Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Wat Wijnaldum doet bij het eerste, dat kan ik ook, makkelijk zat'

Laatste update:
/

Art Langeler zit bij PSV wekelijks met de trainers bij elkaar om te kijken hoe techniek ingezet kan worden. Zo worden er elk jaar gesprekken gevoerd met jeugdspelers over hun ontwikkeling. Volgens de hoofd jeugdopleiding van de Eindhovense club worden kinderen in Nederland nog te weinig aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. "We pamperen nog te veel."

"Vraag aan jongens van zeventien, achttien jaar: waar vind jij nou dat je staat ten opzichte van Jong PSV of het eerste elftal? Er is er altijd wel één bij die zegt: 'Wat Wijnaldum doet bij het eerste, dat kan ik ook. Makkelijk zat'", vertelt Langeler in het Algemeen Dagblad. PSV beschikt echter over alle trainingsdata en zo kunnen de jeugdspelers precies zien wat bijvoorbeeld de aan Newcastle United verkochte middenvelder vorig seizoen aan arbeid leverde, zoals acties per minuut in partijtjes of aantal sprints op maximaal vermogen.

"En tegelijkertijd laten we dan zien: dit en dit lever jij. Dus beste jongen: je moet nog wel even flink aan de bak voor je aan de Wijnaldum-norm zit." Langeler hoopt dat jeugdspelers vervolgens bewuster gaan worden van de mogelijkheden die PSV biedt. "Oké, de meetgegevens zeggen dat ik vaker diep kan gaan, ik ga op onze trainingsvelden Mark van Bommel aanschieten hoe ik dat kan doen. En ik vraag om hulp van onze bewegingswetenschapper."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
21 augustus 2015 om 08:22

Art Langeler wil hier gewoon duidelijk maken dat ze met veel jeugdspelers praten, om te kijken hoe zij aankijken op hun eigen positie/ontwikkeling richting het eerste. Door middel van techniek en/of statistieken willen ze spelers er bewust van maken, dat ze (in de meeste gevallen) nog niet op het niveau van een selectiespeler zit, zoals het voorbeeld met Wijnaldum aangeeft.

Ze proberen gewoon de jeugdspelers bewust te maken en zich door te laten ontwikkelen door harder te werken.

21 augustus 2015 om 08:25

Bewustwording van statistieken. Volgens mij gebeurd dit al overal ter wereld. Maar Art ziet het voor het eerst bij een topclub. Maar alsnog alles wat hij in de tekst hierboven komt te zeggen komt als los zand over.

21 augustus 2015 om 08:30

Het Fieldlab bij PSV is wel wat meer dan dat hoor. Uniek in Nederland, maar jij blaat liever zonder je in te lezen.

21 augustus 2015 om 09:06

los zand? dikke onzin. Het fieldlab dat psv heeft is waarschijnlijk de beste van Nl.
Het is juist mooi dat je met zulke statistieken spelers bewust kan maken dat ze harder moeten werken. het maakt de trainingsmentaliteit meetbaar

21 augustus 2015 om 09:53

Inderdaad, er komt wel meer bij kijken dan de standaard statistieken.

Dat fieldlab is enorm hightech. Ik durf niet te zeggen dat het uniek is in de wereld maar er wordt zelfs geanalyseerd met drones etc en dat is toch iets relatief nieuws en behoorlijk innovatief. Eindhoven is meerdere malen uitgeroepen door slimste regio ter wereld en PSV werd nauw samen met bedrijven die daar aan bijdragen.

Ajax en Feyenoord doen ook behoorlijk wat analyses met technologie maar PSV is daar eerder mee begonnen en heeft wellicht een kleine voorsprong op dit gebied.

21 augustus 2015 om 10:52

@ Hoppa!

Uniek in Nederland ? In 2011 begon men met de bouw van het "ajax/adidas micoach Performance Centre", een idee/plan uit 2008. In 2012 ontstond bij PSV het idee om het Fieldlab te bouwen. Net zoals bij PSV was dat ook in samenwerking met meerdere partijen, uniek is het dus niet. Al is het uiteraard wel goed dat je als topclub zijnde je de beschikking hebt over zo'n onderzoek faciliteit. Ook in Europa zijn er meerdere clubs die over zo'n onderzoek faciliteit beschikken, volgens mij zijn ze ook allemaal geïnspireerd door het Milan Lab van AC Milan.

Dat praten met spelers om ze bewust te maken van wat het nou inhoud om een topsporter te zijn en wat daarvoor nodig is, is echt een essentieel onderdeel. De ego's van jonge spelers vandaag de dag zijn ze hoog als het Burj Khalifa gebouw,

Bij Ajax gaan ze nog een stapje verder, in samenwerking met de sponsors/partners is men ook overeengekomen om spelers in de jeugd niet meer automatisch maar te overladen met luxe cadeau's en perks. Eerst moet er gepresteerd worden voordat je dat soort dingen kunt krijgen, want ook dit heeft veel invloed op jonge gasten en leid af van de "topsport mentaliteit". Nu ben ik wel nieuwsgierig of ze dit ook bij PSV doen ?

21 augustus 2015 om 11:32

In 2012 onstond het idee? Psv experimenteert al sinds 2005 met dit soort technieken. Het is alleen vrij recentelijk dat ze het een officiële naam hebben gegeven.

21 augustus 2015 om 11:44

@ Panerai

Volgens de site van PSV ontstond het idee in 2012, ik zal je de link wel even sturen want je mag volgens mij hier geen links meer plaatsen. Dat PSV al langer experimenteert geloof ik wel, dat geldt ook van andere clubs, maar het idee om zo'n onderzoek faciliteit te bouwen komt volgens jullie eigen club site uit 2012.

21 augustus 2015 om 11:57

Hoi Afca, van Breukelen zegt toch iets anders in dat filmpje wat ik je zojuist hebt doorgestuurd. Maargoed boeit niet zo veel, het is in iedergeval mooi dat Nederlandse clubs zich bezig houden met dat soort technologien.

21 augustus 2015 om 12:31

@ Panerai

Ik ben het ook met je eens, het is eigenlijk ook een non discussie. Je hebt gelijk, hoe meer Nederlandse clubs het voetbal ook wetenschappelijk benaderen des te beter, wat dat betreft liep Nederland toch wel een hele tijd achter op het buitenland. Nu weet ik niet hoe jij erover denkt, maar ik heb zo het idee dat er in Nederland nog veel meer mogelijk is dan wat we eruit halen.

In mijn reactie reactie op "hoppa!" was ik ook nieuwsgierig of PSV ook begonnen is om jonge spelers niet automatisch meer te overladen met luxe cadeau's en andere perks ? Ook al die materiële zaken leiden behoorlijk af van de topsport mentaliteit (zo noem ik het maar even of dragen bij aan die gemakzucht), zodat de jonge spelers leren dat er eerst echt gepresteerd moet worden voordat je geld, luxe artikelen en ander perks kunt krijgen.

Velen zagen het als vanzelfsprekend dat ze van alles kregen, maar daar eigenlijk niets of niet voldoende zelf tegenover zette. Wat natuurlijk niet vanzelfsprekend is, want de meeste jongens van hun leeftijd kunnen zich dat soort zaken natuurlijk niet veroorloven. Thanks for the link van de video, ik zal deze zeker later deze middag even bekijken, ik ben zo ie zo wel geïnteresseerd in hoe clubs wetenschappelijk tegen het voetbal aankijken.

Oh ja, nog even compleet off topic, klopt mijn vermoeden, wat gebaseerd is op jouw nickname; dat jij ook een liefde hebt voor mechanische horloges ?

De wijnaldum norm?

Dan is psv ook snel tevreden want Wijnaldum is niet echt een hoogvlieger als je het mij vraagt. Maar goed een kinderhand is snel gevuld...

21 augustus 2015 om 08:47

Als iedere speler voor het bedrag wordt verkocht als Wijnaldum heeft opgeleverd, lijkt me idd een mooie norm!

21 augustus 2015 om 08:50

In dit voorbeeld gaat het om geleverde fysieke arbeid. Daarin is Wijnaldum toch echt wel een stevige norm hoor.

Maar kennelijk snap je het hele artikel niet. Jammer, want het is interessante materie.

21 augustus 2015 om 08:51

@lwder79

Wijnaldum wordt als voorbeeld aangehaald door een jeugdspeler, op de vraag waar hij staat, ten opzichte van spelers in Jong Psv, of het eerste.

""vraag aan jongens van zeventien, achttien jaar: waar vind jij nou dat je staat ten opzichte van Jong PSV of het eerste elftal? Er is er altijd wel één bij die zegt: 'wat Wijnaldum doet bij het eerste, dat kan ik ook. Makkelijk zat'""

21 augustus 2015 om 08:52

Gaat om zn trainings- en wedstrijd inzet.

21 augustus 2015 om 08:53

Als je elf spelers hebt van het niveau wijnaldum wordt je elk jaar fluitend kampioen dus dat zal best een mooie norm zijn.

21 augustus 2015 om 08:58

Haha. Inderdaad. Hij weet gewoon niet zo goed waar hij over praat. Zelfs al had je er 1 in de goal staan.

21 augustus 2015 om 10:10

Of je leert gewoon begrijpend lezen. Misschien moeten ze daarvan ook statistieken van een gemiddelde nederlander aan jou laten zien. Zie jij dat je ook nog een lange weg te gaan hebt.

21 augustus 2015 om 10:35

Slimme opmerking man. Begrijpend lezen is een vak apart voor sommige mensen zie ik wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren