FIFA opent buitengewone transfermarkt: goed nieuws voor David Neres

Maandag, 7 maart 2022 om 20:50Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:57

Buitenlandse spelers die actief zijn in de Russische of Oekraïense competitie krijgen een tijdelijke uitweg, zo meldt de FIFA via de officiële kanalen. Contracten kunnen tot het eind van het seizoen opgeschort worden, waardoor spelers indien gewenst tot het eind van het seizoen bij een andere club kunnen spelen. Dat biedt voor David Neres de mogelijkheid om het seizoen af te maken in bijvoorbeeld zijn thuisland Brazilië, waar de ex-Ajacied na een helse vlucht uit Oekraïne inmiddels is aangekomen.

De FIFA neemt twee besluiten als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Om zowel spelers, coaches als clubs in Oekraïne te beschermen worden alle contracten van buitenlandse voetballers en trainers automatisch geschorst tot 30 juni 2022, zonder dat daarvoor enige actie van de partijen van nodig is. Dat betekent bijvoorbeeld dat Neres tot het eind van het seizoen geen salaris meer ontvangt van Shakhtar Donetsk, waar hij in januari tekende. Het staat Neres en de andere buitenlanders vrij om tot het eind van het seizoen een nieuw dienstverband aan te gaan bij een club naar keuze.

Ook voor de Russische competitie is een besluit genomen. Buitenlandse spelers en coaches hebben tot 10 maart de tijd om hun contract bij hun Russische werkgever eenzijdig op te zeggen. Anders dan eerder voorgesteld geldt die opzegging tot 30 juni 2022, dus buitenlandse spelers en trainers kunnen tot het eind van het seizoen elders aan de slag. In Oekraïne zijn buitenlandse contracten automatisch geschorst tot 30 juni, maar in Rusland moeten de betrokkenen dus zelf het initiatief daartoe nemen.

Er komt dus een enorm groot aantal spelers op de buitengewone transfermarkt, die tot 7 april geopend zal zijn. Clubs mogen van de FIFA maximaal twee spelers die gebruikmaken van de uitzonderlijke situatie inschrijven in de competitie. Daarvoor wordt de inschrijving tot 7 april geopend.Gerelateerd

Meer sportnieuws

83 reacties (laatste reactie door rick65)

Ajax haal hem lekker terug! Antony kan wel wat concurrentie gebruiken.

7 maart 2022 om 20:56

Zal z’n vriendin ff vragen.

7 maart 2022 om 21:20

Vraag me alleen juridisch af hoe dit zit. Mocht shakhtar nog niet het hele bedrag hebben betaald is hij toch nog eigendom van Ajax? Of zie ik dat verkeerd?

7 maart 2022 om 21:36

Het lijkt mij dat je dat verkeerd ziet. Alle contracten worden tot 30 juni opgeschort waardoor spelers indien gewenst tot het eind van het seizoen bij een andere club kunnen spelen. Na die tijd gaan ze gewoon weer terug. Dat is de bedoeling maar natuurlijk kan niemand voorspellen hoe die vieze rotoorlog zich gaat ontwikkelen.

7 maart 2022 om 21:54

Nee, Ajax is geen eigenaar meer van Neres. Ook niet als Shaktar nooit meer betaald. Ajax is hooguit eigenaar van een vordering ten op zichtte van Shaktar. Maar ik vermoed dat Ajax zich heeft verzekerd voor het geval dat Shaktar niet meer kan betalen.

7 maart 2022 om 21:59

@Dutchman, dat hangt van de afspraken af. Als Ajax een clausule heeft opgenomen dat Neres bij niet-betaling terug gaat naar Amsterdam, zou dat kunnen. Maar waarschijnlijker is het dat Ajax inderdaad een verzekering of bankgarantie heeft.

Dat gezegd hebbende: ik vind het eigenlijk absurd klinken dat een speler eigendom is van een club.

7 maart 2022 om 23:03

@kyle,
De club is ook geen eigenaar, maar heeft zich voor een aantal jaar verzekerd van de diensten van een voetballer. Verder helemaal gelijk; een mens kan geen eigendom zijn van iets of iemand, waarbij ik me terdege besef dat er plekken zijn in de wereld waar het helaas wel het geval is.

7 maart 2022 om 23:17

Precies dat laatste is wat ik mij nu ook afvraag

8 maart 2022 om 00:41

Bankgarantie. Maar die is nu geen drol meer waard, daar alle tegoeden zijn bevroren.

Contract van Neres bij Shaktar is opgeschort, waardoor hij nog 4 maanden elders kan voetballen. Maar Promes kan zijn contract eenzijdig opzeggen en elders gaan voetballen.

Ik zou als Spartak dan ook geen cent meer betalen als Promes zijn contract beëindigd.

Betaald de FIFA dan de openstaande transfersommen van trainers en spelers die hun contract opzeggen?

7 maart 2022 om 21:23

Denk dat Promes dit ook wel ziet zitten seizoen lekker afmaken in z'n thuisland😌

7 maart 2022 om 21:33

Die maakt zijn seizoen (& meer) af in de gevangenis 🤣

7 maart 2022 om 21:54

Prima aanwinst voor Prison FC

Vind dit echt niet eerlijk tegenover spelers die in Israël spelen of in China wanneer krijgen die competities een boycot zodat die spelers ook in een nieuwe schone competitie kunnen spelen.

7 maart 2022 om 20:56

Spelers kiezen er nu toch zelf voor om in Israël of China te spelen? Spelers die nu in Rusland of Oekraïne spelen, kiezen niet voor deze oorlog.

7 maart 2022 om 20:57

Want die spelers hebben het daar zo slecht? Je probeert een vergelijking te maken die nu echt totaal niet van toepassing is.

7 maart 2022 om 20:59

We zouden het Oscar eens kunnen vragen. Die verdient 24 miljoen in China. Wellicht is hij jaloers op Guus Til.

7 maart 2022 om 21:02

Wat een onzin. Deze spelers kunnen daar gewoon spelen en is deze vergelijking volkomen nutteloos. Ook speelde het conflict in Israel al ver voordat de huidige spelers daar speelde en in China waren toen ook al veel ongeregeldheden..

7 maart 2022 om 21:10

Wat een onzin. Je kunt die concliften toch niet vergelijken met deze oorlog?

7 maart 2022 om 21:29

Syrië en Afghanistan waren niet echt conflicten. Jarenlange oorlogen gevoerd daar.

7 maart 2022 om 21:37

Voorbeeld is toch china en israel? Israëlische competitie gaat al tientallen jaren door. Dus spelers kunnen er voetballen en ook gwn een transfer maken.

Dat is t punt hier.

8 maart 2022 om 10:32

Maar spelers kunnen ook gewoon doorspelen in Rusland in de competitie dus wat is je punt precies?

8 maart 2022 om 08:35

Met jouw uitspraak kun je, naast deze twee landen, het merendeel van de landen in het midden-oosten en Afrika boycotten. Lijkt me dus onzin!

Hmm, de doelman van shaktar zal vast beter zijn dan Tyton... jammer dat dit net te laat komt voor Ajax, maar een goed initiatief van de FIFA lijkt me.

7 maart 2022 om 20:57

De doelman van Shakhtar is een Oekraïner, dus ik denk dat ie nergens heen gaat.

7 maart 2022 om 21:04

Shakhtar heeft zover ik weet alleen maar Oekraïense keepers. Dan zou Ajax deze met deze regels niet kunnen contracteren. Ik zie dan als enige optie Guilherme van lokomotiv Moskou. Weet niet of hij (nog) zo goed is, ook heeft hij volgensmij een dubbel paspoort (Rusland/ Brazilië) dus weet welke regels dan gelden.

7 maart 2022 om 21:26

Ojee, hier gaan we wéér, iedereen wilt naar Ajax....🙄

Kom maar weer terug naar Amsterdam, David! Dat geld van Sjachtar krijgen we waarschijnlijk toch niet meer en Antony heeft zijn maatje terug en ook weer wat concurrentie

7 maart 2022 om 21:46

De club die Neres naar Shaktar heeft gedwongen? Nee die gaat echt niet meer terug. Het bedrijf dat zijn zaken behartigt is in gesprek met één Braziliaanse club.

Heeft feyenoord huursommen al betaald? Neem aan dat dat ook niet meer kan/mag ivm sancties.

7 maart 2022 om 21:27

Geen geldstromen meer naar Rusland en Wit-Rusland ...

7 maart 2022 om 21:45

Niet elke Russische bank is uitgesloten van het swift systeem.

Nou kan hij het seizoen afmaken bij Ajax, nu ze ook geen Bergwijn hebben gehaald. Het is wel een type wat je nog niet veel hebt en goed kan roeleren met Anthony.

Ben benieuwd wat dit nog voor mogelijkheden geeft voor de NL clubs, een spits voor PSV en een vleugelaanvaller voor Ajax?

Waarom alleen buitenlandse spelers? De Oekrainse spelers moeten het maar uitzoeken?

7 maart 2022 om 20:59

Die mogen het land toch niet uit, die moeten de oorlog in.

7 maart 2022 om 21:01

Die moeten toch in Oekraïne blijven? Mannen van 18-60 jaar mogen het land niet uit

Ajax haal hem aub terug goede concurrent voor beide buitenspelers

7 maart 2022 om 21:40

Is het niet erg, dat je aan je club Ajax denkt? Denk dat er op dit moment wel ergere dingen aan de hand zijn.

7 maart 2022 om 21:58

Ach, er bestaat meer buiten het conflict om. Niet iedereen heeft er elke minuut van de dag over te praten, helemaal niet op een voetbalforum. Ga elders moraalridder spelen.

Ik zie Neres echt niet terugkomen hoor.
Het is toch ook alleen om het seizoen af te maken?

Na eerdere berichten over zijn wederhelft, ik denk het niet. Al zou het natuurlijk te gek zijn.

Beetje geluk valt er wel nog een keeper uit de koopjeshoek te trekken

De ingreep voor Oekrainse clubs lijkt me een goede zet. Spelers en coaches in Rusland de kans geven hun contracten eenzijdig op te zeggen is volstrekt idioot. Dat wordt zo weer omgegooid als die Russische clubs naar het CAS stappen, dat recht heeft de uefa en fifa immers niet. Grootste probleem is dat dat allicht maanden in beslag zal nemen als de Russische clubs die stap nemen en bij een eventuele uitspraak het kwaad al geschied is. Dan heb je de poppen pas echt aan het dansen met rechtszaken en schadeclaims die over en weer geslingerd gaan worden.

7 maart 2022 om 22:46

Het is ook erg oneerlijk wat de UEFA en FIFA de Russische bond, het nationaal elftal en Russische voetbalclubs aandoen. Ze hebben helemaal niks met dit conflict te maken en horen absoluut niet zo bestraft te worden.

Zit er nog een leuke spits voor Heerenveen ertussen? We kunnen wel wat scorend vermogen gebruiken

7 maart 2022 om 21:36

Hebben jullie er niet 2 seizoen terug eentje kant opgestuurd die wel aardig kon ballen?

Als ik Groningen was zou ik nu als een malle Glenn Bijl binnen halen.

Alleen maar goed dat de spelers ergens anders aan de bak kunnen.
Maar het belangrijkste is dat ze veilig zijn.

En als wij allemaal doneren aan giro555 doen wij ook wat goeds.

7 maart 2022 om 21:59

Moet je eerst maar zien hoeveel geld van zo'n giro functioneel besteed wordt. Ik denk dat je, je geld beter aan specifieke personen kan doneren die in die regio actief zijn.

Kerk terug naar Utreg!

Heb hem toch liever als Syllo op de rechterkant.

Vind het zelf wel jammer voor de clubs in Rusland en oekraine. Volledig te begrijpen dit hoor, Maar als voetbal liefhebber wel jammer. Dinamo Kiev Shakthar Donetsk en Zenit lokomotiv spartak en CSKA Moskou zijn mooie clubs. Hoop dat dit snel voorbij is en ze niet kapot gemaakt worden door dit gedoe.

Ik schat de kans ongeveer 70% de Luis Sinisterra na dit seizoen weggaat bij Feyenoord. Als Frank Arnesen daar nu alvast is op anticipeert en Chidera Enjuke vastlegt. Uitstekende voetballer. Normaal gesproken onhaalbaar nu een buitenkansje

8 maart 2022 om 02:21

Feyenoord zou de enige zijn denk je?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

57 fans
Aanvaller, 25 jaar
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren