Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Engelse Premier League: Geluk of kwaliteit?

Laatste update:

Het lijkt wel een trend geworden. Supporters van rivaliserende ploegen die elkander verwijten te veel geluk te hebben. De clubs Manchester United en Liverpool worden doorgaans gezien als de ploegen met het meeste geluk. Arsenal-supporters en neutrale voetballiefhebbers vinden dat Arsenal het minst geluk heeft. Chelsea hangt er een beetje tussen in. Maar wat is geluk? Waar hangt het mee samen? Het moet te verklaren zijn, want het zijn altijd dezelfde ploegen die hier het meest van profiteren.

Afgelopen weekend zijn er drie wedstrijden door de vier topclubs afgewerkt. Liverpool won tegen de verhouding in van Everton, Manchester United werd grote delen van de wedstrijd overklast maar wist toch comfortabel te winnen en Chelsea wist Arsenal op tactisch en mentaal gebied af te troeven. Elk van deze topclubs hebben een eigen manier van spelen. Arsenal en Chelsea zijn de meest offensieve ploegen. Beide proberen zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander te voetballen. Liverpool en Man Utd zijn minder dominant, en reageren vooral razendsnel op balverlies van de tegenpartij. Het lijkt erop dat er een verband is tussen de speelstijl en de geluksfactor.

Liverpool is de meest defensieve ploeg van allemaal. Op de enige diepe spits na, wordt van alle spelers verwacht dat zij mee verdedigen op de eigen helft. Niet zelden fungeren flankspelers als Dirk Kuyt en Albert Riera als een tweede back en is aanvallende middenvelder Steven Gerrard te vinden aan de rand van de eigen zestien. Het team bestaat voornamelijk uit harde werkers, maar veel creativiteit is er niet. Door het gebrek aan creativiteit speelt Liverpool vooral powerplay. In een hoog tempo pompen zij zoveel mogelijk ballen naar voren, om vervolgens aan te sluiten met het middenveld. Van de verwarring die ontstaat probeert Liverpool te profiteren en zo weten zij altijd meerdere kansen te creëren, ongeacht de tegenstander.

Sinds het vertrek van Ruud van Nistelrooij beheerst Manchester United zowel het dominante voetbal als reactievoetbal. Bij de dominante variatie proberen zij met snel en direct spel de bal met enkele passes in het vijandelijk doelgebied te krijgen, waar altijd drie of meer medespelers staan te wachten op de voorzet en/of steekpass. Door het snelle geslepen spel en de goede bezetting in het 16-meter gebied ontstaat er veel verwarring bij de tegenstander waar men bij Man Utd dankbaar gebruik van maakt. Bij reactievoetbal laten zij de tegenstander komen, om bij balverovering razendsnel uit te breken. Omdat de tegenstander in de aanval is op het moment dat Manchester United de bal verovert, is er veel ruimte. Ook bij deze variant is het van belang om zo snel en direct mogelijk te spelen om zo de gegeven ruimtes optimaal te benutten. Dit seizoen loopt de aanvalsmachine van de ploeg minder soepel en begint de stijl steeds meer te lijken op het powerplay van Liverpool. Bij vlagen zie je terug in de formatie van Sir Alex Ferguson dat hij weldegelijk dominant voetbal ambieert. Ironisch genoeg werd de meest dominante formatie van Ferguson overklast door het powerplay van Liverpool in een onderling duel dit seizoen.

Bij beide speelstijlen leunt men op een gesloten en georganiseerde defensie. In de wetenschap dat zij altijd meerdere kansen per wedstrijd krijgen met hun speelstijl, is het vooral taak om geen tegengoals te incasseren. Bij balbezit proberen de aanvallende spelers zoveel mogelijk verwarring te veroorzaken met hun gejaag en aanwezigheid. Door het directe spel en/of de lange bal worden de linies in een hoog tempo uit elkaar gedreven, de kans wordt hiermee groter dat de afvallende bal voor de aanvallende partij is. Het voetbal is minder berekend en men leunt meer op toeval. Echter wat geen toeval is, is het feit dat deze speelstijl altijd kansen oplevert.

Arsenal ambieert dominant voetbal. Bij dit systeem moet op elke positie een voetballer staan en is het team afhankelijk van creativiteit en cohesie. Achter elke stap die een Arsenal speler zet, elke pass of elke individuele actie zit een duidelijk plan. Men speelt erg berekend en wil niks aan toeval overlaten. En juist hierdoor weet Arsenal op beslissende momenten niet hetzelfde af te dwingen als de concurrent. Zelden scoort Arsenal uit een scrimmage, een van richting verandert schot of weet het te profiteren van zenuwachtige verdedigers. Het feit dat Arsenal van achteruit op bouwt zorgt er ook voor dat zij niet dezelfde ruimtes krijgen als Manchester United en Liverpool. De tegenstander heeft meer tijd om te groeperen en te organiseren. Met deze stijl dwing je geen geluk af.

Chelsea speelt op dit moment het beste voetbal van allemaal, misschien zelfs van Europa. Terwijl zij op defensief gebied veel verder en beter zijn dan Arsenal, bezitten ze ook meer creativiteit en finesse dan Liverpool en Man Utd. Fysiek en mentaal steken ze op dit moment met kop en schouders boven alle topclubs ter wereld uit en het is angstaanjagend om te zien dat zoveel kracht met zoveel flair de wedstrijden naar zich toe weet te trekken. Het geheim van Ancelotti’s Chelsea zit in de multi-dimensionaliteit. Terwijl Arsenal nimmer kan rekenen op een gesloten defensie, Man Utd op dit moment niet dominant kan spelen en Liverpool niet de finesse heeft om een defensie open te breken, beheerst Chelsea alle speelstijlen. Tegen Arsenal en Man Utd hebben ze een knap staaltje reactievoetbal laten zien, terwijl ze tegen Stoke City en Fulham met powerplay de wedstrijd naar hun hand wisten te zetten. Met dominant en aantrekkelijk voetbal hebben zij het gros van de wedstrijden weten te winnen.

Geluk dwing je dus wel degelijk af, sterker nog, het kan een onderdeel zijn van de speelstijl. Misschien moeten we het geen geluk noemen, maar een gunstige samenloop van omstandigheden. Het is geen geluk dat de goal valt maar wel hoe, wanneer en welke spelers er bij betrokken zijn. Zie het als een lastige rekensom. Terwijl Arsenal verwoede pogingen doet om de exacte uitkomst uit te rekenen, roepen Liverpool en Man Utd zoveel mogelijk antwoorden in de wetenschap dat de juiste er wel een keer tussen zit. Chelsea doet beide, met veel succes helaas.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi, zeer mooi en leuk stuk.

leest heerlijk en is iets wat ik nog nooit gelezen heb. zou mooi zijn als jij, of een andere expert, dit ook over duitsland, spanje en italïe maakt.

mijn complimenten: 5 sterren.

1 december 2009 om 09:30

Italie kun je vergeten, dat doet hij dus echt niet

Een prachtig stuk, hulde!
En ik ben ook wel blij dat eindelijk hier iemand objectief kan kijken naar de top-4 zonder enige gelazer erbij betrekken. Met man utd ben ik het je compleet mee eens. Wij verloren altijd van hun door hun dominatie spel, die bezitten zij niet meer zo goed als eerst. Arsenal defensief wat zwakker idd en Liverpool speelt te defensief, hoe gek het ook klinkt voor vele maar je hebt absoluut gelijk, me neef in Engeland heeft hetzelfde kijk op de top 4 als jij.
Ik hoop dat Chelsea alleen maar beter kan spelen zodat ze die CL een keer pakken, want na 5 pijnlijke onterechte mislukkingen, moet dit de jaar worden om de prijzen te behalen voor de Spelers en nog belangrijker voor de Club!

Alleen heb je jammer genoeg vele hier op vz die dat niet willen zien/geloven.
ik wil ook geen namen noemen, voordat deze reactie verwijderd wordt

Maar dit stuk van je is brilliant. 5 sterren

2 december 2009 om 17:41

Waarom niet? Italie heeft ook zijn charme, net als Spanje & Duitsland.

Een briljant stuk, misschien wel de beste die ik hier bij Clubexpert heb gelezen. Het leest lekker weg en je laat op de juiste manier weten wat jij van deze clubs vindt.

Leuk geschreven, originele invalshoek. Alleen schrijf je dat Arsenal de ploeg is, met het minste geluk, terwijl ze veelal uit een scrimmage scoren?

Eigenlijk is de bottomline heel simpel: aanvallende ploegen hebben minder geluk, verdedigende ploegen hebben meer geluk. Dit is bijna een stelregel, zodat je van het woord geluk niet meer mag spreken. Onbewust zetten wij het aantal kansen en het balbezit weg tegen het aantal goals, terwijl daar geen enkele correlatie tussen is.

Je blijft een fan van de controverse. God, wat een artikel.... hoewel ik het wel degelijk geluk of mazzel zou noemen. Waarom heb je echter geen andere club bekeken? De kans dat Liverpool geen top-vier is aan het einde van dit seizoen is nogal groot.

1 december 2009 om 09:56

Hehe thanks.

Nou, dit is uiteraard een ''analyse'' over de afgelopen jaren en daar misstaat Liverpool niet in. Bovendien is het weglaten van Liverpool in een artikel dat over vermeend geluk gaat hetzelfde als een boek schrijven over Pop-muziek zonder Michael Jackson te noemen.

1 december 2009 om 11:09

Doe jezelf niet tekort. Het is geen vermeend geluk, maar echt geluk.

Overigens heel knap van je dat je jezelf ingehouden hebt, als ik toch over geluk zou schrijven zou ik schrijven over de starfish, Shrek die valt of Drogba die soms een berg is en soms een stapel bladeren. Of over de rode kaarten die Liverpool altijd bij anderen afdwingt (weet je nog, vorig jaar, zeven wedstrijden op een rij) Of over het voordeel die teams krijgen omdat ze Engelse spelers hebben. Of hoe dit weekend Mikel 6 flinke overtredingen maakt, en pas na de 5e geel krijgt, en Traore 2, en die krijgt geel na de 1e. Daar had ik over geschreven, maar ja, je hebt een beperkt aantal woorden, en bovendien zijn hier mensen snel op de teentjes getrapt.

1 december 2009 om 11:23

En niet te vergeten hoe de scheidsrechter Sagna na negen minuten al dan niet terecht een rode kaart had kunnen geven, plus bijbehorende strafschop.

1 december 2009 om 11:27

Niet negen maar zeventien, bovendien stonden zowel Anelka als Drogba buitenspel dus voel ik me daar niet bezwaard over, dat event elkaar uit. Maar ik zeg niet dat Chelsea bevoordeeld werd, WEL dat systematisch overtredingen maken zoals Flechter ook deed niet goed herkent wordt, en dat speelt in ons nadeel.

1 december 2009 om 12:01

Om het even, ik voel me er ook niet bezwaard over maar feit is wel dat deze wedstrijd na een kwartiertje afgelopen had kunnen zijn. Wat betreft Fletcher geef ik je volkomen gelijk, Obi Mikel en Mascherano hebben daar ook een handje van. Fletcher is een stuk beter geworden maar dat hij nu als 'world Class' wordt bestempeld is verschrikkelijk. Dat type speler hoort in mijn ogen niet in die categorie thuis. Overigens ontken ik het belang van dit type speler zeker niet, kan Arsenal bij tijd en wijle ook uitstekend gebruiken.

1 december 2009 om 12:29

Dan schrijf je zo mooi artikel. En dan lees ik die reacties hier weer en dan erger ik me dood. Vooral van martstolze, IG legt net geweldig goed uit hoe de PL in elkaar zit, en jij moet gelijk weer gaan zeiken dat Liverpool niet in de top 4 hoort. Goed van je IG dat jij het daar niet mee eens bent. En martsoltze ga niet zeuren over echt geluk, misschien dwing je geluk juist wel een beetje af. En zoals IG heel goed zegt geluk heeft met je spel te maken. Arsenal wil voetballen maar dwingt niks af dus zul je nooit kampioen worden. TZe combineren schitterend tot aan de 16, en dan is het over. Toen in de tijd met Bergkamp, Henry en de rest toen dwongen ze wel wat af, en werden ze ook kampioen. Goed artikel IG! Aan deze waardeloze reacties kun jij niks doen dus gewoon 5 sterren.

2 december 2009 om 09:10

Ik ben blij dat de Arsenal-fans het erover eens zijn dat LFC veel geluk zou hebben. Volgens mij kun je dat voor dit seizoen toch moeilijk volhouden, behalve dan tegen Everton.

Je analyse van Liverpool lijkt ook of alleen op die wedstrijd of op de Cl-campagne van een tijdje gelden gebaseerd. Vriend en vijand is het er toch over eens dat Benitez sinds anderhalf jaar veel aanvallender en dominanter speelt. Maar juist de wedstrijden waarbij Liverpool in balbezit grossierde (zoals tegen Fulham onlangs, maar Lyon thuis) gingen verloren. Dat daar een hoop pech bij kwam kijken, vooral tegen Lyon, onderstreept je stelling dan weer.

Maar je schrijft goed, Perzische vriend, kun je niet wat woorden wijden aan de correlatie tussen gewicht, lengte en stand op de ranglijst: Chelsea is gemiddeld tien centimeter langer en tien kilo zwaarder dan Arsenal.

Ik breng je één ster in mindering omdat ik het Liverpool-deel niet actueel vindt. Cudos voor je schrijfstijl.

3 december 2009 om 23:22

@ Ifc2, Ben het volkomen met je eens.

Het is een prachtige stuk van IG. Echt vijf sterren waard. IG zegt dat geluk afdwingbaar is en hij gebruikt daarbij valide argumenten. Verder vind ik die voorbeeld over die rekensom echt prachtig. . Iedereen weet dat IG een Arsenal fan is, maar hij legt hier toch echt op een uitstekende manier uit dat het geluk van Liverpool en Man United zeker afdwingbaar is.

Jammer dat Martstolze hier weer moet zeuren over het geluk van Liverpool. Marststolze, Jij kan echt een hoop leren van IG en Goonernl. Beide jongens zijn arsenal fan, maar ze blijven wel objectief! Zowel IG als Goonernl weten waar de grens is, ze weten wanneer ze hun Arsenal bril moeten afdoen.

@martstolze, komop dit zijn gewoon de top 4 ploegen van Engeland, misschien dit jaar dat er eentje buitenvalt maar structureel niet. Dus Perfect stuk, goed geschreven en Goede Ploegen uitgekozen.

Chelsea offensief! Volgens mij speelt Chelsea vreselijk voetbal. Vorig jaar heeft Chelsea in de CL de wedstrijd tegen Barcelona 2x verpest! Uit en thuis waren vreselijk slechte wedstrijden en het is beschamend hoe de spelers van Chelsea zich toen hebben gedragen na de wedstrijd. Voor de rest wel een goed geschreven stuk. Liverpool moet even uit een dip komen, want als je ziet hoe Liverpool vorig jaar speelde tegen Real M (4-0) Man U (4-1) Chelsea (4-4) en Arsenal (4-4) zou je toch denken dat Liverpool de beste club van de wereld was.

1 december 2009 om 09:53

Het gaat ook om dit seizoen.
Maar ik vergeef het je, begrijpend lezen is nog altijd een vak en het is ook o zo vroeg in de ochtend.

Liverpool is by the way drama, wie dat niet in kan zien heb ik ook geen woorden voor
en als je meer naar Chelsea zou gaan kijken weet je dat ze best aanvallend zijn. Vs man utd en barcelona vorig jaar als uitzondering

1 december 2009 om 10:20

Je weet ook dat als je aanvallend speelt tegen Manchester en Barcelona, je nooit met winst van het veld komt.
Je wordt genoodzaakt je aan te passen, vooral aan Barcelona, anders spelen ze je gek.
Dus dat Chelsea daartegen met 11 gaat verdedigen kan je hen niet kwalijk nemen.
Ik vind Chelsea ook de sterkste ploeg op dit moment. Die combinatie-goal tussen Lampard met hakje en Drogba, alles in 1 tijd was schitterend een paar weken geleden en illustreert hoe goed Chelsea zin haar vel voelt.
Alles lukt, alles zit mee, dat heeft allemaal met zelfvertrouwen te maken. In sport is zelfvertrouwen een grote troef want dan durf je wat meer proberen en vaak zie je dan dat het nog lukt ook.
Ik ben benieuwd of Chelsea dit zal volhouden want meestal kennen ze ergens een dip rond januari/februari (zoals Barcelona ook trouwens)
en verspelen ze dan punten. Ook die Africa Cup zal ze wat kosten : geen Essien, Drogba, die toch sterhouders zijn.
Zoals ze in Motd zeiden : Chelsea speelt georganiseerd en gooit de bal naar Drogba die er dan maar iets fenomenaals mee moet doen en meestal doet hij dat ook.

1 december 2009 om 10:56

Hoe de spelers zich toentertijd gedroegen? Ze kregen net een wanhoopsdoelpunt van Iniesta te verwerken, ik vond het gedrag nogal logisch. Het waren geen vreselijk slechte wedstrijden, Guus had een manier gevonden om Barcelona te bespelen. En zeg nou zelf, speel je liever je eigen spelletje om vervolgens compleet uit het veld getikt te worden of pas je je aan aan de tegenstander om die op de enige manier die bestaat, het voetbal onmogelijk te maken? Ik zou het wel weten.

On: Goed stuk, beter dan die over Kuyt. Leest lekker weg en het herbergt een duidelijke boodschap.

5*

1 december 2009 om 18:53

Jij hebt dus alleen 2 wedstrijden gezien van Chelsea (in een vorig seizoen met een eenmalig tactiek) en begint meteen te schreeuwen dat Chelsea vreselijk voetbal speelt. Hahaha. Als ik er de punten voor had, had ik jou meteen een groen randje gegeven, puur uit sarcasme. Als ik jou was zou ik maar snel even wat Premier League wedstrijden van Chelsea van dit seizoen bekijken.

3 december 2009 om 13:14

Leuk is dat he, je kan aan reacties altijd precies zien wie de PL volgt en wie de samenvattingen van de NOS kijkt...

Geweldig stuk weer. Zo treffend, zeker kijken naar de wedstrijden van afgelopen weekend. Ik heb me regelmatig geergerd aan het spel van Arsenal. Waar voorheen spelers als Henry, Pires en Bergkamp nog wel eens wilden schieten vanaf de rand van de 16, werden nu constant acties te ver doorgevoerd. Men wist zich niet aan te passen aan de geweldige defensieve reacties van Chelsea.

Enige kritiekpunt is je vergelijking tussen Man Utd en Liverpool. Ik denk dat Utd met spelers als Giggs, Valencia en Obertan (maakt een goede indruk tot nu toe) toch meer creaitiviteit in de ploeg heeft dan Liverpool. Toch 5 sterren, omdat dat iets is waarover te twisten valt en geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de column.

1 december 2009 om 09:59

Mee eens, dat hebben zij ook, Man Utd heeft gewoon meer kwaliteit maar het loopt zo stroef dit seizoen dat veel wordt gewonnen op inzet en powerplay. Als een ploeg minder loopt, minder vertrouwen heeft of er een gebrek aan cohesie/balans is... is het verstandig om een meer defensieve formatie aan te nemen. En daar heeft Ferguson op geanticipeerd. Uiteindelijk zal Manchester United wel weer dominant voetbal spelen.

1 december 2009 om 16:33

Mag ik er even aan toevoegen dat er geen countergoal gevallen is sinds het vertrek van Ronaldo, leuk om even mee te pikken denk ik. Het Reactievoetbal is er nogsteeds (aanpassen aan de tegenstander), maar er wordt niet meer zo vlijmscherp gecounterd. Dit is misschien te verklaren door het feit dat united ongeveer de dodelijkste winger van de wereld (ronaldo) inruilde voor 2 wingers die tot dusver floreren in het missen van kansen: Valencia (op het begin zeker, ook nu heeft hij vaak op hoge snelheid moeite met een crosspass of schot) en Obertan (heeft ook moeite met voorgeven en schieten op snelheid). Dit is nog niet zo'n probleem, er is nog tijd om te groeien en na zo'n kampioensreeks is het geen schande om een keer 2de oid te worden, mocht dat het geval zijn. Ook meen je dat Pompey united wegspeelde, dat was enkel de eerste pakweg 25 minuten het geval, niet 'het grootste deel'. Wel blijft het opmerkelijk hoe laag Pompey staan, alles behalve het slechtste voetbal van de Premier League!

Over het stuk, het leuke aan Ig's verhalen is vind ik dat hij mensen prikkelt erover na te denken, een reactie te plaatsen. Dit is natuurlijk het doel van het schrijven van een dergelijk verhaal. aangezien hij veruit de meeste reacties krijgt verdiend hij hiermee dan ook een grote pluim! Ook leest het lekker en zitten er (volgens mij, mijn Nederlands is niet bepaald top) weinig spelfouten oid in.

4*

Ge-wel-dig stuk!!
Echt zeer plezierig om te lezen, heel duidelijk, goede voorbeelden, onpartijdig en vernieuwend. Ook tot aan het einde goed, iets wat sommigen hier in hun enthousiasme nog wel eens vergeten. Ik vind dit je beste stuk, nog beter dan je column over Kuijt, al zal die je waarschijnlijk veel meer reacties opleveren.

Ik zou zo'n vergelijking ook wel over de andere competities in Europa willen lezen, al heb je daar wel een minder brede top. Spanje heeft er maar 2, Italie 3 en Duitsland feitelijk gezien maar 1.

Het enige waar ik mijn twijfels bij heb, is of Chelsea echt zoals jij zegt ver boven de rest in Europa uitsteekt. Ik denk dat teams als Barca en Real (die me wel enigszins verbazen) van een gelijk niveau zijn en ook daadwerkelijk anders spelen dan de door jou genoemde clubs.

Ook al is Chelsea niet mijn club, ergens gun ik ze dit jaar wel de winst in de Champions League. Ze spelen zoals jij zegt zeer zakelijk, maar meestal wel op een prettige manier om te zien. Daarnaast heb ik mede door Hiddink ook wel iets meer sympathie voor ze gekregen.

Absoluut 5 sterren, meer dan verdiend!

1 december 2009 om 10:05

Thanks.

Chelsea was vorig jaar fysiek, mentaal en tactisch eigenlijk al de meerdere van Barcelona over twee wedstrijden gezien. Real Madrid heeft weliswaar verbaasd tegen Barcelona, maar vergeet niet dat beide ploegen nog steeds zoekende zijn. Barca haalt slechts sporadisch de vorm van vorig jaar, terwijl Real Madrid nog altijd veel afhankelijk is van individuele bevliegingen. Bovendien is de defensie van Real Madrid stukken minder nog dan van Arsenal, en die van Arsenal is minder dan van Chelsea.

Er zijn 2 ploegen, Chelsea en Barcelona, dat zijn de favorieten. Teams als Man Utd, Arsenal, Inter, Real en Juventus kunnen zich beter met elkaar bezig houden. We moeten hopen dat Barca en Chelsea elkaar in een vroeg stadium loten in de CL :D.

1 december 2009 om 10:15

Ook goed dat je jezelf geen sterren geeft. Dat vind ik zo vreemd, alsof er ooit een (column)schrijver is geweest die zichzelf gaat beoordelen

On:
Barcelona heeft nog niet de vorm van vorig jaar, maar het seizoen is nog niet eens halverwege en voordat Chelsea en Barca elkaar tegenkomen zijn we alweer minimaal in maart aangekomen.

Ben het wel met je eens dat deze 2 ploegen de uitgesproken favorieten zijn, maar ik denk dat Real daar vlak achter zit en vergeet niet dat de finale in Madrid is. Dat is een stukje doping, waarvan je de invloed niet mag onderschatten. Verder kunnen ze Chelsea ook pas weer medio maart tegenkomen en dat is het team met toch wel geweldige spelers weer meer een team geworden.

De rest van de door jou genoemde teams zie ik inderdaad niet de finale halen, al hangt het ook een beetje van de loting af (wat als CH en BA elkaar al voor de finale treffen?) en vergeet je als outsider toch nog AC Milan. Met die oudjes en de stiftjes van Huntelaar weet je het maar nooit.

1 december 2009 om 10:21

Haha nou ja, normaal deed ik dat wel, maar dat heeft ook te maken met het feit dat ik niet al te zwaar til aan de beoordeling.

Hm, Real moet ik nog zien. Maar het is inderdaad nog te vroeg. Wie weet is Real Madrid vanaf januari wel een geoliede machine, wie zegt dat Inter geen aankopen doet en wie zegt dat Drogba en Xavi fit blijven.

Eerlijk gezegd vond ik Arsenal met Van Persie helemaal niet onder doen voor deze ploegen, maar dat is nu wel anders

1 december 2009 om 10:29

Tja, Van Persie... Wat een drama is dat, ongelooflijk! Toch slecht dat Arsenal geen goede vervanger had, nu staan we al weer teveel punten achter om zomaar even in te lopen. Dat is ook gelijk de crux bij Arsenal. De selectie is te smal om een heel seizoen mee te spelen op alle fronten, zeker met de speelwijze die Arsenal voorstaat.

Zoals je zelf zegt, het is wiskunde C en bij andere ploegen kan er meer op een opportunistische manier wedstrijden worden binnengehengeld. Als Drogba weg is bij Chelsea, kunnen ze dit prima (denk ik) opvangen met een iets andere speelwijze. Arsenal kan dit niet en je moet er rekening mee houden als club dat je belangrijkste spelers tegen een blessure aanlopen in zo'n lang en slopend seizoen.

1 december 2009 om 10:36

Ja dat is niet alleen zwakte van Arsenal, maar eigenlijk van het hele systeem. Het gegeven dat wij cohesie afhankelijk zijn, terwijl andere ploegen kunnen rekenen op een solide defensie maakt ons zwak. In feite hebben wij een bredere en diepere selectie nodig dan andere clubs hierdoor. Een storende factor op het veld en het hele systeem klapt in elkaar. Ons plafond ligt minstens zo hoog als dat van Chelsea, maar de bodem is zoveel lager.

Een ander bijkomend feit is natuurlijk het nieuwe systeem dat Arsenal sinds dit seizoen speelt. Eduardo is een spits voor een 2-spitsen systeem evenals Vela. Beide zouden in dit systeem hoogstens op de flank voldoen. Het klinkt ongeloofwaardig, omdat Arsenal al jaren bouwt, maar het is helemaal niet gek dat een geheel nieuw systeem even tijd nodig heeft. Je koopt immers de spelers die het beste bij jouw systeem passen, en de meeste spelers zijn voor de 4-3-3 gekocht.

Daar komt ook nog bovenop dat vooral Arsenal constant te maken krijgt met dubbele blessures (dus 2 op 1 positie). Nasri-rosicky, Denilson-diaby, Vanpersie-bendtner, Clichy-gibbs, Almunia-fabianski. Dat geloof je toch niet.

1 december 2009 om 10:47

Nou ja, maar hopen op een gunstige loting in de CL. Dat we pas in de 1/4 finale weer tegen een sterke tegenstander komen en dat Van Persie dan weer fit is. Wie weet wie er in de winterstop nog worden gekocht?

Dit jaar kunnen we de titel in de PL vergeten, maar liggen er nog steeds kansen om eindelijk eens die felbegeerde CL te winnen. Een beetje mazzel met de loting, graag de Engelse clubs en Barca ontlopen en die elkaar laten slachten.

Ik geloof er nog steeds in!

Prachtig artikel, kan er geen woord aan toevoegen IG. Overigens, de kans dat Liverpool top vier haalt is sinds vorige week behoorlijk gestegen, ironisch genoeg door de uitschakeling in de CL. De EL is toch minder zwaar, dus zou het leuk zijn als er minder blessures komen en daardoor fittere spelers tijdens de PL wedstrijden.

1 december 2009 om 17:33

Geniaal geschreven dit stuk. Goed onderbouwd IG (vind je de sterkste club expert tot nu toe qua schrijven of je het er mee eens bent of niet. En ben er volledig mee eens dat Chelsea op dit moment de sterkste is met of zonder dominant voetbal ze winnen alsnog vrij eenvoudig en dat is misschien het manco van Arsenal dat ze alles te dominant willen doen. Zoals ipv schieten van randje 16 de actie proberen door te voeren tot 5 meterlijn.
En goed van je dat je Liverpool nog bij de top 4 rekent, want sommige die beweren dat het niet zo is dit jaar slaat natuurlijk nergens op. Laatste jaren heeft Liverpool bewezen dat ze bij de beste 4 horen.

@ Stylist : Mee eens dat de kans gestegen is en denk dat ze plaats 4 samen met Tottenham gaan uitvechten. Ook geef ik Liverpool grote kans in de EL om die te winnen en dat mag je toch rekenen tot een hoofdprijs. Al hoop ik dat SS Lazio hem wint maar dat is een vrij klein kanspercentage.

Iranian Gangster 5 sterren jammer dat je niet meer kan geven(a)

Een heel goed stuk. Denk alleen dat je het wel enigzins subjecief bekijkt. Volgens jou is alles wat Arsenal doet zo prachtig, mooi en fantastisch uitgedacht en vervolgens beweer je dat spelers als Torres en Giggs slechts voor 'verwarring' kunnen zorgen bij de tegenstander. Dat vind ik toch wel een enorm understatement. Een voorkeur voor een club mag je hebben maar moet je wel enigzins in het gareel houden als je objectiviteit wil behouden. Daarom geef ik je vier sterren.

1 december 2009 om 10:57

Bedankt voor je kritiek. Maar persoonlijk vind ik dat ik Man Utd helemaal niet te kort doe. Bovendien heb ik het niet over individuele spelers, maar het teamspel en de filosofie. Ik heb nota bene de minste woorden gebruikt om Arsenal te omschrijven.

1 december 2009 om 11:10

Dat bedoel ik juist een beetje. Je zegt dat de clubs Manchester United en Liverpool die speelstijl er op nahouden maar daarmee scheer je als het ware alle spelers van die ploegen over een kam. Ik vind namelijk dat Torres, Giggs, Carrick en Valencia toch wel degelijk zeer creatieve voetballers zijn en nou niet bepaald zinspelen op 'verwarring' bij een tegenstander.

Ik neem het je ook niet kwalijk hoor dat je voor Arsenal bent maar het ligt er zo dik bovenop. Als je dat kleine beetje subjectiviteit weglaat zijn je stukken helemaal goed ( en kan ik je die vijfde ster geven ). Vind het namelijk een beetje zonde dat dat de enige smet op je stukken is omdat het zo onnodig is.

1 december 2009 om 11:14

Oke bedankt, ik zal erop letten. Maar je moet begrijpen dat ik geen spelers individueel kan en wil belichten. Bovendien moet ik in 1000 woorden 4 speelstijlen uitleggen en nog een verband leggen. Ik heb in ieder geval niet bewust een team te kort gedaan.

Bovendien vergeet je zelf de meest creatieve speler van Utd op te noemen haha.

1 december 2009 om 11:59

Ik neem aan dat je dan op Berbatov doelt? Gaf namelijk gewoon een paar voorbeelden van spelers die ik niet bepaald als 'rauwdauwers' beschouw.

Oke, ik wist niet dat je een quota had qua aantal woorden. Dat verklaart al een hoop. Ik blijf nog wel bij mijn standpunt maar zoals eerder gezegd is het de enige smet op je stuk.

Bovendien wil ik je nog even roemen wat betreft het omgaan met kritiek en aanmerkingen. Je probeert argumenten te weerleggen, te verklaren en je trekt er zelfs lering uit. Dat bevalt me heel erg en ik hoop dat meer Clubexperts dat zullen gaan doen want sommigen voelen zich meteen beledigd of aangetast door dergelijke kritiek.

1 december 2009 om 16:50

Hij had het over Fletcher natuurlijk. IG is een grote fan van de Schot.

Nee grapje
Ik vermoed dat hij het over Rooney heeft. Berbatov is creatief op een heel andere manier maar ik zou Rooney toch net iets hoger inschatten.

1 december 2009 om 17:46

Fletcher is wel de meest briljante speler van de afgelopen jaren. Ik begrijp ook nog steeds niet dat hij niet in de top-3 staat bij winnaars van de gouden bal. Hij heeft op zijn minst een plekje boven Xavi verdient.

Bedoelde idd Berbatov, hij is ''briljanter'' dan Rooney. Wel is hij minder dwingend.

1 december 2009 om 19:04

Ok, ik kan me er sowieso in vinden hoor, wie van de twee je ook kiest
Ik zou zeggen dat Berbatov potentieel de meest briljante is, maar het mag er nog iets meer uitkomen ook.
Verder vind ik Rooney soms wat vlak/bot/vaag (kan het moeilijk omschrijven) overkomen dit seizoen, ondanks het feit dat hij nu makkelijker scoort dan gelijk welk seizoen.

Briljant geschreven, je slaat de spijker op z'n kop. Het is als Arsenal-fan tenenkrommend om te zien hoe Chelsea de ene week met fantastisch combinatievoetbal over clubs als Wolves en Blackburn heen walst, een week later fysiek te sterk is voor Sunderland en Stoke en dus afgelopen weekend Arsenal een beetje liet knoeien met de bal maar voor beide doelen dodelijk effectief en gelouterd bleek. Ik heb zondag geen moment het idee gehad dat er ook maar iets te halen viel, en dat gevoel heb je bij Chelsea eigenlijk al zo goed als het hele seizoen. Het is een jammerlijke constatering, maar Chelsea is na afgelopen zomer sterker geworden, terwijl de andere drie clubs beduidend zwakker zijn geworden.

Hun aanpassingsvermogen maakt dit seizoen het verschil; Liverpool kan het spel niet maken, wat nederlagen en gelijke spelen tegen die kleine clubs verklaart, Arsenal komt met allemaal dwergjes aanzetten en Manchester United mist dit seizoen dat stukje extra klasse. Chelsea beheerst alle facetten en ik ben razend benieuwd wat er gebeurd als zij straks in de Champions League tegen Barcelona of Real Madrid moeten spelen. Wel herhaal ik nog maar eens wat ik aan het begin van het seizoen al heb gezegd: Chelsea wordt op de sloffen kampioen.

Ik besef me net dat dit allemaal bar weinig aan jouw verhaal toevoegt, maar wilde het toch even gezegd hebben. Chapeau voor wederom een ijzersterk stuk.

1 december 2009 om 11:07

Persoonlijk vind ik Arsenal ten opzichte van vorig seizoen wel vooruit gegaan hoor. Als je ziet hoe moeilijk het was tegen de kleintjes vorig jaar en hoe makkelijk het nu gaat...

1 december 2009 om 11:25

Ondanks alles is het verschil met vorig seizoen maar één nederlaag en zijn er deze jaargang zelfs meer tegendoelpunten. Van Chelsea en Man Utd werd ook gewonnen. Mensen hebben zich zand in de ogen laten strooien door grote overwinningen op clubs als Blackburn en Everton. Ik hoor zeker niet bij de Arsenal valt uit de top vier brigade, maar ik vind/vond het geheel wat overschat.

1 december 2009 om 11:31

Zelfs in 07/08, toen we grote kanshebber waren voor de titel, wonnen we wedstrijden zelden zo overtuigend als dit seizoen. Dezelfde glans die het spel had met fenomenen als Henry en Pires zal het nooit krijgen, ik betwijfel zelfs of dat nog mogelijk is in de Pl.

In mijn optiek zijn we wel degelijk een stuk verbeterd, maar helaas zijn we afhankelijk geworden van een balvaste spits.

1 december 2009 om 11:40

Overtuigend winnen stelt in mijn optiek niet zoveel meer voor. Manchester United won afgelopen drie seizoenen ook niet bijster vaak overtuigend, en dat geldt al helemaal voor Chelsea in 04/05 en 05/06. De Invincibles, ondanks dat ze geweldig waren, wonnen net zo vaak met 1-0 of 2-1 als 6-0.

Wat belangrijk is, is dat je wedstrijden niet verliest en in 2007/2008 had Arsenal op 1 december 2007 nog niet één wedstrijd verloren.

1 december 2009 om 11:49

Je hebt ook wel een punt. Had het er gister nog over met een vriend, Arsenal mist vooral iemand die de boel mentaal scherp houdt. Die het middenveld kan dragen zodat niet elke keer Fabregas het hoeft te doen, die als een oude broer jongens als Song en Denilson beschermd en leert.

De grootste fout die Wenger gemaakt heeft. Deze generatie is ''mieterig'' omdat ze niet of nauwelijks aan de zijde van een Vieira of Henry hebben gestaan. Eigenlijk was Van Persie nog de speler die de boel het meest op scherp hield.

1 december 2009 om 12:03

Inderdaad. Fabregas, Clichy en Kolo Touré hebben altijd uitstekende voorbeelden gehad, en je kan van dat soort spelers niet verwachten dat zij dan meteen een generatie die daar net onder zit kunnen dragen. Dit wordt ook in de toekomst erg lastig, ik zie niemand in de selectie die Jack Wilshere of Carlos Vela nou ontzettend veel kunnen bijbrengen. Het terugbrengen van gasten als Keown en Bergkamp zou in mijn ogen ontzettend nuttig kunnen zijn.

1 december 2009 om 12:07

Zeker, bovendien is Wenger elitair en daarom eigenlijk wat te kil voor zulke jonge jongens. Laat al die lui maar terugkomen, het zou de club sowieso meer glans geven als ex-spelers meer bij de club betrokken zijn.

Het feit dat Gallas niet gerespecteerd werd zegt genoeg over deze generatie. Gallas stond er alleen voor, de spelers konden zijn autoritaire gedrag niet waarderen. Als we nu Vieira en dergelijke terughalen komt dit weer in balans. Ze hoeven niet eens te spelen, als ze maar kunnen fungeren als verlengsnoer van Wenger.

2 december 2009 om 02:35

Feit is dat Arsenal vorig jaar veel moeite had met teams als Stoke, Everton e.a. in thuiswedstrijden. Als die nu overtuigend weet te winnen doe je het gewoon een stuk beter. Verder zijn er niet meer van de bloedeloze gelijke spelen, dus wat dat betreft zie ik ook vooruitgang. Van de wedstrijden die tot nu toe verloren zijn, hebben we vorig jaar geen enkele gewonnen. Terwijl wedstrijden tegen Fulham en Everton uit dit jaar wel in een overwinning zijn omgezet (van 1 nederlaag en 1 gelijkspel).

Redelijk goed artikel.
Maar ik volg niet helemaal wat je met dat geluk wilt. Je dwingt geen geluk af omdat je met die speelstijl langer doet over je opbouw als Arsenal zijnde. Dwing je dan geen geluk af? Of wil je het niet afdwingen? Bovendien heeft Arsenal de snelste counter van de hele wereld en zijn de ruimtes er dan wel degelijk, meer nog dan bij Manchester of Liverpool. Of is het gewoon dat wanneer je powerplay speelt je gewoon gokt op geluk? Dat zou ik namelijk zeer kort door de bocht vinden aangezien je voor het spelen van powerplay wel degelijk specifieke kwaliteiten nodig hebt.
Verder is dit al het tweede artikel op de Clubexpert, waarin Manchester United zo lelijk afgekort wordt. Schrijf het gewoon voluit of in ieder geval Manchester of United, maar niet Man Utd, dat staat zo lelijk.
3 sterren

1 december 2009 om 10:45

Haha, Kasper90 volgens mij reageer jij om te reageren waardoor je een aantal sterren kan geven, want MAN UTD Manchester noemen vindt geen enkele United supporter leuk. Het is gewoon Man Utd of Manchester United, dat jij dan aan komt zetten met de meest belachelijke naam laat mij er aan denken dat je reageert om te reageren.

Verder is het artikel wel in orde, zowel inhoudelijk als de schrijfstijl. Alleen dat over Arsenal met die van richting verandere schoten vind ik wel grappig, als je nooit schiet kan een schot ook niet van richting veranderd worden.

1 december 2009 om 10:50

Volgens mij heb jij dan niet de eerste regels van mijn reactie gelezen, want ik hoef die laatste regels over MAN UTD niet te schrijven om te stemmen. Maar ja, jij bent waarschijnlijk al trots genoeg, dat je het aantal sterren hebt gegeven dat je ook predikt te geven.

1 december 2009 om 11:15

Kleine correctie: Arsenal had de snelste counter ter wereld. Toen we nog met Pires, Ljungberg en Henry voorin speelde was er zoveel snelheid. Nu is alleen Walcott (die verder vrij beperkt is) in staat om een verdediging op snelheid te verslaan. Als je ziet hoe snel Chelsea (vooral met Anelka) counterde was dat een stuk effectiever.

De afkorting van Man Utd is volgens mij vrij algemeen aanvaard, maar goed als jou dat stoort mag je dat natuurlijk vinden.

1 december 2009 om 11:25

Ik bedoel de snelheid van de combinatie tussen de spelers, niet de snelheid van de spelers zelf. Het een keer raken. Maar ik moet toegeven dat ik Chelsea nauwelijks heb zien spelen dit jaar. Alleen tegen Liverpool en Wigan, dus dat kan ik niet goed beoordelen.
En verder weet ik dat het een algemeen aanvaarde afkorting is, maar ik blijf het lelijk vinden in zo'n Clubexpert.

1 december 2009 om 11:33

Ja klopt en er zijn wel meer dingen die ik echt niet begrijp soms
Kan jij je een goal uit een vrijetrap herinneren bijvoorbeeld ? Of te trainen daar niet op of ze kunnen het gewoonweg niet . Van Persie is de specialist maar die gast heeft zoveeeeeeeeel pech in de afwerking dat hij gewoon niet geschikt is voor vrijetrappen , Giggs ( geweldigespeler ) scoort erop los met vrijetrappen en dat zo wint Man United de wedstrijden , Malouda , Essien , Drogba , Lampard Anelka , Cole ( in mindere mate ) hebben allemaal een geweldigge schot en die zijn vaak ook beslissend . Wenger heeft een andere kijk op dit soort zaken denk ik en dat wordt ook elke seizoen duidelijk

1 december 2009 om 11:37

Hahaha was wel om te huilen zondag jaa
Ik herinner me de vorige wedstrijd tegen Chelsea waar Arsenal gewoonweg Prachtig speelde maar toch met 1-4 ofzo verloor
Arsenal kan het mooiste voetbal spelen en toch verliezen
Maar wanneer een Barca , Man United , Chelsea of Liverpool dat doen zijn ze geweldig ,is al jaren het probleem Afmaken kan Arsenal niet

1 december 2009 om 13:23

Vind het goed geschreven, je legt precies goed uit waar de tekortkomingen van arsenal liggen. Vind echter wel dat je andere clubs tekort doet. Manchester United en Liverpool kunnen ook echt wel aanvallend spelen. Ze domineren bijna elke wedstrijd. Als je kijkt naar hoeveel balbezit ze hebben is dit altjid veel meer als de tegenstander. Als ze alleen lange ballen zouden spelen, en counteren en dus heel verdedigend spelen, zouden ze vele malen minder balbezit hebben, dus dat klopt niet helemaal.
@sofian 1234: Of die bal over de lijn was is idd maar de vraag. Maar het was maar beter dat hij geteld werd, anders moest chelsea met een man minder en een penalty tegen verder en dan hadden ze waarschijnlijk helemaal niets meer in te brengen.

1 december 2009 om 10:54

Wat een voorspelbare reactie, had ik al verwacht, is die 90 in je naam je geboortejaar of het jaar waarin Liverpool voor het laatst kampioen werd?
Het lijkt me ook niet logisch als hij jou 3 sterren geeft dat jij hem dan 5 of 4 sterren gaat geven, ik weet zeker als hij jou 5 had gegeven had jij dat ook gedaan.

1 december 2009 om 10:58

Arsenal schiet vaak genoeg en nu ik er eens over nadenk kan ik mij toch wel een paar belangrijke doelpunten herinneren waarbij het schot van richting werd veranderd, bijvoorbeeld Celtic uit, Wolves uit en vorig seizoen Man Utd thuis.

1 december 2009 om 11:00

Welke tegen Wolves, en die tegen Man Utd zou elke speler denk ik wel schieten in zo'n positie als die met de stuit aan komt rollen kun je de bal heerlijk raken, die tegen Celtic was bovendien gewoon een indirecte vrije trap, maar bijvoorbeeld tegen Chelsea kan ik mij maar een schot van Nasri herinneren.

1 december 2009 om 11:00

Het maakt me geen reet uit wat IG mij de laatste keren heeft gegeven. Zijn stukken zijn een van de leukste om te lezen dus dat doe ik ook graag. Ik vind alleen dat hij de laatste twee keren iets te makkelijk een paar dingetjes laat lopen (vooral bij Kuyt). Nou dan zeg ik hem dat gewoon.
En over die 90 ja dat is mijn geboorte jaar. Als ik iets met Liverpool had gedaan had ik 05 gekozen, voor de Champions League. Dat is namelijk een prijs die jij niet in je naam zou kunnen zetten.

1 december 2009 om 11:11

Haha ik moet je daar gelijk in geven Sofian !!
Het is jammer genoeg wel altijd zo met Arsenal dat ze niet schieten van afstand terwijl de andere ploegen daarmee een wedstrijd openbreken . Ik weet niet wat Wenger ze verteld maar ze kunnen best wel een schot wagen af en toe . Ik kan me dit seizoen alleen 2 schoten echt herinneren , die van Vermaelen tegen Man City en Denilson tegen Standard Luik

1 december 2009 om 11:21

05 zou bij mij ook erachter kunnen hoor, voor de Premier League, en we gaan het er maar niet over hebben hoe he met jullie spookgoal waardoor jullie doorgingen. Bovendien is je reactie weer voorspelbaar, van te voren dacht ik als ik over Pl begin begint hij over Cl, kom eens wat met originelers, of maak een ce artikel als 19 jaar agressie bij Kasper90. Zou je een paar boeken over kunnen schrijven. En trouwens de competitie is zoveel knapper om te winnen dan de Champions League, de enige buitenlandse club die in Engeland mee zou doen is Barcelona al zou ik die wel willen zien tegen die fysieke teams. In een nationale competitie heb je over het hele seizoen kwaliteit nodig in de Champions League heb je net dat beetje geluk nodig, waar Liverpool vorig jaar bijna de Pl nog mee won ook. Nu reageer ik niet meer terug anders loopt het misschien uit de hand

@saidgunner: ze schieten niet vaak maar als ze schieten gaat die bijna altijd op doel, de meeste van Arsenal hebben een goede traptechniek, daarom snap ik niet waarom ze zelden schieten, Arsenal wil de bal soms te veel erin lopen, zie vorige week tegen Sunderland die combinatie tussen Song en Eduardo, die mocht er meteen in maar ging uiteindelijk net naast.

1 december 2009 om 11:31

Chelsea heeft er afgelopen zondag behoorlijk wat schoten uitgehaald met blocks, al was dat niet echt van buiten de zestien. Niet zelden zag je een Arsenal speler aanleggen om vervolgens vier van die blauwen in volle vaart ervoor langs te zien duiken/springen.

Tegen Wolves bedoelde ik de tweede eigen goal die extreem gelukkig voortkwam uit een mislukte pass van Eduardo. Tegen Blackburn eindigde Arsenal met meer dan 30 schoten. Aan de kwantiteit ligt het niet meer, de dagen dat er 90 minuten lang eindeloos door werd gecombineerd zijn zo goed als voorbij. Wat mij betreft mag er nog steeds wel wat directer worden gespeeld, types als Nasri en Rosicky hebben een geweldig schot maar laten dat nooit zien.

Vond dat Arsenal afgelopen zondag vooral verviel in oude fouten. Communicatie leek weer nergens op, eindeloze voorzetten in de richting van vier aanvallende spelers die allemaal kleiner dan 1.75 zijn, weinig schieten van buiten de zestien etc.

Een koude douche noemen we dat dan maar.

1 december 2009 om 16:53

Ik ben allang blij dat hij het niet heeft over Manu of Man U of zo.

Man Utd vind ik persoonlijk nog de beste afkorting en is voor zover ik merk ook de afkorting die het meest gebruikt wordt onder de supporters.

Ik snap je punt IG en je hebt gelijk over wat jij net uitlegt .
Maar wat Arsenal overkomt is gewoonweg Pech te noemen , Fabregass gebleseerd voor de wedstrijd tegen Man U , Van Persie tegen Cheslea samen met Bendtner , Clichy , Gibbs , Diabby en Djourou .
Loting voor de bekerwedstrijden ? Westham en Liverpool ?? Terwijl een Chelsea en Man United een gemakkelijke wedstrijd tegen 2 of 3e klassers krijgen .
Het is wel degelijk pech wat Arsenal heeft maar het is aan Wenger om zich daar tegen voor te bereiden !

Mooie Stukje IG , 5 Sterren

1 december 2009 om 11:11

Dit vind ik een beetje flauw gedrag. Dat heeft een club als Arsenal niet nodig. De loting voor de CL was bijvoorbeeld weer schandalig makkelijk, dus you win some, you lose some.

1 december 2009 om 11:22

Jaa Arsenal heeft het niet nodig maar Chelsea , Liverpool en Man United wel dan ?
En dat is Champions League he , dat bereikt de samenzwering van the Fa nog net niet
Ik begrijp je wel dat vele Arsenalsupporters waaronder IK het veel te ver zoeken soms , maar het is ook zo dat iedereen hier op Voetbalzone oppeens heel kritisch over Arsenal doet en dat er zogenaamd nu heel Objectief wordt gekeken naar de dingen maar Arsenal heeft soms Pech gewoon . In de belangerijke wedstrijden 2 eigendoelpunten tegen krijgen (dat kan je ook zien als lomp verdedigen ) , een speler die een gat in zijn gezicht krijgt van een speler die eerder al 3 keer geel had moeten krijgen en die daarnaast nog de wedstrijd opbreekt , Arsenal heeft sinds de swalbe van Eduardo geen penalty gekregen terwijl er een stuk op 5 gegeven moesten worden .
Arsenal heeft soms ook wel geluk maar dat is in wedstrijden die al beslist zijn of tegen zwakke tegenstanders , maar als de wedstrijden er echt toe doen ..........

1 december 2009 om 16:58

Voor een keer dat Man Utd een gemakkelijke loting heeft voor de FA Cup...
Normaal worden clubs als Aston Villa en Tottenham geloot in de derde en vierde ronde. Lijkt me dat eens een 'makkelijkere' tegenstander geen kwaad kan. Leeds United overigens zeker niet onderschatten. Zeker tegen Man Utd zullen ze het onderste uit de kan halen.

1 december 2009 om 17:13

Ik hoop dat Leeds zich langs Kettering weet te werken (heeft gewerkt?), prachtige loting. Jammer dat het dan op Old Trafford is, maar na al die jaren van continu Premier League clubs loten mag dat ook wel eens.

2 december 2009 om 16:02

Het valt me op dat elke Arsenal fan wel een reden heeft als Arsenal heeft verloren. Dat vind ik nou jammer want ik vind ze wel een leuke club omdat ze wel aantrekkelijk voetbal spelen. Arsenal is te veel afhankelijk van hun beste spelers (v.persie en Fabregas). ik zie dat niet bij de andere topclubs, misschien Liverpool(gerrard en Torres). Een andere probleem is dat Arsenal druk bezig is met aanvallen dat het achterin wel eens mis kan gaan. Ik zie dat de vele goals die Arsenal tegen krijgt vooral countergoals zijn.

On: Mooie stuk alleen is het wel ietsje te negatief tegenover Manchester en Liverpool. Maarja als het maar niet te negatief tegenover Chelsea is ben ik al tevreden.

1 december 2009 om 12:51

Er zijn dit seizoen absoluut momenten geweest waarop er verkeerde scheidsrechterlijke beslissingen zijn genomen. De wedstrijden in Manchester zijn daar voorbeelden van. Eigen doelpunten zijn in zekere zin pech, maar het gebeurt wel telkens Arsenal. Dat is geen toeval, maar dat heeft ook met concentratie te maken, zoals Goonernl hierboven al zegt. Het gaat dan ook veel te ver om te zeggen dat er hier een complot is of iets dergelijks.

Uitstekend artikel! Leuk dat je onderzoekt of 'geluk' een onderdeel kan zijn van de gekozen speelstijl.

Prachtig hoe een Arsenal supporter zo over Chelsea schrijft, mijn complimenten. Helemaal na afgelopen weekend.

Maar een prachtig stuk! Mooi objectief geschreven en ook helemaal waar!

1 december 2009 om 11:48

Zelfs de meest Die-hard Arsenalfan kan er niet meer omheen , Chelsea is de beste op dit moment

Maar jij als chelsea-fan he , vind jij het niet belachelijk dat een Ac Milaan , Bayern Munchen en Inter Milaan als favoriet worden bestempeld maar Arsenal niet ?

1 december 2009 om 11:54

Hehe dat is vooral om de romantiek en charme van de CL hoog te houden. Het is natuurlijk geen goede reclame dat een team dat al jaren geen potten kan breken in de eigen competitie, in feite beter is dan de kampioenen van Duitsland en Italie.

1 december 2009 om 12:17

Of ze hebben geen verstand van wat ze zeggen , niet dat dat zo gek is bij Sport 1

1 december 2009 om 17:15

@ Saidgunner. Ik snap wel waarom dat is. Die clubs zijn echt totaal gericht op het resultaat. Clubs als AC Milan, Inter, Juventus, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Lyon en steeds meer de Russische ploegen spelen voor het resultaat. Daar zie je vaak ook saaie wedstrijden, maar die worden dan wel met 1-0 gewonnen. Bij Arsenal is het veel minder prestatiegericht, lijkt het wel. Daar gaat het meer om het spelletje en dat zo leuk mogelijk op de mat leggen.

Maar mij hoor je niet zeggen dat Arsenal geen kanshebber is voor de Champions League. Er zijn een aantal topfavorieten en daarachter komen een aantal kanshebbers, waar Arsenal toe behoord. En iedereen weet, als je de CL wilt winnen heb je naast een ijzersterk elftal ook een flinke dosis geluk nodig.

Echt typisch een stuk wat supporters schrijven: 'ja dat team heeft vaak geluk!' of 'afwachtende ploegen hebben meer geluk!' Echte voetballers praten niet in deze mate over de hoeveelheid geluk, en vooral niet over de achterliggende gedachte daarachter. Je hebt gelijk over dat elk type speelstijl zijn eigen soorten situaties met zich meebrengt. Maar om die bepaalde situaties te typeren als 'geluk' is onzin. Met een afwachtende speelstijl heb je toch niet het meeste geluk, wat een amateuristische kijk op voetbal, sorry.
Ik ben het alleen eens met de analyse dat Chelsea het beste verschillende speelstijlen afwisselt. Toch heeft geluk daar weinig mee te maken. Geluk of kwaliteit: over inhoudelijk kwaliteit zie ik (uitgezonderd je visie op de speelstijlen, eg dominant/afwachtend) heel weinig terug. Met de nadruk op welke speelstijl geluk met zich meebrengt maak je jezelf ongeloofwaardig, een beetje voetballer weet dat dit nooit zo werkt.
Je doet echt alsof het reserve 5e klasse voetbal is?

1 december 2009 om 12:13

Ben je de laatste alinea vergeten te lezen?

Nee je hebt gelijk, Mascherano schoot afgelopen zondag met opzet tegen een tegenstander aan. Hij had het er voor de wedstrijd nog met Benitez over gehad dat dit de beste manier van scoren is. Ook heeft Benitez ingecalculeerd dat Everton ongeveer 5 goede kansen mag krijgen, daarom gaf Liverpool ze ook weg. De 6e zou erin gaan, maar zoals ik al zei, Benitez heeft opdracht gegeven slechts 5 goede kansen weg te geven.

Kom op zeg!

Bovendien, als je tussen de regels door kan lezen, krijgt Arsenal het meeste kritiek in dit stuk.

1 december 2009 om 12:14

Ik ben het deels wel eens met je comment, maar dit is toch echt een forum voor voetbalsupporters. Het is ook juist leuk om daardoor vanuit een andere supportersclub te kijken naar zo'n situatie en dan hoef je het lang niet altijd met elkaar eens te zijn, maar het opent discussie. En je kan IG soms veel verwijten maar voor discussie zorgt hij zeker

1 december 2009 om 12:57

Juist het gebruiken van de aanhalingstekens wijst erop dat de term geluk niet echt van toepassing is. Hij geeft dit zelf ook aan in de laatste alinea. Als je niet in dit stuk ziet waar IG op dioelt mbt kwaliteit (het kunnen hanteren van verschillende speelstijlen) heb je het gewoon niet goed gelezen. Jammer.

Leuk geschreven. Alleen weer inhoudelijk niet echt super. Liverpool scoort haar doelpunten dus omdat de tegenstander vooral verwart raakt? Liverpool heeft een Midfield Maestro nodig! Arsenal heeft nog steeds een VM nodig. Song lijkt meer op een Box 2 Box middenvelder. Hij moest tegen Chelsea tegen zijn verdediging spelen dat deed hij niet. Song werd door vele onderschat, maar onlangs las ik vergelijkingen met Essien! Begint beetje een “hype” te worden. Trouwens dat gedoe over dat Liverpool afhankelijk is van Gerrard en Torres, wat van Arsenal zonder V. Persie.

1 december 2009 om 12:31

Liverpool speelt veel toevals-voetbal ja. Door het hoge tempo en de aanwezigheid van jagende spelers (dreigende spelers) weten zij veel verdedigers uit de organisatie te krijgen. Zo viel Vidic vorig jaar compleet door de mand tegenover Torres. Of scoort Liverpool alitjd na geweldig combinatie spel?

Wat betreft Song, je hebt gelijk. Wenger moet strenger zijn en Song vertellen dat hij het simpel moet houden. Soms wil zelfs hij de hollywood pass geven, terwijl hij gewoon het vuile werk moet doen en de bal inleveren bij de andere 100 balvirtuosen die opgesteld staan. De DMC positie is trouwens de enige positie waarbij men oprecht kan spreken over ''gebrek aan ervaring'', ipv al dat cliche-matige gezever dat het hele team ervaring mist.

Over Van Persie is iets complexer dan jij schetst. Met het gemis van Torres en Gerrard lever je veel kwaliteit in, maar met Van Persie lever je naast kwaliteit ook gewoon balans in. Dat is het grote verschil. Ga er verder niet op in anders ontneem ik mezelf de kans om er wellicht een Clubexpert artikel over te schrijven.

1 december 2009 om 16:56

Het ligt hellemaal niet zo complex, Wenger heeft het vertrek van Adebayor gewoon onderschat. Je kunt wel zeggen hij past niet in een 4-3-3 systeem. Een club moet van systeem kunnen wisselen anders is alles zo voorspelbaar. Als Liverpool nou eens spelers had met snelheid zou ik het eens zijn met deze uitsprak. Je kijkt waarschijnlijk te weinig naar Liverpool, Liverpool speelt veel aanvallender dan voorheen ook vorig jaar. Het is ook moeilijk om toe te geven dat Liverpool vorig jaar met het hoogste doelsaldo recht had op kampioenschap. Trouwens je titel klopt ook niet: Liverpool en Man Utd Geluk of Kwaliteit. Dat zou een stuk beter zijn geweest. Anders had je als Vz je artikel nooit goedgekeurd. Ahah

1 december 2009 om 17:14

Voetbalzone kiest zelf de titel bij de artikelen.

1 december 2009 om 17:20

Ik heb deze zelfbedacht, lijkt me geen slechte titel toch? Ik heb alle teams ongeveer evenredig proberen te benaderen, uiteraard heeft de speelstijl van het ene team meer uitleg nodig dan de ander.

Liverpool speelde vorig jaar vooral aanvallend omdat ze met Xabi Alonso iemand hadden die de bal bij zich kan houden. Zo konden meer Liverpool spelers aansluiten op de helft van de tegenstander. Op dit moment missen ze iemand die kan temporiseren wanneer het moet. Maar dan nog is de speelstijl niet anders. Het blijft powerplay, het blijft veel hard werken en het blijft weinig creatief.

Dat is verder geen verwijt, althans niet in dit stuk. Sterker nog in deze context is het een compliment.

Nogmaals op die spitspositie ga ik niet te veel in omdat ik of een andere Arsenal clubexpert daar misschien iets over wil schrijven.

Iraninagnagster ik moet zeggen je bent best wel slim. Het stuk is zo opgebouwd dat bijna niemand merkt dat dit gwn een aanval is op liverpool en manutd. dat heb je best netjes gedaan maar als collumnist zou het beter zijn om minder laf te reageren en gwn zeggen waar je voor staat. Helaas door de veel negatieve reacties op je kuyt stukje durf je minder en dat vind ik wel jammer.

Nu inhoudelijk reageren. United is minder sterk dit komt doordat manutd met andere wingers speelt. Het goede aan united de laatste jaren was het constante positiewisselingen die de voorste spelers deden. Hierdoor kwam er verwarring bij de tegenstanders waarvan er dan ook goed werd geprofiteerd.

Voor de rest heeft united dit jaar ontzetend veel pech qua beslissingen van scheidsrechter maar ik kan begrijpen dat je hun wed niet volgt. Alleen om te zeggend at chelsea united reactievoetbal heeft laten zien gaat te ver. Iedereen weet dat united chelsea op stamford bridge heeft overklast met hoofdrollen voor fletcher en rooney. United verloor niet van chelsea maar van de sgeids dus chelsea is niet onaantastbaar nog een fout van je. Ook al moet ik zeggen dat ze erg goed bezig zijn

En om af te sluiten ik vind dat je geluk afdwingt en soms meekrijgt. Een team dat aanvallend en veel op doel sgiet zal vaker geluk hebben dan een team dat met ze alle voor het doel staat. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar dat gebeurt dat is voetbal

1 december 2009 om 17:56

Ten 1e moet ik zeggen dat ik het heel knap vind dat jij dit ziet als een aanval op Man U en Liverpool. Want zijn eigen club Arsenal spreekt hij toch het minst positief over. Maar goed sommige mensen lezen het stuk niet goed en dan krijg je dit soort opmerkingen.

Ten 2e Iranian Gangster heeft het over de speelstijlen van de 4 clubs en met welke je het meeste geluk afdwingt. United overklaste volgens jou Chelsea, maar wint niet . Misschien moet je het is anders bekijken en gaan nadenken over de voetbaltaktiek die Chelsea heeft toegepast ze wisten als ze met ze alle vol op de aanval gingen dat ze waarschijnlijk zouden verliezen. Dus heeft men de taktiek zodanig aangepast dat het verdedigend gewoon goed stond. Doordat Chelsea in mijn ogen de beste verdediging heeft kan men dit doen waardoor je 'geluk' afdwingt en wint.

Ook zeg je dat hij Liverpool en Man U dan indirect afkraakt door het 'defensieve' ploegen te noemen. Nou het probleem ligt daar volledig bij jou door dat als een belediging te zien i.p.v. een compliment. Want zie Chelsea vorig jaar tegen Barca, ze speelden verdedigend maar wel effectief het is dan natuurlijk jammer dat Iniesta hem er in schiet maar ze hadden als 1e ploeg dat jaar Barca in de greep.

Als laatste wil ik toevoegen dat je ook ch i.p.v. g kan gebruiken sgeids=scheids en sgiet=schiet.

1 december 2009 om 22:42

Chelsea won door toedoen van de sgeids. United had de kansen en chelsea niet. Echter door belangrijke beslissingen tegen te krijgen verloren ze de wed op pure pech en door de sgeids. Het was niet de verdediging van chelsea nog de de tactiek

ten 3e was het chelsea niet die enorm werd bekritiseerd na de wedstrijd in barcelona voor hun laffe tactiek. Termen als weinig creatief,lange ballen, door verwarring kansen creëren vind ik niet positief. Er worden 4 speelstijlen door hem besproken en het power play wordt bekritiseerd. Hierna koppelt hij liverpool en united hieraan

als laats wil ik ook nog wat toevoegen dat ik het wel kan maar met een g kom ik er ook wel. Het is geen essay die ik moet inleveren een g leest soms wel makkelijker dan een ch

1 december 2009 om 23:14


Naar mijn mening was het wel degelijk de tactiek van Chelsea. Ze wisten dat ze met verdedigend ingestelde tactiek veel meer zouden bereiken als dat ze vol op de aanval gingen spelen tegen Manchester United. Ook is het benutten van kansen een belangrijk onderdeel in het voetbal. En het probleem is bij Manchester United dat ze daar allemaal kunnen scoren maar geen een speler, op Berbatov na maar die past niet super in het systeem, een echte goalgetter is. Plus Chelsea is vaak een zeer effectieve ploeg geweest weinig kansen nodig om te scoren. Als je dat weet als coach in dit geval Ancelotti kan je dus verdedigend spelen, omdat je ervan uitgaat dat je van de paar kansen die je krijgt er wel 1 maakt. Kijk Ajax-sparta 48 schoten? 0 goals. Ik weet zeker als Chelsea 48 schoten heeft dat ze er minimaal 6 scoren. En het argument de scheids was de schuldige vind ik altijd een laf argument of hij moet toevallig een schwalbe in de 94e minuut beoordelen als overtreding en dat het dan 1-0 wordt.

''het voetbal is minder berekend en men leunt meer op toeval. Echter wat geen toeval is, is het feit dat deze speelstijl altijd kansen oplevert.''
Hij bekritiseerd het powerplay voetbal zeg jij. Naar mijn mening zegt hij gewoon wat de feiten zijn en die vindt ik niet eens zo negatief. Daarnaast heeft hij gedeeltelijk wel gelijk dat Manchester United maar vooral Liverpool powerplay hanteert zeker de laatste weken zonder Gerrard en Torres. En Chelsea werd inderdaad door velen bekritiseerd, maar dat betekent niet meteen dat hun gelijk hebben? Je kan het laf noemen. Ik noem het liever geniaal bedacht door Guus Hiddink . Toch de ploeg die met het 'laffe' voetbal het beste heeft gespeeld tegen Barca dat seizoen(zeker Europees gezien). Mensen vergeten vaak dat voetbal meer is dan alleen aanvallen en verdedigen ook mooi kan zijn en vooral effectief als je het goed beheerst en een goede verdediging hebt. Al kan ik begrijpen dat iedereen Attractief aanvallend voetbal het mooist blijft vinden. Maar goed ik had respect destijds voor Chelsea vanwege hun taktiek was Barca nergens die wedstrijden en Chelsea in mijn ogen ook beter.

Nee het is geen essay dat begrijp ik maar ik vind ch toch makkelijker lezen.

1 december 2009 om 23:46

Natuurlijk klopt het dat de kans zo groter werd. Echter united was gwn beter op het veld en kreeg een aantal kansen. Kijk ik gebruik de scheids nooit als een smoesje. Maar dit wedstrijd kon het niet anders. Match of the day was het met me eens maar zulke dingen gebeuren eenmaal in het voetbal. Alleen chelsea won wel dankzij de scheids verder dan dat hebben ze 1 schot gehad van anelka en dat was het. Ik kan er heel goed meeleven en zal het ook niet als argument naar voren brengen maar je kan niet zeggen dat chelsea beter was. Als je zegt chelsea won die wed met de hulp van de scheids zal ik het niet erg vinden want ook die overwinningen tellen. United heeft dat ook in het verleden gehad maar ik gaf dan wel toe dat united dankzij de scheids heeft gewonnen.

powerplay is erg negatief. Het is berust op toeval het komt dus niet door de kwaliteiten van de spelers maar door toeval en toeval is dan ''geluk''. Ik vind dit erg kritisch maar goed we hebben hier een meningsverschil over. Zal je mening dan ook respecteren anders vallen we in herhaling.

Over dat chelsea-barca verhaal ach dat is een hele andere discussie. Kijk ik was niet diegene die hiddink bekritiseerde ik vond het zelf geniaal. Kijk mij hoor je niet klagen maar je gaat tog niet zeggen dat chelsea aanvallen op toeval waren gebaseerd op stamford bridge .?

2 december 2009 om 00:06

Hoor je mij zeggen dat de aanvallen van Chelsea op toeval was gebaseerd? Zo wel mijn excuses daarvoor maar dat was het zeker niet. Ik geef zelfs aan dat Chelsea in mijn ogen beter was Balbezit zegt niet alles.maar goed we hebben allebei een eigen mening en over dit artikel is die verschillend en zoals jij aangeeft we moeten dingen niet blijven herhalen. Goede nacht verder.

1 december 2009 om 14:16

Er zit niet eens een hoog menings-gehalte in, alleen jij ziet alles als een aanval. Geloof me, ik ben echt niet bang om er een controversiele mening op na te houden.

Bovendien denk ik dat menig Man Utd fan mij gewoon gelijk geeft wat betreft deze analyse. Ik doe Man Utd helemaal nergens te kort, het is dit jaar niet zo overtuigend face it. Na 3 titels en 2 Cl-finales nog huilen als het wat minder loopt, allemachtig wat verwend.

Nogmaals, als er al een mening in zit over de verschillende voetbalstijlen, dan is het dat Arsenal met deze manier niet voldoende kan afdwingen.

Als ik 20 regels over Arsenal zou schrijven en slechts 6 over Man Utd had je me daar weer op lastig gevallen.

hmm mooi stuk, normaal interesseert de mening van anderen me niet echt, mar bij lees ik het toch altijd om iets te mekkeren te hebben

Dit is eigenlijk zefls je beste stuk omdat je het zo beschouwend brengt en niet betogend. Je punten kloppen ook nog eens.

En zoals hierboven weer eens voor de 100e x wordt geluld over dt United Chelsea overklaste: De wedstrijd United-arsenal verliep niet gek veel anders en ik neem aan dat je het toen wel allemaal logisch en eerlijk vond gaan?
Kansen afmaken hoort bij het spel, wanneer dringt dat hier toch eens door verdomme?!?!!?!?!?! Men denkt altijd dat men een kans al mag meerekenen als een doelpunt ofzo

PS: Liverpool eindigt heus wel weer in de top4, er hoeven niet voor de winter al conclusies getrokken te worden.

1 december 2009 om 13:15

Sowieso is het onzin om te stellen dat Chelsea niet superieur is aan de rest omdat ze in een onderling duel tegen Man Utd de mindere waren. Vorig jaar in de competitie behaalde Arsenal 4 punten tegen Utd. In 2006/2007 zelfs 6 punten. Maar wie werd beide keren overtuigend kampioen? juist!

P.S Is het een grapje van VZ dat er voornamelijk foto's van Kuyt onder dit artikel staan?

1 december 2009 om 13:28

Jah echter united heeft 2 wed verloren met ontzettend veel pech. Natuurlijk zal ik dit niet als smoes gebruiken maar het verschil in punten is nog maar 5 er kan nog van alles gebeuren. Neemt niet weg dat ik verw8 dat chelsea kampioen wordt maar om te zeggen dat ze onaantastbaar zijn gaat te ver

1 december 2009 om 13:35

En ook weer een paar wedstrijden gewonnen met genoeg geluk. Man Utd mag in de verste verte niet klagen over pech, ook dit seizoen niet.

1 december 2009 om 14:11

Over welke wed heb jij het..? naar mijn weten heeft united ontzettend veel pech gehad dit seizoen. Er zijn genoeg penalty beslissingen tegen ze gegaan. Dat ze laatste minuut scoren met ballen die van richting veranderen is geluk dat ze afdwingen door veel druk te zetten op de tegenstander. Als je kunt mag je me een aantal voorbeelden noemen dan kan ik erop ingaan het is me vrij onduidelijk nu welke wedstrijden je mening op baseert

1 december 2009 om 14:21

Ja tuurlijk, als Man UTd wint is het altijd volledig de verdienste van de ploeg, maar als ze verliezen ligt het aan externe factoren.

Tegen Arsenal vergeten? City? Pompey overklast jullie? Wigan, ondanks de grote nederlaag hadden tot aan de eerste goal de beste kansen? De onterecht afgekeurde goal van Blackburn (of Bolton)? Het tegen de verhouding in een punt pakken in de laatste minuten tegen Sunderland? Hou toch op man.

En Henry was een arsenal speler, of is deze account van je broertje?

1 december 2009 om 14:34

@ Henry

Hahaha, ik moet lachen om je en wel hierom;

Een stukje hierboven geef je aan dat deze column niet klopt omdat IG zegt dat Liverpool en United geluk hebben door hun manier van spelen. En tada, daar komt ie...nu geef je zelf aan dat ze geluk afdwingen door druk te zetten. Iets wat de schrijver net heel uitvoerig in z'n column heeft beschreven.

Je maakt jezelf compleet belachelijk zo, daar is een zucht van Iranian Ganster niet voor nodig hoor.

1 december 2009 om 17:39

Dat zeg ik niet alleen dit seizoen hebben ze best vaak pech maar we gaan de wed af

Arsenal was beter klopt. Maar waar was het geluk het was wel degelijk een penalty en een arsenal speler maakt ene eigen doelpunt. Over dat laatste kan je nog discussiëren maar united is niet geholpen door de sgeids.

City werd totaal van de mat gespeeld. En op match of the day hadden ze het geklokt. Het was precies 2 sec over de extra tijd die erbij moest komen. Ik d8 dat het 5;27 was en owen scoorde in 5:29

Pompey overklast united in de eerste helft klopt ben ik met je eens. Echter ze krijgen een makk penalty en kwamen een aantal x goed weg met penalty beslissingen. Maar united heeft op eigen kracht zonder de sgeids de wed gewonnen. Ook al had de sgeids de penal 9 van de 10 x bijna niet gegeven

wigan werd met 5-0 verslagen. De wed gaat over 90 minuten en niet tot het eerste doelpunt. Vreemd dat je die erbij haalt

Die tegen blakcburn of bolten kan ik me f fniet herineren zal in de aovnd er wel naar kijken. Echter vergeet niet de onterechte afgekeurde goal van dunn tegen arsenal

Sunderland speelde erg goed. Echter de 2e goal was een fout van foster. Op dat moment d8 ik en met mij heel veel analisten dat united er wel overheen ging. Dat ze scoren hebben ze zelf afgedwongen dan noem ik het geen geluk.

Ik zei tog dat je slim was het is van me broertje jah. Ik zit al heel lang in het engels voetbal langer dan jouw. Toch vind ik dat je er wel kijk op hebt maar alleen net als de meest arsenal supporters is dit soms door een bril die meestal niet glashelder gezuiverd is.

@ aardbei

Als je goed leest ben ik het met een aantal dingen oneens. Ik zeg dan ook dat de titel niet klopt. Het is een kritische stuk over united en liverpool. Dit verbergt hij door eromheen te praten. Kijk ik zal zijn mening accepteren maar vind het wel laf dat hij het er gwn niet boven heeft gezet. En daaronder geef ik aan wat me mening over ''geluk'' is. En daar sta ik nog steeds achter heb nog geen cirkelredenering gebruikt

Ik heb nergens gezegd dat liverpool geen geluk heeft. Alleen ik volg hun wed niet al te goed dus kan ik niet op hun ingaan. United daartegen volg ik wel en daarop geef ik commentaar. Dit jaar hebben ze soms pech en meestal zoals de Engelse dat zeggen op ''key moments'' de wed tegen chelsea was hier het grote voorbeeld van. Hierdoor kon chelsea uitlopen naar 5 punten. De penalty die niet worden geveen aan fletcher, evra tegen besiktas en zelfs tegen portsmouth konden er 4 worden gegeven. En dan reken ik die van portmouth er nog niet bij. Kijk je zal mij nooit horen klagen. Ik ga al langer mee en weet dat zulke dingen eenmaal kunnen gebeuren. Alleen als iemand dan zegt dat united geluk heeft dan ben ik het daar niet mee eens en geef ik hem de feiten.

1 december 2009 om 23:07

Pompey overklaste Man Utd? Dat viel nog wel behoorlijk mee hoor. In de eerste helft hadden ze nog wel een paar aardige kansen, maar voor de rest waren ze niet gevaarlijk. Man Utd kon makkelijk op de been blijven en uiteindelijk 1-4 winnen....

liverpool toevalsvoetba? wat een gek ben jij ga niet posten al weet je niks van voetbal.

Lekker stukje om te lezen. Meestal als ik een reactie van je lees, hemel je Arsenal helemaal op. Des te fijner vond ik het dat in dit artikel je wel dergelijk kritiek durft te geven op Arsenal. Geeft mij de indruk dat je een heel objectief stukje hebt geschreven, zonder verder op de inhoud in te gaan.

Leuk artikel!! Bovendien lijkt het mij niet makkelijk om in 1000 woorden iets te vertellen over de speelstijlen van de top 4 en dan nog eens een verband te leggen. Knap werk!

Het grote verschil voor mij tussen Arsenal en de andere topclubs is, is dat arsenal maar 1 speelstijl kan hanteren. Dominant aanvalsspel op de helft van de tegenpartij. Elk jaar zie je maar weer, dat wanneer er blessures vallen, ze toch weer op dit systeem terug vallen. En blessures heeft arsenal elk jaar. Het filosofie van Wenger om altijd aan te vallen moet een keer stoppen. Je moet als topclub ook een 1-0 of 2-0 zakelijk kunnen verdedigen, wanneer je voorin blessures hebt, zoals nu. Daarom doet Arsenal denk ik goed aan om een 1 of 2 'powerplay' spelers te kopen. Zo zit er ook meer verrassing in het spel van Arsenal.

Verder leuk geschreven en vernieuwend. Daarom 5 sterren!!

Leuk en boeiend artikel, het leukste dat ik tot nu toe gelezen heb (en dat zijn er nogal wat). Ga zo door. :D

Mooi stuk. Ben het overal wel met je eens.

Ga zo door!

Een interessante beschrijvende artikel. Het grote falen van Arsenal komt wellicht doordat ze juist denken in vaste patronen. Altijd moeten er minimaal 2 afspeelmogelijkheden zijn. Het kan soms oogstrelend zijn, maar wanneer de "zaalvoetbal" patronen wegvallen mist Arsenal het collectief vermogen om hierop te anticiperen. Het is niet echt een kunst als je bijvoorbeeld met 2-0 voorstaat een score verder uit te bouwen, Arsenal heeft daarvoor genoeg voetballend vermogen.

In de grote wedstrijden zijn de tegenstanders organisatorisch een veel sterker collectief. Ruimtes zul je weinig krijgen en hierdoor valt het sterkste wapen van Arsenal weg, het combinatievoetbal. De intentie om dominant voetbal voor de dag te brengen betekent dat Arsenal het spel meer op de helft van de tegenstander wil spelen. Bij balbezit hoeft dit geen probleem op te leveren, maar bij balverlies is de omschakeling van ploegen als Man United veel hoger dan laaggeklasseerde ploegen, waardoor zij ook de nodige kansen zullen krijgen. Arsenal doet zijn naam geen eer aan door te falen in het doen van een beroep op een arsenaal aan speelstijlen. Daar waar gevraagd moet je onder andere opportunistisch kunnen voetballen, de beuk erin zogezegd.

Betekent dit dat andere teams meer geluk hebben of moeten we de vinger op de zere plek leggen en dit kwalificeren als onkunde van Arsenal? Daarnaast is de speelstijl ansich natuurlijk nooit de bepalende factor voor geluk. Waarom hanteert niet iedereen dan die speelstijl die het meeste geluk doet afdwingen? Genoeg analytisch vermogen onder de trainersgilde lijkt me.

Wat verstaan we onder geluk? Vrij rekbaar begrip. Moeten we alles dat buiten vaste patronen en ons straatje valt als geluk bestempelen? Bij het voorbeeld over de afvallende bal is er naturlijk altijd een mate van toeval, je zal niet precies weten waar de bal zal belanden, echter kun je je als speler wel zo positioneren dat de kans dat jij de bal bemachtigd vergroot. Het lezen van het spel noem ik een kwaliteit.

Je betoogd dat er een verband bestaat tussen speelstijl en de factor geluk. Ik zie hierin geen causaal verband. Het voetbalspelletje is te complex om de geluksfactor zo een prominente rol te geven in de speelstijl en te zien als een onderdeel ervan. Je gaat ondermeer voorbij aan het feit dat Arsenal in vergelijking met Chelsea, Liverpool en Man Utd een veel jongere team heeft. Technisch en tactisch zullen ze ongetwijfeld meekunnen, maar vaak delft Arsenal het onderspit als het aankomt op fysieke en mentale kracht/weerbaarheid. De bijdrage die deze aspecten leveren aan het resultaat lijken mij veel groter dan de factor geluk ofwel gunstige samenloop van omstandigheden. Daarom vind ik het een zwaktebod om in geluk, onder mom van de gehanteerde speelstijl alleen, een verklaring te zoeken voor de onkunde van Arsenal op deze vlakken.

1 december 2009 om 15:27

Goede reactie wat mij betreft! Dat wil echter niet zeggen dat de column niet goed geschreven is en dat er geen kern van waarheid in zit. Je moet geluk als onderdeel van het spelletje zeker niet bagataliseren en heeft zeker wel te maken met de manier van spelen.

Neemt niet weg, dat een topteam in staat moet zijn om meerdere systemen te spelen als de situatie daarom vraagt. En die situatie is nu bij Arsenal, mede als gevolg van blessures, ontstaan. Ze missen in hun selectie dus inderdaad de spelers of de wil/mogelijkheden om anders te spelen, meer opportunistisch en daardoor met meer kansen op een wat gelukkige goal. Een doelpunt dat niet ontstaat door gaaf combinatievoetbal, maar door pressie te spelen en daardoor fouten en verwarring bij de tegenstander te bewerkstelligen.

Chelsea beheerst die facetten wel en teams als Liverpool beheersen juist weer niet het spelletje van Arsenal waarmee je mindere tegenstanders wel kunt wegspelen.

1 december 2009 om 15:29

Geluk wordt in de voetballerij geassocieerd met ”de bal valt net goed in de 16 of net erbuiten” of dingen als in de laatste minuut scoren. Door het powerplay van Man Utd en Liverpool (vooral omdat man utd in mijn ogen in de laatste 20 min vaak extra aanzet) creëer je veel van dergelijke momenten. Als je 5 afvallende ballen creëert met dit spel en er valt 1 goed, die je met de aanwezige kwaliteiten benut, is het toch weer een afvallende bal wat de wedstrijd beslist en is het weer ”lucky man utd”.

Dat wordt in mijn ogen hier bedoeld. Je ziet het ook weer bij Arsenal - Chelsea. Arsenal is niet in staat om 20 minuten te ”pompen”, met hun spel (net als bij barcelona) komen er minder weggeslagen ballen.

Zelfs corners worden minder gecreëerd in mijn ogen. Barca en Arsenal tikken net zo lang tot er een gat ontstaat, in plaats van de bal, enigszins op goed geluk, voorgeven bij de achterlijn, die dan tot corner gepromoveerd wordt. De weinige corners hebben me bij unibet wat geld gekost :P

Kortom: hij noemt het geen geluk, hij legt uit waarom het systeem verband heeft met wat mensen als geluk bestempelen

2 december 2009 om 00:49

Erg goed stuk je legt het als het ware perfect uit. Mijn complimenten

Vriend, erg mooi artikel weer. Ik was me toevallig gisteravond af aan het vragen wanneer je weer een neiuw artikel zou schrijven.

Één ding ben ik het niet mee eens: Man Utd werd niet overklast door Liverpool. In mijn ogen waren ze zelfs lichtelijk beter. Vidic werd wel volkomen overklast door Torres. Dat was in mijn ogen het verschil (en niet de eerste keer...). Aan de andere kant is het verschil tussen Liverpool en Torres enkel Gerrard, de rest is slechts opvulling, dus zo veel scheelt mijn werkelijkheid met jouw artikel ook weer niet

Leuk dat ik ergens las dat iemand het goed vond dat je jezelf geen rating gaf. Kun je je jouw eerste reactie op mij nog herinneren? Ik kon een glimlach toch niet onderdrukken.

Om terug te komen op je artikel: gewoon 5 sterren. Prima analyse. Erg objectief, vrij moeilijk om het beter te verwoorden.

1 december 2009 om 18:04

Manchester had nooit aanspraak op de zege, de enige echte kans was die voor Valencia die op de lat ging. Zou de wedstrijd nog maar is kijken, want als jij oordeelt dat Man Utd lichtelijk beter was heb je een andere wedstrijd gezien denk ik.

On-topic: Mooi stukje IG leuk geschreven en deze keer niet Liverpool volledig bekritiseerd, maar al wel weer in je volgende komen

Zeer goed geschreven en een uniek invalshoek dat zeer goed en in grote mate gebruikt kan worden voor de verklaring van 'geluksmomenten' waarmee wedstrijden bepaald worden. Vaak lijkt het dan ook zwaar onterecht.

Het afdwingen van geluk is dan begrijpelijk maar ik vind dat het niet altijd afgedwongen is. Er zijn weldegelijk factoren te noemen die buiten de door jou genoemde verklaringen vallen.

- Scheidsrechtelijke dwalingen
Hier kun je nog op zeggen dat ze overal kunnen gebeuren en daardoor niet specifiek voor de ene club vaker zouden voorkomen dan voor de andere club maar ik ben van mening dat sommige clubs weldegelijk een sterk invloed hebben en druk uitoefenen op de Arbitrage waardoor dubieuze beslissingen genomen worden tijdens cruciale wedstrijden.
Je kan hier ook tegen in gaan door te zeggen dat sommige teams het heel sluw en doordacht spelen waardoor ze zulke beslissingen naar zich toe trekken maar zo vaak kan het geen toeval meer zijn. Ik ben er heilig van overtuigd dat scheidsrechters onder druk van grote teams/supporters/ media etc gewoon niet durven tegen te fluiten
Of zal het ook afgedwongen zijn door deze factoren?

- Blessures.
Ook deze komen bij alle teams voor maar zal ik Arsenal als voorbeeld nemen met hun golf aan blessures iedere keer. Dat op zich noem ik geen pech omdat ik van mening ben dat door de manier van voetballen en trainen heel veel blessures voorkomen kunnen worden, maar aan de andere kant profiteren andere clubs van zulke blessures (chelsea had bijv een heel andere Arsenal gezien met Van Persie, Clichy, Diaby en Bendtner erbij)

Verder wilde ik alleen het verschil toelichten tussen de speelstijl van Barcelona en Arsenal waardoor Barca meer geluk afdwingt al is filosofie can beide clubs ongeveer hetzelfde. Bacelona is een geolieder machine dan Arsenal en zijn nauwkeuriger in hun passing vooral in het laatste gedeelte van de aanval binnen de zestien waardoor ze minder balverlies lijden bij hun aanvallen. Er wordt of een schot gelosd op doel of een vrije trap gewonnen of de bal gaat uit en zelde laten ze ruimte voor een counter. Op deze manier heeft hun betrekkelijk zwakke verdediging meer tijd om mee te aanvallen terwijl bij Arsenal de verdediging constant drie taken aan het uitvoeren is waardoor steekjes overal Moeten vallen.

1 december 2009 om 15:43

Thanks, Ook goede feedback.

Ik denk dat er wel een verband is tussen speelstijl en scheidsrechterlijke dwalingen, namelijk deze:
De reden dat Man Utd en Liverpool schijnbaar meer voordeel hebben met scheidsrechterlijke beslissingen is ook grotendeels te wijten aan de speelstijl. Zoals gezegd spelen beide ploegen in een hoog tempo, waardoor niet alleen verwarring kan ontstaan bij de tegenpartij maar ook bij scheidsrechters.

Dit neemt niet weg dat er genoeg gelukkige momenten zijn die hier niks mee te maken hebben. Het is alleen de optelsom wat het zo opvallend maakt.

Wat betreft blessures daar hebben wij echt pech in. Iedereen kan wel roepen dat de spelers blessuregevoelig zijn, maar Van Persie is geblesseerd geraakt bij Oranje en Bendtner met een auto ongeluk.

Over Barcelona moet je denk ik niet voorbij het gegeven gaan dat beide in een andere league spelen.
Ten eerste is het pressievoetbal dat Barca speelt onmogelijk tegen de krachtpatsers in de Epl, we kunnen er niet zoveel succes uit halen dan zij.
Ten tweede is het tempo lager in de PD en de weerstand minder hoog. Juist deze 2 factoren spelen een grote rol in het falen van Arsenal de laatste jaren.

Vergeet niet dat het grote Barca vorig jaar op dezelfde wijze werd benaderd door het toen minder sterke Chelsea (ten opzichte van nu) en eigenlijk geen kans creeerde. Als de wedstrijd van afgelopen zondag 0-3 is, had gezien de kansen verhoudingen de wedstrijd tussen Chelsea en Barcelona in 8-0 moeten eindigen.

Maar Barca is uiteraard een stap verder dan wij zijn, dat is ook niet zo gek. Zij spelen het spelletje al decennia lang... wij zijn dit seizoen pas over gestapt op een soort gelijk systeem (al is de filosofie al jaren hetzelfde).

1 december 2009 om 16:07

Kijk het geval van Bendtner is een pech geval maar hoeveel geblesseerden kent Arsenal?
Van Persie bij Oranje maar wel grotendeels zijn eigen fout. Aangeleerd door de manier van voetballen bij Arsenal.
Er is niets mis mee met het op tijd springen bij slidingen of alleen schieten waneer het mogelijk is en dat deed hij niet. Kijk naar C Ronaldo en leer zou ik zeggen. Je hoeft niet perse een fopduikerd te worden maar preventief trainen en voetballen is weldeglijk een kunst die Arsenalspelers niet beheersen.
De blessure van Gibbs was het zelfde geval. Te veel tijd nodig om te schieten en dan toch schieten terwijl iemand met geheven voet op je afkomt.
En zo kan ik een voor een van de blessuregevallen af gaan.

Ze zijn verder ook doelwit van slagersploegen omdat ze de bal niet van ze kunnen afpakken dan gaan ze maar maaien en daar kan Arsenal als ze slim zijn hun tactiek en speelstijl op aanpassen om wat blessures te verkomen maar dat doen ze niet

1 december 2009 om 16:16

Klopt, en dat is denk ik ook wijten aan het feit dat deze spelers geen mentor hebben. Henry, Bergkamp en vooral Pires had het ze kunnen leren.

Een ander moment wat me bijstaat, is dat Denilson een schop kreeg van een speler (weet echt niet welke wedstrijd, weet niet eens of het dit seizoen was) en daar fel op reageerde maar geen Arsenalspeler die hem bijstond daarin, terwijl 2-3 spelers van de tegenstander hem probeerden te intimideren. Een Vieira had ze stuk voor stuk onder handen genomen, als het niet op het veld zou gebeuren dan wel in de spelerstunnel.

Maar het is gewoon absurd dat wanneer de 1e keus wegvalt, de 2e keus op die positie op miraculeuze wijze ook geblesseerd raakt. Zoals ik al zei: Bendtner-rvp......nasri-rosicky.....diaby-denilson... clichy-gibbs fabianski-almunia. Gewoon too much, hoeveel topspelers wil je op de bank hebben om dit allemaal op te vangen.

1 december 2009 om 19:12

Ik wil hier nu niet meteen weer in de verdediging schieten door de vergelijking te maken, maar Man Utd heeft de laatste jaren (zeker vorig en dit seizoen) minstens evenveel blessureleed gekend als Arsenal, inclusief de langdurige blessures. Het enige verschil is dat Man Utd daar schijnbaar beter is mee omgegaan. De kern was breder en vooral het chronische blessureleed achterin is door jongeren en bankzitters perfect ingevuld.

1 december 2009 om 15:44

Vooral je stukje over het verschil tussen Barcelona en Arsenal vind ik interessant. Ik denk dat wat jij zegt wel waar is, maar ook komt doordat het tempo in de PL hoger ligt. Hierdoor hebben de spelers van Arsenal net iets minder tijd voor die beslissende pass, dan de spelers van Barca. Daarnaast heeft Barca met Iniesta, Xavi en Messi ook wel 3 unieke spelers voor dat tikvoetbal, nog meer dan bij Arsenal.

1 december 2009 om 15:48

Klopt en dat maakt Barcelona beter , maar het is ook zo dat een Dani Alves , Xavi en Ibrahimovic de gekregen vrijetrappen er vaak inschieten wat bij Arsenal de hele seizoen nog niet is gebeurt ( er wordt zelfs gevraagd van Vermaelen om er op los te rossen ) er zijn helaas veel gebrekken bij Arsenal

het geluk van liverpool valt ook mee. We hebben altijd blessures. vorig jaar hadden we alonso dan nog. Maar nu hebben we bijna geen 1 wedstrijd met gerrard EN torres gespeeld.. ik vind qua loting dat man united altijd geluk heeft. kijk CL vorig seizoen. Chelsea in CL altijd pech terry paal. ligverpool wint na doelpunt die er niet in zat. en ovreba bij chelsea- barca. Arsenal vallen altijd belangrijke spelers weg. Maar om nou te gaan zeggen liverpool wint van everton tegen de verhouding vind ik ook zo gierig. Dat heeft man u dus heel vaak. Liverpool heeft het dit seizoen de hele tijd andersom tegen man city waren wij duidelijk beter. tegen birmingham. 1-0 en dan 2 kansen birmingham 1-2 ga zo maar door terwijl we beter waren. endan hebben wij het een keer mee krijg je meteen zulke reacties.

1 december 2009 om 15:58

Nou, zo was het toch afgelopen weekend? Overigens is het jaren zo dat Liverpool goed weg komt tegen Everton maar dat terzijde.

Juist blessures en scheidsrechterlijke dwalingen heb ik niet benoemd in de tekst omdat dit externe factoren zijn. Ik heb me gericht op de speelstijl en op dat punt, zoals iemand hierboven al zei, kan je zeker constateren dat defensieve ploegen meer ''geluk'' afdwingen dan offensieve.

Goed stuk. Lesst goed, hier kan ik als beginner zeker wat van leren.

Ik ben alleen van mening dat de factor geluk en de factor pech voor iedere club ter wereld aan het eind van een seizoen redelijk in evenwicht is. Het zijn eigenlijk 2 begrippen die volgens mijn mening net zo ongrijpbaar als "in vorm zijn"
De speelstijl heeft hier volgens mij weinig mee te maken. Of je nou berekenend speelt, met opbouw van achteruit, of lange halen vlug thuis, geluk dwing je niet af, dat heb je of dat heb je niet.

Maar je weet het wel goed over te brengen.

1 december 2009 om 19:17

Hij zegt toch ook niet dat pech en geluk volledig beinvloedbaar zijn? Maar een samenloop van omstandigheden die je deels kan beinvloeden door de taktiek van je spel. Speelstijl heeft hier degelijk wel invloed op. Als je in hoog tempo omschakelt terwijl er veel man van de tegenstander voor de bal staan en je hebt aanvallende spelers die tegelijkertijd van positie wisselen waardoor er een schietkans ontstaat vanaf randje 16. De afvallende bal die dan goed terecht komt voor een speler van jou en hem erin schiet dankzij de chaos die gecreert is door het wisselen van positie. Dit komt dus door de samenloop van omstandigheden(geluk) waardoor je met je speelstijl scoort. Zo zie ik het .

mooie colum iranianganster.en het is ook nog op waarheid berust

Mooi leesbaar

Mooie schrijfstijl

Zelfkritiek

Nieuwe inzichten

Alles wat ik zoek in een clubexpert column. Goed geschreven..!!

5 sterren

ps. die van Dirk Kuijt was leuker en beter... :P

1 december 2009 om 17:50

Haha thanks. Er is maar 1 Kuyt he (gelukkig), en om er nou een 2e artikel over te schrijven gaat wat ver.

1 december 2009 om 19:10

Ig

Zo een mooi stukje schijven en dat hier jezelf weer gaan verlagen met deze uitspraak.

Je zag wel dit weekend dat je mooi technisch voetbal het niet wint van kracht, doorzettingsvermogen en de wil om te winnen (en dat heeft Kuyt nu ook)

2 december 2009 om 10:18

Nou nou nou Ig.. Sommige mensen zijn het waard om 2 keer over te schrijven.. heb me kostelijk vermaakt in die discussie..

Wat Kuijt doet is trouwens niet wil om te winnen. Dat heet gebrek aan kwaliteit compenseren met heel veel draven achter de bal aan... Als je nu nog niet ziet dat Liverpool met veel druk zetten nu minder "geluk" heeft omdat het simpelweg niet genoeg kwaliteit heeft op het middenveld en naast Torres dan weet ik het ook niet meer..

En Basco vanuit jouw perspectief verlaagt hij zich. Dat is een mening gekeken door de bril die jij op hebt.. In mijn ogen refereren we nu aan een legendarisch geweldig stuk..

Mooi stuk, Iraniangangster.
Je hebt een mooie schrijfstijl! Het komt overtuigend over, het is heel objectief geschreven met een invalshoek die je heel professioneel moet benaderen. Dit heb je in mijn ogen heel goed gedaan!
Ik heb een half jaartje Journalistiek gedaan dus vond het wel een mooi stuk om te lezen en te analyseren, ondanks dat ik niet zo vaak op deze site reageer.

Geluk, het is natuurlijk een factor, wat in de hele wereld speelt. Ook het woord ''als'' is hierin een mooie vergelijkenis vind ik! ''als ik niet door die straat was gereden, dan had ik ook geen ongeluk gehad.'' Na de wedstrijd analyseren, ''wat als de goal van Arshavin was goedgekeurd?'' Dit soort dingen vraag ik me toch altijd af. Zal een coach, zoals jij nu betoogd, ook hameren op het feit ''als''? Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld; Als de bal wordt ingebracht; en de kans op een afvallende bal is groot, zal een coach dan ook hameren op de positionele inbreng van een speler die die kan oppakken en de reactie van het team? Het zijn factoren van geluk die meespelen, maar je kan er ook op inspelen!

Voor de rest snap ik wat je zegt over Arsenal, maar ondanks dat je een supporter bent van Arsenal (wat ik ook ben), heb ik (ook) een andere mening over het combinatie voetbal van Arsenal. Zoals je zegt, Arsenal ambieert dominant aanvallend combinatie voetbal. Maar op de manier hoe jij het ziet, dwingt Arsenal geen fouten af bij de tegenstander. Maar het is vaak gebleken dat Arsenal door het snelle combinatie voetbal de verdediging van de tegenstander in verwarring brengt. Door het snelle positiespel en diepgang van spelers als Nasri, Fabregas en eventueel Arshavin van de rechterkant is het spel van Arsenal moeilijk te verdedigen, mits de tegenstander dit toelaat natuurlijk. Deze verwarring is misschien in een andere vorm weergegeven omdat ze minder druk zetten en power playen dan de concurrenten, maar ik vind ook het zeker een verdienste van Arsenal als ze de opponent zoek spelen.
Je hoeft dus zeker niet altijd te power playen en het tempo op te voeren door meer druk te zetten om voor verwarring te zorgen.

Wat betreft de factor geluk heb je in je column wel weer gelijk met het tempo spelen van Manchester United en Liverpool. Maar ik wou even de andere kant van verwarring en dus misschien wel geluk laten zien.

Ik heb het met interesse gelezen, het is in mijn ogen waarheid wat je hier zegt. Verder niks aan toe te voegen! 5 Stars

1 december 2009 om 17:59

Zeker, coaches anticiperen absoluut op de afvallende bal. Daarom is een goede bezetting binnen het strafschop gebied zo belangrijk (daar is man utd bijzonder goed in).

Ik denk ook vaak bij mezelf ''als'' dit ''als'' dat. Hier heb je natuurlijk wel verschillende niveaus in:

Als Chelsea die penalty zou krijgen, zou de situatie anders zijn. Misschien zouden we dan wel gelijk spelen of winnen. Maar dit is zo hypothetisch dat het niet de moeite waard is.

Als de goal van Arshavin geteld zat er wellicht meer in. Ik denk van wel, Arsenal had een mental boost nodig. Een goal zou alles veranderen. Helaas is dit niet gebeurd en zullen we het nooit weten.

Wat ik wel met zekerheid kan zeggen dat ''als'' de eerste goal niet was gevallen, de 2e goal ook niet zou vallen. De 2e goal is namelijk het gevolg van de onzekerheid die is ontstaan na de 0-1.
.
Wat betreft Arsenal, ze dwingen wel fouten af bij de tegenstander, maar op een hele doordachte manier. Nauurlijk is vrijwel elke goal te wijten aan een falende tegenstander. Maar we dwingen nauwelijks gelukkige goals af, en als we een wedstrijd niet beter spelen winnen we die ook niet (soms winnen we niet eens de wedstrijden dat we beter zijn).

Nog een vervelend ''als'' feitje: Als de Engelse wet niet zo vervelend was, hadden wij nu Cech.

1 december 2009 om 19:52

En speelde Essien bij Man Utd.

Mooi lapje tekst! Hopelijk gaat Chelsea het ook lukken... Heb er goede hoop in!

Waardeloos stuk.....

Ik citeer:
Arsenal en Chelsea zijn de meest offensieve ploegen. Beide proberen zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander te voetballen. Liverpool en Man Utd zijn minder dominant, en reageren vooral razendsnel op balverlies van de tegenpartij.

Chelsea een offensieve ploeg!!!!!!! Hahaha wat een giller! Afgelopen zaterdag was dan ook weer een typisch voorbeeld waarom Chelsea dat Niet is. Telkens op eigen helft afwachten, de tegenstander laten komen, zelf scoren, en geen tegen krijgen. Ik denk eerder dat United en Arsenal de meest offensieve ploegen zijn!

dus... 2 sterren voor de moeite

1 december 2009 om 18:17

Dus aan de hand van 1 wedstrijd (waar ze notabene uit speelde tegen Arsenal) ben jij niet akkoord met 1 klein stukje van heel zijn bericht en daarom geef jij maar 2 sterren? Mooi, kwestie dat er geen overhaaste en verkeerde conclusie getrokken wordt.

1 december 2009 om 18:38

Met andere woorden, door één in jouw ogen foute opinie (dat is sowieso al een paradox van jewelste) is een stuk van rond de 1000 woorden automatisch waardeloos? Relativeren is ook een kunst.

Bovendien kan je zeuren wat je wil, maar qua gescoorde doelpunten ontlopen Arsenal en Chelsea elkaar niet.

1 december 2009 om 18:50

Los daarvan voetbalt Chelsea bijzonder aanvallend en dominant in de meeste wedstrijd. Soms veel overtuigender dan Arsenal. Grappig dat in een opportunistische wereld als deze, clichés omtrent imago zo lang blijven bestaan. Maar daar zijn het dan ook clichés voor.

Alsof ik dit met plezier zeg

2 december 2009 om 23:23

Jij bent echt grappig. 1 teletekst volger. 2 gewoon eredivisie kijken nooit engels voetbal. United aanvallend voetbal. hahaha die spelen resultaat voetbal en zo verdedigend als het maar kan in engeland. En chelsea speelt hardstikke offencief. en je haalt wedstrijden tegen grote ploegen er misschien bij. maar zoieso chelsea-liverpool was dat verdedigend. je gaat tegen een barca niet 10 man in de voorhoede doen. das logisch.

Prachtig geschreven stuk, goede objectieve benadering van de speelstijlen van de topclubs in Engeland ! 5 sterren.

Ik ben het met je eens dat je niet over geluk moet spreken, maar een gunstige samenloop van omstandigheden, zoals jij aangeeft.

Eigenlijk komt het succes van Chelsea, United en Liverpool met hun reactie -en powerplay voetbal door het huidige soort voetbal. Uiteraard doel ik dan vooral op de Premier League. Het is namelijk zo dat het winnen van wedstrijden steeds meer afhankelijk wordt het hebben van 'de afvallende bal'.
Feit is dat vooral Chelsea dat goed uitbuit, om vervolgens mét de bal veel goeds te doen. Het is allemaal heel effectief. United beschikt in principe ook over die kwaliteiten, maar daar loopt het de laatste weken niet zo goed, en dus komen er minder mooie dingen uit dan voorheen. Het vertrek van Ronaldo speelt daar een grote rol bij natuurlijk.
Liverpool heeft over het algemeen ook vaak de afvallende bal, maar door het -jij zei het al- ontbreken van creatieve mensen, wordt er daarna weinig goeds mee gedaan. Buiten Gerrard kan ik weinig mensen zeggen die iets creatiefs in huis hebben. Tsja, dan kom je bij mensen als Benayoun...
Bij Arsenal gaat het juist prima als ze aan de bal zijn. Het probleem zit hem alleen in het woordje 'als'. Er willen zich nog wel eens wedstrijden voordoen dat het niet het geval is dat dat niet zo is. Dan neemt de kracht van Arsenal sterk af. En door de lage gemiddelde leeftijd worden wedstrijden zoals Chelsea jammerlijk verloren. Dat lag natuurlijk niet alleen aan Arsenal; Chelsea speelde haar kansen gewoon goed uit.

Leuk stuk, je hebt veel tacties inzicht. We hebben dus een clubexpert voor de jeugdopleiding, tactiek en algemene zaken. Arsenal is dus goed bezet.

Geluk dwing je af, vaak zit het de club mee die lekkerder in de wedstrijd zit. Dit was dit jaar te zien tegen Celtic.

Chelsea is inderdaad de sterkste club dit seizoen in de PL. Desondanks hoop ik dat Arsenal ze een prijs af kan snoepen dit seizoen. Het team van Chelsea is ervaren maar nog niet te oud. Voor Chelsea moet het dit jaar gebeuren. Het team word steeds ouder en zou dus ook langzaam gaan afbrokkelen.

Arsenal kan nog jaren vooruit. De enige spelers die bij Arsenal binnenkort vervangen moet worden is Gallas. Dit moet geen alte groot probleem vormen.

Arsenal domineert het spel meer dan aan het begin van het seizoen. Toen waren een paar slimme aanvallen genoeg om de goals te maken. Ze speelden iets afwachtender dan nu en loerden iets meer op de counter. Tegen Chelsea hadden ze veel meer balbezit en bouwden de aanval rustig op. Ik heb niet het idee dat je daarmee Chelsea kan verslaan. Als je de aanval rustig opbouwt heeft Chelsea alle tijd om goed te gaan staan en is het moeilijk om er met combinatie spel doorheen te gaan.

De vele blessures bij Arsenal zie ik ook niet echt als peg. Ik heb het idee dat jonge spelers vaker geblesseerd zijn en dat is bij Arsenal ook het geval. Na mate de spelers ouder worden zouden de blessures ook wel afnemen.

Mooi geschreven stuk waar ik eens goed voor ben gaan zitten.

Alweer een prachtig stuk. Jij bent de beste van alle clubexperts. Je schrijfstijl is geweldig. 5 sterren. Omdat ik je er niet meer kan geven.

Omdat Chelsea goed presteert en veel scoort wil nog niet meteen zeggen dat ze ook offensief zijn ingesteld. Chelsea staat al heel wat jaren bekend om zijn speelstijl. En die zelfde speelstijl is ook dit jaar nog steeds maar weinig verandering in gekomen....

1 december 2009 om 21:23

je kan niet alleen maar scoren door verdedigend spelen, je moet intensief ingesteld zijn om elke week vaak weer te scoren, het kan niet alleen maar geluk zijn!

1 december 2009 om 22:54

Jij grijpt volgens mij elke mogelijkheid aan om Chelsea FC af te kraken als ik hier wat reacties van jou lees. Ik wil best toegeven dat ik niet extreem veel Engels voetbal volg, maar de wedstrijden die Chelsea dit seizoen heeft gespeeld is zeker voor het merendeel gedomineerd. Atletico 4-0 weggetikt dat is een beste prestatie zie ik niet veel clubs doen. Ook baseer jij je mening teveel op de wedstrijd tegen Arsenal en Barcelona. En ook je zin ''chelsea staat al heel wat jaren bekend om zijn speelstijl'' zegt voldoende. Dus omdat ze eerder niet zo speelde kan het niet zo formuleer je die zin in mijn ogen. Plus als ze zo verdedigend zouden spelen hadden ze nooit het aantal doelpunten bereikt wat ze op dit moment hebben gescoord.

Je mag van mij best subjectief zijn maar graag met wat objectiviteit en realiteitszin erbij. Want wat jij zegt slaat nergens op. Chelsea is op dit moment de beste van Engeland en speelt goed voetbal( niet het beste) en beheerst nou eenmaal vrijwel alle speelstijlen en facetten van het voetbal. Daar kun je niet omheen of je Chelsea hater bent of niet.

Dus ga nog maar eens een paar wedstrijden kijken van Chelsea en kom dan terug met je mening i.p.v. op 2 wedstrijden beoordelen waarin ze niet 'domineren' en attractief aanvallend voetbal spelen.

Chelsea blijkbaar wel. En daar is de wedstrijd van afgelopen weekend wederom een uitstekend voorbeeld van....

1 december 2009 om 21:47

In het stuk staat toch duidelijk dat ze tegen Arsenal reactievoetbal hebben gespeeld, maar over het algemeen speelt Chelsea bijzonder dominant voetbal. Anders ga je zelf eens wat wedstrijden bekijken ipv je mening te basseren op een CL duel die je in een ver verleden hebt gezien.

Ik kan moeilijk met je in discussie gaan als je t gewoon niet weet.

Prachtige artikel, mijn complimenten.

Toch ben ik het met sommige punten niet eens.

Arsenal mist in mijn ogen een speler als Essien, die heel belangrijk is voor Chelsea. Zonder Ballack/essien is Chelsea al heel veel minder, dat kon je gelijk al zien aan de wedstrijden zonder deze 2 spelers. Terwijl bij Arsenal veel vervangers zijn, vooral op het middenveld, maar toch hebben allemaal net-niet die 'iets' om een overwinning te behalven. Waarschijnlijk komt het door de ervaring, maar zulke spelers heb je echt nodig.

En Chelsea speelt in mijn ogen niet de mooiste voetbal, maar ze spelen resultaatvoetbal.

Perfect geschreven column.
Mijn complimenten !

Na het stukje over Kuyt gun ik het je eerlijk gezegd niet. Maar juist in dit stukje waar je heel objectief bent en alles goed uitlegt (dat had k bij kuyt minder, daar noemde je hem slecht met weinig techniek mr wrm dan geen techniek, wrm geen voetbalvissie enz) vind ik dit een heel goed stuk. Absoluut 5 sterren waard!!'

Mooi stuk. Van mij ook 5 sterren

Het heet geen geluk, het heet 'ervaring'

ik denk dat de supporters of Anfield de ploeg er zo vaak doorheen jagen, dat het kwartje vaak naar de goeie kant valt! Forza Liverpool

Volgens mij speelt een ene Barca het beste voetbal van Europa, en niet Chelsea. Achter elke pass van Arsenal zzit een gedachte? Zag ik tegen Chelsea ja. Die gaste moete eens een paar sterke kerels kope, want Chelsea duwde ze gewoon om haha

2 december 2009 om 15:12

Je kan een team uit Spanje niet zomaar vergelijken met een team uit England
Totaal andere competities.

Hiddink was de schuld dat Chelsea vorig jaar werd uitgeschakeld hoor met zijn horror wissel!

goed stuk bij deze mijn complimenten 5 sterren

Helemaal perfect dit stuk. 5 sterren.
Heeft die toch wel gelijk in kun je zeggen wat je wilt.
Mischien zeg ik dit wel als chelsea-fan maar als je vind dat ze
neit het beste voetbal ter wereld spelen meot je dat maar eens gaan volgen!
oké barca speelt ook goed voetbal maar vorig jaar CL was chelsea(ondanks uitschakeling)
veel beter als barcá. Dat kun je niet ontkennen. Fisiek is chelsea inderdaad ook sterk,
met drogba. Hem kun je simpelweg niet opzij zetten. En ook Anelka enzo zijn sterk. Alle vertrouwen in dat chelsea wel eens álle mogelijke prijzen kan gaan pakken die er zijn. Zó mooi voetbal.
Na chelsea speel MU beste voetbal in Engeland. Maar hun hadden C. Ronaldo neit moeten verkopen. Domme zet om zo ongeveer de beste van de wereld te verkopen, zelfs voor zo'n bedrag.

Goed stuk Complimenten
5* !

Leuke column, zie dat je mijn tip rond de alinea opbouw er goed in verwerkt hebt; ziet er een stuk beter uit. Inhoudelijk is het ook een leuk stuk, goed geschreven en je motiveert als je stellingen keurig. Het enige waar ik moeite me heb is de basis van waaruit je deze motivatie schrijft, maar daar kan je niet op afgerekend worden natuurlijk.

Persoonlijk vind ik, ondanks dat het dit jaar inderdaad wat verder naar voren is, Chelsea geen aanvallende ploeg. Ook dat is ook wel te zien aan het type spelers dat meestal in de basis staan, juist het gene wat mijn niet trekt. Dorgba, Anelka, Essien, Terry, Lampard, Ivanovic, Malouda het zijn allemaal spelers die het vooral van kracht en het duel moeten hebben. Zeker de voorgaande jaren resulteerde dat niet in dominant voetbal, maar vooral in powerplay. Dat de ploeg alsnog zover naar voren voetbalt heeft volgens mij vooral te maken met de kwaliteit van de ploeg, als elftal. Immers wil Chelsea kampioen worden en komt de tegenstander zelden om van deze ploeg te winnen; ze moeten wel naar voren. Op dat moment komt de fysieke kracht van Chelsea ook weer opspelen, vooral in de genoemde geluksfactor. Immers worden vaak cruciale duels door Drogba of Anelka gewonnen, doordat zij op de been blijven of alsnog een schot kunnen lossen.

Verder heb ik ook moeite met het woord geluk, immers kun je naar mijn mening niet van geluk of mazzel spreken op het moment dat je dit kan afdwingen. Ik was daarom ook blij verrast dat je in de conclusie het woord geluk verving door een 'gelukkig samenloop van omstandigheden' wat ik al een stuk dichter bij de waarheid vind komen .

Keep up the writing.

Geweldig stuk!
Ik weet dat je een arsenalfan bent, maar vind het erg knap dat je het stuk op een objectieve manier weet neer te zetten, zonder dat een gekleurde arsenalbril invloed heeft daarop.
Het stuk leest lekker en is in goede overzichtelijke alinea's ingedeeld, met een goede 'scheiding' tussen de clubs die je per keer uitlicht, wat het erg fijn maakt om te lezen (naast de inhoud die gewoon erg goed is natuurlijk).
Ook erg knap hoe je keer op keer weer met iets totaal nieuws komt en dat leuk weet te brengen.

Ik kijk nu al weer uit naar je volgende column,
5 sterren

Je zet een prachtig artikel neer, hier, mijn complimenten. De vorm en de stelling zijn perfect, de inhoud kan ik me ook in vinden. Liverpool heet inderdaad vaak geluk te hebben, maar dat is vaak de frustratie bij andere teams als zij met oogverblindende schoonheid aanvallen en Liverpool met 300% inzet wint, ik kan me wel voorstellen dat tegenstanders dat als geluk zien. Slotconclusie is uitstekend, mooi voorbeeld. Het enige wat ik nog kan aanmerken is dat je 'geluk' wel heel vaak gebruikt, dat had je misschien een keer door 'mazzel' kunnen vervangen, maar dat doet niks af aan de 5* die je krijgt.

Mooi stuk! je objecitviteit in dit stuk kan ik enorm waarderen zeker omdat je toch een trouwe fan bent van Arsenal ! Het klopt ook als een bus, de manier van spelen zorgt voor bepaalde situaties die later bestempeld kunnen worden als geluk! Als je ook wat stukken zou schrijven over andere competities dan ben je allround ;-) maar tot nu toe ben jij wat mij beteft de PL specialist! Misschien leuk als je elke maandag een coulumn schrijft over het afgelopen Engelse voetbalweekend...jouw stukjes zitten altijd vol met tactische zaken wel prettig om te lezen tussen de berichten over de oorbel van Drenthe *zucht*

Leuk artikel. Ik denk dat de factor geluk zo'n grote rol speelt omdat kwalitatief gezien de top in Engeland vrij dicht bij elkaar ligt. Wat je vooral ziet de laatste jaren is dat de titelstrijd uiteindelijk tussen Manchester en Chelsea gaat. Je ziet de laatste jaren toch dat Arsenal op een gegeven moment afhaakt nadat ze een bad spell hebben, meestal rond de kerst periode. De premiere league is de zwaarste competitie van de wereld en ze spelen met de Champions League veel wedstrijden. Beide teams doen ook altijd in beide competities mee tot het einde. Ik denk dat dit komt omdat Chelsea en Manchester als het ware dezelfde blauwdruk hebben om succesvol te zijn in de premiere league. Gelegd door Sir Alex Fergussus en Jose Morinho. Ze hebben vergelijkbare selecties in grootte en kwaliteit en ook in leeftijd en ervaring. Beide teams hebben ook min of meer dezelfde speelstijl waar ze spelen uit een hechte defensie en een compact middenveld met een anatal creatieve spelers die met individuele klasse (ronaldo, Drogba) een wedstrijd kunnen beslissen. Wat Chelsea en Manchester kunnen is een slechte wedstrijd spelen en toch met 1-0 winnen. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot Arsenal. Bij Arsenal is dat ze tactisch heel goed (en mooi) voetbal spelen en als het loopt dat ze een wedstrijd kunnen domineren en een tegenstander helemaal kunnen overklassen. Maar als het niet loopt kan men niet terugschakelene en de webstrijd winnen. Wat je ziet bij Liverpool is dat ze hetzelfde spel proberen te spelen als Manchester en Chelsea maar er gewoon een stuk minder succesvol in zijn (in de premier League). Liverpool is de laatste jaren geen contender geweest voor de titel. Liverpool geeft defensief te veel weg en verliest te veel wedstrijden. Liverpool kan wel echt powerplay spelen en de wedstrijd voor 20 mnuten domineren maar kan niet een wedstrijd controleren en uitspelen.

Wederom een heerlijk artikel en wederom: ga professioneel schrijven!

Mooi artikel, ik ben het er alleen niet mee eens dat Chelsea het beste voetbal van Europa speelt. Dit kan volgens mij alleen Barcelona zijn.

Maar het artikel is goed geschreven, al ben ik het niet overal met je eens.
Dikke vette vijf sterren.

6 december 2009 om 16:56

beste is wat anders dan mooiste, veel mensen willen dat nog wel is door elkaar halen .

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren