Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vinícius Júnior barst ineens in huilen uit tijdens persconferentie Brazilië

Laatste update:

Vinícius Júnior is maandag in huilen uitgebarsten tijdens een persmoment van Brazilië. De aanvaller van Real Madrid werd in het verleden veelvuldig racistisch bejegend, met name in LaLiga, en hij vertelde nu wat de impact van racisme is op zijn dagelijkse functioneren.

Komende dinsdag neemt Brazilië het in een vriendschappelijke wedstrijd op tegen Spanje, uitgerekend in het Santiago Bernabéu waar Vinícius Júnior de thuiswedstrijden in de competitie afwerkt.

Tijdens het persmoment werd Vini gevraagd naar hoe hij omgaat met racisme in de Spaanse stadions en op sociale media. De Braziliaanse vleugelspits kon zijn tranen in eerste instantie in bedwang houden, maar na twintig minuten barstte hij in huilen uit.

“Het is iets heel triests, het is iets dat hier in elke wedstrijd en iedere dag gebeurt. Elke keer dat ik erover begin word ik verdrietiger. En alle zwarten in de wereld worden triester. Het is iets treurigs.”

“Het is iets dat dagelijks gebeurt. Niet alleen in Spanje, maar in de hele wereld... Het overkwam mijn vader ook, ze verkozen een blanke man boven een zwarte man", zei Vinícius, zonder precies uit te leggen wat zijn vader overkwam. "Het is iets dat ik merk en ik vecht dagelijks. Ik vecht zodat het in de nabije toekomst niemand meer zal overkomen.”

Even later kwamen de tranen bij Vinícius los en bleef hij veertig seconden stil. Hij was volledig overstuur. “Ik voel me wel enorm gesteund door mijn teamgenoten en door de andere spelers. Ik hoop en wens dat het racisme zal afnemen.”

“Ik hoor racisme al een hele tijd aan en ik voel me steeds verdrietiger. Op deze manier heb ik steeds minder zin om te voetballen. Ik wil alleen maar spelen om geweldige dingen te laten zien. Mijn familie steunt mij en ook de fans zeggen dat ik moet blijven vechten. Ik ben op zoek naar gelijkheid in de nabije toekomst”, aldus Vinícius Júnior.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

“Op deze manier heb ik steeds minder zin om te voetballen” dat is toch wel wat je merkt bij hem af en toe. Sinds dat hij racistisch wordt bejegend houdt hij zich steeds meer bezig met het geruzie, geklaag etc. Voor dit allemaal was het eigenlijk helemaal niet zo een speler die klaagt etc, maar het heeft hem binnen de velden als persoon gewoon veranderd. Hij blijft een van de beste ter wereld, maar hoe moeilijk het ook is hij moet er mee leren leven, want dit soort trieste mensen blijven er altijd.

25 maart 2024 om 18:23

Ben het grotendeels met je eens en er moet ook harder op getreden worden vind ik, maar dat geruzie en geklaag heeft hij altijd al wel gedaan hoor.

25 maart 2024 om 18:32

Nou ik heb dat dan niet gezien op het begin dat hij hier was.

25 maart 2024 om 18:50

Pure onzin. Elke normale mens kan zien dat Vini zijn gedrag meteen veranderde na dat racisme-gedoe van de fans. Elke persoon kan breken, en zoals je kunt zien gebeurt dat nu bij Vinicius.

25 maart 2024 om 19:29

Oh dus als hij een kwal is richting zijn tegenstanders, dan mag je hem racistisch bejegenen ? Wat n flauwe kul

25 maart 2024 om 19:35

Ik vraag me echt af wat er anders is, vroeger klaagde spelers ook wel eens over racisme, ik bedoel het is er altijd al geweest. Vroeger zelfs veel erger denk aan Ferencvaros en Lazio Roma. Dit is echt behoorlijk afgenomen en ja het is er nog steeds en elke keer is te veel, maar hoe kan het zo zijn dat mensen als Seedorf, Ronaldo, Kluivert etc hier zo anders op ingaan dan de huidige generatie? Heb soms wel het gevoel dat iedere incident veel groter gemaakt wordt.

25 maart 2024 om 19:58

Waarschijnlijk voelden speler toen geen vertrouwen om hier publiekelijk op in te gaan. Bang dat ze niet publiekelijk gesteund zouden worden en de bonden het waarschijnlijk iets serieus zouden nemen.

25 maart 2024 om 20:38

Ik denk dat een hoop mensen een hekel hebben aan de speler Vinicius. De manier waarop ze hem dan proberen te raken (met succes) is door racistische uitspraken te doen. Slaat nergens op natuurlijk, maar het heeft wel effect.

25 maart 2024 om 18:47



Vini hoeft hier helemaal niet mee te leren leven (dat kan namelijk niet), wat wel moet is dat mensen moeten stoppen met denken dat het betreden van een voetbalstadion een vrijbrief is om je als een volslagen malloot te gedragen. Ik durf er namelijk vergif op te nemen dat het grootste deel van al deze stoere mannen en vrouwen die Vini structureel racistisch bejegenen dit niet in het echte leven tegen een donker persoon zouden durven doen, aangezien ze dan naar alle waarschijnlijkheid een mooie poffert op de neus kunnen verwachten.

Wat hierboven gesteld wordt over Vini's gedrag is ook onzin, er is een duidelijke kentering in zijn gedrag zichtbaar vanaf het moment dat hij vaker en vaker racistisch bejegend is. Tot het moment dat hij ging presteren en een daadwerkelijk gevaar werd voor tegenstanders, zagen de meesten hem vooral als lachtertje, werd hij met rust gelaten, en was zijn gedrag binnen de lijnen ook prima.

Stay strong Vini, hoge bomen vangen veel wind, maar geen mens zou mee moeten maken waar hij nu al jarenlang doorheen gaat, al helemaal niet iemand die buiten het veld zoveel goeds doet.


25 maart 2024 om 18:58

Dat incident in Valencia was in mei 2023. Daarvoor had deze jongen het wekelijks al aan de stok met z’n tegenstanders. Kijk maar eens hoeveel gele kaarten hij daarvoor al pakte.

25 maart 2024 om 19:33

Wat wil jij bereiken ? Je moet en zal je gelijk halen.. toen tadic, alvarez en martinez het deden bij ajax was het grinta. Nu is het vini en dan is hij lastig.. racisme is gewoon out, klaar, finito, basta. Ongeacht het gedrag

25 maart 2024 om 19:35

Dat klopt helemaal niet, die jongen is al ver voor dat geval in Mestalla structureel racistisch bejegend door Spaanse fans. Die pop aan de brug wat Vini moest voorstellen was eerder in januari 2023, inclusief een grote groep Atletico fans die hem racistisch bejegenden buiten en in het Metropolitano. Daarvoor is hij ook al racistisch bejegend in Pamplona, Mallorca, Sevilla, Barcelona, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Om dan verder te gaan naar het aantal kaarten wat hij pakte voor mei 2023, aangezien het hier om Spanje/la Liga gaat; een in 18/19 in de CdR, vijf in 19/20 over alle competities, drie in 20/21 over alle competities. Dat zijn aardig wat kaarten voor een aanvaller, maar als je dan uitkomt op 9 kaarten in ruim 90 wedstrijden, valt dat in verhouding toch wel mee?

Toen gingen vanaf 21/22 zijn prestaties in een stijgende lijn omhoog, en vanaf dat moment volgt ook het racisme vanaf de tribunes gestaag, met als gevolg daar weer van de kaarten. 6 in dat seizoen, tien in 22/23 (waarvan 6 in uitwedstrijden), en dit seizoen staat hij al op 5. Het is gewoon een feit dat hij een stuk meer kaarten pakt sinds het racisme op de tribune zijn kant op is toegenomen, hij staat zeker in uitwedstrijden een stuk geagiteerder op het veld.

Vergelijk dat met zijn gedrag in de CL (al is dat lastig met die negatieve uitschieter tegen Leipzig als meest recente pot), daar wordt hij op bezoek ook uitgefloten, maar zolang het daarbij blijft is er weinig bijzonders aan Vini's gedrag. Dit seizoen heeft hij zijn meeste aantal kaarten in een seizoen gehaald met twee uit vijf (beiden tegen Leipzig), in alle andere seizoenen is het niet verder dan een kaart in een gehele run gekomen.

25 maart 2024 om 19:37

@Damsterdam Atletico vergeten? Toen een bruine pop met het shirt vini aan een brug werd gehangen? Of ben je dat vergeten?

25 maart 2024 om 19:38

Ik geef m’n mening op een forum. Dat is het hele concept. Als je daarnaast goed leest zie je dat er een onderscheid is tussen racisme richting Vini en zijn eigen gedrag richting tegenstanders.

25 maart 2024 om 19:39

Heb je gelijk in. Die was ik even vergeten. Walgelijke actie. Ik vind alleen dat we ook kritisch moeten blijven op Vini zelf, want zijn gedrag naar tegenstanders komt naar mijn mening niet voort uit racisme.

25 maart 2024 om 19:41

@Joshuak ben het helemaal eens met jou. Bedoel niet het racistische gedeelte mee leren leven, maar als hij in het veld staat (hoe moeilijk dat ook is) gewoon dat gevoel aan de kant zetten en voetballen. Ik begrijp hem volledig want het gevoel krijgen dat je er niet bij hoort ken ik zelf ook al is het bij hem natuurlijk zoveel erger, maar hij moet zijn emoties onder controle krijgen op het veld, want hij behoort al tot de beste ter wereld met Jude, mbappe etc. Maar ik heb het gevoel dat hij echt beter kan zonder al dat geklaag.

25 maart 2024 om 21:54

Het zou de fans van clubs sieren om een x zelf een actie te starten van stop racisme. Het zijn elke x de voetballers die moeten roepen stop dit stop dat. Kijk die Vinicius maakt zoveel mee en elke x moet hij zichzelf verdedigen. Ik vind het echt gestoord man en nogmaals het zou de fans echt sieren als zij met boordjes gaan staan in de stadion van stop racisme. Als 1 club begint volgt de rest en dan hebben we een begin.

Het is toch in en in triest dat dit nog gebeurt anno 2024. Ik denk dat we hier niet van gaan leren totdat er gepaste straffen voor gaan uitgedeeld worden. De harde hand is het enige wat helpt. En voor de mensen die deze jongen altijd afzeiken, gedraag je. Je ziet nu met eigen ogen wat deze jongen allemaal heeft geinternaliseerd. Laten we geen maatschappij gaan worden die zo hard is geworden dat we het slachtoffer nog een trap na geven omdat zijn maniertjes ons niet bevallen. Die maniertjes zijn een gevolg en niet de oorzaak

25 maart 2024 om 18:23

/laten we geen maatschappij gaan worden die zo hard is geworden dat we het slachtoffer nog een trap na geven omdat zijn maniertjes ons niet bevallen. Die maniertjes zijn een gevolg en niet de oorzaak/

Sterk dat je dit zegt, echter heb je ondertussen mensen die beweren dat het Vinicius zijn eigen schuld is. Met andere woorden: Hij roept de racistische uitingen zelf op zich af.

Of: 'het is geen racisme, maar een manier om hem uit zijn spel te halen'.
Of, dat hij het hierover heeft, is voor diezelfde mensen al aanleiding om te zeggen dat hij degene is die racisme in leven houdt... Je moet het namelijk geen aandacht geven, dan gaat het vanzelf wel weg...

Je kan een bingokaart vullen met dit soort bizarre antwoorden.

Ik zie het overigens nooit gebeuren dat er keiharde straffen worden opgelegd aan supporters of clubs die zich hieraan schuldig maken. Het is voor de mensen die ergens op de bergtoppen zitten gewoonweg niet belangrijk genoeg.

25 maart 2024 om 18:29

Niet alles is natuurlijk racisme, dat kun je alleen per situatie beoordelen. Maar er zit wel ergens een kern van waarheid in dat als supporters denken hem op die manier te kunnen raken en daarmee zijn spel denken te beïnvloeden, dat het daarom vaker voor kan komen. Supporters doen het vaker, zoals de liedjes over de keeper van den Haag, pizza roepen bij de uittrappen van Verhoeven. Alles om spelers uit hun spel te halen. Ik ben daar zelf faliekant tegen, in mijn ogen support je het eigen team, de tegenstander heb je niets mee te maken.

25 maart 2024 om 18:37

@ Tjeerd, oprechte vraag waarom je denkt dat het niet kan? Waarom kan dat niet een reden zijn. Ik volg het Spaanse voetbal niet goed maar krijg vooral mee dat het Vinicius overkomt. Andere spelers nagenoeg nooit bij mijn (misschien) wat beperkte kennis. En als ik een keer iets van Real zie valt deze jongen mij echt nooit mee. Deze jongen belichaamd voor mij de totale staat van het voetbal met alle uitersten. Hij laat alles zien wat mooi is aan de sport en laat alles zien wat mis is met de sport. Op 1 of andere manier lukt het mij moeilijker om daar net zo'n gevoel bij te hebben als de situatie die Gangstarr hieronder beschrijft. Daar kan ik met mijn pet niet bij. Nu bekruipt mij toch wel eens dat het een spreekkoor is die gewoon echt niet door de beugel kan in plaats van je superieur verheven voelen als ras boven een ander ras.

Ik denk dat een hoop mensen onderschatten hoe racisme voelt. Ik spreek uit ervaring (nog niet in de buurt van wat Vinicius meemaakt). Maar het is moeilijk je er goed tegen te weren, het is echt lastig om je er niks van aan te trekken, want je voelt gewoon dat een deel van de bevolking je er nooit bij zal willen hebben hoe succesvol je ook bent en hoe goed je het ook probeert te doen. Ik hoop echt dat ze in Spanje harder gaan optreden en vooral dat fans elkaar meer gaan aanspreken.

25 maart 2024 om 18:47

Bedankt voor het delen van je ervaringen. Het is naast jou mer mij en vele anderen gebeurt. Het is verschikkelijk en er moet iets an gedaan worden. Al zal dat helaas nog steeds tijd kosten.

25 maart 2024 om 20:08

Kan ik beamen. Het is zo vernederend. En je kan er inderdaad niks tegen doen. Het is ook altijd een grote groep die dat doet, net als bij pesten. Dan kun je er niet tegen in gaan, of je loopt risico om in elkaar gebeukt te worden. De reacties op voetbalzone word ik vaak ook droevig van. Als er iets over racisme gemeld wordt, dan wordt het vaak extreem hard bagataliseerd. Dat vind ik erg jammer.

Hmmja, ondanks dat het extreem zwaar is, is dit niet heel handig. De idioten die dit sowieso doen zullen dit zien als zwakte en dat ze hem raken, en dan gaan ze er zeker niet mee stoppen, integendeel.

25 maart 2024 om 18:16

Dus? Moet je het dan doodzwijgen de rest van je leven? Als een Joodse speler zo werd aangevallen dan zou het hele stadion leeg zijn de volgende wedstrijd

25 maart 2024 om 18:19

Vel ik een waardeoordeel? Dit gaat tegen hem werken. Je hoeft geen studie te hebben gevolgd om tot die treurige conclusie te komen.

Op de Joodse vergelijking ga ik niet in. Racisme en discriminatie is jegens elke bevolkingsgroep of groeperingen extreem treurig. Ik ga daar geen wedstrijd van maken.

25 maart 2024 om 18:47

/Op de Joodse vergelijking ga ik niet in. Racisme en discriminatie is jegens elke bevolkingsgroep of groeperingen extreem treurig. Ik ga daar geen wedstrijd van maken./

Ik begrijp denk ik wel wat Sharky222 zegt. Het is geen kwestie van een wedstrijd. Dit heeft met identiteit en 'macht' te maken. We zijn al weet ik veel hoeveel voorbeelden verder van zwarte spelers die racistisch worden bejegend.

Soms zien we dat praatprogramma's hier wat aandacht aan besteden, en dan zie je een paar tafelgasten uiterst geschokeerd met de mond open en wenkbrauwen opgetrokken kijken.

Soms zien we dat directeuren van clubs die beschuldigd worden van racisme de boel omdraaien en beweren dat de speler in kwestie het allemaal zelf uitlokt. We zien nietszeggende campagnes van UEFA of FIFA of een Frenkie de Jong en Georgino Wijnaldum die schattig hun armen naast elkaar houden, als de inhoud van een pot duo penotti...

Er gebeurt van alles en nog wat, behalve het doorvoeren van keiharde sancties waar iedereen misselijk van zou worden. Als je DIEP in de portemonnee van clubs of toeschouwers gaat wroeten, dan verwacht ik een (lichte) afname te zien. Maar alleen keihard straffen werkt m.i. niet. Educatie is broodnodig om door die simpele lege schedels te kunnen doordringen.

Als dit een Joodse speler betrof, of als Joodse spelers dit op dezelfde schaal hier in het Westen zouden meemaken, dan hadden we sancties van een andere orde gezien. En nogmaals, ik ervaar dit echt niet als een wedstrijd, maar een geval van identificatie en 'macht'.

25 maart 2024 om 18:53

Nouja hoe hard ook, het is wel iets wat gebeurd. Nu hebben we het over voetballers, maar ik heb meer medelijden met oom agent die voor een minimum loon word uitgescholden. En racisme zie je overal , in elk land, elk vakgebied en elke cultuur.

25 maart 2024 om 18:54

Ik ben het absoluut niet met je oneens, integendeel zelfs. Maar waar baseer je op dat tegen Joden andere sancties hadden gezien?

25 maart 2024 om 19:07

Ik heb niet meer of minder medelijden met slachtoffers van racisme als de ontvanger bevoordeeld/rijk is.

Racisme focust namelijk op een kenmerk dat losstaat van functie, geld, status en keuzes.

Als iemand bevoordeeld is, spreek hem daar dan op aan. Maak hem belachelijk op de keuzes die hij maakt, als je hem zo nodig wil uitdagen. Maar val hem niet aan op de huidskleur waar hij als onschuldige baby mee geboren is.

25 maart 2024 om 18:30

Denk dat iedereen al weet dat hij er moeite mee heeft. Hij heeft dit al meermaals laten zien. En je ziet in hem een gedragsverandering. Hij is sneller boos en kan minder hebben.
Denk dat dit eerder een schreeuw om hulp is. De clubs en polities zouden eens actief achter dit soort mensen aan moeten gaan. Actief opsporen van dit soort mensen. En voor het leven bannen van het stadion met meldingsplicht bij de politie tijdens wedstrijden.

Al die reclames met stop racisme slaan nergens op. Je veranderd niemand zijn gedachtegang hiermee. Nu blijven dit soort daden zonder gevolgen. En dat moet veranderen denk ik voordat ze überhaupt ermee gaan stoppen.

25 maart 2024 om 18:36

Volledig mee eens. Begrijp me daar ook zeker niet verkeerd. Nadeel is alleen dat als je hier in huilen uitbarst, en ik snap het want het is extreem pijnlijk, dan geef je de idioten die dit doen alleen maar munitie. Want hey, het raakt hem. Mooi. Hij raakt hierdoor uit de wedstrijd, laten we hiermee doorgaan. Ik ben er echt van overtuigd dat mensen op die manier denken.

Politici en regeringen daar moet het inderdaad vandaan komen, want de Eufa / Fifa gaan weinig veranderen. Mooie campagnes, maar het heeft nul resultaat.

25 maart 2024 om 18:51

Maar ja, wat dan exact. Het is helaas moeilijk. Je hebt het over politici maar die politici van alle kanten van het politieke spectrum doen het zelf ook naar mijn mening. Plus dat voetbal wel weer iets mondiaals is dus het blijft moeilijk om hier tegen te strijden.

25 maart 2024 om 18:57

Ik volg persoonlijk Juventus. En die hebben net kenbaar gemaakt dat er nu meer dan 50 cameras hangen in het stadion. Waarbij het geluid ook opgevangen gaat worden. Samen met de naam per stoelen en gezichten kunnen ze daders opsporen. En zullen deze gemeld worden bij de politie. En een levenslang stadion verbod ontvangen. Net zoals het bij Lukaku is gebeurd. Veel mensen zijn toen ook verbannen van het stadion. Gezien weinig hooligans hun verstand gebruiken. Zul je met zulke maatregelen moeten komen in überhaupt iets voor elkaar te krijgen.

Racisme is aan de orde van de dag helaas. Werk zelf bij een bedrijf waar veel verschillende culturen samenkomen en dat gaat op een hele mooie manier. Waarbij er zelfs grapjes her en der over elkaars cultuur worden gemaakt. Dat zou normaal moeten zijn maar is het helaas niet.

Racisme gaat overigens wel wat verder dan iemand neger noemen in mijn optiek.

25 maart 2024 om 18:52

Waarom zou je überhaupt iemand “neger” noemen anno 2024? Ik ben zelf blank en ik heb nooit maar ook nooit de gedachte gehad om een donkere persoon “neger” te noemen.

25 maart 2024 om 19:00

Dat was ook niet wat ik bedoelde, maar ik zie dat het inderdaad onduidelijk is.

Dit stukje gaat met name over huidskleur discriminatie. Racisme gaat veel verder dan dat, dat is wat ik probeerde aan te geven.

25 maart 2024 om 19:46

@mijn optiek

Ik begrijp zeker wat je zegt en je hebt gelijk, maar neger is wel daadwerkelijk onderdeel ervan omdat veel stereotypen worden versterkt door bepaalde vocabulaire wat dus verspreid.

Maar ik begrijp wat je bedoelt. Racisme gaat een stuk verder dan een raciaal vloekwoord.

Ik ben nu 35-jaar, in elke fase van mijn leven te maken gehad met racisme. Ik ben hoofdtrainer bij een 3e klasser, iemand uit publiek riep naar mij: Bij ons dorp zal nooit iemand van jouw soort trainer worden, nooit! Het raakt je gewoon, ook op deze leeftijd. Je wilt gewoon 'normaal' meedoen in de maatschappij, maar sommigen lijken daar anders over te denken.

Ik voel zijn pijn.

25 maart 2024 om 18:24

Ik voetbal bij een 1ste klasser en krijg nog bijna wekelijks pak die jonge met die baard eens harder aan te horen, mijn Nederlandse ploeggenoten met een baard worden wel genoemd met hun rugnummers, ik neem het ze niet kwalijk, nummer 11 is een lastige nummer om te benoemen, ben er inmiddels wel aan gewend hoe geïrriteerd ik ook raak bro.

25 maart 2024 om 19:01

How can I make this about me.. Gaat nu ff niet om jou Gangstarr

25 maart 2024 om 19:04

Gangstarr en ik kennen elkaar al jaren via VZ, ik ondersteunde zijn reactie door ook mijn verhaal te vertellen, snap niet dat jij je bemoeit terwijl je niks zinnigs te vertellen hebt. Waarschijnlijk was jij diegene die moeite had met mijn rugnummer te benoemen 🤣

25 maart 2024 om 19:17

Sheva, ik kan wel een eersteklasser die linksbuiten speelt wel gebruiken haha. Welke regio speel je?

25 maart 2024 om 19:22

Ik denk dat Vinicius het helemaal prima vindt als deze hele discussie niet over hem zou gaan, maar over ethnische minderheden in het algemeen.

Het is namelijk niet het probleem van Vinicius. Het is een probleem van een heel groot deel van de bevolking van onze wereld. En daar valt Gangstarr dus ook onder.

25 maart 2024 om 19:23

Noord Holland bro, als we in Rood/Geel spelen schrijf ik me per direct over! 😎

25 maart 2024 om 19:22

"je wilt gewoon 'normaal' meedoen in de maatschappij, maar sommigen lijken daar anders over te denken."

Het zal nooit toegelaten worden dat mensen zoals jij en ik als 100% volwaardig lid mee mogen doen met de maatschappij. We zijn altijd in andermans huis. Niet als bewoner dat wat te zeggen heeft over het huishouden, maar als een huisdier dat leuk mag blaffen. Maar ga niet grommen, dan moeten we terug naar het asiel. En die groep van sommigen is een aardig grote groep geworden.

25 maart 2024 om 19:27

Ik zou daar tegenover willen stellen dat het niet alleen gaat om mensen zoals 'jij en ik', maar over mensen in het algemeen.

Mensen die anders zijn dan de meerderheid. Als je huidskleur afwijkt van de 'lokaal gebruikelijke' huidskleur, zal je altijd anders aangekeken/behandeld worden.

Misschien niet bewust, misschien zelfs heel onbewust (omdat mensen die zich bewust zijn van het probleem je ook anders gaan behandelen om maar niet onderdeel van het probleem te zijn). Maar het gebeurt.

Of je nu een minderheid in Europa, Amerika, Azië of Afrika bent, je zal altijd anders zijn en behandeld worden.

25 maart 2024 om 19:41

Ik ben ondertussen trouwens ook moe van mensen die haantje de voorste willen zijn met het veralgemeniseren van ervaringen met racisme met "als je wit bent in Papoea Nieuw-Guinea"-achtige reacties. Voor de rest hoor je ze niet, maar als er wat valt te bagatelliseren, gelijk aanwezig.

25 maart 2024 om 19:50

@ridicuul

Dat klopt, want jammer genoeg heb je overal conservatieve mensen die dronken zijn met tribalisme.

De zogezegde 'ontwikkelde wereld' die niet af kan stappen van apen instinct.

25 maart 2024 om 20:15

Roscoe. Ik merk echt dat ik de laatste jaren bijna nooit last heb gehad van racisme. Het gaat de goede kant op. Helaas in mijn jeugd veel gevallen gehad. Gewoon kansen ontnomen vanwege mijn Turkse achternaam(bevestigd door de destijds stagecoördinator van Fontys). Noem mij Turk dit en Turk dat, maar ontneem mij niet de kansen waar ik keihard voor heb gewerkt.

26 maart 2024 om 12:28

Dat gun ik je ook. Racisme binnen landen zoals Nederland werkt alleen een beetje als herpes. Soms blijft het zo lang weg dat je bijna denkt dat het er niet meer is, en dan is er opeens een uitbraak. Hopelijk blijf je geen last ervan hebben.

Door bepaalde dingen is bij mij het voordeel van de twijfel echter heel hard weg. Maar dat geldt voor meerdere dingen. En eigenlijk ook voor de samenleving in zijn geheel. Maar dat zijn andere onderwerpen.

25 maart 2024 om 20:06

Dat ze dat uberhaupt naar je roepen wekt bij mij de vraag op: why?

Sterkte man.

25 maart 2024 om 20:10

Geen idee. Ik moest ook terug in mijn dug-out gaan zitten. Een goede mix tussen bier en racisme gok ik.

25 maart 2024 om 21:07

Het is overal man. Volkeren die elkaar uitmoorden omdat ze misschien anders zijn.
Het valt niet te accepteren omdat de meeste 'gewoon' zo zijn, en het helaas altijd blijft. Het enige wat je kunt doen is niet zo te zijn en het goede voorbeeld geven

Dat racisme überhaupt nog bestaat in 2024.. ik begrijp dat niet en zal dat wss ook nooit begrijpen.

25 maart 2024 om 18:49

Racisme zal volgens mij altijd blijven bestaan helaas, de mate waarop zal variëren. Je hoopt dat het verschil tussen mensen en dieren het besef is hiervan. Echter, een deel van de mensen benaderd eerder het dierlijke dan het menselijk.

25 maart 2024 om 19:22

Discrimineren en denken in hokjes in mens eigen, dat gaat niet binnen een aantal generaties verdwijnen.

Discrimineren en onderscheid maken, enkel je eigen “stam” vertrouwen en agressief gedrag heeft honderden duizenden jaren heel goed gewerkt voor mensen. Dat zit helaas ingebakken in je genen, racisme (specifieker; het denken in hokjes) in vele vormen komt onvoorstelbaar veel voor in het dagelijkse leven.

Het gaat dan ook alle kanten op, het is niet zo dat enkel etnische Nederlanders racistisch zijn (of kunnen zijn). Verschillende minderheden onderling hebben vaak ook bepaalde vooroordelen over elkaar en over etnische Nederlanders.

25 maart 2024 om 19:31

Racisme gaat niet weg. Dat zit veel te diepgeworteld in onze samenleving.

Wat wel anders is, is de manier waarop de publieke mening verschuift. Mensen zijn zich meer bewust van het feit dat ze niet racistisch mogen zijn.

Dat uit zich met name in politieke taal en officiële (bedrijf)communicatie. Vroeger kon je als krant of bedrijf nog zonder problemen mensen discrimineren op basis van hun huidskleur. Daar wordt nu anders naar gekeken.

Toch blijft het gevoel onderhuids nog aanwezig. "We zeggen het niet, maar we denken het wel".

'En alle zwarten in de wereld worden triester'.
Hier hap ik toch even op, want hier is Vinicius dus zelf racistisch bezig, omdat hij duidelijk onderscheid maakt tussen racisme tegen 'zwarten' en racisme tegen ieder ander die er mee te maken hebben. Alle racisme is slecht, niet alleen racisme tegen 'zwarten'.

25 maart 2024 om 20:01

@nijogeth

Nee je neemt aan dat, omdat hij donkere mensen benoemt in een situatie waar mensen racistisch zijn naar donkere mensen(wat naar mijn idee dus logisch is) moet betekenen dat hij vind dat de rest van de mensen wel zo behandeld mogen worden. Dat is misleidend en afleidend van het punt dat hij maakt.

Als ik zeg dat we vrouwen niet zomaar mogen slaan, is dan je eerste gedachte dat ik vind dat we kinderen wel zomaar in elkaar mogen rammen?

Ik hoop het niet, want dat mag wel duidelijk zijn.

Hij is altijd welkom in de PL. Daar gebeurt het veel minder en supporters worden meteen levenslang verbannen. Wil niet zeggen dat het nooit gebeurd maar ik krijg het niet mee.
Als La Liga zulke jongens niet beschermt dan moet je daar weg en naar de sterkste competitie gaan.

25 maart 2024 om 18:55

Zie hem niet meteen bij City spelen om uiteenlopende redenen en al de rest is een stap achteruit, zou ook zonde zijn.

25 maart 2024 om 19:03

Real is top van het voetbal. En als je daar vertrekt is het minder. Maar als je geen plezier meer hebt in voetbal en je hebt de nodige prijzen gewonnen bij Real. Waarom gewoon niet naar een mindere ploeg gaan?

25 maart 2024 om 19:06

Wellicht ja. Als de pijn van deze toestanden groter is dan het plezier van spelen voor Real Madrid dan kan dat een optie zijn.

Ik ben vaak genoeg racistisch bejegend en het doet altijd veel pijn. Als Nederlander met Marrokkaanse roots stikt het helaas van de vooroordelen richting mij als persoon. Ik voel mezelf Nederlander, ben hier geboren, doe vrijwilligerswerk, heb een ontzettend leuke baan waar ik fulltime werk. Maar toch zijn er veel medelanders die mij niet snel accepteren helaas

25 maart 2024 om 18:45

In en in triest wat Vinicious en anderen dagelijks meemaken met racisme en discriminatie. Jouw post maakt mij vrolijk. Je bent een voorbeeld voor velen, en zeker degene met Marokkaanse roots. Niet iedereen durft of wilt zich Nederlander voelen. Diep respect.

25 maart 2024 om 19:01

Dankjewel. Ik voel mij ook meer thuis in Nederland dan in Marokko. Ik heb ook heel veel vrienden die alleen maar Nederlandse roots hebben. Ik ben dus gewoon een Nederlander met af en toe wat culturele verschillen tov sommige vrienden. In Marokko voel ik mij minder thuis.

Met een Marokkaanse vrouw en een zoon die half Marokkaans is (maar voor Nederlanders er toch niet altijd bijhoort), en ook ikzelf als Moslim van Nederlandse afkomst, weet ik dondersgoed dat discriminatie pijn doet.

Maar andersom (van donker naar blank) gebeurt het net zo goed. Mensen hebben nu eenmaal minder met mensen die anders zijn. Het beste dat Vinicius kan doen is erboven staan en denken: 'ze eten toch niet van me', Ronaldo motiveerde die shit om harder te trainen en zwaar te domineren jarenlang, maar misschien mist Vinicius die mentaliteit zoals zoveel Braziliaanse spelers dat toch lijken te hebben.

25 maart 2024 om 18:51

Ik geloof best dat je dit weet, maar je ervaart die pijn niet. Want anders zou je niet zeggen dat het voor Vinicius het beste is om erboven te staan... Dat is, met alle respect, echt een Nederlandse gedachtegang.

/maar andersom (van donker naar blank) gebeurt het net zo goed./

Heb je het dan over opmerkingen of andere zaken?

25 maart 2024 om 19:16

Ik vind het wel weer een verzuurde steeplechase loper opmerking. Laat die MvG1983 gewoon zijn eigen mening geven en coping mechanisme gebruiken als dat voor hem werkt. Kan je toch niet zeggen dat hij geen pijn lijdt. Je ken hem niet. En daarna ook nog eens struikelen over een 1 zin die hij heeft geschreven.

25 maart 2024 om 19:30

TjeerdGilders ik ben van Turks Nederlandse afkomst en ook ik vind dat je daar gewoon boven moet staan.
Moet ik me druk gaan maken over bekrompen figuren die denken dat zij ook maar iets over mij denken te weten puur gebaseerd op de geografische herkomst van mij voorouders?

Alsjeblieft zeg, ik lach de racisten vriendelijk toe en wens ze beterschap toe in hun leven. Zij zijn de trieste figuren die anderen hun pijn willen laten voelen door middel van idiote uitspraken of denkbeelden.

De gros van de etnische Nederlanders hebben echt geen probleem met allochtonen, dat is iets wat vaker benoemd mag worden mijn inziens.

25 maart 2024 om 19:45

"de gros van de etnische Nederlanders hebben echt geen probleem met allochtonen, dat is iets wat vaker benoemd mag worden mijn inziens."

Drie vragen: welke politicus liet ooit mensen minder, minder, minder scanderen op een bijeenkomst? En van welk partij is die politicus leider? En hoeveel partijen kregen meer stemmen dan zijn partij bij de afgelopen verkiezingen?

25 maart 2024 om 19:51

1. Geertje
2. Pvv
3. Geen

Als de uitslag van de afgelopen verkiezingen een leidraad zijn voor je, bevestig je enkel mijn punt. Het overgrote gedeelte van Nederland heeft dus niét op de PVV gestemd.
Bovendien vind ik het bekrompen om aan te nemen dat iedere PVV stemmer heeft gestemd op die partij vanwege de racistische trekken van de partij. De PVV is krankzinnig op vrijwel al haar punten en naar het schijnt zullen ze er niet in slagen om een Premier af te leveren.

25 maart 2024 om 20:21

@le prof

Van de 75% van Nederland die mocht stemmen, heeft 2.5 miljoen mensen op Wilders gestemd en meer dan de helft conservatief die overlappende sentimenten hebben met de PVV maar niet zo extreem als de PVV.

Dit maakt niet 'de helft van Nederland' racistisch, natuurlijk. Het is alleen hoogstwaarschijnlijk wat sterker aanwezig dan vaker wordt gedacht. Je hebt wel gelijk dat ook de andere kant op, er niet te snel gegeneraliseerd moet worden

Ik denk wel dat het qua een PVV weinig uitmaakt of je om 'andere redenen' op de PVV gestemd hebt.

De PVV spreekt openlijk racistische sentimenten uit waar jij dus oké mee bent als je op ze stemt. Naar mijn idee zijn de racistische sentimenten de eerste reden waarom ik niet op een partij zou stemmen, voor welke groep deze partij ook staat en wat ze ook voor de rest te melden hebben.

26 maart 2024 om 12:32

Laat ik het zo zeggen, de mensen die jou met pak en veren het land uit zouden willen gooien omdat je een Turk bent, gaan je niet minder hard gooien nu. Maar goed, als je het antwoord weet op mijn vragen en denkt dat het jouw idee juist bevestigt, veel plezier ermee dan.

26 maart 2024 om 16:48

We leven gelukkig in een rechtstaat, laat de figuren waar jij op doelt er maar lekker in stikken. Ik ben hier geboren en in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, gerechtelijk gesproken ben ik net zo Nederlands als een Geert Wilders.
Laat die droeftoeters lekker roepen, iemand het land uitzetten is juridisch zeer complex (zelfs als diegene een criminele aanleiding geeft). Iemand het land uitzetten om wie ze zijn gaat never nooit gebeuren in Nederland, geen rechter die daar ooit in mee zal gaan.

Je maakt je druk om een minderheid, leef je eigen leven en stress je niet zo zou ik zeggen.

27 maart 2024 om 11:21

"je maakt je druk om een minderheid"

lol

Wat mij betreft is in La Liga niet noodzakelijk een kwestie van echt racisme maar eerder een kwestie van gebrek aan empathie en fatsoen in combinatie met incapabel leiderschap. Ik geloof oprecht niet dat 50% van de Atleti- en Valencia-fans bijvoorbeeld echt racistisch zijn (afhankelijk van je definitie van racistisch uiteraard), al helemaal niet wanneer je beelden ziet van fans die apengeluiden richting Vini maken terwijl ze trots een shirtje dragen van een zwarte speler van hun eigen club. Ze roepen gewoon dat waarvan ze weten dat het Vini raakt en ze hebben niet het empathisch vermogen om te beseffen hoe kwetsend dit kan zijn en hoezeer je ook een hekel hebt aan een tegenstander je hem dat gevoel niet toewenst. Daarnaast een gebrek aan fatsoen van de omstaanders die de persoon die racistische dingen roept niet terecht wijzen.

Als La Liga eindelijk eens een keertje zou optreden tegen dit gedrag ipv steevast te doen alsof hun neus bloedt zou het snel afgelopen zijn. Zou ook de competitie ten goede komen, wat voor een modderfiguur sla je hiermee naar de buitenwereld toe door dit steeds maar te laten gebeuren joh? Zeker als je in de Amerikaanse markt wil uitbreiden waar racisme richting mensen met Afrikaanse roots zo'n gevoelig topic is.

25 maart 2024 om 19:29

"ik geloof oprecht niet dat 50% van de Atleti- en Valencia-fans bijvoorbeeld echt racistisch zijn (afhankelijk van je definitie van racistisch uiteraard), al helemaal niet wanneer je beelden ziet van fans die apengeluiden richting Vini maken terwijl ze trots een shirtje dragen van een zwarte speler van hun eigen club."

Pedofielen hebben neefjes en nichtjes waar ze van houden en die ze niks aan doen. Verkrachters hebben moeders waar ze van houden. Racisten hebben zwarten waar ze bevriend mee zijn. Ze hebben allemaal hun uitzonderingen.

25 maart 2024 om 19:43

Niet mee eens. Die pedofielen vergelijking is ook zo gaar als maar zijn kan. Een pedofiel is seksueel aangetrokken tot kinderen. Nou ik kan je vertellen dat ik seksueel aangetrokken ben tot vrouwen, dat betekent niet dat ik elke vrouw in mijn gezichtsveld, inclusief familie. bespring.

Wat is een racist dan volgens jou?

Naar mijn mening is een racist iemand die personen als inferieur/minderwaardig ziet vanwege diens afkomst/huidskleur. Een racist heeft dus geen zwarte vrienden (indien we het hebben over racisme jegens zwarte mensen, een zwarte racist heeft uiteraard zwarte vrienden) want die respecteren ze niet zoals andere mensen. Wel kan iemand die zwarte vrienden heeft racistische opmerkingen en dat is precies wat ik vermoed dat er hier aan de hand is voor de overgrote meerderheid.

25 maart 2024 om 19:50

"wat is een racist dan volgens jou?"

Apen geluiden maken richting een zwart persoon lijkt me een aansluitende eigenschap. Kan me geen fuck schelen of diegene een Thomas Lemar-shirt aan heeft. Racisten hebben meningen over een heel ras, en er zijn altijd een paar uitzonderingen die "een van de goeden" zijn. Onder het mom van "ik ben geen racist, ik heb alleen een hekel aan de types die het verpesten voor de rest". Ja, als ik in sprookjes zou geloven, dan had ik wel een abbo op Disney+.

25 maart 2024 om 20:35

@real8madrid

Dat is niet persé waar. We hebben het perfecte voorbeeld van blanke supporters die apen geluiden naar donkere spelers maken terwijl ze zelf donkere spelers in de selectie hebben waar ze voor juichen.

Er zijn ook genoeg verhalen zoals een donkere man die de vriend was geworden van een Klu Klux Klan grootmeester(en vele andere leden) en zelfs mee genomen werd naar de bekende barbecue's. Na een langdurig vriendschap kozen deze mensen om er uit te stappen, omdat ze natuurlijk conflicterende gevoelens kregen met de hersenspoeling die ze heel hun leven gehoord hebben over donkere mensen en de nieuwe vriend die ze gemaakt hadden. Heel interessante docu.

Ook vroeger toen donkere mensen en andere groepen geen rechten hadden waren niet alle blanke mensen consistent kut tegen donkere mensen. Velen, behandelden ze best 'normaal' tot zelfs als vriend.

De meesten zagen ze daarentegen vaker dus niet als gelijken.

Racisme is een allesomvattende ideologie. De definitie van racisme is te simpel om de psychologie erachter te begrijpen, die dus volstrekt onlogisch is.

Ze zeggen altijd dat Vinicius het uitlokt door schijtirritant te zijn op het veld. Ik hoop dat Vinicius 100x irritanter gaat zijn elke keer dat er wat gebeurt. Want niemand gaat hem helpen, niemand wilt er wat aan doen, je weet waarom, maar niemand wilt het erover hebben. Je hebt enigszins een kans dat het serieus genomen wordt als bv. heel Real Madrid weigert te spelen wanneer zoiets gebeurt. Want dat kost geld. En als het geld gaat kosten. dan gaan mensen wel luisteren om het geld te kunnen behouden. Dit zeg ik al jaren. Nog nooit gebeurd. Als een ster zo groot als Vinicius Junior gaat huilen op een persconferentie, dan kan het best zo zijn dat het dit seizoen wel gaat gebeuren.

T is toch verdomme triest anno 2024 dat we het over racisme moeten hebben ? Iedereen kan mits hij/zij beschikt over geld naar de maan vliegen maar racisme van de kaart afkrijgen lukt niet ? Wat n belachelijke wereld leven we in anno 2024

25 maart 2024 om 20:01

Mensen vermoorden elkaar nog steeds om niks. Mensen slaan homo's in elkaar, mensen stelen nog steeds. Er is nog steeds oorlog in de wereld, waarom zou racisme dan anno 2024 uitgeroeid zijn denk je?

Denk dat haast iedereen het erover eens is dat apen geluiden maken of iemand beledigen op hun huidskleur of welke andere verwensingen hij krijgt gewoon niet kunnen, dat gezegd hebbende mag dr beste man ook eens in de spiegel kijken als het gaat om hoe arrogant hij soms doet, en nee dit wil niet zeggen dat hem beledigen dan het juiste middel is, maar het is wel toevallig dat het gebeurd bij hem. Hij kan soms gewoon niet normaal doen, dat stoort ook heel veel mensen en die paar racisten moeten gewoon keihard worden aangepakt. Zit denk ik ook een beetje in de cultuur bij veel landen.

Kan iemand mij uitleggen (ik ben oprecht benieuwd en probeer niks uit te lokken) waarom continue zaken uitgelicht worden die tegen donkere mensen gericht zijn? Ik krijg het gevoel dat wanneer het tegen witte mensen, aziatische mensen, bruine mensen of wie dan ook is het een veel minder "hot item" is.. Ik vind alle vormen van discriminatie walgelijk, maar benoem ze dan ook allemaal op dezelfde manier en pik er niet slechts eentje uit..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren