Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Schrijnende cijfers blootgelegd: ‘Schrikbarend en Ajax-onwaardig’

Laatste update:

Brian Brobbey is de enige houvast die Ajax op dit moment heeft, zo stelt Johan Inan in de AD Voetbalpodcast. De Amsterdammers leken aan een opmars bezig onder trainer John van 't Schip, maar zakten afgelopen weekend weer compleet door het ijs op bezoek bij sc Heerenveen (3-2 verlies).

Brobbey is de enige speler die zich staande houdt te midden van de sportieve malaise bij Ajax, zo stelt Inan. "Daarvan heb je het gevoel dat hij elk moment een doelpunt kan maken. Het is wel handig dat het veldspel dan ook groeiende blijft."

Jorrel Hato behoort niet langer tot de lichtpuntjes. "Zelfs hij heeft een dipje. Henderson hebben we tegen PSV best aardig zien spelen, maar tegen Heerenveen gaat het dan weer helemaal mis. Dan komen alle defensieve problemen van Ajax weer aan de oppervlakte."

Ajax werd dit seizoen al 39 keer gepasseerd in 21 Eredivisie-wedstrijden. Dat is vaker dan clubs als RKC Waalwijk, Fortuna Sittard, Almere City en PEC Zwolle. "Het gebrek aan communicatie en de afstemming klopt gewoon niet", aldus Inan.

"De defensieve problemen zijn schrikbarend en Ajax-onwaardig", luidt dan ook het harde oordeel. "Ik kan mij herinneren dat ik verhalen moest schrijven over het fort dat Ajax was, met het jaar waarin ze foutloos door de groepsfase van de Champions League kwamen."

Ter vergelijking: in het seizoen 2021/22 hield Remko Pasveer twaalf keer zijn doel schoon in de Eredivisie, een jaar later lukte hem dat zelfs zeventien keer. Dit seizoen hield Ajax in de Eredivisie pas drie keer zijn doel schoon.

"Je ziet het gigantische verval bij Ajax. Na een goede stugge verdediging met Timber, Martínez, Álvarez en daarachter Pasveer, naar gemiddeld twee tegendoelpunten per wedstrijd als grootste en rijkste club van Nederland."

'Kwalijk'


Inan stelt dat Mislintat zich een groot deel van de defensieve ellende mag aanrekenen. "Hij heeft Gaaei en Sosa aangetrokken, terwijl zij bij hun clubs Viborg en Stuttgart vooral als wingback speelden. Dat is heel kwalijk."

"Bij Sosa hebben ze daar heel hard aan moeten trekken. Ze hebben hem bewust moeten maken van het feit dat hij in een viermansdefensie speelt. Tegen Heerenveen bleef hij juist te veel aan de binnenkant staan. Zo blijven ze met hem in de weer en lukt het niet om hem in balans te krijgen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kaplan erin, Hato op linksback. Hato maakt nog te vaak jeugdige foutjes en moet de kans krijgen om te leren i.p.v. dragen. Vooral met zwemmer Taylor voor zich. Ajax scoort vrij makkelijk, maar dat komt vooral door de klasse van de aanvallers. Het middenveld draagt weinig bij. Dan kun je beter voor defensieve zekerheid kiezen.

14 februari 2024 om 11:57

Kaplan heeft welgeteld 13 wedstrijden in Trabzonspor 1 gespeeld dus om nou te zeggen dat die meer ervaren is als Hato, ongeacht de leeftijd...

14 februari 2024 om 12:36

Dat zegt Thebronx toch ook helemaal niet hahah? Hij stelt alleen dat het duo Kaplan - Hato meer defensieve zekerheid biedt dan het duo Hato - Sosa/martha; dat lijkt me inderdaad het geval.

14 februari 2024 om 13:44

Dankjewel, Sanderrrrrrr!

14 februari 2024 om 12:10

Moet wel lachen om die Hato, hij kan er helemaal niets aan doen.
Is er nog eigenlijk helemaal niet klaar voor.
Maar omdat het een speler van ajax is (bedoel daar niets slechts mee @vz)komt alles in een stroomversnelling en word je opeens opgeroepen voor het Ned elftal.
Niet eens super slecht doet gezien de tegenstander.

Trainers en analisten moeten eens wat minder die hidden gem proberen te zoeken bij ajax waar ze allemaal op hopen.
Het is gewoon armoede dat je deze speler nu al in de basis hebt.

14 februari 2024 om 12:33

Als je Kaplan erin zet, zou ik Hato op linksback zetten. Sutalo geloof ik nog steeds in, heb je Rensch of Gooijer op rechtsback. Toch denk ik dat Sosa het ook kan, als je kijkt naar de wedstrijd tegen PSV. Tegen Heerenveen was het wel weer helemaal k*t. Ik zou alleen wel nog Sosa laten staan en zou denk ik iets aan het middenveld doen. Ik zou met Henderson, Tahirovic en Hlynnson opstellen. In tegenstelling tot heel veel anderen, heb ik nog steeds geloof in Taylor, maar vind het wel tijd om even op de bank te zitten.

14 februari 2024 om 12:44

Ik hield ook lange tijd geloof in Sutalo, maar ik zie in de Kroaat absoluut niet de leider die Ajax nodig heeft. Je hebt twee talentvolle linkspoten, dan heb je een zekerheidje in de defensie nodig. En vooralsnog is Sutalo dat niet.

14 februari 2024 om 14:41

Sutalo heeft tegen Heerenveen zeker niet goed gespeeld, de 10 wedstrijden ervoor waren wel ok. Dan ga ik niet meteen na 1 slechte wedstrijd zeggen dat hij er niets van kan (en nee, dat schrijf jij ook niet).

14 februari 2024 om 15:25

Maar de vraag is, waar geloof je precies nog in? Ik heb hem ook lang verdedigd, maar na twee trainers en bijna 20 duels is de harde conclusie dat er geen enkele progressie is te zien. Hij speelt altijd ok of slecht. Ik heb nog geen seconde gezien waarom hij zijn bedrag waard is. Hij lijkt gewoon niet sterk genoeg in zijn schoenen te staan. Jongens als Alvarez en Martinez hadden ook een moeizame start maar leken veel beter met tegenslagen om te kunnen gaan. Sutalo straalt pure wanhoop uit, die lijkt echt met zijn ziel onder z'n armen te lopen. Ik vrees dat het niet meer goed komt met hem bij Ajax.

14 februari 2024 om 12:46

Waarom niet gewoon een middenveld met Henderson en die jongen van Roma (ben even zijn naam kwijt). Daarvoor Hlynsson voor de creativiteit dan bouw je defensief wat zekerheid in. Denk dat het best wel goed zou kunnen in het elftal omdat je voorin inderdaad wel genoeg kwaliteit hebt rondlopen die kunnen scoren.

14 februari 2024 om 14:12

Tahirovic bedoel je en ja, dat denk ik ook. Want de verdediging heeft het ook zo lastig omdat het middenveld telkens wordt overlopen. Hlynsson of Taylor op tien kan dan allebei, Hlynsson is ook niet zooo geweldig. En Hato naar de back zou ik zonde vinden omdat hij juist als cv een goede doorbraak had, maar wat hij de laatste weken doet is in ieder geval slecht genoeg om vervangen te worden door Kaplan zoals TheBronx zegt. En Sosa is gewoon enorm matig, dus tsja dan zou een opstelling met Hato op de back en Tahirovic op 8 niet gek zijn. Alleen dan blijft wel Sutalo over, die ik ook intens onzeker in de duels, onnozel met instappen, en gevaarlijk aan de bal vindt...

14 februari 2024 om 15:00

Hlynsson ben ik ook niet kapot van en die was in een sterk Ajax zoals onder Ten Hag 'gewoon' verhuurd aan een middenmoter en geruisloos vertrokken denk ik. Neemt niet weg dat hij als 10 in ieder geval nog gevoel voor ruimte heeft en scorend vermogen. Bij Taylor is het puur zo dat hij op 10 de minste schade kan aanrichten voor Ajax zelf, maar heb je er nog steeds niets aan

We kunnen wel stellen dat de verdedigers niet best zijn, maar die worden ook echt aan hun lot overgelaten door de rest van het team.

De verdediging van PSV is ook op papier niet de sterkste maar zijn toch in staat weinig tegen te krijgen. Dat komt vooral omdat de verdediging ondersteunt wordt door de andere linies.
Die houden de ruimtes tussen de linies klein en zijn niet te beroerd om mee te verdedigen. Als ik de wedstrijden van PSV bekijk, zie ik alle middenvelders in de omschakeling terug op hoog tempo lopen.
Veelal zie je dat zij wel met hun man meelopen of ondersteuning bieden aan de verdediging.
Hetzelfde geldt voor de vleugelspelers. Ook hun zie ik meerdere keren terug schakelen om te ondersteunen of de linies klein proberen te houden.

Er zijn er bij Ajax teveel die het vertikken en veel kunnen het niet opbrengen. Berghuis gaf het al aan; ze worden dan te moe om aanvallend iets te kunnen doen. Fysiek en conditioneel mist er dus een en andere bij Ajax.
Ja de verdedigers doen het niet altijd goed, maar komen teveel in situaties waar het bijna onmogelijk is in te verdedigen. Dan wordt er geroepen om ervaring in de vorm van bijv De Vrij, maar ook die gaat het probleem niet oplossen. Dat ligt aan de tactiek, bereidheid van de spelers en opdrachten die ze krijgen.

14 februari 2024 om 12:25

Onderschat spelers als Boscagli (onze Cannavaro), Teze en Dest niet. Dat zijn echt wel spelers van goede kwaliteit die nog een stap kunnen maken.

14 februari 2024 om 12:44

Toch is dit pas het eerste seizoen dat zowel Teze als Dest echt onomstreden zijn en constant presteren. Boscagli heb ik altijd een potentiele topper gevonden, die was vorig seizoen dan ook de reden dat het zo vaak mis ging (zijn afwezigheid).
Bij Dest en Teze heb ik vooral het idee dat die echt baat hebben bij de speelstijl en de dominantie. We zullen het nooit zeker weten.. maar ik vermoed dat die 2 bij Ajax gewoon meegegaan waren in de malaise, zeker met de extra ruimte voor de tegenstander door 'das Phantom' Taylor.

14 februari 2024 om 13:47

Boscagli heb ik altijd een prima speler gevonden,Teze tot op de dag van vandaag nog steeds niet en Dest is vooral een goeie aanvaller maar verdedigend is het niet alles. Maar het staat verdedigend gewoon goed bij Psv dankzij de middenvelders en aanvallers die óók werken voor het team en hun taken allemaal goed uitvoeren. Bij Ajax is het allemaal los zand zonder tactiek

14 februari 2024 om 12:44

Het terugverdedigen bij PSV is ok, maar het grote verschil zit hem juist in het vooruit verdedigen. Als ze de bal voorin verliezen zetten de aanvallers en middenvelders gelijk druk op de bal. Dat is de filosofie van Bosz. Dat was bij Ajax onder ETH net zo. Die had volgens mij ook de 5 seconden regel. Bij balverlies binnen 5 seconden de bal weer terug.

Echter Ajax heeft er de spelers en de discipline op dit moment niet voor. Er zijn te veel spelers met rouwmomenten, gebrek aan discipline en gebrek aan kwaliteit. Sommige spelers willen liever de bal zo snel mogelijk weer afspelen i.p.v. in bezit te hebben.

14 februari 2024 om 12:48

Spijker op z'n kop. Ik denk dat dit er binnen het huidige Ajax niet in te krijgen is. Bepaalde jongens hebben de kwaliteiten niet, en bepaalde jongens daarnaast ook niet de discipline helaas.

14 februari 2024 om 15:57

Bergwijn, Berghuis hebben de mentaliteit niet, zeer kwalijk voor de best betaalde spelers.

Taylor, Rensch, Sosa/martha, Forbs hebben de kwaliteit niet.

Hlysson, Hato, Sutalo, Tahirovic hebben het zelfvertrouwen niet, denk wel dat ze het zouden kunnen.

Brobbey, Hendersson kunnen het niet alleen.

Voor Brobbey vind ik het echt oprecht zielig. Deze jongen zou makkelijk 30-40 goals kunnen maken dit seizoen als hij normale spelers om zich heen had. Met Forbs naast je speel je sowieso met een man minder en Berghuis is totaal geen rechtsbuiten waarvan je iets kunt verwachten. Hlynnson achter je die alleen maar kan rennen en geen bal fatsoenlijk kan passen. Dit seizoen had een mooie seizoen voor Brobbey kunnen worden. Eindelijk eerste spits.

14 februari 2024 om 12:42

Zelfs nu had hij al op 25/30 goals kunnen staan. Hij mist er ook echt veel en veel te veel om de topspits te zijn die bijna heel Nederland hem tegenwoordig benoemt

14 februari 2024 om 13:49

Zoals Alexander zegt: het is vooral Brobbey's eigen schuld dat hij niet op meer goals staat. Geen spits in de eredivisie die zoveel kansen heeft gemist als Brobbey,hoewel het na de winterstop beter gaat

Hato zijn probleem is vooral dat hij soms geen idee heeft hoe hij zich moet positioneren. Laat te vaak een mannetje uit zijn rug lopen en heft ook het buitenspel op doordat hij niet meeloopt met de rest. Hij is pas 17 dus fouten maken gebeurd op die leeftijd. Maar het zijn wel puntjes waar die zich op moet concentreren als die beter wil gaan worden.

Maar hiervoor was henderson gehaald toch? Om ajax bij de hand te nemen in dit soort wedstrijden en alle spelers om zich heen minstens 5 miljoen meer waard te maken. Tegen een psv lukt het omdat ajax de ruimtes klein hield. Nu willen ze zelf het spel maken en loop je eigenlijk tegen hetzelfde probleem aan als die je zomder henderson had

14 februari 2024 om 12:21

Je kunt de wedstrijd tegen PSV op verschillende manieren bekijken. Je kunt zeggen dat Ajax de ruimte goed klein hield, maar o.a. Affelay heeft ook laten zien dat er wel heel veel ruimte lag maar dat PSV te weinig gebruik maakte van deze ruimte.
Je zag dat Heerenveen lange tijd een overtal situatie op het middenveld creëerde en ze Henderson eigenlijk ook geen tijd gaven om echt te coachen. Henderson was zelf te druk met de mensen op te pakken. Je zag vooral dat hij coachte als Ajax in balbezit was.

14 februari 2024 om 12:40

Met je eenst dat Heerenveen heel goed druk zette op Henderson en daarmee eigenlijk het enige plan van Ajax onschadelijk maakte.

Het argument van Affelay vind ik een beetje opportunistisch. Elke ploeg die hoog staat laat ruimte achter de verdediging. Dat had het Ajax onder Ten Hag ook. Dat heeft een team van Slot ook, sterker nog, dat heeft PSV zelf ook (en had v t Schip het aangedurfd om Forbs of Akpom erin te zetten dan had Ajax nog grote kans gehad om die pot te winnen omdat het achterin bij PSV flink begon te wankelen).

Het feit dat die ruimtes dichtgelopen worden en je druk zet op de middenvelders van de tegenstanders zodat die geen kans hebben om de dieptebal te geven voorkomt dat je tegenstander daar van kan profiteren. Of denk je dat PSV tegen Ajax even helemaal was vergeten hoe je diep moet gaan terwijl ze dat tegen Volendam opeens wel weer wisten?

Als Ajax goed speelt dan komt dat opeens omdat de tegenstander het niet goed deed, maar als Ajax niet goed speelt (zoals tegen Heerenveen) dan is het opeens weer de schuld van Ajax... terwijl Heerenveen gewoon tactisch gezien een prima plan had tegen Ajax. Het blijft bijzonder hoe sommige leden hier er toch echt alles aan doen om hun rivaal maar in een slecht daglicht te zetten (dat zie je ook bij Feyenoord en Psv).

14 februari 2024 om 13:04

Ik heb niet gezegd dat Heerenveen het plan van Ajax onschadelijk maakte. Heerenveen heeft lange tijd laten zien waar de zwaktes van Ajax liggen.
Ik vond dat het tempo dat PSV tegen Ajax speelde veel te laag lag. Heerenveen creëerde (lange tijd) met een hoog tempo en inschuivende spelers een overtal situatie op het middenveld waardoor er continu wel iemand vrij stond. PSV speelde veel meer vanuit de eigen posities en leek het door individuele acties de wedstrijd te willen beslissen. Als de spelers dan niet de topvorm hebben wordt dat wel lastig.

Maar ik ben het wel met je eens dat het altijd de vraag is waarom ontwikkeld een wedstrijd zich op een bepaalde manier. Is de een zo goed of doet de ander het zo slecht.

14 februari 2024 om 13:15

Als de zwakte van Ajax is dat Taylor en Hlynsson hun man laten lopen en in balbezit slordig zijn en de oplossing vanuit Ajax is om Henderson meer aan de bal te laten, dan maakt Heerenveen dat dus wel onschadelijk door Henderson vast te zetten (zodat hij niet in zijn spel komt en de bal niet vooruit kan spelen) toch? 1 plus 1 is 2.

De waarheid zal altijd ergens in het midden liggen. Ajax speelde beter dan gemiddeld en PSV minder dan gemiddeld. Heerenveen had een goed tactisch plan en Ajax kon daar geen antwoor op vinden.

14 februari 2024 om 13:20

Het waren niet alleen Taylor en Hlynsson. Er ontstond het eerste uur vaak een 4 tegen 3 situatie op het middenveld. Dan heeft het meer met andere spelers te maken dan met de 3 middenvelders.

Voetballend gezien moet je bij Ajax iedereen vast zetten behalve Sutalo. Je zou bijna zeggen dat je beter Sutalo vrij kunt laten dan Ramaj. Sutalo straalt in helemaal niets uit dat hij comfortabel is aan de bal.

14 februari 2024 om 13:37

Maar je kan niet iedereen vast zetten behalve Sutalo, dan zou je op elke speler een man meer moeten zetten en die heb je niet. Dan moeten er keuzes gemaakt worden. Op het middenveld kun je het beste Henderson vast zetten en Hlynsson en vooral Taylor meer vrij laten. Je moet het ergens compenseren op het veld als je ergens anders een overtal situatie wil creeeren.

Zo zag je vorig jaar dat de meeste ploegen Bassey helemaal vrij lieten om op te komen, en dat er met de extra man die daarmee vrij kwam Alvarez en de opkomende Timber weer werden vastgezet zodat ze niet konden opbouwen.

14 februari 2024 om 14:02

In principe begin je elke wedstrijd met 11 tegen 11. Je kunt als je net als Ajax 4-3-3 speelt, 2 man centraal achterin houden, de backs op de buitenspelers, het middenveld 1 op 1 spelen, de buitenspelers aan de binnenkant van de back laten spelen en je spits vooral op Hato gericht. Dan heeft Ajax de keeper en Sutalo vrij om op te bouwen.

14 februari 2024 om 14:26

1 speler op 1 speler zetten is niet 'vastzetten'. Wil je een speler echt vastzetten dan heb je toch echt twee, drie spelers daarvoor nodig in het drukzetten. Die moeten dus ergens anders vandaan komen.

Wat jij voorstelt als plan is dus inderdaad hoe de meeste teams al tegen Ajax spelen (laten Sutalo aan de bal en Hato niet). Alleen deed Heerenveen daar nog een schepje bovenop door Taylor vrijer te laten en een man extra door te schuiven op Henderson.

Overigens zie je ook dat juist wel druk zetten op Sutalo ook een goed effect kan hebben voor de tegenpartij. Daaruit ontstond de 3-0 van Heerenveen.

14 februari 2024 om 15:10

Je moet er eerst voor zorgen dat alle passlijnen (naar de backs, Hato en het middenveld) afgeschermd zijn en als Sutalo de bal heeft kun je dan (geregeld) druk zetten op Sutalo. Hiermee haal je het tempo bij Ajax weg en de kans dat er een foute bal komt is ook nog eens aanwezig.

14 februari 2024 om 12:34

"en alle spelers om zich heen minstens 5 miljoen meer waard te maken."

Wat?

Wat dacht je van: hij is er voor de basisorganisatie om te zorgen dat Ajax hopelijk wat meer balans heeft op het middenveld en minder kansen weg gaat geven.

Het scoreverloop verbloemt een hoop maar het feit blijft dat Ajax tegen zowel PVS als Heerenveen minder overtal situaties voor de tegenstander vanuit het middenveld weggaf dan tegen GAE en Heracles. Heerenveen heeft uiteindelijk 4 grote kansen gehad en daarnaast drie corners, waarvan er twee op doel gingen, maar ongevaarlijk waren.

3 van de kansen gingen erin, nummer 4 was een makkelijk gegeven vrije trap die op de lat geschoten werd. In de tweede helft kwam Heerenveen na die 3-0 nauwelijks meer in de buurt van de 16 van Ajax.

Ik snap ook wel dat het makkelijk roepen is dat Ajax weer terug bij af is na een verliespartij tegen Heerenveen. Als je naar het spelbeeld kijkt zie je echter duidelijk wel dat het zeker verdedigend gezien anders staat. Dat komt niet alleen door Henderson, maar die loopt wel heel veel dicht. Alleen komen Taylor en Hlynsson gewoon zwaar te kort nog en zo lang die hun man laten lopen kom je niet in je spel. Die gaan niet opeens 300 procent (of 5 miljoen wat je daar ook mee bedoelt) beter spelen omdat Henderson er is. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat ook had verwacht. Het is nu wachten tot de andere middenvelders terug zijn van hun blessures dan kun je pas echt kijken hoe Ajax ervoor staat (vooral met vd Boomen er weer bij en eventueel Taylor op 10 of een systeem met de punt naar achteren). Je komt nu in een situatie waarin een tegenstander ervoor kan kiezen om Henderson vast te zetten en daarmee Ajax volledig onschadelijk te maken omdat Taylor en Hlynsson met of zonder druk toch 9 van de 10 keer de bal verspelen . Daarom mag je tactiek dus ook nooit afhangen van maar 1 speler.

Een goed voorbeeld daarvan is het Ajax onder Martin Jol met Suarez, alles draaide om Suarez maar als die goed vast werd gezet of even geen zin had dan bleef er niks meer over van de tactiek. Toen Suarez vertrok onder FdB verschoof de focus opeens weer naar het collectief en werden ze gelijk kampioen na een prachtige reeks. Dat maakt Suarez niet opeens een slechte speler (integendeel) maar het laat zien dat je dus nooit alles om 1 speler heen kan bouwen. Zo ook niet met Henderson. Henderson is ook afhankelijk van zijn medespelers. Daarom benoemen de meeste Ajax fans en zelfs Kelvin de Lang ook constant dat alleen Henderson niet alle problemen op gaat lossen, maar het is een begin en je moet iets als je nog wil proberen voorronde CL te halen. Ajax was voor Henderson 100 procent afhankelijk van een bevlieging van Brobbey. Nu ben je afhankelijk van een bevlieging van Brobbey en een coachende speler die de meeste gaten dichtloopt op het middenveld. Dat is niet DE oplossing, maar wel een vooruitgang.

De hoop is dat je minder goals gaat weggeven, dat viel tegen Heerenveen natuurlijk flink tegen maar dat had voor mijn gevoel meer te maken met individuele fouten dan met de gatenkaas die de laatste weken op het middenveld stond bij Ajax.

14 februari 2024 om 12:40

Geen idee waar je die uitspraak over 5 miljoen meer waard maken vandaan hebt, maar als dat je punt extra kracht bij zet, ga je gang.

Henderson heeft nu 2 potjes gespeeld. Sterk tegen PSV en minder tegen Heerenveen (waar hij nog steeds bijna de enige was die een voldoende aantikte)
Ik heb dit vaak gezegd, maar zolang Taylor op het middenveld staat zal elke '6' verzuipen.

14 februari 2024 om 17:12

De goals die Ajax tegen krijgt zijn de laatste weken, ook voor de komst van Henderson al, minder vaak goals de volledig uit de omschakeling komen maar vaak een opeenstapeling van adere fouten.

Tegen heerenveen was het een gebrek aan kwaliteit achterin. Dan kun je blijven wijzen naar middenvelders of aanvallers die meer moeten lopen en de ruimtes kleiner moeten houden.
Tegen heerenveen stonden er bij de eerste goal 3 verdedigers tegenover 2 aanvallers en bij de tweede meen ik zelfs 4 verdedigers tegenover 2 aanvallers die alsnog konden scoren (en in aanloop naar die situatie stapte er een verdediger verkeerd en was er een andere te langzaam, maar dan nog stonden er, inclusief de keeper, 5 spelers in de eigen 16 die dit hadden moeten oplossen), en bij de derde ging er van alles fout (slechte bal van Ramaj, slechte bal van Sutalo, Gooijer die zich liet weg zetten, en Ramaj die makkelijk rebound weg geeft).

Dat je niet van verdedigers mag verwachten dat ze steeds in ondertal situaties met ruimtes in hun rug alles corrigeren begrijp ik. Maar je mag toch wel van Ajax verdedigers verwachten dat ze in een overtal situatie hun spits uit kunnen schakelen. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat Henderson en Taylor 90 minuten tussen de verdedigers gaan staan om hun fouten te herstellen.

Brobbey is echt zwaar de dupe van het wanbeleid van Mislintat, maar dat is zeker niet de enige oorzaak. Het lijkt wel alsof er tussen de linies verschillende talen worden gesproken en er niet één plan is voor het hele team, maar voor alle linies apart. Daar zijn alle spelers de dupe van, maar Brobbey het meest. Nou maakt me dat meestal niet zoveel uit, maar in de aanloop naar het EK zou het erg fijn zijn als Brobbey een beetje in vorm komt en goed bediend gaat worden. Ik vind het namelijk een enorm goede spits en nummer een kandidaat om op het EK te spelen.

De voetbalmedia is tegenwoordig wel vrij bipolar. Tegen psv was het hosanna en nu is het opeens weer grote paniek en nemen we Henderson opeens in twijfel. Alsjeblieft zeg, kunnen we misschien niet eventjes het even aanzien en niet gelijk om moord en brand te schreeuwen. Het was niet goed tegen Heerenveen, maar ja, dat soort potjes zitten ertussen. En Heerenveen zette gewoon goed druk, waren feller in de duels en waren ook irritant om ajax uit de concentratie te halen.

Het is wel opvallend hoeveel stappen Brobbey gemaakt heeft terwijl de rest van de spelers niet of nauwelijks stappen maken. Een Hato, Sutallo, Taylor (en noem ze maar op) blijven bijna wekelijks dezelfde fouten maken. Gooijer is misschien nog wel de enige positieve uitzondering.

14 februari 2024 om 14:54

Over Brobbey valt ook nog genoeg te klagen hoor. Die assist is mooi tegen PSV, maar daarvoor neemt ie die bal als een Bambi aan waardoor hij de hele 1 op 1 verpest. Later in de wedstrijd gaat hij weer 1 op 1 en schiet hij waardeloos slecht naast. Tegen Heerenveen weet hij het voor elkaar te krijgen om binnen de 5 meter op hoogte van het midden van het doel en vrijwel gratis goal naast te koppen.

Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat dit onze toekomstige spits wordt in Oranje, maar er zit nog genoeg verbetering in.

14 februari 2024 om 15:11

Brobbey doet zeker niet alles goed, maar de ontwikkeling die hij dit seizoen doormaakt is groot. Hij draagt gewoon dit hele team. Zonder hem had Ajax heel veel minder punten gehad (ben ik van overtuigd).

Als je zoveel tegengoals tegen krijgt tegen de mindere teams in de Eredivisie ligt het misschien ook wel aan tactiek, het Ajax onder van 't Schip kan simpelweg gewoon geen druk naar voren geven. Of het team begrijpt het niet of de coach lukt het nog steeds niet, dan denk ik persoonlijk het 2e want een Ron Jans kon Utrecht na 3 weken al druk laten zetten als team.

De verdedigende linie is slecht maar op het middenveld klopt het ook niet, als we dan toch niet met 5 verdedigers gaan spelen zet er dan op z'n minst 2 verdedigende middenvelders voor.

14 februari 2024 om 12:36

Ik heb het gevoel dat het bij Utrecht ook wel echt langer duurde voordat het stabieler werd dan 3 weken. Nu hebben ze een team dat daar behoorlijk goed in is, maar ik vind dat Ryan Flamingo daar wel een cruciale rol in heeft. Hij heeft veel power, denkt in het team belang maar is ook nog best comfortabel aan de bal. Ik vind dit een speler die heel interessant kan zijn voor een stap hogerop.

14 februari 2024 om 12:58

Utrecht is inderdaad zoals de meeste teams die uit crisis komen wekenlang nog wisselvallig geweest. Het ging van kansloos onderuit gaan naar af en toe eens een pot winnen en beter voetballen maar het was niet opeens allemaal hosanna na de binnenkomst van Jans.

Eens over Flamingo. Misschien een leuke optie voor Feyenoord deze zomer? Als daar Geertruida en Hancko vertrekken en Zerrouki nog steeds niet voldoet zou het wel een goede zet kunnen zijn.

14 februari 2024 om 13:16

Flamingo heeft zowel in de verdediging als op het middenveld gespeeld (volgens FC Utrecht is het ook verdediger). Ik vind echter dat hij vooral op het middenveld heel veel indruk maakt. Ik heb het gevoel dat hij te veel energie heeft voor de verdediging waardoor hij over ijverig werd. Nu op het middenveld zie je dat hij de verdediging kan ondersteunen maar ook de druk naar voren op kan voeren.

Het is een speler die ik echt wel stappen zie maken, maar waarvan ik ook wel mijn twijfels heb. Misschien kun je hem met Sangare vergelijken. Sangare leek met zijn fysiek een hele belangrijke schakel voor PSV. Nu speelt bij PSV daar Schouten. Fysiek veel minder, maar voetballend brengt hij zoveel meer. Kan Flamingo dat ook brengen ??

Ik had ook Ajax in de tijd van het middenveld met Schone en Frenkie de Jong kunnen pakken. Op papier zeg je: het kan niet, maar ze kwamen er toch wel heel ver mee. Totdat ze in Europa Mourinho tegen kwamen en hij een hele fysieke 10 op ging stellen die bijna elk duel won.

Schrijnende cijfers inderdaad maar om informatie die je op teletekst pagina 819 kunt vinden “blootleggen” te noemen lijkt me wat overdreven.

Laten we beginnen met het feit dat we al 2 seizoenen geen fatsoenlijke backs hebben. Deze positie wordt deels verwaarloosd door Ajax (eeuwig kansen blijven geven aan Rensch, en een simpele Deense draver oppikken voor 3 miljoen) en deels ook pech dat aankopen als Sanchez, Wijndal en Sosa flink tegenvallen. Harde feiten zijn wel dat geen van de backs geschikt is, en naar mijn mening de nog veel te lichte Gooijer eigenlijk de minst slechte is.

Hato en Sutalo zou kwalitatief gewoon een goed duo moeten kunnen vormen. Sutalo blijkt echter het zelfvertrouwen en charisma van een oorwurm te hebben, en Hato die zich eigenlijk zou moeten optrekken aan een leider blijkt zelf de leider te moeten zijn.

Het grootste probleem ligt echter op het middenveld. Taylor heb je simpelweg helemaal niets aan. Komt op alle facetten te kort, en heeft nog nooit in zijn leven omgeschakeld. Kortom, met hem op het middenveld belast je automatisch de andere 2 en je achterhoede dubbel. We hebben niet fatsoenlijk gezocht naar een goede '6' als vervanger van Alvarez, maar puur gegokt dat Tahirovic dat wel even kon opvangen. Uiteindelijk een extra paniekaankoop met Mannsverk, die uiteraard nog niet beoordeeld kan worden.

Verder heb je een prima doelman, maar niet iemand die al dusdanig goed is dat hij de schade beperkt kan houden. Met Gorter zaten we denk ik nu al op 60 tegengoals, maar Ramaj heeft ook nog een flinke weg te gaan.

Dit allemaal opgesomd is het helaas niet zo gek dat we zo verschrikkelijk kwetsbaar zijn.

14 februari 2024 om 17:48

Geen idee hoe Ajax het met Gorter zou doen maar de wedstrijden voor Ramaj liet Ajax per wedstrijd minder door dan Ramaj.

Ajax is met hem alleen maar meer doelpunten tegen gaan krijgen. Ik meen dat Ajax voor Ramaj 1.5 goals per wedstrijd tegen kreeg in een compleet niet ingespeeld team, Ramaj zit rond de twee goals tegen per wedstrijd en dat terwijl er minder spelers zo maar dwars het hele veld over kunnen steken zoals onder Steijn. Dan gaat er toch ergens anders iets niet goed achterin tussen de keeper en de verdedigers.

Ik ben overigens absoluut geen fan (ook nooit geweest) van Gorter. Hij heeft een hele "nerveuze" stijl van keepen. Langs die kant heb ik meer vertrouwen in Ramaj maar de cijfers spreken niet in zijn voordeel.

Ik geloof ook niet dat het grootste probleem op het middenveld ligt. Het is de kwaliteit achterin die zwaar onvoldoende is. De goals die ze de afgelopen weken weg geven zijn ook vooral fouten van de spelers achterin. Alle goals na de winterstop zijn fouten geweest van de spelers achterin die niet mee liepen, verkeerd stapten, hun man vrij een bal voor lieten geven, zich weg lieten zetten, enz... en soms in combinatie met Ramaj die er bijvoorbeeld bij de goal van Kramer niet lekker uit zag, maar ook bij de 3-0 van Heerenveen maakte hij 2 fouten (eerst met een ziekenhuisbal op Sutalo, en vervolgens gaf hij een simpele rebound weg).

Dan kunnen we wel blijven wijzen naar het middenveld, en daar lag voor de winterstop ook zeker een deel van het probleem. Nu is het toch vooral de verdedeging.

Men vergeet dat die ‘opmars’ ook te danken was aan het gemakkelijke programma. Ajax had het in vrijwel elke van de gewonnen wedstrijden gewoon super moeilijk tegen laagvliegers. Het gelijkspel tegen PSV verbloemde ook veel; PSV speelde gewoon geen goede wedstijd en ging niet goed met de kansen om.

En ik snap die hosanna om Brobbey ook niet. Ja, hij speelt in een slecht draaiend elftal, maar zijn persoonlijke statistieken zijn ook niet geweldig ( ik vergelijk: Brobbey: 13 doelpunten, conversie: 26%, schot nauwkeurigheid: 60%, bijv Mattsson(NEC): doelpunten: 11, conversie: 31%, schot nauwkeurigheid: 78% of Van Wolfswinkel: doelpunten: 10, conversie: 40%, schot nauwkeurigheid: 64% ). Brobbey valt gewoon op bij Ajax omdat de rest belabberd is.

Ik denk dat communicatie en elkaar coachen een groot probleem is. Hoe moeilijk is het even om te roepen dat je een man in je rug hebt of dat er eentje aankomt.
Daarnaast zie je zo ook met 2/3 man naar de tegenstander met bal gaan , dan is het ook moeilijk voor de verdedigers. Daarnaast kunnen de aanvallers ook wel wat meer doen om een aanval van de tegenstander moeilijker te maken dmv zich zelf beter op te stellen. Het is makkelijk om de verdediging de schuld te geven, maar uiteindelijk is het hele team er debit aan.

T is toch gemakzucht bij ajax. Ik had een dikke uitslag in t voordeel van ajax verwacht tegen hveen. Nu denken ze ineens bij hveen dat ze kunnen voetballen...

14 februari 2024 om 13:52

Ik denk dat het meer zelfoverschatting is. Na een zeer ‘gemakkelijke’ reeks en een gelijkspel tegen een gemakszuchtig PSV, dacht men dat het lek te boven was. Echter, de resultaten verbloemden veel. Ik zie nog steeds weinig vooruitgang in het spel, en de verdediging staat nog net zo zwak als onder Steijn.

Ik heb het idee dat een aantal spelers als Sosa, Sutalo, Taylor etc. gewoon niet beter kunnen in hun huidige rol.

14 februari 2024 om 17:09

"dacht men dat het lek te boven was"

Je zou voor de grap eens moeten teruglezen wie daadwerkelijk dat soort woorden gebruiken, dat wordt hier zonder uitzondering alleen maar neergezet door fans van de rivalen (op sarcastische toon uiteraard).

Je ziet geen vooruitgang t.o.v. Steijn? Dat vind ik bijzonder. Het staat nog steeds niet Ajax waardig maar het lijkt me duidelijk dat het zowel verdedigend als opbouwend al beter staat dan toen. Ajax scoort opeens hartstikke veel, de laatste paar wedstrijden onder Steijn had je mazzel als ze al een schot op doel konden noteren

Ook verdedigend geef je minder weg. Waar het onder Steijn constant collectief in elkaar stortte achterin zijn het nu vooral individuele fouten waarop je het weggeeft. Tegen Heerenveen was dat driemaal de jeugdigheid van Hato en Gooijer (buitenspel opheffen, niet doordekken in de 16), en bij de derde ging er natuurlijk ook nog een ziekenhuisbal van Sutalo aan vooraf. Onder Steijn liep je constant tegen een overtal situatie aan van 5, 6 aanvallers op 2 , 3 verdedigers. Dat kwam onder v T Schip wel even weer terug maar dat lag toen vooral aan het middenveld Taylor, Hlynsson en Tahirovic die hun man telkens lieten lopen.

De gehele linkerkant van Ajax is van bedenkelijk niveau. Hato - Sosa/martha - Taylor - Forbs ga je geen wedstrijden mee winnen. Wat er met die Sosa is weet ik niet, want die kan af en toe prima voetballen en dan speelt ie als een amateur. Taylor verdedigd niet mee en is aanvallend niet van waarde, die moet je echt zsm vervangen door Tahirovic, vd Boomen, Vos of Mannsvrek. Forbs zou best van waarde kunnen zijn als er iemand achter staat die hem in de ruimte aan kan spelen zodat ie zijn snelheid kan gebruiken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren