Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Oerwoudgeluiden’ jegens Onana: ‘Geweldig als hij zijn spullen had gepakt’

Laatste update:

Woensdagavond won Ajax met enige moeite van Roda JC Kerkrade (2-4). Tijdens het duel in Limburg werd André Onana getrakteerd op ijsballen en 'oerwoudgeluiden', constateerde Henk Spaan. Hij schrijft in zijn column voor Het Parool dat de doelman van de Amsterdamse club had moeten stoppen met voetballen om een signaal af te geven.

"Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party, spoort voetballers die voor Engeland uitkomen tijdens de World Cup van het veld te lopen als er geluiden van racisme van de tribune komen", aldus Spaan. "Supporters van Roda schikten zich alvast naar de nationale mores van hun Russische geldschieter, door Onana te trakteren op ijsballen en 'oerwoudgeluiden'."

Spaan schrijft dat er 'natuurlijk' geen actie hoeft worden te verwacht van de KNVB: "Maar ik had het geweldig gevonden als Onana op dat moment zijn spullen had gepakt." Spaan vond de openingstreffer een fout van Onana. "Normaliter sterk op hoge ballen, sloeg de keeper knullig naast een voorzet. Daarna redde hij de wedstrijd door een bal uit de hoek te tikken zoals Frans de Munck het vroeger deed. Het was een ouderwetse zweefduik, een die je Thibaut Courtois en David de Gea zelden ziet maken."

André Onana is de beste doelman van de Eredivisie

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Henk laat geen spaan heel van de Knvb met deze column. Nee ff serieus, gaat de Knvb of Roda JC hier niks tegen doen?

Best raar Onana discrimineren terwijl er bij Roda ook donkere spelers rondlopen. Discrimineren is al dom begrijp me niet verkeerd maar als er bij je eigen team ook donkere spelers spelen ben je het niet waard om onze zuurstof in te ademen.

9 februari 2018 om 21:15

Ik snap het ook niet. Bij mijn club (feyenoord) kom ik dat tegen donkere spelers eigenlijk niet tegen, maar met regelmaat gaat de discussie dan weer over marokkanen of moslims. Alsof we die zelf niet rond hebben lopen. Triest volk is dat toch... als ik er dan iemand op aanspreek krijg ik vaak terug dat ze het niet racistisch oid bedoelen... ik snap die dommigheid echt niet

9 februari 2018 om 22:44

Onana werd tegen Feyenoord ook racistisch bejegend... ik was er helaas bij en was erg geschrokken.

10 februari 2018 om 09:38

Vreemd genoeg helemaal niets over gelezen. Ben je Feyenoorder?

9 februari 2018 om 21:35

Tja, dit soort uitspattingen zijn denk ik ook niet het gevolg van puur racisme. Het is gewoon als leeghoofdige supporter alles willen aangrijpen om je tegenstander uit zijn concentratie te halen. Ik denk dan ook niet dat dit soort mensen echt racistische motieven hebben, alleen zijn ze te simpel van verstand om te kunnen realiseren dat dit nergens op slaat.

10 februari 2018 om 06:05

Het wordt algemeen geaccepteerd het thuis-supporters gefluit en boe-geroep naar de tegenstanders zodra die aan de bal komt, een keeper voelt dat nog sterker.
Persoonlijk bedoelde agressie komt voort uit een vorm van angst en soms zelfs haat om die tegenstander te provoceren maar om dan de spelers aan te moedigen om van het veld te lopen is net zo dom en kortzichtig als het gedrag van die hooligans apen.

Nationale mores van Rusland haha, ja hoor, heel Rusland is doordrenkt van het racisme. Bizarre opmerking als je er over nadenkt.

9 februari 2018 om 20:19

Afgelopen zomer was ik bij de wedstrijd tussen Spartak en CSKA en daar hoorde je wel degelijk oerwoudgeluiden.

9 februari 2018 om 20:59

Waagplein. Mooie momentopname. Ik was bij Roda - Ajax en daar waren ook wel degelijk oerwoudgeluid, heel Nederland is doordrenkt van racisme!

10 februari 2018 om 08:59

@FR, daar heb je een punt. Maar het spreekt van ontwikkeling wanneer je zoiets probeert uit te bannen.
@Inke, ja en nee. Ik denk dat er wel degelijk sprake is van racisme in de Nederlandse samenleving, maar dat dit ook wordt opgezocht door sommige mensen. Ik vind bijvoorbeeld dat mensen die zich daadwerkelijk racistisch uitlaten daarvoor gestraft moeten worden (bijvoorbeeld die vent die een stagiair afwees en per ongeluk een mail stuurde naar die stagiair waarin hij zei dat het kwam omdat ie zwart was). Maar ik ben faliekant tegen quotas hij bedrijven. En dat ben ik juist omdat ik niet racistisch ben. Als jij alleen maar op een positie wordt gezet omdat je zwart/vrouw/homo ben dan kan je toch nooit trots zijn op wat je hebt verdiend? Dan heb je iets gehaald vanwege je afkomst, niet vanwege je verdienste. Dat lijkt mij verschrikkelijk.

9 februari 2018 om 21:35

Hier als je de spijker op zijn kop . Verder zul je toch ook wel durven stellen dat het klimaat in Rusland wel significant racistischer is dan hier in Nederland.

9 februari 2018 om 21:49

Haha exact. En inderdaad, dit is een nuance die in het debat vaak ontbreekt.

9 februari 2018 om 22:12

"In veel gevallen is het eerder onbekendheid en onwetendheid, alsmede het resultaat van conservatieve opvoeding"
Is dat anders dan racisme uit pakweg de VS of ergens anders dan? Het is voor mij geen goedprater want volwassen mensen zijn gewoon verantwoordelijkheid voor hun eigen daden. Als een misdadiger zijn moeilijke opvoeding aandraagt als excuus voor zijn daden hebben we hier met z'n allen ook geen ruimte voor nuance.

9 februari 2018 om 22:38

@FRtorres gelukkig dat je ervaringen in Rusland niet zo extreem zijn als dat hier vaak geschetst wordt!

9 februari 2018 om 22:43

@tubes niemand heeft het hier over een excuus hé. Als je wat wilt doen aan racisme dan is het toch fijn om te begrijpen waar het vandaan komt. Ik ben hier ook nog nooit een topic tegen gekomen over een misdadiger die zijn opvoeding als excuus gebruikte; wie weet is hier wel meer ruimte voor nuance dan dat jij zo maar ongenuanceerd aanneemt.

10 februari 2018 om 06:35

Rusland is een groot multi-rassen maatschappelijke gemeenschap, het racisme daar kun je denk ik niet vergelijken met het westerse gedachtegang.
Quincy Promes wordt in Rusland op handen gedragen door pers en publiek...wordt ook belaagd door hooligans van de tegenpartij het is echter hoe je er mee omgaat en dat doet Promes (en Onana)verstandig relativerend, wijselijk goed.

Spaan vergeet denk ik dat Nijhuis scheidsrechter was bij die wedstrijd. Waarschijnlijk had Onana dan rood gekregen voor verlaten van het veld zonder zijn toestemming of zo iets. Want die steekt altijd zijn kop in het zand als het daarom gaat.

9 februari 2018 om 20:47

Nijhuis gaf destijds ook rood aan de Esteban toen ie werd aangevallen door die jongen in de ArenA. Ga er maar van uit dat de Tukker Onana niet had gesteund.

9 februari 2018 om 23:22

Heeft Nijhuis het dan niet waargenomen ofzo? Wat heeft Bas ondernomen tegen de oerwoud geluiden? Oh ja, helemaal niets, gewoon lekker doorspelen, de wedstrijd de wedstrijd laten zijn.

10 februari 2018 om 00:40

Hoe kan het niet door de scheidsrechter worden besloten? Dat is een serieuze vraag. Ik bedoel, hij is degene die bepaalt dat er gespeeld wordt en hij is ook degene die een wedstrijd stil mag leggen.

10 februari 2018 om 00:41

Als er bepaalde dingen vanaf de tribune worden geroepen, mag hij toch bepalen dat de wedstrijd stil wordt gelegd?

Een goed en begrijpelijk plan van Henk,alleen is het vreemd en een beetje dom dat hij Jeremy Corbyn aanhaalt als referentie.
Die man is namelijk zo discriminerend als de pest,baas van een partij die het normaal vindt dat blanke mensen 40 pond moeten betalen om een partij bijeenkomst te mogen bijwonen om donkere mensen maar 30 pond in rekening te brengen.
En dat is nog maar een klein voorbeeld van de discriminerende partij idealen van die man.

Als Henk een beetje had opgelet dan had ie gezien dat Veltman de bal raakte met zijn hoofd voordat Onana erbij kon. Was dus een communicatie fout en geen blunder.
On: Had werkelijk niks uitgemaakt voor dw KNVB als hij eraf was gelopen. 2-4 gewonnen. Dat zegt veel meer.

Dit is in eerste instantie een taak voor de scheidsrechter. Het is onacceptabel dat er doorgespeeld wordt terwijl er oerwoudgeluiden te horen zijn. Dat zijn omstandigheden waaronder je, zeker van donkere spelers, niet mag verwachten dat ze lekker blijven voetballen alsof er niets aan de hand is.

Wat mij betreft zouden dit goede regels hiervoor zijn:
- Bij duidelijk hoorbare oerwoudgeluiden moet de scheidsrechter onmiddellijk de wedstrijd voor 5 minuten staken. Laat een scheidsrechter dat na, dan wordt hij voor 1 wedstrijd geschorst, plus 2 wedstrijden voorwaardelijk. Toeschouwers waarvan kan worden bewezen dat ze oerwoudgeluiden hebben gemaakt krijgen een stadionverbod van 5 jaar.
- Zijn er na die vijf minuten weer oerwoudgeluiden te horen, dan wordt de wedstrijd gestaakt totdat het vak waar ze vandaan komen leeg is. Toeschouwers waarvan kan worden bewezen dat ze dit keer oerwoudgeluiden hebben gemaakt krijgen een stadionverbod van 10 jaar. Toeschouwers die niet gevonden worden, maar waarvan wel duidelijk op TV-beelden te zien is dat ze meedoen, mogen herkenbaar in beeld gebracht worden door Fox Sports en Studio Sport.

Ik gok dat je er dan vrij snel klaar mee bent.

9 februari 2018 om 21:38

Klopt, er zijn zelf speciale 'protocollen' (brr verschrikkelijk woord) die vanuit de thuisspelende club moeten komen. Eerst herhaaldelijk stadionomroeper en tekst op schermen, en daarna mag er pas ingegrepen worden geloof ik.

9 februari 2018 om 23:09

Wat natuurlijk bizar is, hoezo zou een club het spel gaan stilleggen om het misdragen van haar supporters. Nu zie je er 1 colum over en anders was de gehele media erover gevallen. Echt bizar dat je er zo weinig over hoort, wat een walgelijk volk. Laatst ook al toen PSV bij VVV speelde, amper iets van gekomen. Geef de club toch een straf, dan houden ze wel op en als ze niet op houden pakken mede fans ze wel aan.

Ondanks de vele voorbeelden, zijn er toch nog leden die durven te beweren dat het maken van oerwoudgeluiden of het gooien van banen naar zwarte spelers niet racistisch is.

De KNVB, politie en de clubs zouden maar eens een keer echt keihard moeten optreden... Een fikse geldboete (eventueel in combinatie met een tijdelijk dan wel levenslang stadionverbod) voelen die verspillingen wel, maar dat is kennelijk teveel gevraagd.

Ik was er de hele wedstrijd, achter het doel, heb de sneeuwballen zien vliegen, ach ja... Nadat Onana licht uitdaagde werden er ook andere dingen gegooid, aanstekers, muntjes etc. Schandalig, stadionverbod geven. Ik ben de laatste die zal zeggen dat menig aanwezig tuig daar er niet toe is staat is, maar ik hoor het de laatste jaren Zelden en mensen spreken anderen erop aan...heb tegen Onana Geen Enkel geluid waargenomen dat op dat oe oe oe gejoel of wat dan ook lijkt...zou ook diep zielig zijn. Mr Onana vind zichzelf trouwens wel een hele mijnheer dat was wel duidelijk waar te nemen. Fantastische keeper verder, hoop dat Benji het volgend seizoen nog beter doet! Forza Roda

10 februari 2018 om 02:40

Inderdaad, ik stond als neutrale toeschouwer ook achter de goal en heb nauwelijks oerwoudgeluiden waargenomen! Erg overdreven allemaal! Vond de sfeer zelfs erg positief!

10 februari 2018 om 09:31

Dan zijn jullie beide doof want ze waren op tv zelfs waar te nemen!

Wat gek dan, heel vreemd. Nou ja, bij bewijs zeker stadionverbod geven en stukje bijscholing. Mouthbreathers! Toch Forza Roda! Het overgrote merendeel doet dit pertinent niet

Ik. Vind dat de scheidsrechter eens gewoon fe eefstrijd helemaal moet. Staken. En de club waar het gebeurt 6punten in minderring moet brengen plus een of twee wedstrijden zonder thuis publiek laten spelen

Altijd daar in Limburg...was zelf bij VVV-PSV als en was echt geschokt wat de donkere jongens naar hun hoofd geslingerd kregen 90 minuten lang. Van mij had PSV van het veld mogen stappen en zware maatregelen genomen tegen VVV.

11 februari 2018 om 13:01

Inderdaad altijd in Limburg, en ieder andere provincie met een voetbalstadion... gekken heb je overal. Of wil je beweren dat er een regio in NL is waar dit niet gebeurt?

Ik heb het zelf niet gehoord, maar als het waar is natuurlijk te belachelijk voor woorden en de mensen die dit doen mogen pertinent uit het stadion worden verbannen.
Toch wil ik één kanttekening plaatsen. Als het om antisemitisme gaat, was de media hier compleet overheen gevallen, nu is het een enkel artikel hier en daar. En omgekeerd, als het spreekkoren met homo's is, dan hoor je daar zelfs helemaal niks over. Die dubbele standaard zou er, ondanks ook duidelijke verschillen binnen de spreekkoren categorie, uit moeten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren