Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

El Ghazi heeft geen spijt: ‘Mijn familie wilde dat ik voor Marokko ging spelen’

Laatste update:

Anwar El Ghazi koos in 2017 voor een interlandloopbaan in het Nederlands elftal, terwijl hij ook voor de nationale ploeg van Marokko had kunnen kiezen. Dat besluit was tegen de wens van zijn vader in, want hij had liever gezien dat de buitenspeler voor de Leeuwen van de Atlas had gekozen. El Ghazi heeft nog geen moment spijt gehad van zijn keuze voor Oranje.

“Ik heb destijds een keuze gemaakt, met mijn familie erover gesproken. Ik heb geen spijt van mijn keuze en ik heb er gewoon goed over nagedacht", laat de tweevoudig international weten bij Goedemorgen Oranje van FOX Sports. Kees Jansma vraagt de aanvaller van Aston Villa of er veel druk komt kijken vanuit de familie bij een keuze tussen Nederland en Marokko. “Ja, dat is er zeker", beaamt El Ghazi. "Kijk, ik kan eerlijk zijn. Mijn vader wilde graag dat ik voor Marokko ging spelen en mijn familie uit Marokko ook."

"Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat ik hier geboren en getogen ben, ik heb veel te danken aan dit land”, vervolgt de ex-Ajacied. “Mijn vader kwam hier naartoe voor een betere toekomst. Ik heb een goed leven nu en dat heb ik ook aan Nederland te danken. Ik kan niet ontkennen dat ik Marokkaans bloed heb, daar ben ik ook trots op, dat zal altijd zo zijn.” El Ghazi maakte op twintigjarige leeftijd onder toenmalig bondscoach Danny Blind zijn debuut in Oranje. Verder dan EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië kwam hij niet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Alleen al vanwege het feit dat Anwar een voorbeeld kan zijn voor Marokkaanse jongens die stiekem wel voor Oranje willen uitlomen hoop ik dat el Ghazi het gaat maken. Slimme verstandige jonfen sie geen domme dingen zegt

13 oktober 2019 om 15:23

Vroeger toen hij weg ging bij ajax dacht ik het tegenovergestelde. Maar deze jongen verbaasd me in de positieve zin van het woord.

13 oktober 2019 om 16:39

Dan heb je de laatste 6 maanden van Anwar bij Ajax niet gezien dat hij vanuit het tweede direct terugstormde naar de basis en Ajax langs Standard Luik schoot. Dat kwam mede dankzij Abdelhak Nouri, die hem toen gesteund heeft en een stukje ziel heeft gegeven. Kan me voorstellen dat het drama rondom Nouri vervolgens Anwar nog meer geïnspireerd heeft. Ik denk dat het een zachte kerel is, die daarom ook snel geraakt was en daar mee om moest leren gaan. Dit is een rolmodel.

Kijk, dat vind ik nou onbegrijpelijk. 'mijn vader kwam hierheen voor een betere toekomst, maar wil toch heel graag dat ik voor Marokko speel'. Waarom wil hij dat dan? Het land waar je geen toekomst had? Het is vast een enorm cultuurverschil, maar ik begrijp het echt niet.

13 oktober 2019 om 15:06

Zelf ben ik gewoon van Nederlandse afkomst. Daarom denk ik dat je pas zo'n situatie kan begrijpen als je er zelf in zit. Als je gevoel zegt dat je voor Marokko moet kiezen en je omgeving steunt dat is het logisch dat je daar voor kiest.

Wel is het soms twijfelachtig dat de voetballer de gehele opleiding in de Nederlandse jeugdteams spelen en dan kiezen voor Marokko of een andere land. Daar ben ik op tegen.

13 oktober 2019 om 15:23

Ik denk ook dat het niet te begrijpen is als je de situatie niet kent. Daarom heb ik ook geen mening of iemand nou wel of niet voor Marokko moet kiezen. Ik snap heel goed dat er een groot eergevoel onder die jongens heerst en dat familie zo belangrijk is dat zij heel beslissend zijn in de keuze. Alleen de redenatie: 'ik wilde daar om bepaalde redenen heel graag weg en wil toch dat mijn zoon dat land vertegenwoordigt' die begrijp ik niet.

13 oktober 2019 om 15:28

Ja ik snap je punt idd.

13 oktober 2019 om 15:35

Ik ben uit Nederland vertrokken om in Engeland m'n geld te gaan verdienen. Ik woon hier al 20 jaar, maar voel.me nog steeds Nederlander. Mijn zoon voelt zich Engels en heeft veel meer band met Engeland dan met Nederland omdat hij hier is opgegroeid en om dat ik hem heb laten integreren. Ik zou veel liever zien dat (Als hij goed genoeg zou zijn, en wat hij absoluut niet is) hij voor het Nederlands elftal kiest, maar hij zou waarschijnlijk voor Engeland kiezen. Maar ik ken ook Nederlanders die hun kinderen proberen zo Nederlands mogelijk op te voeden ook al wonen ze hier en die kiezen dan waarschijnlijk voor Nederland. Dus ik denk dat als je familie niet goed integreerd, er meer kans is dat je niet zal kiezen voor het land waarin je woont.

13 oktober 2019 om 15:49

Ik ben zelf een niet-"westerse" buitenlander en ik begrijp het eigenlijk ook niet. Sterker nog: als je Nederlands Marokkaanse zoon voor Marokko wilt spelen en je wilt een thuiswedstrijd van hem aanschouwen, dan moet je x aantal uur vliegen, verblijf vinden en dan weer op tijd in Nederland zijn voor je werk. Hier in Nederland pak je bij wijze van spreke de fiets om een thuiswedstrijd te zien. Is dit niet een beetje raar? Ik begrijp dat trots een grote factor speelt, maar als de trots sterker is dan je ratio, dan kunnen we toch spreken van een vrij aparte situatie?

13 oktober 2019 om 16:30

Wat is je afkomst ?

13 oktober 2019 om 16:44

Ik ben geboren in voormalig Joegoslavie, wat nu Bosnie is. Afkomst van mijn ouders is Kroatisch en Servisch.

13 oktober 2019 om 20:13

'ik wilde daar om bepaalde redenen heel graag weg en wil toch dat mijn zoon dat land vertegenwoordigt' die begrijp ik niet.
Ik zal het je eens proberen uit te leggen. Eerst en vooral is mijn vader naar europ gekomen omdat hij het financieel beter wou hebben en dit niet mogelijk was in Marokko. Dus is hij als gastarbeider naar Europa gekomen om te werken. Om idd een beter leven te kunnen opbouwen zal ik maar zeggen. Maar dit wil toch niet zeggen dat hij niks meer van Marokko moet hebben. Mijn vader houdt van Marokko, hij is daar geboren en getogen en heeft zijn hele familie er nog wonen dus hoezo zou hij niks meer met dat land hebben omdat hij ergens in een ander land een beter leven kan hebben? Ten tweede. Ik ben iemand die hier geboren en getogen is en die veel aan dit land te danken heeft. Maar ik heb ook mijn hele familie nog in Marokko wonen, mijn tantes en onkels, neven en nichten waar ik regelmatig contact mee heb. Ik ging tot een paar jaar terug ieder jaar 2maanden naar Marokko op
vakantie. Ik spreek de taal. Dus geloof me als ik zeg dat ik heel veel binding met dat land heb. Iets wat jij wss niet begrijpt maar toch is het zo. Dus dan snap je toch dat ik meerdere loyaliteiten kan hebben en wat helemaal niet erg is. Ik hou van beide landen dus ik snap het probeem niet zo. En dit geld niet alleen voor mij, maar voor het overgrote meerderheid van de Marokkaanse 2de of 3de generatie Europeanen. Hopelijk is het beetje duidelijk voor je. Peace

13 oktober 2019 om 15:06

Stel jij gaat in Engeland wonen dan zou je het toch ook veel toffer vinden als je zoon voor Nederland gaat uitkomen ipv Engeland?

13 oktober 2019 om 15:10

Ten eerste neem je aan dat hij dat toffer vind, dat weet je helemaal niet, en ten tweede; is die situatie te vergelijken? Zou hij Nederland verlaten omdat hij in Nederland geen kans maakt op een fatsoenlijk leven en zou hij in Engeland een veel beter leven hebben voor hem en zijn kinderen?

13 oktober 2019 om 15:12

Rare vergelijking. Wat is het verschil tussen Nederland en Engeland? Contrast tussen Marokko en Nederland is veel groter.

13 oktober 2019 om 15:17

Leon123, waar neem ik dat aan dat hij dat toffer vind? Ik zet er toch bewust een vraagteken achter. Je 2de punt vind ik persoonlijk niet relevant. Als je van Marokko naar Nederland gaat moet je voor Nederland kiezen door de kansen die je hier hebt gekregen, maar als je van Nederland naar Engeland gaat dan moet je ook voor Nederland kiezen, omdat de kansen in Engeland gelijk zijn? Dat vind ik echt een non-argument.

13 oktober 2019 om 15:19

@Arsenallz Oke, jij gaat in Marokko wonen dan zou je het toch ook toffer vinden dat je zoon voor Oranje gaat uitkomen? (Engeland is maar een willekeurig voorbeeld had ook Mali of China of wat dan ook kunnen zijn).

13 oktober 2019 om 15:22

Mijn vader komt uit Engeland en ik ben dan wel geen profvoetballer maar ik weet zeker dat hij liever zou willen dat ik voor Nederland zou spelen. Ik ben hier geboren en heb nooit in Engeland gewoond. Waarom zou ik met dat land meer binding hebben dan met het land waar ik vandaan kom? Omdat mijn vader daar geboren is? Daarom snap ik die jongens ook vaak niet, tuurlijk je staat onder druk door de cultuur maar als je kijkt wat El Ghazi zegt: hij is hier hier geboren en getogen, heeft hier zijn vrienden, is hier opgegroeid, heeft hier op school gezeten, heeft hier leren voetballen. Dan snap ik zijn keuze volledig. Ziyech bijvoorbeeld spreekt de taal niet eens, hoe kan je dan ooit verkondigen dat je meer binding hebt met Marokko, als je niet eens de taal spreekt en niet eens de moeite hebt genomen om de taal te leren. Voor mij zijn deze keuzes gewoon een realistische weergave van het integratieprobleem. Ouders en familie die je onder druk zetten om voor Marokko te spelen. De hoeveelste generatie is dit nu al? Buiten wat vakanties om komen die jongens daar nooit of amper, hebben niks te danken aan Marokko. Als ze daar hadden gewoond was de kans klein dat ze überhaupt ook prof waren geworden. Iedereen moet kiezen wat hij zelf wil maar ik denk dat veel keuzes worden gemaakt door de familie en ouders. Waarom altijd voor Nederlandse jeugdelftallen voetballen om vervolgens voor Marokko te kiezen? Als je meer binding hebt met Marokko, dan had je voor hun jeugdelftallen moeten kiezen zoals Mazrouai. Maar Marokko komt pas om de hoek kijken als wij die spelers ontwikkeld hebben om ze vervolgens proberen weg te kapen. Zelf investeren in een speler ho maar.

13 oktober 2019 om 15:26

Je stelt een retorische vraag omdat je het antwoord al voor hem invult. Als dat niet is wat je bedoelt dan is het wellicht verstandig om de inhoud van je stukje aan te passen zodat deze wel klopt? (kijk, dit is ook een retorische vraag!)wat betreft je tweede punt; Als jij het nuance-verschil tussen emigreren uit een land uit pure armoede/noodzaak aan de ene kant en het emigreren uit een land vanwege, wat, beter weer?, niet begrijpt dan heeft deze discussie niet heel veel zin denk ik.

13 oktober 2019 om 15:35

Leon123, ik vind dat persoonlijk een non-argument, omdat dat je binding met een land niet veranderd. Sterker nog mensen die noodgedwongen emigreren naar een land door armoede willen niet eens weg uit hun geboorteland. Mensen die emigreren voor het weer die willen juist wel weg uit hun geboorteland. Dan lijkt het me juist dat je een sterkere binding hebt als je juist niet weg wil, maar je gedwongen voelt ipv andersom, maar dat is persoonlijk mijn gevoel.

13 oktober 2019 om 15:37

Tilburg013 dat is ook exact de reden dat El Ghazi voor ons heeft gekozen, maar als een andere jongen straks voor Marokko kiest doordat zijn familie dat wil dan moeten we ook niet opkijken. Iedereen heeft andere gevoelens bij hun land(en).

13 oktober 2019 om 15:44

Klopt wat je zegt, ik zal sowieso altijd respect hebben voor een keuze van iemand. Dat is namelijk zijn eigen ding en niemand moet zich daarmee bemoeien. Wij kunnen er wel over discussiëren maar zal altijd respect houden voor iemand zijn keuze!

13 oktober 2019 om 15:54

@Arsenallz: hoezo is het contrast tussen landen relevant?

13 oktober 2019 om 21:44

Engeland heeft een totaal andere cultuur dan Nederland pik

13 oktober 2019 om 15:07

Dat je ergens anders heen gaat, betekent niet dat je moet vergeten waar je vandaan komt.

13 oktober 2019 om 15:11

Dat zegt hij toch ook niet? Je antwoord geenszins op zijn vraag.

13 oktober 2019 om 16:24

Dat je ondanks zijn antwoord niet kunt invullen wat hij bedoelt zegt meer over jou dan over hem.

13 oktober 2019 om 15:08

@Jaxaddict is geen cultuurverschil hoor. Je hebt ook Hollanders die na 2e WO zijn gaan wonen in o.a. Australie en nog steeds 100% Hollands voelen. Of x in Praag had ik een bijeenkomst meegemaakt van Hollandse avond. Hollanders die daar al jaren wonen spreken af om avondje Holldnse spellen te doen, Hollands eten etc. Doe niet alsof binding met je roots iets typisch buitenlands is

13 oktober 2019 om 15:12

Hebben die Nederlanders in Australië dan ook een Australisch paspoort? Zijn ze daar geboren, zoals de Marokkanen hier?

13 oktober 2019 om 15:26

Het cultuurverschil met niet-Westerse landen is enorm, en een verschil waar wij altijd enorm aan voorbij gaan. Geboren westerlingen kennen over het algemeen geen sterk eergevoel en hebben een hele andere relatie met hun familieleden dan de Marokkanen of Turken (waar het in de keuze om wel of niet voor Oranje te kiezen vaak om gaat). Ik begrijp ook heel goed dat je die binding niet verliest, maar de reden waarom die binding er nog is met een land waar het blijkbaar zo ellendig was dat je er echt weg moest die begrijp ik gewoon niet, dat lijkt me dus een cultuurverschil.

13 oktober 2019 om 19:42

@kyle66 ja hun kinderen zijj daar geboren en kinderen van hun kinderen ook. En nog steeds voelen ze zich Hollands. Mag dat?

13 oktober 2019 om 19:46

@Ajaxaddict allemaal relatief..Je hebt hier bijv oer Hollandse kampers. Wow als je beweert westerse mensen kennen geen sterke eergevoel, dan moet je daar kijkje nemen. Het verschilt verder ook hewoon per gezin bij Marokkanen en Turken hoe er aan toe gaat. Verser die NL in oa Australie waren ook gevlucht omdat het toen hier slecht was maar blijven binding houden. Hoe is dit anders dan een Turk? Hoe komt het dat mensen zoals jik graag zomaar wat roepen zonder rationeel alles te bekijken.

13 oktober 2019 om 15:28

Is toch niet zo heel raar. Als ik voor m'n baan naar het buitenland zou verhuizen, voel ik me denk ik na 10 jaar ook nog steeds Nederlander. Boeie.

13 oktober 2019 om 15:56

Ik ben zelf in nl geboren maar ben een buitenlander.ik zou ook niet hier me laatste dagen willen slijten gewoon lekker geld verdienen en uiteindelijk weggaan en investeren in je eigen land niks mis mee.

13 oktober 2019 om 16:19

Maar omdat je ergens minder toekomst hebt mag je nog wel trots hebben toch? Het is gewoon een kwestie van niet vergeten waar je vandaan komt, niet meer niet minder.

13 oktober 2019 om 16:37

Jij hoeft dat ook niet te begrijpen, je hebt er geen moer mee te maken

13 oktober 2019 om 17:34

Hoezo? Vader is geboren en getogen in Marokko. Heeft tot zijn 30e ofzo alles vanuit Marokko meegekregen. Altijd dat elftal ook gesteund. Als je dan niet begrijpt dat een vader daarom zou willen dat hij voor Marokko kiest, begrijp jij het inderdaad niet.

13 oktober 2019 om 18:10

Zijn vader kwam hier als gast arbeider, heeft de vieze werk gedaan, ze wouden Marokkanen en Turken alleen naar Nederland halen om de vieze taken te doen dat de normale Nederlander niet wil doen.

13 oktober 2019 om 18:10

Zijn vader kwam hier als gast arbeider, heeft de vieze werk gedaan, ze wouden Marokkanen en Turken alleen naar Nederland halen om de vieze taken te doen dat de normale Nederlander niet wil doen.

13 oktober 2019 om 18:20

Dat kan toch? Z’n vader kwam naar Nederland wegens financiële redenen. Dat betekent niet dat z’n gevoel voor Marokko is verdwenen

13 oktober 2019 om 19:57

Ik vind het onbegrijpelijk dat jij dit kunt zeggen... dus wanneer je een land verlaat voor een betere toekomst dan kun je niet verbonden blijven voelen met het land? Er was geen werk voor hem wat net zo veel betaalde als in Nederland en wanneer je het niet zo breed hebt dan is het niet gek om daar je geluk te zoeken...

13 oktober 2019 om 23:58

Dus dat, snap zijn reactie ook echt niet. Een beetje een tunnelvisie mindset gecreëerd door de jaren heen waarschijnlijk. Genoeg Nederlanders die in Qatar of Dubai werken, of Australie of alle Nederlandse voetballers en coaches die hun vak beoefenen in het buitenland maar toch gewoon rustig verbonden blijven met Nederland. Niks mis mee.

13 oktober 2019 om 21:30

Het verschil is heel simpel. Daar wordt je de rest van je leven op handen gedragen. Je hele familie stijgt in aanzien. Hier krijg je kritiek van alle kanten als het een keer misgaat en speel je wel weer een EK of WK. Ik zou dan ook voor Marokko gaan. Je voelt je in beide landen onderdeel van iets maar ook een buitenlander. Dat verschil is niet zo groot, ook niet als je hier opgegroeid bent. Dat komt doordat je altijd die Marokkaan, Turk of Antilliaan bent. De buitenwereld duwt je een andere kant op, en daar kan je oprecht niets aan doen.

13 oktober 2019 om 23:56

Dat jij het niet begrijpt of wil begrijpen doet er niet toe. Het gaat erom dat zijn vader dat wilde. Zo zijn er ook gewoon rustig Nederlanders die hun toekomst zoeken in Qatar of Dubai, als arts of als architect of whatever. Zij zien daar meer mogelijkheden en een leuk financiele plaatje. Precies het zelfde als de vader van Ghazi had door naar Europa te komen. Maar dat betekent niet meteen dat alle banden met het eigen land meteen verbroken is. Nederlanders in Qatar e.d. zijn nog steeds Nederlanders die een band hebben met Nederland. Dus snap eigenlijk niet zo goed waarom jij het niet begrijpt. Marokko is het land waar zijn vader vandaan kwam, ondanks de geringe kansen daar hebben zij nog altijd een band met Marokko. Familie woont daar en het is de roots van hen. Het enige wat ik kan bedenken is dat jij dat niet hebt en daarom je het niet kan inbeelden en het gevoel hebben van wat zij hebben. Daarnaast wil ik niet eens verder, want uiteindelijk worden deze jongens door vele Nederlanders helemaal niet als echte Nederlanders gezien. Maar als ze iets goeds kunnen dan opeens wel. Een beetje hypocriet vind je niet.

Mocht El Ghazi nadat de EK kwalificatie voorbij is dit niveau vasthouden verdient hij weer een kans. Een klassieke rechtsbuiten als El Ghazi kan als je opportunistischer moet spelen met voorzetten zeker van waarde zijn op een eindtoernooi.

Wat geeft deze jongen prachtige en beschaafde antwoorden in perfect Nederlands. Hoop dat veel Marokkanen een voorbeeld aan hem nemen! Wil Anwar snel weer in oranje zien!

13 oktober 2019 om 15:08

Voordat mensen helemaal los gaan op het feit dat Samson perfect Nederlands benoemt. In de meeste gevallen praat de 3e generatie met een accent terwijl ze gewoon zoals El Ghazi laat zien ook beschaafd Nederlands kunnen praten..

13 oktober 2019 om 16:05

Nou fucking en. Laat ze lekker praten hoe ze willen . Ze zijn helemaal niks verplicht. Een accent krijg je niet zomaar eruit en al helemaal niet omdat “jan harry en piet” dat even willen. Nederlandse mocros hoeven jou helemaal niet te laten zien hoe ze perfect kunnen praten want de meeste kunnen dat ook gewoon niet vanwege hun ouders. Maar dat maakt ze geen minder of dom persoon.

13 oktober 2019 om 17:03

Dat laatste beweer ik ook absoluut niet. Maar soms is het apart dat ze op school VLEKKELOOS Nederlands praten en dan bij het voetbal het gehele accent veranderd. Moeten ze verder zelf weten , Maar komt vreemd over soms.

Hoeft ook zeker geen spijt te hebben. Speelt nu meer dan prima bij Villa en als hij zo doorgaat of nog een stap gaat zetten kan hij zomaar meer worden opgeroepen voor Oranje. Is nog jong joh.

Ik snap wel wat hij zegt en vandaag zat ik echt diep te denken over dit vraagstuk.
Ik heb het gevoel en ook bij mijzelf de meeste kieze tegen Nederland niet voor Marokko. In tegenstelling tot turken zijn wij Marrokanen niet nationalistisch. Er is hier gewoon een groep in Nederland die ons buitensluit en voor hun wil je niet spelen. Voetballers zeggen wel meningen boeien ons niet de politiek volg ik niet. Maar geloof me het raakt ons echt wel als een Dereksen Baudet Wilders hun gal over ons uit spugen. Voor zulke mensen wil je niet spelen. In Marokko zijn we geliefd zolang we geld geven dat we hier verdienen want echte binding mat Marokko hebben de meeste niet.
Het is niet voor niets dat de meeste Marokkanen uit onderzoeken zich vooral Moslim voelen.
Is iemand die voor Nederland of Marokko kiest een verader hypocriet natuurlijk niet!
Ieder persoon moet kiezen met zijn hart ik juich voor beide landen als ik moet kiezen kies ik Marokko.
En ja tuurlijk hebben we veel aan Nederland te danken maar een plicht hebben we niet!
We betalen belasting we doen ons best de clubs verdienen geld ookal spelen we voor Angola.
De enige morele plicht die je hebt is aan jezelf

13 oktober 2019 om 15:10

Vreemde opmerking van je. Nederland is meer dan alleen 3 mensen he. Als je voor Nederland speelt speel je niet alleen voor Derksen, Baudet en Wilders. Bovendien hebben Baudet en Wilders persoonlijk vrij weinig met voetbal denk ik. In Marokko heb je vast ook wel mensen die je niet mag.Wil je dan ook niet voor die mensen spelen?

13 oktober 2019 om 15:18

Baudet en Wilders hebben een heel aantal zetels dat zijn mensen van Nederlands die geen fan van ons zijn.

13 oktober 2019 om 15:24

Is wisselend. Als ze goed presteren zijn ze gewoon fan. Ik denk dat iedereen wel kan genieten van een super talent als Ihattaren. Ook mensen die op Baudet of Wilders hebben gestemd.

13 oktober 2019 om 15:28

Een pvv of fvd stemmer is echt niet per se anti-Marokkanen hoor. Waarom denk je dat de pvv zoveel zetels heeft verloren de afgelopen jaren? Wilders roept nog steeds dezelfde dingen over Marokkanen. Als zo'n "grote groep" geen fan van jullie is is dat 3 jaar later echt niet extreem veranderd waardoor een pvv zo ongeveer de helft van de zetels verliest. Veel mensen stappen over omdat een vvd of cda een beter economisch beleid, migratiebeleid, schoolbeleid, etc. voor ogen heeft. Exact de reden waarom ze eerst op de pvv stemde omdat ze vonden dat die betere punten hadden een paar jaar geleden.

13 oktober 2019 om 15:10

Dat je TEGEN Nederland kiest ipv dat je voor Marokko kiest met volle overgave klinkt voor mij heel vreemd. Misschien als je in de situatie dat ik het dan beter zou begrijpen, Maar om nou 'expres' voor Marokko te kiezen zodat je niet voor Nederland gaat spelen is heel apart...

13 oktober 2019 om 15:19

Echt tegen niet zozeer. Maar je kan inbeelden dat als men vaak kwaad over ons spreekt niet graag voor die mensen speelt.

13 oktober 2019 om 15:28

Oké want ik las het dat je dan echt er tegen kiest. Maar als je het zo zegt snap ik je wel beter ja

13 oktober 2019 om 16:08

Maar Khalid even eerlijk he.. Ik woon bijna mijn hele leven in Amsterdam en ik heb in de stad overal gewoond. Als er wat in mijn omgeving gebeurt of een bepaalde type overlast wordt veroorzaakt.. je kunt toch bij wijze van spreke raden van welke afkomst de persoon is? Ik zal nooit op een Wilders stemmen, of uberhaupt een rechtse partij.. maar ik kan ook niet ontkennen dat ik geen begrip heb dat zulke punten/partijen bestaan. Kun je niet stellen dat het gebrek aan integratie en vooral de criminaliteit van Marokkanen een grote factor is waarom een Wilders uberhaupt bestaat?

13 oktober 2019 om 15:12

Ik weet niet precies hoe het zit, maar ik heb een keer gelezen dat de Marokkaanse gastarbeiders werden geselecteerd door de Marokkaanse staat en dit voornamelijk berbers waren, omdat die niet heel geliefd waren in Marokko? Dan heb je mensen in Nederland die zich negatief uitlaten over Marokkanen, maar is een land dat een bevolkingsgroep selecteerde om naar het buitenland dan veel beter? Ik zou mij ook niet echt heel gewenst voelen in een land, waarvan ik weet dat zij mijn bevolkingsgroep hebben gedeporteerd naar een ander land om daar te gaan werken. Nogmaals heb ik dit volgens mij ergens gelezen en kan er ook helemaal niks van kloppen, dan heb ik niks gezegd. Ik zit natuurlijk niet echt in die gemeenschap, dus als jij dit verhaal kan bevestigen, ontkrachten of aanpassen zal het mooi zijn. Dit is niet aanvallend bedoeld of iets, maar puur uit interesse.

13 oktober 2019 om 15:26

Wat je zegt zit een kleine kern van waarheid is. De berberen werden voornamelijk gestuurd omdat meestal de armeren waren. Het berberse volk word en werd in Marokko niet goed maar het best behandelt in verhouding tot andere landen. De armeren werden door de staat gekozen geen gekke gedachten:

13 oktober 2019 om 16:15

Is niet waar. Er zijn zo'n 4000 gastarbeiders gehaald door Nederland voor de mijnen en textielindustrie. Dit waren geen Berbers maar vaklieden uit de rest van Marokko. De rest is gewoon erachteraan gereist op zoek naar een beter leven. (bron: Trouw.nl Vijf mythes over de komst van Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland ontkracht)

13 oktober 2019 om 15:19

Ik begrijp je wel Khalid, het is echter een beetje een kip en ei verhaal. Aan de ene kant verwachten rechts populisten (overigens zijn het vaak mensen die geen contact hebben met Marokkanen die op hen stemmen) dat Marokkanen zich als Nederlander gedragen en blijven ze hen ondertussen Marokkaan noemen. Aan de andere kant verwachtten Marokkanen dat zij als Nederlander worden gezien en blijven ze zich ondertussen onderscheiden door zichzelf Marokkaan te noemen. Dat wringt natuurlijk.

13 oktober 2019 om 15:22

Dat ben ik met je eens. Beiden moeten toegeven en inleveren. Vroeger viel het mee de tijd van Boussata dat was anders ik hoorde van mijn vader. Dat we vroeger echt geliefd waren, maar dat door onszelf en extreem rechts de maatschappij is verhardt.

13 oktober 2019 om 15:33

Na 2001 is de houding ten opzichte van Moslims in het westen flink omgedraaid, dat klopt inderdaad. Rechts populisme krijgt veel aandacht op tv omdat het lekker verkoopt maar het is nog steeds een minderheid van de mensen die uit onwetendheid op hen stemt. Ik zou me er niet te veel door laten beïnvloeden. De problemen waren er in de tijd van Boussata ook al wel, alleen werd het toen veel meer dan nu als taboe gezien om openlijk over integratieproblematiek te praten dan dat het nu is.

13 oktober 2019 om 15:44

Als er iets is wat veel aandacht krijgt op de televisie is het juist wel de linkse gedachtengoed? Ik weet niet precies waar jij op doelt met rechts populisme wat veel aandacht krijgt? Ik kan haast geen programma bedenken die rechts is ingestoken? Links daarin tegen.....

13 oktober 2019 om 15:55

Dat klopt. Of je nu kijkt naar het Nos journaal, De slimste mens, DWDD, programma's van de Vara, Pauw of Jinek het zijn allemaal linkse programma's met linkse gedachtengoed.

13 oktober 2019 om 15:59

Sorry hoor, maar als je 'jouw' interlandloopbaan laat afhangen van een klein deel mensen, is dat ook niet juist. De minderheid schreeuwt altijd het hardst. Verder speel je niet voor specifieke mensen, want dan kun je in elk land wel een aantal namen opnoemen waarvoor iemand niet wil spelen. Denk je bijvoorbeeld dat Ziyech speelt voor de minister van sport in Marokko die hem altijd bekritiseert? Natuurlijk niet. Dit bedoel ik niet beledigend, maar ik vind dat echt ontzettend kortzichtig van je. Verder spreek je in de 'we'-vorm waardoor je eigenlijk bijvoorbeeld al generaliseert en polariseert. Wat maakt jou dan beter dan mensen die de boel aan de andere kant polariseren? Je doet hetzelfde, maar dan niet vanuit Nederlands perspectief...

13 oktober 2019 om 16:40

Beetje onnodig om zo fel in deze discussie te stappen. Khalid geeft gewoon zijn mening en baseert zich dus op zijn empirische waarnemingen. Het is ook eigenlijk ironisch genoeg kortzichtig van jou om te wijzen op dat hij zelf polariseert en generaliseert, terwijl het probleem van polariseren en generaliseren op een veel groter schaal gebeurt, waar men wel de middelen heeft om een diepergaand en objectief onderzoek in te stellen.

13 oktober 2019 om 21:14

Dat bedoel ik niet fel en de term 'polarisatie' is niet alleen van toepassing als het een grote groep betreft. Dat kan ook van toepassing zijn op een individu. Dat het ook op een grotere schaal gebeurt, doet daar niets aan af.

13 oktober 2019 om 17:18

Eerlijk antwoord en goed onderbouwd. Dank voor je input. Mijn gevoel zegt dat het gat tussen Marokkanen en NL alleen groter wordt als ze voor Marokko kiezen, los van het feit dat ze duidelijk tégen Nederland zouden kiezen, zo wordt het toch geïnterpreteerd. Daarnaast die plicht heb je als individu misschien niet, maar hoe je het ook wendt of keert op dit moment kost een specifieke groep Marokkaanse jongens de maatschappij nu eenmaal meer dan deze oplevert. Sociale voorzieningen, ziekenhuizen, scholing en ook justitie zijn duur en de gemiddelde belasting die wordt afgedragen door deze specifieke groep is lang niet dekkend (om wat voor reden dan ook). Als groep zou er wel iets van een verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen (of op een beschaafde manier het debat aan te gaan). Door dan te roepen dat je tegen Nederland bent, roept logischerwijs ontzettend veel irritatie op en geeft kansloze figuren als Wilders de kans te groeien... Jongens als el ghazi/afellay/bouhlarouz die willen verbinden ontvang ik dan ook met open armen...

Als El Ghazi zo doorgaat bij Aston Villa kan hij misschien nog wel in beeld komen. Hij heeft alleen pech dat we veel goede buitenspelers hebben.

13 oktober 2019 om 15:17

Desondanks zou hij relatief dichtbij de selectie moeten zijn. Babel is op zijn retour. Van niet geselecteerde vleugespelers heb je: Groeneveld, Kluivert, Dilrosun en El Ghazi. Groeneveld heb ik geen idee of hij überhaupt veel speelt. Dilrosun is net terug van een blessure en Kluivert rendeert niet bij AS Roma. El Ghazi rendeert momenteel wel bij Aston Villa in de PL, dus het zou zomaar kunnen.

Eindelijk een eerlijk antwoord.

Natuurlijk wil jij graag voor Marokko spelen nu blijkt dat je niet goed genoeg bent voor oranje en daarom is het een lastige keuze die de buitenstanders moeilijk kunnen begrijpen, Bousatta, Bakkal en Maher gingen ze ook voor en na een wedstrijdrdje zijn ze nooit meer opgeroepen.

13 oktober 2019 om 16:03

Dat zegt hij helemaal niet. Hij geeft juist aan geen spijt te hebben van z'n keuze en legt uit hoe het er bij hem aan toe ging toen hij een keuze moest(?) maken. Ook geeft hij aan er goed en lang over nagedacht te hebben.

13 oktober 2019 om 16:23

Gevalletje geen begrijpend lezen Etecheverry ????hij geeft juist aan nog Steeds achter zijn keuze te staan en totaal Geen spijt te hebben dat hij voor oranje heeft gekozen.

Ik ben Nederlands, maar ik begrijp persoonlijk heel goed waarom veel Turkse en Marokkaanse spelers er toch iets voor voelen om voor het vaderland van hun ouders uit te komen. Laat ik het zo zeggen: als ik om wat voor reden dan ook emigreer naar het buitenland (werk, liefde, etc), en ik krijg een kind dat gezegend is met voetbaltalent, die een oproep krijgt van het land waar ik op dat moment woon, en een oproep voor Oranje, dan hoop ik dat mijn kind voor Oranje kiest. Ik ben namelijk trots op Nederland, en dat gevoel zal niet verdwijnen als ik naar een ander land verhuis. Dit geldt natuurlijk ook voor de Turkse en Marokkaanse mensen die naar Nederland zijn gekomen. Ik geloof vast en zeker dat veel van hen erg blij zijn om hier te zijn, terwijl ze zich nog wel meer Turks/marokkaans voelen. Begrijp ik helemaal, en neem ik ze totaal niet kwalijk. Logisch dus ook dat zij hopen dat hun kinderen uit komen voor hun vaderland. En iedereen die aankomt met het "ze hebben zoveel aan Nederland te danken" verhaal kan wat mij betreft z'n mond houden. Iedereen in Nederland betaalt belasting, en in mijn ogen ben je de staat als inwoner verder niets verschuldigd. Verder heeft Nederland ook veel aan hen te danken, omdat ze hier als gastarbeider naar toe zijn gekomen op een moment dat we een tekort hadden aan werknemers die de zware, ongeschoolde beroepen wilden uitvoeren. Kortom, Marokkaanse Nederlanders en Turkse Nederlanders (en alle andere Nederlanders met een tweede nationaliteit): volg lekker je hart. Al hoop ik natuurlijk altijd wel dat jullie voor Nederland kiezen

13 oktober 2019 om 16:26

Ik snap het ook helemaal , roots etc etc maar kom dan ook niet uit voor de jeugd elftallen en jong Oranje .Ga dan gelijk uitkomen voor de vertegenwoordigende elftallen van dat land.nu profiteer je tot en met Jong oranje van de Faciliteiten om daarna de Knvb in de steek te laten onder het motto van bedankt voor alles maar ik ga voor ....land.... Spelen. De keuze opzich is prima volg je hart en gevoel , zou ik zegen maar wees dan ook zo netjes om gelijk voor dat land te kiezen.

13 oktober 2019 om 16:41

De beste keuze tussen 2 landen is dat je de landen tegen elkaar wegstreept en voor jezelf kiest. Dan kies je altijd goed. Er lijkt mij geen betere manier om te kiezen.

13 oktober 2019 om 16:50

Ook hier ben ik het niet mee eens. Als tiener/ puber ben je volop bezig om je eigen identiteit te ontwikkelen en ontdekken. Een turbulente fase waarbij je waarschijnlijk nog niet precies weet wat je wil. Ik vind het daarom niet raar dat jongens met dubbele paspoorten dan in eerste instantie kiezen voor de weg van de minste weerstand, namelijk uitkomen voor het land waar ze de minste vlieguren voor moeten maken. Verder vind ik de suggestie dat deze spelers "profiteren" altijd een beetje een onderbuik argument. Het is niet alsof uitkomen voor nederland en later switchen de Knvb klauwen met geld kost. Verder geloof ik ook niet zozeer dat die paar wedstrijden en trainingen per jaar voor de vertegenwoordigende elftallen een grotere invloed op de ontwikkeling van een speler heeft dan het dagelijks trainen en spelen bij de club. Dus het idee dat ze andere jongens in de weg zitten kan wat mij betreft ook de prullenbak in.

13 oktober 2019 om 17:10

Sommigen kosten veel meer belasting dan dat ze betalen. Als vaders ongeschoold werk doet (of erger, crimineel), moeders niet werkt, maar wel 5 kinderen en kinderbijslag, dan krijg je in Nederland echt een stuk meer van de staat dan dat je betaalt. Dat geldt natuurlijk niet voor iedere Nederlandse speler die voor een ander land kiest maar je stelling "iedereen betaalt belasting en is niets verschuldigd" ben ik het niet mee eens.

13 oktober 2019 om 17:13

Volgend punt, Nederland heeft 4000 gastarbeiders gehaald, voor werk waar expertise (!) voor nodig was. Niet om maar lukraak zwaar ongeschoold werk te doen. Voor die mensen is alles hier verzorgd, van huisvesting tot een goed salaris. Veruit het overgrote deel is niet (!) als gastarbeider gehaald maar hier gewoon op eigen houtje naartoe gereisd op zoek naar een beter leven.

13 oktober 2019 om 17:14

En belangrijkste, als ik emigreer naar een ander land, ik sticht daar een gezin, en heb de intentie om daar te blijven, dan zou ik te allen tijde zo goed mogelijk proberen om erbij te horen. En ook mijn kind voor dat land te laten voetballen als dat tot de opties behoort.

13 oktober 2019 om 17:33

@xyzz: Als ik emigreer naar een ander land zou ik ook mijn best doen om me aan te passen. Maar zoals ik hierboven al zei, ik zou dan alsnog hopen dat mijn kind voor Oranje uitkomt. Dat jij daar anders over denkt lijkt me prima, daar mogen we over van mening verschillen. Verder ben ik het met je eens dat iedereen in de samenleving zijn beste beentje voor moet zetten, maar alsnog betekent dat voor mij niet dat allochtone Nederlanders een morele plicht hebben voor Oranje uit te komen. En je verhaal over mensen die meer belasting kosten dan betalen, dat geldt ook voor genoeg autochtone Nederlanders. Dat heeft dus in mijn ogen niks te maken met de discussie.

Wat een top gozer is Anwar. Zo’nette en beschaafde jongen die z’n stinkende best doet en gewoon een goede speler van Premier League niveau is. Is nog jong en Babel bijvoorbeeld zit er ook weer bij. Anwar zullen we wel een keertje weer bij Oranje zien

De volwassen Anwar is echt een verademing om naar te luisteren. Nette welbespraakte jongen. Hoop dat hij zijn stijgende lijn blijft doorzetten en weer eens een keer het oranje tenue mag aantrekken.

Ik vind dat je het bijna verplicht bent om voor Nederland te kiezen als je hier geboren en getogen bent met allochtone ouders. Het moet toch niet zo zijn dat je alleen hier in Nederland bent om te profiteren van de welvaart (werk, opleiding, sociale zekerheid, etc) en je vervolgens meer Marokkaan te voelen. Wees dan een kerel en ga (ondanks de slechtere omstandigheden) wonen in het land wat als thuis voelt en niet van twee walletjes eten. Anders ben je gewoon een hypocriet in mijn ogen.

13 oktober 2019 om 20:24

Bijna verplicht? Dus als je ergens veel meer geld kunt gaan verdienen en de mogelijkheid is er dan mag dat niet wil je zeggen? Niemand profiteert van niks, mijn ouders betalen ieder jaar hun belasting en gaan iedere dag hard werken. Dus hoezo profiteren? En dat geld net voor mij. Ik ben hier geboren en getogen. Maar heb mijn hele familie nog wonen in Marokko. Moet ik nu gaan doen alsof ze niet meer bestaan wil je zeggen. Ik heb regelmatig contact met hun en ging tot voor kort ieder jaar naar Marokko op vakantie. Dus dan is het toch normaal dat ik binding heb met dat land. Begrijp me niet verkeerd, ik veel te danken aan nederland. Heb alle kansen hier gehad. En ik hou van dit land, maar ook van Marokko. Dus ik snap niet waarom het zo moeilijk is om te begrijpen dat er meerdere loyaliteiten kunnen bestaan. Bekijk het de volgende keer eens vanuit een ander perspectief dan alleen die van jou.

13 oktober 2019 om 20:49

Nou, je rukt mijn verhaal wel volledig uit z'n verband. Tuurlijk snap ik dat je binding hebt met Marokko. Je familie komt er vandaan. Snap ook dat je er naartoe gaat op vakantie. Binding hebben met een land is alleen wat anders dan kiezen voor een ander land dan waar je alles aan te danken hebt. Wel wil ik even aangeven dat je ouders (en jij) wel degelijk profiteren van de welvaart van Nederland (net als ik). Ik zeg overigens niet dat je een profiteur bent en duimen zit te draaien. Dat is wat anders. Maar een goed bestaan opbouwen is vele malen eenvoudiger in Nederland dan in Marokko. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat jij hier bent geboren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren