Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Racisme groot probleem in Italië: 'Ik ben er doodziek van, het is schandalig'

Laatste update:

Racisme is een groot probleem in het Italiaanse voetbal. Afgelopen weekend werd er niet gescoord in de topper tussen AS Roma en AC Milan, maar de kraker gaf wel weer voldoende stof tot napraten, omdat Mario Balotelli opnieuw het mikpunt was van racistische leuzen. Roma heeft een boete van 50.000 euro gekregen en FIFA-voorzitter Joseph Blatter gaf al aan dat dit in zijn ogen een veel te lage straf was. Adriano Galliani, vicevoorzitter van Milan, is de situatie helemaal zat: "Mensen moeten leren van hun gedrag. Ik ben er doodziek van, het is schandalig."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit kun je alleen maar stoppen door superkeiharde maatregelen te nemen, stadionverbod voor altijd en een flinke boete.

15 mei 2013 om 19:57

Helemaal mee eens. Dat dit nog gebeurt is schandalig. AS Roma zelf ook een grote boete geven, zij zijn verantwoordelijk en verdeel die boete dan maar over de 'supporters'

Dit valt niet te stoppen het is de Italiaanse Cultuur..

15 mei 2013 om 12:01

Dat is natuurlijk onzin.. Als je ooit in Italië bent geweest, afhankelijk van de streek, dan zie je dat er ook gewoon mensen zijn die je met open armen ontvangen. Of je dan een Afrikaan, Aziaat of Latino bent, dat maakt hun helemaal niet uit.. Het verschil is dat in het Italiaanse voetbal er maar kleine maatregelen worden genomen tegen racisme.. Terwijl bv in Engeland er keihard wordt opgetreden tegen zoiets.. Als in Italië dezelfde straffen waren dan was er vrijwel geen racisme in het stadion.. Heeft echt geen fluit met cultuur te maken, ieder mens verschilt.

15 mei 2013 om 12:37

Italianen zijn helemaal niet zo racistisch. Ja ze zijn trots op hun eigen nationaliteit maar zo zijn bijna alle Europeanen. De bedoeling van de fans is om de tegenstander te kwetsen en zijn aandacht te krijgen. Het is jammer genoeg een trend aan worden om apengeluiden te maken tegen Balotelli, dat is het nadeel van zo een groot imago te zijn als hem. Wat belachelijk is dat er zoveel wordt toegelaten inderdaad. Dit gaat nu al veel te lang, Balotelli is bijna elke week een mikpunt.

Trouwens de harde kernen, of hooligans zijn in algemeen niet de slimste mensen, en in grotendeels telt ook het groepsgevoel hier. Dat wil niet zeggen dat Italianen racistisch zijn.

15 mei 2013 om 17:23

Dit is geen discussie over of Italianen in hun hart wel of niet racistisch zijn. Het is een feit dat er veel racistische uitingen plaatsvinden in Italië, zowel binnen als buiten het voetbal. Die racistische uitingen zijn onderdeel van de cultuur te noemen. Die moeten stoppen.

15 mei 2013 om 21:43

Haha die racistische uitingen zijn onderdeel van de cultuur te noemen.. hahaha, in elk land is er racisme dus eigenlijk is ook elke cultuur racistisch aangelegd? Wat een grote onzin.

16 mei 2013 om 02:35

Inderdaad en niet te vergeten dat het ook erg in Nederland gebeurd met name over Marokkanen & Turken, ik weet niet hoe dat precies in België zit, (daar woon jij toch?). Echter valt dit meer op in Italië doordat je kans zeggen dat het vaker voorkomt dan in Nederlandse voetbal stadions.

De clubs doen er denk ik ook niet zo veel heel aan. Een boete van 50.000 euro is voor hun een maandsalarisje van een gemiddelde speler daar. Die kunnen ze wel missen. Belachelijk dat het gebeurd. Voetbal is amusement en ik snap dat je je concurrenten niet veel gunt, maar discriminatie is het laatste wat je mag doen..

15 mei 2013 om 13:03

De €50.000,- boete is voor de club AS Roma, niet voor een speler van AS Roma.

15 mei 2013 om 13:24

Nee maar ik maak een vergelijking dat een 50.000 euro boete niet zo veel voorstelt voor een club van die omvang..

Dit krijg je er echt niet uit met boetes en ophef in de media.
Oostblok landen en Zuid Europeanen zijn in het algemeen gewoon racistischer dan in het westen/noorden, het komt althans meer eruit daar.
Een aantal jaar terug nog een supporter tikken gegeven omdat hij Eto'o steeds maar mono bleef noemen.
Ik weet niet hoe je dit het beste kan stoppen, lijkt me erg moeilijk, hoe belachelijk het ook is.

De Italiaanse voetbalbond moet veel harder optreden tegen racisme, om het te stoppen. Wanneer er duidelijk oerwoudgeluiden worden gemaakt, dient de volgende wedstrijd zonder publiek gespeeld te worden. Dit voelt een club veel meer dan een schamele boete van slechts 50.000€ (AS Roma laatst).

Gebeurt het nog twee keer daarna in een seizoen, dan volgt er gelijk degradatie. Dan leren clubs het wel.

Het meest schrijnende voorbeeld is echter de Uefa zelf. ''say no to racism''. Bendtner kreeg voor het laten zien van zijn gesponsorde boxeshorts een hogere boete (100.000€) dan de Servische voetbalbond vanwege oerwoudgeluiden tijdens een jeugd-ek (80.000€).

Hiermee verlies je als organisatie werkelijk elke vorm van geloofwaardigheid.

15 mei 2013 om 11:51

Volgens mij zijn het niet zozeer de clubs maar gewoon groeperingen binnen iedere tak van de sport. Ik vrees dat je met dergelijk hard beleid niets uitricht omdat je dan iedereen kan gaan bestraffen en de schuldige 'supporters' derhalve relatief gezien weinig pijn zullen voelen. Je kunt hooguit hen er specifiek uit pikken en een stadionverbod geven maar dan krijg je hetzelfde als met hooliganisme, het probleem verschuift zich dan gewoon naar de straat. Volgens mij zit het er zover ingebakken bij sommige mensen dat ze het nooit zullen laten om zich racistisch uit te laten, ook al betekent dat vergaande consequenties.

15 mei 2013 om 11:57

Ik ben het met je eens dat het niet bij de clubs zit, maar met de voorgestelde maatregelen zal je dit soort boosdoeners wel niet meer op de tribunes hebben. Ik kan me toch moeilijk voorstellen dat supporters doelbewust door zullen gaan met het uiten van racisme in het stadion, als je weet dat hierdoor je club zal degraderen? Om de kern van het probleem aan te pakken zijn inderdaad andere, bijna onmogelijke maatregelen nodig.

15 mei 2013 om 12:12

Ik weet het niet precies hoor, maar ik zie het wel gebeuren. Die mensen zijn vaak genoeg doorgegaan ondanks (wellicht zwakke) maatregelen. Bovendien vind ik niet dat de supporters die er niets mee te maken hebben ook gepakt moeten worden. Enkel wanneer heel het publiek eraan meedoet kun je zoiets overwegen. Maar ja het blijft een lastig probleem, misschien iets om specialisten bij te betrekken in plaats van enkel de ongeloofwaardige Fifa een 'say no to racism'-campagne te lanceren. Het is goed dat er meer aandacht voor komt, nu de volgende stap.

15 mei 2013 om 11:58

Deze regels gaan natuurlijk ook niet helpen hoor. Wanneer je wedstrijden zonder publiek moet gaan spelen, ben je bij clubs als bv. Lazio snel uitgespeeld.. En je treft de normale supporters er dan mee, die er niks mee te maken hebben. Vaak zijn het kleine groeperingen, die bij de ultra groeperingen horen. Maar ook een hele curva leeg laten is niet de oplossing, daarvoor hebben die supporters veel te veel macht binnen een club. En degradatie is natuurlijk helemaal niet de oplossing, dan helpt je een hele club de vernieling in terwijl ze er zelf vaak niks tegen kunnen doen. En de normale supporters worden dan ook hard genaaid.

Volgens mij is dit op de korte termijn niet te stoppen. Het zijn volgens mij jongvolwassenen en volwassenen die daadwerkelijk menen dat donkere mensen zo behoren te worden behandeld. Niet in alle gevallen hoor, soms is het misschien om iemand uit de wedstrijd te krijgen of iets dergelijks. Maar als je weleens van die documentaires ziet dan merk je je dat racisme bij velen gewoon in de kern van hun gedachtegoed zit. Ze zijn er waarschijnlijk mee opgegroeid en zijn wat dat betreft, in onze ogen, zeer onderontwikkeld. Ik heb het idee dat harde maatregelen niet zullen volstaan wanneer mensen die gevoelens van afkeer of neerbuigendheid jegens mensen met een donkere huidskleur blijven houden. Het is een maatschappelijk probleem en dat los je denk ik hooguit op door nieuwe generaties bewust te maken en goed op te leiden. We zijn wat dat betreft al een heel eind gekomen maar er moeten nog flink wat stappen worden gezet.

Ik heb zelf het idee dat Mario Balotelli het mikpunt is van racisme vanwege zijn eigen vervelende en arrogante gedrag.
De supporters proberen hem te beledigen en uit zijn spel te halen door zich rascistisch uit te laten.

Donkere spelers als bijvoorbeeld Seedorf zijn volgens mij bijna nooit rascistisch beledigd.

Ik hoop dat AS Roma deze supporters straft met een stadionverbod.
Want rascisme hoort nergens thuis, dus ook niet op of rondom een voetbalveld.

15 mei 2013 om 11:55

Je hebt een punt, maar om gelijk naar de donkere huidskleur te wijzen is wel erg laag. Ongeacht hoe kinderachtig en stom Mario soms kan zijn.
Gewoon keiharde maatregelen nemen.

15 mei 2013 om 12:04

Ik denk eerlijk gezegd dat een speler als Mario eerder zo beledigd zal worden dan andere donkere spelers. De tegenstanders weten dat hij zich wel eens laat provoceren en er daardoor met een rode kaart af zou kunnen. Dus men probeert hem hiertoe te laten verleiden.

En er was sowieso al een voorgeschiedenis tussen Mario en de fans van AS Roma.
Hij heeft deze fans namelijk eens beledigd en zij zijn dat natuurlijk nog niet vergeten.

Desondanks is het rascistische gedrag van de supporters niet goed te praten hoor.
Ik keur dit zelf ook ten strengste af en ik schaam me voor deze supporters.

15 mei 2013 om 11:56

Mario Balotelli heeft het dus eigenlijk aan zichzelf te wijten is de strekking van jou bericht?
Doordat hij, in jou ogen, arrogant en vervelend gedrag vertoont roept hij het racisme over zichzelf af?
Ongeacht hoe iemand zich gedraagt is racisme onacceptabel.

Prima dat je hem uit zijn spel probeert te halen maar daar zijn vele andere manieren voor dan iemand racistisch te bejegenen.

15 mei 2013 om 12:00

Even goed lezen. Hij keurt racisme ook zeer zeker af, maar racisme bij Balotelli komt vaker voor dan bij andere donkere spelers, door zijn gedrag. Een Ciani van Lazio bijvoorbeeld, word zelfs gewoon toegeklapt als andere spelers. Balotelli provoceert nog al eens, en dan gebeurd het sneller dan bij andere spelers die zich normaler gedragen. Maar het blijft natuurlijk heel erg, ongeacht de houding van de speler.

15 mei 2013 om 12:04

Totti-nr10 heeft natuurlijk wel gewoon een punt.. Een speler zoals Ogbonna, ook een zwarte Italiaan, wordt vrijwel niets racistisch bejegend in vergelijking met Balotelli.. Boateng wordt ook veel meer racistisch aangepakt dan bv Asamoah, Pogba, Pedro Obiang of wie dan ook.. Boateng en Balotelli zijn goede voetballers maar ook voetballers die niet vies zijn van provocaties richting supporters.. Daarmee wil ik racisme helemaal niet goedpraten maar ze zorgen er voor een deel wel zelf voor dat supporters zich tot hen richten.. Weliswaar op het laagste niveau maar er zijn nu eenmaal simpele zielen in de wereld.

15 mei 2013 om 12:07

Je laatste zin vat het voor mij samen.
Ongeacht de houding van de speler, zou racisme verbannen moeten worden.
Wat me dus stoort is dat er aan zijn gedrag wordt gerefereerd, wanneer er over het racisme wordt gesproken.
Totti_nr10 zegt letterlijk dat Balotelli het mikpunt van racisme is vanwege zijn eigen vervelende en arrogante gedrag.
Dat Balotelli het mikpunt van racisme is, heeft niks te maken met zijn eigen gedrag, maar met het feit dat er een aantal mensen op de tribune zitten die niet weten hoe ze zich moeten gedragen.

15 mei 2013 om 12:51

Actie - reactie komt ook vaak voor, vooral in het voetbal.. Bij de supporters zijn ook veel mensen van de harde kern, mensen die doorgaans simpel zijn.. Als je dan provoceert als speler zijnde zullen zo'n mensen sowieso terug gaan reageren.. En dan proberen ze dat op de vieste manier, bewust of onbewust.. En helaas is dat racisme.. Als prof zijnde moet je ook wel slimmer zijn dan het publiek proberen te provoceren, iets wat Balotelli op de dag vandaag nog steeds niet geleerd heeft (waarmee ik die racistische uitlating ook niet goedpraat, laat dat duidelijk zijn).

15 mei 2013 om 11:58

Zat donkere spelers die wel racistisch bejegend worden ook al zijn het de vriendelijkste jongens.
Balotelli kan best een lul zijn dus krijgt hij meer te verduren dan de gemiddelde donkere speler.
Maar bv Drogba in Turkije laatst sloeg ook nergens op, het zit gewoon meer in die mensen.

15 mei 2013 om 12:03

Wil je nou zeggen dat hij er zelf om vraagt. Gedrag van een persoon hoeft nooit de reden te zijn voor racisme.

Het gebeurt niet alleen bij Balotelli maar ook bij bijv Boateng. Verschil met Seedorf is dat Balo een Italiaan is en zich ook zo voelt, blijkbaar hebben sommige mensen daar problemen mee.

15 mei 2013 om 12:07

Boateng en Balotelli zijn diegene die het meeste van alle spelers racistisch worden aangevallen.. Vraag jij je misschien niet af waarom zij meer worden aangevallen dan andere gekleurde spelers? Ik zal het je eens zeggen, beide zijn spelers die ook graag provoceren richting het bezoekende vak, dat is maar dan eens duidelijk geworden.. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik racisme goedpraat maar als je zelf uitdaagt dan heb je ook deels schuld aan kwetsende woorden.. Dit probleem krijg je alleen maar opgelost door twee zaken.. De speler in kwestie aanpakken (met provocaties richting publiek) & de supporters die zich uitdrukken op een racistische manier een ban geven.. Misschien de eerste keer als soort van waarschuwing een paar maanden, de volgende keer voor het leven.

15 mei 2013 om 12:18

Wat versta jij onder het uitvak proveceren, juichen end ?

Ik weet niet precies hoe het zit met Boateng maar bij Balo zie ik zijn gedrag als gevolg van het racisme. Ook op jonge leeftijd had die er mee te maken.

Overigens heeft Seedorf er ook mee te maken, buiten Italie Alves met de Barca fans. Het is gewoon een maaatschappelijke probleem, naast zware straffen zoals in Engeland kun je het voorkomen door de jonge generatie een 'juiste' opvoeding te geven.

15 mei 2013 om 12:57

Boateng werd bv voor de match tegen Juventus ook uitgemaakt, gelukkig trad Juventus snel op.. Maar waarom werd hij uitgemaakt? Al tijdens de opwarming was hij met armen bewegingen aan het maken richting het publiek, iets met vingers en het spugen richting het vak terwijl supporters Forza Juve riepen oa.. Ik zeg niet dat reactie van het publiek juist is maar voor een deel zoeken sommige spelers het ook wel zelf dat ze uitgemaakt worden (weliswaar op een onacceptabele manier)

Balotelli werd als jong mannetje vaak gepest ja, bij hem zit het wat dieper uiteraard.. Maar is het dan slim om elke keer weer lijk een kind te reageren richting publiek? Seedorf werd inderdaad ook verschillende keren uitgemaakt, erg jammer.. En zou racisme echt te maken hebben met opvoeding? Zou het niet iets zijn wat gewoon in je karakter zit, zoiets zoals voorkeur voor iets hebben of een hekel aan iets anders hebben?

15 mei 2013 om 13:53

Ik denk dat hun juist zo reageren omdat ze rasistisch uitgescholden worden. Ik geloof echt niet dat Boateng zo gek is dat hij effe een hele supportersvak ga uitdagen, zoiets doe je alleen als je echt boos ben.

En tuurlijk heeft racisme te maken met opvoeding zoiets zit niet zomaar in je karakter hahah. Jij wil het afdoen als smaak is geen keuze tusse KFC of broodje doner hoor.

Als dezelfde Italianen die nu rasistisch zijn tegen Balo en Boateng in de Bijlmer tussen de Anties waren opgeroeid hadden ze een hele andere mentaliteit en zouden ze waarschijnlijk een zwak hebben voor donkere mensen en misschien zelfs met een accent praten ook.

Italianen en oosblokkers in Nederland gaan altijd goed samen met donkeren mensen hier in Nederland alleen degene die opgroeien in hun eigen eigen land en het niet kennen worden rasisten.

15 mei 2013 om 14:12

Nou, je kan ook te ver gaan. Met een accent praten zie ik mezelf niet zo snel doen haha En Italianen kunnen het normaal gesproken met bijna alle bevolkingsgroepen wel goed vinden, een aantal daar gelaten. Net zoals je in andere landen ook gewoon ziet, multicultureel. Alleen heb je altijd een stel idioten ertussen zitten, zoals je wel in meer landen hebt.

15 mei 2013 om 13:14

Balotelli heeft een apart gedrag maar dan moet je hem als persoon maar beledigen, niet een hele etniciteit. Hij is ook pas 22, en ondanks z'n gedrag heeft hij mensen niet een goed genoeg reden gegeven om racistisch bejegend te worden. Hij is bijvoorbeeld niet als Lens of Willems, daarmee bedoel ik dat hij niet in een subcultuur leeft. Hij is gewoon italiaan, en na een paar jaar heb ik hem ook leren kennen als een italiaan in plaats van 'ghanese' italiaan of 'donkere' italiaan. Z'n identiteit is gewoon puur italiaans, dus het enige wat hun stoort is gewoon z'n huidskleur.

Dit probleem heeft natuurlijk niks met voetbal te maken en gaat door welke voetbal gerelateerde maatregel dan ook niet opgelost worden, helaas.

Het is onderwijs en opvoeding. Ik weet niet of er op Italiaanse scholen voldoende aandacht aan wordt besteed,maar als er thuis neerbuigend wordt gesproken over bevolkingsgroepen met een donkere huidskleur, heeft het nog weinig zin.

Ik begrijp nooit wat voor zin het heeft om mensen te beoordelen op hun afkomst / huidskleur / haarkleur in plaats van op bijvoorbeeld gedrag.

15 mei 2013 om 11:55

Italianen willen niets met buitenlanders te maken hebben en voor hun zijn echte Italianen wit dus mensen als Balotelli kunnen ze ook niet luchten. Natuurlijk zijn er ook beschaafde Italianen maar die zijn denk ik (helaas) in de minderheid. Hoort bij de cultuur en oh wat zijn ze daar trots op.

15 mei 2013 om 12:11

Dit is natuurlijk absoluut fout, snap ook niet waar jij dat uithaalt? Uit eigen ervaring misschien? In elk land heb je bepaalde groepen of steden waar men minder gediend is van buitenlanders, niet alleen in Italië maar ook in België, Nederland & Turkije om snel landen te noemen.. En natuurlijk zijn er beschaafde italianen, alleen in de minderheid?:s Dat is nogal een flinke belediging, misschien ben jij een racist richting Italianen?

Dat ze trots zijn op hun cultuur is ook zo, en terecht. Maar in veel grote steden is er weinig spraken van racisme hoor.. Natuurlijk heb je overal racisten, alleen komen die niet overal tot uiting.. In Engeland zullen bv ook veel racisten zitten maar dat zie of hoor je niet in een stadion.. Waarom? Omdat zij hard worden aangepakt, in tegenstelling tot in Italië

15 mei 2013 om 12:24

Het hard aanpakken van racisme in stadions lost natuurlijk niet het onderliggende probleem aan. Het probleem dat er bepaalde groeperingen bestaan die van mening zijn dat een persoon beoordeeld kan worden op zijn of haar huidskleur.

Ik ben het met je eens dat deze groeperingen helaas overal voorkomen, maar naar mijn inziens niet in gelijke mate.

Italianen zijn meestal zo trots op hun eigen land en identiteit dat ze niets met een ander te maken willen hebben. Want een echte Italiaan is natuurlijk wit, volgens hun dan.

Enige conclusie die je kunt trekken is dat donkere spelers Serie A beter kunnen mijden als de pest.

15 mei 2013 om 12:03

Fijn dat jij vanuit je ivoren toren even kan concluderen over de gehele Italiaanse bevolking, en ze af kan schrijven als, bijna allemaal, racisten. Hoezo generaliseren.. In Italië heb je, net zoals in veel andere landen, kleine groeperingen die het voor de rest verzieken. In het stadion zitten ontiegelijk veel man, maar er zit altijd een klein groepje tussen die racistische dingen gaat roepen of zingen. Je hebt ook gewoon normale, beschaafde mensen, die dit ook afkeuren. En Italianen willen niks met buitenlanders te maken hebben? Haha, wat een onzin joh. Misschien niet zo'n domme dingen zeggen zonder enige weet.

15 mei 2013 om 12:29

Niet iedere Italiaan, dat zou inderdaad een domme uitspraak zijn. Had gehoopt dat de meeste hier dat wel zouden snappen.

15 mei 2013 om 12:47

Nee dat zou een totaal idiote, en domme uitspraak zijn. Maar ook een meerderheid, of wat je ook probeert te zeggen, zou een domme uitspraak zijn. Het zijn gewoon kleine groeperingen, niks meer niks minder.

Italie mooi land, maar er moeten alleen geen italianen wonen. In veel streken overheerst nog steeds de mafia en de italianen vinden alles wat buiten italie komt verschrikkelijk. Zo ook zwarte mensen. Die vuile italiaanse racisten moeten verbannen worden uit de stadions, begin daar eens mee. Gewoon iedereen die zich aantoonbaar racistisch uitlaat registreren en weg gooien. Harder aanpakken.

15 mei 2013 om 11:55

Hehe registreren. Krijgen ze even een koekje van eigen deeg.

15 mei 2013 om 12:06

In veel streken overheerst de maffia? Italianen vinden alles wat van buiten Italië komt verschrikkelijk? Wow, misschien teveel Scarface gekeken? En Italianen haten zeker niet alles wat uit het buitenland komt, dat een steeds kleine groeperingen racistisch zijn betekend niet dat heel het land het is.. In Nederland is ook racisme, bij Den Bosch bijvoorbeeld, dat betekend toch ook niet dat heel het land racistisch is?

15 mei 2013 om 12:19

Italianen zijn zo nationalistisch als de pest. Net als Fransen. Veel meer dan Nederlanders. Ben je ooit wel in Italie geweest dan? Of ben je alleen op de toeristische plekken geweest? In veel Italiaanse berg streken overheerst de mafia. Die inwoners betalen de mafia om daar te mogen leven. Klinkt misschien als een scarface verhaal maar het is wel waar.

15 mei 2013 om 12:45

Haha, maar dat je nationalistisch en trots bent op je eigen land betekend niet dat je meteen een racist bent. Er zit een verschil tussen trots zijn op je eigen land, en daardoor meteen alle buitenlanders haten. Nederlanders zijn misschien minder nationalistisch, maar ook zo racistisch als maar zijn kan hoor, dat kan je alles behalve ontkennen. En ik ben driekwart Italiaans, dus ik ben inderdaad op heel veel plekken geweest in Italië, toeristisch en niet toeristisch. En je hebt natuurlijk in Italië nog wel de maffia rondlopen, de Albanese en Italiaanse maffia.. Je hebt ook nog mensen die bv. een winkeltje hebben en afgezet worden door de maffia. Maar dat is ten eerste op kleine schaal, en ten tweede niet (alleen) in de berggebieden. Het is natuurlijk totaal idioot om te denken dat in bv. de marmerbergen van Carrara de maffia heerst, haha.

Tja, het is gewoon lastig te stoppen. Zoals afgelopen wedstrijd tegen AS Roma, zaten er in het uitvak een aantal lui die racistische dingen aan het zingen waren richting de spelers van Milan. Maar je kan ze ook niet meteen het vak uitschoppen, want dan weer je zeker dat je gezeik in de tent krijgt. Misschien achteraf bestraffen op basis van camerabeelden, maar ook dat is lastig want degene die dit soort dingen doen zitten vaak bij de ultra groeperingen, en die gaan natuurlijk niet herkenbaar in het vak staan. En de clubs bestraffen is ook niet het beste, want die kunnen er vaak ook niet heel veel aan doen. In Italië zie je het helaas nog veel, dat heeft te maken met de cultuur.. Al is het lang niet elke club hoor, je hebt ook zat clubs die dit niet hebben. Feit is gewoon dat dit lastig te verhelpen is, want de mensen die dit doen straffen is lastig en de clubs kunnen er niks aan doen.

Je moet die clubs 5 a 8 wedstrijden zonder thuis publiek laten spelen.
Dat is veel harder dan 50.000 euro.

15 mei 2013 om 12:13

Want de ploeg in kwestie kan daar natuurlijk altijd iets aan doen? Compleet belachelijk. Het waren Roma supporters in Milaan, hoe kan de club Roma hier plots iets aan doen? Men moet zich richting tot de individuen in dat vak en die aanpakken.. Een club krijgt alleen maar een slechte naam door die supporters terwijl zijzelf er machteloos tegenover staan.

15 mei 2013 om 12:21

De club kan zelf ook iets ondernemen, gewoon camera's en dan er uit halen wie dat deden. Zo geeft de betreffende club ook een voorbeeld en geven zij aan dat ze er niks mee te maken willen hebben.

15 mei 2013 om 12:26

Mee eens. Alhoewel ik denk dat het probleem daarmee niet opgelost wordt, geeft je wel een duidelijk signaal af indien je als club zelf maatregelen neemt. Maak duidelijk dat dit soort gedraag niet getolereerd wordt, ook niet door eigen supporters.

Ik was er afgelopen weekend bij, ik zat alleen aan de andere kant van het stadion en kreeg er vrij weinig van mee. Er werd in de rust al wat over gezegd door de omroeper in het stadion. Schande dat dit nog altijd gebeurd in het voetbal, dit valt denk ik niet echt uit te bannen.

Ik weet niet of het gedrag van Balotelli het gevolg was van rascisme maar wat werd ik doodziek van zijn gedrag. Telkens maar weer liggen om niets. bah! Overigens was het voetbal ook van erbarmelijk niveau, man man, leek nergens op. Zelden vonden ze 3keer achter elkaar een mede speler. Tactisch leek het ook nergens op, er leek totaal geen idee achter het voetbal te zitten. Ik volg het Italiaanse voetbal niet of nauwelijks maar ik hoop toch echt niet dat dit de norm is.

Wat is Racisme?
Moet je hier niet gewoon boven staan? Hier gewoon geen aandacht aan geven?

Elke speler wordt wel eens uitgefloten, misschien om zijn gedrag of wat dan ook. Nu zingen ze liederen om de huidskleur, het is maar een kleur. Hoe druk ga je er om maken?

15 mei 2013 om 12:04

Als dat de gedachtegang is zijn we nog ver verwijderd van het uitroeien van racisme.

racisme is bij fenerbahce ook een grote probleem spelers schelden donkere spelers uit (emre belazoglu) en supporters zwaaien met banenen..

Ik vind ook dat racisme gewoon hard aangepakt moet worden zoals iemand hierboven al zij stadionverbod en een flinke boete..

zo jammer dat de supporters daar zo racistisch zijn. ik heb de serie a altijd graag gevolgd maar ik wordt er net zoals galliani doordziek van van dat racisme het valt me op dat het slachtoffer meestal milan is.. juve en lazio lijken voor mij de clubs die de meeste boetes hebben verzameld ivm racisme.jammer genoeg zullen we er nooit vanaf geraken!

Wat me wel vaak opvalt hier en voornamelijk leden die liefhebbers zijn van de Serie A de wijze van racisme willen ontkennen en de fouten opzoeken bij de spelers. Jongens.. we hebben het niet hier alleen over Balotelli. Talloze documentaires op BBC waar donkere spelers in zowel Italie als Spanje te maken hebben met racisme. Van Kameni tot aan Sissoko. Van Eto'o tot aan Lassana Diarra. Italie is racisme gewoon groot dus iets recht zetten wat krom is heeft geen zin. Er moeten zwaardere maatregelen komen!

15 mei 2013 om 12:50

Wij Serie A liefhebbers en/of Italianen proberen het niet goed te praten hoor, want het blijft gewoon misselijkmakend. Maar we proberen te voorkomen dat hier het beeld geschetst wordt, alsof 99.9 procent van de Italiaanse bevolking racistisch is, en buitenlanders keihard gehaat worden.. Of dat elke donkere speler racistisch bejegend wordt, wat natuurlijk totaal niet zo is.

15 mei 2013 om 13:00

Zoals ik zeg, als of 99 procent van de Nederlanders zo vredelievend zijn tegen Joden, homo's en moslims/antillianen niet over een kam scheren...

Ach, dit is een ziekte die we ook hier hebben. Het is zo makkelijk om nu met ons vingertje naar Italië te wijzen, maar wat gebeurde er dit seizoen nog toen Altidore met AZ in Den Bosch speelde? Lukoki die vorig seizoen in Den Haag ook racistisch werd bejegend? Antisemitische spreekkoren tegen Joden alleen maar omdat een deel van de Ajax fans zich Joden noemt? (dus als er morgen fans zichzelf Moslim noemen mag ik Mohammed beledigen...)

Misschien is de situatie in Italië iets erger, maar vroeger of later zijn we in Nederland net zo erg. Onze maatschappijen verschillen nauwelijks van elkaar.

15 mei 2013 om 13:11

Inderdaad, helemaal gelijk in. Mensen doen hier alsof het in Nederland allemaal koek en ei is, en racisme totaal niet aan bod is. In Italië heb je racisme, maar in Nederland ook. Goed dat je dat zegt, want veel mensen ontkennen het nog.. Terwijl het toch overduidelijk is.

Als donkere speler moet je gewoon niet in Italie spelen. Kunnen beter een endere competitie uitkiezen. Dit gaat namelijk al jaren daar.

Wat een kutwereld is dit zeg. Als een blank ventje in azie of afrika gaat spelen hoor je nooit gezeik van racisme, maar speelt een donkere speler in europa heb je altijd gezeik. In ieder geval weten we bij wie het probleem ligt, alleen de oplossing is super moeilijk.

Wat we niet moeten vergeten is dat er in Italie ook neo facistische groeperingen rondlopen die erg veel bijval krijgen van supporters van verschillende clubs. Dat opgeteld met de slechte economie in Italie krijg je makkelijk zondebokken voor het afreageren van frustratie. In dit geval donkere spelers.
Ik heb vroeger meegemaakt bij Torino - Ajax dat een groot gedeelte van een vak daar spontaan met zijn allen de hitlergroet brachten.

Als je in Italie hebt gewoont, goed kent of vaak komt, dan weet je dat het fascisme van de jaren 40 nog steeds zijn wortels in de Italiaanse samenleving heeft. Dit is heel lastig te bestrijden. Laatst in een discussie hier op voetbalzone ben ik er nog diep op ingegaan. Zware straffen en stadionverboden helpen een beetje maar verdwijnen zal het helaas niet... Het is zielig maar waar.. Elk land heeft zijn dieptepunten, zo ook NL waar anti semitische spreekkoren en ook rascisme (fc den bosch laatst) soms voorkomen.

Ondanks het rascisme , behoud je daar wel het echte voetbalcultuur met echte supporters i.t.t. Engeland en Spanje

Diep en diep triest dat er eigenlijk nog steeds mensen zijn die het nodig vinden om iemand op hun huidskleur of wat dan ook te discrimineren. En laten we wel even eerlijk zijn we wijzen met ze alle vaak naar oost europa(ik ook). Maar heb het gevoel dat het in het voetballen vooral in Spanje en Italie misschien wel net zo erg is. En laten we ook niet te schijnheilig doen hier hebben we bij Den Bosch ook nog niet eens zo heel lang geleden *problemen* gehad. Je zou toch denken dat we als mens wel geleerd hebben van racisme en discriminatie maar schijnbaar sommige nog steeds niet.

En even hier boven die mensen die het erover hebben dat het een logisch gevolg is van Balotelli zijn gedrag. Zijn wat mijn betreft net zo schuldig als diegene die racistisch lopen te doen want dan spoor je namelijk niet. Al staat er een donker persoon in zijn blootje voor mijn vak een Vitesse shirt aan zijn kont af te vegen. Geeft mij nog niet het recht om dan maar racistisch te gaan doen

15 mei 2013 om 14:10

Zucht.. Waar zeggen wij dat het een 'logisch' gevolg is? Het verklaart alleen waarom juist spelers als Balotelli en Boateng vaker het doelwit zijn van racisme. Dat komt omdat ze toch vaak provoceren richting de ultras. Een Ciani, Pedro Obiang, Asamoah of Ogbonna worden bijvoorbeeld niet racistisch bejegend. Dat het bij Balotelli en Boateng vaker gebeurd is een gevolg van hun gedrag, want er zitten altijd een stel primitievelingen tussen die het nodig vinden om op zo'n lage manier Balotelli en Boateng te bejegenen.

Dit soort dingen worden altijd gedaan door de supporters die echt bij de club horen en niet tegen hun verlies kunnen joh. Als dit niet de echte supporters waren dan zouden de echte supporters dit niet accepteren ze zouden gelijk reageren tegen deze groepen' want ze weten dat het schade brengt aan hun club. Zonder twijfel zijn het altijd mensen die altijd in het stadion zitten en ook iets te zeggen hebben' stelletje racisten man' gewoon elke x 3punten weghalen klaar 50.000 waar slaat dat nou weer op en dat is geen voordeel voor de andere club want al dat geld gaat toch weer naar Fifa " gewoon punten aftrekken klaar dan gaan we zien dat ze dat wel gaan voelen

Tot voor kort was racisme in Turkije haast ondenkbaar op de voetbalvelden. Donkere spelers als Kompela en Pascal Nouma waren culthelden.

Na het eerste aap incident bij Besiktas van vorig jaar is er een tweede banaanincident in het stadion van Fenerbahce. Het gaat te ver om hele supportersgroepen verantwoordelijk te houden, maar dit soort tuig wordt i.p.v. uitgekotst te worden door sommigen zelfs verdedigt.

Misselijkmakende bestuurders die in alle toonaarden ontkennen dat deze mensen racisten zijn, zijn minstens even schuldig. Fenerbahce moet verschoont worden van zulke idioten.

De man met de banaan schijnt de banaan alleen in de richting van Muslera te hebben laten zien, hij had "honger" en kreeg de banaan van een oudere man. Verder waren er volgens hem geen andere voetballers.

Een tweede man met een banaan schijnt al een tijdje last te hebben van zijn spijsvertering, daarom heeft hij een banaan bij zich en het gebaar dat hij maakte was ook gericht op Muslera als protest tegen hem. Waarom een banaan en geen wortel, appel of peer?

Hoe verklaren ze de twee Fenerbahce dames met zwarte vuilniszakken over hun hoofd en de koekjes met "negro" erop? Er lagen natuurlijk ook geen bananen op het veld, dat zal ook weer verbeelding zijn. Of misschien was er geen vuilnisbak in de buurt.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net
/hphotos-ak-prn1
/164923_10151574863128168_1735659852_n.jpg

http://p1305.hizliresim.com/19/h/n2zb5.jpg

Slechte leugenaars! Eboué is slachtoffer van racisme, en hij zou niet eens op het veld gestaan hebben op het bewuste moment volgens bestuurder Tolga Deniz Aytöre en vice-voorzitter Ömer Temelli, te triest dit. Inmiddels zijn na deze foto's ook de eerste videobeelden beschikbaar, waardoor duidelijk wordt dat het Fenerbahce bestuur voor het oog van miljoenen mensen iedereen besodemieterd en het opneemt voor racisten. Het is maar waar je trots op bent!

Vorig jaar ontkende ditzelfde bestuur de racistische uitspraken van Emre Belezoglu, die na de wedstrijd tegen Trabzonspor toegaf het een en ander gezegd te hebben tegen Zokora. Een dag later kwam hij erop terug, ingefluisterd door ditzelfde bestuur. Met als toppunt Yobo naast hem bij de persconferentie om het op te nemen voor hem. De man die in Engeland als speler van Everton racistische verwensingen kreeg van Emre, toen bij Newcastle.

Schande voor Fenerbahce en het Turkse voetbal!

Opvallend genoeg zie ik weinig mensen zeggen dat Italië nu maar moet worden gemeden door donkere spelers. Want iedereen heeft natuurlijk sympathie voor Italië en men vindt het een fijn land om heen te gaan.

Als dit over Oost-europa of Rusland was gegaan, waren die landen uitgemaakt voor achterlijke, racistische landen en had men gezegd dat donkere mensen daar echt niet heen moeten.

Over reageren aan de hand van beeldvorming gesproken.

Mijn mening: racisme komt overal voor en moet niemand tegen houden ergens te gaan spelen. Nergens is 100% van de mensen racistisch. Het is erg als het gebeurt, maar moet niet symbool staan voor welk land dan ook.

Redenen waarom Serie A minder aantrekkelijk wordt. Mensen kunnen het niet meer , ze houden niet meer vol. Mensen trekken zich terug , zowel terleurgesteld. Jammer , want het was toch DE beste competitie ter wereld 10 jaar terug. En dit zeg ik als pure Serie A fan.

ik wil niemand over 1 kam scheren maar de meeste racisten zitten toch echt in oost en zuid europese landen. misschien zijn italianen niet echt racisten maar donkere mensen worden daar toch echt minderwaardig gevonden en minder als mens gezien zoals dat ook gebeurd in turkije en landen als servie, polen, rusland etc etc. komt ook grotendeels omdat ze onbekend zijn voor dat soort landen. vooral oost europeanen zijn echt racistisch. bah

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren