Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Alireza Jahanbaksh haalt uit naar ‘mentale spelletjes’ van Engelse media

Laatste update:

Alireza Jahanbaksh heeft op een persconferentie uitgehaald naar de Engelse media. De Iraniër beschuldigt de Engelse pers ervan dat zij het team van Iran proberen te destabiliseren door vragen te moeten beantwoorden over de protesten die in Iran gaande zijn over vrouwenrechten. De buitenspeler van Feyenoord vindt dat de Engelse pers 'mentale spelletjes' aan het spelen zijn om het land af te leiden van openingswedstrijd op 21 november.

Op de vraag van een Engelse journalist of de protesten in eigen land invloed hebben op de voorbereiding op het WK, antwoordt Jahanbaksh kribbig. "Het verbaast me niet dat je deze vraag stelt", begon de aanvoerder van Iran. "Om eerlijk te zijn, weet ik niet zeker of je me dezelfde vraag zou hebben gesteld als Engeland niet in onze groep zou zitten. Ten tweede worden we al wekenlang met deze situatie geconfronteerd door Engelse media. Dit zijn alle headlines waar we mee te maken hebben naarmate we dichterbij het WK komen, wat de reden daarvan ook is."

Jahanbaksh suggereerde vervolgens dat de Engelse media 'mentale spelletjes' aan het spelen zijn. "Maar we hebben slechts vier dagen om een van de grootste wedstrijden van onze levens te spelen. Ieder persoon rondom team Melli en wij spelers zijn daarop gefocust." Jahanbaksh geeft vervolgens toe dat zijn antwoord anders had kunnen zijn als hij in andere omstandigheden naar de lastige situatie in zijn thuisland zou zijn gevraagd. "Om eerlijk te zijn, als je me deze vraag zou stellen buiten mijn plicht naar de nationale team om, zou ik hebben geantwoord met een andere blik."

De 29-jarige voormalig NEC'er geeft aan dat hij naar Qatar is afgereisd om zijn droom waar te maken. "Sinds ik een kind was, is het altijd mijn droom geweest om voor de nationale ploeg te spelen en ik weet zeker dat dat voor iedereen in het team geldt. We willen het shirt van Iran respecteren en iedereen die de nationale ploeg representeert heeft heel hard gewerkt om hier en ook tijdens de vorige wereldkampioenschappen aanwezig te zijn." Iran was deze eeuw ook aanwezig op de WK's van 2006, 2014 en 2018.

De situatie in Iran is bijzonder gecompliceerd te noemen. Na de dood van Mahsa Amini in september, die door de politie werd vastgehouden wegens het niet op de goede manier dragen van haar hoofddoek, zijn er in dat land hevige protesten uitgebroken. Tot op heden zijn er als gevolg van die protesten 348 mensen gedood en meer dan 15.000 gearresteerd. Woensdag werden er nog vier demonstranten ter dood veroordeeld.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Slimme tactiek van de Engelse media. De VS zijn ook meesters in het destablisseren van landen en ze vervolgens mentaal ziek te maken.

17 november 2022 om 21:23

Nou Iran heeft met Taremi en Azmoun uitstekende aanvallers die het Engeland aardig lastig gaan maken. Bovendien staan ze super gegroepeerd zie vorig WK. Marokko verloor van ze , Portugal speelde met alle moeite gelijk, Iran had een 1vs1 100% kans anders was Portugal eruit en Spanje won maar met 0-1. Iran is een enorm lastige ploeg die enorm defensief speelt en je letterlijk leegzuigt. Engeland had vorig WK enorm veel moeite met Tunesië die ze pas versloegen in extremis.

17 november 2022 om 22:42

Engeland is zelf ook in dramatische vorm en wordt altijd opgehemeld. Zou mij niks verbazen als ze 2e worden of zelfs na de groep terug naar Engeland kunnen

17 november 2022 om 23:12

Uhm, wel de feiten opsommen aub. Marokko verloor door een domme eigendoelpunt, niet omdat Iran scoorde of heer en meester was. Marokko domineerde dat wedstrijd.

Marokko 13 Schoten - 9 Iran,
Maromko 3 Schoten op doel - 2 Iran,
Marokko 68% balbezit - 32% Iran
Marokko 461 Passes - 218 Iran
Marokko 81% Pass nauwkeurigh. - 58% Iran

18 november 2022 om 07:48

Hij noemt de feiten toch gewoon op? Marokko verloor die wedstrijd namelijk. Ze kunnen dan wel de bovenliggende partij zijn geweest obv de statistieken, maar bleven wel met 0 punten achter. Iran is ook gewoon een lastige, defensieve ploeg om tegen te spelen

18 november 2022 om 12:12

Ben zelf een Marokkaanse Nederlander maar Iran heeft toch gewonnen? Dat het een eigengoal was en dat Marokko zo goed was hadden ze zich maar moeten belonen met een paar doelpunten. Iran heeft uitstekend verdedigd en gewacht op een foutje of penalty en uiteindelijk is dat ook nog is gebeurt. Domineren bestaat niet het gaat om de 3 punten. Bovendien heeft Iran geen Ziyech's lopen dus je kan ze best de credits geven die ze verdienen om met weinig materiaal maximaal alles eruit te persen.

18 november 2022 om 13:31

@tsjilpiep,

Hoe hij het overbrengt is alsof zij een kunstwerk hebben afgeleverd a la Italië. Zelfs hun defensief spel was niet om aan te gluren, het feit dat men 13 doel pogingen richting het doel hebben kunnen vuren zegt denk ik wel genoeg.

17 november 2022 om 21:24

En Saudi-Arabië is een meester in het destabiliseren van Yemen. Wat wil je nou eigenlijk zeggen met deze reactie? De VS is een land dat al járen zeer bedenkelijk acteert binnen- en buiten de eigen landsgrenzen. Dat klopt. Maar wat heeft dat in vredesnaam te maken met dit artikel? Alsof de Engelse media deze vragen stellen om de selectie van Iran te destabiliseren. Aub zeg. Dat deze media niet zo fris zijn, dat wist iedereen al van tevoren. Dat betekent niet dat ze dan maar geen vragen mogen stellen. Het staat de spelers van Iran volkomen vrij om er niet op te reageren.

17 november 2022 om 21:54

Er niet op reageren en dan maar troep naar je geslingerd krijgen ? Wat een nonsens! Iran heeft het zwaar op politiek gebied en zulke rotvragen hebben de spelers helemaal niks aan !

17 november 2022 om 22:24

Dat klopt helemaal. De spelers hebben er niks aan. Het staat ze, nogmaals, vrij om er niet op te reageren. Ik zeg niet dat dit makkelijk is hoor, maar nu geeft Jahanbaksh uiteindelijk de media aldaar wel precies wat ze willen; een reactie waar ze iets mee kunnen. Het is uiteindelijk simpelweg een keuze om ergens wel of niet op te reageren. Net als dat het een keuze is om overal altijd maar een hetze in te zien. Nu sta ik er wellicht anders in als 'westers' persoon zonder enige andere achtergrond, maar ik begrijp soms niet helemaal waarom sommigen als door een wesp gestoken reageren als er ook maar een beetje kritiek is op een niet-Westers land. Dan wordt er direct van alles en nog wat bij gehaald met o.a. het (niet fraaie) verleden van 'het westen'. Dat is helemaal niet nodig als je rustig en objectief naar zaken kijkt.

17 november 2022 om 22:27

Saoudi-Arabie ook, maar daar hoor ik je niet over. Hypocriet...

18 november 2022 om 09:11

Ben blij dat de Amerikanen de dictatuur kort proberen te houden . Een put in gaat dat niet doen voor je natuurlijk.

logisch antwoord van jahanbaksh. de engelse pers is echt om van te kotsen.
ik wens de spelers van iran een leuk wk, met een beetje geluk wordt je 2e in die groep

Maw, kunnen we het hebben over belangrijke zaken in het leven zoals voetbal? Achja, kan je het nog zo hard roepen, politiek en sport zal altijd verbonden zijn op een bepaalde manier.

18 november 2022 om 08:14

Maw.. vraag het me als ik niet met mijn land op pad breng, want dan breng je me in gevaar. Hij zegt dat hij er op een ander moment met een andere blik op zou reageren.

Zo vreemd lijkt het me niet dat internationale media aan vertegenwoordigers van de natie Iran, ook al is het in sportcontext, vragen stellen over een situatie in Iran waarin een deel van de bevolking de aandacht vraagt van de internationale media.

Al kan ik me perfect inbeelden dat het storend is. Dat betekent echter niet dat er iemand fout bezig is of iets dergelijks.

17 november 2022 om 21:51

Als je in Iran woont, moet je opletten met wat je zegt. Als je als sporter je vaderland heftig bekritiseert kan het je leven kosten en/of dat van familieleden. Je zal dus niet snel een eerlijk antwoord krijgen dus is het stellen van de vraag zinloos. Sterker nog je brengt de persoon zelfs in een lastige en gevaarlijke situatie.

17 november 2022 om 21:59

Zinloos is wat anders dan dat er spelletjes gespeeld worden. En suggereren dat ie niet gevraagd had als ze niet tegen Engeland zouden spelen is al helemaal belachelijk, vele sporters voor hem is die vraag gesteld.

17 november 2022 om 22:08

Het gaat er nu over. Dus zinloos is het zeker niet. Daarnaast hebben meerdere Iraanse spelers zich al expliciet uitgesproken over de zaak.

17 november 2022 om 21:54

Ik snap wat je bedoelt, maar toch denk ik dat het wat genuanceerder is. A) Hij spreekt daar namens het sportteam over een voetbaltoernooi, niet om als privé-persoon zich te uiten over een mogelijke revolutie in zijn land. B) Dan moet er met gelijke munt betaalt worden door de Engelsen, gaan ze dan bij de Engelse pers ook vragen stellen over de schrijnende financiële situatie in het koninkrijk aan de Engelse spelers?

Nu ze eenmaal in Qatar zijn aangekomen mogen ze ook eens aan de sport denken, de bonden mogen bij zichzelf te raden gaan wat we daar in hemels naam doen. Laat de politiek nu aan de politici en de sport aan de sporters.

17 november 2022 om 22:07

Zijn er dan grootschalige volksprotesten in Engeland waarbij er duizenden protestanten gearresteerd worden en velen het leven laten?

17 november 2022 om 22:14

Beetje kort door de bocht als je het mij vraagt, maar goed, dat mag je als argument gebruiken.

Ik kan dan nog wel beschrijven wat er allemaal mis is op het moment in het vk, maar zoals hier boven ook al vermeld wordt, kan je op dit moment voor het minste of geringste in de cel belanden in Iran (of nog erger, geëxecuteerd worden). Dan is het in mijn inzicht nogal schrijnend om dat aan deze spelers op te dringen. Als ze zich uit willen spreken of een actie wilen uitvoeren, graag. Maar laat het journaille alsjeblieft deze vragen over aan regeringsleiders of afgezanten daarvan, confronteer die maar met de situatie. Maar verwacht niet van iedere speler dat hij zichzelf of zijn familie potentiël in gevaar moet brengen voor een leuke quote in een krantenkop in Engeland.

17 november 2022 om 22:24

Niet nogal kort door de bocht. Het hele doel van dat protest in Iran is het regime aan het wankelen krijgen en aandacht vragen van de wereld. Dat is er in Engeland nog niet eens in de verste verte. Gewoon een nogal matige vergelijking dus.

Het lijkt me gewoon nogal vreemd dat de pers doet wat een deel van de bevolking vraagt, namelijk aandacht geven aan de schandelijke situatie daar, en dat ze daar dan plots scheef op aangekeken worden?

Want het is gewoon een vraag die gesteld mag worden en de speler mag er op antwoorden wat hij wil, net zoals nu gewoon gebeurd is.

17 november 2022 om 22:44

Nou, heb ik je toch al zo ver gekregen om toe te geven dat het op dit moment niet best is in het vk. En tuurlijk, ben ij het met je eens dat het bij lange na niet zo erg is als de situatie in Iran. Desondanks, mag dat toch echt wel wat vaker benoemd worden is net zo goed voor de Engelsen een groot maatschappelijk probleem.

Naar ik weet heeft het leeuwendeel van de spelers zich al uitgesproken over de situatie, alleen twee spelers scharen zich expliciet achter het regime. Iig, genoeg aandacht aan besteed denk ik zo. Of moet dat nu vooraf bij iedere persconferentie herhaald worden?

17 november 2022 om 23:15

Geen idee wat je eigenlijk allemaal aan het zeggen bent. Het gaat mij er niet over welke situatie erger is. Het gaat mij erover dat ze totaal niet te vergelijken zijn.

Situatie A is een landelijk protest dat als doel heeft internationale aandacht te krijgen. Situatie B is een onbestaand protest. Over wat is het het meest logisch dat er vragen gesteld worden?

18 november 2022 om 05:15

Ah, Lierse die dit prima vindt. Verbaast me niet.

Zouden journalisten de Nederlandse spelers dan ook naar de afwikkeling van de Toeslagenaffaire vragen? Lijkt me niet he.

Stel gewoon vragen over voetbal man. Die jongens worden ook nog eens in verlegenheid (en gevaar) gebracht door dit soort ongerelateerde vragen

18 november 2022 om 10:30

Waren er ook landelijke protesten in Nederland die internationale aandacht vroegen omtrent de toeslagen-affaire dan?

Dat mensen serieus de situatie in Iran vergelijken met totaal onvergelijkbare situaties is echt grappig.

18 november 2022 om 10:31

En ik vind het inderdaad prima. Net als dat ik het prima vind dat hij er niet op wil antwoorden. Dat hij dan met een of ander complotje komt aanzetten dat de Engelse media het Iraanse voetbal wil saboteren is een andere zaak.

18 november 2022 om 10:55

Dus de drempel om wel of geen vragen te stellen over mensenrechten zit 'm in de protesten?

De hypocrisie weer. Gisteren liep je keihard de "vergelijking" van Japie te verdedigen tegenover mij. Hij had het over "muggen doodslaan" in Nederland tegenover dode migranten in Qatar. Toen begreep je het niet, nu begrijp je het dus nog steeds niet...

18 november 2022 om 11:22

Kerel haha ik kan er niet aan doen dat jij Japie zijn poging tot humor niet begrijpt. Want dat was een overdrijving, geen bagatellisering.

En nee de drempel of een vraag relevant is, zit in de protesten die om internationale aandacht vragen. Vraagt een heel land om internationale aandacht en veroordeling van een regime? Dan kan je er wel eens een vraag over stellen die relevant is aangezien Iraanse voetballers vertegenwoordigers van dat land en indirect dus ook van dat regime zijn. Dat geeft een aanleiding.

Als er geen enkele aanleiding voor is dan is de vraag er inderdaad nogal aan de haren bij getrokken. Wat trouwens niet inhoudt dat die vraag niet gesteld mag worden. Elke vraag mag gesteld worden en iedereen mag daar op antwoorden wat hij wil.

Maar nu even een heel eenvoudige vraag. Jij vindt toch niet oprecht dat er evenveel aanleiding is om een vraag te stellen over Iran dan over bijvoorbeeld de toeslagenaffaire?

18 november 2022 om 12:05

Nee gast, er is geen drempel. In ieder geval niet een objectieve. De Deense vluchtelingenpolitiek vraagt wat mij betreft om internationale aandacht en veroordeling van de Deense regering. Ik zie niemand daarover een vraag stellen aan Kjaer? Of iedere wedstrijd een vraag over Palestina stellen aan de aanvoerder van Israel? En dat is dus wat mij stoort: die selectieve verontwaardiging van het Westen en iedere keer met de vingers wijzen naar andere landen. Uiterst hypocriet. En dat wil jij niet begrijpen.

Over je eenvoudige vraag: ik vind dat er geen aanleiding is om die vraag überhaupt aan voetballers te stellen. En zeker niet aan de Iraanse voetballers, die er ook nog extra voorzichtig mee moeten omgaan. Maar als je vindt dat je die vraag moet stellen, vind ik dus ook dat je consequent moet zijn wat andere onderwerpen betreft (zoals hierboven genoemd). Het ene onderwerp kan voor jou belangrijk zijn, maar een ander onderwerp voor iemand anders. Denk je bijvoorbeeld dat de ouder waarvan het huwelijk kapot is en het kind is afgepakt door de toeslagenaffaire er ook maar enigszins behoefte aan heeft dat een Nederlandse journalist vragen stelt over Iran?

18 november 2022 om 08:18

Kan niet wachten op de kijk van Maguire op het voornemen van de Britse overheid om, tegen de mensenrechten in, alle asielzoekers en migranten naar Rwanda te deporteren. Zal vast een interessante uiteenzetting worden.

18 november 2022 om 09:48

Of Kjaer die een soortgelijke vraag over de Deense overheid mag beantwoorden. Zal kledingsponsor Hummel hun logo ook bij alle thuiswedstrijden van Denemarken ook op zwart zetten, denk je?

18 november 2022 om 11:28

Lezen mensen eigenlijk mijn reactie wel? Want even een heel simpele vraag: zijn er in de UK dan grootschalige protesten die om internationale aandacht vragen?

Want iedereen is hier nogal selectief mijn eerste paragraaf aan het beantwoorden. Het lijkt me logisch dat ze dat vragen OMDAT er vanuit Iran zelf internationale aandacht gevraagd wordt. Die ‘omdat’ is een nogal vitaal onderdeel van de zin.

Hoe durft men mensen van het belangrijkste ter wereld af te leiden met banale dingen als rechten voor vrouwen. Dat doet de Engelse pers natuurlijk enkel uit angst voor deze voetbalgigant die overloopt van het talent, zonder dit soort mentale spelletjes maken ze uiteraard geen kans. Het eigen team destabiliseren voor de headlines zou de Engelse pers uiteraard nooit doen, enkel de beangstigende tegenstanders.

Wees een vent en geef een eerlijke reactie of wees een watje en ga de vraag uit de weg. Hang nou niet de droeftoeter uit door dit soort domme dingen uit te kramen. De Engelse pers en het Engelse publiek geven nou eenmaal meer om het gedoe met de vrouwen in Iran dan om jullie team en ik begrijp heel goed waarom.

17 november 2022 om 23:10

Dan moeten ze maar lekker in Iran of ergens op straat wat Iranezen interviewen, niet spelers die op het punt staan een WK te spelen. Stel vragen over het voetbal of rot een heel eind op. Journalisten mogen wel wat meer op de vingers getikt worden.

18 november 2022 om 00:13

Neen, de journalisten moeten vragen stellen die het publiek wil lezen.

19 november 2022 om 10:52

Niemand wilt weten wat Alireza Jahanbakhsh vind van de situatie in Iran, kom op zeg.

18 november 2022 om 08:54

Hoezo? hij heeft zijn mening al gegeven. Stel je voor dat we nu aan Klaassen gaan vragen wat hij vind van de toeslagen affaire waar meerdere mensen zelfmoord hebben gepleegd. Kinderen onterecht uit huis zijn gehaald. Dan zou iedereen zeggen begin aub over voetbal. Dat in Iran is erger dat snap ik maar hij heeft zijn zegje gedaan en nu wilt hij zich richten op het voetbal volledig normaal als sporter.

18 november 2022 om 20:54

Heeft hij die gegeven? Mooi, dan heb ik dat gemist. Dan is een antwoord hierop toch makkelijk? "heb ik het eerder al over gehad, volgende vraag graag." Ipv dit soort gewauwel.

Is toch een vrij logische vraag? Heb bij Ali sowieso het idee dat ie afgeleid is als ie een bal aan moet nemen de laatste tijd. Of een bal passen over 3 meter. Of schieten.

Uiteindelijk is voetbal maar voetbal en zijn de spelers geen politieke uithangborden. Althans, dat zou niet zo moeten zijn.
Correcte reactie van Alireza.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren