Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Lewandowski mist penalty, mag hem overnemen, en schiet Barça tóch naar zege

Laatste update:

FC Barcelona heeft zaterdag ternauwernood puntenverlies voorkomen in LaLiga. De regerend landskampioen leek lang te remiseren bij Celta de Vigo, maar trok in extremis alsnog aan het langste eind: 1-2. De winnende treffer kwam van de voet van Robert Lewandowski, die zich daarmee zeer gelukkig zal prijzen. De Pool miste namelijk een strafschop, mocht die opnieuw nemen, en schoot in tweede instantie wél raak.

Bij Barcelona kreeg Vitor Roque voor het eerst een basisplaats. De winteraanwinst, die in januari voor veertig miljoen euro overkwam van Athlético Paranaense, viel tot nog toe alleen maar in bij de Catalanen.

Tegen Celta, waar voormalig Eredivisionisten Jørgen Strand Larsen en Luca de la Torre aan de aftrap stonden, vormde Roque een voorhoede met Lewandowski en 'collega-jonkie' Lamine Yamal. Frenkie de Jong stond daarachter samen met Pedri en Andreas Christensen.

Yamal gaf kleur aan een verder weinig sprankelende eerste helft. Beide ploegen deelden slechts speldenprikjes uit, waarbij de piepjonge aanvaller zich nog het meest liet gelden. Yamal vuurde tweemaal richting Celta-goal en zocht nadrukkelijk naar spits Lewandowski. Dat laatste slaagde vlak voor de thee met verve.

Yamal zette een actie op op rechts en vond Lewandowski met een splijtende pass. Het was nog een eindje naar de goal, maar de Pool haalde kiezelhard uit en liet Vicente Guaita kansloos: 0-1. Van die voorsprong kon Barça echter alleen tijdens de rust genieten. Iago Aspas trok de stand na de hervatting razendsnel gelijk.

De Celta-spits had het geluk dat Jules Koundé zijn poging van net buiten de zestien zo verlengde, dat Marc-André Ter Stegen niet kon keren: 1-1. Barça wist daarop geen antwoord. Trainer Xavi besloot daarom in te grijpen en onder meer Raphinha voor Roque te brengen. Dat resulteerde nog bijna in succes.

Na een uur spelen vuurde Raphinha gevaarlijk op Guaita, die de bal maar ternauwernood over wist te tikken. Het leek lang het laatste wapenfeit namens de Catalanen. Tot de extra tijd, toen Yamal een penalty verdiende na een schop van Fran Beltrán. Lewandowski ging achter de bal staan om de overwinning over de streep te trekken.

Guaita zat echter in de goede hoek, waarmee hij het punt veilig leek te stellen. De Celta-goalie bleek echter te vroeg te zijn ingelopen. Daarom mocht Lewandowski opnieuw aanleggen, en dit keer faalde hij níét. Barcelona komt zo op 54 punten, waarmee het de achterstand op de koppositie even groot houdt. Lijstaanvoerder Real Madrid, dat zondag in actie komt, staat op 61 punten.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tijd om de regels omtrent penalties eens aan te pakken. De enige reden dat de keeper te vroeg van de lijn was is omdat Lewandowski stopt. Aanvallers mogen twee koprollen en een samba dansen tijdens het naar de bal lopen, maar oh wee als de keeper maar een miliseconde te vroeg van zijn lijn af is. Wat een enorme onzin.

En tijdens zijn tweede penalty stopt Lewandowski zelfs twee keer. Sorry, waar slaat dit op? We kunnen net zo goed de keeper handboeien aan de lat.

18 februari 2024 om 10:32

100% met je eens. Keepers op de lijn blijven, spelers een aanloop nemen zonder fratsen.
Ik kan me bovendien niet herinneren dat er ooit is afgefloten omdat een speler teveel capriolen uithaalt tijdens zijn aanloop.

18 februari 2024 om 12:26

Dat kan ik me wel herinneren. Sterker nog, absoluut vaker dan eens gebeurd. Uiteindelijk mag de nemer niet compleet stoppen, dus zolang er een beweging in zit, is het goed.

18 februari 2024 om 13:31

Heb je een voorbeeld Almo?

19 februari 2024 om 10:21

De allereerste hit wanneer je zoekt op youtube en dat heet "disallowed Penalty Goals in Football". Er zit van alles tussen, dus ook spelers die te moeilijk deden in hun aanloop (waaronder stoppen).

Wanneer gaan we die onzin hinkstap sprongen een keer afschaffen? Op deze manier is er niet meer te reageren als keeper zijnde tenzij je dus die stap zet.

Zeer vreemd dat de eerste penalty over moet vanwege de keeper die te vroeg van de lijn komt (vooral door die schijnbeweging). Maar dat die tweede niet over genomen wordt omdat Raphina te vroeg in loopt...

17 februari 2024 om 20:42

Niet eens dat Raphina te vroeg in loopt, Lewa stopt gewoon voor een moment, dat is absoluut niet hoe het hoort.

17 februari 2024 om 20:47

Gast kijk eens terug, en nu zonder gekleurd brilletje. Zijn tweede penalty stopt ie heel eventjes.

17 februari 2024 om 20:48

Je weet dus duidelijk niet wat een hink stap sprong is? En gekleurd brilletje ik heb een hekel aan Barca. Maar weet wel de regels.

17 februari 2024 om 20:51

Tuurlijk joh jij wel!

18 februari 2024 om 00:57

De regels gelden dat er op het moment van schieten niet gestopt mag worden, in de loop is dit een beetje grijs gebied. Het is niet dat Lewa 2/3 seconden stilstaat, zullen enkele milliseconden zijn. In ieder geval, Lewa is niet de enige die dit doet, en dat de keeper op zijn lijn moet blijven staan is een logische regel.

Barcelona weer ongelofelijk slecht. Dit Barcelona weet niet hoe je het tempo verhoogt, het is allemaal zo ongelofelijk traag en voorspelbaar. Barcelona speelt met een gelatenheid alsof het ze allemaal niet meer boeit, vrijwel iedereen presteert onder zijn kunnen.

Koundé en Cancelo héél slecht, Cancelo heb je alleen wat aan als het lekker loopt. Als het niet goed gaat, is hij alleen een bron van ergernis. Mister dom balverlies, ongelofelijk. Koundé is een dromer, die kan geen reeks goed spelen.

Valt me op dat Roque vrijwel altijd te laat vertrekt als iemand hem wilt aanspelen, verder maakt hij al-tijd een overtreding als hij de bal verliest. Ongelofelijk irritant. Kan hem echter niks kwalijk nemen aangezien hij op linksbuiten voor het eerst in de basis start.

17 februari 2024 om 20:48

Ter verdediging van Roque, vind hem totaal geen buitenspeler maar een echte nummer 9. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen maar Barcelona mist Ferran Torres.

17 februari 2024 om 20:58

Nee klopt, heb je gelijk in. Ik zeg ook dat je hem niks kwalijk kan nemen.

Maar dat wilde overtredingen maken bij balverlies, dat heeft niks met positie te maken. Ik weet niet of het spel hem te snel gaat, of dat hij gewoon the enthousiast is, maar hij mag rustiger worden na balverlies. Als hij de bal foutief aanneemt, weet je 100% zeker dat hij als vervolgsactie de tegenstander omver loopt.

17 februari 2024 om 22:21

Het ligt ook puur aan hoe slecht Barca nu is. Barcelona mist zelfs een Luuk de Jong.

Volgens mij lopen er bij die 2e 1 of 2 spelers te vroeg de 16 in. Bizar dat die regel dan niet gehanteerd wordt?

17 februari 2024 om 21:09

Tweede had ook overgenomen moeten worden. Raphinha liep te vroeg in. Geloof me, halve wereld stond in brand als Real op deze manier had gewonnen. Vooral de manier waarop Barcelona wint, heel moeizaam weer. Het is dat Celta een hele slechte elftal hebben, en amper weten hoe je wedstrijden wint onder Benitez.

Maar goed. Morgen gewoon van Rayo winnen en Barca weer op 10 punten zetten en wie weet verliest Girona uit bij Bilbao.

17 februari 2024 om 21:27

Scheidsie was te druk bezig met het doelpunt te noteren… dan heb je geen oog voor andere zaken hè

Ik zag Kounde en De Jong te vroeg in het strafschopgebied, anderen zeggen Raphinha, in elk geval waren er een paar gele shirtjes over de lijn voor dat de voet van Lewandowski de bal raakte. De VAR was heel scherp om te zien dat de keeper bij de eerste pingel van zijn lijn was. De scherpte ontbrak ze echter bij de 2e.

17 februari 2024 om 21:53

Ik weet niet exact wat de regels zijn omtrent het inlopen, maar is het niet zo dat Guaita voordeel haalt door van de lijn te stappen, en de bal tegen te houden?

Bij het te vroeg inlopen heeft het toch 0 invloed op het spel? Als Lewandowski mist, en iemand scoort een rebound, oké. Dan snap ik dat je kijkt naar inlopen, maar nu?

Geen idee of te vroeg inlopen een reden is om een pingel af te keuren. Mocht dit wel zo zijn, is het een domme regel want je beinvloed de keeper en de nemer niet.

17 februari 2024 om 22:22

Als er te vroeg wordt ingelopen moet het worden overgenomen volgens de regel.

Maar zoek voor de gein even op VVV tegen PSV, het jaar was 2020 of zo, penalty van Opoku. Kijk of je daar een foto van kan vinden, man, je ligt helemaal in een deuk! Gewoon iets van 8 man in het strafschopgebied, voordat Opoku de bal raakt. En Makkelie die er uiterst geconcentreerd naar staat te kijken, met 2 van die spelers pal naast hem in de 16. Hilarisch.

Zo gortig was het vandaag natuurlijk niet, maar er waren er wel een paar te vroeg.

Edit: Wat Guaita betreft, die was zeker te vroeg, daarom zeg ik ook dat de VAR daar heel scherp in was.

17 februari 2024 om 22:22

Het is wel een regel ja Pedri16. Spelers mogen pas nadat de penaltynemer de bal raakt de 16 in lopen. En het is geen domme regel, want eerder inlopen vergroot je voordeel bij een rebound. Daar is die regel voor bedacht. Want dan ben je altijd eerder dan een verdediger en dat is een oneerlijk voordeel.

Overigens ben ik van mening dat de penaltynemer ook eens aan banden gelegd moet worden. Lewandowski doet dit altijd dus het is niets nieuws, maar hij stopt 2x nagenoeg volledig. Ja er zal vast nog "beweging" zijn, maar een keeper is al genoeg in het nadeel bij een penalty vind ik..

17 februari 2024 om 23:22

Dat is toch wat ik zeg? Het is meer dan normaal om het af te keuren mocht er een rebound komen, maar als de penaltynemer hem erin schiet? Lewandowski scoort, dus al staan er 15 spelers in de 16, het beïnvloedt Lewandowski niet, en de keeper niet. Dan heeft geen invloed op het spel, ook niet als spelers van de tegenpartij te vroeg inlopen overigens.

Je 2e punt ben ik het mee eens overigens, wat mij betreft mag de keeper vroeg van de lijn komen als spitsen domme hupjes mogen doen. Of beiden niet, of beiden wel. Nu moet je als keeper je bezighouden met niet te vroeg reageren.. slaat nergens op als de spits je mag foppen.

17 februari 2024 om 23:29

Als wat je zegt klopt, en te vroeg inlopen nooit mag, heb je gelijk, dan moet hij afgekeurd worden.

Mijn punt is meer: Guaita pakt de bal terwijl hij van de lijn komt, hij heeft dus (licht) voordeel van het van de lijn komen. Als Lewandowski hem scoort, boeit het niet meer dat Guaita van de lijn komt, logisch ook.

Als Lewandowski de penalty mist, en Raphinha scoort de rebound dan is het voor mij duidelijk: afkeuren,hij haalt voordeel uit het te vroeg inlopen.

Maar nu scoort Lewa. Dus Raphinha staat voor niks in de 16. Hij staat er nu om voordeel te halen uit een rebound die niet komt. Dus het beïnvloedt het spel niet.

17 februari 2024 om 23:43

Nee, dat laatste klopt dus niet. De regel is dat er bij te vroeg inlopen door spelers van beide teams de strafschop moet worden overgenomen. Er waren 3 van Barcelona en 1 van Celta te vroeg bij de 2e strafschop.

18 februari 2024 om 01:00

Wat doe je dan, beiden stappen te vroeg in? Sowieso is dit echt een onzin regel. Ach ja, dan neemt Lewa hem opnieuw. Hij scoort 90% van zijn penalty’s, niet dat dat iets veranderd had aan de zaak.

18 februari 2024 om 01:26

Ik vraag me zo langzamerhand af of ik het wel uitleg, dus ik probeer het nog eens.

Als dat de regel is, dat te vroeg inlopen opnieuw nemen is. Prima, dan moet deze opnieuw genomen worden.

De reden waarom ik die regel dan stom zou vinden, is omdat het er niet toe doet waar alle andere 20 spelers op het veld staan bij de aanloop. Of ze nou op de middenlijn staan of 1 meter in de 16. Ze beïnvloeden Lewandowski niet, en ze hinderen de keeper niet. Wat voor een invloed heeft het precies dat er 3 Barcelona spelers in de 16 staan en 1 van Celta? Helemaal 0, want die bal gaat erin. Er is geen rebound.

Je zou dus volgens die regel een goal afkeuren omdat spelers van Barcelona mogelijk voordeel hadden KUNNEN hebben.

Dit geldt in mijn ogen ook andersom, als Lewandowski die bal naast schiet bijvoorbeeld en een Celta speler loopt te vroeg in, dan hoeft de penalty absoluut niet opnieuw omdat een Celta speler voordeel had KUNNEN halen uit het feit dat hii te vroeg in liep.

Dit is even wat ik vind dat zou moeten gelden, niet wat momenteel de regels zijn uiteraard.😉

18 februari 2024 om 01:31

vraagje, RM1335, als Lewandowski die penalty naast schiet, en Guaita komt te vroeg van zijn lijn. Moet het dan overnieuw? Of doet het er dan niet toe dat hij voordeel had kunnen hebben van het te vroeg van de lijn komen?

Oprecht benieuwd, ik heb geen idee. Vind dit namelijk hetzelfde als Raphinha die voordeel zou kunnen halen uit te vroeg inlopen.

18 februari 2024 om 02:45

Je zegt niks verkeerds en zowel jij als RM1335 hebben gelijk.

Volgens de regels, moet de penalty opnieuw genomen worden als de VELD scheidsrechters het zelf waarnemen en zelf optreden.

Maar het is nou eenmaal zo dat ze 9 vd 10x zelf moeite hebben met alles te volgen en/of het door de vingers zien.

Dan hebben we de VAR nog. Volgens de IFAB VAR Protocol mag de VAR alleen ingrijpen als de desbetreffende spelers die te vroeg inlopen (inclusief de keeper) daadwerkelijk meedoen aan het spel/invloed hebben op het spel/op de uitkomst;

Kortom, de VAR grijpt alleen in als:

- De keeper te vroeg van de lijn komt en de penalty pakt
- Een verdediger te vroeg inloopt en bij een mogelijke rebound na een redding van de keeper of een schot op de paal/lat de bal speelt
- Een aanvaller te vroeg inloopt en bij een mogelijke rebound na een redding van de keeper of een schot op de paal/lat de bal speelt, met een doelpunt tot gevolg

Als er sprake is van alléén een fout van de verdedigende partij dan geldt:

Bij een (directe) doelpunt door de penaltynemer, doelpunt goedkeuren.

Bij een misser door de penaltynemer (schot over of naast), spel hervatten.

Bij een rebound (die niet bij de penaltynemer zelf komt), penalty opnieuw nemen, tenzij er in de rebound door de aanvallende partij wordt gescoord (= voordeel)

Als er sprake is van alléén een fout van de aanvallende partij dan geldt:

Bij een (directe) doelpunt door de penaltynemer, doelpunt goedkeuren.

Bij een misser door de penaltynemer (schot over of naast), spel hervatten.

Bij een rebound (die niet bij de penaltynemer zelf komt), indirecte vrije trap in het voordeel van de verdedigende partij als de te vroeg inlopende aanvaller de bal speelt (en scoort), tenzij het niet tot een doelpunt leidt (dan wordt het spel gewoon voortgezet).

Als beide partijen een fout maken, dan geldt:

Bij een (directe) doelpunt door de penaltynemer, doelpunt goedkeuren.

Bij een misser door de penaltynemer (schot over of naast), spel hervatten.

Bij een rebound (die niet bij de penaltynemer zelf komt), de penalty opnieuw nemen.
-----------------------------------------
Dus eigenlijk hebben jullie beiden gelijk.

Als de scheidsrechter zelf een beslissing maakt/durft te maken, moet de penalty overgenomen worden.

Als de scheidsrechter niet ingrijpt, kan de VAR ernaar kijken maar mag de VAR alleen ingrijpen als de te vroeg ingelopen speler(s) invloed heeft (hebben) op de uitkomst.

18 februari 2024 om 10:17

Helder! Hartstikke bedankt voor de duidelijke uitleg!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren