Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik moet nog twaalf dagen doorbijten, dan is de Ramadan voorbij’

Laatste update:

Op dit moment is de vastenmaand weer bezig en dat betekent dat moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang moeten onthouden van eten en drinken. Veel profvoetballers die moslim zijn doen ook mee aan de Ramadan en Anwar El Ghazi is één van hen. De jonge aanvaller van Ajax is met zijn club op pad voor een trainingskamp en probeert de Ramadan daar zo goed mogelijk in te passen in de zware omstandigheden in de voorbereiding.

/

Ajax legt op de clubwebsite uit dat El Ghazi in principe alleen tussen 21.20 uur en 02.50 uur eten en drinken tot zich mag nemen. Makkelijk is dat niet, geeft de flankspeler toe. Toch staat het geloof bij hem boven alles en dus zet hij door. “Het is zwaar, maar ik heb een goed lichaam, waardoor ik het aankan. Ik heb in de vakantie drie weken goed rust genomen, waarna ik samen met mijn persoonlijke begeleider Tony Pengel begonnen ben met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

“Ik moest een voorsprong hebben op de andere spelers, zodat ik goed de Ramadan in kon gaan”, legt El Ghazi uit. De rest van de groep bij Ajax respecteert zijn keuze en El Ghazi hoeft ook niet aan te zitten bij het avondeten. De kok van de club houdt bovendien speciaal rekening met hem en dat waardeert El Ghazi enorm. “Vanaf tien voor half tien maakt de kok van alles voor mij klaar. Ik eet veel eiwitrijke voeding, groenten en andere dingen die ik thuis ook eet”, aldus de aanvaller.

Om in ieder geval te kunnen blijven trainen, drinkt El Ghazi wel vier tot vijf liter water per dag. ’s Nachts gaat hij pas rond 02.00 uur slapen en overdag pakt hij er nog een paar uren extra bij. “Zodat ik er goed tegenaan kan. Al merk ik dat als ik een actie maak, dat de kracht wegvloeit, omdat de energievoorraad niet wordt aangevuld. Ik moet nog twaalf dagen doorbijten. Dan is de Ramadan voorbij. Ik kijk wel uit naar de dag dat ik weer gewoon mag eten. Dan ga ik extra voor mijzelf trainen, zodat ik snel topfit ben.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
4 juli 2015 om 09:37

Idd vind ik het altijd knap als mensen dit volhouden. Overigens mag je volgens mij als je werk of prive (bv zwangerschap) het niet toelaat, later het vasten inhalen. Ben benieuwd waarom hij daar niet voor kiest. Nu presteer je toch minder en heb je kans dat de coach anderw keuzes maakt. Kan je carriere beinvloeden denk ik. Dus idd respect, niet alleen een offer qua vasten maar waarschijnlijk ook qua werk.

4 juli 2015 om 09:49

Ja als je zwanger bent of ongesteld mag je sowieso niet vasten. Ook als je bijvoorbeeld aan de medicijnen zit mag je het niet. Er zijn ook genoeg spelers die bijvoorbeeld wanneer ze een wedstrijd hebben wat wel vrij intensief is, dat ze die dag wel eten en drinken en dan die dag zegmaar inhalen. Ligt ook een beetje aan de persoon zelf hoe hij zich erbij voelt enzo.

4 juli 2015 om 10:03

Zieken en ouderen wel inderdaad, vrouwen die aan de rode klats zijn ook. Ik vind puur alleen werk geen goede reden om niet te vasten, tenzij het echt gevaarlijk kan worden, maar daar is hier geen sprake van denk ik. Verder is vasten erg gezond.

4 juli 2015 om 10:06

Als hij het later in zou moeten halen, is het seizoen al begonnen. De voorbereiding is toch minder belangrijk. Bovendien is hij toch wel eerste keus rechtsvoor.

4 juli 2015 om 11:12

@ Bwahaha

Het voordeel van inhalen is dat je het volgens mij in de wintermaanden kan plaatsen. Scheelt aardig wat uren daglicht in het noorden.

4 juli 2015 om 18:33

Nou dat inhalen vindt ik dan helemaal zo raar ga je het ergens 3 maanden later inhalen doe er dan niet aan. Vindt het sowieso al een raar iets maar goed hun moeten het zelf weten als ze eraan willen doen of niet.

4 juli 2015 om 20:35

Waarom vind je het een raar iets haha?
Inhalen gaat misschien om een dag of 2, bovendien is het niet dat je zomaar ff een dagje mag overslaan alleen bij hogere uitzonderingen. Zo hoeft het niet wanneer je op reis bent, ziek zwanger of ongesteld bent. Voor werk echt alleen bij hoge uitzondering, wanneer je bijvoorbeeld moet werken om te kunnen overleven. Daarnaast gaat het niet alleen om het niet eten en drinken. Het is een maand van inkeer, voor veel moslims een switch moment.

4 juli 2015 om 21:38

dat geldt alleen voor turken en andere nep moslims.. de regels zeggen expliciet dat het alleen mag als je een levensbedreigende ziekte hebt..verder is het niet mijn zaak en moet iedereen zelf weten wat hij doet alleen ze moeten niet de regels gaan buigen maar gewoon hun eigen falen toekennen. ik zelf doe ook topsport en probeer ook zo hard mogelijk te trainen naast de ramadan

5 juli 2015 om 02:02

Alle turken door één kam scheren en dan nog eens vergelijken met nep moslims is ook iets wat totaal niet past bij moslims. Kijk uit met wat je zegt, want het kan je tegen zitten in de volgende wereld

5 juli 2015 om 02:02

@stanleyovo

5 juli 2015 om 03:39

ja sorry maar ik word een beetje moe van die mensen die de regels eigenhandig willen veranderen in plaats gewoon toegeven dat ze het zelf niet aankunnen toevallig zijn de turken nu een grote groep maar er zijn ook veel marokanen etc die dezelfde mentaliteit beginnen aan te nemen. En verder je hebt gelijk oordelen is slecht maar mensen die expres ramadan/gebed skippen zijn zo goed als geen moslim daar is bewijs voor geleverd

6 juli 2015 om 19:12

weer genereer je Turken. Iedere scholing heeft z'n eigen interpretatie op de regels en moet die respecteren (natuurlijk niet die overdreven neppe regels). Gelukkig ken ik genoeg Turken die geen ramadan/gebed skippen. Ik ken zelfs genoeg Turken waar jij je voor in je broek zou doen als je zou willen zondigen naast hem.

4 juli 2015 om 10:11

Zeker respect gattuso007

4 juli 2015 om 11:46

Tony Pengel is bij de meeste van ons bekend onder zijn artiestennaam U-niq. Misschien leuk voor sommige om te weten ex jeugd van feyenoord en inmiddels een van de meest bekende ex rappers van nederland.

4 juli 2015 om 16:25

Tof! Wist ik inderdaad niet, bedankt.

5 juli 2015 om 00:13

Ook voor Ajax respect hoe ze hiermee omgaan.

Respect en succes komende dagen!

Zware dobber. Maar hij kiest er zelf voor. Hoop dat hij op tijd fit is, want is natuurlijk niet ideaal. Sterkte

Zal wat zijn als de ramadan niet in de zomerstop was, dan zouden alle moslim spelers die maand gewoon een stuk minder kunnen voetballen.

4 juli 2015 om 09:43

Het is niet elk jaar in de zomerstop. De afgelopen jaren hebben we dat toch al geconstateerd ;-) volgend jaar valt het waarschijnlijk onder het EK.

4 juli 2015 om 10:51

Weet inderdaad nog dat er op het WK vorig jaar ook een gedoe was met de spelersgroep van Algerije vanwege dr ramadan

4 juli 2015 om 11:08

Ohja, was het helemaal vergeten!

4 juli 2015 om 11:10

Was niet echt en gedoe. De helft van de Algerijnse selectie ging vasten, en de andere helft niet.

4 juli 2015 om 11:09

Ramadan valt niet altijd in de zomerstop. Ieder jaar veschuift de vaste maand een kleine 2 weken naar voren. Het ligt aan de stand van de maan.

4 juli 2015 om 12:54

het verschuift elk jaar met 10 dage

Ik blijf het knap vinden hoe voetbalclubs omgaan met de ramadan. Je ziet vaak dat spelers erg vermoeid zijn en gewoon minder fit dan normaal. Nu is het tijdens de voorbereiding, maar het kan ook plaatsvinden als je voor een Europese wedstrijd staat. Het lijkt mij dan zeer frustrerend dat jouw topspeler bijvoorbeeld niet een hele wedstrijd kan volmaken.

4 juli 2015 om 09:44

Vorig jaar hadden we een WK in de zomer. Vervang ramadan in jou deel met WK en je hebt hetzelfde. Kortom: dot hoort er nou eenmaal bij en moeten we respecteren

4 juli 2015 om 09:51

El ahmadi speelde (volgens mij) vorig jaar tijdens de ramadan gewoon zoals de rest met eten voor en na de wedstrijd. Als compensatie, deed hij een dag langer de ramadan.

Tja respect .
Tis wel een keuze en je weet dat je het niet bij kan houden als je overdag niet eet en drink.
Eten en drinken zijn toch belangrijk is een fysiek zware sport.

Moet er een aangepast programma zijn?
Ik vind van niet iig.

4 juli 2015 om 09:40

Waarom geen aangepast programma? Dat aangepaste programma zorgt er toch dat hij alleen maar fitter is?

4 juli 2015 om 10:08

Je mag toch wel water drinken? Een dag niet drinken tijdens de zomer is heel ongezond, en al helemaal in het Midden Oosten.

4 juli 2015 om 10:27

Nee je mag tijdens de ramadan niet eten, drinken, roken, en seks hebben.

4 juli 2015 om 10:58

Succes met je nierstenen dan. Water drinken mag natuurlijk wel.

4 juli 2015 om 11:11

Officieel volgens de Koran mag je niet drinken tijdens de ramadan, nu zijn er overigens veel moslims die zich daar niet aan houden en wel drinken.

4 juli 2015 om 11:14

Nee water drinken mag ook niet. Na de zonsondergang is het dus ook ontzettend belangrijk dat je voldoende drinkt en de juiste voeding in neemt. Mocht je het niet vol kunnen houden mag je het een andere keer altijd inhalen

4 juli 2015 om 12:01

Ramon je mag niet drinken, waarom claim je dat dat wel mag?

4 juli 2015 om 12:07

Je mag bijvoorbeeld ook tijdens het vasten niet een medicijn in nemen als er niet echt iets aan de hand is. Je mag t pas innemen wanneer je erg ziek bent geworden waardoor je een medicijn moet innemen.

4 juli 2015 om 12:35

Je mag niets drinken of eten, geen vieze gedachtes hebben of vloeken...totale reinheid van lichaam en geest....lees maar eens hoe goed dat is voor je lichaam...vele wetenschappere en doktoren onderbouwen dit met feiten...het is echt niet enkel solidair met armen zijn, maar vooral maand van bezinning....zie het maar als een apk

4 juli 2015 om 13:02

Haha nee je mag in de ramadan geen water drinken, anders zou het wel heel makkelijk zijn.

4 juli 2015 om 14:13

Nou makkelijk haha het gaat makkelijker..het blijft branden hoor 19 uur vasten

Tja, "jammerdan".
Totaal niet ideaal voor je voorbereiding, zal me niks verbazen als hij een dramatisch begin heeft.

4 juli 2015 om 12:36

Totale onzin zijn lichaam en geest zal gezonder zijn dan die van zijn teamgenoten.vasten heeft een positief effect op je lichaam....zoek maar op internet

4 juli 2015 om 12:56

Ga hier niet verder op in, aangezien het een voetbalsite is maar jou redenering is maar op een enkeling juist. En ja, kan genoeg die aan de ramadan doen.

4 juli 2015 om 15:28

Hahaha enkeling, je bedoelt meer dan 1 miljard moslims en vele wetenschappers en doktoren die het dageljks tonen...ik ben in de ramadan op mijn werk en voetbalploeg een stuk efficienter dan wanneer il niet vast...maarja ik kan je niet overtuigen, je moet het zelf ervaren

5 juli 2015 om 11:04

Kun je beter het hele jaar door vasten, als je daarvan efficiënter gaat presteren..

Goed bezig hoor, maar niets unieks. Er zijn zat spelers in de Eredivisie dat aan de ramadan doet.
Gelukkig voor de clubs dat de ramadan al afgelopen is wanneer het om het echie gaat.

Wel respect dat zon jonge jongen dit doet. Voor zijn grainingsopbouw echter niet bevordelijk

4 juli 2015 om 10:22

Valt mee. Je lichaam kan heel efficient met energie omgaan. Daarnaast doet hij het elke dag, waardoor je alsnog wel progressie kan boeken met het trainen.

Dat is Jammerdan!!! Nee, ik heb diep respect voor Anwar die jongen wil echt het onderste uit de kan halen en wil slagen met zijn carrière als profvoetballer. Wil zijn dromen waar maken en een transfer maken naar Real Madrid. Hij kreeg tips van zijn grote voorbeeld Cristiano Ronaldo en doet nu dus ook wat mee. Als deze jongen net zo goed kan worden of voor de helft zo goed als Ronaldo. Dan zie ik hem echt als de meest ideale opvolger van Arjen Robben in Oranje. En dan hebben we met Depay, Promes en El Ghazi drie prachtige diamanten in ons Oranje huis. Diep Diep respect voor Anwar El Ghazi. Ik ben supertrots op je jongen, ga zo door!!!

Ik weet nog goed dat we vroeger toen ik nog voetbalde tegen een Marokkaanse ploeg moesten spelen, ergens in mei, en het was bloedheet.. Midden in de Ramadan.. om 14:30 uur

Wij hadden een tactiek: we zouden het de eerste helft rustig houden en dan na de rust zouden we vol gas geven.. en dan zouden die gasten wel instorten.. Volle flessen water langs de kant, alleen voor ons... gemeen..

Maar we werden helemaal weggespeeld.. Die gasten bleven maar gaan.. Ik geloof dat we met 5-0 verloren en we waren helemaal kapot na de wedstrijd... Toen hebben we er daarna maar een flink biertje op gedronken

We hebben wel gelachen met ze daarna... Ze speelden puur op geestkracht.. Respect!

Water is genoeg, spelen zonder eten is niet ideaal maar te doen.

respect voor iedereen die er aan meedoet, echter ajax betaald hem een dik salaris maar omdat hij niet mag eten dan wel drinken gaan zijn prestaties er op achteruit..als ajax zijnde kan je daar van balen..

De vast tijden van vandaag zijn 04:08 - 22:12

4 juli 2015 om 13:05

Huh nee bij mij is het 3:15 - 22:06

4 juli 2015 om 13:56

Dat is per plaats verschillend.

Ik vind het best onprofessioneel als je met de ramadan mee doet als je prof voetballer bent. Je kan je niet volledig inspannen en kan veel minder met voetbal bezig zijn. Nu is het nog niet heel erg omdat het zomerstop is maar midden in het seizoen zou een club een speler zoiets moeten afraden.

4 juli 2015 om 13:59

Het mentale in het voetbal is net zo of misschien zelfs belangrijker dan het fysieke. Als anwar zich goed en sterk voelt bij het volgen van de ramadan. Dan moet hem dat ook gegunt worden.

4 juli 2015 om 14:18

Nu op een traningskamp kan het denk ik ook nog wel. maar als je straks CL wedstrijden speelt tijden de ramadan volgend jaar ofzo, dan vind ik het eigenlijk niet kunnen als iemand een hele dag niet eet. dan kan je mentaal wel iets beter zijn maar dan ben je fysiek toch veel zwakker.

Is toch niet gezond dat je met dit weer niet drinkt lijkt me.

En vasten kan best gezond zijn, als je dat verantwoord doet. Maar dit is geen vasten he, je eet alleen op andere tijden.

Lijkt me voor een topsporter niet ideaal. Maar er zijn belangrijkere dingen dan sport, en voor veel mensen is religie dat.

Lukt hem vast. Vorige Ramadan deed bijna de hele nationale ploeg van Algerije mee. En de meeste weten dat de duitser de grootste nachtmerrie van hun leven konden beleven. Alleen op het nippertje hadden ze gewonnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren