Ajax en Feyenoord best bezochte Nederlandse clubs in Europa

Woensdag, 22 februari 2012 om 16:07Erik van Dam

Twee Nederlandse clubs staan in de top dertig van clubs in Europa met de meeste bezoekers tijdens thuiswedstrijden. De lijst wordt aangevoerd door Borussia Dortmund, dat gemiddeld 80.382 supporters mag verwelkomen in haar. De eerste Nederlandse vereniging die in de top dertig voorkomt is Ajax, op plaats dertien. Rivaal Feyenoord neemt de 22ste positie in in het onderzoek.

/

Het Duitse Stadionwelt verzamelde alle toeschouwersaantallen van de Europese topclubs. Het immens populaire Borussia Dormund, waar sommige supporters jaren op de wachtlijst staan alvorens zij een seizoenskaart kunnen krijgen, voert de lijst als gezegd aan. Achter de Duitsers volgt Barcelona, met een gemiddeld toeschouwersaantal van 78.099. Na de Spaanse grootmacht maken Manchester United (75.348), Real Madrid (72.855) en Bayern München (69.000) de top vijf compleet.

De overige clubs in de top tien zijn Schalke 04, Arsenal, VfB Stuttgart, Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach. Op plaats dertien staat Ajax, dat gemiddeld 49.388 supporters naar de ArenA trekt. Feyenoord is de tweede en laatste Nederlandse club in de top dertig, met volgens het Duitse onderzoek een gemiddeld bezoekersaantal van 43.700. Percentueel gezien zit de ArenA gemiddeld voor 94 procent vol; De Kuip voor bijna 85 procent.Gerelateerd

Meer sportnieuws

274 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Is het niet een klein beetje logisch als je de grootste stadia van NL hebt?

22 februari 2012 om 16:11

natuurlijk is dat logisch al geeft het natuurlijk ook wel aan dat de supporters over het algemeen trouw op komen dagen.
er is gewoon een onderzoekje gedaan en dat is nu ineens nieuws, ach ja, verder stelt het niet veel voor maar altijd leuk om te weten...

22 februari 2012 om 18:18

Zou het niet al te serieus opnemen! Heb pas geleden statistieken gezien van de opkomst van de supporters in de arena, dat was niet heel hoog! Alleen wedstrijden tegen bijv. FR en psv waren iets van 91% twente 97% en nec thuis de laagste met 45% ! Let maar op bij een slecht bezochte wedstrijd van Ajax dat er op teletekst staat 44.000 ofzo terwijl dat onmogelijk is met zoveel legen plekken! Feyenoord telt daar in tegen de passen/kaarten die ze scannen! Onzin dus dit bericht!

22 februari 2012 om 18:29

Over het algemeen heeft Ajax een no-show van om en nabij de 30%. Deze percentage was berekend in hun kampioensjaar. Dus niks trouw komen opdagen, maar lekker naar de verjaardag van Ome Jan op de zaterdag.

22 februari 2012 om 19:19

In hun kampioensjaar betekend niets , Ajax stond toen namelijk ook veel punten achter op PSV en Twente.

22 februari 2012 om 20:30

@ fr1908fc

dat komt omdat alle seizoenskaarthouders ook worden meegerekent.
en omdat ajax heel veel supporters heeft door heel het land waren er weinig mensen gekomen maar dat komt grotendeels doordat in brabant limburg en stukje gelderland flink carnaval aan het vieren waren en daardoor waren er zoveel lege plekken.

23 februari 2012 om 00:53

@ Fr

Haha schitterend. Ik dacht al welke jaloerse Feyenoorder zal er als eerste reageren en met onzin komen. Proficiat jij bent de winnaar.

Zal ik even voor jou de feiten opnoemen?
Ajax vorig seizoen:
Verkochte seizoenkaarten rond de 42.000. Er gaan elke thuiswedstrijd 9.000 kaarten in de vrije verkoop (overigen zijn sponsorkaarten die uitgedeeld worden). Op 4 wedstrijden na zijn alle vrije verkoopkaarten uitverkocht....nl tegen Vvv, Graafschap, Nec en Excelsior thuis niet. In alle andere wedstrijden dus wel. Seizoenkaarthouders hebben betaald voor hun kaart. Sommige seizoenkaarthouders komen niet naar elke thuiswedstrijd. Dit is vaak na een thuiswedstrijd tegen een kleine club als er de dinsdag/woensdag of donderdag ervoor een europese thuiswedstrijd geweest is. Dit omdat Ajax 55procent supporters heeft ver buiten de regio Amsterdam. Echter kun je als seizoenkaarthouder jou plek niet in de vrije verkoop doen wanneer je niet gaat wat bij veel clubs wel kan. Daarom kunnen deze plaatsen niet verkocht worden en blijven ze dus leeg. En nog even voor jou info de wedstrijd tegen NEC was zo slecht bezocht omdat er toen 15cm sneeuw lag en de snelwegen en het spoor helemaal plat lagen. Mensen gaan niet hun leven wagen op de snelweg 200km met dat soort omstandigheden voor een wedstrijd tegen Nec. Maar dat zul je door je beperkte gedachtengang niet snappen.

Hou dus op met je onzin te verkondigen want het zijn gewoon keiharde feiten dat op 4 wedstrijden na alle kaarten uitverkocht waren.

Jaloezie blijft toch een schone maar vooral treurige zaak.

23 februari 2012 om 12:16

haha heel de bundesliga staat er zo'n beetje in!

22 februari 2012 om 16:12

Nee, want je ziet bijvoorbeeld dat er in Italië ook hele grote stadions zijn maar die zitten elke wedstrijd leeg.. Echt verschrikkelijk om italiaans voetbal op Sport1 te kijken. Daarbij komt dat bijvoorbeeld een Charlton Athletic uit de Engelse derde divisie een groter stadion heeft dan een twente..

22 februari 2012 om 16:37

@frikx

Vandaar ook dat Juventus compleet nieuw stadion heeft wat altijd bomvol zit.
Percentueel zeker in de top.
Altijd hele mooie sfeer dus niet te gauw oordelen he!

Bezochte clubs zegt helemaal niets, ze moeten die lijst percentueel maken en niet op aantallen. Alhoewel een aantal van boven 80.000 gemiddeld reusachtig is!
Maar percentueel is gewoon de beste verhouding eigenlijk, maar zal ook vast wel lijstje van zijn.

85% vd Kuip is nog niet eens zo goed hoor, valt best tegen.
95% vd Arena is wel erg hoog.

22 februari 2012 om 16:53

De Grolsch veste is wel wat groter dan de Valley hoor. Scheelt een paar duizend. En Charlton was natuurlijk nog niet zo lang geleden een vaste premier league club. Ik kwam er zelf ook weleens. De stadions hebben wat van elkaar weg. Maar het is i.i.g geen eerlijke vergelijking.

@knoalster.

Ze moeten die lijsten percentueel maken ? dat slaat echt helemaal nergens op natuurlijk. Dan staan er 40 teams gezamenlijk bovenaan die hun stadion altijd uitverkocht hebben. Dan kun je nog beter helemaal geen lijst maken.

Nee op die lijst moeten gewoon de exacte cijfers komen om een te kunnen vergelijken. die 85 % procent van de kuip is trouwens ook omdat ze delen van het stadion vrij moeten houden in verband met de veiligheid van de uitsupporters.

22 februari 2012 om 17:10

Eigenlijk doet de eredivisie het qua toeschouwers gemiddelde ook helemaal niet zo slecht. Als ik het goed heb hebben alleen Engeland, Duitsland, Spanje en Italie een hoger gemiddelde. Niet eens Frankrijk.

22 februari 2012 om 17:17

Frankrijk valt me ook tegen. Zeker aangezien er ongeveer 60.000 in het Stade Velodrome passen. Lyon al helemaal niet in de lijst.

22 februari 2012 om 17:18

Doen het zelfs extreem goed. Ik denk als je de totale toeschouwersaantallen in de hoogste afdeling zou afzetten tegen het aantal inwoners van het land dat we echt geweldig uit de bus zouden komen. Het grote verschil met Engeland en Duitsland zit er met name in de lagere divisies. Volgens mij zijn de toeschouwers aantallen in de championship het 5de van europa. Dus nog boven de eredivsie. Kan zijn dat het alweer oud nieuws is maar nog niet zo lang gelden was dat zo.

22 februari 2012 om 17:56

Dikke onzin dat Charlton een groter stadion heeft.

Capaciteit Charlton: 27.111
Capaciteit FC Twente: 30.205

Of je bedoeld dat het qua opzet groter en breder is gebouwd, dat zou kunnen want ik weet niet hoe dat stadion eruit ziet, maar qua capaciteit dus niet.

22 februari 2012 om 18:47

Rustig maar...

Twente heeft onlangs de capaciteit van de Veste uitgebreid...daarvoor zaten ze natuurlijk onder de capaciteit van Charlton

23 februari 2012 om 00:15

@knoalster20

Ze gaan daarbij uit van een capaciteit van ruim 51.000 terwijl het werkelijk toegestane maximum op 47.000 of 48.000 ligt. Als er veel uitsupporters komen en er dus buffervakken moeten zijn kunnen er zelfs maar 45.000 in.

22 februari 2012 om 16:12

Ajax geeft altijd de seizoenskaarten door als bezet. Ook als deze niet aanwezig zijn in het stadion. Is laatst nog bekend gemaakt. Daarom was er laatst een melding van 45.000 bezoekers, terwijl er maar 35.000 aanwzigen waren.

De genoemde getallen weet ik niet zeker, ik gebruik ze als voorbeeld.

22 februari 2012 om 16:22

Voor zover ik weet waren het loze kreten van de boekers hier op VZ, maar kom a.u.b. met bewijs. Dan kunnen we verder praten.....

Het is weer positief nieuws en meteen wordt het weer ontkracht dat het een leugen is.

22 februari 2012 om 16:25

Het heeft in het Nrc gestaan. De Vi heeft er melding van gemaakt. wat wil je nog meer? Die wedstrijd laatst waar er melding werd gemaakt van 40.000 plus toeschouwers, terwijl men duidelijk zag dat het stadion voor de helft leeg was? Lijkt mij bewijs genoeg.

Reactie van Bliek in deze topic, En ik citeer,

Ajax meldt na iedere eredivisiewedstrijd het aantal verkochte kaarten: automatisch alle seizoenkaarthouders (dit seizoen ruim 42.500), de losse verkoop en de verkochte skyboxplaatsen en business seats. Maar er is altijd een deel dat niet komt, erkent de woordvoerder van Ajax, het werkelijke aantal is dus lager.

Het aantal mensen dat de wedstrijd daadwerkelijk bezoekt ligt dus lager. Door bij binnenkomst het kaartje of seizoenkaart te scannen meet Ajax hoeveel mensen er feitelijk naar een duel zijn geweest. Dit aantal is vóór het eindsignaal bekend. Toch meldt Ajax het aantal verkochte kaarten, niet het feitelijke bezoekersaantal.

Ajax is geen uitzondering, zo blijkt uit een rondgang van deze krant langs de achttien eredivisieclubs. Inclusief Ajax zijn er dertien clubs die het aantal verkochte kaarten als bezoekersaantal melden: Nec, Vvv-venlo, Feyenoord, AZ, FC Twente, Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht, Excelsior, Roda JC, De Graafschap en Nac. Bijna allemaal zouden ze het echte bezoekersaantal kunnen geven – alleen FC Utrecht heeft geen geautomatiseerd meetsysteem. Redenen om alleen het aantal verkochte plaatsen te noemen:

„onze bedrijfsvoering is op basis van het aantal verkochte kaarten.” (woordvoerder van Ajax).


Dank je Bliek voor deze aanvulling, en ik hoop dat je het mij kan vergeven dat ik je reactie gebruik. Maar ik kon hem niet links laten liggen.

22 februari 2012 om 16:25

Wat Biggles zegt klopt gewoon! Ajax rektent de verkochte seizoenskaarten als altijd aanwezig, die plekken zijn immers altijd bezet/verkocht ook al zijn ze er niet!

22 februari 2012 om 16:28

ik denk dat de aantallen op teletekst en het aantal mensen dat daadwerkelijk kwam toen ajax thuis speelde tegen nec toch wel verschilden.
ik meen me te kunnen herinneren dat er 45.000 mensen zaten volgens teletekst en van een vriend van me die er was zei dat de arena half vol was...

22 februari 2012 om 16:28

Het NRC heeft onderzoek gedaan. Ajax had vorig seizoen een noshow van 21, Feyenoord van 10. Dat terwijl Ajax kampioen werd en Feyenoord het meest desastreuze jaar uit zijn geschiedenis kende.

Beide clubs geven de cijfers door van alle 'verkochte' plaatsen, niet van de daadwerkelijke toeschouwers.

http://tinyurl.com/8yjrrll

22 februari 2012 om 16:33

klopt inderdaad
is erg jammer omdat die mensen ook kunnen aangeven op ajax.nl dat ze niet heen kunnen zo dat hun plaatsen verkocht kunnen worden een aantal zal dit wel doen alleen het grootste gedeelte niet hierdoor staat er ook wel eeen op ajax .nl dat het uitverkocht terwijl er dan 47.000 man zit bijvoorbeeld

22 februari 2012 om 16:43

Fiarplay, hij heeft gelijk. Ajax telt seizoenskaarthouders standaard als aanwezig, ook al blijven ze thuis. Dat is ook logisch, want de plaats is reeds verkocht. Gemiddeld zitten er werkelijk altijd zo'n 47.000 tegen de kleine clubs, maar wel gewoon 52.000 tegen de grotere club.

22 februari 2012 om 16:58

@biggles

Niet alleen Ajax elke club doet dat. het aantal seizoenkaarten + de losse kaarten. Zoveel supporters heb je in het stadion. Bij elke club is het aantal wat er daadwerkelijk zit iets lager niet veel. Slechts een enkele uitzondering is bij bepaalde dagen dat heel veel seizoenkaarthouders niet gaan. Hoe moet je dat veel clubs anders doen. Laten tellen bij de ingang ? Of schatten door een expert hoeveel erin zitten ? Bij sommige clubs heb je poortjes die misschien tellen maar die hebben ook andere ingangen bij de bussiness clubs etc. Bij veel clubs heb je dit niet. Daar kun je dus niet tellen.

22 februari 2012 om 17:03

Ajax spreek totaal niet de waarheid en we kunnen het elke week zelf zien. Dat bij ajax vele plaatsen niet bezet zijn en dat de arena veelal maar voor de helft gevuld is tot 35 duizend denk ik. Ze zeggen altijd 490000 maar daar klopt nooit wat van. Nogmaals we zien het elke week dat daar totaal niks van klopt

22 februari 2012 om 17:23

Voor al die mensen die hier zitten te zaniken, die lui van dit onderzoek hebben vast hun huiswerk gedaan. Maar al die Ajaxhaters moeten weer bashen dat er bij Ajax niemand zit.

Als Ajax al op die manier telt dan wist deze mensen dat ook en hebben ze vast onderzocht wat de aantallen dan waren

22 februari 2012 om 17:24

Bago,

Je hebt gelijk. Heel veel clubs doen het. Maar je geeft in feite ook al zelf antwoord. De stadions maken gebruik van tourniquets. dat zijn de draaipoortjes die kunnen werken op pasjes (seizoenskaarten) of werken met een lasergun (om de losse kaarten te scannen. Zo krijg je een duidelijker beeld van de aantal personen in een stadion.

22 februari 2012 om 17:42

Kijk de wedstrijden van ajax maar terug dan zie je veel lege plekken,

22 februari 2012 om 18:04

A ha Nrc..

Dat blad waarin stond dat Kessler had gezegd dat hij scheidsrechters, die Twente benadeelde, een extra hoge straf zou geven. Waardoor de scheidsrechters bij twijfel altijd in het voordeel van Twente zal handelen.

Waarheid? Geen idee.

Of dit wat jij zegt de waarheid is, weet ik ook niet. Als ik de wedstrijd ga kijken van Ajax ga ik lekker lui in mijn grote mannen stoel zitten, pot bier ernaast en als de luxe mee zit pak ik er ook een zak borrelnootjes bij. Wat ik ab-so-luut niet doe is al die mensjes tellen die wel (of niet) in het stadion zit.

Wat ik wel kan zien is dat de Arena over het algemeen goed gevuld is en inderdaad, zoals tegen Nec, was een uitzondering. Wat zal de reden zijn? Daar kunnen wij ook over gaan gissen. ;

22 februari 2012 om 18:43

Heb jij het aantal lege plekken gezien afgelopen zondag. De Arena is zelden helemaal vol.

22 februari 2012 om 16:18

Maar niet de grootste van Europa en onze competitie is kleiner..., dan dat van andere Toplanden.

Maar ik ga er vanuit, dat de Feijenoorders vast en zeker hier weer een draai aan zullen geven. Ondanks dat Ajax niet zoveel succes meer heeft, want x op x waren wij zogenaamd successuporters.

Kijken wie de 1e is om dat toe te geven, dat wij gewoon meer Supporters hebben van Nederland en dan ook de meeste bezoekers. Hahahahaaha!

Kom op ....geef HET Toe!

22 februari 2012 om 16:21

Fairplay,

Niet te hard roepen! Er is al toegegeven dat Ajax niet de juiste gegevens openbaar maakt.

22 februari 2012 om 16:23

Door wie?

22 februari 2012 om 16:26

Heb het hierboven gezegd.

22 februari 2012 om 16:26

Nou gefeliciteerd. Jullie hebben de meeste supporters van Nederland, als je dat graag wilt weten, iedereen weet dat natuurlijk. En over de toeschouwersaantallen zou ik maar niet helemaal tevreden zijn, want als je gewoon in het stadion zit(of naar je club kijkt) weet jij ook vast en zeker dat er gemiddeld nooit 49000 man in het stadion zit!

Ik dacht dat door het NRC onderzocht was dat er gesjoemelt wordt met de toeschouwersaantallen bij Ajax, dat is duidelijk te zien ook!.

22 februari 2012 om 16:41

@biggles,

Ben je jaloers of gewoon kinderachtig?
Zou het niet te maken hebben met de grote van de stadions?

Verbouw het PSV stadion en ik weet zeker dat het toeschouwers aantal stijgt!

22 februari 2012 om 16:45

Nee hoor persieflage, ik ben niet kinderachtig of jaloers. waarom zou ik? Ik geef gewoon de feiten aan die allang bekend zijn gemaakt. Ook door Ajax zelf! Of doet Ajax dan ook kinderachtig? Verdiep je eens in de materie, en dan zul je zien dat ik alleen feiten noem. Dat heeft werkelijk niets met jaloers zijn te maken of kinderachtig doen.

22 februari 2012 om 16:53

Oooo dat wist ik niet eens, had wel iets vaags over gelezen. Neem me niet kwalijk heren

Maar mij maakt het niet uit hoor hoeveel fans of supporters we hebben, zolang ik het maar ben.

Maar zo te lezen sjoemelen beide clubs dus, dan weten we dat ook meteen!

22 februari 2012 om 17:07

@biggles,

Alle clubs geven het aantal verkochte zitplaatsen door en dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Als je jezelf eens wat meer in de materie had verdiept, had je dat kunnen weten.

Bij iedere club is het aantal werkelijke supporters lager dan het aantal verkochte zitplaatsen.

22 februari 2012 om 17:15

Persieflage,

Dit ga je toch niet menen he?

doe maar lekker naief en lees vooral de reakties hier niet door. Je zou schrikken van de waarheid. Niet iedere club hanteerd de telwijze zoals Ajax, wel veel clubs, maar niet iedere club. Dat is ook al te lezen in reakties hier. Zelfs in reakties van ajax-supporters.

Dus probeer nu niet wijs te doen, want je komt behoorlijk dom over.

En fairplay,

Het is je vergeven. Iedereen zit er weleens naast. (of in het stadion, hahaha)

22 februari 2012 om 17:33

Wordt er bij Ajax gesoemeld.
Ben je gek man?

22 februari 2012 om 17:34

Biggles,

Wie is er hier nu dom?

Je zegt juist zelf dat veel clubs deze telwijze hanteren!!!! en dat is nu juist wat ik betoog.

Lachen om je eigen domheid maakt het alleen nog maar dommer.

En nog iets, ik ben geen ajax suporter maar een psv supporter. Blijkbaar ben je ook nog paranormaal begaafd.

22 februari 2012 om 19:02

Hey Persieflage,

Slimmerik! Waar zeg ik dat jij Ajax-supporter bent? Enne slimmerik, ik reageer op jou omdat jij zegt dat ik jaloers ben of kinderachtig doe! Enne nog wat, slimmerik, ik hou me aan de feiten, zoals je toch wel in mijn reacties heb kunnen lezen. Enne slimmerik, Jij gaf eerder aan dat ''alle'' clubs deze telwijze hanteerden. Maar helaas voor jou is dit niet waar. en dat is wat ik zei!

Dus slimmerik, ik lach niet maar ben treurig dat ook jij een Psv-supporter bent. Nu kan ik nooit meer verdedigen dat Psv-supporters slimme supporters zijn. Bedankt daarvoor! Slimpie!

Ik voorspel (want ik was toch paranormaal begaafd) Dat er weer een slimme reactie zal volgen van jou! Kom op maak ons blij. We willen nu wel weer een keertje lachen!

En mag ik jou er even op wijzen, dat jij deze toon hebt gezet in de discussie niet ik. als je gewoon normaal had gereageerd, dan was deze discussie heel anders verlopen. Misschien een wijze les voor de volgende keer?

22 februari 2012 om 20:52

Hooggeacht Medium Biggles,

Wat jammer dat U nu treurig bent geworden.
Ik hoop dat U snel weer opvrolijkt, want dat gun ik U van harte.

Verder hoop ik dat Uw gemoedstoestand U niet zal belemmeren bij Uw nieuwe voorspellingen.

Natuurlijk had ik niet moeten zeggen dat alle clubs deze telwijze hanteren, maar een grote meerderheid van de clubs. Mijn oprechte verontschuldiging hiervoor.

Ook vind ik het heel vervelend als psv supporters nu niet meer als slim door het leven kunnen gaan. Ik hoop niet dat het U teveel belast. Ik vind ook dat U ons nog best mag verdedigen, omdat psv gewoon een hele mooie club is met fijne en naar mijn mening ook intelligente supporters.

Ik hoop toch nog dat U mij toestaat om samen met U op te tribune te mogen zitten.

Dank U voor deze wijze les. Ik heb er veel van geleerd. Ik hoop dat mijn toon U nu wel aanstaat.

22 februari 2012 om 22:07

Kijk, was dit nu zo moeilijk?

tot ziens op de tribune! Maar ik ben niet te herkennen aan een blauwe jurk.

22 februari 2012 om 16:20

Laatst ook een bericht gezien in de krant dat Ajax een 'no show' heeft van 21 procent... Dus van de 40.000 seizoenskaart houders komen r gemiddeld 8000 niet... Bij feyenoord is dat 10% van de 33000 is 3,3... dus veel zal het niet schelen...

22 februari 2012 om 16:49

Doede90,

Nee, dat is niet logisch. Men bouwt een stadion naar het aantal verwachte supporters. Als Ajax, PSV of Feyenoord een stadion hadden voor 100.000 man dan wil het niet zeggen dat er gemiddeld 70- á 80.000 bezoekers aanwezig zijn.

22 februari 2012 om 17:31

Ten eerste is het gewoon stadions. Stadia is een vorm van stadium.

bovendien is het niet logisch, zou een club als Heracles of Twente (met alle respect) wel een stadion van 50.000 man vullen?

Een nieuw stadion, in het Y-meer naast het centraal station zou waarschijnlijk voor meer bezoekers zorgen, waardoor de gemeente Amsterdam een drijvend olympisch stadion wil bouwen indien er een brug wordt gebouwd ipv de bekende gvb pontjes. (bron: at5)

22 februari 2012 om 18:31

Je hebt niet voor niets een groot stadion als club?
Daarnaast is het zo dat het hier gaat om het aantal verkochte kaarten, dus ook al had bijvoorbeeld Excelsior een stadion voor 80.000 man dan waren ze nog niet in deze lijst gekomen omdat ik gok dat ze niet meer dan 10.000 kaarten verkopen per wedstrijd.

Maar dat maakt deze lijst ook wel weer een beetje fake. Jammer dat ze niet de 'echte' supporters aantallen hebben genomen. Bijv wanneer het noodweer is of wanneer een club bedroevend presteert dan zie je minder supporters in het stadion, maar de kaarten zijn wel verkocht zoals dit artikel weergeeft.

22 februari 2012 om 19:44

Ze noemen ook de percentages hoe vol het zit, kijk maar naar de laatste zin, dat heeft niks te maken met de grootte van het stadion

Percentueel gezien zit de Arena gemiddeld voor 94 procent vol; De Kuip voor bijna 85 procent.

Verassend dit. Vooral mooi om te zien dat het voetbal zo leeft hier en vooral in Duitsland.

22 februari 2012 om 17:37

Dit heeft Voetbalzone er zelf bijgezet. Heeft die site helemaal niet berekend. Daarnaast is er in de berekening een capaciteit genomen voor de Kuip (51.000) die al lang niet meer geldig is. ik denk dat de max. ongeveer op 48.000 ligt inclusief uitsupporters exclusief bufferzones. En over de Arena cijfers is uiteraard het verkochte kaartjes gehalte genomen.

Trouw legioen daar in Amsterdam ;

22 februari 2012 om 16:13

Kleine aantekening is wel dat in dit onderzoek het totaal aantal verkochte kaarten zijn meegenomen en dus niet het aantal dat daadwerkelijk aanwezig is. Dat geeft dus in sommige gevallen een ietwat vertekend beeld.

22 februari 2012 om 16:26

Vertekend beeld, maar het gaat uiteindelijk toch om het geld!

22 februari 2012 om 16:32

Er is inderdaad een vertekend beeld over de trouwheid van Ajax fans. Een verkoop % van 94% is gigantisch hoog. Ook indien het daadwerkelijke aantal in de stadion aanwezige mensen wordt gerekend scoort Ajax daar het hoogste in. Dat vind ik gezien de niet bijster goede prestaties van de afgelopen 10 jaar zeer opmerkelijk voor een legioen dat door velen in Nederland als een stel gloryhunters gezien worden. Zelfs in de, voor Ajax begrippen, magere jaren van het afgelopen decennia blijken de mensen Ajax gewoon trouw.

Mooi om te zien dat zowel Feyenoord en Ajax zo hoog op de lijst staan. Wellicht toch een indicatie dat het Nederlands voetbal nog niet helemaal op gegeven hoeft te worden. Gezien de supporters opkomst doen we niet onder voor landen als Italië, Portugal en Frankrijk.

22 februari 2012 om 16:44

The One T, dat doet Feyenoord ook. Dat maakt geen verschil. Maar als je als Ajax zijnde in de afgelopen 5 seizoenen altijd meer dan 40.000 seizoenskaarten verkocht, zonder titel of niets, kun je moeilijk zeggen dat de supporters niet trouw zijn.

Niet erg verrassend dat deze twee clubs namens Nederland in deze lijst staan. Ze hebben de grootste stadions van Nederland en volgens mij ook de meeste supporters.

Ik ben toch wel trots dat Ajax zo hoog staat in Europa qua supportersaantallen.

22 februari 2012 om 16:19

We kunnen beter niet percentueel gaan kijken. Dan zit het Polman Stadion van Heracles namelijk elke 14 dagen voor 99% vol

22 februari 2012 om 16:24

Hoezo dat dan? Is de verhouding stadioncapaciteit:supporters zo gelijk dan?

22 februari 2012 om 16:40

Heracles zit altijd bom vol, ook al is het -10 graden zoals laatst tegen Psv. De verhouding stadioncapaciteit en supporters is daar dus nagenoeg gelijk.

22 februari 2012 om 16:49

Dat klopt, dat viel me inderdaad wel op tegen Psv. Zouden ze dan niet eens moeten gaan denken aan een uitbreiding van het stadion in Almelo?

22 februari 2012 om 16:58

ze zijn al bezig met een nieuw stadion hebben zelfs al toestemming van de gemeente

Mooie dat wanneer je sportief misschien niet bij de beste 25 teams hoort je wel qua fans nog zo groot bent!

22 februari 2012 om 17:14

Ja bij PSV en Twente is het andersom die staan op de Uefa lijst 19de en 26ste . Komen niet in deze lijst voor. Ajax staat op de uefa coefficentielijst 29ste en Feyenoord staat zo laag die kan ik niet zo snel vinden.

22 februari 2012 om 17:27

Dus !!S T E L!! Feyenoord kwalificeert zich voor de CL, dan moeten ze wss tegen een team a la Arsenal?

22 februari 2012 om 19:00

Nee, zeker niet... Dat heeft juist met historie en bla bla bla te maken. juiste regels weet ik niet. maar die status om grote clubs niet tegen te komen krijg je niet vanuit die coefficentielijst.

22 februari 2012 om 19:28

Jawel hoor het gaat om de prestaties de afgelopen 5 jaar.

23 februari 2012 om 09:31

Gaat inderdaad om de prestatie van de afgelopen 5 jaar. Die positie maakt dus inderdaad ook uit in welke pot je komt met de loting.

Zeker met die vervalste gegevens zoals ze die ook aan de Eredivisie doorgeven?

22 februari 2012 om 19:29

Niets vervalst zijn het aantal verkochte plekken wat ze doorgeven.

Een van de redenen dat ik de Duitse competitie de mooiste vind is gewoon de sfeer in de stadions, kijk hoeveel Duitse clubs er in de top 10 staat geweldig.

22 februari 2012 om 16:19

Inderdaad, het voetbal leeft enorm bij onze oosterburen. Ik weet er niet het fijne van maar het zal een combinatie zijn van goed voetbal, vriendelijke supporters omgang en relatief lage ticketprijzen. Vooral het onderlinge respect bij Duitse voetbalfans is volgens mij bepalend voor het hoge aantal bezoekers. Men heeft daar naar ik weet bijna geen last van rare vervoersregels en clubcards, tevens kunnen supporters van verschillende clubs gezamelijk naar het stadion reizen (uitzonderingen daar gelaten). Helaas is dat in Nederland niet mogelijk.

als ik af en toe langs een wedstrijd van feyenoord zap, valt me op dat aan 1 kant achter de goal het (bijna) altijd leeg is. kan iemand mij vertellen wat de oorzaak daarvan is?

22 februari 2012 om 16:13

Ja en de laatste tijd zitten er in sommige stadions geen mensen in de onderste 6? rijen.. Echt raar...

22 februari 2012 om 16:14

@frikx dat viel mij idd gisteren ook op bij Napoli.

22 februari 2012 om 17:24

Het zicht op de onderste rijen van de tribune bij Napoli is heel slecht. Supporters die daar een kaartje hebben gaan hoger op de trappen en gangpaden staan. Toen Cavani scoorde rende hij naar een hoek, opletten hoe laag en ver van het veld de supporters daar in een hoek zitten, lachwekkend.

22 februari 2012 om 16:13

Ja, buffervakken voor het uitpubliek.

22 februari 2012 om 16:15

toch zonde dat het allemaal zo ver heeft moeten komen dat je daar de vakken leeg voor houdt.

22 februari 2012 om 17:01

Ja, eng is dat hè? Dat brengt ook de capaciteit van het stadion omlaag.

22 februari 2012 om 16:15

Vakken on het uitvak bedoel je neem ik aan?

Dat zijn zoals Brutal al zegt idd buffervakken.
En in de onderste rij zitten ook de invalide.

22 februari 2012 om 16:15

Dat zijn buffervakken voor uitwedstrijden. Je hebt daar dus alleen losse kaartverkoop. Geen seizoenskaartvakken. Mensen kopen dan ook vaak pas voor die vakken als alle andere vakken uitverkocht zijn.

22 februari 2012 om 16:21

Die vakken worden gebruikt voor tegenstanders met een groot aantal bezoekers als Psv. Zijn die er niet, kunnen deze plekken worden gekocht voor 1 wedstrijd voor 7,50 voor 'de kameraadjes' Tevens gebruiken heel veel voetbal verenigingen uit de buurt van Rotterdam dit vak om vol te duwen, die krijgen vaak een x aantal gratis kaarten van sponsors en dat soort dingen. Maar dit vak mag ook niet geheel vol zitten wegens de veiligheidsvoorschriften.

22 februari 2012 om 19:02

lekker slecht voorbeeld, psv komt altijd met een pisaantal aanzetten.
Die vakken zijn bedoeld voor clubs als Utrecht, den haag en ooit ajax.

23 februari 2012 om 09:47

Ik zit altijd naast het uitvak, dus ik denk dat jij in de war bent met PSV Poortugaal misschien? Je kan zeggen wat je wilt, maar PSV komt altijd met een goede groep

22 februari 2012 om 19:26

Uitvak.

23 februari 2012 om 14:08

Uit veiligheidsoverwegingen, daarboven zit het uitvak

hmmm hier worden de seizoenskaarthouders denk ik automatisch gerekend als "aanwezig" want ook al is Ajax mijn grote liefde ik denk niet dat wij procentueel gezien beter gevuld zijn als Feyenoord.

Ja alleen jammer dat er bij ajax elke week de seizoenskaarten verkoop geteld worden en niet de werkelijke aantallen die er zitten.
Paar laatste thuiswedstrijden heel veel lege plekken gezien en toch volgende de papieren volle bak.
Beetje vaag.

Ach ja. Laatst is al bewezen dat Ajax sjoemelt met bezoekersaantallen in de Eredivisie. Altijd 5.000 meer opgeven dan er werkelijk zitten. Ookal zie je een heel leeg vak, zeggen ze nog dat het stadion vol is.
Hoe serieus is dit dan te nemen?

En nee, ik ben niet jaloers dat PSV er niet in staat. Het is dus geen afgunst.

22 februari 2012 om 16:13

Procentueel gezien zal het Philips Stadion voller zitten dan anderen. En afgunst kan eigenlijk helemaal niet, want er kunnen niet meer supporters in dan ongeveer 35.000 ;

Maar wel ziek dat er bij Dortmund gemiddeld 80.000 supporters zitten... Echt niet normaal!

22 februari 2012 om 16:20

Heb je gezien hoeveel supporters van Dortmund meegaan naar de uitwedstrijden, gewoonweg geweldig, ik denk dat er afgelopen zaterdag in Berlijn er zeker 8 tot 9000 man zat in het uitvak

22 februari 2012 om 16:30

ja maar in Duitsland is dat normaal, kijk voor de gein is in de 2e Bundesliga waar clubs als Eintracht Frankfurt en Fortuna Dusseldorf gemiddeld 40.000 man trekken en clubs als Dresden, Sankt Pauli, Aachen, Rostock, Bochum, Duisburg enz... halen met gemak 20.000+, komt vooralsnog doordat men daar voetbal als een familie-uitje zien en de prijzen niet zo ontzettend duur zijn en dat je voetbalkaartje (bij de meeste clubs) ook gratis toegang geeft tot het openbaar vervoer in de streek rondom de stad waar de wedstrijd word gespeeld. Voetbal in Duitsland is gewoon een feest.

22 februari 2012 om 16:37

@ wandering,
afgelopen zaterdag zaten er tegen de 20.000 (!) fans van Borussia Dortmund bij de uitwedstrijd in Berlijn, uitvak zat sowieso vol maar verspreid in het Olympia stadion zaten er nog vele duizenden haha.

22 februari 2012 om 16:55

Ik dacht nog ik hou het heel laag aan, anders denken ze dat ik het overdrijf, maar het kan maar zo dat het er 20.000 waren, was echt bizar.

22 februari 2012 om 17:05

Afgelopen weekend waren er maarliefst 20.000 Dortmund fans aanwezig in Berlijn

22 februari 2012 om 17:06

haha nee joh misschien voor Nederlandse begrippen dat het gewoon niet te geloven is, maar het is inderdaad bizar, de bekerwedstrijd tussen Hertha en Gladbach gingen ongeveer 10.000 Gladbach fans mee en in de Europa League speelde Hannover in Kopenhagen en reisden ook rond de 15.000 uit Hannover mee. Een club als Dynamo Dresden met een roemrucht verleden maar wel ver afgegleden en dit seizoen gepromoveerd naar de 2e Bundesliga nam ook maar 'ff' 10.000 aanhangers mee naar Dortmund voor de verloren bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Voor ons zijn dat ongelooflijke aantallen maar die aantallen worden mede mogelijk gemaakt doordat ze geen combi-regeling kennen en dat scheelt. Ik neem aan dat je al een keer een wedstrijd hebt bezocht in de Bundesliga? Anders raad ik je dat zeker aan om dat een keer te doen, spijt zal je er zeker niet van krijgen.

22 februari 2012 om 19:34

Omdat de clubs daar verder uit elkaar liggen en dus een groter gebied bestrijken voor supporters.

23 februari 2012 om 00:14

Maar kijk wat voor concurrentie Dortmund alleen al in de omgeving heeft.. Rhur-gebied heeft meerdere clubs die op een kluitje liggen...
MSV Duisburg, Borussia Dortmund,rot Weis Essen, VfL Bochum, en Schalke 04. Gladbach daarentegen moet concurreren met FC Koln en Fortuna Dusseldorf.

23 februari 2012 om 14:13

Toevallig dat Feyenoord met zijn 40000 meegereisde fans (europees duel in Duitsland)het record heeft van grootste hoeveelheid uitsupporters van alle cubs in Europa is wel een tijdje geleden maar hier komt ook de naam: Het legioen vandaan, een naam gegeven door de duitse media.

22 februari 2012 om 16:28

Ajax sjoemelt niet. Maar rekent gewoon de verkochte kaarten als aantal bezoekers. Dus aantal verkochte seizoenskaarten+losse verkoop= aantal bezoekers!

De Kuip voor maar 85 % vol? Waar halen dat ze dat nou weer vandaan, overigens vraag ik me af hoe ze dit soort cijfers berekenen.

Zag laatst een verhaal waarin bleek dat het onmogelijk nagaan is hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn door doorverkoop van kaartjes vanuit een seizoenskaart en ook van het afwezig zijn van seizoenskaarthouders. Worden die dan wel berekend.

Hoe om te gaan met de vakken die bij risicoduels leeg moeten blijven? Worden die meegerekend? 85% vind ik voor Feyenoord weinig en kan me niet voorstellen dat dit klopt.

22 februari 2012 om 16:15

Ik kan mij voorstellen dat je teleurgesteld bent maar het is een onafhankelijk onderzoek. Je moet toch iets laten scannen als je naar binnengaat? Ik neem aan dat ze die statistiek hebben gebruikt!

22 februari 2012 om 16:17

ajax maakt gebruik van een no-show. Kortom Feyenoord heeft alsnog meer publiek.

NRC handelsblad: De krant wist alleen van Ajax exacte cijfers te achterhalen, ter vergelijking die club heeft een ‘no-show’ van 21%

Sorry als het pijn doet.

22 februari 2012 om 16:18

NRC doet zijn eigen onderzoek en jij gebruikt die cijfers. Ik ga liever op een onafhankelijk onderzoek af dan van een feyenoord krant!

22 februari 2012 om 16:20

Kijk de voetbal vaker zou ik zeggen. In de Kuip zie je zelden wat voor kleur stoeltjes er aanwezig zijn tegenover een ajax waar je het vaak genoeg ziet

22 februari 2012 om 16:25

De arena zit het hele jaar vol Forzae, maar ze zijn altijd verkleed als stoeltjes!

22 februari 2012 om 16:39

@ Forzae

"ajax maakt gebruik van een no-show. Kortom Feyenoord heeft alsnog meer publiek."

Beetje nodeloze provocatie. Jammer van iemand die gezien zijn groene balkje een gewaardeerd lid is.
Zoals je zelf al meldt heb je helemaal geen gegevens over het afwezigheidspercentage van Feyenoord fans of welke andere club. Hoe kun je dan beweren dat er meer publiek bij Feyenoord zit dan bij Ajax? Dat kan je niet. Het is dus ook onzin wat je beweert en heeft puur met de voorkeur van je club te maken.

NRC handelsblad: De krant wist alleen van Ajax exacte cijfers te achterhalen, ter vergelijking die club heeft een ‘no-show’ van 21%

23 februari 2012 om 09:54

Ajax heeft een 'no-show' van 21%
Feyenoord heeft een 'no-show' van 8%
PSV heeft een 'no-show' van 11%

Was laatst een artikel van in Het Ad.

Niet dat ik nu wil zeggen dat Feyenoord zo veel beter is dan alle andere, want je hoort er gewoon altijd te zitten, en gewoon een een 'no-show' van minder dan 3%, je steunt je ploeg, ook in zwakke tijden.

Daarintegen zijn de cijfers die ik hierboven vermeld allemaal genomen over het aantal personen wat binnen zat, behalve bij Ajax, daar wordt de 'no-show' berekend aan de hand van Seizoenskaarten en Losse kaarten die zijn verkocht, dus het zou zo maar eens kunnen zijn dat er meer dan 30% is bij Ajax.

22 februari 2012 om 16:16

Ze gaan uit van capaciteit van 51.000 plaatsen in De Kuip. Wie die berekening heeft gemaakt is achterlijk, al jaren bekend dat er maximaal 44.000/45.000 inkunnen ongeveer. Als uitpubliek wegblijft, zoals tegen Ajax dan kunnen er maximaal 48.000 in.

22 februari 2012 om 16:17

En hoe weet jij dat? Bron?

22 februari 2012 om 16:21

Gewoon 43.700/51.000= 85%. Dus ze gaan uit van stadioncapaciteit van 51.000, die er al jaren niet is.

22 februari 2012 om 17:03

Ik geloof er sowieso vrij weinig van, het lijkt me sterk dat van de 30 meest bezochte clubs van Europa er 12 Duits zijn. En toevallig is het een Duits onderzoek beetje raar...

Dit is op basis van valse gegevens. Stond laatst een stuk over in het Nrc. Clubs Ajax en Feyenoord geven 'verkochte' plaatsen op van seizoenskaarthouders ook al komen ze niet opdagen. Krijg je 48.000 supporters terwijl het stadion voor de helft vol zit.

22 februari 2012 om 16:14

Bij Feyenoord gebeurd dat juist niet. Bij Ajax wel inderdaad.

22 februari 2012 om 16:15

@the_one_t: Ok, dan neem ik mijn woorden voor wat betreft Feyenoord terug.

22 februari 2012 om 16:23

Top!

22 februari 2012 om 16:31

Hoeft niet, want Feyenoord doet het ook . Het no-show percentage bij Feyenoord ligt echter wel stukken lager dan bij Ajax. 10 tegenover 21%. Feyenoords cijfers kloppen dus ook niet helemaal, maar zijn wel betrouwbaarder.

22 februari 2012 om 16:40

Ook bij Feyenoord worden de verkochte seizoenkaarten opgegeven ipv echte bezoekersaantallen. De noshow is wel minder dan die bij Ajax. Wat Forzae verder aangeeft klopt ook, eventuele 'vrije' seizoenkaarthouders plekken kunnen doorverkocht worden.

22 februari 2012 om 16:14

Feyenoord heeft niet zoveel seizoenkaart houders als bezoekers.en dit onderzoek is idd geweest alleen ging dat over ajax..

22 februari 2012 om 16:15

Als je het verteld, doe het dan goed. Feyenoord doet dat juist niet. Overigens worden seizoenskaarthouders plekken verkocht aan derden via Viagogo.

22 februari 2012 om 16:15

Hoe doen ze dit dan bij andere clubs? Gaan ze bij de ingangen van het stadion met een teller staan ofzo?

Het lijkt me anders vrij moeilijk te berekenen...niet zo onlogisch dus, dat ze het op deze manier doen...

22 februari 2012 om 16:16

Ja, bij PSV (en Feyenoord blijkbaar ook) registreren ze de bezoekers aan de poort en niet het aantal verkochte kaarten.

22 februari 2012 om 16:22

Ik lees net dat artikel van Nrc, maar Feyenoord doet wel degelijk hetzelfde als Ajax, zoals ook nog 11 andere clubs dit doen.

PSV doet dit overigens niet.

22 februari 2012 om 16:23

Je moet je scc of ticket toch langs een scan halen, althans bij Twente wel, dan heb je altijd de exacte bezoekersaantallen.

22 februari 2012 om 16:27

Klopt. Feyenoord doet het ook. Feyenoord heeft echter wel een lager no-show percentage. Bij Ajax ligt dit op 21% en bij Feyenoord op 10%. Komt ook doordat je bij Feyenoord je seizoenskaart kan doorverkopen op viagogo. Verder is denk ik wel bewezen dat Feyenoord een zeer trouw publiek heeft.

22 februari 2012 om 16:44

Ok, dank voor jouw toevoeging. Ik dacht al dat ik Feyenoord er al tussen had zien staan, maar wist het niet meer zeker. Ik ging vervolgens uit van wat een aantal Feyenoorders riepen.

22 februari 2012 om 16:52

Ja, ze kunnen dat wel leuk roepen, maar dan is het toch wel even de moeite waard om te checken. Het zou tenslotte niet de eerste keer zijn dat er onzin vanuit Rotterdam geroepen wordt.;

Maar alsnog, Ajax en Feyenoord verkopen deze kaarten wel. Mensen die kaarten kopen en vervolgens niet komen, om wat voor reden dan ook, zijn blijkbaar wel fans, anders koop je toch geen kaartje?

22 februari 2012 om 16:52

bij ajax moet je je kaart ook laten scannen voordat je door zo''n poort naar binnen kan
dus dan zou je toch ook exacte bezoekers aantallen moeten hebben

22 februari 2012 om 17:28

Die zijn er ook. Zo komt het NRC ook aan zijn cijfers. Ajax presenteert die cijfers alleen niet. Die publiceren de verkochte kaarten. Feyenoord en FC Twente doen dit bijvoorbeeld ook.

En maar zeggen dat ajax publiek theater publiek is.

Arena heeft een no-show van 21%. 21%, dus zo'n tienduizend komen niet. Uiteindelijk kom je dus op 40000 uit. Wij hebben 9%

Voetbalzone. Feyenoord heeft geen capaciteit van 51.000 plaatsen. Dus die simpele berekening van jullie klopt voor geen meter. Daarnaast kan het onmogelijk zijn dat Ajax gemiddeld 49.000 bezoekers trekt, terwijl het stadion de afgelopen twee wedstrijden half vol is. Volgens mij zit Feyenoord overigens rond de 41.000 en Ajax ook in die richting dit seizoen.

22 februari 2012 om 16:17

Ik kan zelfs melden dat er 7000 bufferplaatsen zijn bij een "risicowedstrijd" in een stadion wat uitverkocht 48000 telt. Het cijfer 51000 stamt nog uit de tijd dat de grachten nog dicht waren

22 februari 2012 om 16:53

Niets te maken met gracht. heeft gewoon meer dan 51.000 zitplekken. Maar uit veiligheid moeten plekken tussen vakken leeggelaten worden.

Lees net dat ze bij ajax berekenen dmv seizoenskaarten + losse verkoop. Kortom mensen die een kaartje kopen en niet aanwezig zijn worden geteld. Vandaar dat de arena vol zat tegen NEC terwijl er toch héél veel lege vakken waren. Blijven toch boefjes daar in amsterdam he.

22 februari 2012 om 16:16

Je weet helemaal niet of dat onderzoek deze cijfers heeft meegenomen.. Gellukig zijn die wel objectief!

22 februari 2012 om 16:19

Zoals hierboven ook al zei. De krant wist alleen van Ajax exacte cijfers te achterhalen, ter vergelijking die club heeft een ‘no-show’ van 21%

22 februari 2012 om 17:44

Uiteindelijk gaat het er toch om hoeveel kaarten de club verkoopt? bij een gemiddelde wedstrijd van Ajax zijn er 49.000 plaatsen verkocht of dat ze nou komen of niet Ajax vang dat geld.
Wat bij Ajax ook mee speelt is dat het heel moeilijk is om een seizoenskaart op de 1e ring of goedkopere vakken 2e ring te krijgen.
Er zijn bijvoorbeeld heel veel jongens die al 30 jaar op de f-side zitten (zaten er al in de Meer) die weten als ik me seizoenskaart opzeg dan kom ik er nooit meer op, staat een wachtlijst van 10 jaar voor.
Zulke gasten zeggen hem dus nooit op, houden veels te veel van Ajax.
Maar doordat ze nu een ander leven hebben als 15 jaar geleden gaan ze nog maar 10 keer na Ajax in plaats van 17 keer.
Voor de sfeer en de doorstroming van jeugd is het echt een ramp want de f-side is zo dood als een pier, en zondagmiddag zit je met 10.000 lege plekken in het stadion die niemand kan kopen hoe graag andere mensen dat ook willen.

23 februari 2012 om 00:02

als je het artikel gelezen heb weet je dat ze bij feyenoord en nog 11 andere clubs net zo goed het verkochte aantal kaarten tellen en niet de mensen die daadwerkelijk op komen dagen. tis dus meer regelmaat dan uitzondering dat clubs dit doen..

23 februari 2012 om 08:04

Feyenoord verkoopt plekken van seizoenskaarthouders via viagogo. Totaal dus niet te vergelijken..

23 februari 2012 om 09:32

hmm alleen als de seizoenkaart houden zelf aangeeft dat hij niet komt neem ik aan? anders word het wel erg druk of niet. laat het nou toevallig zo zijn dat je als ajax seizoenkaart houden ook op de ajax website kunt aangeven dat je niet komt zodat je plek verkocht kan worden.

ik weet dat je dit graag wil horen en dan wil ik ook best toegeven, het lijkt er sterk op dat bij feyenoord dit veel meer gebeurt van daar zie je (bijna) wekelijks minder lege stoelen als je op tv kijkt.

Er mogen in de kuip 45.000 plaatsen bezet zijn (ivm veiligheidsredenen. Als er dan 43.700 zijn gemiddeld is dat toch wel meer dan 85%.... Journalistiek... Over de no-show percentage in de arena zal ik verder maar niks zeggen

Haha, wel een mooie foto voor bij deze tekst. Denk wel dat de seizoenskaarthouders automatisch meegerekend worden. Want als je afgelopen weken naar de stadions keek zaten ze regelmatig toch echt onder die 94% vol. Desalnietemin wel netjes van de clubs/fans.

Mooi om te zien hoe dat voetbal leeft in Duitsland. Zie je dat voor de clubs dat WK ook echt goed voor ze was. Mooie moderne en grote stadions.

Ik zit toch altijd zelf in de Kuip en kijk altijd naar de Arena(studie sport), maar lijkt mij eerlijk gezegd niet dat dit heel relevant is. EN dan mogen de ajax-supporters weer gaan reageren en haten hieronder maar wees ook eens reeel, ik zeg niet dat wij boven Ajax moeten staan in deze lijst, maar wij hebben een capaciteit van 48000, denk dat er gemiddeld wel een mannetje of 44.000 zijn zoals in de tekst vermeld staat.

Als ik het goed heb heeft de arena iets van 52.000, maar ik denk dat er daar maar iets van 45 a 46 gemiddeld zitten, misschien zelfs nog minder.

En nee ik zeg dit niet om te stoken of Feyenoord voor te trekken, maar de Arena laat altijd een hoop lege plekken zien op tv, voor en tijdens de wedstrijd

Meer aanhang of nie, uiteindelijk gaat het erom dat ze je steunen en dat zie ik meer bij Feyenoord als bij Ajax!

Ps en klopt deze percentage bij Ajax ook na het laatste fluitsignaal

Laatst las ik dat ajax een no-show percentage had van 21% en Feyenoord van 10%. Hoe komen ze dan bij deze cijfers? Bijvoorbeeld, laats bij Ajax-fc Utrecht zaten er volgens de officiele cijfers 46.000 man, maar in werkelijkheid 30.000. Als dit tijdschrift de officiele cijfers hanteert, hoe betrouwbaar is dit onderzoek dan?

22 februari 2012 om 16:18

Niet. Men gaat waarschijnlijk uit van dezelfde gegevens die de clubs vrijgeven. Dus de percentages no-show die je aangeeft zullen de juiste zijn.

Haha allemaal gefrustreerde feyenoord fans gelijk. Dit onderzoek heeft gewoon geteld hoeveel mensen door de poorten heenkomen en dat zijn er gewoon meer bij Ajax.

Punt uit!

22 februari 2012 om 16:20

Helemaal niet.... Het heeft het aantal SK plus de verkochte kaarten geteld. zag je de arena dan niet afgelopen weken? Tegen utrecht zaten er 29.000 en tegen NEC 35000

22 februari 2012 om 16:20

Jij blijkt er dus geen verstand van te hebben want jij hebt toch vast ook wel gezien dat de laatste wedstrijd zelfs is opgegeven dat ajax 49000 toeschouwers had? Nou dan is niet het halve stadion leeg...

22 februari 2012 om 16:21

Wat een onzin. Bij Feyenoord heb je ook een no-show percentage. Dat heb je overal. Maar als ik Ajax - Fc Utrecht op tv kijk en mij valt op dat het heel erg leeg is en vervolgens beweert Ajax dat er 48.000 man zaten, dan geloof ik er niets van. Tegen NEC zat het ook zeker niet vol. Bekijk deze afbeelding maar eens, zegt wat over de cijfers van vorig jaar:
http://www.nrcnext.nl
/files/2012/02/100212x_opkomst_wedstrijden.jpg

22 februari 2012 om 16:28

Maar als ik een wedstrijd van Feyenoord zie ziet het er ook heel leeg uit tegen teams zoals NEC etc!

22 februari 2012 om 16:33

Kijk Fey - Vit, Fey- Rkc en Fey-ado maar eens terug dan. Dat zijn nu niet echt de mooiste tegenstanders maar het zit wel helemaal vol .Of op welk deel van het stadion richt je je nu?

22 februari 2012 om 16:35

Achter het goal bij Feyenoord is het vaak leger dan in andere vakken . Komt doordat het uitvak erboven zit. Als clubs veel uitsupporters meenemen, krijgen ze ook het vak pal achter het doel. Alle vakken eromheen moeten dan leeg. Dit zijn buffervakken. Voor deze vakken worden ook geen seizoenskaarten verkocht. De meeste bezoekende clubs krijgen die vakken echter niet vol. Die zijn dan bestemt voor losse verkoop. Deze vakken raken tegenwoordig ook goed vol, maar vaak gaan de mensen eerder voor vakken waar al mensen zitten. Waar ook seizoenskaarthouders zitten. Alle andere vakken zijn zeker goed gevuld. Alleen de businessseats vallen vaak tegen. Daar zit een hoog no-show percentage en tegenvallende verkoop. Heeft alles te maken met de tegenvallende resultaten van de afgelopen jaren.

22 februari 2012 om 19:08

Frikx, ik zie je hier overal je gelijk proberen te halen omdat feyenoord niet zo trouw is.
Wij minder bezoekers hebben en dat dit confronterend moet zijn voor ons.
Waar ben je mee bezig man? Iedereen weet dat de kuip heel vaak tot de nok toe gevuld is. Wat wil je nu bewijzen?
Echt zielig gedrag dit...

Dat zijn zeker cijfers van vorig kalender jaar, ik denk dat voor Ajax de komende tijd het gemiddelde wel omlaag gaat. Als ik dan alleen kijk naar de laatste 4 wedstrijden zag je veel lege stoelen.
Lees ook dit maar eens, dan kom je er achter hoe hier gemeten wordt.
http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/10/next-checkt-...

22 februari 2012 om 16:35

Ah, dat maakt het duidelijker.

Ik heb ooit gehoord dat FC Barcelona meer seizoenskaarthouders heeft dan dat er mensen in het Camp Nou kunnen. Dit vanwege de no-show omdat veel seizoenskaarthouders het daar zin als investering / hulp in FC Barcelona en bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld wonen.
Mocht Barcelona dus net zoals Ajax seizoenskaartenhouders automatisch als aanwezig beschouwen, dan zit het camp nou elke wedstrijd overvol

Wel triest eigenlijk dat een club als Ajax sjoemelt met de toeschouwersaantallen. Waarschijnlijk om de aandeelhouders tevreden te houden.

Ajax kan gemiddeld nooit op 49.000 uitkomen als er wedstrijden zoals tegen Utrecht tussen zitten waar maar 29.000 mensen zijn. Ze geven gewoon het aantal verkochte stoelen op meer iedereen weet dat de Arena zelden vol zit. Misleidende statistiek dus die niets zegt over de daadwerkelijke steun bij thuiswedstrijden.

Dat lagere percentage van feyenoord komt toch doordat vakken vrijlaten tussen de thuis en de uitsupporters.

mooi om te zien dat Newcastle het ook goed doet 14de!!

'percentueel gezien zit de Arena gemiddeld voor 94 procent vol; De Kuip voor bijna 85 procent.' moet procentueel zijn

Nee jullie kijken alleen naar de laatste paar wedstrijdenbr Waar het weer gewoon kut is. Dit zijn cijfers berekend op gemiddelde aantallen per seizoen. Erg kortzichtig als je alleen maar kijkt naar de laatste paar wedstrijden.br Beetje verder kijken dan je neus lang isbr

Dit had je natuurlijk wel kunnen aan zien komen.natuurlijk heeft Ajax meer supporters, dat weet iedereen in Nederland. Maar ik denk niet dat Ajax hem zo vol heeft als hier wordt beweerd. Het zal in iedergeval een stuk lager, kwam ook uit een onderzoek(ik dacht Nrc) dat er veel gesjoemeld word bij Ajax met de bezoekersaantallen.


Wat een gezeur zeg over hoeveel plekken er daadwerkelijk zijn gevuld. Bij Ajax zijn er inderdaad af en toe wedstrijden waar ze aangeven dat 50.000 mensen zitten maar daadwerkelijk maar 40.000 blijken te zitten. Gaan we nou echt zeuren over welke club(ajax of Feyenoord) de meeste supporters naar het stadion weet te krijgen? Of gaan we nou voor een keer trots zijn op het feit dat er zo veel supporters naar Ajax en Feyenooord komen? Ons klein kikkerlandje krijgt het mooi voor elkaar!

In Italië moeten ze zich pas echt zorgen maken. Daar komt geen hond op de wedstrijden af...

Best voorspelbaar. PSV en FC Twente zijn gewoon successupporters clubs en zullen nooit in een rijtje als deze komen te staan. Ajax en Feyenoord zijn gewoon dé clubs van Nederland. Grootste stadions oke, maar lever deze trouwe supporters nog maar eens.

22 februari 2012 om 16:32

Wat een bullshit praat jij man. Kijk is ff snel naar deze afbeelding...
Trouwe supporters noem jij dat?

http://www.nrcnext.nl/files/2012/02/100212x_opkoms...
Alleen bij de kampioenswedstrijd was de arena voor 97% gevuld, dat noem ik pas succes supporters!

22 februari 2012 om 16:40

PSV en Twente hebben niet genoeg geld om het stadion uit te breiden of een nieuwe te bouwen.

PSV zou zeker ook rond de 45000 kunnen komen als het stadion het toelaat.

Twente is de enigste grote club in het Oosten en is de laatste jaren ook gestegen in supporters en dan ben ik het daar wel mee eens dat een groot deel dan ook gloryhunters zijn.

22 februari 2012 om 19:23

haha, bij Ajax zijn het dus geen successuporters?

Daarom is dus het stadion Altijd uitverkocht.
-.-''

Dit is het verhaal

Ajax meldt na iedere eredivisiewedstrijd het aantal verkochte kaarten: automatisch alle seizoenkaarthouders (dit seizoen ruim 42.500), de losse verkoop en de verkochte skyboxplaatsen en business seats. Maar er is altijd een deel dat niet komt, erkent de woordvoerder van Ajax, het werkelijke aantal is dus lager.

Het aantal mensen dat de wedstrijd daadwerkelijk bezoekt ligt dus lager. Door bij binnenkomst het kaartje of seizoenkaart te scannen meet Ajax hoeveel mensen er feitelijk naar een duel zijn geweest. Dit aantal is vóór het eindsignaal bekend. Toch meldt Ajax het aantal verkochte kaarten, niet het feitelijke bezoekersaantal.

Ajax is geen uitzondering, zo blijkt uit een rondgang van deze krant langs de achttien eredivisieclubs. Inclusief Ajax zijn er dertien clubs die het aantal verkochte kaarten als bezoekersaantal melden: Nec, Vvv-venlo, Feyenoord, AZ, FC Twente, Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht, Excelsior, Roda JC, De Graafschap en Nac. Bijna allemaal zouden ze het echte bezoekersaantal kunnen geven – alleen FC Utrecht heeft geen geautomatiseerd meetsysteem. Redenen om alleen het aantal verkochte plaatsen te noemen:

„onze bedrijfsvoering is op basis van het aantal verkochte kaarten.” (woordvoerder van Ajax).

Wat een nep supporters die feyenoorders die hier over het Ajax NRC artikel komen:

http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/10/next-checkt-...
Nec, Vvv-venlo, Feyenoord, AZ, FC Twente, Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht, Excelsior, Roda JC, De Graafschap en Nac

Allemaal clubs die hetzelfde doen als Ajax!!!!!!!

„onze bedrijfsvoering is op basis van het aantal verkochte kaarten.” (woordvoerder van Ajax).
„Ze geven een reëel beeld van wie voor een wedstrijd wil betalen.” (woordvoerder van Feyenoord).
„We willen een zo hoog mogelijk toeschouwersaantal.” (medewerker ticketing van Vvv-venlo).

Er zijn ook clubs die het wel doen!

RKC Waalwijk, SC Heerenveen, Psv, ADO Den Haag en Heracles Almelo.

22 februari 2012 om 16:27

een nowshow van 21% of een no show van 9% daar zit wel degelijk verschil in

22 februari 2012 om 16:28

En hoe berekenen ze die noshow? zeker onzin van het Nrc!

22 februari 2012 om 16:30

Frikx wind je je aub niet zo op. We weten nu wel dat de Arena elke week vol zit -.-

22 februari 2012 om 16:31

Zoals in de nrc te lezen is telt ajax het exacte aantal toeschouwers bij de poorten via de scanner en word na de wedstrijd vrij gegeven. Ter voorbeeld zaten er afgelopen zondag in plaats van 49000 suporters maar 29000 supporters. De rekensom is dan wel te maken lijkt me?

22 februari 2012 om 16:30

Vind het ook zielig voor je dat Feyenoord meer supporters in het stadion heeft zitten .

Wat een onzin dat de Arena nooit vol zit. Hij zit iedereen week stampens vol, maar ze vergeten altijd dat het nog geen carnaval is. Afgelopen weekend wel, toen waren ze net zoals de rest van het seizoen verkleed als stoeltjes.

De officiële bezoekerscijfers van Ajax zijn op z'n minst onbetrouwbaar. Ze gaan uit van verkochte kaarten, niet van aanwezige bezoekers.
Zie ook de fact-check van Nrc-next: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/10/next-checkt-...

Voor alle Ajacieden die hier hoog van de toren blazen

http://imageshack.us/photo/my-images/259/toeschouw...

Wat een onzin. Ajax krijgt het stadion nooit vol, ja voor een kampioenswedstrijd. We weten allemaal dat Ajax een club is waar mensen komen en gaan, geen supporters, maar voetballiefhebbers.

Zelfs als het stadion leeg is bij Ajax, zie Utrecht en Nec-thuis staat er op teletekst dat er 50.000 zitten. Onzin. Ajax publiek is het lachertje van het land.

En Daarbij: Laatst was er een no show- onderzoek waaruit bleek dat er bij Ajax de minste mensen komen in verhouding met verkochte kaarten. No show van 25 !!!

Bij andere clubs gem. 10

Pffffff daar gaan we weer. Ik wordt er zo moe van. Ajax heeft meer supporters op papier in het stadion zitten Sowat. Ik dnek altijd maar zo de beeelden spreken voor zich. Ik kom gelukkig nooit in de arena. Maar als ik voor Feyenoord mag spreken waar ik wel altijd kom zit het altijd redelijk vol hier en daar wat lege plekken maar niet veel. En wat ken mij het verotten dat er op teletekst staat dat er 45.000 of 35.000 supporters staan. Het gaat mij erom wat er op het veld gebeurd en niet op teletekst. Mensen die op basis van die cijfers trots zijn op haar club dat zijn met recht teletekst supporters..

Haha, wat een haters allemaal weer uit Rotterdam. Jammer voor jullie maar kennelijk heeft Ajax meer toeschouwers dan Feijenoord. Het onderzoek dat jullie aanhalen waaruit blijkt dat Ajax een no-show heeft van 21% is wat jullie betreft wel objectief maar als een duits onderzoeksbureau met een rapport komt is het ineens niet objectief... Wat een niveau. Ajax is groter dan Feijenoord, heeft meer supporters, een grotere aanhang, een groter stadion, een grotere geschiedenis en een veel grotere prijzenkast. Allemaal feiten.. That's it... Waarom zou Ajax niet de aanmeldingen aan de poort tellen en de rest wel? Vertel is waarom Ajax dat zou doen? is geen enkele Sociale of economische reden voor. Ze doen dat echt niet om jullie hier op VZ te pesten... ga nou niet de callimero uithangen door cijfers te verdraaien over supportersaantallen...

22 februari 2012 om 16:35

Jij vertoont calimero gedrag en tevens een concentratievermogen van een goudvis (ja 2 seconden), want jij bent blijkbaar niet in staat om te lezen dat het duitse onderzoek is gebasseerd op verkochte kaarten en niet bezoekersaantallen...

22 februari 2012 om 16:43

Dan alsnog zijn er blijkbaar meer Ajax-supporters. Welke niet-supporter koopt er nou een kaartje? Of hij komt is een ander verhaal maar meer supporters heeft Ajax dus duidelijk wel.

22 februari 2012 om 16:51

Ajax heeft meer fans in Nederland maar geen suporters. Supporters zitten in de bus naar Manu vandaag dat zijn supporters alles voor je club over hebben en ze overal achterna reizen.
Fans zitten thuis en schreeuwen op VZ heel hard dat ze Ajax zijn.

22 februari 2012 om 16:59

Ik zit zo nu en dan in de Arena, maar ben al vanaf ik jong was supporter van Ajax. Echter, mensen kunnen allerlei motieven hebben. Ik moet lesgeven, dus ik kan niet naar Manchester. Ook kan ik het me niet veroorloven om elke week in het stadion te zitten. Ben ik dan geen supporter?

Het spijt me zeer, maar er zijn meer factoren waar je rekening mee moet houden. Ik kom toch af en toe wel in de Arena en als ik een kaartje koop ga ik altijd, tenzij er iets anders is, zoals overleden familieleden of iets dergelijks.

Sorry voor jou, maar ik noem mezelf wel degelijk supporter en zo noem ik de mensen die een kaartje kopen ook. Die supporten Ajax toch ook?

23 februari 2012 om 10:12

Gelukkig kan je gelijk zien dat @afca_3star een gemiddelde leeftijd heeft boven de rest van de 'ajax supporters'. Je hebt groot gelijk, iedereen denkt dat het maar normaal is om een seizoenskaart te hebben, een dikke auto voor de deur, eigen huisje etc. Daar vindt ik jou zelfs meer een supporter als al die stumpers in 410, die de shirtje uittrekken als ze 1-0 voor staan tegen Excelsior. Supporters zijn ook mensen die met het gezin een dagje weggaan, om vervolgens naar het stadion te gaan.

Zo heb ik nog wel een mooi voorbeeld, 2 Maandjes geleden ging ik naar de Kuip, kwam ik ten sprake met een man van een jaar of 45, ging met zijn zoontje van 13 naar het stadion. De beste man was ontslagen en dringend op zoek naar nieuw werk, vrouw weggelopen en tot diep in de schulden. Zoontje liep echter al 26maanden een krantenwijk en had gespaard voor 2 kaartjes tegen Feyenoord - Twente, voor papa's verjaardagscadeau, dat noem ik nog eens een supporter. Broodje Frikadel erbij, colaatje en de longen uit je lijf schreeuwen, Guidette die 3 goals maakt, dag van hun leven. Daar geniet ik nou nog eens van!

22 februari 2012 om 17:04

Gozer, Feyenoord doet het ook hoor. Zoals zoveel clubs. Er zijn er maar een paar die de echte cijfers publiceren. Bij Ajax is er echter een heel hoog no-show percentage. Deze cijfers zijn bij Ajax zelf ook bekend. Deze cijfers publiceren ze echter niet. Het NRC (lijkt mij een betrouwbare bron in Nederland) heeft onlangs de officiële cijfers gepubliceerd. Hieruit kwam naar voren dat Ajax een no-show percentage had van 21%. Dat Duitste onderzoeksbureau ging uit van de gepubliceerde cijfers. De cijfers van Feyenoord kloppen ook niet in dit onderzoek. Dat ligt waarschijnlijk ook wat lager.

Je gaat mij echter niet vertellen dat er bij Ajax standaard/gemiddeld 49.000 man op de tribunes zitten. Dat is gewoon niet waar. Tegen Utrecht bijvoorbeeld zaten er officieel 48.000 man en in werkelijkheid 30.000. Ga tijdens een wedstrijd van Ajax eens naar de tribunes kijken en beweer dan nog eens hoe vol het zit. Kijk vervolgens naar een wedstrijd van Borussia Dortmund of Borussia Mönchengladbach. Zo ziet een vol stadion eruit.

Feyenoord supporters reageren een beetje jaloers! Door nu gelijk te zeggen ajax rekent ook de niet aanwezige supporters enaarom zou ajax liegen over het toeschouwers aantal?

En voor alle anti-ajax supporters kijk eens naar de feiten! een duits bureau is denk ik onafhankelijker dan heel de nederlandse pers en heel Voetbalzone bij elkaar!

22 februari 2012 om 16:34

Klopt, wij zijn erg jaloers op het publiek in de betonnen bak van Nederland ;

22 februari 2012 om 17:18

Kijk naar de feiten? Dat Duitse onderzoeksbureau neemt gewoon de cijfers over van de clubs zelf. Wat de clubs presenteren nemen zij over. Feyenoords cijfers kloppen ook niet, want ook Feyenoord liegt. Maar vooral die laatste zin doet het hem: "percentueel gezien zit de Arena gemiddeld voor 94 procent vol; De Kuip voor bijna 85 procent."

Dat is gewoon onzin. De Arena heeft niet elke wedstrijd 49.000 toeschouwers. Dat kun je gewoon zien. Regelmatig zitten er lege stoeltjes en echt wel meer dan 2000. Geloof je me niet, kijk dan even de samenvatting tegen NEC en tegen FC Utrecht en let op de tribunes. Schat vervolgens zelf in hoeveel supporters er zijn en kijk daarna naar de officieel gepubliceerde cijfers van Ajax in de Vi.

Verder is de capaciteit van Feyenoord al lang geen 51.000 meer. Feyenoord kan er maximaal 45.000 verkopen ofzo. Alleen tegen Ajax als alleen Feyenoord-supporters welkom zijn kunnen er maximaal 48.000 supporters in de Kuip. Dat Feyenoord dan 85% benut lijkt me dan ook onlogisch. Zeker aangezien er bij Feyenoord een no-show percentage is van 9-11 procent en bij Ajax een percentage van 21%!!(bron Nrc)

Ook is NRC zeker wel een betrouwbare bron. Als het nou de Telegraaf was, had ik getwijfeld.

Dit onderzoek geeft maar weer eens aan waarom er in Duitse stadions altijd een topsfeer hangt, de supporters daar zijn gewoon geweldig. Ik ben dit seizoen naar Hertha BSC - FSV Mainz 05 geweest. Nou niet de meest mooie wedstrijd om naartoe te gaan maar ik heb het eerste kwartier amper iets van de wedstrijd meegekregen door de sfeer daar. 45 duizend man zaten voor die wedstrijd op de tribune en in de trein terug naar Berlijn-binnenstad stonden fans van beide clubs tegen elkaar aan geduwd in de trein en zingen ze tegen elkaar. Rellen heb je daar geen last van. Heerlijk gewoon.

Komt er uiteindelijk dus op neer dat wij op plaats 13 staan en Feyenoord een paar plaatsen eronder

toch wel trots dat we op de 13e plaats staan van heel Europa!

Cijfers opkomst supporters Ajax Thuis 2010-2011:

getallen in procenten (niet komen opdagen)

Ajax - Vitesse No Show: 24
Ajax - Roda No Show: 25
Ajax - Willem II No Show: 22
Ajax - Utrecht No Show: 16
Ajax - NAC No Show: 18
Ajax - Heerenveen: No Show: 22
Ajax - Ado: No Show: 21
Ajax - PSV No Show: 9 (he, dat is raar, nu zijn ze er wel)
Ajax - NEC No Show: 55 (hahaha)
Ajax - Feyenoord No Show: 9 (he, dat is raar, nu zijn ze er weer)
Aja - Graafschap No Show: 27
Ajax - VVV No Show 21
Ajax - AZ No Show 16
Ajax- Heracles No Show 23
Ajax - Excelsior No Show 24

En dan nu: Kampioenswedstrijd
Ajax - Twente No Show 3 (hahaha daar zijn ze hoor, de gloryhunters)

Waarom zet Voetbalzone nooit zo''n onderzoek erop (nrc!) ? Lichte voorkeur voor Ajax he.

22 februari 2012 om 16:40

Eigenlijk zouden ze alle berichten hier moeten verwijderen en dit er neer zetten. Dit verklaard toch alles?

22 februari 2012 om 16:41

je bent er maar druk mee;

22 februari 2012 om 16:43

Valt wel mee toch, misschien moet Voetbalzone zich is een keer objectief opstellen. Pro-ajax berichtjes kennen we nou wel, de waarheid zie je hierboven.

Nrc, gerenommeerde krant uit Nederland. Komen ze met een Duits flutonderzoekje.

22 februari 2012 om 18:23

Dus wat wil je nou eigenlijk zeggen met heel je onderzoek?
Als er 10 vrienden bij feyenoord een seizoenskaart hebben dan gaat er wekelijks gemiddeld 1 van de 10 niet mee.
Als die 10 hem bij Ajax hebben dan gaan er wekelijks 2 niet mee.
Nou nou wat is dat feyenoord publiek toch honds trouw en wat zijn alle ajax supporters toch een nep supporters.
Maar idd als Ajax in de 80e minuut 1-0 maakt tegen rkc dan overheerst de ergenis, als Feyenoord dat doet dan breken ze de tent af inclusief spelers die een goal maken doen net of dat ze de winnende in de CL finale gemaakt hebben.
Dat is het verschil tussen ajax en feyenoord denk

22 februari 2012 om 19:14

Dat heet je team steunen of een verwende successupporter zijn.

23 februari 2012 om 12:49

Waarom lenen ze hun seizoenkaarten niet gewoon uit ? weet wel dat dat niet mag maar word dat zo streng gecontroleerd ? Ik neem bij de Graafschap ook vaak mensen mee op iemand anders seizoenkaart. Ben weleens naar Feyenoord geweest op iemand anders seizoenkaart (stond notabene een foto op ) Is toch zonde om helemaal niet te gaan. Er zijn er toch genoeg die dan wel met jouw seizoenkaart willen gaan.

22 februari 2012 om 16:48

Over succes supporters gesproken, haha.
3 wedstrijden in het jaar zit er een aantal wat enigszins in de buurt komt van het bovengenoemde aantal.

22 februari 2012 om 20:32

Ik ken veel gevallen van Calimero-heid maar jij slaat werkelijk alles. Ik kan met 100000 statistieken en gegevens aankomen waaruit blijkt dat het niet alleen maar bij Ajax gaat maar altijd maar Ajax.

Heb jij een klein complexje richting de mooie grote hoofdstad jongen? Baal je dat je op je flatje in industriedam of in je schuurtje bij een boerderijtje zit ipv in de mooiste stad van Nederland.

23 februari 2012 om 01:39

Zeer belangrijk dat je deze cijfers post , maar enige nuance moet er wel bij :

1 Nec, Vvv-venlo, Feyenoord, AZ, FC Twente, Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht, Excelsior, Roda JC, De Graafschap en NAC doen exact hetzelfde. Dit doet men uiteraard om de cijfers te verbloemen, op basis van deze cijfers word namelijk de imago waarde bepaald. 13 van de 18 clubs maken zich hier dus schuldig aan.

2 Er is geen rekening gehouden met bepaalde omstandigheden, zo lag er rondom Ajax-nec vorig jaar zoveel sneeuw dat het OV zeer berperkt was en ook de snelwegen slecht begaanbaar waren. De eerste 2 wedstrijden vielen bovendien in de vakantie periode.

3 Ook tijden van wedstrijden zijn niet meegenomen , dit maakt natuurlijk ook voor bepaalde mensen uit.

4 Gezien de hoge verkoop van losse kaarten kun je concluderen dat er meer mensen gekomen zouden zijn wanneer seizoenskaarthouders hun kaart afstaan of door te verkopen. Dit laatste is pas ergens in vorig seizoen als experiment ingevoerd.

5 Een klein percentage komt op niet op rekening van Ajax , maar de uitspelende ploeg.

6 Ajax heeft de hoogste prijzen voor kaarten

Ik vind het gewoon heel mooi dat Feyenoord, de laatste jaren niet meer de club van weleer, gewoon in de top 30 staat tussen al die grote namen. Ik ben er trots op!

PSV zo ook makkelijk tussen de 45.000 en 50.000 fans kunnen ontvangen.

Alleen het stadion is niet groter voor een publiek dan ongeveer 35.000 man.

Maar toch wel duidelijk dat Duitsland het grootste voetballand is in Europa onder de supporters.

22 februari 2012 om 16:39

Onzin Peskens. Bij PSV is het nauwelijks uitverkocht, veel lege plekken. Met 35.000 man nog wel.

22 februari 2012 om 16:44

Dat komt de laatste tijd vooral omdat het spel niet om aan te zien is en dan komt er niemand opdagen.

22 februari 2012 om 16:50

Gloryhunters dus.

22 februari 2012 om 16:57

Nee, tuurlijk geen Gloryhunters.

Als je de wedstrijden van Ajax en Feyenoord bekijkt zijn er bij minder tegenstanders ook veel minder supporters.
Al valt dit bij Feyenoord mee.
Feyenoorders zijn het meest vertrouwde publiek, ook in slechte tijden.

Maar FC Twente heeft ook het 4 dubbelige aantal supporters in 3 jaar tijd.
Dat zijn pas glotyhunters.

22 februari 2012 om 17:00

Psv zit de laatste tijd anders ook niet echt vol hoor zelf de harde kern zat tegen de graafschap niet vol
ga nou niet zeggen ja maar dat is graafschap want je harde kern hoort gewoon standaard vol te zitten

en bij elke club die het goed doet zitten gloryhunters wat erg jammer is

dus ze zitten ook bij psv daar zullen de meeste zitten omdat die de afgelopen 10 jaar het meest succesvol zijn geweest

22 februari 2012 om 17:09

Daar heb je gelijk in Peskens, al valt het wel mee hoe leeg het bij PSV zit. Daar vind ik altijd nog redelijk vol zitten. Maar wat er bij Ajax gebeurt zie je eigenlijk nergens. hoe leeg het daar soms kan zitten.

Over jou stukje over Feyenoord ben ik het ook mee eens

22 februari 2012 om 16:50

Het is nog geen 1 April Peskens-psv.

22 februari 2012 om 16:53

Ja dat mag ook wel met 82 miljoen inwoners....

Tja dit is gerekend van het totaal aantal verkochte kaarten. want Ajax had vorig jaar in hun kampioensjaar iets van 21% niet kwam opdagen. Ik denk dat het werkelijk aantal mensen dat er zit niet groter bij Ajax is dan bij Feyenoord.

Bijna de hele Bundesliga staat in de top 30

Lachwekkende cijfers van Ajax. Tegen NEC zaten er echt 20.000 ofzo. Dus zelfs al zouden alle andere wedstrijden helemaal tot de nok toe compleet vol zitten, haal je die 49 duizend zoveel niet.

23 februari 2012 om 16:09

Dit zijn de cijfers van verkochten kaarten , niet van het aantal mensen dat gekomen is naar Ajax ;

Overgens had Ajax - NEC een reden dat er zo bedroevend weinig mensen kwamen. Het OV en de wegen waren volledig ondergesneeuwt waardoor de reis naar Amsterdam voor veel supporters niet haalbaar was. Sowieso is 5 december s'avonds een ongelukkige datum voor een bepaalde leeftijdscategorie. Dit was , zoals de kampioenswedstrijd een uitschieter naar boven , een uitschieter naar beneden.

http://www.nrcnext.nl /blog/2012/02/10/ next- checkt-er-waren -45-880-toeschouwers -bij-ajax- fc-utrecht/

Ik vind het vrij logisch dat je het aantal verkochte kaarten berekend, zeker in bovenstaand onderzoek.

belangrijkste motivatie: in Duitsland is er de mogelijkheid je seizoenskaart beschikbaar te stellen aan de club voor losse verkoop. Ín nederland is die mogelijkheid er niet voor bovenstaand onderzoek is het aantal van Ajax wel te billeken.

22 februari 2012 om 16:48

volgens mij is dat in Nederland ook het geval dat je je seizoenskaart beschikbaar kan stellen tegen een prijs voor de losse verkoop althans bij Ajax kan dat wel.

22 februari 2012 om 16:57

In duitsland is dat een stuk beter en makkelijker geregeld. Ik koop regelmatig kaartjes voor wedstrijden in Duitsland(mn Schalke, Gladbach) Ik betaal ze online op de officiele website van de clubs en krijg ze zonder wat voor ID controle thuisgestuurd. Dat hoef ik in Nederland niet te proberen met mijn seizoenskaart van ons regionaal clubje Vvv-venlo.

22 februari 2012 om 17:11

Klopt, in Duitsland kennen ze ook geen Clubcard? (dat is al een hele pluspunt)
Want kheb ook vaak zat via de officiele site van verschillende Buli-clubs een kaartje gekocht zonder wat je al aangaf een ID controle. En ik ga dat zeker nog vaker doen. :D

Wat mij opvalt buiten dat Ajax natuurlijk 13e staat van Europa is dat er maar liefst 6 Duitse clubs in de top 10 staan!

Als de financial fairplay is ingevoerd zullen clubs afhankelijker worden van de stadioninkomsten die bij de Duitse clubs relatief enorm hoog zijn. En sponsors komen op je club af als je veel fans hebt, ook weer een positief iets voor het Duitse voetbal. Tel daarbij ook nog de goede jeugdopleiding op en je kan gaan zien dat het Duitse voetbal de toekomst heeft! Althans, zo zie ik het wel gebeuren..

23 februari 2012 om 12:57

Je hebt gelijk maar dat is toch totaal niet opvallend. Duitsland is het land dat met afstand de meeste inwoners van de Eu heeft. Voetbal is daar de nummer 1 sport. Met afstand het meeste aantal geregistreerde voetballers en voetbalclubs. En daarnaast is het een welvarend land. Dus voor mij i.i.g totaal geen verrassing.

En nu nooit meer iets over het Hondstrouwe legioen en het 'ajax-publiek' dat afhaakt als het minder gaat....beiden gewoon trouwe supporters waar de twee grootste Nederlandse clubs recht op hebben!

Leuk een wedstrijdje kijken wie de langste heeft. Wat een non-discussie zeg. Ajax verkoopt de meeste kaarten dat is een feit. Dat er vervolgens een groot deel niet komt kijken naar iets waarvoor ze betaald hebben is gewoon dom van die mensen.

Supporters die zo hard moeten verkondigen dat zij o zo trouw zijn is ook om misselijk van te worden. Blijkbaar ben je toch niet zo zeker van je mede supporters dat je elke keer moet lopen schreeuwen dat jij o zo trouw bent aan je cluppie. Moedig je club gewoon aan en ga het over voetbal hebben of zo. In plaats van lopen te pochen dat je o zo trouw bent, je medesupporters zo trouw zijn en dat jullie samen de meest trouwe supporters van de wereld zijn.

22 februari 2012 om 16:57

Amen

Wat maken veel met name Feyenoordsupporters zich druk hierover. Ja bij jullie zit het altijd helemaal vol met het geweldige legioen en bij ons zit er alleen iemand als het goed gaat. Zo beter?

Zucht... je kan er geen prijs mee winnen ofzo

22 februari 2012 om 16:59

3 sterretjes en het zit nog niet eens vol?
Wat een grap zeg.. dat jullie succes supporters waren en zijn wisten we al maar dat het zo erg is..

22 februari 2012 om 17:14

Wat heeft het aantal sterren er nou mee te maken? Verder vind ik het best zielig hoe jullie jezelf altijd ophemelen over het o zo trouwe legioen en ons succes supporters noemen. ( kan me nog een feyenoord -ajax herinneren waar een groot deel van het legioen het liet afweten, omdat op voorhand al duidelijk was dat ajax deze wedstrijd ging winnen. )
Maar goed, je moet toch ergens je voldoening uit halen als het op het veld al jaren niet om aan te zien is

22 februari 2012 om 17:48

Je hebt gelijk bij ons is het al jaren niet goed, maar wij zijn er elke wedstrijd.
Je hoort ons, elke wedstrijd.
Je hoort ons dus ook als het niet goed gaat, elke wedstrijd !

Daar kennen jullie nog heel wat van leren ; !
Wees er maar trots op dat meer dan 20 % niet eens komt opdagen;

22 februari 2012 om 19:43

Je hoort jou natuurlijk schreeuwen in het stadion?

22 februari 2012 om 18:29

ellocoafca

Inderdaad maken heel wat Feyenoordsupoorters zich druk over alles wat Ajax aangaat. Dat komt gewoon, omdat ze zelf een minderwaarheidsgevoel hebben tegenover de mooiste en meest succesvolste en ook nogeens, enige driesterrenclub club van Nederland.

5 Duiste ploegen in de top 10. Dit zegt genoeg over hoe voetbal in Duitsland leeft. De Bundesliga vind ik persoonlijk een leukere competitie dan de Italiaanse, in Italie zijn de tribunes nooit vol en verdedigend, Op een paar uitzonderingen na. In Duitsland is bijna iedere wedstrijd uitverkocht. Verder doet Ajax het moet een 13e plaats beter dan mijn verwachtingen. Dan wel weer jammer dat 13 het ongeluksgetal is, zou dit iets met de uitschakeling van dit jaar te maken hebben ?

Word niemand daar nou moe van? Van dat eeuwige gezeik wie de trouwste supporters heeft, het volste stadion, de meeste fans?

Om maar meteen mijn eigen vraag te beantwoorden: Blijkbaar genoeg mensen die daar niet moe van worden gezien de eindeloze nutteloze discussies hierboven...

22 februari 2012 om 17:56

Hulde voor deze reactie. Ik ben Ajacied maar erken zonder problemen dat Feyenoord ook een zeer grote club. Gezonde rivaliteit moet kunnen, maar wanneer ik de meeste reacties hier boven lees haak ik af.

Wat er in Duitsland gebeurt is fantastisch. Ik ben niet echt een kenner van hun voetbal, maar de sfeer in de stadions lijkt me altijd wat vriendelijker dan waar dan ook. Misschien geen toeval dat je vaak fans van Dortmund en Schalke rond de derby's ook bij elkaar ziet. Mensen staan niet jarenlang op een wachtlijst omdat ze zin hebben in een potje vloeken en agressief gedragen. Ik kan me dat niet voorstellen.

De 13e plek van Ajax slaat nergens op, dat geef ik eerlijk toe als seizoenskaarthouder van Ajax. Tegen Utrecht stond er in de telegraaf en VI gewoon weer bijna 50.000 toeschouwers. In werkelijkheid waren het er tussen de 20.000 en 25.000, een blamage.

Wij zijn zo'n beetje de enige club in Europa met meer seizoenskaarthouders als toeschouwers, niet echt iets om trots op te zijn

Ben benieuwd of er uberhaupt een Italiaanse club bij zit, altijd als ik italiaans voetbal kijk, zie ik 3/4 van het stadion gewoon leeg...

22 februari 2012 om 19:53

Inter en Milan stonden net boven Feyenoord met gem. 45.000-50.000
En dat in Stadio Guiseppe Meazza met 80.000 plaatsen

De statistieken hebben ook te maken met seizoenskaarten. Deze worden altijd meegeteld, terwijl veel daarvan als relatie-uitjes worden gebruikt. Ken een paar bedrijven die twee of soms meer seizoenskaarten hebben die vaak op de zaak blijven liggen. En grote clubs hebben relatief meer seizoenskaarten dan kleine clubs dus..

Dit onderzoek slaat vrijwel nergens op want bij Ajax zie je vrijwal altijd lege plekken behalve bij wedstrijden tegem Feyenoord, PSV en Twente maar dan tegen NEC niets een de helft van het stadion en dat doodleuk op tt zetten 44.000 man aanwezig. Mar bj Feyenoord zit het altijd vol ook in mindere tijden

En dan hoor je zondag nog al die anti-ajax supporters: de Arena zit weer eens lekker vol, jullie zijn allemaal internet supporters, glory hunters en weet ik veel wat allemaal en toch zitten we gemiddeld 94% procentueel vol ; Denk daarbij nog aan die wedstrijd ergens begin december volgens mij of november of zo, toen er extreme weer omstandigheden waren en de metro's niet reden, hoe leeg de Arena toen welniet zat en dan alsnog 94%

bij Feyenoord heb je bij een groot aantal wedstrijden altijd de zogenaamde buffer vakken die leeg blijven om de 'uit' supporters heen! daarom zijn er altijd een paar duizend lege plekken! om die buffer vakken heen zit het altijd helemaal vol!

23 februari 2012 om 01:09

Toch mooi dat jullie dat excuus keer op keer blijven gebruiken haha. Misschien zou je gewoon een keer een fatsoentelijke uitvak moeten maken zoals elk stadion heeft. Maar dat doen ze in R'dam niet want dan is hun excuus niet meer gelden en is duidelijk dat het stadion gewoon niet volle kan komen te zitten door het beperkt aantal supporters. Dat Feyenoord zo weinig seizoenkaarten verkoopt ten opzichte van Ajax zegt al genoeg.

Daarbij heeft Ajax een groot landelijkheid. Feyenoord heeft dat veel minder. Wanneer ik in Eindhoven op de trein stap dan zit die vaak op een wedstrijddag al behoorlijk vol met supporters uit het zuiden (maastricht/venlo) etc terwijl ik vrijwel nooit een supporter met een Feyenoordshirt tegen kom op wedstrijddagen van Feyenoord. Wanneer je als supporter elke thuiswedstrijd 200km moet reizen dan laat je wel eens af en toe een wedstrijd tegen Excelsior of VVV lopen....vrij logisch aangezien velen ook nog een sociaal leven buiten het voetbal hebben.

het blijven grote namen in europa, niet verownderlijk dus.

Had echt never nooit verwacht dat Borussia Dortmund gemiddeld meer toeschouwers heeft als Barca, Real, Man U en Bayern Munchen

Wist wel dat voetbal erg populair is in Duitsland en dat de stadions aardig vol zitten elke wedstrijd, maar het zegt ook wat over de economie van Duitsland denk ik. Die blijft aardig stabiel, ondanks de economische crisis, dus financieel gezien kunnen meer Duitsers als andere Europeanen naar wedstrijden gaan, want er zitten aardig wat Duitse ploegen in de top-30.

22 februari 2012 om 20:54

met 82 miljoen inwoners en een sterke economie mag dat ook wel he

Dortmund staat al jaren in de top 3 en nu weer eens bovenaan. Nur der Bvb!

Heel trots hoor die Ajacieden op hun 13e plaats.
Maar als er in de Kuip net zoveel mensen konden dan in de Arena zou Feyenoord veel hoger staan dan Ajax.
De Kuip zit bijna altijd vol zelfs afgelopen zaterdag tegen RKC Waalwijk.

22 februari 2012 om 22:28

Klopt wat je zegt, maar bij ajax wordt een te vertekend beeld gegeven. Ik heb naar de wedstrijd ajax- utrecht zitten kijken en het viel me op dat het stadion voor de helft leeg was. Ik dacht aan 25 tot 30.000 man. Toen ging ik op Teletekst het echte aantal bekijken en toen stond er gewoon 45880 supporters. Bij feyenoord komt het redelijk overeen.
Ook gaan ze hier uit van verkeerde cijfers. Bij Feyenoord kunnen er maximaal 48000 in zonder uitsupporter. Haal dit ervan af + bufferzones en je komt zo rond de 44000 plekken. Er is geen sprake van goed onderzoek.

22 februari 2012 om 22:41

Er zaten er bij Ajax ook maar 25.000 tegen Utrecht hoor.

23 februari 2012 om 16:01

@fr-4life

Bij Feyenoord geeft men ook het aantal verkochte kaarten weer , en niet het aantal mensen dat daadwerkelijk komt. Er zijn slechts 5 clubs in de Eredivisie die op basis van opkomst het toeschouwers aantal weergeven. Misschien dacht je dat het bij Feyenoord anders was , maar ook daar heeft men een no show percentage van 10 procent. Het excuus dat dit aan buffervakken ligt telt niet , aangezien het no show percentage berekent word op basis van verkochte kaarten en de opkomst. (dus niet de maximale capaciteit). Buffervakken kunnen niet verkocht worden , dus tellen ook niet mee.

Hier heb je het volledige artikel , mocht je geintresseerd zijn :

http://www.nrcnext.nl/ blog/2012/02/10 /next-checkt- er-waren-45-880- toeschouwers-bij- ajax-fc-utrecht/

Was het niet zo dat Ajax en Feyenoord valse en foute nummers doorgaven om meer geld te krijgen of zoiets dergelijks? dus totaal niet terecht

Schitterend die jaloezie van al die treurige Feyenoorders die hun best doen om te denken dat ze de meeste/beste supporters hebben. Wat is dat toch daar in Rotterdam haha. Voelen jullie je nu echt zo laag ten opzichte van Ajax en Amsterdam dat je altijd alles moet ontkrachtingen.

Treurig dat je in je leven zoveel jaloezie naar een andere stad en club moet hebben. Nu snap ik waarom R'dam zo'n agressieve stad is. Wat moeten die mensen daar een vervelen leven hebben zeg :D.

23 februari 2012 om 10:15

In Rotterdam zit wel de Economie. Maar een paar prijsjes meer maakt je echt geen grotere club;

23 februari 2012 om 10:59

Ik weet niet hoor maar er zijn geen Feyenoorders die dit hebben ontkracht maar de NRC met medewerking van Ajax en alle andere eredivisieclubs.

23 februari 2012 om 13:48

Waarom denken ajacieden altijd dat iedereen jaloers op hun is? Stelletje muppets zijn jullie eigenlijk ook. Geloof me dat als iemand niet voor Ajax dan is niet jaloers op Ajax, echt nooit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren