo aar ergert?

Het eerste zin dat ik hier bij de reacties lees is, ga terug naar je eigen land en vervolgens slachtoffer rol en al die andere onzin. Dat men zich in Nederland minder "Nederlands" of welkom voelen komt inderdaad door het verharde politieke taal dat word gesproken. Ook zien we dat de media als de politiek zich altijd concentreren op de negatieve dingen van Moslims (Marokkanen en Turken) en nooit het positieve. Het lijkt me ook moeilijk voor de Marokkanen en Turken dat er zoveel blanke Nederlanders voor de PVV zijn en er daadwerkelijk voor stemmen, dit geeft een beeld af dat ze niet welkom zijn door een grote percentage van de bevolking. Ook heb je de maatschappelijke probleem waar mensen met een buitenlandse achtergrond veel moeilijker worden aangenomen en constant in de gaten worden gehouden door de politie op basis van huidskleur en looks. Dan heb je nog figuren als Derksen die inderdaad racistische opmerkingen maakt en het Marokkaanse elftal de grond in boorde op basis van niks. Barazite een Isis strijder noemen (alleen omdat hij een baard heeft, geeft het beeld af dat elke moslim met een baard een terrorist is) Mensen die in hun ondergoed douche belachelijk maken terwijl dit niet alleen voor komt bij moslims maar het wel een moslim (probleem) van wilt maken. Beweert dat het slecht is om Marokkaanse spelers te kopen omwille van nul argumenten die nergens op sloegen Beweerde dat er als er meer dan 3 Marokanen in de selectie zat het slecht zou gaan met een club nou kijk naar Utrecht de afgelopen seizoenen of Maghreb90 die door goede voetbal zich promoveerde jaar naar jaar in het ameteur voetbal. Ik geef gewoon enkele voorbeelden aan hoe men zich hier minder en minder thuis kunnen voelen. Ook heeft iedereen het constant over Marokkanen in de nieuws in de negatieve zin terwijl het "Nederlanders" zijn volgens de grondwet.

27 december 2017 om 11:50

Ik ben het grotendeels met je eens, maar de schuld ligt zeker niet bij maar 1 van de partijen. Als ik in mijn stad zie dat Marokkanen alleen maar met mede Marokkanen staan te chillen, donkere mensen vaak in groepjes donkere mensen lopen, blanken haast alleen maar blanke vrienden hebben en ga zo maar door, dan kan je toch ook stellen dat alle groepen er aan bijdragen dat er zo afzonderlijk van elkaar geleefd wordt. Ik geloof best dat de meeste Nederlanders iemand met een tintje niet als een echte Nederlander zien, maar hoeveel mensen met een tintje zien de blanke Nederlander nou echt als landgenoot?

27 december 2017 om 12:04

En ik ben het ook eens met jou hahaha. Op werk voel ik wel dat Nederlanders mij landgenoten zijn alleen als ik klaar ben met werken krijg ik weer al die onzin van het nieuws en al die andere dingen erbij waardoor ik me buiten gesloten voel. Er zijn zat Marokkanen die zich Nederlands voelen toen Nederland ver kwam tijdens het Wk in 2014 gingen "Marokkaanse" Nederlanders de straat op om het te vieren maar dat kwam niet ik het nieuws, vieren ze eens dat Marokko zich na 20 jaar kwalificeert komt het wel op het nieuws met gelijk een slechte twist erachter... Dat "samenscholing" van verschillende afkomsten heeft denk ik meer te maken met dat Marokkanen in een Marokkaanse wijk opgroeien, Turken in een Turkse wijk, donkere mensen in een donkere wijk en blanke mensen in een blanke wijk. Als je in de dorpen kijkt zie je dat de mensen met een buitenlandse achtergrond veel makkelijker mee gaan met de Nederlanders omdat ze dagelijks met de Nederlanders in contact zijn en omgedraaid. Het probleem is ontstaan toen de 1e generatie Marokanen en Turken in achterstand wijken werden gedropt met de zelfde afkomst.

27 december 2017 om 12:17

Ik kom zelf van oorsprong uit een dorp, waar de meeste familie van mij nog steeds woont. Mijn opa is recentelijk overleden en het mooie is dat mijn oma juist aangeeft dat de Turkse, Iraanse en Marokkaanse buurtbewoners het meest geïnteresseerd zijn in hoe het met haar gaat. Het is zeker niet zo dat wij blanke Nederlanders allemaal een super eenzijdig beeld hebben van mensen met een migratie achtergrond. Mensen moeten gewoon meer contact met elkaar leggen en zien hoe de ander is en leeft. Daar kunnen zowel blanke als getinte Nederlanders een actieve rol in spelen. In de sportteams waar ik in heb gezeten zaten altijd wel een paar getinte jongens en die hoorden er ook helemaal bij. Als je intensiever met elkaar omgaat merk je al snel dat we eigenlijk allemaal helemaal niet zo erg van elkaar verschillen. Onder de Marokkanen heb je kut gasten zitten, maar die zijn er onder de blanken ook. De meeste mensen zijn gewoon eerlijke hardwerkende mensen die eten voor hun familie willen, ongeacht wel kleurtje de huid heeft.

27 december 2017 om 13:12

Gebeurd ook met Nederlanders dje van de vmbo komen en geen werk hebben. Die worden ook gelijk als Tokkie neergezet. In Hoogeveen is zelfs een Nederlands gezin weggejaagd omdat zij in een Indische wijk gingen wonen. Huis is beklad en deramen zijn ingegooid.

27 december 2017 om 11:58

Je beseft dat je je hele betoog kon samenvatten in de zin; ''het is de schuld van de blanke Hollanders, de allochtonen doen helemaal niets verkeerd''. Maar ik wil toch even inzoomen op Maghreb90, je bedoelt die club die niet voldoet aan de licensievoorwaarden van Knvb, de voorzitter die is opgepakt voor drugshandel, de club die nog een belastingachterstand heeft van ongeveer vijf ton? Hoe denk je dat het voor Nederlanders voelt om te zien dat allemaal ''nederlandse'' Turken gaan rellen in Rotterdam omdat een Turkse vrouw wordt geweigerd? Hoe denk je dat het voor Nederlanders voelt als ze zien dat Amsterdam wordt gesloopt omdat Marokko zich voor het WK heeft geplaatst? Hoe denk je dat het voor Nederlanders voelt als ze zien dat 75% van de ''nederlandse'' Turken stemt voor Erdogan die er in een maand tijd de ergste beledigingen op losgooit tegenover Nederlanders?

27 december 2017 om 12:14

Mij betoog was niet tegen Nederlanders ik ga alleen voorbeelden aan waarom mensen zich niet thuis voelen of redens er voor, zet jij je eens in de schoenen van een Marokkaanse Nederlander die de reacties leest en het eerste zin begint met "Ga terug naar je eigen land" Dat incident van die Turkse vrouw ken ik niet dus daar zal ik me niet aan wagen. Amsterdam slopen? Dan heb je de blanke Hooligans nooit gezien in eigen land en het buitenland? Dus omdat het feestje uit de hand was gelopen vernielen ze gelijk heel Amsterdam? Weet je zelf wel wat er gebeurd is of neem je gewoon dingen aan van de media? Weet je hoe ze daar over moeten denken als er daadwerkelijk iets kapot gemaakt is, op de zelfde manier als blanke hooligans dingen kapot maken want het zijn allemaal Nederlanders. Ik volg heel die scène met Erdogan niet en ik denk dat Erdogan het over de Nederlandse overheid had niet zozeer over "Nederlanders". Ik kan niet zozeer over Erdogan of "Nederlandse Turkse" problemen praten omdat ik er zelf niet 1 ben en er weinig vanaf weet

Je kan je toch gewoon Nederlander voelen en tevreden zijn over je leven in dit land, maar liever voor Marokko uitkomen? Ofwel omdat je nog iets meer banden met Marokko hebt, of omdat dat sportief gezien de beste keuze is? Of waarom dan ook. Het is voor Nederlanders alleen maar een issue als de betreffende speler goed genoeg is voor het Nederlands elftal. Maar gezien Marokko het WK in Rusland wél heeft gehaald, lijkt me de keuze voor Marokko alleen maar vanzelfsprekender. Maakt de betreffende spelers echt niet minder Nederlands of meer Marokkaans.

Kijk bijvoorbeeld naar zo'n Munir El-Haddadi in Spanje, snel laten debuteren en vervolgens jaren passeren. Voor het geval hij in de toekomst nog beter wordt/nodig is. Die jongen had al een leuke interlandcarrière kunnen hebben als de FIFA-regels minder krom waren en/of als er eens in het belang van de speler nagedacht wordt.

En dan heb ik het nu enkel nog over het sportieve aspect. Als je inderdaad de groeiende xenofobie en islamofobie in dit land meerekent en als Marokkaanse voetballer realiseert dat je voor velen alleen maar deugt omdat je een aardig balletje kan trappen, snap ik echt wel dat je liever uitkomt voor een land waar je wél gewaardeerd wordt.

Onzin, Nederland is op het moment gewoon niet zo goed, daarom kiezen ze nu voor Marokko. Het maatschappelijk debat is niet zozeer harder, het is door sociale media gewoon beter zichtbaar. Racisme had je twintig jaar geleden ook, misschien nog wel meer dan nu. Toen had je ook Hans Janmaat met het CD. Je hebt nu juist ook groepen die Zwarte Piet willen afschaffen en mensen die boeken schrijven zoals hallo, witte mensen.

Het is gewoon een sportief punt, Nederland is nu slecht, dus kiezen ze voor Marokko. Zodra Nederland weer beter is, doen ze dat weer niet. Het zijn voetballers, geen maatschappelijk activisten. Laat politiek en voetba lekker gescheiden. Daarnaast is Johan Derksen geen racist, maar gewoon een provocateur die graag kijkcijfers wil.

27 december 2017 om 12:19

Ik ben het eigenlijk wel met je eens ik zie voetballers inderdaad niet als activisten die ergens voor opkomen of wat dan ook die denken alleen aan hun eigen belangen 9 van de 10 keer

27 december 2017 om 14:22

Dat het niveau dichter bij elkaar ligt is zeker in Nederlands nadeel. Ik denk echter dat er zeker ook wel verharding is. Ik zag laatst een documentaire waarin het ging over de standpunten van Wilders. De standpunten die Wilders 10 jaar geleden innam worden nu uitgedragen door andere grote partijen. Zijn standpunten nu zijn weer vrij extreem t.o.v. het huidige 'algemene' gedachtengoed, terwijl hij 10 jaar geleden dus streedt voor dat gedachtengoed. Concluderend zou je kunnen zeggen dat zijn doelen eigenlijk behaald zijn. Bovendien zie je die toename van nationalisme in heel Europa gebeuren. Toch vreemd wanneer je bedenkt dat er al ooit een ander geloof in Europa verantwoordelijk werd gehouden voor het overnemen van onze maatschappij.

27 december 2017 om 14:35

Ja die slag naar rechts is eigenlijk overal ter wereld merkbaar. Dat zal ook te maken hebben met de "oorlog tegen terreur" die hier in het westen natuurlijk vooral van een kant belicht wordt.

Ik zag een documentaire over een gezin in Jemen waarvan de zoons voor Al Qaida gingen strijden. Dan denk je eerst, hoe kunnen ze, maar als je dan hoort dat hun jongere broertjes zijn platgebombardeerd door drones, zie je dat opeens in een heel ander licht. Ik zou Amerika ook haten als ik daar zou wonen.

Het is uiteindelijk een combinatie van social media die het grote publiek de kans geeft om zijn mening open en bloot te geven en de ontwikkilingen in de wereld.

Maar blank, donker, rood of geel mensen zullen altijd voor een deel racistische idioten blijven.

27 december 2017 om 17:19

Volledig met je eens.
Zolang die 'racistische idioten' voldoende weerwoord blijven krijgen gaat het vast wel goed. Wanneer dat in de mainstream geaccepteerd gedachtegoed wordt, wordt het een probleem.
Al met al een topic wat makkelijk escaleert, zo blijkt maar weer.

Van Ziyech vind ik het persoonlijk nog steeds zonde dat hij niet voor Nederland speelt. Dat heeft Blind niet zo mooi geregeld.

Als het ons, Surinamers, is gelukt in de jaren zeventig, dan hoort het ook te lukken voor derde (!) generatie Marokkanen.

Helaas is dat te simpel. Discriminatie speelt zowieso een rol, maar nog belangrijker lijkt me de band met het land van oorsprong, wat veel sterker is onder Turken en Marokkanen dan Surinamers en Antilianen.

27 december 2017 om 13:58

Komt ook door de opvoeding denk ik. Turkse en Marokkaanse ouders voeden hun kinderen over het algemeen op met Turkse of Marokkaanse gewoontes. Dus blijft die verbinding ook sterker.

27 december 2017 om 15:14

Ik denk dat de verbinding sterker is omdat deze twee culturen veel verder uit elkaar liggen. Er is niet echt een tussenweg voor velen.

27 december 2017 om 16:41

Goed punt, de stap voor een Surinamer om Nederlander te worden is gewoon simpeler qua taal, geschiedenis en zelfs godsdienst.

Je moet kiezen waar je hart ligt. Wilders is niet helemaal fris, maar Derksen is echt iemand die graag Marokkaanse voetballers ziet bij Oranje. Dat heeft ie meerdere keren aangegeven. Het is wel opmerkelijk dat veel jongens liever bij Marokko spelen dan bij Oranje. Misschien moet je de situatie gewoon laten zoals die is en spelers zelf de keuze geven, want onder druk zetten heeft helemaal geen zin.

Oh oh als dat de reden was is er wel erg weinig voor nodig nietwaar? Derksen heeft het misschien lomp gebracht maar bedoelde het helemaal niet zo gek. Wilders als voorbeeld vind ik ook erg zwak. Elk land heeft wel een politicus met een ‘extremere’ mening. Spelers die voor Marokko kiezen heb ik geen problemen mee. Als zij zich meer verbonden voelen met dat land moeten ze daar lekker voor spelen. Maar ga aub niet zo lopen lullen over hoe Nederland verhard. Vergeleken met veel landen zijn wij nog erg open minded.

Diezelfde Marokkanen scheren ook alle Nederlanders over een kam. Zo is de mens nou eenmaal. Natuurlijk zijn niet alle Marokkanen tuig en uitkeringstrekkers en niet elke Nederlander heeft dat vooroordeel over hen.

Wat een onzin kraamt deze man uit. Derksen heeft altijd zijn mening genuanceerd en zeker niet over elke Marokkaan het zelfde geoordeeld. Dat stuk wil hij maar niet horen. Alleen even horen dat iemand het woord Marokkanen in de mond neemt en dan stoppen met luisteren en starten met huilen.

Wilders, Benoemt soms echt wel feiten die Kloppen. Echter zijn fanatieke afkeur tegen de Islam in zijn geheel en de Marokkaanse gemeenschap in het bijzonder, gaat te ver. Het is dan ook steeds weer bijzonder jammer om te zien dat deze man nog stemmen krijgt.

Niet elke Nederlander en daar ben ik er 1 van, heeft een hekel aan Marokkanen of alles wat met de Islam te maken heeft. Echter zie ik ook, dat er relatief meer problemen zijn bij deze specifieke groepen in de samenleving. Er gaat gelukkig meer goed dan fout. Echter blijft het jammer dat je dat niet mag benoemen, want dan komt de heer Bousata je wel vertellen dat je iedereen over 1 kam scheert en dat je stigmatiserend bezig bent. Want bij de problemen die er echt wel zijn, kijkt deze man graag even de andere kant uit.

Ik snap heus dat je interesse en gevoelens hebt en houd voor het land waar je ouders/grootouders vandaan komen en als je daarvoor kiest als je de keuze hebt, vind ik dat prima.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 17
2185 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Paris Saint-Germain staat open voor een vertrek van Neymar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren