Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Heiligschennis’ bij Barcelona: ‘Voor Frenkie de Jong is het doorbijten’

Laatste update:

Barcelona maakte deze week het nieuwe shirtontwerp bekend. De grootmacht verraste de fans door voor een blokjespatroon te kiezen in plaats van de bekende verticale strepen. "Vier jaar geleden werden die strepen al eens horizontaal geplaatst, dat was al heiligschennis", zegt Floor Wesseling, shirtjesdesigner die onder meer tricots ontwierp voor Nike, in gesprek met de Volkskrant.

"Bij uitshirts doe je als designer eens wat anders, maar altijd met respect voor de historie. Bij het thuisshirt verander je alleen accenten", vervolgt Wesseling, die verbaasd is over het ontwerp van het shirt van Barcelona. "Dit zou ik nooit doen. Het gaat veel te ver. Het gestreepte shirt hoort bij de identiteit van Barcelona, net als het clublied en de aanvallende voetbalfilosofie."

Barcelona liet weten dat het shirt een eerbetoon was aan de wijk Eixample, bekend door het geblokte stratenpatroon. "Ik denk niet als ik het shirt zie: ja dat is natuurlijk vanwege een bepaalde wijk", zegt Ronald de Boer, oud-speler van de Catalanen. "Het is gewoon business, thuisshirts lijken vaak op elkaar. Nu moet je deze kopen om te laten zien dat je de nieuwste hebt."

De Boer heeft gemengde gevoelens over het shirt. De oud-international stelt dat hij in veel lelijkere tenues heeft gespeeld en wijst naar het mintgroene uitshirt van Ajax met een geel biesje, de kleuren van sponsor ABN Amro. "Hoorde je ook afkeurende geluiden. Maar het was het begin van een glorieperiode en het shirt werd steeds populairder."

Wesseling weet niet of Frenkie de Jong, die zich deze zomer gaat aansluiten bij Barcelona, wel zo blij is met het ontwerp. "Voor hem is het even een jaartje doorbijten. Gelukkig is het uitshirt van Barcelona juist supertraditioneel: klassiek geel met een blauw-rode sjerp. Johan Cruijff speelde daar in de jaren zeventig ook in. Het echte Barcelona-gevoel krijg je straks vooral bij uitwedstrijden."

Vind jij het nieuwe ontwerp mooi?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oh jeej wat lelijk

5 juni 2019 om 14:11

Ja juve fans kunnen meepraten. Van mooie strepen naar dit soort onzin dingen

Mooi schaakbord op Barça shirts. Als je ballen hebt als speler, zeg je ik speel niet in dit shirt. Maar er moet geld worden verdiend

5 juni 2019 om 11:11

Als je dat zegt speel je niet en kan je het bekijken. Elke zelfrespecterende voetballer zegt dat niet.

5 juni 2019 om 11:21

Tja, met al dat balbezit en tegenstanders die zichzelf ingraven heeft het Barca voetbal lang op schaken geleken. Wat dat betreft wel een mooi eerbetoon.

5 juni 2019 om 12:55

Derksen 2.0 alleen alle slechte karakter eigenschappen verdubbeld.

Normaal gesproken zijn dit soort dingen toch verankerd in het "gouden" aandeel van de club? Of had op zn minst de Socios erover laten stemmen.

Ik vind het oprecht wel een mooi shirt, maar kan mij voorstellen dat mensen dit heiligschennis vinden (vind het zelf ook). Als ik een Barcelona fan zou zijn, dan zou ik dit shirt ook gewoon boycotten, hoe mooi ik hem ook vind.

5 juni 2019 om 11:06

Het is ook geen verkeerd shirt hoor, alleen past het gewoon total niet bij Barca. Heeft niks met de clubs te maken dit.

5 juni 2019 om 11:12

Het lijkt me gewoon logisch dat je thuisshirts niet heel heftig veranderd. Bij Utrecht was er toen ook ineens een heel rood shirt ipv het rood/wit wat gebruikelijk is. Daar was ook vrijwel niemand blij mee. Voor de niet Barca fan is het opzich een prima shirtje inderdaad, de echte Catalanen gaan hier alles behalve blij mee zijn vermoed ik zo..

5 juni 2019 om 11:55

Als je dit een mooi shirt vind ben ik zeer benieuwd naar je kleding.
Vind het echt afschuwelijk lelijk.

Vind het niet eens zo lelijk, heb veel lelijker gezien. Maar wat is dit voor onzin; "Voor Frenkie wordt het doorbijten"? Alsof het zo erg is..

5 juni 2019 om 11:14

Nouja, als je voor Real tekent wil je natuurlijk ook in het maagdelijk wit spelen, niet in gebroken beige.

Speciaal ontwerp om Rakitic aan boord te houden.

Bizar. Leuk concept hoor, de wijk Eixample. Mooie wijk btw, maar absoluut niet vertaalbaar naar het thuis tenue van de club. Daar horen en moeten de banen op het shirt al-tijd verticaal te zijn. Ik zie Ajax al in een thuis tenue met kriskras rode strepen over het hele tenue. Dit staat dan voor de vele grachten van de stad Amsterdam. Hou toch op man. Nike faalt gewoon kneiterhard voor het shirt van de Catalaanse club.

5 juni 2019 om 11:41

Helemaal gelijk, het is een zeer mooi concept inderdaad maar dan voer je het toch nog eerder uit op het uitshirt. Een aantal jaar geleden had Roma ook zo een concept (wel voor het uitshirt toen) en dat is een van de mooiste truitjes die ik ooit gezien heb. Gewoon een wit shirt met daarop heel subtiel het stadsplan van Rome met de Tiber in een heel belangrijke rol geprint.

5 juni 2019 om 12:54

❌❌❌ Deze kriskras rode strepen passen toch wel. Maja dan moet je ook maar afwachten of Femke Halsema het niet verbiedt.. "Amsterdam is niet Ajax"

Dat Messi zo'n grote invloed op het beleid heeft, kan ik nog wel inkomen. Maar nu ook Rakitic met het shirtbeleid gaat een beetje te ver

Potjandorie driedubbeltjes! Een artikel over Barca shirt en die laatste alinea moet er weer zo nodig bij. Wat maakt het nou uit wat Frenkie ervan vindt? Als een clublegende er iets van zegt, ok, maar Frenkie slaat nergens op.

5 juni 2019 om 12:57

Die wilde alleen tekenen als hij in het mooie barcelona shirtje kon spelen. Tja die deal is nu door de plee 😂

Bijzonder dat het artikel helemaal niets met Frenkie de Jong te maken heeft maar de redactie er toch weer in slaagt om de titel om hem te laten draaien.

Dit is gewoonweg verschrikkelijk, je clubkleuren en shirt zijn essentiële elementen van je clubcultuur die je in mijn optiek nooit, maar dan ook nooit, mag verraden. En dan is het nieuwe ontwerp nog foeilelijk ook

"het gestreepte shirt hoort bij de identiteit van Barcelona, net als het clublied en de aanvallende voetbalfilosofie." Nou, alleen nog een nieuw clublied schrijven en ze hebben alle 3 die dingen al laten varen de afgelopen jaren, zeker onder Valverde. Realiteit heeft ze ingehaald, maar de meeste Barcelona fans beargumenteren zaken van vandaag de dag alsof ze nog altijd naar het stadion gaan of de televisie aanzetten en daar het elftal speelt van 5 a 10 jaar terug. Die tijd is geweest, en misschien komt dat vloeiende spel van voorheen wel helemaal niet meer terug. Tijd om te kijken naar het heden en de toekomst, waar een nieuw grafisch ontwerp in het thuisshirt naar mijn mening helemaal niet bij misstaat.

Spuuglelijk dat dambord.;

Vreselijk, ik zie er werkelijk niets moois in. Over marketing en Nike gesproken, iemand op het bureau van Nike moet toch zeker wel hebben bedacht dat dit ontwerp misschien niet de populariteitsprijs wint? Natuurlijk moet elk thuisshirt niet te veel op elkaar lijken, maar deze afwijking gaat te ver. Het is geen gezicht en doet mijns inziens echt afbreuk aan de uitstraling van Barcelona.

6 juni 2019 om 12:41

Je zou denken dat er op die afdeling een de weg kwijt is maar als je het nieuwe Juventus shirt ziet blijkt het virus ook Adidas bereikt te hebben.

Yikes! Dit zal even wennen worden.

Er zijn een paar iconische shirts in de voetbalwereld. Het Barca shirt idd, Ajax, Brazilië, Nederlands elftal (en vul rustig je eigen favorieten aan).

Uiteraard veranderen de accenten over de jaren, je hoeft niet 50 jaar in precies hetzelfde design te spelen. Maar dit is in mijn ogen toch wel een brug te ver.

Of je het shirt ontwerp nou mooi of lelijk vindt: het past gewoon niet bij Barcelona. Deze blokjes zijn van Kroatië. Bepaalde dingen horen bij de club, en deze blokjes absoluut niet. De club gaat toch ook niet in een volledig rood tenue als Liverpool, volledig blauw zoals Chelsea of het maagdelijk wit van Real Madrid spelen? Bij Barca horen blauw rode strepen. Juventus gaat toch ook niet ineens in zwart witte blokjes spelen???
Spuuglelijk vind ik het en wederom afbraak aan mijn mooie club. Het bestuur en deze trainer zijn al verschrikkelijk, nu ook nog elke thuiswedstrijd kapot ergeren aan het lelijke tenue.

5 juni 2019 om 12:46

Juventus speelt komend seizoen toch in een feyenoord style thuisshirt toch?

5 juni 2019 om 17:58

Geen idee. Maar je snapt het idee.

Heiligschennis, inderdaad. Gaat dit jaar weer een van de uitshirts worden. Het tweede tenue is geel met een diagonale lijn in het blaugrana van rechtsboven naar linksonder. Erg mooi.
Maar als echte Catalaan zal ik waarschijnlijk gaan voor het 4e tenue. Die is geel met 4 rode bloedbanen die refereert naar de Catalaanse vlag; de Senyera. De Senyera is een van werelds oudste vlaggen en de legende vertelt dat de vlag afkomstig is van de Catalaanse heer Ramon Berenguer die met zijn bebloede vingers vier verticale rode banen trok over de goudgele tuniek van zijn moordenaar. Of dat juist is is natuurlijk zeer teijfelachtig maar dat het een van werelds oudste vlaggen is, is bewezen. Vanwege mijn afkomst vind ik het 4e tenue wel de mooiste.

7 juni 2019 om 10:14

De legende is dat koning charles de bald de strepen zet op het schild van graaf wilfred 1 met het bloed van de wonden van wilfred door de oorlog. Het is een van de oudste europese vlaggen die nog in gebruik is met als je de legende zou moeten geloven in 897 voor het eerst gebruikt werd. Echter zijn er geen bewijzen gevonden en werd er beweerd dat de vlag voor het eerst gezien zou zijn in het graf van ramon rond 1082. Het is een mooie geschiedenis maar er zij al duizenden en duizenden jaren eerder vlaggen gebruikt waarvan sommige nog in gebruik zijn.

Al dat geluk over heiligschennis. Die meelopers die weer roepen dat het echt niet kan en heiligschennis is. Creëer je eigen identiteit en stop eens met dat ja knikken en meelopen met de massa. Ik vind het een prima shirt en ik zie direct dat het om een barca shirtje gaat, dat vind ik persoonlijk toch het belangrijkste.

5 juni 2019 om 13:21

Een club shirt is een soort identiteit. Je kan in mijn ogen dat niet zomaar aanpassen. Barcelona loopt gewoon mee met de commercie van Nike.

Wat een gedrocht van een shirt. Wat ben ik blij dat bij Ajax alles vast ligt in de statuten van de club en dit dus nooit gaat gebeuren.

Lekker boeiend, het shirt.

Het nieuwe shirt van Dinamo za.. Barca

Het is dat Messi wekelijks voor de club speelt, maar wat zijn het verder toch lastige tijden om Barcelona supporter te zijn. Wederom een titel, maar de wanneer waarop heugt me niet echt. Geen vreugde, geen tempo, geen idee; simpelweg een optelsom van Messi + geen concurrentie. De overige twee prijzen gewoon kinderachtig en inspiratieloos uit handen geven en dan mag de coach alsnog blijven. En als kers op de taart moet je ze komend seizoen zien spelen in dit carnavalskostuum. De costums die rondgaan op internet zijn zoveel mooier.

5 juni 2019 om 17:57

Helemaal met je eens helaas. Ontzettend klote. Het bestuur en de trainer falen om het maximale uit de beste voetballer ooit te halen. Ze omringen hem niet met goed genoege spelers en de tactiek deugt niet...

Zijn er op dit forum ook "autochtone" Barca supporters ? De reden waarom ik dit vraag is omdat ik denk dat de autochtone mensen van de stad het eer betoon wel kunnen waarderen. De liefde en trots voor hun stad gaat natuurlijk verder dan alleen de voetbal club Barcelona vanwege de (politieke) historie.

Dat het internationale fans van Barcelona wellicht niet zal aanspreken geloof ik meteen, maar ik ben wel benieuwd wat de autochtone supporters er van vinden ? Het thuis tenue van Ajax heeft ook weer eer betonen aan de stad, maar dan subtieler en persoonlijk vind ik dat wel mooi; wellicht was het beter als ze het in het geval van het Barcelona shirt iets subtieler hadden gedaan ? Persoonlijk zou ik het meer heiligschennis vinden wanneer een club logo verandert, zoals Ajax dit jaren geleden gedaan heeft door het oude logo te vervangen door de huidige oerlelijke smurf.

Zou me echt genaaid voelen als barca supporter zeg. Barca was, net als juventus, een prachtig traditionele club en binnen een aantal jaren wordt het compleet overboord gegooid. Snap echt wel dat je mee moet (sponsor op shirt, hoge transferbedragen) maar dingen als het shirt of logo veranderen kan je toch niet verkopen aan je achterban.

5 juni 2019 om 16:35

ongeveer elke club heeft wel eens haar logo veranderd. Ajax en Feyenoord bijvoorbeeld.

5 juni 2019 om 21:12

Heb je ook weer gelijk in, al zijn die dan vaak nog wel geïnspireerd op het oude logo en herken je bepaalde dingen. Die van juve was wel heel radicaal veranderd imo

5 juni 2019 om 21:52

Dat ben ik met je eens. Vind dat van Juve ook niet mooi. City heeft ook een heel nieuw logo maar city is toch een club dat weinig respect geniet

Zonde! Hou wel van een beetje traditie.

Het verbaasd mij dat juist bij de grootste Europese topclubs toegelaten wordt om af te stappen van de traditionele thuisdesigns.

Juventus, Barcelona en zelfs PSG. Vanaf de jaren ‘90, hadden de thuisshirts van PSG een brede rode verticale baan net als Ajax. De laatste decenia werd deze rode baan steeds dunner tot wat het nu is.

Als er Ajax of Feyenoord ineens een radicaal ander design zou krijgen dan is het alarmfase 1.

6 juni 2019 om 15:51

Als Ajax een shirt als deze zou krijgen mag van mij het hele bestuur oprotten,

Je kunt hier toch niet akkoord mee gaan?

Kijk het logo en shirt van Juventus, allemaal marketing gericht, de historie wordt gewoon genegeerd en weggelaten, je gooit er je hele identiteit mee weg.

Daarom hoop ik dat zij bij barca en juve allebei nog bijdraaien zodat daar weer een shirt om de schouders komt die de clubs wel eer aan doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren